-
Ο χρήστης GGAB έγραψε:
Έχεις δίκιο σε αυτό. Δεν χάνεις όμως τίποτα να του αναφέρεις το συμβάν, για να ξέρει το ιστορικό σε περίπτωση νέας αδυναμίας.GGAB του το ανέφερα εννοείται αφού από αυτόν αγόρασα και την μπαταρία άλλωστε. Και εντάξει η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ ευχαριστημένος από τον συγκεκριμένο όποτε χρειάστηκα κάτι. Αν έβγαζε κακή απόδοση θα μου την άλλαζε σίγουρα, αλλά το περίεργο είναι βγάζει καλή απόδοση στις μετρήσεις. Που σημαίνει ότι μπορεί να υποθέσει ότι ενδεχομένως εγώ ξεχνάω κάτι ανοιχτό (δεν μου είπε κάτι τέτοιο, αλλά λέμε τώρα)... Εννοώ δεν μπορώ να αποδείξω ότι δεν ξέχασα κάτι ανοιχτό.
Billy, πρέπει να μάθεις να τσεκάρεις μόνος σου την μπαταρία. Πολύμετρο έχεις, θα σημειώνεις τάση μπαταρίας κάθε μέρα για ένα μήνα, και θα βεβαιώνεσαι ότι μιζάρει εύκολα, δεν αγκομαχεί να πάρει μπρος. Πρέπει να μείνει πάνω από 12,6 τώρα που είναι φορτισμένη. Αν πέσει στα 12,4 την βάζεις για φόρτιση. Αν μέσα σε μια βδομάδα -10 μέρες, πέσει πάλι στα 11,95 έχεις θέμα.
dimau έχεις δίκιο αλλά το αυτοκίνητο συνήθως κινείται κάθε μέρα οπότε δε βγάζεις εύκολα άκρη. Άσε που μόνο σε ειδικές συνθήκες τα 'φτήνει' η μπαταρία (πχ. υπερβολική υγρασία, πολύ κρύο, λίγες μέρες ακινησίας κλπ). Μου είχε ξανακάνει κάτι κουλά, αλλά αποδείχτηκε ότι έφταιγε το ράδιο που κάπου κάπου αν και κλειστό τραβούσε πολλή ενέργεια, οπότε πλέον απομονώνεται. Και πίστευα ότι λύθηκε το πρόβλημα και ανακουφίστηκα ότι είναι οκ η μπαταρία, αλλά πάλι τα ίδια...
-
Αφου απομονωνονται τα πάντα η λογική λέει ότι αν πας και μετρήσεις τη μπαταρία εστω σου λέει 12,6, αν βγάλεις το - κ ξανα μετρήσεις πρέπει να σου λέει ξανα το ίδιο, αν οχι κάτι πάει στραβά.
-
Εγω αγόρασα ένα φορτιστή για να υπάρχει, μάρκας Einhell CC-BC4M με 30€. Είπα να τον δοκιμάσω στην πεθαμένη μπαταρία της Αλφέττα, που σκόπευα να αλλάξω (12V-60A, 520Ah), μιας και είναι του 2011 και το αμάξι έμενε σε ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα (καθότι ιστορικό), με τον ένα πόλο βγαλμένο όσο καθόταν. Πρώτα της έδωσα ρεύμα με καλωδια από το άλλο μου αυτοκινητο, με δυσκολία πήρε μπρος. Δούλεψε ρελαντί για 5-10’ και μετά την αφαίρεσα και την έφερα στο μπαλκόνι για να τη φορτίσω (πριν από αυτό εκανα ένα τέχνασμα που μου είπαν, τη χτύπησα στη βάση της και την ταρακούνησα, γτ ίσως έτσι σπάσουν τα άλατα που είχαν συσσωρευθεί με τον καιρό. Δεν ήλπιζα σε πολλά, καθότι το πολυμετρο την έβγαζε ψόφια (11,5 V περίπου). Παρόλα αυτα, ο φορτιστής αυτός έχει ένα recovery mode για τελειωμένες μπαταρίες. Την εβαλα στην πρίζα και μετά από 10 ώρες φόρτισης περίπου, πήγε στο 14,6, όπου ο φορτιστής δείχνει ένδειξη πλήρους φόρτισης. Έκτοτε δεν την έχω κουμπώσει στο αμάξι αλλα την έχω ακόμη στο μπαλκόνι και τη φορτίζω ανα 2 μερες (ακόμη κ με τα κρύα, με το που ξεκινάω τη φόρτιση συντήρησης, πάει στο 14,3 και μετά από λίγο στο 14,6, με ένδειξη πλήρους φόρτισης).
