-
Πείτε μου ξέρετε...όχι ξέρετε τι δύσκολο είναι το να βρείς πάρκινγκ στο Μελλισοχώρι Λάρισας
Κουράστηκα μόνο που τα διαβάζω αυτά για την Αθήνα...φαντάζομαι εσείς που τα ζείτε.
Επειδή σύντομα (μαξ 2χρόνια) παντρεύομαι μπήκα κι εγώ στην λογική του αγοράζειν σπίτι και κατέληξα στο εξής συμπέρασμα....
καλύτερα μια ζωή στο ενοίκιο, και εξηγώ...
-
ένα σπίτι χρειάζεται ~150.000€ στην επαρχία, δεν τα διαθέτω όλα και θα χρειαστώ περίπου 90.000€ δάνειο το οποίο θα αποπληρώνω για αρκετά χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται από πλευράς οικονομικών και άγχους.
-
ένα σπίτι χρειάζεται συντήρηση +έξοδα πέραν του δανείου
-
ένα σπίτι σε δεσμεύει με την περιοχή πράγμα κακό απ την στιγμή που δεν είναι κάποιος δημ. υπάλληλος γιατί μπορεί να παρουσιαστεί επαγγελματική ευκαιρία σε άλλη πόλη ή και χώρα ανα πάσα στιγμή.
Με δεδομένο τα παραπάνω θα αγόραζα σπίτι μόνον αν ήμουν δημ. υπάλληλος με σίγουρο μισθό=λιγότερο άγχος για την αποπληρωμή του δανείου + καμμία ανάγκη μετακίνησης σε άλλη πόλη-χώρα.
Καταλήγω στο ότι θα ενοικιάζω μια ζωή σπίτια που θα έχω επιλέξει με μεγάλη προσοχή σε ότι αφορά ενοίκιο-κατασκευή-ιδιοκτήτη και όποτε αλλάζουν οι ανάγκες μου θα αλλάζω σπίτι. Συνολικά θα μου βγεί πιο οικονομικά.
Θα μου πείτε ότι το σπίτι θα μου μείνει μετά σε εμένα η στα παιδιά μου, σωστά αλλά ένα σπίτι 30ετίας που πρίν το ξεχρεώσω θα έχει χάσει τουλάχιστον το 1/3 της αξίας του τί να το κάνω εγώ ή τα παιδιά μου μετά? θα συνεχίσει να ζητάει λεφτά μέχρι να εγκαταλείψω τον μάταιο τούτο κόσμο -
-
Ο χρήστης ratanplan έγραψε:
Θενκς φορ δε ινφο...θα το τσεκαρω τις επομενες 10 μερες. Που ακριβως ειναι ο μαρινοπουλος?Κοντα σε κατι αφετηριες λεωφορειων. Αν εχεις υποψι το coffee time που ειναι βασικα στο πισω μερος της πλατειας.
Ενδιαφερον αυτο που ειπες για Βουλα/Γλυφαδα. Προφανως αν δουλευεις κεντρο ειναι πολυ μακρια. Εγω εχω οικογενεια στην περιοχη (Χαλανδρι) και βασικα δεν μπορω να παω μακρια, παντως αν ηταν να διαλεξω θα πηγαινα σε αλλες περιοχες μαλλον αλλα παλι θα εχανα το κεντρο που μου αρεσει να πηγαινω βολτα τα μεσημερια κυριως (γυρω απο το Συνταγμα, πλακα, Κολωνακι κλπ).
-
Παλληκάρια ! Είπαμε ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ κριτήρια γιά να κρίνουμε , όχι που έχω την πεθερά κλπ .
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα στο ΚΕΝΤΡΟ του Χαλανδρίου και το θέμα της σταθμευσης , είναι ανάλογο με το αντίστοιχο θέμα που έχουν οι άλλες αγορές . Δηλαδή Κηφισιά , Μαρούσι , Αγία Παρασκευή , Νέο Ηράκλειο , Νέα Ιωνία , Γλυφάδα , Νέα Σμύρνη , Παλαιό Φάληρο κλπ
Εκτός όμως της αγοράς το Χαλάνδρι ΔΕΝ έχει κυκλοφοριακό πρόβλημα .
Οπότε αυτοί που μένουν στο Χαλάνδρι , αν μένουν στο κέντρο κινούνται με τα πόδια , αν μένουν εκτός του κέντρου δεν έχουν πρόβλημα πάρκινγκ . Αλλωστε σχεδόν όλες οι πολυκατοικίες έχουν πάρκινγκ .Το παλαιό Ψυχικό έχει ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ τιμές πώλησης από το Χαλάνδρι .
