-
Ο χρήστης thvarveris έγραψε:
Μήπως απλά το μπερδεύουμε με το intercooler? Απ'ότι ξέρω, η ψύξη του turbo γίνεται από το λάδι που το λιπαίνει και αυτό είναι όλο.
Οι τουρμπίνες είναι υδρόψυκτες από τότε που εγώ ήμουνα αγέννητος βρε cosygatos.
Το ιντερκούλερ είναι ψυγείο του ήδη συμπιεσμένου άερα, δηλαδή καμία σχέση με την τουρμπίνα. Για τους νεότερους δε που δεν γνωρίζουν θυμίζω ό,τι στην ιστορία της αυτοκίνησης υπήρχαν μοτέρ με τούρμπο που δεν είχαν καθόλου ιντερκούλερ!...
Ναι βρε συ, τα ξέρω αυτά (εκτός από την ιστορία με τα χωρίς intecooler - δε θα ήθελα να το φανταστώ στην Ελλάδα! . Απλά δεν είναι όλες υδρόψυκτες, και σε απλές περιπτώσεις όπως τα downsized μικροτουρμπάκια νομίζω πως βασίζονται απλά στο λάδι να τις ψύξει.
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
πρωτα περναει ο αερας απτο ψηγειο και μετα παει στην τουρμπινα.ξυπνά , σε τεχνικά θέματα δεν γράφουμε υποθέσεις...
Ο στροβιλος γυρίζει με καυσαέρια , όχι με αέρα... -
Ο χρήστης swift b.p.m έγραψε:
Μαστόρι ο ραλλάκιας. Δε διστάζει να αναμετρηθεί, χωρίς τί, πώς και γιατί, αγνοώντας τη μηχανολογική και τεχνολογική ανωτερότητα του Ιταλού. Σχεδόν αυθαδιάζει. Γι'αυτό μας αρέσει και τον πριμοδοτούμε ηθικά.
Οδηγεί με σθένος το υπερστροφικό του ride Και δείχνει να το απολαμβάνει. Kακά τα ψέμματα **και **αυτό μετράει.
Συνοψίζοντας, θα ήθελα να παρακαλέσω να μετριαστούν τα κραξίματα, λες και εμείς (ακούς Νίκο?), δεν έχουμε βρεθεί να κυνηγιόμαστε δίχως αύριο σε δεδομένη ορεινή κορυφογραμμή.
Ρομαντικά και ατίθασα νιάτα...ο πιθηκας που οδηγαει το ralley είναι για κρεμασμα .-
δεν φτάνει που οδηγαει σαν μλκς , το ανεβάζει και στο YouTube...Σου εύχομαι να μην βρεθείς ποτέ με 2 κύκλο απέναντι Απο κομπλεξικο που νομίζει οτι είναι εξωγαμο του σεννα ( qsis ) σε Δημόσιο δρόμο...Υπάρχουν και άλλοι χρήστες του δημοσίου οδικού δικτύου εκτός Απο το πιθηκι...
Όπως είπε και ο κικιζας θα μπορούσε να οδηγήσει εξίσου γρήγορα και να έμενε στην λωρίδα του στα τυφλά σημεία...
Ας σταματήσουν τα άσχετα με το θέμα σχόλια. Μην λέμε τα ίδια και τα ίδια παίδες. [mod]
-
@pasxos
Την περίπτωση της αδράνειας την γνωρίζω και όντως έτσι γινόταν με τα αυτοκίνητα wrc για να μην έχουν χάσιμο χρόνου με την υστέρηση της απόκρισης. Μάλιστα η παραπάνω ρύθμιση απαγορεύονταν στα αυτοκίνητα κατηγορίας Ν αλλά πολλοί Έλληνες οδηγοί της κατηγορίας Ν στους Ελληνικούς αγώνες το χρησιμοποιούσαν παράνομα βέβαια.Αλλά ο Γρήγόρης Κίκιζας περιγράφει στην ουσία κάτι το οποίο θα ήταν ιδανικό να υπάρχει αλλά λόγω μηχανολογικών αντικειμενικών συνθηκών δεν μπορεί να υπάρχει.