Συμπερασματικά, για 30€ αυτός ο φορτιστής φαίνεται αρκετά καλός. Μένει να βάλω τη μπαταρία πάνω στο αμάξι για να δω εκεί πώς θα δουλέψει και με τι διάρκεια.Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Το τεχνασμα που σου είπαν νομίζω ότι είναι καταστροφικο. Μπορεί να βραχυκυκλωσουν οι πλάκες, για αυτό και είναι σταθερή η μπαταρία στο αμάξι. Τα αλατα παλι όταν κατσουν κατω μπορεί να βραχυκυκλωσουν τις πλάκες αλλά αυτό και με την φορτιση που έκανες δεν το γλυτωνες. Σε ηρεμία τι ταση έχει?
-
Τι εννοείς σε ηρεμία; Να τη μετρήσω δίχως να τη βάλω στην πριζα;
Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Ο χρήστης Δούκας έγραψε:
Τι εννοείς σε ηρεμία; Να τη μετρήσω δίχως να τη βάλω στην πριζα;Sent from my iPhone using Tapatalk
Ναι αφού μείνει 2 μερες
-
Σωστός. Θα την τσεκάρω
-
Ο χρήστης Δούκας έγραψε:
Εγω αγόρασα ένα φορτιστή για να υπάρχει, μάρκας Einhell CC-BC4M με 30€. Είπα να τον δοκιμάσω στην πεθαμένη μπαταρία της Αλφέττα, που σκόπευα να αλλάξω (12V-60A, 520Ah), μιας και είναι του 2011 και το αμάξι έμενε σε ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα (καθότι ιστορικό), με τον ένα πόλο βγαλμένο όσο καθόταν. Πρώτα της έδωσα ρεύμα με καλωδια από το άλλο μου αυτοκινητο, με δυσκολία πήρε μπρος. Δούλεψε ρελαντί για 5-10’ και μετά την αφαίρεσα και την έφερα στο μπαλκόνι για να τη φορτίσω (πριν από αυτό εκανα ένα τέχνασμα που μου είπαν, τη χτύπησα στη βάση της και την ταρακούνησα, γτ ίσως έτσι σπάσουν τα άλατα που είχαν συσσωρευθεί με τον καιρό. Δεν ήλπιζα σε πολλά, καθότι το πολυμετρο την έβγαζε ψόφια (11,5 V περίπου). Παρόλα αυτα, ο φορτιστής αυτός έχει ένα recovery mode για τελειωμένες μπαταρίες. Την εβαλα στην πρίζα και μετά από 10 ώρες φόρτισης περίπου, πήγε στο 14,6, όπου ο φορτιστής δείχνει ένδειξη πλήρους φόρτισης. Έκτοτε δεν την έχω κουμπώσει στο αμάξι αλλα την έχω ακόμη στο μπαλκόνι και τη φορτίζω ανα 2 μερες (ακόμη κ με τα κρύα, με το που ξεκινάω τη φόρτιση συντήρησης, πάει στο 14,3 και μετά από λίγο στο 14,6, με ένδειξη πλήρους φόρτισης).
