-
Οι απόψεις σας για ένα σοβαρό θέμα υγείας. Φιλαράκι, ετών 48, έκανε πριν 3 μήνες επέμβαση αφαίρεσης προστάτη. Καρκίνος.
Στη δουλειά του είναι εποχιακός. Είναι στην πρόθεση του ιδιοκτήτη της εταιρείας να του κάνει πρόσληψη για την καλοκαιρινή περίοδο αύριο.
Δυστυχώς, οι εξετάσεις που έκανε το παιδί δείχνουν ενα ποσοστό ύπαρξης καρκίνου στο 9 ενώ θα έπρεπε να είναι 0.
Θα πρέπει να αρχίσει χημειοθεραπεία πιθανότατα σε άλλη πόλη 1,5- 2 ώρες με το αυτοκίνητο από εκεί που εργάζεται.
Να το πει του εργοδότη, με σοβαρό ενδεχόμενο να μην του κάνει πρόσληψη ή να περιμένει να γίνει η πρόσληψη και μετά να του το πει? -
Το πρώτο...
Και θέλω να πιστεύω ότι η ειλικρίνεια θα εκτιμηθεί...
-
τι να πω, πολυ δυσκολο
ειμαι και απο τη μερια του εργοδοτη
θα εκτιμουσα την ειλικρινεια ειναι η αληθεια
αλλα απο την αλλη δεν ξερω σε τι σκεψεις θα με εβαζε, απαντω με καθε ειλικρινεια και εγω
εξηγω
εαν προκειται για επιχειρηση που αντεχει να λειπει ο εργαζομενος ή να απουσιαζει συχνα αλλα να πληρωνεται, οκ καλη ειναι η ειλικρινια και ειναι και ευκολα να εισαι 'καλος' εργοδοτης
εαν όχι? -
Εξαρτάται από τον εργοδότη. Στην πραγματικότητα οι ημέρες απουσίας του υπαλλήλου θα είναι ελάχιστες ενώ θα μπορούσαν να είναι εναρμονισμενες με τα προβλεπόμενα ρεπό. Ούτε γάτα ούτε ζημιά.
-
Οι μέρες που θα λείπει λόγω θεραπείας θα είναι λίγες. Αλλά αυτές που θα λείπει λόγω ζαβλακώματος θα είναι πολλές.
-
επίσης αλλο να προσλάβεις εναν νέο υπάλληλο και άλλο καποιον που ξερεις και εκτιμας και εχει συμβαλει (όσο εχει συμβάλει όπως όλοι μας) στο εως τωρα καλο της εταιρίας. Θα μπορουσε να τον εχει ήδη με αοριστου σε άλλο τυπο επιχείρισης.
-
Δεν γνωρίζω το νομικό πλαίσιο των εποχικών για να απαντήσω, αλλά θεωρώντας ότι υπάρχει μια καλή σχέση με τον εργοδότη, κατανόηση θα υπάρχει.
π.χ. αν κάναμε την ίδια ερώτηση για μια γυναίκα που είναι έγκυος και δεν το έχει ανακοινώσει στον εργοδότη πριν την πρόσληψη?
-
ειστε εξω απο το χορο και κανετε υποθεσεις απο θεση ασφαλειας. εως και πολυ ασφαλειας στο δημοσιο.
και ευκολα κανετε συστασεις του στυλ 'οκ και τι εγινε, ας τον παρει'λοιπον
εαν ο εργαζομενος εχει προβλημα υγειας μακροχρονιο η επιχειρηση πρεπει να τον αντικαταστησει ή να τον αναπληρωσει στις απουσιες του
εαν η επιχειρηση εχει καποιο μεγεθος, αρκετο προσωπικο και κυριως οικονομικη δυνατοτητα αυτο ειναι εφικτο και θεμιτο.
η ερωτηση, που εγω δεν μπορω να απαντησω λογω παρελθόντος βιου, ειναι ξεκαθαρη: εάν η επιχειρηση δεν μπορει να τα βγαλει περα με αυτο το προβλημα? τι πρεπει να γινει? μην ξεχνατε οτι δεν μιλαμε μονο για τον "κακο εργοδοτη" αλλα και τους υπολοιπους εργαζομενους που μπορει να εχουν ετσι προβλημα στην δουλεια και την επιβιωση τους
η ειλικρινεια λοιπον μπορει να εχει διαφορετικα αποτελεσματα κατα περιπτωση
αλλα και το θεμα να μην εχει ενοχους -
Αν πάντως ήμουν εργοδότης και μου το ανακοίνωνε μετά την πρόσληψη, δεν παίζει να τον ξαναπροσλάμβανα ποτέ. Η ειλικρίνεια κι η κατανόηση πρέπει να υπάρχουν κι από τις δύο πλευρές.
