-
Το θεμα ειναι πολυ ευαισθητο γιαυτο παρακαλω με ψυχραιμια παιδια...
Πρεπει ομως να κανω μια εισαγωγη για να εξηγησω τα δικα μου βιωματα.
Θα σας παω πισω την εποχη που ειμουνα στο δημοτικ, στις αρχες της δεκαετιας του 80. Ακομα θυμαμαι τη δασκαλα να μας μιλαει με λατρεια για την Κυπρο οταν καναμε γεωγραφια. Μας ελεγε για αυτα που εγιναν, για αυτα που εχει υποφερει ο λαος της Κυπρου και αλλα πολλα. Μεγαλωσα εχοντας την εντυπωση οτι η Κυπρος και οι Κυπριοι ειναι πραγματικα αδεφια μας. Ενταξει, ισως ειμουνα και λιγο αφελης.
Δεν ειχα ποτέ τη τυχη να γνωρισω καποιον απο το νησι μεχρι που ηρθαν ετσι τα πραγματα και πηγα κι εγω να σπουδασω στην Αγγλια. Σαν απο συμπτωση, οταν πηγα στη σχολη να εγγραφω επεσα πανω σε Κυπριους φοιτητες οι οποιοι ομολογω οτι τις πρωτες 2-3 μερες μου μιλησαν για ολα τα 'κολπα' της σχολης και γενικα με βοηθησαν πολυ. Οι Ελληνες στη σχολη ειμασταν μετρημενοι στα δαχτυλα, ενω οι Κυπριοι ηταν δεκάδες.
Οσο περνουσε ομως ο καιρος εβλεπα αλλαγες στη συμπεριφορα των Κυπριων καί προς εμενα αλλα και προς τους αλλους Ελληνες. Μεσα σε 2-3 εβδομαδες ανακαλυπτω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των Κυπριων στην πραγματικοτητα οταν εβλεπε Ελλαδιτη, εβγαζαν σπυράκια.
Ακουσα απιστευτες, Κυπριακές κυρίως, βρισιες να εκτοξευονται προς το μερος μας και μαλιστα καποιες φορες χωρις πραγματικο λογο.
Το συζητησα αυτο και με Ελληνες, αλλα και με καποια παιδιά απο τη Κυπρο που ειδα οτι ηταν πολυ συζητησιμα. Αν και δεν μου ειπαν κατι που δεν ηξερα, η γενικη εντυπωση ηταν οτι δεν χωνευουν τους Ελληνες λογω ολων αυτων των γεγονοτων που διαδραματιστηκαν μεταξυ 1960 και (κυριως) το 1974.
Δεν ξερω αν ειναι δικαιολογια, αλλα μου ειπαν οτι τετοια συμπεριφορα εχουν μονο οι κομμουνιστες Κυπριοι.
Πολυ συντομα αλλαξα την αποψη μου για την Κυπρο. Οχι οτι τους απεχθανομαι δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα μαζι τους, απλα δεν τους θεωρω πλεον και τοσο κοντα μου. Ξεκαθαριζω οτι στο νησι εχω μερικες πραγματικα δυνατες φιλιες απο τα φοιτητικα χρονια.
Επισης τελειωνοντας θελω να πω οτι μπορω να καταλαβω ΑΠΟΛΥΤΑ τους λογους που, έστω καποιοι Κυπριοι δεν χωνευουν την Ελλαδα. Οπως πολλοι απο εμας, εχω διαβασει/ακουσει ιστορια λιγο πολυ και ξερουμε τί εγινε πριν 30 τοσα χρονια.
Εχω ομως μια μεγαλη ενσταση για τους φιλους Κυπριους. Μπορει οι Ελληνες πολιτικοι να σας επαιξαν ασχημα παιχνιδια, αλλα γιατι να υπαρχει τοσο μισος εναντιον του απλου Ελληνικου λαου, την ωρα μαλιστα που ολοι ξερουμε, οτι μερος του πολεμησε, σκοτωθηκε ή ακομα αγνοειται μαζι σας σε αυτο τον αγωνα που δυστυχως δεν ειχε καλο τελος;
Ειμαι σιγουρος οτι πολλοι απο εμας εχουν παει στη Κυπρο, οπως επισης ξερω οτι υπαρχουν και καποια μελη του φορουμ απο το νησι.
