-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
με κήπο (ακόμα και πισίνα)!
σαν του ratanplan?
Επομένως το σκεπτικό του koutsan είναι σωστό. Κάποιος που θέλει να περάσει καλά γιατί να μην επιλέξει να νοικιάσει το κατά πολύ μεγαλύτερο σπίτι με κήπο και όλες τις ανέσεις και να περιοριστεί σε ένα διαμέρισμα την εξόφληση του οποίου θα κουβαλάει ως βάρος για κάμποσα χρόνια;
Ωραίο σκεπτικό όντως.
Στις προσημειώσεις βλέπω δάνεια με διάρκεια αποπληρωμής 40 έτη. Βέβαια αν έχεις ρευστό κάνεις προεξόφληση αλλά με 2 παιδιά και υποχρεώσεις να τρέχουν έχω την εντύπωση ότι λίγοι θα είναι αυτοί που προεξοφλούν έτσι όπως ειναι και φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα.
φαντάζομαι ότι δεν αξίζει να προεξοφλήσεις το όποιο δάνειο, αφού το μεγαλύτερο ποσοστό των τόκων, είναι στις πρώτες δόσεις/χρόνια και από την μέση προς το τέλος, αποπληρώνεις το κεφάλαιο..... ΤΡΑΠΕΖΕΣ
-
Ο cccp καλά κάνει και ασχολείται με τα λασπόλουτρα , μιά και βρίσκεται στο στοιχείο του .
Αλλωστε η επιτυχία της πρότασης 'πουλήστε τα σπίτια σας' το 2005 , έχει την ίδια επιτυχία με το αγοράστε 'Θεσσαλική' το 1999 .
Οσο γιά τους αθίγγανους , είναι εκεί που θα γίνει το υπουργείο Οικονομικών , ακριβώς δίπλα στο σταθμό Νομισματοκοπείο και χρησιμοποιούν την αδόμητη έκταση , μεχρι να αρχίσει το έργο .
Το θέμα που είπα εγώ είχε δύο παραμέτρους , ΜΕΣΟ νοίκι τα 1000 € και προκαταβολή 100.000 € .
Οπότε οι θεωρίες περί ομολόγων κλπ δεν ισχύουν γιατί ο cccp πρέπει κάπου να μένει και να πληρώνει ενοίκιο .
Αρα τα 100.000 με 5,58 % θα γίνουν στα 30 χρόνια 483000 και τα ενοίκια που θα έχει πληρώσει με ανάλογη ετήσια αύξηση μόνο 5 % και αρχική τιμή 1000 και τελική 4100 και μέση 2050 και συνολικό ποσό 738000 . Δηλαδή στο τέλος των 30 χρόνων θα έχει χάσει το κεφάλαιο του και θα έχει δώσει και παραπάνω 255000 € .
Αντίθετα ο μάγκας και ξύπνιος αγοράστής θα έχει δώσει στην χειρότερη περίπτωση τις 514000 € όπως είχα πεί παραπάνω , αλλά η αξία του σπιτιού του θα είναι το 50 % του νεόδμητου που με αύξηση 5 % το χρόνο θα κάνει 1.400.000 € και το σπίτι του σημερινού αγοραστή 750000 € . Δηλαδή το κέρδος του έναντι του νοικάρη 236000 + 255000 = 491000 € . Δηλαδή απόδοση του αρχικού κεφαλαίου των 100000 € στα 236 %ΚΑΙ ΞΑΝΑΛΕΩ : ΤΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ , ΤΑ ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ ?
-
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Και επειδή μου την πέσατε με θεωρητικολογίες γιά ποιότητα ζωής κλπ , θα σας πώ το εξής .
Οποιος αγοράζει συνειδητά επιλέγοντας ως κύριο κριτήριο την ποιότητα ζωής θα την έχει .Προφανώς ένα σπίτι που είναι σε πεζόδρομο μπροστά σε πάρκο με καλό προσανατολισμό , ησυχία και σταθμό μετρό σε λιγότερο από 5 λεπτά με τα πόδια , θα κάνει ακριβότερα από ένα άλλο που είναι 500 μέτρα πιό κεί σε κεντρικό δρόμο με θέα τον απέναντι και κακό προσανατολισμό και το μετρό στα 10 λεπτά και από ένα τρίτο που είναι σε χειρότερη περιοχή χωρίς μετρό .
