-
Ο χρήστης dgrgtc έγραψε:
Επισης η απαντηση που μου δωθηκε απο τον τεχνικο ειναι οτι δεν αναπνεουν οι ντουλαπες...και η υγρασια μεσα τους γινετε νερο οταν αναβει το καλοριφερ.....λογω διαφορας θερμοκρασιας....και η λυση ειναι να γινουν γρυλιες εξαερισμου στις ντουλαπες.....
Γρίλιες; Γιατί; Πολύπλοκη λύση.
Καλύτερα να ανοιχτεί μια στρογγυλή τρύπα 3-4 εκατοστών και να προσαρμοστεί ειδικό όργανο 'αναπνοής', σαν το παρακάτω:Νομιζω ειναι η καλυτερη λυση..... πολυ καλυτερη απο τις π@π@ριες που εχω ακουσει αυτες τις μερες.....
Έχω δει να στάζει ο τοίχος πίσω από ντουλάπα από υγρασία του αέρα - μη το αποκλείεις.
Φτιάχνει με θερμομόνωση του τοίχου/μπετόν (εσωτερική ή εξωτερική μόνωση). -
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
Πολλες μπ@@@@λοκατασκευες βλεπω οτι φτιαχτηκαν απο 'διαφορους' (δεν καταλαβαινω, ο μηχανικος δεν ασχολειται με τετοιες λεπτομερειες, ωστε να αποφευγονται τα παρατραγουδα?) . Ειναι προκλητικο κατασκευες 2-3 ετων, που εχουν πληρωθει στους κατασκευαστες 3.000/τμ, να παρουσιαζουν ζημιες, και κυριως υδραυλικες που φερνουν φασαρια στην επισκευη τους. Και οσο περισσοτερο βλεπω-διαβαζω, τοσο το σκεφτομαι να ξεκινησω καινουριο σπιτι.Ε ρε η αναδουλιά τι κάνει .
Χτές σε μιά συγκάτοικο , ένας 'τεχνικός' της είπε παραμύθια γιά ένα θέμα και της ζήτησε 400 € γιά 'επισκευή' με κόστος υλικών 20 € .
Γενικά τώρα με την ανεργία στα ύψη προσέχτε τι σας λένε , τι σας ζητάνε και τον τρόπο πληρωμής , γιατί οι προκαταβολές μπορεί να κλείνουν άλλες τρύπες .
Οι καιροί αγρίεψαν .Γεγονος! Προ διμηνου, για 2 τεμαχια καγκελο σε εισοδο οικοδομης (2χ1,10 =2,20 τμ), ηρθε 'αλουμινο-σιδερας' και μου ζητησε 600 ευρω!!!. Εννοειται οτι τον ξαπεστειλα, λεγοντάς του οτι οσο ασχετος και να ειμαι, δεν υπηρχε περιπτωση αυτη η δουλεια να εχει πανω απο 300 ευρω. Ο τυπος καταλαβε οτι μυριζε 'μπαρουτι' και προσπαθησε να μειωσει την τιμη κατα 100 ευρω, αλλα εγω ανενδοτος. Εκανα το σχεδιο σε χαρτι, πηρα τις διαστασεις και πηγα σε 'μαστροσιδερα', ο οποιος μου πηρε 200 ευρω για ιδια ακριβως δουλεια και υλικα. Βεβαια αν δεν αλλαζεις μονος σου ουτε λαμπα, τοτε ...
ΥΓ: Φιλος ειχε πει το αμιμητο:Την ιδια απορια εχω και εγω. Ειδικα οταν μιλαμε για επιβλέπων μηχανικο, ο οποιος χρησοπληρωθηκε για να επιβλέψει το έργο! Αν αρχισω να μιλάω για τις εξωφθαλμες παπαριες που δεν ειδε θα πέσει ο σέρβερ! Ευτυχως που ενδιαμεσα πηρε συνταξη ο φαδερ, και ασχολήθηκε πρωσοπικα. Χωρις να εχει ειδικες γνωσεις, παρα μονο την κοινη λογική, και το γεγονος οτι τα χρηματα βγενανε απο την τσεπη του και τον πονουσε, και να γινει καλη δουλεια αλλα και να τελειωσει το σπίτι πριν την ολυμπιαδα του Λονδίνου!