Και κάτι ακόμα . Το Χαλάνδρι έχει καλό δίκτυο εσωτερικών συγκοινωνιών με λεωφορεία ,τρόλλευ και δημοτική συγκοινωνία , ενώ επειδή είναι επίπεδο , μπορείς να το περπατήσεις εύκολα .
Τώρα άν θέλουμε να παρκάρουμε το καγκουράμαξο έξω από την καφετέρια , είναι δύσσκολο΄. Υπάρχουν άλλα καγκουρομέρη να πάνε τα παιδιά .
-
Μα δεν επιλέγεις που θα μείνεις ΜΟΝΟ με αντικειμενικά κριτήρια, αλλά ένα κράμα αντικειμενικών και υποκειμενικών.
Καλό και χρυσό μπορεί να είναι το Χαλάνδρι με βάση τι πεζόδρομους , πάρκα και μετρό διαθέτει, αλλά αν σε κάποιον αρέσει η θάλασσα το Χαλάνδρι, το Π. Ψυχικό, η Φιλοθέη, η Εκάλη κ.α. είναι ένα ΜΗΔΕΝΙΚΟ και η Λούτσα μια μαγεία (γεμάτη Αλβανούς έστω). -
Ο χρήστης wantone έγραψε:
Πάνω απ'όλα είναι το τί αρέσει στον καθένα και πως την βρίσκει βέβαια. Στο εξοχικό παραδίπλα μας έχουμε ένα γειτονικό ζευγάρι που ζούνε μόνιμα στην Φρανκφούρτη. Φύγαν οι άνθρωποι μετανάστες προόδευσαν και έφτιαξαν μια πολύ αξιόλογη περιουσία που τους επέτρεψε να ζούνε πολύ άνετα. Το καλοκαίρι έρχονται ένα μήνα να κάνουν τα μπάνια τους. Μόλις συμληρώνει μήνα η κυρία μας λέει: ''Παιδιά ωραία περάσαμε κάναμε τα μπάνια μας αλλά πάμε τώρα πίσω''. Επιχείρησε η γυναίκα να μείνει εδώ και μάλιστα στη Γλυφάδα στην Αθήνα και δεν μπόρεσε, δεν τα κατάφερε, και πώς να τα καταφέρει όταν έχει συνηθίσει σε ένα α' βιοτικό επίπεδο και παροχή υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά μου έλεγε όταν της παρουσίαζα παλιά σαν επιχείρημα τα γνωστά περί ήλιου, κρασιού και θάλασσας : ''εδώ Κώστα είναι τρελοκοκομείο γυρνάω πίσω''. Και για να είμαστε και σχετικοί με το θέμα πήγε να δει διαμέρισμα στη Γλυφάδα και της ζητούσαν όσο πρπ κάνει η βίλα της στην καλλίτερη περιοχή της Φρανκφούρτης μέσα στο δάσος. Είχα πάει εκεί και το χειρότερο αμάξι που ειδα παρκαρισμένο έξω ήταν μια sklasse απίστευτο μέρος . Έφυγε τρέχοντας πίσω βέβαια...
Eνταξει μην τρελλαθουμε κιολας, εχω παει στην Φρανκφουρτη και η Γλυφαδα ειναι απειρως καλυτερο μερος να μεινεις και να ζησεις. Το μονο προβλημα θα ειναι ισως η δουλεια που στην Γερμανια θα ειναι καλυτερη. Γενικα η Γερμανια εχει φθηνα ακινητα γιατι οι τιμες δεν εχουν αυξηθει πολυ τα τελευταια 10 χρονια.
Όπως το βλέπει ο καθείς. Το σπίτι που πήγα είναι στο δάσος της Φρανκφούρτης. Όταν πήρα ταξί για να πάω με ρώτησε ο ταξιτζής αν είμαι πρέσβης ή στέλεχος τράπεζας γιατί εκεί μου είπε όλο τέτοιοι μένουν Μπα φίλε δεν υπάρχει εκεί το μέρος που πήγα. Και γλυφάδα έχω πάει και μου αρέσει αλλά εκεί είναι άλλο πράμα. Π@@τσες και βούρτσες. Οκ και τα δύο δόντια βουρτσίζουν βέβαια . Χώρια το επίπεδο και του κόσμου και υπηρεσιών. Χώρια που αν θες πετάγεσαι σε 2 ωρίτσες καμιά Βασιλεία ή αλλάζεις χώρα για την πλάκα .