Τέλος πάντων όλοι κάνουμε λάθη.
Επίσης η λέξη 'καρκίνωμα' που τον χαρακτηρίζεις νομίζω είναι άγρια και καλό είναι να μην χαρακτηρίζει ο ένας τον άλλον εδω μέσα με τέτοιους ακραίους χαρακτηρισμούς.
Σου ξαναλέω, όλοι κάνουμε λάθη, που εν τέλει είναι και ανώδυνα. -
Ο χρήστης red_monster έγραψε:
ο πιθηκας που οδηγαει το ralley είναι για κρεμασμα .-
δεν φτάνει που οδηγαει σαν μλκς , το ανεβάζει και στο YouTube...Σου εύχομαι να μην βρεθείς ποτέ με 2 κύκλο απέναντι Απο κομπλεξικο που νομίζει οτι είναι εξωγαμο του σεννα ( qsis ) σε Δημόσιο δρόμο...Υπάρχουν και άλλοι χρήστες του δημοσίου οδικού δικτύου εκτός Απο το πιθηκι...
Όπως είπε και ο κικιζας θα μπορούσε να οδηγήσει εξίσου γρήγορα και να έμενε στην λωρίδα του στα τυφλά σημεία...
Είδα το βίντεο, αλλά δεν βλέπω που ακριβώς είναι αυτά τα τυφλά σημεία. Δεν διαφωνώ ότι μπαίνει στο αντίθετο αλλά στα περισσότερα σημεία έχει ορατότητα. Εκεί που δεν έχει ορατότητα είναι στο 1:38-1:40 όπου και κόβει.
Από εδώ και στο εξής θα διαγράφονται δίχως προειδοποίηση τα άσχετα ποστ. Τέλος [mod]
-
πρωτα περναει ο αερας απτο ψηγειο και μετα παει στην τουρμπινα.
Στο RENAULT 5 GT turbo που είχα στο μυαλό μου στο ιντερκούλερ ψύχεται συμπιεσμένος αέρας
μετά με την μεγάλη σωλήνα πάει στο καρμπυρατέρ.
Δεν φαίνεται καλά στην φωτογραφία μια σωλήνα κάτω από τις μεγάλες του αέρα.διορθωνω.
το ιντερκουλερ μετα την τουρμπινα.red_monster
δεν ειπα εγω κατι τετοιο. -
Στο παρακάτω link, η MiTo που πόσταρε ο pasxos, σε μεγαλύτερη ανάλυση και χωρίς τα της τάξης:
http://www.autoblog.com/photos/australi ... l/#3034737
Θέλουν και 18άρες οι φιγουρατζήδες!
-
Ο χρήστης pasxos έγραψε:
Η απαντηση στην ερωτηση σου ειναι παρα πολυ απλη.Συνεχιζει να κινειται λογω αδρανειας των στρεφομενων μερων (πτερυγιων) του στροβιλου.Μαλιστα ισως το θυμασαι μιας και ασχολεισαι με wrc οτι παλιοτερα (μπορει και ακομα) αυτην ακριβως την αδρανεια την εκμεταλλευονταν οι εργοστασιακες ομαδες ψεκαζοντας επιπλεον καυσιμο ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στα πτερυγια του στροβιλου για να διατηρηθουν οι στροφες τους μεχρι την επομενη επιταχυνση τους υστερα απο την εντολη του οδηγου με το δεξι του ποδι.Αυτό που περιγράφεις είναι το ALS και δε λειτουργεί με ψεκασμό καυσίμου πάνω στο στρόβιλο αλλά με αλλαγή του advance + πλουσιότερο μίγμα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι, ώστε να μην προφταίνει να καεί όλο το καύσιμο μείγμα και να περνάει άκαυστο στο στρόβιλο του turbo όπου και αναφλέγεται λόγω υψηλής θερμοκρασίας (+ μία βαλβίδα 'φρέσκου αέρα' για παροχή αέρα ώστε να καίγεται το μίγμα αποτελεσματικότερα)
-
Ο χρήστης audipassion έγραψε:
Πολυ χoντρικα, ξερω οτι αφου σβησει ο κινητηρας, ενεργοποιειται κυκλωμα ψυξης περιφερειακα της τουρμπινας, με νερο, παραλληλα συνεχιζει να κινειται με πολυ λιγοτερες στροφες βεβαιως και η φτερωτη με αυτο τον τροπο(?), για προστασια της τουρμπινας και αποφυγη κατακαθισης 'καμμενων' αναθυμιασεων λαδιου, αν εχεις σβησει αμεσως μετα απο 'κυνηγι'...
