-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
............. ο υπολογισμος ειναι λαθος και βολικος για τον cruiser : το ενοικιο για ενα τετοιο σπιτι σε καμια περιπτωση δε θα ειναι 1000€, πιθανοτατα δε θα ειναι μεταξυ 700€ και 800€.
Επισης στα εξοδα του δανειου δεν υπολογιζονται τα (υποχρεωτικα) ασφαλιστρα που για δανειο 250.000€ ειναι το λιγοτερο 100€ το μηνα.-Και πολλαααααα ακόμα που βαριέμαι να γράψω, αλλά θα κάνω μια αρχή προσπάθειας ..............................
-Αστεία πράγματα, υπάρχουν 100 παράμετροι διαφορετικές για τον καθένα.
Συμφωνω εν μερει, αλλα ειδικοτερα οσοι ειναι γονεις πιθανως βλεπουν το θεμα και απο αλλη σκοπιά, που αφορα τις γνωστες 'Ελληνικες νοοτροπιες'. Το θεμα ειναι 'δυσκολο' και τελικα, οι απαντησεις στο διλημμα 'ΑΓΟΡΑ ή ΕΝΟΙΚΙΟ', σχετιζονται με τις ψυχικες αντοχες ενος εκαστου και τον τροπο που βλεπει τη ζωη. Παντως το topic εχει μεγαλο ενδιαφερον, διαβαζοντας τις αποψεις ολων των συμμετεχοντων.
-
Η θεια μου που ειναι πια 65 ετων,εαν μετανιωσε για κατι ειναι που αγορασε σπιτι
Γιατι εχασε 40 χρονια απο την ζωη της ασχολουμενη με αυτο,το οποιο σημερα αξιζει οσο και τα λεφτα που εδωσε για την τελευταια ανακαινιση γιατι ειναι και σε πολυκατοικια που σιγα-σιγα αφελληνιζεται.Εγω παλι την δεδομενη στιγμη που αγορασα το σπιτι μου, με βολεψε αφανταστα.
Ενα ολοκαινουριο σπιτι,στην πολη που ζω και εργαζομαι εγω και η συζυγος,ταυτοχρονα μακρια και κοντα στο κεντρο της πολης,και αν το πουλησω σημερα μαλλον θα βγαλω ευκολα ενα 15%Υπαρχουν καμπυλες που υπολογιζουν εαν συμφερει το ενοικιο η όχι (με καθαρα αριθμητικους ορους προφανως),και στη παρουσα συγκυρία η απαντηση σε πολλες περιπτωσεις ειναι σιγουρα οτι συμφερει περισσοτερο το ενοίκιο,εκτος του οτι το στεγαστικο δάνειο ουτως ή αλλως δεν ειναι εφικτο για πολλους πια.
-
Και επειδή μου την πέσατε με θεωρητικολογίες γιά ποιότητα ζωής κλπ , θα σας πώ το εξής .
Οποιος αγοράζει συνειδητά επιλέγοντας ως κύριο κριτήριο την ποιότητα ζωής θα την έχει .Προφανώς ένα σπίτι που είναι σε πεζόδρομο μπροστά σε πάρκο με καλό προσανατολισμό , ησυχία και σταθμό μετρό σε λιγότερο από 5 λεπτά με τα πόδια , θα κάνει ακριβότερα από ένα άλλο που είναι 500 μέτρα πιό κεί σε κεντρικό δρόμο με θέα τον απέναντι και κακό προσανατολισμό και το μετρό στα 10 λεπτά και από ένα τρίτο που είναι σε χειρότερη περιοχή χωρίς μετρό .
Αρα με τα ίδια λεφτά κάποιος μπορεί να πάρει 100 η 120 η 150 τμ με τα 350000 που λέγαμε παραπάνω .Είναι όμως θέμα ποιότητας ζωής τι θα επιλέξει , περιοχή η τμ .