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
Πάνω απ'όλα είναι το τί αρέσει στον καθένα και πως την βρίσκει βέβαια. Στο εξοχικό παραδίπλα μας έχουμε ένα γειτονικό ζευγάρι που ζούνε μόνιμα στην Φρανκφούρτη. Φύγαν οι άνθρωποι μετανάστες προόδευσαν και έφτιαξαν μια πολύ αξιόλογη περιουσία που τους επέτρεψε να ζούνε πολύ άνετα. Το καλοκαίρι έρχονται ένα μήνα να κάνουν τα μπάνια τους. Μόλις συμληρώνει μήνα η κυρία μας λέει: ''Παιδιά ωραία περάσαμε κάναμε τα μπάνια μας αλλά πάμε τώρα πίσω''. Επιχείρησε η γυναίκα να μείνει εδώ και μάλιστα στη Γλυφάδα στην Αθήνα και δεν μπόρεσε, δεν τα κατάφερε, και πώς να τα καταφέρει όταν έχει συνηθίσει σε ένα α' βιοτικό επίπεδο και παροχή υπηρεσιών. Χαρακτηριστικά μου έλεγε όταν της παρουσίαζα παλιά σαν επιχείρημα τα γνωστά περί ήλιου, κρασιού και θάλασσας : ''εδώ Κώστα είναι τρελοκοκομείο γυρνάω πίσω''. Και για να είμαστε και σχετικοί με το θέμα πήγε να δει διαμέρισμα στη Γλυφάδα και της ζητούσαν όσο πρπ κάνει η βίλα της στην καλλίτερη περιοχή της Φρανκφούρτης μέσα στο δάσος. Είχα πάει εκεί και το χειρότερο αμάξι που ειδα παρκαρισμένο έξω ήταν μια sklasse απίστευτο μέρος . Έφυγε τρέχοντας πίσω βέβαια...
Eνταξει μην τρελλαθουμε κιολας, εχω παει στην Φρανκφουρτη και η Γλυφαδα ειναι απειρως καλυτερο μερος να μεινεις και να ζησεις. Το μονο προβλημα θα ειναι ισως η δουλεια που στην Γερμανια θα ειναι καλυτερη. Γενικα η Γερμανια εχει φθηνα ακινητα γιατι οι τιμες δεν εχουν αυξηθει πολυ τα τελευταια 10 χρονια.
Όπως το βλέπει ο καθείς. Το σπίτι που πήγα είναι στο δάσος της Φρανκφούρτης. Όταν πήρα ταξί για να πάω με ρώτησε ο ταξιτζής αν είμαι πρέσβης ή στέλεχος τράπεζας γιατί εκεί μου είπε όλο τέτοιοι μένουν Μπα φίλε δεν υπάρχει εκεί το μέρος που πήγα. Και γλυφάδα έχω πάει και μου αρέσει αλλά εκεί είναι άλλο πράμα. Π@@τσες και βούρτσες. Οκ και τα δύο δόντια βουρτσίζουν βέβαια . Χώρια το επίπεδο και του κόσμου και υπηρεσιών. Χώρια που αν θες πετάγεσαι σε 2 ωρίτσες καμιά Βασιλεία ή αλλάζεις χώρα για την πλάκα .
Σε παω με 1000000000 δεν υπαρχει το μπου****ο που ειμαστε!!!!
-
Γλυφάδα vs Φρανκφούρτη. Προσοχή τί συγκρίνουμε, προάστιο με πόλη....λάθος. Είμαι σίγουρος ότι στη Φρανκφούρτη υπάρχουν πολύ καλά σημεία και άλλα μετριότατα, ποιο θα επιλέξουμε για να συγκρίνουμε με τη Γλυφάδα.... εδώ και στη Γλυφάδα υπάρχουν σημαντικές διαφορές... Οπότε οι γενικές συγκρίσεις περιοχών δεν μου μοιάζουν και πολύ εύστοχες ιδιαίτερα χωρίς να αναφέρονται σχετικά αντικειμενικά κριτήρια.
Επίσης το κάθε μέρος πρεσβεύει διαφορετικά πράγματα για τον καθένα. Παντού υπάρχουν μειονεκτήματα που μπορεί για κάποιους να είναι σοβαρά. Πχ ευκολία να πεταχτείς για γάλα ή να μετακινηθούν τα παιδιά σου ή να έρθουν φίλοι στο σπίτι σου (σε κάτι σημεία του Π Ψυχικού ή της Βούλας ψηλά δεν το βρίσκεις να χτυπιέσαι...)