Περιμενω με μεγαλο ενδιαφερον τις αποψεις ολων.
-
Θα σας παω πισω την εποχη που ειμουνα στο δημοτικ, στις αρχες της δεκαετιας του 80. Ακομα θυμαμαι τη δασκαλα να μας μιλαει με λατρεια για την Κυπρο οταν καναμε γεωγραφια. Μας ελεγε για αυτα που εγιναν, για αυτα που εχει υποφερει ο λαος της Κυπρου και αλλα πολλα. Μεγαλωσα εχοντας την εντυπωση οτι η Κυπρος και οι Κυπριοι ειναι πραγματικα αδεφια μας. Ενταξει, ισως ειμουνα και λιγο αφελης.
Δεν ειχα ποτέ τη τυχη να γνωρισω καποιον απο το νησι μεχρι που ηρθαν ετσι τα πραγματα και πηγα κι εγω να σπουδασω στην Αγγλια. Σαν απο συμπτωση, οταν πηγα στη σχολη να εγγραφω επεσα πανω σε Κυπριους φοιτητες οι οποιοι ομολογω οτι τις πρωτες 2-3 μερες μου μιλησαν για ολα τα 'κολπα' της σχολης και γενικα με βοηθησαν πολυ. Οι Ελληνες στη σχολη ειμασταν μετρημενοι στα δαχτυλα, ενω οι Κυπριοι ηταν δεκάδες.
Οσο περνουσε ομως ο καιρος εβλεπα αλλαγες στη συμπεριφορα των Κυπριων καί προς εμενα αλλα και προς τους αλλους Ελληνες. Μεσα σε 2-3 εβδομαδες ανακαλυπτω οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των Κυπριων στην πραγματικοτητα οταν εβλεπε Ελλαδιτη, εβγαζαν σπυράκια.
Ακουσα απιστευτες, Κυπριακές κυρίως, βρισιες να εκτοξευονται προς το μερος μας και μαλιστα καποιες φορες χωρις πραγματικο λογο.
Το συζητησα αυτο και με Ελληνες, αλλα και με καποια παιδιά απο τη Κυπρο που ειδα οτι ηταν πολυ συζητησιμα. Αν και δεν μου ειπαν κατι που δεν ηξερα, η γενικη εντυπωση ηταν οτι δεν χωνευουν τους Ελληνες λογω ολων αυτων των γεγονοτων που διαδραματιστηκαν μεταξυ 1960 και (κυριως) το 1974.
Δεν ξερω αν ειναι δικαιολογια, αλλα μου ειπαν οτι τετοια συμπεριφορα εχουν μονο οι κομμουνιστες Κυπριοι.
Πολυ συντομα αλλαξα την αποψη μου για την Κυπρο. Οχι οτι τους απεχθανομαι δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα μαζι τους, απλα δεν τους θεωρω πλεον και τοσο κοντα μου. Ξεκαθαριζω οτι στο νησι εχω μερικες πραγματικα δυνατες φιλιες απο τα φοιτητικα χρονια.
Επισης τελειωνοντας θελω να πω οτι μπορω να καταλαβω ΑΠΟΛΥΤΑ τους λογους που, έστω καποιοι Κυπριοι δεν χωνευουν την Ελλαδα. Οπως πολλοι απο εμας, εχω διαβασει/ακουσει ιστορια λιγο πολυ και ξερουμε τί εγινε πριν 30 τοσα χρονια.
Εχω ομως μια μεγαλη ενσταση για τους φιλους Κυπριους. Μπορει οι Ελληνες πολιτικοι να σας επαιξαν ασχημα παιχνιδια, αλλα γιατι να υπαρχει τοσο μισος εναντιον του απλου Ελληνικου λαου, την ωρα μαλιστα που ολοι ξερουμε, οτι μερος του πολεμησε, σκοτωθηκε ή ακομα αγνοειται μαζι σας σε αυτο τον αγωνα που δυστυχως δεν ειχε καλο τελος;
Ειμαι σιγουρος οτι πολλοι απο εμας εχουν παει στη Κυπρο, οπως επισης ξερω οτι υπαρχουν και καποια μελη του φορουμ απο το νησι.
-
-
Δεν ξερω τι κανουν οι κομμουνιστες...
Για μενα η Ελλαδα ηταν, ειναι και θα ειναι η μητερα πατριδα.