Οσο γιά τα περί θανάτων ,αρρώστειας κλπ αστειοτήτων , ξεχνάτε ότι το αντίστοιχο ενοίκιο είναι ΠΑΝΤΑ ακριβότερο από την δόση , και ακόμα και αν έχεις δώσει τις 100000 προκαταβολή , μπορείς να τις δανειστείς από το ήδη αποπληρωμένο σπίτι . Υποτίθεται βέβαια ότι έχεις οικογένεια και ενδιαφέρεσαι τι θα απογίνουν , γιατί αν είσαι μπακούρι , μένεις και σε ξενοδοχείο και είσαι κυριλέ .Θα βγούν βέβαια οι 'προβοκάτορες' και θα πούν και αν σου τύχει στα πρώτα 5 χρόνια ? Ε τότε θα είσαι άτυχος . Αλλά γιά σκέψου αν σου τυχαίνουν ιδιοκτήτες και κάθε 2 χρόνια σε διώχνουν από το σπίτι και αναγκαστείς σε 14 μετακομίσεις . Ξέρετε πόσο κοστίζουν αυτές ? Ε και εκεί άτυχος θα είσαι .
Οσο γιά τα 1000 € κλπ , κάντε το αναλογικά 500 και την αξία του σπιτιού 180000 η και 200000 . Το ίδιο χαμένοι θα είναι οι νοικάρηδες .
Επίσης αν το επιτόκιο της προκαταβολή σας φαίνεται χαμηλό , αυτό θα είναι αναλογικά μεγαλύτερο γιά όλα , δόσεις , αξίες κλπ και το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο . -
Στο πλαισιο του ολου θεματος, μια συμβουλη, λογω προσωπικων εμπειριων:
Μην παρετε σπιτι με δανειο, υπολογιζοντας οτι μερος της δοσης θα αποπληρωνεται με το ενοικιο απο το σπιτι που κατοικουσατε (και αποφασισατε να παρετε και ενα αλλο γιατι αυτο ειναι παλιο, δεν σας εξυπηρετει κλπ), εφοσον το παλιο συνεχιζει να ειναι ιδιοκτητο και θα το ενοικιαζεται. Εχετε σημερα πανω απο 20% πιθανοτητες να μην σας καταβαλουν το ενοικιο ή να σας μενει ξενοικιαστο για περισοτερο απο 3-4 μηνες, εστω και αν το ενοικιο που ζητατε θα ειναι 'προσιτο'. Εγω -ευτυχως- δεν εχω δανειο, αλλα (ως ιδιοκτητης), ενοικιαζω δυο διαμερισματα σε παλιες πολυκατοικιες (30 ετων) και παροτι ειναι 'σοβαρα ανακαινισμενα-οχι απλα βαμμενα', το προβλημα που ανεφερα γινεται ολο και εντονοτερο τα τελευταια 2-3 χρονια.
Επιπλεον, ενω το 2007 επαιρνα πχ 350ευρω ενοικιο (και τοτε το μικροτερο αναλογικα για την περιοχη, ωστε να ενοικιαζονται ευκολοτερα και ενω ηταν ηδη ανακαινισμενα), σημερα τα ενοικιαζω για 300 ευρω, αλλιως θα τα εχω για να πληρωνω και τα κοινόχρηστά τους!!!
Τα συμπερασματα και οι αποφασεις που θα παρετε για τις μελλοντικες κινησεις σας, δικες σας. -
Πολύ σωστή η από πάνω παρατήρηση.
Ήδη ζητάνε αναπροσαρμογές προς τα κάτω, αν δεν σε αφήσουν στα κρύα του λουτρού με χρωστούμενα.
Γι' αυτό κι εγώ κάνω εδώ αγώνα, για να αυξηθούν οι ενοικιαστές. -
ειμαι στην οικοδομη 10χρονια και εχω κανει 100αδες εκσκαφες ,βλεπω τα κτιρια τελειωμενα και ζηλευω οσους παιρνουν τα σπιτια τους και γω μενω σε ενα παλιο 35 χρονων διαμερισμα δυαρι και πλερωνω 370 τον μηνα χωρις παρκινγκ εννοειται.
για μενα η αγορα κατοικιας ειναι εγγυηση και η πιο εξυπνη αγορα που μπορει να κανει καποιος αφου η αξια της δεν χανεται με τον χρονο αλλα ανεβαινει σταδιακα.
γιαυτο γελαω με μερικους που δινουν δεκαδες χιλιαδες ευρω για αμαξια
το καινουριο σπιτι εχει μπαλκονια μεγαλα ,αυτονομη θερμανση,παρκινγκ,πιο καλη μελετη για τους σεισμους και φυσικα το λεει και η ιδια η λεξη ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ.