Για λεπτομερειες , καλυτερα θα σου εξηγησουν οι γνωστοι Ιταλοφιλοι που εχουν ασχοληθει αρκετα με αυτους τους κινητηρες σε επιπεδο τεχνικων χαρακτηριστικων.Δεν είρωνευομαι απλώς δεν γνωρίζω και θέλω να μάθω. Η τουρμπίνα από που παίρνει κίνηση και κινείται μετά το σβήσιμο του μοτερ;
Αφού καυσαέρια δεν υπάρχουν.
Και για την κυκλοφορία του νερού μετά το μετά το σβήσιμο ισχύει σίγουρα αυτό ή το υποθέτεις;
Επαναλαμβάνω δεν γνωρίζω και ρωτάω.Η τουρμπίνα δν κινείται με σβηστό μοτέρ η αντλία λαδιού δουλεύει και ψύχει την τουρμπίνα .
εγω ξερω οτι η αντλια νερου συνεχιζει και δουλευει για λιγα λεπτα για να ψυξει την τουρμπινα αφου εχει σβησει η μηχανη (μετρο προληψης για τους τυπους που δεν κρυωνουν ποτε το αυτοκινητο τους, παρολα αυτα λεει ο κατασκευαστης αν το χεις πιεσει να περιμενεις κανα δυο λεπτακια στο ρελαντι μαλλον για να φυγει το πολυ λαδι απο τη τουρμπινα)
η φτερωτη δε νομιζω να μπορει να γυρισει με σβηστο μοτερ
τουλαχιστον ετσι ειναι στα vag, το νερο κυκλοφορει και αφου σβησει αυτο ειναι γεγονος
-
Αν συνεχιζε να γυρνα η τουρμπινα με σβηστη μηχανη κατι θα εκανε πουφ.Που θα πηγαινε ο συμπιεσμενος αερας;
-
@pasxos
Την περίπτωση της αδράνειας την γνωρίζω και όντως έτσι γινόταν με τα αυτοκίνητα wrc για να μην έχουν χάσιμο χρόνου με την υστέρηση της απόκρισης. Μάλιστα η παραπάνω ρύθμιση απαγορεύονταν στα αυτοκίνητα κατηγορίας Ν αλλά πολλοί Έλληνες οδηγοί της κατηγορίας Ν στους Ελληνικούς αγώνες το χρησιμοποιούσαν παράνομα βέβαια.Αλλά ο Γρήγόρης Κίκιζας περιγράφει στην ουσία κάτι το οποίο θα ήταν ιδανικό να υπάρχει αλλά λόγω μηχανολογικών αντικειμενικών συνθηκών δεν μπορεί να υπάρχει.
Τέλος πάντων όλοι κάνουμε λάθη.
Επίσης η λέξη 'καρκίνωμα' που τον χαρακτηρίζεις νομίζω είναι άγρια και καλό είναι να μην χαρακτηρίζει ο ένας τον άλλον εδω μέσα με τέτοιους ακραίους χαρακτηρισμούς.
Σου ξαναλέω, όλοι κάνουμε λάθη, που εν τέλει είναι και ανώδυνα.Η περιπτωση του συγκεκριμενου χρηστη εχει ξεφυγει καθε οριο.Γι αυτο και η οργισμενη μου αντιδραση καθε φορα που γραφει ανακριβειες και μηχανολογικες..υποθεσεις.Κανεις δεν ειναι θεος αλλα κανεις δε θα πρεπε να το παιζει και ειδημων εκει που δεν γνωριζει. Γι αυτο και ο χαρακτηρισμος για τον οποιο σωστα προειδοποιηθηκα.Ειναι τουλαχιστον εξοργιστικο και κακως ασχολουμαι κι εγω και αλλοι χρηστες αλλα μπαινεις στον πειρασμο.Τελος παντων.