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
και να γινει καλη δουλεια αλλα και να τελειωσει το σπίτι πριν την ολυμπιαδα του Λονδίνου!Αυτό με την πισίνα και τον κήπο - γήπεδο?
-
-
Ειδικα οταν μιλαμε για επιβλέπων μηχανικο, ο οποιος χρησοπληρωθηκε για να επιβλέψει το έργο! Αν αρχισω να μιλάω για τις εξωφθαλμες παπαριες που δεν ειδε θα πέσει ο σέρβερ! Ευτυχως που ενδιαμεσα πηρε συνταξη ο φαδερ, και ασχολήθηκε πρωσοπικαΜπορείς να μας πείς πόσα λεφτά ήταν το 'χρυσοπλήρωμα'?
Ευτυχώς που υπάρχουν οι μπατζανάκηδες και οι κουμπάροι που έχουν κτίσει και ξέρουν και έτσι εμείς οι μηχανικοί χρειαζόμαστε μόνο γιά την άδεια (κυνηγίου? αλιείας?) και το ρεύμα . -
Κι εγώ έχω πρόβλημα μούχλας σε εξωτερικό τοίχο πίσω από ντουλάπα (είναι σαν αποθηκούλα που μπαίνεις από την ντουλάπα). Στην αρχή φοβόμουνα για διαρροή αλλά δεν υπήρχε σωλήνας εκεί. Μετά έμαθα για την υγροποίηση (ο θερμός αέρας σηκώνει περισσότερη υγρασία, μόλις όμως κρυώσει επέρχεται κορεσμός και η υγρασία του αέρα γίνεται σταγόνες).
Έβαζα κουτάκι αφυγραντή και μάζευε νερό αλλά δεν ήταν λύση. Πρόσφατα δοκίμασα ένα σπρέυ σε κόκκινο κουτί (Praktiker, Carrefour στο ένα από τα δύο έκανε σχεδόν τα μισά, ίσως άλλη μάρκα αλλά πάλι κόκκινο μπουκάλι) και η μούχλα εξαφανίστηκε αμέσως. Δεν ξέρω πότε θα ξανάρθει. Αν επιμείνει θα ακολουθήσω το επόμενο βήμα.
Συζήτησα με φίλο μηχανικό και κατασκευαστή και μου πρότεινε να μονώσω τον χώρο, και το πάτωμα (είναι πάνω από πυλωτή) και τον τοίχο μέχρι το ταβάνι με καλής ποιότητας ντάου (κατάλαβα ότι αυτό είναι το υλικό που μοιάζει με φελιζόλ βαμμένο αλλά πιο σκληρό και του οποίου η τιμή ποικίλλει ανάλογα και με την ποιότητα). -
Υγρομόνωση με DOW???
Η πλήρης ονομασία αυτού του υλικού είναι θερμομονωτικές πλάκες εξιλασμένης πολυστερίνης...Τα DOW. Fibran κτλ είναι η εξέλιξη των γνωστών φελιζόλ και προσφέρουν θερμομόνωση και μόνον (άντε και μια ελάχιστη ηχομόνωση).
Αν το πρόβλημά σου είναι αποκλειστικά η υγροποίηση (πράγμα για το οποίο δεν είμαι καθόλου βέβαιος), καλύτερα άνοιξε ένα παραθυράκι 15εκΧ15εκ και βάλε μια σίτα (φυσικά μπορείς να το κάνεις με τρόπο που να μην χαλάει την εξωτερική όψη) και άστο να αερίζεται... Έτσι κι αλλιώς αποθήκη είναι, η θέρμανσή της δε σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υποθέτω οτι μέσα στο χώρο αυτό προφανώς δεν έχεις σώμα καλοριφέρ...Επομένως πόσο πολύ μπορεί να θερμαίνεται ένας χωρος που βρίσκεται πίσω από ντουλάπα, ώστε να συσσωρεύσει θερμό αέρα και να προκληθούν σταγόνες? Δεν αποκλείω να υπάρχει πρόβλημα μόνωσης του τοίχου σου...
