-
-
-
-
Ακρίβεια εντοπισμού
Στατικός: Οριζ:3mm+0.5ppm
Υψομ:5mm+0.5ppm
RTK: Οριζ:10mm+1ppm
Υψομ:15mm+1ppm -
δηλαδή θα χρειαστούμε νέους δέκτες GPS ή θα δουλέψουν αυτόματα;
-
θα χρειαστούμε νέους δέκτες αλλά μέχρι το 2008 no need to worry
-
Ο χρήστης Archi έγραψε:
Ακρίβεια εντοπισμού
Στατικός: Οριζ:3mm+0.5ppm
Υψομ:5mm+0.5ppm
RTK: Οριζ:10mm+1ppm
Υψομ:15mm+1ppmΑυτό είναι δέκτης GPS για τοπογραφικές εργασίες. Αυτοί οι δέκτες είναι μια εντελώς άλλη υπόθεση και δουλεύουν σε 2 συχνότητες εδώ και χρόνια. Για τα κοινά GPS δεν νομίζω να υπάρξει θέμα αλλαγής εξοπλισμού απλά θα δουλεύουν με την ιδια ακρίβεια οι παλιοί δέκτες και με καλύτερη οι καινούργιοι.
-
ακριβώς!
αυτοί οι δέκτες είναι για σχετικο (στατικό ή κινηματικό) προσδιορισμό θέσης και χρησιμοποιούνται σαν ζευγάρια στις τοπογραφικές αποτυπώσεις (τιμή πάνω από 20.000 ευρώ)
για τα χειροκίνητα έχουμε ακόμη δρόμο...μήπως ξέρει κανείς τι γίνεται με το galileo??
νομίζω τέλος του έτους εκτοξεύονται οι πρώτοι δορυφόροι -
ic. Γι αυτό και τα 35 θαουζανταλαρς.
Η σχετική θέση σημαίνει ότι θέλει καλιμπράρισμα σε γνωστό σημείο για ακριβή αποτύπωση της θέσης σε χάρτη?
Από ακρίβεια πάντως, καρφώνει κουνούπι -
Τα συστήματα για τοπογράφους που πιάνουν διάφορες συχνότητες (αμερικάνικες πολιτικές, στρατιωτικές ή και ρωσικές) εδώ και πολλά χρόνια έχουν τρομερή ακρίβεια και αντίστοιχο κόστος αγοράς και ίσως και χρήσης (ανανέωση κωδικών κλπ).
Για τους απλούς χρήστες (που δεν φτιάχνουν τους χάρτες) η υπερβολική ακρίβεια μπορεί να είναι καλοδεχούμενη αλλά πρακτικά είναι λίγο χρήσιμη... βέβαια μπορείς να ξαναβρείς μια καρφίτσα που είχες αφήσει κάπου...
Αφενός κανένας από τους υπάρχοντες χάρτες δεν είναι σωστός σε αντίστοιχη ακρίβεια και αφετέρου αν έχεις κάνει το λάθος (καθόλου σπάνιο από τους περισσότερους απλούς χρήστες) να χρησιμοποιείς datum στο GPS διαφορετικό από του χάρτη είσαι αρκετά μέτρα μακριά ό,τι και να λέει ο μετρητής ακρίβειας της συσκευής σου....
Οπότε προς το παρόν δεν θα ανησυχούσα και εκτιμώντας σωστά τις ανάγκες μου παραμένω πιστός στο υπάρχον σύστημα και τις υπάρχουσες συσκευές.... Όταν με το καλό λειτουργήσει και βγουν φτηνές συσκευές και όταν με το καλό λειτουργήσει και ο ευρωπαίος Galileo τότε βλέπουμε τι παίζει! -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τα συστήματα για τοπογράφους που πιάνουν διάφορες συχνότητες (αμερικάνικες πολιτικές, στρατιωτικές ή και ρωσικές) εδώ και πολλά χρόνια έχουν τρομερή ακρίβεια και αντίστοιχο κόστος αγοράς και ίσως και χρήσης (ανανέωση κωδικών κλπ).
Για τους απλούς χρήστες (που δεν φτιάχνουν τους χάρτες) η υπερβολική ακρίβεια μπορεί να είναι καλοδεχούμενη αλλά πρακτικά είναι λίγο χρήσιμη... βέβαια μπορείς να ξαναβρείς μια καρφίτσα που είχες αφήσει κάπου...
Αφενός κανένας από τους υπάρχοντες χάρτες δεν είναι σωστός σε αντίστοιχη ακρίβεια και αφετέρου αν έχεις κάνει το λάθος (καθόλου σπάνιο από τους περισσότερους απλούς χρήστες) να χρησιμοποιείς datum στο GPS διαφορετικό από του χάρτη είσαι αρκετά μέτρα μακριά ό,τι και να λέει ο μετρητής ακρίβειας της συσκευής σου....
Οπότε προς το παρόν δεν θα ανησυχούσα και εκτιμώντας σωστά τις ανάγκες μου παραμένω πιστός στο υπάρχον σύστημα και τις υπάρχουσες συσκευές.... Όταν με το καλό λειτουργήσει και βγουν φτηνές συσκευές και όταν με το καλό λειτουργήσει και ο ευρωπαίος Galileo τότε βλέπουμε τι παίζει!σωστός!!