Κάτι που εγώ (και μάλλον οι περισσότεροι αλλά ντρέπεστε να το πείτε) βρίσκω ιδιαίτερα σημαντικό και πείτε με σνομπ, ρατσιστή κλπ είναι το κοινωνικό, μορφωτικό, οικονομικό, πολιτιστικό επίπεδο των γειτόνων. Θέλω να είναι ανάλογο με το δικό μου για να μην αισθάνομαι ούτε εγώ ούτε αυτοί άβολα, δυσαρέσκεια ή αταίριαστοι.Ο χρήστης dimik έγραψε:
Θα μου πείτε ότι το σπίτι θα μου μείνει μετά σε εμένα η στα παιδιά μου, σωστά αλλά ένα σπίτι 30ετίας που πρίν το ξεχρεώσω θα έχει χάσει τουλάχιστον το 1/3 της αξίας του τί να το κάνω εγώ ή τα παιδιά μου μετά? θα συνεχίσει να ζητάει λεφτά μέχρι να εγκαταλείψω τον μάταιο τούτο κόσμοΟ καθένας έχει άλλες ανάγκες και τα βλέπει και λίγο διαφορετικά. Μην τους ζηλεύεις και πολύ τους δημόσιους υπάλληλους... Υπάρχουν και είδη δημοσίων υπαλλήλων που τρώνε κανονικά και τακτικά μεταθέσεις.... δάσκαλοι, αστυνόμοι, στρατιωτικοί κλπ. Ακόμα και τότε εγώ θεωρώ ότι συμφέρει να αγοράζεις και όταν φεύγεις να πουλάς και να αγοράζεις αλλού. Άσε που μπορεί στο ενοίκιο να μην μετατεθείς αλλά να σε διώξει ο εκμισθωτής! Η δυσκολία του να αλλάξεις σπίτι πουλώντας και αγοράζοντας είναι μόνο λίγο μεγαλύτερη από το να ξενοικιάσεις και να νοικιάσεις αλλού, δεν είναι πραγματικό θέμα όσο κι αν πολλοί το φοβούνται.
Τα βασικά σημεία που νομίζω ότι κάνεις λάθος είναι ότι πιθανότατα το αγορασμένο σπίτι θα το πουλήσεις πιο ακριβά από ότι το πήρες ίσως και να εξουδετερώσεις τον πληθωρισμό και να έχεις και κέρδος, είναι δηλαδή καλό και σαν επένδυση (αν είσαι λίγο προσεκτικός και δεν σε πιάσουν κορόιδο). Επίσης στο νοίκι τα λεφτά σου αλλιώς πάνε στον αέρα ενώ με το σπίτι σου μένει κάτι οπότε σίγουρα είσαι κερδισμένος στο τέλος (ακόμα κι αν στο τέλος χάνεις το 1/3 που λες...στο νοίκι έχεις χάσει και τα 3/3).
Στα γεράματά σου που θα παίρνεις την σύνταξη των 3,60 θα σου φτάνει για να μένεις με ενοίκιο σε σπίτι όπως αυτό που θα έχεις συνηθίσει.... Ενώ αν το έχεις ξοφλήσει είναι δωρεάν. Και βέβαια αφήνεις και μια περιουσία στα παιδιά σου είτε για να μένουν τζάμπα είτε για να το πουλήσουν/νοικιάσουν και να βοηθηθούν σε ό,τι θέλουν να κάνουν.
Αλλά αν εσύ νιώθεις ανασφάλεια με δάνεια, αγορές, πωλήσεις κλπ τότε πάσο. Δεν μπορεί όλοι να κάνουν περιουσία και καλύτερα ασφαλής στο νοίκι παρά ζορισμένος με σπίτι... -
Στις μερες μας η επιλογη του ενοικιου ειναι προ-αποφασισμενη απο αλλους...