Συμπερασματικά, για 30€ αυτός ο φορτιστής φαίνεται αρκετά καλός. Μένει να βάλω τη μπαταρία πάνω στο αμάξι για να δω εκεί πώς θα δουλέψει και με τι διάρκεια.Sent from my iPhone using Tapatalk
Και εγώ έχω τον ίδιο...στη νιφάδα τον έβαλες ??? για το recovery mode???
Εγώ τον πήρα για να φορτίσω μια Varta που την είχα 1,5 χρόνο στην αποθήκη φορτισμένη και η οποία κατάφερε να βάλει μπροστά χωρίς φόρτιση 6 φόρες ένα παρατημένο corsa 6 μήνες ακίνητο άλλα πότε δεν κατάφερε ο Einhell να την επαναφέρει...έδειχνε ότι την γεμίζει άλλα δεν ήταν ικανή να γυρίσει ούτε 12 βολτο σκουπακι αυτοκίνητου....μετά την φόρτισα σε μεγάλο φορτιστή μπαταριών μέχρι το 80 % περίπου και την συνέχισα στον Einhell και έχω την εντύπωση οτι επανήλθε...και εγώ βεβαία δε την έχω βάλει σε αυτοκίνητο ακόμα... -
Ναι, στη νιφάδα τον εβαλα. Τώρα δεν ξέρω επι της ουσίας ποσο φόρτισε στην πραγματικότητα, θα τη μετρήσω ξανά αύριο το βράδυ, αφού την έχω από χθες εκτός φόρτισης, για να σου πω τι ψάρια πιάνει...
-
Όλη την εβδομάδα που το βράδυ η θερμοκρασία θα πέφτει και στους -4 υπάρχει λόγος να αφαιρέσω τη μπαταρία μιας και δε θα κινηθεί το αυτοκίνητο;
-
Μερικές απαντήσεις ... έστω και καθυστερημένα...
dimau έγραψε:
Billy, πρέπει να μάθεις να τσεκάρεις μόνος σου την μπαταρία. Πολύμετρο έχεις, θα σημειώνεις τάση μπαταρίας κάθε μέρα για ένα μήνα,....vasil έγραψε:
dimau έχεις δίκιο αλλά το αυτοκίνητο συνήθως κινείται κάθε μέρα οπότε δε βγάζεις εύκολα άκρη. Άσε που μόνο σε ειδικές συνθήκες τα 'φτήνει' η μπαταρία (πχ. υπερβολική υγρασία, πολύ κρύο, λίγες μέρες ακινησίας κλπ).Ένας απλός, άμεσος και γρήγορος τρόπος για να ελέγχεις την τάση της μπαταρίας είναι η εγκατάσταση ενός απλού ψηφιακού βολτομέτρου στο αυτοκίνητο. Η σύνδεσή του πρέπει να γίνει στο ηλεκτρικό δίκτυο που παίρνει τάση όταν το κλειδί εκκίνησης βρίσκεται στην θέση ACC, έτσι ώστε πριν ξεκινήσεις τον κινητήρα να μπορείς να δεις την τάση της μπαταρίας. Με την παρακολούθηση των πρωινών ενδείξεων μπορείς να σχηματίσεις εικόνα αν η μπαταρία 'κρατάει' ηλεκτρική ενέργεια ή έχει υψηλό ρυθμό αυτοεκφόρτισης.
Μπορείς να εγκαταστήσεις κάτι σαν αυτό:
https://www.electronicaeshop.eu/elektro ... v-oem.html
Επειδή ενδεχομένως οι ενδείξεις του πολυμέτρου που έχεις και του νέου βολτομέτρου πιθανόν να έχουν μικρή απόκλιση πρέπει να προσδιορίσεις την μεταξύ τους διαφορά για να βγάζεις σωστό συμπέρασμα. Σημείωσε επιπλέον ότι, λόγω της σημαντικής μεταβολής θερμοκρασίας στο σαλόνι του αυτοκινήτου μεταξύ χειμώνα και καλοκαιριού, η παραπάνω απόκλιση μεταβάλλεται και χρειάζεται να προσδιορίζεται στην αρχή της σεζόν.Δούκας έγραψε:
Είπα να τον δοκιμάσω στην πεθαμένη μπαταρία της Αλφέττα, που σκόπευα να αλλάξω (12V-60A, 520Ah), μιας και είναι του 2011 και το αμάξι έμενε σε ακινησία για μεγάλα χρονικά διαστήματα (καθότι ιστορικό)......