Αρα με τα ίδια λεφτά κάποιος μπορεί να πάρει 100 η 120 η 150 τμ με τα 350000 που λέγαμε παραπάνω .Είναι όμως θέμα ποιότητας ζωής τι θα επιλέξει , περιοχή η τμ .
Οσο γιά τα περί θανάτων ,αρρώστειας κλπ αστειοτήτων , ξεχνάτε ότι το αντίστοιχο ενοίκιο είναι ΠΑΝΤΑ ακριβότερο από την δόση , και ακόμα και αν έχεις δώσει τις 100000 προκαταβολή , μπορείς να τις δανειστείς από το ήδη αποπληρωμένο σπίτι . Υποτίθεται βέβαια ότι έχεις οικογένεια και ενδιαφέρεσαι τι θα απογίνουν , γιατί αν είσαι μπακούρι , μένεις και σε ξενοδοχείο και είσαι κυριλέ .Θα βγούν βέβαια οι 'προβοκάτορες' και θα πούν και αν σου τύχει στα πρώτα 5 χρόνια ? Ε τότε θα είσαι άτυχος . Αλλά γιά σκέψου αν σου τυχαίνουν ιδιοκτήτες και κάθε 2 χρόνια σε διώχνουν από το σπίτι και αναγκαστείς σε 14 μετακομίσεις . Ξέρετε πόσο κοστίζουν αυτές ? Ε και εκεί άτυχος θα είσαι .
Οσο γιά τα 1000 € κλπ , κάντε το αναλογικά 500 και την αξία του σπιτιού 180000 η και 200000 . Το ίδιο χαμένοι θα είναι οι νοικάρηδες .
Επίσης αν το επιτόκιο της προκαταβολή σας φαίνεται χαμηλό , αυτό θα είναι αναλογικά μεγαλύτερο γιά όλα , δόσεις , αξίες κλπ και το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο .Έχω ξαναγράψει ως ενοικιαστής τα τελευταία 8,5 χρόνια τις απόψεις μου επί του θέματος, σε/σας παραπέμπω σε αυτή τη δημοσίευσή μου την οποία δε σχολίασες (criuser) εξ όσων θυμάμαι:
viewtopic.php?f=13&t=12815&p=1591939&hilit=%CE%B5%CE%BD%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CE%BF#p1591939
Σε ότι αφορά το προκείμενο απλά συμφωνώ με τα λεχθέντα των koutsan, asimov
Σε κάθε περίπτωη θεωρώ κεφαλαιώδη αστοχία του συλλογισμού σου την παραδοχή εργασίας ότι ο καθένας που ενοικιάζει έχει στην άκρη ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ ώστε να δανειστεί με ορίζοντα 25ετίας άλλα 250.000 ευρώ, χώρια τα ρίσκα που επωμίζεται κανείς δανειζόμενος με κυμαινόμενα επιτόκια διάρκειας (στα παραδείγματά σου) τουλάχιστον 15 ετών. -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Σε κάθε περίπτωη θεωρώ κεφαλαιώδη αστοχία του συλλογισμού σου την παραδοχή εργασίας ότι ο καθένας που ενοικιάζει έχει στην άκρη ποσό της τάξης των 100.000 ευρώ ώστε να δανειστεί με ορίζοντα 25ετίας άλλα 250.000 ευρώ, χώρια τα ρίσκα που επωμίζεται κανείς δανειζόμενος με κυμαινόμενα επιτόκια διάρκειας (στα παραδείγματά σου) τουλάχιστον 15 ετών.Δεν μιλάω γιά τον 'καθένα' , αλλά γιά αυτόν που βρίσκεται στο δίλημμα αγορά-ενοικίαση και έχει σαν προκαταβολή το 25 % . Αν δεν το έχει και δανείζεται περισσότερο , τότε γιά μένα είναι αυτόχειρας .
Τα επιτόκια του παραδείγματος είναι και με σταθερά και με κυμαινόμενο .
