Για να πω την αληθεια, ως μη φανατικος στο χωρο του αυτοκινητου, πριν λιγο καιρο αγνοουσα και την υπαρξη τους.
Αλλα βλεποντας σε κατι ταινιες με χιονισμενα τοπια, τα αμαξια να πηγαινουν σφαιρα, διχως αλυσιδες, λεω, δεν μπορει, κατι δεν γνωριζω. Δεν εβλεπα το θεαμα βαλε-βγαλε αλυσιδες πουθενα.
Ετσι...εμαθα για τα χιονολαστιχα.
Βασικα, δεν ειμαι σιγουρος για το που θα βρισκομαι τα επομενα χρονια, ολα παιζονται. Μπορει να ειμαι Ελλαδα, μπορει ομως να βρεθω για μονιμη -σχετικα- διαμονη και σε καποια χωρα της βορειας/κεντρικης ευρωπης, με σαφως περισσοτερα χιονια και παγετους απ' οτι στην Ελλαδα.
Την ανοιξη, θα αλλαξω για πρωτη φορα λαστιχα.
Τον Ιουνιο δε, περνω Κτεο, οποτε η αλλαγη ελαστικων πρεπει να εχει προηγηθει, και ετσι δεν μπορω να αναβαλλω το να βαλω λαστιχα, για οταν στο προσεχες μελλον θα εχει ξεκαθαρισει το τοπιο για μενα, αν θα μεινω ελλαδα ή θα παω σε χωρα του εξωτερικου.
Σκεφτηκα λοιπον, μηπως στην περιπτωση μου θα ηταν καλη λυση να βαλω μια και καλη χιονολαστιχα, δια παν ενδεχομενον που λενε.
Μην αλλαξω λαστιχα την ανοιξη του 09, και το φθινοπωρο βρεθω σε αλλη χωρα και ειμαι ξανα να αγοραζω λαστιχα(για εκει, το βαλε βγαλε καθε ωρα θα ειναι μαρτυριο).
Απο την αλλη δεν ειμαι και σιγουρος τι ειναι καλυτερο και τι πρεπει να επιλεξω.
Τελικα τα χιονολαστιχα, σε τι διαφερουν απο τα κανονικα λαστιχα, περα απο τη συμπεριφορα στο χιονι?
Αν εχουν λιγοτερη επιταχυνση δεν με πειραζει, αφου δεν ειμαι μανιακος της ταχυτητας.
Αν ομως φθειρονται ευκολα πχ σε στεγνο οδοστρωμα, αυτο ειναι προβλημα.
Ή αν αυξανουν πολυ την καταναλωση βενζινης, ειναι προβλημα.
Ή αν κοστιζουν ακριβα, θελει αξιολογηση κι αυτο.
Στην περιπτωση μου, με το μελλον αβεβαιο, τι θα ηταν καλυτερο να κανω? Γιατι να μην βαλω χιονολαστιχα και να εχω το κεφαλι μου ησυχο και να μη βρεθω στο διλημμα να διπλοπληρωνω λαστιχα? Τι θα χασω?
Περιμενω τις προτασεις σας και τις εμπειριες σας.