Αγαπαμε τους Ελλαδιτες και τους θεωρουμε αδερφους μας. Αν ειχες καποια ασχημη εμπειρια στο πανεπιστημιο αυτο δεν δημαινει κατι. Αν μελετησεις την ιστορια θα δεις οτι και ο Ιωαννιδης ειχε ξεγελαστει απο καποιους αλλους,αλλα και ο Μακαριος δεν ηταν τοσο Αγιος οσο τον περιγραφουν καποιοι σημερα. Τα αιτια που οδηγησαν στην εισβολη των Τουρκων ειναι πολλα και την ευθυνη δεν την φερει μονο η Χουντα.
Ομως ολα αυτα ειναι παρελθον...
Εγω δεν παραδεχομαι αυτο το πανι που μας εχουν βαλει για σημαια, η σημαια μας ειναι η Ελληνικη γιαυτο και την εχω τατουαζ στην πλατη μου.
Δεν υπαρχει κανενα μισος η εχθρα.
Παντα αγαπουσαμε και εκτιμουσαμε απεριοριστα εσας τους καλαμαραδες ασχετα αν μας την σπαει λιγο ο τροπος που μιλατε... -
Εγώ πάλι ως φοιτητής είχα έναν πολύ κολητό συμφοιτητή Κύπριο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κύπρο, ο πατέρας του όμως ήταν Ελλαδίτης. Ενω λοιπόν συνήθως οι Κύπριοι στα ελληνικά (τουλάχιστον) πανεπιστήμια κάνουν παρέες-γκέτο (κάτι το οποίο είναι θεμιτό) ο συγκεκριμένος, παρότι είχε γενικά πολύ καλές σχέσεις με τους Κύπριους, έκανε παρέα κυρίως με Ελλαδίτες φοιτητές. Απ' ότι μου είπε σε κάποια φάση, όταν ήταν στην Κύπρο υπέφερε από τους συμμαθητές του λόγω του πατέρα του και αντί για το όνομά του πιο συχνά άκουγε να τον αποκαλούν 'πουστοκαλαμαρά' (ακόμα και μια καθηγήτριά του στο Γυμνάσιο τον είχε αποκαλέσει έτσι)
Οσο για το αν δικαιολογούνται οι Κύπριοι (κάποιοι Κύπριοι τελωσπάντων) να έχουν τέτοια γνώμη για τους Ελλαδίτες η γνώμη μου είναι ΟΧΙ, για πολλούς λόγους.
Το πιο τρελό της υποθεσης είναι οτι ο μέσος Κύπριος έχει καλύτερα αισθήματα για τους Αγγλους παρά για τους Ελλαδίτες
Ειμαστε έθνος ανάδελφον που έλεγε και ο συνονόματός μου
-
το γαμωτο της υποθεσης ειναι πως εμεις οι Ελληνες παντα βρισκουμε τροπους να τρωγομαστε μεταξυ μας. Γιατι και οι Κυπριοι Ελληνες ειναι... ελληνικα μιλουνε, το ιδιο θρησκεευμα εχουν... την ιδια παιδεια.
Τωρα, το τι εγινε στο παρελθον δεν μπορει να στιγματιζει το μελλον για παντα.... Με την ιδια λογικη θα επρεπε να μισουμε τους Γερμανους που καποτε ειχαν μακελεψει τον τοπο.
Και εγω καποτε οταν ημουν Αγγλια, ειχα γωρισει παιδια απο την Κυπρο... και δεν ειχαμε ποτε καποιου ειδους κοντρα γυρω απο το ζητημα... ποιο συγκεκριμενα ουδεποτε θιχτηκε τετοιο ζητημα. Με αντιμετωπιζαν και τους αντιμετωπιζα πολυ φιλικα... οποτε δεν εχω να πω κατι κακο.
Η νοοτροπια του να μισω καποιον επειδη καποιοι προγονοι του δεν επραξαν σωστα δεν μου ακουγεται καλα. Εδω και με τους Τουρκους μπορει ακομα και σημερα να σκοτωνομαστε αλλοτε κυριολεκτικα, αλλοτε μεταφορικα... αλλα ακομα και με Τουρκους που ειχα γνωρισει δεν ειχαμε αντιπαλοτητες.