Τέλος πάντων, πιστεύω οτι με το DOW δεν θα πετύχεις και πολλά. Καλύτερα να κάνεις μια σωστή υγρομόνωση, είτε με τσιμεντοειδή διαλύματα, είτε με μεβράνες, είτε με άλλη πιο δραστική λύση, αναλόγως πάντα του σημείου εφαρμογής και της αισθητικής...
Το σπίτι ποιάς χρονιάς είναι? Διαμέρισμα ή μονοκατοικία?
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Ειδικα οταν μιλαμε για επιβλέπων μηχανικο, ο οποιος χρησοπληρωθηκε για να επιβλέψει το έργο! Αν αρχισω να μιλάω για τις εξωφθαλμες παπαριες που δεν ειδε θα πέσει ο σέρβερ! Ευτυχως που ενδιαμεσα πηρε συνταξη ο φαδερ, και ασχολήθηκε πρωσοπικα
Μπορείς να μας πείς πόσα λεφτά ήταν το 'χρυσοπλήρωμα'?
Ευτυχώς που υπάρχουν οι μπατζανάκηδες και οι κουμπάροι που έχουν κτίσει και ξέρουν και έτσι εμείς οι μηχανικοί χρειαζόμαστε μόνο γιά την άδεια (κυνηγίου? αλιείας?) και το ρεύμα .γιατι δεν ρωτας τι παπαριες εκανε, και ρωτας ποσα πηρε?Εντυπωση μου κάνει!
-
Καλά ο συνάδελφος δεν έχει άδικο...Η επίβλεψη απαιτεί κόπο, γνώση, εμπειρία, έχει αμέτρητες ευθύνες (ποιότητα και ασφάλεια κατασκευής, έλεγχος ορθής εφαρμογής σχεδίων, κίνδυνοι εργατικών ατυχημάτων κ.α.) και θα έλεγα οτι πληρώνεται πολύ λίγο δυστυχώς...
Φυσικά και γίνονται λάθη, αυτονόητο είναι οτι υπάρχουν καλοί και κακοί (επιβλέποντες) μηχανικοί. Όπως ισχύει άλλωστε σε κάθε επάγγελμα. Το ζήτημα είναι οτι, ενώ η επίβλεψη πρακτικά είναι δυσκολότερη από τη μελέτη, τελικά απαξιώνεται κατά την κατασκευή. Επικρατεί η λογική 'είδα, άκουσα, άρα ξέρω' , με αποτέλεσμα πολλές φορές να αντιμετωπίζουμε προβλήματα συνεργασίας με τους ιδιοκτήτες.
Πραγματικά όμως μου χεις εξάψει την περιέργεια για το τι παπαριές έχει κάνει ο μηχανικός 'σου'
-
γιατι δεν ρωτας τι παπαριες εκανε, και ρωτας ποσα πηρε?Εντυπωση μου κάνει!Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς γιατρό η δικηγόρο , ας αναλάβει ο φάδερ που πήρε σύνταξη και ξέρει
Πάντως και εγώ είμαι περίεργος να μάθω τι π@π@ριές έκανε .
-
Ο χρήστης thymios έγραψε:
Υγρομόνωση με DOW???
Αν το πρόβλημά σου είναι αποκλειστικά η υγροποίηση (πράγμα για το οποίο δεν είμαι καθόλου βέβαιος), καλύτερα άνοιξε ένα παραθυράκι 15εκΧ15εκ και βάλε μια σίτα (φυσικά μπορείς να το κάνεις με τρόπο που να μην χαλάει την εξωτερική όψη) και άστο να αερίζεται... Έτσι κι αλλιώς αποθήκη είναι, η θέρμανσή της δε σε ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υποθέτω οτι μέσα στο χώρο αυτό προφανώς δεν έχεις σώμα καλοριφέρ...Επομένως πόσο πολύ μπορεί να θερμαίνεται ένας χωρος που βρίσκεται πίσω από ντουλάπα, ώστε να συσσωρεύσει θερμό αέρα και να προκληθούν σταγόνες? Δεν αποκλείω να υπάρχει πρόβλημα μόνωσης του τοίχου σου...
