-
Μέγιστη επιτάχυνση=μέγιστη ροπή= τούρμπο
Συγκρίνοντας κινητήρες με ίδια μέγιστη ισχύ, τα τούρμπο πάντα έχουν πιο γεμάτη καμπύλη ροπής. Άρα οι ρεπριζ ειναι καλύτερες (συζητάμε για ίδιο κιβώτιο, ετσι δεν είναι; )
Για τα 0-100, ίδια ισχύς, άρα ισοπαλία. -
Εννοείται ότι όλοι κάνουμε πολλές παραδοχές για να απαντήσουμε στην ερώτηση ποιο είναι πιο γρήγορο. Υποθέτουμε μικτή διαδρομή που να μην βοηθάει το ένα ή το άλλο και ότι οι σχέσεις του κιβωτίου επίσης δεν ευνοούν κάποιο, ότι το βάρος και η κατανομή του είναι η ίδια κλπ.
Εγώ ψήφισα 1,4Τ σαν πιο γρήγορο γιατί οι σύγχρονοι τουρμποκίνητοι κινητήρες βγάζουν πολύ ομαλά πολλή ροπή από νωρίς. Οπότε με το ίδιο κιβώτιο ο turbo πχ στις 2-4500 στροφές θα περνάει τους άλλους άρα θα φεύγει καλύτερα μετά από κάθε φρενάρισμα στροφή κλπ.Τώρα το τί θα έπαιρνα εξαρτάται. Στην Ελλάδα αυτό με τα λιγότερα κυβικά που πληρώνει λιγότερο σήμα, ασφάλεια και ίσως να καίει και λιγότερο αν είμαι φρόνιμος. Κατανάλωση νομίζω ότι έχεις τη λιγότερη όταν τα άλογα που χρησιμοποιείς αποδίδονται στις στροφές οικονομικότερης λειτουργίας του κινητήρα που συνήθως συμπίπτουν με αυτές τις μέγιστης ροπής. Οπότε ανάλογα με τον συνήθη τρόπο οδήγησης άλλο θα διάλεγα. Πχ για ταξίδια σε εθνική όποιο έχει τις μακρύτερες σχέσεις για πιο ήσυχο ταξίδι οπότε μάλλον το μεγάλο ή το τούρμπο. Για πόλη που θέλεις λίγα άλογα και λίγες στροφές το μικρό χωρίς τούρμπισμα επαρκεί..... Από την άλλη λόγω της ωραίας αίσθησης του turbo που θα εκμεταλλευόμουνα για ψύλλου πήδημα μόνο και μόνο για την συγκίνηση της επιτάχυνσης νομίζω ότι θα έκαιγα περισσότερο με τον turbo.... γιατί θα πάταγα συχνά και απότομα το γκάζι κι ας μην τον κούραζα, κι ας μην έβγαζα όλα του τα άλογα. Οπότε μάλλον το μεσαίο και όχι το μεγάλο για να μην καίω πιο πολύ στο ρελαντί. Αλλά και πόση διαφορά σε κατανάλωση μπορεί να έχει ένα 1,4Τ από τα μεγαλύτερα ατμοσφαιρικά αν δεν το σπάς? Τελικά μπορεί να έπαιρνα το Τ κι ας καίει και παραπάνω ακόμα κι αν κάνει πιο πολύ φασαρία!
Βέβαια αν η σύγκριση ήταν υπεράνω οικονομικών θεμάτων σήματος και ασφάλειας και μικροδιαφορών στην κατανάλωση πχ μεταξύ ενός 2,5turbo, ενός 3500 ζωηρού και ενός 5000 πιο ήσυχου τότε εκεί μπορεί να πήγαινα για το πιο ελαφρύ άσχετα με το τί έχει κάτω από το καπώ. -
Ο χρήστης gvala έγραψε:
Συγκρίνοντας κινητήρες με ίδια μέγιστη ισχύ, τα τούρμπο πάντα έχουν πιο γεμάτη καμπύλη ροπής. Άρα οι ρεπριζ ειναι καλύτερες (συζητάμε για ίδιο κιβώτιο, ετσι δεν είναι; )
Για τα 0-100, ίδια ισχύς, άρα ισοπαλία.Για 0-160 ή 0-200 (αν τα πιάνουν) όμως? Να θεωρήσω ότι ο τουρμπο που έχει πιο καλή ροπή θα κάνει τη διαφορά?
-
Ο χρήστης pavleouras έγραψε:
Για τα 0-100, ίδια ισχύς, άρα ισοπαλία.Για 0-160 ή 0-200 (αν τα πιάνουν) όμως? Να θεωρήσω ότι ο τουρμπο που έχει πιο καλή ροπή θα κάνει τη διαφορά?
για 0-ΧΧΧ, η ισχύς είναι που μετράει (νομίζω). Άρα ισοπαλία.