Αρα μάλλον δεν αστόχησα χρηματοοικονομικά τουλάχιστον .
-
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, εμένα που είμαι στα 37 κι έχω αποταμιεύσει γύρω στα 10000 ευρώ και είμαι σε ενοίκιο 450 ευρώ τα τελευταία 4,5 χρόνια για διαμέρισμα 70τμ του 1990 στο Χαιδάρι όπου τα καινούρια πωλούνται 3000+/τμ τι μου προτείνεις; Να παραμείνω στο ενοίκιο ή να δσανειστώ από τράπεζα 250 χιλιάρικα για ένα κλουβί 80τμ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα; Τέλος, θεωρείς ότι αποτελώ εξαίρεση της γενιάς μου ως έλλην, εργαζόμενος, ακτήμων-ενοικιαστής;
-
και γιατι θα πρεπει ντε και καλα να παρεις σπιτι στο χαιδαρι;
εγω προτιμω να εχω το δικο μου σπιτι σε μια περιοχη παρα να πληρωνω για ενα πραγμα που δεν μου ανηκει.
-
@criuser
Μια ακόμα παρατήρηση : αν έχεις το 25% του κόστους του ακινήτου και δανείζεσαι το υπόλοιπο 75% κάνεις μια καταπληκτική και συμφέρουσα κίνηση σε σχέση με το ενοίκιο, ενώ αν έχεις το 15% (ή ακόμα και 0) και δανείζεσαι το 85% (ή ακόμα και το 100%) μετατρέπεσαι μονομιάς σε αυτόχειρα!!!
Ε δε γίνεται αυτό : μπορεί να είναι λιγότερο συμφέρουσα η κίνηση, μπορεί να είναι μια οριακή απόφαση καλή ή κακή, μπορεί να είναι κακή κίνηση πλέον, αλλά δε γίνεται ξαφνικά επειδή σου λείπει το 25% της προκαταβολής ή έχεις λιγότερο από 25% να ετοιμάζεσαι να αυτοκτονήσεις τη στιγμή που επιλέγεις μια τόσο έξυπνη κίνηση, μόνο και μόνο επειδή θα επιμηκυνθεί η περίοδος αποπληρωμής και το τελικό ποσό.Όταν μου λες ότι ο δανειζόμενος το 85-90% του ποσού είναι υποψήφιος αυτόχειρας ενώ ο δανειζόμενος το 75% έχει κάνει αδιαμφισβήτητα μια γ@μ@τη κίνηση αυτοακυρώνεσαι. Αυτές τις 2 επιλογές δεν τις χωρίζει το χάος, έχουν διαφορά μεν αλλά όχι αυτή η υπερβολή.
Με 2 λόγια είσαι η άλλη όψη του cpp. -
Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, εμένα που είμαι στα 37 κι έχω αποταμιεύσει γύρω στα 10000 ευρώ και είμαι σε ενοίκιο 450 ευρώ τα τελευταία 4,5 χρόνια για διαμέρισμα 70τμ του 1990 στο Χαιδάρι όπου τα καινούρια πωλούνται 3000+/τμ τι μου προτείνεις;Με 10000 € αποταμίευση φίλε μου κάθεσαι στα αυγά σου και δεν παίρνεις σπίτι .
Είπαμε επενδυτές όχι αυτόχειρες .
-
Στην τρέχουσα οικονομική συγκιρία στην Ελλάδα δεν θα ήθελα με τίποτα να έχω στεγαστικό δάνειο.
Να ακούω συνέχεια για το πως μπορεί να μειωθεί ο 'μισθός + επιδόματα' στο Δημόσιο ή κίνδυνος απώλειας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, να ακούω συνέχεια για νέους φόρους, πάταξη της φοροδιαφυγής και να εχώ στταθερά πάνω από το κεφάλι μου την δόση του δανείου για την Τράπεζα.Να έχω 4 τοίχους και να χαζοπερνιέμαι για πλούσιος επειδη ακούω τριγύρω αύξηση στις τιμές.
