-
Ο χρήστης vasil έγραψε:
Πάνω που τα λέγαμε χτες, να λοιπόν σήμερα που έμεινα από μπαταρία! Ενός χρόνου η μπαταρία. Το αμάξι Παρασκευή έκανε περίπου 90 χιλιόμετρα. Σάββατο δε κινήθηκε καθόλου λόγω χιονιά και παγετού. Κυριακή απλά δούλεψε στο ρελαντί κανά 5λεπτο και χτες Δευτέρα δούλεψε σε κίνηση συνολικά περίπου μία ώρα κάνοντας καμια 15αριά χιλιόμετρα. Όλες τις φορές πήρε κανονικά. Σήμερα λοιπόν το απόγευμα, δεν έπαιρνε. Είδα και ο δείκτης της μπαταρίας μαύρισε (=ξεφορτισμένη). Είναι λογικό να ξεφορτίζεται έτσι εύκολα;;- χτες το βράδυ παίζει να είχε περίπου -5 βαθμούς.
Αν δεν ξεχασες κάτι ανοιχτό εσύ, πήγαινε και ζήτα αντικατάσταση.
Τί μάρκα είναι;;;; -
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Αν δεν ξεχασες κάτι ανοιχτό εσύ, πήγαινε και ζήτα αντικατάσταση.
Τί μάρκα είναι;;;;Σίγουρα δε ξέχασα κάτι, μιας και δεν έχω και κάτι να ξεχάσω (ραδιόφωνο το αποσυνδέω κάθε φορά, τα φώτα κλεινουν με το που σβήνεις τον κινητήρα, συναγερμό κλπ δεν έχω).
Koreana. Ακριβώς ένα χρόνο την έχω, με πιάνει δε με πιάνει η εγγύηση... 1 χρόνο είχε εγγύηση, νομίζω για λίγες μέρες την έχω ξεπεράσει. Πρέπει να το κοιτάξω. -
Να ρωτήσω κάτι που μου έκανε εντύπωση:
- όταν την μέτρησα κάτω με βολτόμετρο μου έδινε 11.95. Όταν την πήρα πάνω στο σπίτι και την μέτρησα μετά από κάποια ώρα - πριν όμως τη βάλω για φόρτιση - 12.26 έδινε. Φαντάζομαι η διαφορά έγκειται στον πιο ζεστό χώρο του δωματίου;
- Τώρα κατόπιν λίγων ωρών φόρτισης έχει φτάσει 12.96. Είναι πλήρως φορτισμένη;; Γιατί ο φορτιστής μου τα χει παίξει και δε δείχνει σωστά το ποσοστό φόρτισης (με βάση κάτι λαμπάκια που έχει σαν δείκτες το βγάζει μεταξύ 50-75%, κάτι που σίγουρα δεν ισχύει).
-
H μπαταρία σε πλήρες φορτίο δεν πρέπει με τίποτα να πέφτει κάτω από 9 βολτ. Τουλάχιστον με το όργανο που μετράνε υπό μεγάλο φορτίο οι ηλεκτρολόγοι τις μπαταρίες, αν δουν τάση υπό φορτίο κάτω από 9 βολτ η μπαταρία πάει κατευθείαν για ανακύκλωση. Στα αυτοκίνητά μας όταν μιζάρουμε (όπου συνήθως το φορτίο είναι κατά τι μικρότερο από αυτό που δοκιμάζουν οι ηλεκτρολόγοι με το ειδικό όργανο) θα πρέπει να βλέπουμε τάση πάνω από 9,6-10 βολτ.
Μια φρέσκια/καλή μπαταρία όταν μετράται στο μιζάρισμα συνήθως δείχνει σε σοβαρό πολύμετρο τη στιγμή που δουλεύει η μίζα γύρω στα 10,8-11,4 βολτ. -
Επίσης μια πλήρως φορτισμένη μπαταρία χωρίς εφαρμογή φορτίου θα πρέπει να δείχνει σε πολύμετρο περί τα 12,70-12,75 βολτ.
-
Πολύ κατατοπιστικός lazarefa!
Κατάλαβα. Ωστόσο οι μετρήσεις χωρίς εφαρμογή φορτίου παίζουν, σωστά; Πχ εγώ ξεπέρασα τα νούμερα που αναφέρεις. -
@vasil
Μέ βάση τα λεγόμενά σου στα δύο προηγούμενα σου posts εκτιμώ ότι η μπαταρία είναι ξεφόρτιστη.