-
Σόρυ που θα ρωτήσω κάτι άσχετο αλλά επειδή είναι μια απλή ερώτηση να μην ανοίξω νέο τόπικ. Διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος γιατί δεν τα ξέρω και πολύ καλα. Υποθέτω ότι για τον ίδιο κινητήρα ο εγκέφαλος μπορεί να έχει διαφορετική χαρτογράφηση ώστε οι καμπύλες ροπής και ισχύος να είναι διαφορετικές. Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν βγάζουν αυτοκίνητα που οι έγκεφαλοι να έχουν πολλαπλά προγράμματα έτσι ώστε ανάλογα με τις συνθήκες που κινείσε να επιλέγεις και το πρόγραμμα. Πχ. Άλλο για πόλη (πιο χαμηλά η ροπή) άλλο για αυτοκινητόδρομο. Μιλάω για μεταβολές που να είναι μέσα στις δυνατότητες του κινητήρα δεδομένων των εκκεντροφόρων που διαθέτει και του χρονισμού τους. Γιατί ας πούμε να πρέπει να ανεβάζεις ψηλά τις στροφές μέσα στην πόλη και δεν βάζουν ένα πρόγραμμα που να βγάζει ροπή πιο χαμηλά. Να ρωτήσω και κάτι άλλο (δεν ισχυρίζομαι ότι στους παρακάτω κινητήρες η διαφορά ισχύος οφείλεται στο πρόγραμμα μόνο). Ο 1.4 του VAG που βγάζει 75 και 100 άλογα έχουν άλλο χρονισμό εκκεντροφόρων ή απλά άλλο πρόγραμμα? Ο 1.6 της citroen που βγάζει 110 και 125?
-
Ο χρήστης pavleouras έγραψε:
Σόρυ που θα ρωτήσω κάτι άσχετο αλλά επειδή είναι μια απλή ερώτηση να μην ανοίξω νέο τόπικ. Διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος γιατί δεν τα ξέρω και πολύ καλα. Υποθέτω ότι για τον ίδιο κινητήρα ο εγκέφαλος μπορεί να έχει διαφορετική χαρτογράφηση ώστε οι καμπύλες ροπής και ισχύος να είναι διαφορετικές. Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν βγάζουν αυτοκίνητα που οι έγκεφαλοι να έχουν πολλαπλά προγράμματα έτσι ώστε ανάλογα με τις συνθήκες που κινείσε να επιλέγεις και το πρόγραμμα. Πχ. Άλλο για πόλη (πιο χαμηλά η ροπή) άλλο για αυτοκινητόδρομο.Πλάκα κάνεις?
Εδώ, ο μέσος οδηγός δεν ξέρει από πού ανοίγει το καπό της μηχανής, ανάβει μπρος πίσω φώτα ομίχλης κατά λάθος, και θα τον βάλεις να παίξει με προγράμματα, έστω κι αν του το κάνεις απλά με το πάτημα ενός κουμπιού?
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Σόρυ που θα ρωτήσω κάτι άσχετο αλλά επειδή είναι μια απλή ερώτηση να μην ανοίξω νέο τόπικ. Διορθώστε με αν κάνω κάπου λάθος γιατί δεν τα ξέρω και πολύ καλα. Υποθέτω ότι για τον ίδιο κινητήρα ο εγκέφαλος μπορεί να έχει διαφορετική χαρτογράφηση ώστε οι καμπύλες ροπής και ισχύος να είναι διαφορετικές. Γιατί οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν βγάζουν αυτοκίνητα που οι έγκεφαλοι να έχουν πολλαπλά προγράμματα έτσι ώστε ανάλογα με τις συνθήκες που κινείσε να επιλέγεις και το πρόγραμμα. Πχ. Άλλο για πόλη (πιο χαμηλά η ροπή) άλλο για αυτοκινητόδρομο.
Πλάκα κάνεις?
Εδώ, ο μέσος οδηγός δεν ξέρει από πού ανοίγει το καπό της μηχανής, ανάβει μπρος πίσω φώτα ομίχλης κατά λάθος, και θα τον βάλεις να παίξει με προγράμματα, έστω κι αν του το κάνεις απλά με το πάτημα ενός κουμπιού?
Tέτοια δυνατότητα εναλλαγής προγραμμάτων δίνουν η REVO και η GIAC για τον 1,8Τ της VAG και άλλους, πιθανόν, κινητήρες.
Εγώ έχω βάλει το GIAC και μπορώ να διαλέξω ανάμεσα σε ρυθμίσεις Stock(μαμά), Pump(δυνατό), Race(ακραίο, θέλει τουλάχιστον 100άρα), Kill (αντικλεπτικό), Valet (το κάνει σχεδόν ατμοσφαιρικό, για όταν παραδίδεται σε παρκαδόρους, συζύγους και γενικώς ύποπτα ή ανώριμα άτομα! ) -
Μπράβο, αυτό εννοώ. Πχ γιατί ο 1.8Τ του VAG να δουλεύει συνέχεια στα 150 άλογα και να καταναλώνει ανάλογα και να μην μπορείς να το αλλάξεις ανάλογα με τις συνθήκες που κινείσαι. Ότι υπάρχουν εγκέφαλοι που παίρνουν πολλαπλά προγράμματα το ξέρω. Το θέμα είναι γιατί κανένας κατασκευαστής δεν το χρησιμοποιεί.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
κυβικά κυβικά κυβικάκαλά λέει η BMW, τίποτα δεν αντικαθιστά τα κυβικά!
Δεν είμαι σίγουρος ότι το είπαν Γερμανοί αυτό, αλλά θα συμφωνήσω.
'Τίποτα δεν αντικαθιστά τα κυβικά'. Τώρα εάν τα κυβικά έχουν και turbo είναι καλύτερα.
κυβικά VS turbo