-
Ο χρήστης v@silis έγραψε:
μήπως ξέρει κανείς τι γίνεται με το galileo??
νομίζω τέλος του έτους εκτοξεύονται οι πρώτοι δορυφόροιΣτο τέλος του άρθρου που παρέθεσα γράφει '...The first Galileo satellites began ground tests in August and are due to launch in December from Baikonur in Kazakhstan.'
Για τα κοινά GPS δεν νομίζω να υπάρξει θέμα αλλαγής εξοπλισμού απλά θα δουλεύουν με την ιδια ακρίβεια οι παλιοί δέκτες και με καλύτερη οι καινούργιοι.
Από το άρθρο δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, εκτός βέβαια, αν εσύ έχεις κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το θέμα.
-
-
Ένα άρθρο που εξηγεί πως λειτουργεί το GPS:
-
Τη μεγαλύτερη ακρίβεια στο GPS την ΕΠΕΤΡΕΨΑΝ οι Αμερικανοί (που την κρατούσαν μόνο για τους ίδιους) μετά από αιματηρές διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους (και για το Galileo).
Έχω ακούσει για τα στρατιωτικά (αμερικάνικα) GPS ότι έχουν ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ακρίβεια.
Επίσης, οι Ευρωπαίοι επικαλούνται το πρόβλημα με το GPS που δημιουργήθηκε κατά τον πόλεμο του Αφγανιστάν και Ιράκ όταν οι δορυφόροι μετακινήθηκαν για να δίνουν μεγαλύτερη ακρίβεια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
-
Δεν μπορεί να συγκριθεί κανένα GPS του εμπορίου όσο ακριβό και αν είναι με την ακρίβεια που παρέχουν τα GPS που χρησιμοποιεί ο U.S.Army.
Λογικότατο.
Αν κάποιος θέλει μεγαλύτερη ακρίβεια στρέφεται στο Globnass.
Μέχρι να έρθει το Gallileo.Και να δούμε τη ακρίβεια θα έχει και αυτό.(Τι θα δώσουν δηλ. στον απλό χρήστη). -
Το ποσοστό σφάλματος του GPS είναι πραγματικά μεγάλο (20-50 μέτρα) και δεν οφείλεται στην έλλειψη τεχνολογίας, αλλά για να αποτραπεί το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί εναντίων των ΗΠΑ. Θα ήταν πραγματικά ειρωνικό να χρησιμοποιηθεί ένα Αμερικάνικο σύστημα για να οδηγούνται πύραυλοι προς Αμερικάνικους στόχους.
Από την άλλη μεριά, εμένα τον απλό χρήστη οι προβληματισμοί για την ασφάλεια των Αμερικανών δεν με απασχολούν ιδιαίτερα, οπότε θα ήθελα ένα σύστημα που να δείχνει ότι κινούμαι στην Λεωφόρο Βουλιαγμένης, και όχι στην παράλληλο της (όπως συχνά πυκνά συμβαίνει με το τρέχων σύστημα).
Θεωρητικά τουλάχιστον, το Galileo που φτιάχνεται εξ' αρχής για πολιτική χρήση, δεν θα πάσχει από τέτοια προβλήματα.
-
Τα πολιτικά GPS έχουν μια ακρίβεια της τάξης των 5 με 10 m πλεόν. Το πρόβλημα που αναφέρεις μπορεί ( αν συμβαίνει πάντα ) να οφειλέται σε κακή χαρτογράφηση της περιοχής από το software που χρησιμοποιείς.
-
επειδη και εγω εχω το ιδιο προβλημα με την βουλιαγμενης(λεω βουλιαγμενης γιατι αναφερθηκε και το λεω ως παραδειγμα)ο φιλος μου που μου πουλησε το gps(yakumo alpha gps με destinator3)μου ειπε οτι μπορει να σε χανει καποιες φορες και να σε βλεπει καπου διπλα επειδη στα καινουρια αυτοκινητα το παρμπριζ εχει μια μονωτικη επιστρωση(δεν θυμαμαι ακριβως τι μου ειπε)η οποια επηρεαζει το σημα του δορυφορου.αυτο διορθωνεται με μια κεραιουλα στο σημειο του παρμπριζ οπου υπαρχουν μικρα μαυρα στιγματα.ακριβως αυτο το σημειο χρησιμοποιητε και για το e-pass.δοκιμασα λοιπον το gps στο yaris μου που δεν εχει τετοιο κρυσταλλο μπροστα και ειδα μεγαλη διαφορα γενικα στην λειτουργια του συστηματος.σε αναμονη λοιπον της κεραιας για τα νεοτερα.
-
Δεν έχω αθερμικό παρμπρίζ και γενικότερα δεν αντιμετωπίζω προβλήματα λήψης. Απλά ορισμένες φορές σε παραπλήσιους δρόμους το GPS μπερδεύεται (είναι και το error rate που λέγαμε).
Το σύστημα μου είναι ένα MIO 168 με Destinator 3. Πάντως είναι γεγονός ότι με την εξωτερική κεραία του MIO η λήψη είναι πολύ καλύτερη. Απλά δεν την θεωρώ απαραίτητη από την στιγμή που κάνει ικανοποιητικά την δουλειά του και με την ενσωματωμένη.
Μεγαλύτερη ακρίβεια στο GPS