πριν από αυτό εκανα ένα τέχνασμα που μου είπαν, τη χτύπησα στη βάση της και την ταρακούνησα, γτ ίσως έτσι σπάσουν τα άλατα που είχαν συσσωρευθεί με τον καιρό....W202 AMG έγραψε:
Το τεχνασμα που σου είπαν νομίζω ότι είναι καταστροφικο......Είναι καταστροφικό, πράγματι, και δεν αφαιρεί τα άλατα που έχουν σχηματισθεί σε μια παλαιά μπαταρία που έμεινε αφόρτιστη για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Δούκας έγραψε:
Την έβαλα στην πρίζα και μετά από 10 ώρες φόρτισης περίπου, πήγε στο 14,6, όπου ο φορτιστής δείχνει ένδειξη πλήρους φόρτισης.Έκτοτε δεν την έχω κουμπώσει στο αμάξι αλλά την έχω ακόμη στο μπαλκόνι και τη φορτίζω ανα 2 μερες (ακόμη κ με τα κρύα, με το που ξεκινάω τη φόρτιση συντήρησης, πάει στο 14,3 και μετά από λίγο στο 14,6, με ένδειξη πλήρους φόρτισης)Στην κατάσταση που είναι η μπαταρία θα σου έλεγα να την εκφορτίσεις ελεγχόμενα, συνδέοντας ένα λαμπτήρα φώτων 50-55 βαττ μέχρι η τάση της να πέσει στα 12,1βολτ. Στη συνέχεια την φορτίζεις σιγά-σιγά με 2 αμπέρ, αν στο επιτρέπει ο φορτιστής σου, διαφορετικά όπως μπορεί . Σημειώνεις τους χρόνους εκφόρτισης και φόρτισης και βλέπεις αν υπήρξε βελτίωση.
Αν το επαναλάβεις δύο-τρεις φορές ενδεχομένως να μειωθούν τα άλατα και η μπαταρία να επανακτήσει μέρος της αρχικής της χωρητικότητας, που με βάσει τα όσα ανέφερες πρέπει να κυμαίνεται τώρα στο 50% περίπου.dgrgtc έγραψε:
Εγώ τον πήρα για να φορτίσω μια Varta που την είχα 1,5 χρόνο στην αποθήκη φορτισμένη και η οποία κατάφερε να βάλει μπροστά χωρίς φόρτιση 6 φόρες ένα παρατημένο corsa 6 μήνες ακίνητο άλλα πότε δεν κατάφερε ο Einhell να την επαναφέρει...έδειχνε ότι την γεμίζει άλλα δεν ήταν ικανή να γυρίσει ούτε 12 βολτο σκουπακι αυτοκίνητου....Δεν μπόρεσε να επαναφέρει και αυτή λόγω δημιουργίας αλάτων (θειίκωση). Δοκίμασε αν θες την παραπάνω διαδικασία που πρότεινα στον Δούκα.
panos2171 έγραψε:
Όλη την εβδομάδα που το βράδυ η θερμοκρασία θα πέφτει και στους -4 υπάρχει λόγος να αφαιρέσω τη μπαταρία μιας και δε θα κινηθεί το αυτοκίνητο;Καλό θα της κάνεις, αρκεί να γνωρίζεις πως θα επαναφέρεις ραδιόφωνο, συναγερμό και ότι άλλο γνωρίζεις ότι επηρεάζεται από την αφαίρεσή της.
-
@Ηνιοχος thanks!!! Θα το κάνω μόλις βρω λίγο χρόνο...