-
Η ερώτηση είναι αν στο πει από πριν, θα τον προσλάβεις?
π.χ. όπως λέει ο γάτος πιο πάνω, αν αυτός ο υπάλληλος κρατάει ένα μαγαζί μόνος του?Δεν ξέρω, δεν μπορώ να απαντήσω, το βλέπω μόνο από την πλευρά του υπαλλήλου.
-
Δεν ξέρω. Ειλικρινά δε θέλω να βρεθώ σε τέτοια θέση. Ξέρω όμως ότι αποκλείεται να τον ξαναέπαιρνα μετά.
-
@antonakis said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Η ερώτηση είναι αν στο πει από πριν, θα τον προσλάβεις?
Γνώμη μου (έξω από το χορό), αν στο πει από πριν μπορεί να τον προσλάβεις (μπορεί λιγότερες ώρες ή άλλες μέρες κλπ).
Αν δεν στο πει όμως ....δύσκολο να συνεργαστείς ξανά. -
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αποσιωποιηθεί από τον εργοδότη. Και είναι και θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί, το όποιο όφελος του εργαζόμενου από την απόκρυψη θα είναι σύντομο και παροδικό.
Οπότε το συζητάει ευγενικά μαζί του κι ότι βρέξει ας κατεβάσει. Όντας πάντα προετοιμασμένος και για το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλ. να του πει ο εργοδότης σ' αγαπάω, σ' εκτιμάω αλλά μ' αυτά τα δεδομένα δεν... -
@dimsabas said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Οι μέρες που θα λείπει λόγω θεραπείας θα είναι λίγες. Αλλά αυτές που θα λείπει λόγω ζαβλακώματος θα είναι πολλές.
Δικός μου άνθρωπος σήμερα πάει για χ/α. Σήμερα αύριο και μεθαύριο ρεπό + ΣΚ. Την Δευτέρα θα πάει κανονικά στη δουλειά. Το σκηνικό επαναλαμβανεται κάθε μήνα. Δε ζαβλακωνεται. Απλά για 2, 3 μέρες χάνουν σημαντικό μέρος από τις δυνάμεις τους.
-
@spi_duster said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
@dimsabas said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Οι μέρες που θα λείπει λόγω θεραπείας θα είναι λίγες. Αλλά αυτές που θα λείπει λόγω ζαβλακώματος θα είναι πολλές.
Δικός μου άνθρωπος σήμερα πάει για χ/α. Σήμερα αύριο και μεθαύριο ρεπό + ΣΚ. Την Δευτέρα θα πάει κανονικά στη δουλειά. Το σκηνικό επαναλαμβανεται κάθε μήνα. Δε ζαβλακωνεται. Απλά για 2, 3 μέρες χάνουν σημαντικό μέρος από τις δυνάμεις τους.
Είναι χειριστής βαρέων μηχανημάτων? Είναι μηχανοδηγος? Ασκεί βαριά σωματική εργασία?Αυτά είναι παράμετροι σοβαροί, βέβαια και ο κουμπάρος μου έκανε που ήταν λογιστής και καθόταν στο γραφείο αλλά δεν την έβγαζε εύκολα την 2η και 3η μέρα μπροστά στον υπολογιστή με 10ώρα.
Σημαντικό ρόλο παίζει και η φύση της εργασίας -
Το παλικάρι πάντως είναι ο μοναδικός υπάλληλος. Η επιχείρηση, το υποκατάστημα, δεν είναι τεραστίων διαστάσεων, δεν θα έκλεινε αν πλήρωνε ένα υπάλληλο που δεν θα δούλευε, αλλά θα ένιωθε ένα "πόνο" όπως και να το κάνουμε. Θέμα ρεπό δεν υπήρχε πέρυσι, εργαζότανα 24/7, έτσι είναι η φύση της δουλειάς. Δούλευε πολές ώρες και τις πληρωνόταν.
Αν αρνηθεί να τον προσλάβει, ο άνθρωπος μένει με πρόβλημα υγείας και ξεκρέμαστος πάντως!!! -
Οι χημειοθεραπείες διαφέρουν, όπως και η αντοχή του κάθε άνθρωποι. Υπάρχουν άλλοι που είναι μια χαρά και άλλοι που ξερνάνε και σέρνονται για μέρες μετά.
-
@andya3 said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αποσιωποιηθεί από τον εργοδότη. Και είναι και θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί, το όποιο όφελος του εργαζόμενου από την απόκρυψη θα είναι σύντομο και παροδικό.