Τέλος πάντων, πιστεύω οτι με το DOW δεν θα πετύχεις και πολλά. Καλύτερα να κάνεις μια σωστή υγρομόνωση, είτε με τσιμεντοειδή διαλύματα, είτε με μεβράνες, είτε με άλλη πιο δραστική λύση, αναλόγως πάντα του σημείου εφαρμογής και της αισθητικής...
Το σπίτι ποιάς χρονιάς είναι? Διαμέρισμα ή μονοκατοικία?Δεν θέλω το Dow για υγρομόνωση. Το σκεπτικό είναι ότι η θερμομόνωση θα ελαττώσει τη διαφορά θερμοκρασίας που προκαλεί την υγροποίηση. Ο τοίχος+dow θα είναι κρύος από έξω και με τη θερμομόνωση ζεστός από μέσα (οπότε δεν θα έχω υγροποίηση). Δεν υπάρχει θέμα διαρροής γιατί όπως είπα το έψαξα και δεν μοιάζει να περνάει σωλήνας από εκεί οπότε δεν χρειάζομαι υγρομόνωση. Δεν υπάρχει ρωγμή και όλα είναι τελείως επιφανειακά και έξω από την μπογιά (χωρίς φουσκωματάκια κλπ).
Δεν είναι ξεχωριστό δωματιάκι αποθήκη, είναι ένας τρίγωνος χώρος (γωνία τρίγωνης πολυκατοικίας) που σχηματίζεται πίσω από την ντουλάπα στην κρεβατοκάμαρά μου (και είναι βορινό και σε ανοιχτό μέρος που φυσάει, πάντα κρύο και για αυτό γίνεται εκεί η υγροποίηση). Οπότε δεν μπορώ να ανοίξω παραθυράκι (θα μπάζει κρύο) και είναι και κολώνα (γωνιακή σε τρίγωνη πολυκατοικία) και δεν νομίζω να είναι εύκολο να του βάλω ένα καλοριφεράκι εκεί μέσα... έτσι καταλήξαμε στην σκέψη για θερμομόνωση. -
γιατι δεν ρωτας τι παπαριες εκανε, και ρωτας ποσα πηρε?Εντυπωση μου κάνει!
Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς γιατρό η δικηγόρο , ας αναλάβει ο φάδερ που πήρε σύνταξη και ξέρει
Πάντως και εγώ είμαι περίεργος να μάθω τι π@π@ριές έκανε .
Kαλή η ειρωνία, αλλα πες μου εσύ τι ποσό θα θεωρούσες λογικό για επιβλέπων μηχανικό στο εξής εργο.
Μονοκατοικία η οποία 'γδύθηκε ολόκληρη' και εμειναν μονο οι κολόνες-πλάκες, και χτίστηκαν 3 σπίτια, ενα επάνω 160 τ.μ ενα κάτω 115τ.μ και ενα 45 τμ (320 τ.μ σύνολο) με καινούρια μάντρα στην μισή περίμετρο (το εμβαδό είναι 500 τ.μ), μαζι με γκαραζόπορτα.
Να σου πω 2-3 να γελάσεις? Η γκαραζόπορτα είναι επάλληλη, το ένα φύλλο άνοιγε, το άλλο οχι....γιατί έπεφτε πάνω στην άλλη πόρτα....όχι δεν φταίει που εκανε λάθος ο μάστορας, φταίει που δεν την άλλαξε όμως....ή κάνω λάθος?
Τα ειδη υγιεινης επιλέχτηκαν απο εμάς μαζί με εκείνον και μια διακοσμήτρια παρόντες στο μαγαζί, συμφωνήθηκαν τα πλακακια κλπ κλπ, βγηκαν τα σχέδια που έπρεπε να ακολουθησει....αποτέλεσμα? Μπήκαν λάθος κομάτια σε 2 μπάνια, απο λάθος του προμηθευτη....ε τωρα το σχέδιο τι να το κάνουμε αυτα μου στείλανε αυτα δινω στον πλακα να βάλει!Πραγματικά έχω πολλά ακόμα αλλά θελει πολυ μπλα μπλα για να σου εξηγήσω.