Στάλθηκε από το Mi 8 μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-
Ο χρήστης Δούκας έγραψε:
Ναι, στη νιφάδα τον εβαλα. Τώρα δεν ξέρω επι της ουσίας ποσο φόρτισε στην πραγματικότητα, θα τη μετρήσω ξανά αύριο το βράδυ, αφού την έχω από χθες εκτός φόρτισης, για να σου πω τι ψάρια πιάνει...Sent from my iPhone using Tapatalk
Τελικά μετά από μία εβδομάδα εκτός φόρτισης η ένδειξη είναι στα 12,7 βόλτ
-
Σε μπαταρία που μετά απο μέρες ακινησίας, εκκινεί κανονικά αλλά μετά απο 3-4 ώρες στο επόμενο μιζάρισμα, έχουμε δισταγμό, τι παίζει;
Δισταγμό εννοώ, θα πάρει με την 2η ή άλλες φορές με την 3η.
Πάντως μετά απο μέρες, θα πάρει με την πρώτη. -
Είναι σίγουρα μπαταρία ή κάτι άλλο;
π.χ. πεταλούδα; ποιότητα βενζίνης; -
Δεν το είχα σκεφτεί, υπέθεσα πως είναι κάτι τέτοιο. Αύριο στο πρωινό μιζάρισμα, θα την μετρήσω.
edit: Κατέβηκα να μετρήσω πριν λίγο. 3 ώρες ακίνητο. Δίστασε αλλά πήρε με τη πρώτη.
12,5V σε ηρεμία
10,5V στο μιζάρισμα
14V στο ρελαντί -
Ο χρήστης Antonis55 έγραψε:
Δεν το είχα σκεφτεί, υπέθεσα πως είναι κάτι τέτοιο. Αύριο στο πρωινό μιζάρισμα, θα την μετρήσω.edit: Κατέβηκα να μετρήσω πριν λίγο. 3 ώρες ακίνητο. Δίστασε αλλά πήρε με τη πρώτη.
12,5V σε ηρεμία
10,5V στο μιζάρισμα
14V στο ρελαντίΟι μετρήσεις σου δείχνουν σχετικά καλή κατάσταση μπαταρίας/συστήματος φόρτισης (τουλάχιστον δεν είναι εμφανώς προβληματικά αυτά).
Στη θέση σου θα ψαχνόμουν περισσότερο με το κύκλωμα τροφοδοσίας/ελέγχου καυσίμου του κινητήρα (αντλία καυσίμου κλπ) και ίσως και με την ποιότητα του καυσίμου. Για αρχή θα μπορούσες πχ στο επόμενο γέμισμα του ρεζερβουάρ να φουλάρεις από άλλο πρατήριο με 100άρα βενζίνη και αφού κάνεις κάποια χλμ σε ανοικτό δρόμο, ακολούθως να παρατηρήσεις τη συμπεριφορά του κινητήρα σε εκκινήσεις, μετά από ακινησία μερικών ημερών (για να δεις αν στο ξανακάνει). -
Σωστά...κάτι σε αντλία βενζίνης μυρίζομαι. Μακάρι να μην είναι. Είδωμεν. Ευχαριστώ πάντως.
-
Ο χρήστης Δούκας έγραψε:
Εν τελει, μετα τη φόρτιση (μαξ 14,6), η 8χρονη μπαταρια μένοντας εκτός φόρτισης για 7 σχεδόν μερες, δείχνει σταθερά 12,7. Σήμερα αξιώθηκα να την επανατοποθετησω, και η γρια Αλφέττα με τη 2η μιζια ξαναπήρε μπροστά μετά από 2,5 μήνες ακινησίας (& τα Dellorto αντήχησαν...).
Overall, θεωρώ το συγκεκριμένο φορτιστή εξαιρετική αγορά, έκανε με το παραπάνω όσα υπόσχεται.Sent from my iPhone using Tapatalk
-
Μπαταρία αυτοκινήτου...