Εάν τα 12,96 βολτ τα μέτρησες αμέσως μετά την φόρτιση δεν εκφράζουν την πραγματική κατάσταση,
που αναφέρεται στον παρακάτω Πίνακα, για μετρήσεις μετά 12ωρο από την φόρτιση . Χωρίς να έχω
γνώση των χαρακτηριστικών του φορτιστή σου και επειδή μάλλον είσαι σε κατάσταση emergency,
που δεν παρέχει την πολυτέλεια της παρέλευσης του 12ωρου, θα έλεγα να την αφήσεις να φορτίσει
μέχρι το πρωί και να επιχειρήσεις να εκκινήσεις το αυτοκίνητο. Αν τα καταφέρεις μάλλον την έσωσες...Μέτρηση 12ώρες μετά το πέρας της φόρτισης Κατάσταση φόρτισης Τάση Ανοικτού Κυκλώματος 100% 12.65 75% 12.45 50% 12.24 25% 12.06 0% 11.89
-
@Ηνίοχος
Λοιπόν τελικά αργά το βράδυ σταμάτησα τη φόρτιση και έδειχνε το βολτόμετρο 13,25 V. Μόλις τώρα που τη ξαναμέτρησα δείχνει 12,65 V. Και ήμουν έτοιμος να γράψω εδώ ότι έχω μεγάλη απώλεια γιατί σε θερμοκρασία δωματίου αν πέφτει τόσο, έξω δηλαδή με τους μείον βαθμούς τι θα κάνει; Τώρα όμως με καθησύχασες, άρα αυτή τη στιγμή είναι στο 100% λογικά... -
Καλημέρα και καλή χρονιά σε όλους με υγεία ,πολλά και ασφαλή χιλιόμετρα
Ήθελα να ρωτήσω , τις τελευταίες ημέρες με το κρύο παρατήρησα οτι δεν αρπάζει τόσο καλά όσο πριν , φταίει το κρύο ;
Η η μπαταρία ετοιμάζει να με χαιρετήσει τοοοσο σύντομα ; το start/stop το απενεργοποιώ μόλις πάρει μπρος
25/5 πήρα το αμάξι στα χέρια μου , συναρμολογηση είναι τέλος Δεκ 17 , όπως και τα ελαστικά του και μεχρι σήμερα εχω 21,000χλμ
Ποντάρω στο ότι φταίει το κρύο αλλά θα ήθελα την άποψή σας -
@ vasil
Δεν έχει περάσει 12ωρο, πρέπει να είναι κάπου εκεί στο 100%, παρακολούθησέ την
όμως μήπως πέσει περισσότερο. Καλό είναι να την βάλεις στο αυτοκίνητο και αν
ξεκινήσει να το τσεκάρει ηλεκτρολόγος για διαρροές.
Πες μας αν θέλεις την χωρητικότητα της μπαταρίας (ΑΗ) και με πόσα Ampere φορτίζει
ο φορτιστής, αν το ξέρεις.@ terry308
Είναι νομίζω πολύ καινούρια για να εξαντληθεί αλλά ποτέ δεν ξέρεις...
Μόνο αν μετρηθούν τα CCA της θα μάθεις την πραγματική της κατάσταση. -
@Ηνίοχος
Κοντεύει 12άωρο έπειτα από φόρτιση. Είναι σταθερά στα 12,65 V.
Λόγω χιονιά και παγετού, θα πάει αύριο-μεθαύριο στον ηλεκτρολόγο όλο το αυτοκίνητο για έλεγχο. Έχει ενημερωθεί ο ηλεκτρολόγος από χθες.
H μπαταρία μου είναι 50ΑΗ και ο φορτιστής μου (HB-1206-S) φορτίζει την μπαταρία με 6 Ampere. -
vasil , ο φορτιστής σου δουλεύει στα 4,2 με 6Α ΜΑΧ. και φορτίζει την 50AH σε 11 ώρες, αν είναι ένα βήμα πριν τα φτύσει,(11,95 που μέτρησες). Μια μπαταρία είναι φορτισμένη πλήρως αν δείχνει τάση πάνω από 12,7 V αν δε μετά από πολύωρη φόρτιση καταφέρεις με το που την συνδέσεις στο αμάξι να δεις για μία φορά 13,2 V με κλειδί στο off, τότε λες ότι η φόρτιση έπιασε τόπο. Αν έχεις ψηφιακό πολύμετρο μέτρα στο ρελαντί, πρέπει να παίζει γύρω από το ±14, για να πείς ότι το δυναμό είναι οκ, Ακόμα και με καταναλώσεις ανοικτές πρέπει να πέσει στιγμιαία γύρω από το 13,7 και να επανέλθει πάλι γύρω από το 14.
Ο ηλεκτρολόγος μπορεί να τσεκάρει για διαρροή old school , παρεμβάλλοντας μεταξύ αρνητικού πόλου και ακροδέκτη, δοκιμαστικό. Αν ανάψει, έχεις διαρροή. αν το κάνει new style, συνδέει πολύμετρο και βλέπει τα A ή mA, για να αποφασίσει που να ψάξει πρώτα.
δες εδω παράδειγμα δυναμό που είναι ένα κλικ πριν ζητήσει service
Youtube Video -
Ευχαριστώ dimau! Όσον αφορά τη φόρτιση στις μισές ώρες περίπου απ' αυτές που αναφέρεις είχα 13+ V... Στις οδηγίες πάντως λέει ότι σε 3-4 ώρες φορτίζει πλήρως και νομίζω πάνω κάτω ισχύει. Δε ξέρω στην περίπτωση που πέσει πάρα πολύ χαμηλά... Τελευταία ήμουν στα 11,95 έξω (12,26 εντός σπιτιού).