ΥΓ. πες μου για αυτο το έργο σαν επίβλεψη πόσα πιστεύεις οτι είναι λογικα χρήματα σαν αμοιβή?
-
Η επίβλεψη που γίνεται σαν επιστασία , είναι το 10 - 15 % του πραγματικού κόστους .
Τώρα γιά λάθη προμηθευτή δεν ευθύνεται .
Γιά λάθη μαστόρων σε περίπτωση επιστασίας , έχει ευθύνη σχεδιασμού και επισήμανσης του λάθους . -
ΥΓ. πες μου για αυτο το έργο σαν επίβλεψη πόσα πιστεύεις οτι είναι λογικα χρήματα σαν αμοιβή?
Γνωρίζεις οτι άλλο πράγμα η επίβλεψη και άλλο η επιστασία..;; Ρώτα πρώτα τί είναι το καθένα και πού διαφέρουν και μετά ρώτα και τις τιμές του καθενός ξεχωριστά. Για την επιστασία πάντως εύχομαι να έχεις καλούς ραχιαίους και η επίκυψη να μη σε προβληματίζει..!!
-
Η επίβλεψη που γίνεται σαν επιστασία , είναι το 10 - 15 % του πραγματικού κόστους .Για οικοδομικές εργασίες. Σε μπάνια, κουζίνες μπαίνει πλαφόν.
-
Η επίβλεψη που γίνεται σαν επιστασία , είναι το 10 - 15 % του πραγματικού κόστους .Τώρα γιά λάθη προμηθευτή δεν ευθύνεται .
Γιά λάθη μαστόρων σε περίπτωση επιστασίας , έχει ευθύνη σχεδιασμού και επισήμανσης του λάθους .Για λάθη προμηθευτη φυσικα και δεν ευθυνεται. Οταν εχει συμφωνηθει το τι θα μπει στα μπανια υπαρχουν σχεδια κλπ, και μπαινει οτι να ειναι δεν φερει ευθυνη? Οταν δεν τσεκαρει αν δουλευει η πόρτα δεν φερει ευθυνη? Οχι για το οτι εγινε λαθος απο τον μαστορα, αλλα για το οτι δεν τσεκαρε αν δουλευει. Τεσπα μαλλον η συνενοηση του να συνεργαστει με την διακοσμητρια, και να ασχοληθει με τους προμηθευτες και τα συνεργεια για την ορθη αποπερατωση του εργου ήταν παραλογες απαιτησεις (απορω γιατι δεχτηκε τοτε) και κακως που του τα ζητησαμε! Ελπιζω να μην ξαναπερασω τον γολγοθα του να χτισω σπιτι, αλλα αν ποτε γινει κατι τετοιο σιγουρα θα το αναλαβω μονος μου, τουλαχιστον να τρεχω για μαλακιες που δεν πηρα εγω χαμπαρι και οχι για αμελια καποιου που πληρωνω για βεβαιωθει οτι δεν θα γινουν στραβες και αν γινουν να κανει τις απαραιτητες ενεργειες για αν γινουν οπως πρεπει τα πραγματα, ή απλα να να με παρει ενα γαμημενο τηλεφωνο να παω εγω να τσακωθώ με τον μαστορα. Σιγουρα η δουλεια αυτη ειναι πολυ ψυχοφθορα και πριξαρχίδικη, και οποιος δουλευει δεν εχει το χρονο να ασχοληθει με κατι τετοιο, για αυτο και επιλεξαμε να βαλουμε εναν επαγγελματια, ο οποιος και χρονο ειχε (αφου ειναι η δουλεια του) αλλα και κοβει το ματι του και το μυαλο του πολυ παραπανω απο τα δικα μας.....στην θεωρια τουλαχιστον, οπότε και τα χρήματα που παίρνει τα δίνεις για την ψυχική σου υγεια και για να γινει σωστη δουλεια, οπότε και να ειναι 10-20-30 χιλιαδες € μαλλον τα δίνεις με 'χαρά'! Α....αλλο ενα καλο....τα συνεργεια τα εφερνε ο ίδιος, μόνο το συνεργειο που εβαλες κουζινες και ντουλαπες ηταν δικο μας, το οποιο ηταν αυτουνου που πηραμε τις κουζινες και τις ντουλαπες....το οτι το εργο εκανε τον 3πλασιο χρονο, οχι να τελειωσει, αλλα απο το σημειο που ασχοληθηκε ο πατερας μου τι εχει να πει? Οτι εμεις φταιμε πάλι? Περιτο να πω οτι στο μονο κοματι που επαιξε καθυστερηση απο δικη μας μαλακια ηταν στα αλουμινια για 7-8 μέρες περιπου.Ότι χρηματα χρειαζονταν, εμπαιναν το ίδιο λεπτό στο λογαριασμό του μεσω internet banking, οπότε ουτε απο εκει επαιξε ποτε καθυστερηση λογω δικης μαλακιας.