συνηθως τα αγοραζουν ζευγαρια με την βοηθεια των γονιων τους , πριν η μετα τον γαμο να φτιαξουν οικογενεια παιδια κλπ να μην μπορει να τους κουνησει κανενας ιδιοκτητης ,να μην τους τα ζαλιζει καθε λιγο και λιγακι και στην τελικη να αφησουν και κατι στα παιδια τους αργοτερα.
κατι πραγματα που διαβασα παραπανω οτι και καλα δεν αξιζει να αγορασεις σπιτι γιατι μπορει να πεθανεις και να παει χαμενο τα θεωρω αστεια και δεν πρεπει να λεγονται απο ενα ατομο που θελει να βλεπει την ζωη θετικα και αισιοδοξα
ο πατερας μου αγορασε το 91 ενα σπιτακι μιας και βαρεθηκε τα νοικια και τις μετακομισεις.
τωρα ειναι 65 χρονων και εχει το σπιτακι του ,το αυτοκινητακι του κα ιστα παπαρια του.αν εμενε στο νοικι θα πλερωνε τωρα καμια 450 ευρω δλδ η μιση συνταξη φευγει .
θελω να καταληξω οτι μπορει τωρα που ειμαστε νεοι να τα γραφουμε ολα στα τετοια μας αλλα τα χρονια περνανε και για εναν ανθρωπο καποιας ηλικιας δεν ειναι -
Δεν ξέρω αν κάνω Post στο σωστό σημείο.
Ερώτηση: Χρειάζομαι την οικοδομική άδεια για ένα διαμέρισμα το οποίο είναι αρκετά παλιό(πριν το 80)
Το διαμέρισμα αυτό είναι αποδοχή κληρονομιάς απο την μητέρα μου.
Αυτά που έχω μόνο στα χέρια μου είναι η αποδοχή κληρονομιάς και το αρχικό συμβόλαιο της μητέρας μου.
Απο που θα βρώ την οικοδομική άδεια, ενδεχωμένος και τίποτα κατόψεις και δεν συμαζεύεται;;;
Απο την Πολεοδομία;Ευχαριστώ.
-
To oμόλογο του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη το 2040 έχει απόδοση 6.2%.
Αν αφαιρέσεις τον φόρο είναι 5.58% τον χρόνο καθαρό.
Με 350,000 (που δίνει ένας μέσος Έλληνας για σπίτι, κάνοντας το σκ@@@το παξιμάδι) σε ομολογο τσεπώνεις τον χρόνο €19,530 ΚΑΘΑΡΑ! Έλα Αλέκο?????
Δεν πιστεύω να μην φθάνουν για να νοικίασεις στο εξωτικό Χαλάνδρι. ΙΜΟ από τις πιο χάλια περιοχές με μόνη εξαίρεση πλέον κάποια σημεία κοντά στον πρώην Ιππικό Όμιλο.
Το 2040 που θα σκέφτομαι που είναι το καλύτερο λασπόλουτρο θα πώ στην κόρη
-πάρε 300,000 χιλ και κάνε ότι σε φωτίσει ο θεός.
Θα φυλάξω τα 50,000 για να μην πάω σαν το σκυλι στο αμπέλι. -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Με 350,000 (που δίνει ένας μέσος Έλληνας για σπίτι, κάνοντας το σκ@@@το παξιμάδι) σε ομολογο τσεπώνεις τον χρόνο €19,530 ΚΑΘΑΡΑ! Έλα Αλέκο?????
Δεν πιστεύω να μην φθάνουν για να νοικίασεις στο εξωτικό Χαλάνδρι. ΙΜΟ από τις πιο χάλια περιοχές με μόνη εξαίρεση πλέον κάποια σημεία κοντά στον πρώην Ιππικό Όμιλο.
Θα φυλάξω τα 50,000 για να μην πάω σαν το σκυλι στο αμπέλι.ναι μονο που ειναι λιγοι αυτοι που εχουν 350000 μετρητα και αλλα τοσα καβαντζα για να κανουν αυτο που λες.