Μηπως αγαπητε Megane... ας πουμε, καταλαβατε λαθοςς? Μηπως νομιζετε πως ας πουμε σας εκαναν περα? Το οτι μπορει να εκαναν παρεα ποιο πολυ μεταξυ τους δεν σημαινει αναγκαστικα πως μισουσαν τους Ελλαδιτες. Υποθεσεις κανω...
HrDoukas αν γουσταρουν ποιο πολυ τους Αγγλους ειναι δικαιωμα τους... αν και κατ εμε οι κυριοι Βρεταννοι ειναι οι υπευθυνοι αυτου που συνεβη στην Κυπρο... το λαθος εγινε πολυ πριν την εισβολη.
-
Ο χρήστης corsair έγραψε:
HrDoukas αν γουσταρουν ποιο πολυ τους Αγγλους ειναι δικαιωμα τους... αν και κατ εμε οι κυριοι Βρεταννοι ειναι οι υπευθυνοι αυτου που συνεβη στην Κυπρο... το λαθος εγινε πολυ πριν την εισβολη.
Μα αυτό ακριβώς είναι το θέμα...
-
Το ότι μιλούν Ελληνικά και οι 2 δεν σημαίνει πολλά, π.χ. Ισπανικά μιλάνε επίσημα σε 50+ χώρες του κόσμου. Μπορεί στους απ' έξω ο Αργεντίνος ο Κολομβιανός και ο Μεξικάνος να 'είναι' το ίδιο, αλλά ουδεμία σχέση έχουν μεταξύ τους.
Για τη θρησκεία, το ίδιο. Χ.Ο. οι μεν και οι δε και οι Ρώσοι και οι Ρουμάνοι και και και. Και αν δούμε τον Καθολικισμό, θα χαθεί η μπάλα. Είναι το ίδιο; Όχι.
Νομίζω Γκρις & Σαϊπρους είναι 2 χώρες με όχι κρύο αλλά προς ζέστη ανάμεσά τους (ποιός είπε αμοιβαία;). Πως όταν βομβαρδίζανε τη Σερβία μας προέκυψαν αδέρφια; Ε, κάποια ανάλογη συμπάθεια.
Τέλος, λόγω E.U. οι 2 θα έρθουν ακόμα πιο κοντά ως κράτη μέλη.
dats it -
Γεγονος ειναι οτι η Κυπρος τραβηξε πολλα απο την αστοχη ελληνικη πολιτικη των ετων 1950-1974.
Αλλα και απο λαθη εγκληματικα πολλες φορες του Μακαριου.
Περα απο ολα αυτα ομως για φανταστειτε τη συμπεριφορα ενος Μακεδονα Παοκτση ας πουμε απεναντι σε ενα Πειραιωτη Γαυρο η το αντιστροφο.
Τετοιες τοπικιστικες διαφορες μεταξυ διαφορων περιοχων η ακομα και πολεων (Βολος-Λαρισα Ληξουρι-Αργοστολι και αλλα τετοια ωραια) υπηρχαν υπαρχουν και θα υπαρχουν παντα.
Πολλες φορες δε αν καποιος τα βλεπει και ψυχραιμα εχουν και πλακα. -
Κακά τα ψέματα, οι ΜΟΝΟΙ που μπορούν να καταλάβουν το τι πέρασαν οι Κύπριοι με την τουρκική εισβολή, είναι οι τα αδέρφια τους στην Ελλάδα(οι οποίοι έχουν νοιώσει τι θα πει τουρκικός ζυγός): δεν νομίζω να διαφωνεί κανείς πάνω σ'αυτό.
Έχω σκεφθεί πάρα πολύ το κατά πόσο η Ελλάδα έφταιγε το 1974. Σίγουρα, τότε υπήρχε δικτατορία στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι χουντικοί δεν είχαν υποχρέωση να υπερασπίσουν την Κύπρο(κατά την άποψή μου). Από την άλλη θα μου πείτε, εδώ οι χουντικοί δεν υπολόγιζαν ούτε τους Ελλαδίτες που εξουσίαζαν καλύτερα.
Δεν ξέρω κατά πόσο περισσότερο οι Ελλαδίτες θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους Κύπριους αδερφούς, όντας με μια δικτατορία στην πλάτη τους: η πτώση της χούντας, δεν ήταν μόνο η αφορμή του πολυτεχνείου, αλλά και μια αίσθηση προδοσίας απ'τη μεριά του Ελληνικού λαού, με τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο.