-
Λοιπόν την έβαλα πάνω την μπαταρία με 12,65 V. Μιζάροντας πέφτει στα 10,7-10,8 V. Στο ρελαντί δουλεύει στα 14+ V. Είμαι οκ;
Και επίσης, αν γνωρίζει κανείς, στα πόσα V και πάνω παίρνει μπρος ένα αμάξι; 'Η σε τι ποσοστό φόρτισης αντίστοιχα; Δηλαδή ποιο είναι το όριο κάτω από το οποίο αν πέσει η μπαταρία, χρειάζεται φόρτιση ή καλώδια για να εκκινήσει τον κινητήρα;
-
ενας μπακαλίστικος τρόπος για να βλέπουμε αν ειναι εντάξει η μπαταρία μας (ειδικά τωρα τόν χειμώνα) ειναι ο εξής...
το κάνω και εγώ και γνωστά μου ατομα ,μού το εδειξε ηλεκτρολόγος αυτοκινήτων πατέρας φίλου μου πρίν 25-30 χρόνια τότε που δέν υπήρχαν τα σημερινά tester κλπ , ειχε ενα λαμπάκι φορτηγού E1 μεσα στήν βάση του και ηταν 24volt στα 21watt (προσοχή οχι 12 volt αλλά 24 volt )βλέποντας λοιπόν την φωτεινότητα πού αναβε , δηλ.δυνατά η ξεψυχισμένα
καταλάβαινε αν η μπαταρία ηταν ψόφια η οχι .το ιδιο κάνω και εγώ σήμερα ,ελέγχοντας την μπαταρία στο αυτοκίνητο η στην μοτο μου , η οταν φορτίζω την μπαταρία με τόν φορτιστή τού lidl ,μετά περίπου από 10-12 ωρες φόρτισης βάζω πάνω το 24volt λαμπάκι και βλέπω την φωτεινότητά του ,αν εχει δυνατό φώς σταματάω αν οχι συνεχίζω για αλλες 5-6 ωρες ... -
1η φορά το ακούω αυτό Μανώλη. Έχει μια λογική βέβαια...
Λοιπόν το αμάξι πήγε σε ηλεκτρολόγο και ελέγχθηκε τόσο η μπαταρία του, το δυναμό του, όσο και για τυχόν διαρροές. Τίποτα ύποπτο δεν φάνηκε και η μπαταρία δείχνει καλή βάσει των μετρήσεων. 100% δεν ξέχασα πάντως τίποτα. Ενδεχομένως να μην αντέχει τόσο πολύ το κρύο... Τι λέτε; Ενός χρόνου η μπαταρία. -
[list:1xxcbfen][/list:u:1xxcbfen]>Ο χρήστης vasil έγραψε:
1η φορά το ακούω αυτό Μανώλη. Έχει μια λογική βέβαια...
Λοιπόν το αμάξι πήγε σε ηλεκτρολόγο και ελέγχθηκε τόσο η μπαταρία του, το δυναμό του, όσο και για τυχόν διαρροές. Τίποτα ύποπτο δεν φάνηκε και η μπαταρία δείχνει καλή βάσει των μετρήσεων. 100% δεν ξέχασα πάντως τίποτα. Ενδεχομένως να μην αντέχει τόσο πολύ το κρύο... Τι λέτε; Ενός χρόνου η μπαταρία.Εφόσον όλα είναι σε καλή κατάσταση.........ο αδύναμος κρίκος είναι η γτπ μπαταρία!
Δηλαδή του χρόνου τέτοιες μέρες θα πρέπει να είσαι με φορτιστή και καλώδια παραμασχαλα.
Για μένα ζήτα αντικατάσταση. -
To περίεργο είναι ότι και η μπαταρία δείχνει με βάση τις μετρήσεις καλή. Το βγάζει και στο κομπιούτερ που την μετράει. Αποδόση μπαταρίας: ΚΑΛΗ. Πως μπορώ να ζητήσω αντικατάσταση, τη στιγμή που δείχνει οκ η μπαταρία;
-
Έχεις δίκιο σε αυτό. Δεν χάνεις όμως τίποτα να του αναφέρεις το συμβάν, για να ξέρει το ιστορικό σε περίπτωση νέας αδυναμίας.
-
Billy, πρέπει να μάθεις να τσεκάρεις μόνος σου την μπαταρία. Πολύμετρο έχεις, θα σημειώνεις τάση μπαταρίας κάθε μέρα για ένα μήνα, και θα βεβαιώνεσαι ότι μιζάρει εύκολα, δεν αγκομαχεί να πάρει μπρος. Πρέπει να μείνει πάνω από 12,6 τώρα που είναι φορτισμένη. Αν πέσει στα 12,4 την βάζεις για φόρτιση. Αν μέσα σε μια βδομάδα -10 μέρες, πέσει πάλι στα 11,95 έχεις θέμα.
Μπαταρία αυτοκινήτου...