Αυτό που περιγράφεις είναι το ALS και δε λειτουργεί με ψεκασμό καυσίμου πάνω στο στρόβιλο αλλά με αλλαγή του advance + πλουσιότερο μίγμα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι, ώστε να μην προφταίνει να καεί όλο το καύσιμο μείγμα και να περνάει άκαυστο στο στρόβιλο του turbo όπου και αναφλέγεται λόγω υψηλής θερμοκρασίας (+ μία βαλβίδα 'φρέσκου αέρα' για παροχή αέρα ώστε να καίγεται το μίγμα αποτελεσματικότερα)
Ευχαριστω,το ειχα στο μυαλο μου ως κατι πιο πολυπλοκο απ το antilag.
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
Πολυ χoντρικα, ξερω οτι αφου σβησει ο κινητηρας, ενεργοποιειται κυκλωμα ψυξης περιφερειακα της τουρμπινας, με νερο, παραλληλα συνεχιζει να κινειται με πολυ λιγοτερες στροφες βεβαιως και η φτερωτη με αυτο τον τροπο(?), για προστασια της τουρμπινας και αποφυγη κατακαθισης 'καμμενων' αναθυμιασεων λαδιου, αν εχεις σβησει αμεσως μετα απο 'κυνηγι'...
Για λεπτομερειες , καλυτερα θα σου εξηγησουν οι γνωστοι Ιταλοφιλοι που εχουν ασχοληθει αρκετα με αυτους τους κινητηρες σε επιπεδο τεχνικων χαρακτηριστικων.Δεν είρωνευομαι απλώς δεν γνωρίζω και θέλω να μάθω. Η τουρμπίνα από που παίρνει κίνηση και κινείται μετά το σβήσιμο του μοτερ;
Αφού καυσαέρια δεν υπάρχουν.
Και για την κυκλοφορία του νερού μετά το μετά το σβήσιμο ισχύει σίγουρα αυτό ή το υποθέτεις;
Επαναλαμβάνω δεν γνωρίζω και ρωτάω.Η τουρμπίνα δν κινείται με σβηστό μοτέρ η αντλία λαδιού δουλεύει και ψύχει την τουρμπίνα .
εγω ξερω οτι η αντλια νερου συνεχιζει και δουλευει για λιγα λεπτα για να ψυξει την τουρμπινα αφου εχει σβησει η μηχανη (μετρο προληψης για τους τυπους που δεν κρυωνουν ποτε το αυτοκινητο τους, παρολα αυτα λεει ο κατασκευαστης αν το χεις πιεσει να περιμενεις κανα δυο λεπτακια στο ρελαντι μαλλον για να φυγει το πολυ λαδι απο τη τουρμπινα)
η φτερωτη δε νομιζω να μπορει να γυρισει με σβηστο μοτερ
τουλαχιστον ετσι ειναι στα vag, το νερο κυκλοφορει και αφου σβησει αυτο ειναι γεγονος
Και η τρόμπα νερού πως δουλεύει; Είναι ηλεκτρική; Δεν το ξέρω ρωτάω;
Αλλά αν είναι κλασσική μηχανική δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να δουλεύει όταν σβήσει το μοτέρ.
Οποιοδήποτε παρελκόμενο που παίρνει κίνηση από τον στροφαλοφόρο η από το εκεντροφόρο όπως τρόμπα νερού, λαδιού, υδραυλικού ττιμονιού με το που σβήνει το μοτέρ δεν μπορεί να δουλέψει.
Μόνο βεντιλατέρ ψυγείου νερού που είναι ηλεκτρικό δουλεύει και στα παλιά RENAULT 5 GT Turbo υπήρχε και ένα ειδικό ηλεκτρικό σεσουάρ που έψυχε το καρμπυρατέρ, γιατί όπως οι παλιοί γνωρίζουν ένα ζεστό καρμπυρατέρ δυσκολεύεται πολυ να εκινήσει το μοτέρ. Το σεσουάρ δε αυτό δούλευε ακόμα και 20 λεπτά μετά και υπήρχαν πολλές περιπτώσεις που βραχυκύκλωνε και είχαμε μέχρι και φωτιές που κατέστρεψαν πολλά 5αρια.