Τεσπα καλα να ειναι ο ανθρωπος! -
Καταλαβαίνεις ότι δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή .
Απλά σου επισημαίνω τις τρέχουσες πρακτικές .Αν μέσα στο συμφωνητικό σας ήταν αυτά που αναφέρεις και δεν τα έκανε , προφανώς κακώς δεν τα έκανε .
Υποτίθεται ότι υπήρχε συμφωνητικό γενικής επιστασίας του έργου με επιπλέον αμοιβή από την αμοιβή επίβλεψης που βγάζει η άδεια και η οποία είναι τουλάχιστον 4 φορές επί πλέον .Τέλος πάντων καλορίζικα τα σπίτια , αλλά μην γενικεύεις και μην νομίζεις ότι μόνος σου θα τα κατάφερνες καλύτερα .
Νομίζω ότι εξαντλήθηκε το θέμα .
-
Ναι και εγω δε νομιζω οτι εχει νοημα, το τόπικ αυτο το παρακολουθουν πολλοι επαγγελματιες του χωρου και βαριεμαι να κανω αυτην την συζητηση, και να αναλυω συμφωνιες και τραγικες αμελειες....οι οποίες στο τελος θα καταληξουν στο 'ε, επεσες σε κακο μηχανικό, μαγειρα, λογιστη κλπ'
-
Ξέρει κανείς εάν σε αγορά α' κατοικίας μέ άτοκο δάνειο από τον ΟΕΚ, τα διάφορα έξοδα είναι διαφορετικά από ότι σε ένα συνηθισμέν οσυμβόλαιο αγοράς κατοικίας; Το λέω αυτό γιατί φίλος με τέτοια περίπτωση, μου λέει ότι θα πρέπει να πληρώσει κι ένα δικηγόρο που εκπροσωπεί το δημόσιο, πέραν των άλλων.
-
Καλημερα.
Να μπω κατευθειαν στο θεμα μου.
Ψαχνουμε σπιτι, και ειχαμε αποκλεισει τον 1 οροφο για διαφορους λογους (προσβασιμο απο κλεφτες, απωλειες λογω πυλωτης κ.α.). Βρηκαμε ομως ενα σπιτι που μας αρεσει σε 'ψηλο' πρωτο οροφο, που απο κατω εχει κλειστη πυλωτη. Δηλ. εχει τα παρκινγκ των ιδιοκτητων αλλα δεν ειναι ανοικτα, ειναι κλειστα με ηλεκτρονικο 'πατζουρι'. Το ερωτημα μου ειναι : πιστευετε οτι θα κανουν πολυ θορυβο αυτα τα ηλεκτρονικα πατζουρια ? Ειναι κανενας απο εσας που μενει πανω απο τετοιου ειδους πυλωτη? Μηπως θα ειναι λιγο σπαστικο να ακουμε το πρωι οταν φευγουν και το βραδυ οταν επιστρεφουν αυτες τις ηλεκρονικες πορτες?
Περιμενω με αγωνια τις απαντησεις σας.
Ευχαριστω εκ των προτερωνΤο θέμα ενώθηκε με παλαιότερο [mod]
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