Οπως ειχαν αποφασισει οτι θα παιρνουμε σχεδον ολοι στεγαστικο,τωρα αποφασισανε οτι θα παιρνουμε απο τα τρια το μακρυτερο -
η Λούτσα μια μαγεία
Αυτό να ξέρεις κρύβει μια τεράστια και πικρή αλήθεια. Η Λούτσα ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να είναι μια μαγεία, ειδικά μετά την κατασκευή της Α.Ο. Σαν τοποθεσία είναι καταπληκτική αλλά:
-από τις αρχές της δεκαετίας του '90 έγινε σιγά σιγά το Σεν Τροπέ των Αλβανών. Δεν το λέω ρατσιστικά αλλά καλώς ή κακώς σε κάποια σημεία θυμίζει Αγ. Παντελεήμονα. Πάρα πολλοί αλλοδαποί στριμωγμένοι σε παραθεριστικά διαμερίσματα οι οποίοι τα βρήκαν πάμφθηνα και τώρα τρίβουν τα χέρια τους.
tip: και στην 'κοσμική' Σαρωνίδα υπάρχουν πάααααρα πολλοί Αλβανοί που τσίμπησαν παραθεριστικά διαμερίσματα πάμφθηνα (ειδικά προ Α.Ο και λοιπού δικτύου) και τώρα επίσης τρίβουν τα χέρια τους
-έχει παρατηθεί στην τύχη της. Βρωμιά, ελάχιστα έργα από το δήμο και καμμία καθαριότητα στις παραλίες. Επειδή τυχαίνει να περνάω συχνά, θεωρώ τραγικό το γεγονός ότι σε αρκετά σημεία στην πλατεία δίπλα στα σχολεία που βλέπει θάλασσα (που θα μπορούσε να είναι εξαιρετικό highlight) υπάρχει άμμος που έχει να καθαριστεί εδώ και μήνες μην πω χρόνια.Περί ενοικίου vs αγοράς. Νομίζω ότι υπάρχει ένα όριο.
Αν μένεις σε διαμέρισμα τότε εννοείται ότι συμφέρει το ενοίκιο (ειδικά αν μιλάμε για μικρό διαμέρισμα). Αν από την άλλη θες και αντέχεις οικονομικά να μείνεις σε μονοκατοικία τότε αξίζει να πάρεις δάνειο και να αποκτήσεις αυτό που ακριβώς θέλεις, γιατί με το ενοίκιο ποτέ δεν θα έχεις δικό σου σπίτι. Δεν θα μπορείς πχ να φτιάξεις ή να αγοράσεις κάτι γιατί θα είσαι φευγάτος. Αν είναι καινούριο ή πολύ αξιόλογο το σπίτι που νοικιάζεις, υπάρχει και το άγχος ότι ο ιδιοκτήτης κάποια στιγμή μπορεί να το θελήσει για ιδιοκατοίκηση (αν όχι ο ίδιος πχ τα παιδιά του) και εκεί μένεις ξεκρέμαστος κυριολεκτικά. -
Ο χρήστης onyx έγραψε:
Θα μου πείτε ότι το σπίτι θα μου μείνει μετά σε εμένα η στα παιδιά μου, σωστά αλλά ένα σπίτι 30ετίας που πρίν το ξεχρεώσω θα έχει χάσει τουλάχιστον το 1/3 της αξίας του τί να το κάνω εγώ ή τα παιδιά μου μετά? θα συνεχίσει να ζητάει λεφτά μέχρι να εγκαταλείψω τον μάταιο τούτο κόσμοΟ καθένας έχει άλλες ανάγκες και τα βλέπει και λίγο διαφορετικά. Μην τους ζηλεύεις και πολύ τους δημόσιους υπάλληλους... Υπάρχουν και είδη δημοσίων υπαλλήλων που τρώνε κανονικά και τακτικά μεταθέσεις.... δάσκαλοι, αστυνόμοι, στρατιωτικοί κλπ. Ακόμα και τότε εγώ θεωρώ ότι συμφέρει να αγοράζεις και όταν φεύγεις να πουλάς και να αγοράζεις αλλού. Άσε που μπορεί στο ενοίκιο να μην μετατεθείς αλλά να σε διώξει ο εκμισθωτής! Η δυσκολία του να αλλάξεις σπίτι πουλώντας και αγοράζοντας είναι μόνο λίγο μεγαλύτερη από το να ξενοικιάσεις και να νοικιάσεις αλλού, δεν είναι πραγματικό θέμα όσο κι αν πολλοί το φοβούνται.
Τα βασικά σημεία που νομίζω ότι κάνεις λάθος είναι ότι πιθανότατα το αγορασμένο σπίτι θα το πουλήσεις πιο ακριβά από ότι το πήρες ίσως και να εξουδετερώσεις τον πληθωρισμό και να έχεις και κέρδος, είναι δηλαδή καλό και σαν επένδυση (αν είσαι λίγο προσεκτικός και δεν σε πιάσουν κορόιδο). Επίσης στο νοίκι τα λεφτά σου αλλιώς πάνε στον αέρα ενώ με το σπίτι σου μένει κάτι οπότε σίγουρα είσαι κερδισμένος στο τέλος (ακόμα κι αν στο τέλος χάνεις το 1/3 που λες...στο νοίκι έχεις χάσει και τα 3/3).