Αλλά αυτό δεν έχει καμιά σχεση με την τουρπινα. -
Ο χρήστης nass έγραψε:
Η απαντηση στην ερωτηση σου ειναι παρα πολυ απλη.Συνεχιζει να κινειται λογω αδρανειας των στρεφομενων μερων (πτερυγιων) του στροβιλου.Μαλιστα ισως το θυμασαι μιας και ασχολεισαι με wrc οτι παλιοτερα (μπορει και ακομα) αυτην ακριβως την αδρανεια την εκμεταλλευονταν οι εργοστασιακες ομαδες ψεκαζοντας επιπλεον καυσιμο ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ στα πτερυγια του στροβιλου για να διατηρηθουν οι στροφες τους μεχρι την επομενη επιταχυνση τους υστερα απο την εντολη του οδηγου με το δεξι του ποδι.
Αυτό που περιγράφεις είναι το ALS και δε λειτουργεί με ψεκασμό καυσίμου πάνω στο στρόβιλο αλλά με αλλαγή του advance + πλουσιότερο μίγμα όταν ο οδηγός αφήνει το γκάζι, ώστε να μην προφταίνει να καεί όλο το καύσιμο μείγμα και να περνάει άκαυστο στο στρόβιλο του turbo όπου και αναφλέγεται λόγω υψηλής θερμοκρασίας (+ μία βαλβίδα 'φρέσκου αέρα' για παροχή αέρα ώστε να καίγεται το μίγμα αποτελεσματικότερα)
Το πλουσιότερο μίγμα με τον τρόπο που περιγράφεις Νάσσο, είχε και μια άλλη χρησιμότητα στα μοτέρ του WRC αν δεν κάνω λάθος.
Βοηθούσε να κρατηθεί 'δροσερός' ο θάλαμος καύσης (με την άκαυτη βενζίνη να παίζει το ρόλο ψυκτικού υγρού) την 'δύσκολη' στιγμή για το μοτερ, του αφήματος του γκαζιού.
Συνοδευόταν κιόλας από τα θεαματικότητες εκρήξεις με φλογες στα τελικά καζανάκια της εξάτμισης. -
Αρχιζουμε να βγαινουμε οφ τοπικ, , αλλα ετσι κι αλλιως ψυχοταν καλυτερα ο ΘΚ αφου αλλαζοντας τις μοιρες η βαλβιδα εξαγωγης παρεμενε για λιγο ακομα ανοιχτη οποτε στο νεο κυκλο πετυχαινες οχι σημαντικα αλλα κατα τι χαμηλοτερη θερμοκρασια.
-
Και η τρόμπα νερού πως δουλεύει; Είναι ηλεκτρική; Δεν το ξέρω ρωτάω;
ειναι ηλεκτρικη και παιρνει ρευμα απο τη μπαταρια
-
οριστε και ενα pdf που εξηγει διαφορα, πηγαινε σελιδα 16 , εκει αναφερει το συγκεκριμενο
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_337.pdf -
οριστε και ενα pdf που εξηγει διαφορα, πηγαινε σελιδα 16 , εκει αναφερει το συγκεκριμενο
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_337.pdfΜην πατήσετε, το λινκ.
Οι κάτοχοι ιταλικών θα αποκτήσετε προβλήματα -
κομπλεξ κατωτεροτητας?
πλακα πλακα εσεις εχετε κανε τετοιο κολπο να μας εντυπωσιασετε?
-
κομπλεξ κατωτεροτητας?Μαρέσει να είμαι από κάτω
-
Ο χρήστης Giuseppe Busso έγραψε:
http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_337.pdfΜην πατήσετε, το λινκ.
Οι κάτοχοι ιταλικών θα αποκτήσετε προβλήματαμου έκαψε 2 Pixel μόλις το άνοιξα...
λες να μου αλλάξουν όλη την οθόνη ή μόνο τα 2...κανένα κιτ 'do it yourself ' για πολ/στες δεν έχει??
Alfa Romeo Mi.Τo 2008