Οπότε το συζητάει ευγενικά μαζί του κι ότι βρέξει ας κατεβάσει. Όντας πάντα προετοιμασμένος και για το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλ. να του πει ο εργοδότης σ' αγαπάω, σ' εκτιμάω αλλά μ' αυτά τα δεδομένα δεν...Ίσως μια κάποια λύση, αν υπάρχει πραγματική καλή θέληση και συνεννόηση, θα ήταν να μεσολαβήσει ο εργοδότης εν γνώση του με τις κατάλληλες ενέργειες ώστε ο υπάλληλος να πάρει ταμείο ανεργίας για ένα διάστημα, να ολοκληρώσει τις θεραπείες του και να συνεχίσει μετά με επαναπρόσληψη.
Και θα μπορούσε ο ίδιος υπάλληλος, να κατευθύνει έναν προσωρινό αντικαταστατη του, να βγάλει πέρα τη δουλειά.
Μιλάμε πολύ θεωρητικά γιατί δεν γνωρίζουμε τη φύση της εργασίας και την αντίδραση του οργανισμού του. Μερικές φορές είναι και επικίνδυνο για την υγεία, αν όχι αδύνατο, ακόμη και να βγει κάποιος απ το σπίτι κατά τη χημειοθεραπεια, έχω εμπειρία φίλου μου.Από καρδιάς εύχομαι να βρεθεί λύση και πάνω απ όλα να ξεπεράσει το πρόβλημα γρήγορα.
Είναι απαράδεκτο να μην καλύπτεται από κάποιου είδους "αναρρωτική άδεια" όποιος υποβάλλεται σε τέτοια διαδικασία, άσχετα με το καθεστώς απασχόλησης. Δηλαδή, αν ήταν Ε.Ε. πως θα έτρωγε φαγητό αυτός και η οικογένεια, κατά τη διάρκεια των θεραπειών, χωρίς κάποιες ελάχιστες αποδοχές...
-
@piliourits said in Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....:
Δηλαδή, αν ήταν Ε.Ε. πως θα έτρωγε φαγητό αυτός και η οικογένεια, κατά τη διάρκεια των θεραπειών, χωρίς κάποιες ελάχιστες αποδοχές...
Δεν θα έτρωγε τίποτα και αυτός και η οικογένεια του.
Γιαυτό αν μπορούν ακόμη , όσοι μπορούν, να κρύβουν και να κλεβουν όσο μπορούν περισσότερο για να εξασφαλίσουν ένα μαξιλαράκι για τέτοιες καταστάσεις , αφού αυτό το μπουρδέλο που ζούμε δεν βοηθά σε τίποτα.Εννοείται ότι σε τέτοιες περιπτώσεις δεν θα έπρεπε να αφήνεται η τύχη και η επιβίωση ενός ανθρώπου που περνά δύσκολα, στο φιλότιμο και την καλή θέληση ενός εργοδότη.
Έπρεπε να υπάρχει εξασφαλισμένο βασικό εισόδημα για τον ασθενή εργαζόμενο για όλο το διάστημα των θεραπειών και ο εργοδότης να συμβάλει με υπέρτερες αποδοχές για τις μέρες που μπορεί να εργαστεί.
Στο συγκεκριμένο πάντως η σωστή αντιμετώπιση είναι να πεί την αλήθεια στον εργοδότη του και να δούν μαζί ποια θα είναι η συμφερότερη λύση.
Δεν ξέρω και αν με σύμβαση εργασίας σε ισχύ θα έχει και κάποιου είδους επιπλέον παροχές απο το ΙΚΑ αν οι ημέρες θεραπείας και απουσίας λαμβάνονται ως ημέρες ασθενείας για τον υπολογισμό επιδόματος ασθενείας.PS: Με ένα γρήγορο search , στο μπουρδέλο που ζούμε πρέπει να πιστοποιηθείς με 67% και άνω αναπηρία για να έχεις κάποιες παροχές οι περισσότερες απο τις οποίες είναι ανώφελες.
Για την εργασία που συζητάμε είναι ...να μπορείς να φεύγεις μια ώρα νωρίτερα -
28 χρόνια στον ιδιωτικό τομέα δεν έχω καταφέρει να πάρω επίσημα ούτε μία μέρα αναρρωτική άδεια λόγω προβλήματος υγείας.
Ακόμη και με covid, πήγα με 40 πυρετό για δουλειά γιατί έπρεπε να με δούνε άρρωστο ώστε να επιβεβαιώσουν ότι ήμουν σε άθλια κατάσταση. Γιατί; Γιατί έλεγαν ότι υπάρχουν θετικοί με covid χωρίς συμπτώματα οπότε αυτοί θα μπορούσαν να πάνε για δουλειά.
Αμφισβητώ ότι υπάρχει στην Ελλάδα επιχειρηματίας ή εταιρεία ή εργοδότης που έχει ανθρωπιά μέσα του. Όποιος και αν είναι αυτός. Κανένας δεν με πείθει.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....