σχεδον ολοι αγοραζουν με δανειο και το ποσο των 350000 ευρω που λες δεν ειναι ο μεσος ελληνας.
ο μεσος ελληνας αγοραζει στην τιμη των 2-2800ευρω το πολυ το μετρο.και αν δεχτουμε το μεσο ορο σε ενα διαμερισμα τα 80 μετρα και πολλα λεω μιλαμε για ενα ποσο των 150000-200000ευρω.
δεν ειναι τυχαιο που οι κατασκευαστες αποφευγουν τα μεγαλα διαμερισματα 90 τετραγωνικων και ανω σαν δυσκολοπουλητα.
-
Ο χρήστης cpp έγραψε:
Θα φυλάξω τα 50,000 για να μην πάω σαν το σκυλι στο αμπέλι.Καλησπέρα, εσύ άνοιξες το τοπικό 'πουλήστε τα σπίτια σας' το 2005 και μας προέτρεπες να βγάλουμε χρήμα ξαναγοράζοντάς τα το 2008 στο 1/3 της τιμής.
Τώρα θέλεις να μας δώσεις και συμβουλές με ορίζοντα 30ετίας, μάλιστα κάνοντας και αστειάκια με το έλα Αλέκο και ξωτικό Χαλάνδρι και με τα λασπόλουτρα.
Κάθε ένας εδώ μέσα ανέπτυξε σοβαρά επιχειρήματα είτε για δάνειο είτε για νοίκι, και ΙΜΟ το θέμα έχει κάποιο επίπεδο. Παρακαλώ μην το ξεφτιλίσεις και αυτό. Ξαναγύρμα και πόσταρε στο 'πουλήστε τα σπίτια σας'. -
Κίνηση Τσακ Νόρις από τον αγγελικό λαγό.
-
Ο χρήστης angel rabbit έγραψε:
Θα φυλάξω τα 50,000 για να μην πάω σαν το σκυλι στο αμπέλι.Καλησπέρα, εσύ άνοιξες το τοπικό 'πουλήστε τα σπίτια σας' το 2005 και μας προέτρεπες να βγάλουμε χρήμα ξαναγοράζοντάς τα το 2008 στο 1/3 της τιμής.
Τώρα θέλεις να μας δώσεις και συμβουλές με ορίζοντα 30ετίας, μάλιστα κάνοντας και αστειάκια με το έλα Αλέκο και ξωτικό Χαλάνδρι και με τα λασπόλουτρα.
Κάθε ένας εδώ μέσα ανέπτυξε σοβαρά επιχειρήματα είτε για δάνειο είτε για νοίκι, και ΙΜΟ το θέμα έχει κάποιο επίπεδο. Παρακαλώ μην το ξεφτιλίσεις και αυτό. Ξαναγύρμα και πόσταρε στο 'πουλήστε τα σπίτια σας'.Εγώ είμαι πολύ ικανοποιημένος με την πρόβλεψη μου στο άλλο θέμα!
Cash is King.
Θα αντιμετώπιζω τα οικονομικά θέματα όπως γουστάρω εγώ και σε όποιον αρέσει.
Το εξωτικό Χαλάνδρι το έγραψα ευγενικά... Θα έχεις ακούσεις τις προσπάθειες του Δήμου να διώξει τους αθίγγανους. Και ο 'κατασκευαστης' δίπλα ήθελε 3,500/ τ.μΚαθίστε να αρχίσουν να βγαίνουν προς την μαρίδα τα σπίτια που έχουν κατασχέσει οι τράπεζες και θα δείτε που είναι οι τιμές!
-
αν νομιζεις οτι θα πεσουν οι τιμες εισαι γελασμενος.
οταν τα υλικα,μπετα,σιδερα τουβλα,ανεβαινουν πως θε πεσουν οι τιμες;
και μην ξεχνας την αντιπαροχη που ειναι μεταξυ 30-45 % -
Oταν μιλαμε για λεφτα...ολα ειναι θεμα timing.
Αν καποιος ανοιξε video club πρωτος..μπορει και να θησαυρισε...αν επαιρνε σημερα ενα....μαλλον θα του πηγαιναμε τσιγαρα στην φυλακη.
Ετσι και με τα σπιτια,αν καποιος πουλαγε το 2005,μαλλον θα εχανε ενα 25% ε σχεση με τιμες του 2009...