Στα γεράματά σου που θα παίρνεις την σύνταξη των 3,60 θα σου φτάνει για να μένεις με ενοίκιο σε σπίτι όπως αυτό που θα έχεις συνηθίσει.... Ενώ αν το έχεις ξοφλήσει είναι δωρεάν. Και βέβαια αφήνεις και μια περιουσία στα παιδιά σου είτε για να μένουν τζάμπα είτε για να το πουλήσουν/νοικιάσουν και να βοηθηθούν σε ό,τι θέλουν να κάνουν.
Αλλά αν εσύ νιώθεις ανασφάλεια με δάνεια, αγορές, πωλήσεις κλπ τότε πάσο. Δεν μπορεί όλοι να κάνουν περιουσία και καλύτερα ασφαλής στο νοίκι παρά ζορισμένος με σπίτι...Δεν ζηλέυω όλους τους δημ. υππαλήλους γιατί έχω ζήσει τις μεταθέσεις κάθε 2-3 χρόνια από μικρός-γι αυτό ίσως με διακρίνει κι ένας νομαδισμος-θέλω να έχω ελευθερία κινήσεων και μετακινήσεων. Το αγορασμένο σπίτι σε δεσμεύει όπως και να έχει και το σκέφτεσαι δο και τρεις φορές πριν το πουλήσεις για να αγοράσεις άλλο, μαζί με το σπίτι χτίζεις και την ζωή σου γύρω του.
Το να πουλήσω ένα διαμέρισμα, γιατί για διαμέρισμα 100-120τετ. μιλαω, 30ετίας ακριβότερα απ ότι το αγόρασα το θεωρώ απίθανο. Tο αγορασμένο σπίτι για την συντήρηση σε βάθος χρόνου + τους τόκους του δανείου πιστεύω σε βάζει μέσα και είναι το ίδιο πεταμένα λεφτά με το ενοίκιο, με το οποίο βέβαια έχεις κάτι πολύ σημαντικό, την ελευθερία της επιλογής.
Στα 27 μου και με 2 χρόνια εργασίας την σύνταξη την έχω ξεχάσει
Τα παιδιά μου θα τα ωθήσω να διαπρέψουν στο εξωτερικό απ όσο μικρότερα γίνεται για να μην τα φάει η μαρμάγκα στην Ελλάδα, αυτή την περιουσία σκοπεύω να τους αφήσω (σπουδές, υποστήριξη κλπ κλπ).Η ανασφάλεια στα δάνεια με τα σκαμπανεβάσματα στα επιτόκια κλπ δεν φτάνει σε καμμιά περίπτωση την ανασφάλεια μήπως σε διώξει ο ιδιοκτήτης τον οποίο σε κάθε περίπτωση τον ελέγχεις όπως και το σπίτι που θα νοικιάσεις γιατί είναι εξίσου σημαντικό.
Προτιμώ με το υστέρημα μου να αγοράζω λίρες παρά να τα δίνω στους τραπεζίτες
-
Λοιπόν παλληκάρια , επειδή καλή η αερολογία , η θεωρίες και τα λοιπά φληναφήματα , ας δούμε λοιπόν και την πραγματικότητα .
Εχουμε και λέμε λοιπόν .Αγορά σπιτιού αξίας 350000 . Δάνειο αξίας 250.000 € με κυμαινόμενο επιτόκιο γιά 25 χρόνια δίνει δόση 1172 € το μήνα . Με σταθερό επιτόκιο γιά 7 χρόνια δίνει δόση 1523 € το μήνα και γιά 10 χρόνια σταθερό 1538 € το μήνα .
Τα αντίστοιχα τελικά ποσά που θα έχει δώσει κάποιος συμπεριλαμβανομένης της προκαταβολής των 100000 € , είναι 451000 γιά το κυμαινόμενο , 557000 γιά το σταθερό 7 ετών και 561000 γιά τα 10 χρόνια .
Τα ποσά του σταθερού είναι τα δυσμενέστερα μιά και κρατάμε το αυξημένο επιτόκιο του σταθερού γιά όλη την περίοδο .