Βεβαίως και οι 'Αγγλοι(κατά κύριο λόγο), όπως και οι Αμερικανοί, έχουν βάλει και αυτοί τον δάκτυλό τους(και μάλιστα, πολύ βαθιά).
Βέβαια, και οι σημερινοί πολιτικοί μας προδίδουν συνέχεια τον Ελληνικό λαό, στα 'εθνικά' μας θέματα: μακάρι να είχαν και οι δικοί μας τα κότσια του Τάσου Παπαδόπουλου ΄Η ο λαός μας να είχε περισσότερη νοημοσύνη και να μην ψήφιζε ανθρώπους που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους, δεν πήγαν φαντάροι όπως οι άλλοι απλοί άνθρωποι, δεν πλήρωσαν για τις λιμουζίνες που κυκλοφορούνε(παρ'ότι βγάζουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο 'χρονιάτικο' --- ο πατέρας μου δεν απαίτησε ποτέ να του χαρίσουν αυτοκίνητο για τα συνεχή ταξίδια που κάνει, λόγω δουλειάς, απ'τον Έβρο έως την Πελλοπόνησο).
Τέλος πάντων, εύχομαι, ακόμα και αυτοί οι Κύπριοι οι οποίοι απεχθάνονται την Ελλάδα, κάποτε να αναθεωρήσουν, διότι, Ελλαδίτες και Κύπριοι, μόνο στις ενωμένες δυνάμεις μας μπορούμε να στηριχθούμε, όχι σε φανατικό κομματισμό, και όχι να ελπίζουμε βοήθεια από ξένες δυνάμεις και κουραφέξαλα.
Υ.Γ.: είχα πάει εκδρομή στην Κύπρο το 1993 και μου άρεσε πολύ(απ'όσα πρόλαβα να δω).
-
Να πω και γω την άποψή μου.Οι γονείς μου είναι Κύπριοι,αν και ζουν περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσαν να ζήσουν 'κάτω'.
Εγώ δε,ούτε για συζήτηση!Με το ζόρι αντέχω τις 10 μέρες που πάμε κάθε 1-2 χρόνια.Πρώτα απ' όλα,ο τρόπος ζωής και η νοοτροπία απέχει πολύ.Αυτό εξηγεί εν μέρει το ότι Έλληνες και Κύπριοι δεν τα 'βρίσκουν'
Έχω παρατηρήσει μια ακατανόητη (και ανόητη) προκατάληψη από μέρος και των δύο πλευρών.Χαρακτηριστικό παράδειγμα,φίλος μου όταν έτυχε να αναφέρω την καταγωγή μου,γούρλωσε τα μάτια και αναφώνησε: 'και γιατί δεν είσαι μ@λ@κ@ς;' (το αν είμαι ή όχι είναι άλλο θέμα,αλλά είναι η αντίδραση είναι ενδεικτική της εκτίμησης που τρέφεται)
Απ' ότι έχω καταλάβει,κύριος λόγος για την άποψη που έχουν οι Κύπριοι για τους 'καλαμαράδες' οφείλεται στα γεγονότα του '74.Ξεχνούν όμως ότι α)η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο δεν εξέφραζε τον ελληνικό λαό β)πολλοί Κύπριοι 'βοήθησαν' στον φτάσει η κατάσταση εκεί που έφτασε.
Ξεχνούν επίσης την βοήθεια που παρέχει η 'μητέρα-Ελλάς' εδώ και πολλά χρόνια.Μόνο που σπουδάζουν να σκεφτούνε...Το πραγματικά αηδιαστικό της όλης υπόθεσης είναι η εκτίμηση που τρέφουν οι περισσότεροι Κύπριοι για την Αγγλία και τους κατοίκους της.Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που να έχει φταίξει περισσότερο για την πολιτκή κατάσταση της Κύπρου,απ' ότι η Αγγλία.Παρ' όλα αυτά τους έχουν πολύ ψηλά στην εκτίμησή τους,σε αντίθεση με τους Έλληνες,τους οποίους σνομπάρουν...