Τωρα τι θα γινει το 2011...προβλεψεις θα κανουμε και δυσκολες...προς το παρον εχουν παγωσει η ρυθμιση ημιυπαιθριων καθως και οι πλειστηριασμοί...οι τιμες των υλικων πραγματι ανηφοριζουν,οχι ομως και οι τιμες των σπιτιων. -
Στο Χαλάνδρι και γύρω περιοχές (οκ δεν θα κάνει κάποιος 5' για το μετρό αλλά 15-20' με τα πόδια, so what? Συν το πλεονέκτημα πως δεν θα έχει έξω από το σπίτι του το χαμό από τα αυτοκίνητα που το αφήνουν όλοι για να πάρουν το μετρό ) βρίσκει ΑΝΕΤΑ κανείς σπίτι ~100-120τμ με κάτω από 1000 € ενοίκιο.
Με 1.500 €/μήνα νοικιάζεις στις πιο πάνω περιοχές μονοκατοικία 150-200τμ με κήπο (ακόμα και πισίνα)!
Επομένως το σκεπτικό του koutsan είναι σωστό. Κάποιος που θέλει να περάσει καλά γιατί να μην επιλέξει να νοικιάσει το κατά πολύ μεγαλύτερο σπίτι με κήπο και όλες τις ανέσεις και να περιοριστεί σε ένα διαμέρισμα την εξόφληση του οποίου θα κουβαλάει ως βάρος για κάμποσα χρόνια;
-
Ο χρήστης Vasgti έγραψε:
με κήπο (ακόμα και πισίνα)!σαν του ratanplan?
Επομένως το σκεπτικό του koutsan είναι σωστό. Κάποιος που θέλει να περάσει καλά γιατί να μην επιλέξει να νοικιάσει το κατά πολύ μεγαλύτερο σπίτι με κήπο και όλες τις ανέσεις και να περιοριστεί σε ένα διαμέρισμα την εξόφληση του οποίου θα κουβαλάει ως βάρος για κάμποσα χρόνια;
Ωραίο σκεπτικό όντως.
Στις προσημειώσεις βλέπω δάνεια με διάρκεια αποπληρωμής 40 έτη. Βέβαια αν έχεις ρευστό κάνεις προεξόφληση αλλά με 2 παιδιά και υποχρεώσεις να τρέχουν έχω την εντύπωση ότι λίγοι θα είναι αυτοί που προεξοφλούν έτσι όπως ειναι και φαίνεται να πηγαίνουν τα πράγματα.
-
αστο φιλε
αυτος που διαθετει 1000-1500 ευρω για νοικι συν τα αλλα εξοδα συντηρισης του ,μπορει ευκολα να αγορασει ενα σπιτι της αρεσκειας του, αφου οπως φαινεται θα εχει πολυ μεγαλο εισοδημα εκτος αν ειναι σαδιστης .
δεν σου κανει εντυπωση που οσο πιο μεγαλο ειναι το σπιτι τοσο μικροτερο νοικι εχει αναλογικα παντα .αφου κανεις δεν εχει να δωσει 1000ευρω για νοικι.
-
Και φυσικα ενα σπιτι 100τμ-120τμ, στις περιοχες που υπαρχει (πολυ πολυ μικρη) πιθανοτητα να νοικιαστει 1000€, κοστιζει πολυ πανω απο 350.000€, σιγουρα αρκετα πανω απο 400.000€.
Μεζονετα 5ου-6ου ρετιρε στην Κηφισια, κοντα στο ΚΑΤ, με απιστευτη θεα, 210τμ, με βεραντες 150τμ (!!!), 15ετιας, πολυτελεστατα ανακαινισμενη (παραδειγμα: τζακουζι στο μαστερ δωματιο), νοικιαστηκε προ 15 ημερων 1100€ το μηνα, με μονη υποχρεωση του ενοικιαστη να προκαταβαλει τα ενοικια 2 ετων.
Ας μη συγκρινουμε με Χαλανδρι καλυτερα.... -
με μονη υποχρεωση του ενοικιαστη να προκαταβαλει τα ενοικια 2 ετων.
Τίποτα δηλαδή...
-
Καταλαβες για τι σπιτι μιλαμε;
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