Σε συτά τα ποσά θα αφαιρέσουμε την φοροαπαλλαγή γιά τους τόκους που με ένα μεσο συντελεστή 20 % είναι 20000 γιά το κυμαινόμενο , 41400 γιά το σταθερο 7 ετών και 42200 γιά το 10 ετών και το τελικό ποσό είναι 431000 γιά το κυμαινόμενο , 515000 γιά το σταθερο 7 ετών και 519000 γιά το 10 ετών .Πάμε τώρα στο ενοίκιο ενός αντίστοιχου σπιτιού σημερινού μέσου ενοικίου 1000 € . Το ενοίκιο αυτό με μιά μικρή ετήσια αύξηση 3 % στο τέλος της 25 ετίας θα έχει γίνει 2100 € και το μέσο ενοίκιο 1550 € . Αρα ο ενοικιαστής θα έχει καταβάλλει μέσα στα 25 χρόνια 465000 € , χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος των βεβαίων μετακομίσεων , όλα αυτά τα χρόνια και τους τυχόν εκβιασμούς των ιδιοκτητών των ακινήτων , ενώ θα έχει πάρει 60000 € από τόκους με ετήσιο επιτόκιο 2 % από την προκαταβολή των 100000 € που δεν θα έχει δώσει και το τελικό ποσό θα είναι 405000 € .
Δηλαδή τελικά ο δανειζόμενος αγοραστής θα έχει δώσει συνολικά 26000 € περισσότερα στην περίπτωση του κυμαινόμενου και 110000 € και 114000 € περισσότερα στις περιπτώσεις των σταθερών επιτοκίων , από τον παραμένοντα στο ενοίκιο .
Τι θα έχει όμως ο δανειζόμενος αγοραστής στο τέλος της 25ετίας . Ενα σπίτι που θα κοστίζει όχι λιγότερα από το 50 % ενός καινούργιου σπιτιού της εποχής εκείνης , που με μιά ετήσια αύξηση 3 % θα κοστίζει 711000 € και το 50 % 355500 € .Δηλαδή γιά να το κάνουμε πιό λιανά .
Δύο φίλοι αποφασίζουν έχοντας 100000 € , ο ένας να αγοράσει σπίτι πληρώνοντας σταθερή δόση 1538 το μήνα και τα 100000 € σαν προκαταβολή και ο άλλος να καταθέσει τα λεφτά του στην τράπεζα κλειστά γιά 25 χρόνια και να μείνει στο ενοίκιο μΕ αρχικό μίσθωμα τα 1000 € και μέσο τα 1550 € .
Στο τέλος της 25 ετίας ο αγοραστής θα έχει κάνει τα 100000 € , 355000 € , ενώ ο ενοικιαστής , τα 100000 μόλις 160000 € .Αρα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ .
-
Δηλαδή γιά να το κάνουμε πιό λιανά .
Δύο φίλοι αποφασίζουν έχοντας 100000 € , ο ένας να αγοράσει σπίτι πληρώνοντας σταθερή δόση 1538 το μήνα και τα 100000 € σαν προκαταβολή και ο άλλος να καταθέσει τα λεφτά του στην τράπεζα κλειστά γιά 25 χρόνια και να μείνει στο ενοίκιο μΕ αρχικό μίσθωμα τα 1000 € και μέσο τα 1550 € .
Στο τέλος της 25 ετίας ο αγοραστής θα έχει κάνει τα 100000 € , 355000 € , ενώ ο ενοικιαστής , τα 100000 μόλις 160000 € .Αρα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ .
Βαριόμουνα να το γράψω εγώ γιατί θα έβγαινε ημισέντονο.
Το ενοίκιο συμφέρει ίσως μόνο σε μία περίπτωση. Αυτή που ο ενοικιαστής χρησιμοποιεί τα χρήματά του στην επιχείρησή του, και τα αξιοποιεί με καλύτερη απόδοση.
Αλλιώς αγορά σπιτιού παντί τρόπω, κάντε τα πλάνα σας το συντομότερο και μην συνεχίζετε να πετάτε λεφτά από το παράθυρο του ενοικιαζόμενου στο δρόμο.
Με πρόσθετο μπόνους που δεν αποτιμάται σε χρήμα ότι το ΔΙΚΟ ΣΟΥ σπίτι είναι αλλιώς, πως να το κάνουμε. -
(ως συνηθως...) ο υπολογισμος ειναι λαθος και βολικος για τον cruiser : το ενοικιο για ενα τετοιο σπιτι σε καμια περιπτωση δε θα ειναι 1000€, πιθανοτατα δε θα ειναι μεταξυ 700€ και 800€.