-
Μια απορία έχω μόνο. Από που και ως που οι Κύπριοι να σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια και να στερούν τις θέσεις από τους Έλληνες φοιτητές?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Μια απορία έχω μόνο. Από που και ως που οι Κύπριοι να σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια και να στερούν τις θέσεις από τους Έλληνες φοιτητές?Και οι Έλληνες πάνε στην Κύπρο στις Κυπριακές σχολές με αντίστοιχο τρόπο.
Υπάρχει ένα ερώτημα που πιστεύω μπορεί να αποτελέσει καλή βάση για συζήτηση. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε Τουρκικός πληθυσμός στο νησί (δηλαδή δεν υπήρχε 'Κυπριακό') η Κύπρος θα επιθυμούσε ένωση με την Ελλάδα ή όχι?
-
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Μια απορία έχω μόνο. Από που και ως που οι Κύπριοι να σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια και να στερούν τις θέσεις από τους Έλληνες φοιτητές?Με την ιδια λογικη που μπαινουν και Ελληνες στο Πανεπιστημιο Λευκωσιας.
Και μετα ειναι και το αλλο:
Κανενος θεση δεν τρωνε.
Και μακαρι να υξηθουν οι θεσεις για τους Κυπριους και τους Ομογενεις του εξωτερικου.Μονο κερδος θα εχει η Ελλαδα.
Αλλα στο χαλι που καταντησανε τα Πανεπιστημια (απο το να εισαγεται καποιος με....2 μεχρι το ακρον αωτο της υποκρισιας που ονομαζεται Πανεπιστημιακο - ασυλο) ποιος να ερθει να σπουδασει..... -
Ο χρήστης Kid έγραψε:
Μια απορία έχω μόνο. Από που και ως που οι Κύπριοι να σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια και να στερούν τις θέσεις από τους Έλληνες φοιτητές?Δεν τρώνε την θέση κανενός!Υπάρχουν ξεχωριστές,προκαθορισμένες θέσεις γι΄αυτούς.Σπουδάζουν στα ελληνικά πανεπιστήμια από 'αρχαιοτάτων' χρόνων,καθώς πανεπιστήμιο στην κύπρο δεν υπήρχε μέχρι πρόσφατα.Ιατρική σχολή θα ιδρυθεί το 2007 (νομίζω) με την ολοκλήρωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Μπαίνουν δίνοντας Παγκύπριες εξετάσεις,οπότε είναι άδικο να λέμε ότι μπαίνουν πιο εύκολα από εμάς.ϊσως οι απαιτήσεις να είναι λιγότερες,αλλά από τη στιγμή που το σύστημα βασίζεται στον ανταγωνισμό,τα πράγματα είναι δύσκολα.Επίσης,οι προτιμήσεις των σχολών διαφέρουν παρασάγγας,καθώς προτιμούν ιδιαίτερα όποια σχολή μπορεί να εξασφαλίσει θέση στο δημοόσιο (δάσκαλοι,καθηγητές,κλπ είναι τρομερά προνομιούχα επαγγέλματα)
-
ετυχε να περασω 8 μηνες στο νησι λογω θητειας (καταλοιπο αλλων εποχων)...παρολο που ειχα διαβασει και ειχα ακουσει πραγματα, η εμπειρια απο το μερος ηταν πολυ χρησιμη!
οι ελλαδιτες φοιτητες απ'οτι μας πληροφορησαν δεν ειναι ιδιαιτερα ευπροσδεκτοι απο τους συμφοιτητες τους στο πανεπιστημιο...
γνωρισα κυπριους που δεν ειχαν προβλημα με τη παρουσια μας εκει,βεβαια ολοι επωφελουνται οικονομικα, αν και η γενικη εντυπωση ειναι ενα ερωτημα του στυλ 'ακομα να φυγετε απο δω?'...
υπαρχει τεραστια διαφορα νοοτροπιας που για να πω την αληθεια τη βλεπω να γεφυρωνεται σιγα σιγα με τις ελλαδιτικες 'προοδους'...
θα θελα να γραφα για το στρατο αλλα δυστυχως ξερετε οτι δε γινεται...οτι και αν ακουσα εκει και απο ελλαδιτες και απο κυπριους δε μου κανει διαφορα! στη κυπρο κατοικουν ακομα ελληνες οποτε τα περι συμπαθειας η οχι ειναι περιττα!