Ξέρω κόσμο με περιουσία με 7 ψήφια και 8 ψήφια νούμερα, με σκάφη, με Ferrarika κλπ που νοικιάζουν απο επιλογή.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Όταν μου λες ότι ο δανειζόμενος το 85-90% του ποσού είναι υποψήφιος αυτόχειρας ενώ ο δανειζόμενος το 75% έχει κάνει αδιαμφισβήτητα μια γ@μ@τη κίνηση αυτοακυρώνεσαι. Αυτές τις 2 επιλογές δεν τις χωρίζει το χάος, έχουν διαφορά μεν αλλά όχι αυτή η υπερβολή.
Με 2 λόγια είσαι η άλλη όψη του cpp.Δεν νομίζω .
Δηλαδή ας πάμε στις 250000 € που σημαίνει από 75 μέχρι 120 τμ , ανάλογα με την περιοχή .
Το ενοίκιο κυμαίνεται στα 600 με 800 € το μήνα .
Με 25 % προκαταβολή η δόση είναι σήμερα 880 € γιά 25 χρόνια και με 15 % προκαταβολή 1018 € και γιά 0 % προκαταβολή 1200 € .
Πιστεύεις ότι δεν πλησιάζει το χάος διαφορές 20 και 30 % το μήνα επιπλέον γιά μεσαίο σπίτι και προφανώς μεσαίο εισόδημα ? -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Το 2040 που θα σκέφτομαι που είναι το καλύτερο λασπόλουτρο θα πώ στην κόρη
-πάρε 300,000 χιλ και κάνε ότι σε φωτίσει ο θεός.
Θα φυλάξω τα 50,000 για να μην πάω σαν το σκυλι στο αμπέλι.Απο την άλλη πάλι, με 300,000 μετά απο 30 χρόνια, τί θα πάρει η κόρη σου...;; Γκαρσονιέρα....;;; Θα ΄ναι και λίγο μεγάλη για φοιτήτρια....!!
-
Κι όμως αυτό που λέει ο criuser για το 25% έχει και επιπλέον πλεονέκτημα. Ότι ακόμα κι αν βρεθείς σε δύσκολη εποχή όπου έχει χάσει 25% της αξίας που το αγόρασες θα μπορέσεις πουλώντας το να ξεχρεώσεις πλήρως την τράπεζα (και να πάρεις και λεφτά πίσω). Είναι η διαφορά ανάμεσα στο όλη σου η ζωή κατεστραμμένη (κατάσχεση χωρίς να παύουν οι υποχρεώσεις σου στην τράπεζα αν δεν πιάσει όσα θέλει από τον πλειστηριασμό) και είμασταν λίγο άτυχοι στην επένδυσή μας... Γενικά αν σου πάει στραβά το σπίτι μπορείς να πας στο νοίκι έχοντας πιθανότατα βγάλει και κέρδος (πώληση μείον αποπλήρωση υπόλοιπου χρέους) ενώ στο νοίκι όχι.
Πιο πριν ο criuser έλεγε ότι η δόση είναι μικρότερη του ενοικίου. Θεωρώ ότι αυτό δεν ισχύει, μάλλον είναι η εξαίρεση.
Η ασφάλεια όχι ζωής αλλά σπιτιού που μάλλον είναι υποχρεωτική είναι μόνο 2 φορές το χρόνο πχ 100 ευρώ τη φορά.Ο χρήστης lazarefa έγραψε:
...είμαι σε ενοίκιο 450 ευρώ τα τελευταία 4,5 χρόνια για διαμέρισμα 70τμ του 1990 στο Χαιδάρι όπου τα καινούρια πωλούνται 3000+/τμ τι μου προτείνεις; Να παραμείνω στο ενοίκιο ή να δσανειστώ από τράπεζα 250 χιλιάρικα για ένα κλουβί 80τμ με την κατάσταση που υπάρχει σήμερα;Αν μένεις σε 70τμ του 1990 και δεν έχεις πολλά δεν θα πας να πάρεις ούτε μεγαλύτερο ούτε πιο καινούργιο. Απλά δεν σε παίρνει. Μπορείς όμως, σε παίρνει και σε συμφέρει να κοιτάξεις για κάτι ανάλογο δηλαδή αυτού που μένεις, δηλαδή πάλι 70τμ και πάλι παλιούτσικο που θα είναι αρκετά πιο φτηνό από τα καινούργια και να βολευτείς με δάνειο πχ 175.000. Σε πχ 5 χρόνια που θα χρειαστείς/θελήσεις μεγαλύτερο (πχ γάμος, παιδιά, βελτιωμένες αποδοχές) πουλάς αυτό και αγοράζεις άλλο. Αν το διαλέξεις προσεκτικά (περιοχή, γείτονες, υποδομές κλπ) μπορεί να έχεις και κέρδος.
Πάντως είναι φανερό ότι υπάρχουν 2 κατηγορίες ανθρώπων σχετικά με το θέμα. Λίγοι θα αλλάξουν στρατόπεδο γιατί είναι δύσκολο να ξεπεραστούν ιδέες βαθειά ριζωμένες. Ίσως δεν έχει νόημα να μαλώνουμε και τόσο.... όπως και στα αυτοκίνητα, ο καθένας με τα γούστα του.
-
Αν καποιος αγορασει ενα διαμερισμα στα 300 χιλ σημερα θα πρεπει με σιγουρια να ξερει οτι θα σωζει 30 χιλιαδες το χρονο για τα επομενα δεκα χρονια ωστε να το ξεπληρωσει. Οτιδηποτε λιγοτερο πιστευω οτι ρισκαρει τις οικονομιες μια ζωης.
-
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Αν καποιος αγορασει ενα διαμερισμα στα 300 χιλ σημερα θα πρεπει με σιγουρια να ξερει οτι θα σωζει 30 χιλιαδες το χρονο για τα επομενα δεκα χρονια ωστε να το ξεπληρωσει. Οτιδηποτε λιγοτερο πιστευω οτι ρισκαρει τις οικονομιες μια ζωης.Κάτι δεν πάει καλά σε αυτό που λες.... δεν έχει τόκους;; 300.000 κάνει το διαμέρισμα 30.000χ10=300.000 πρέπει να δώσει;; Μήπως ξέχασες τους τόκους; Ή εννοείς ότι θα έχει βάλει και ένα ποσοστό προκαταβολή;
Ακόμα περισσότερα πρέπει να δώσει. Αλλά ακριβώς για αυτό δεν θα το πάρει για 10 χρόνια το δάνειο αλλά για 20-30-40, για να μπορεί να δίνει λιγότερα το μήνα.
Αλλά δε ρισκάρει τις οικονομίες μιας ζωής. Αν ζοριστεί μπορεί πάντα να το πουλήσει και να πάρει τα λεφτά του πίσω. -
έχετε πουλήσει διαμέρισμα, άνω της πενταετίας, σε κατάσταση 'ανάγκης' (συνήθως είναι κοντά χρονικά ή υπερκαλύπτεται απο περίοδο κρίσης) και έχετε βγει χωρίς χρέος?
άλλο το υπολογίζω να... και άλλο το τι ισχύει ή θα ισχύει την κρίσιμη εκείνη ώρα.
η διαπίστωση αυτή οδήγησε τη χιονοστιβάδα των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Αμερικανική φούσκα της αγοράς ακινήτων.
δεν ήταν μόνο τα subprime. -
Απλοποιω τα πραγματα και δεν βαζω τοκους. Αλλωστε θα πρεπει να δωσει και μια προκαταβολη. Οσο για να το πουλησει αν εχει αναγκη, αν οι τιμες εχουν πεσει τοτε θα χασει. Επισης αν θελεις να το πουλησεις γρηγορα θα πρεπει να το σκοτωσεις. Για να πουλησεις ενα διαμερισμα στην τωρινη αγορα θα σου παρει 2 χρονια. Οχι τοσο απλα οσο τα παρουσιαζεις.
-
delete
-
Υπάρχει τρόπος (προσιτός οικονομικά και απλός) για να βελτιωθεί η ηχομόνωση ενός δωματίου;
-
Για χαμηλές ή για υψηλές συχνότητες θορύβου?
-
Μιλάμε για δωμάτιο σπιτιού δίπλα σε κεντρικό δρόμο που περνούν αυτοκίνητα με μεγάλη ταχύτητα.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