-
Η Τουρκία ήταν εκτός 'παιχνιδιού' στη Κύπρο, μέχρι που ο Μακάριος (που είχε προβλήματα με τους Άγγλους) τη προσκάλεσε ως εγγυήτρια δύναμη. Αυτά παθαίνουν όσοι ανακατεύονται με τη Τουρκία - μακριά κι αγαπημένοι.
-
Ο χρήστης ΚRΙΕΖΑ έγραψε:
Μια απορία έχω μόνο. Από που και ως που οι Κύπριοι να σπουδάζουν στα Ελληνικά πανεπιστήμια και να στερούν τις θέσεις από τους Έλληνες φοιτητές?
Με την ιδια λογικη που μπαινουν και Ελληνες στο Πανεπιστημιο Λευκωσιας.
Και μετα ειναι και το αλλο:
Κανενος θεση δεν τρωνε.
Και μακαρι να υξηθουν οι θεσεις για τους Κυπριους και τους Ομογενεις του εξωτερικου.Μονο κερδος θα εχει η Ελλαδα.
Αλλα στο χαλι που καταντησανε τα Πανεπιστημια (απο το να εισαγεται καποιος με....2 μεχρι το ακρον αωτο της υποκρισιας που ονομαζεται Πανεπιστημιακο - ασυλο) ποιος να ερθει να σπουδασει.....καλά ρε παιδιά τί λογική έχετε! μπράβο και βέβαια τρώνε θέσεις. Αν υπάρχουν 150 θέσεις και οι 20 πάνε στους κύπριους δεν τρώνε;
Δυσάρεστη εμπειρία οι κύπριοι και για μένα και για όλους τους φίλους στη σχολή! Κάτι από κουτοβλαχειά του 70 γκετοποιημένοι μόνοι τους, καλοί με όλους αλλά όταν πετυχαίνανε αυτό που θέλανε απίστευτο ψώνισμα και ούτε καλημέρα. Δυο εξαιρέσεις μόνο είχαμε (πολύ καλά παιδιά)
Πάντως απίστευτη πλύση εγκεφάλου από τα παιδικά μας χρόνια! Αδέλφια, και μαρτυρική κύπρος κτλ κτλ. Τώρα πια πέρα βρέχει...τους βλέπουμε άλλωστε και πως αγωνίζονται για για τα κατεχόμενα -
Γενικά υπάρχει μια καχυποψία μεταξύ μας αλλά νομίζω ότι σιγά σιγά φθίνει. Παρά το γεγονός ότι πολλοί Κύπριοι μπορεί να λένε διάφορα για τους εξ Ελλάδος (και αντίστροφως) η πραγματικότητα είναι, οι περισσότεροι από εμάς, νοιώθουμε έλληνες. Τα παραδείγματα που το αποδεικνύουν είναι πολλά, απλώς ανφέρω μερικά, που είναι και πρόσφατα:
- Στο Εuro δεν νομίζω ότι πανηγυρίσαμε λιγότερο από ότι στην κυρίως Ελλάδα.
- Πριν λίγες μέρες όταν έπαιζε η Ανόρθωση με την Τραπεζούντα πόσες ελληνικές και πόσες κυπριακές σημαίες υπήρχαν στο γήπεδο;
Εγώ προσωπικά έχω πολλούς φίλους εξ Ελλάδος και επίσης συνεργάζομαι με δύο ελληνικές εταιρείες εδώ και 5 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Επίσης εργοδοτώ στην εταιρεία μου Ελλαδίτη νυμφευμένο με Κύπρια.
Επίσης είμαι Παναθηναϊκός και μόνο Παναθηναϊκος!!!
-
Παντως αυτο που αναφερθηκε περι γκετοποιησης των κυπριων φοιτητων ισχυε και στο δικό μας πανεπιστημιο. Ειχα προσπαθησει να κανω παρεες τοσο με Κυπριους όσο και με Κυπριες αλλα δεν τα καταφερα ποτε...
Και μιλώντας με αλλους φιλους μου ειπαν το ίδιο.. Αυτο που δεν μπορώ να καταλαβω, ειναι το γιατι οι Κυπριοι φοιτητες δικαιουνται επιδομα απορίας με το που ερχονται στην Ελλαδα να σπουδασουν (να μην αναφερω και το γεγονος της ευκολοτερης προσβασής τους στα ΑΕΙ)
Ελλαδα - Κυπρος: Σχεση αγαπης;