Επισης στα εξοδα του δανειου δεν υπολογιζονται τα (υποχρεωτικα) ασφαλιστρα που για δανειο 250.000€ ειναι το λιγοτερο 100€ το μηνα.- -
Ο χρήστης criuser έγραψε:
Λοιπόν παλληκάρια , επειδή καλή η αερολογία , η θεωρίες και τα λοιπά φληναφήματα , ας δούμε λοιπόν και την πραγματικότητα .....
Αρα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΚΡΙΣΗ .Kαλά τα λές αλλά με 4 ενστάσεις...
1ον. 1000€ ενοίκιο μιλάω για επαρχία και δεν σκοπεύω να νοικιάσω βίλα.
2ον. φοροαπαλλαγή από τις αποδείξεις του ενοικίου????
3ον έξόδα συντηρήσεως? βαψίματα κάθε 2-5 χρόνια κλπκλπ?
4ον μιλάω για ιδιωτ. υπάλληλο με τους γνωστούς μισθούς και εργασιακές συνθήκες, αν παίρνω 1000€ εγώ και 1000€ η γυναίκα μου στην καλύτερη περίπτωση πως θα πληρώνουμε τις δόσεις????? Για να μην συμπεριλάβω το σήμερα δουλεύω αύριο όχι που συνεπάγεται σήμερα έχω σπίτι αγορασμένο και αύριο έχει η τράπεζα το σπίτι μου και τις μέχρι τότε δόσεις.
Στους υπολογισμούς σου υπολογίζονται τα επιτόκια στην 25ετία και οι τιμές των ακινήτων. Αν ξέραμε ότι έτσι θα είναι τα πράγματα στο μέλλον θα είμασταν ήσυχοι.
Ας είχα τις 100.000€ της προκαταβολής και θα φρόντιζα να πιάσουν τόπο πολύ περισσότερο από ένα σπίτι.
Το θέμα είναι με 20-50000€ προκαταβολή τί μπορείς να κάνεις? Δάνειο 35ετίας ή να μαζεύεις λεφτά 15 χρόνια για την προκαταβολή μόνο?
Συγνώμη αλλά δεν μπαίνω στο καλούπι των προγόνων μου. -
- με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια, το να αγοράσεις κατοικία με δάνειο συμφέρει πάντα.
- με κριτήρια ποιότητας ζωής, το ενοίκιο συνήθως είναι καλύτερο. Μπορεί να μη σου μένει κάτι στα χέρια μετά από (πολλά) χρόνια, αλλά ζεις διαρκώς σε σχετικά νέα κατασκευή, μπορείς να επιλέξεις ο,τιδήποτε επιθυμείς ανά πάσα στιγμή αν σε πρήζουν οι γείτονες, αν 'χαλάσει' η περιοχή, αν αλλάξει ο τόπος εργασίας σου, αν αλλάξουν οι οικογενειακές σου ανάγκες και δεν επιβαρύνεσαι με έξοδα ιδιοκτήτη.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
- με αποκλειστικά οικονομικά κριτήρια, το να αγοράσεις κατοικία με δάνειο συμφέρει πάντα.
- με κριτήρια ποιότητας ζωής, το ενοίκιο συνήθως είναι καλύτερο. Μπορεί να μη σου μένει κάτι στα χέρια μετά από (πολλά) χρόνια, αλλά ζεις διαρκώς σε σχετικά νέα κατασκευή, μπορείς να επιλέξεις ο,τιδήποτε επιθυμείς ανά πάσα στιγμή αν σε πρήζουν οι γείτονες, αν 'χαλάσει' η περιοχή, αν αλλάξει ο τόπος εργασίας σου, αν αλλάξουν οι οικογενειακές σου ανάγκες και δεν επιβαρύνεσαι με έξοδα ιδιοκτήτη.
Έπιασες ακριβώς αυτό που θέλω να πώ
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
(ως συνηθως...) ο υπολογισμος ειναι λαθος και βολικος για τον cruiser : το ενοικιο για ενα τετοιο σπιτι σε καμια περιπτωση δε θα ειναι 1000€, πιθανοτατα δε θα ειναι μεταξυ 700€ και 800€.
Επισης στα εξοδα του δανειου δεν υπολογιζονται τα (υποχρεωτικα) ασφαλιστρα που για δανειο 250.000€ ειναι το λιγοτερο 100€ το μηνα.-Και πολλαααααα ακόμα που βαριέμαι να γράψω, αλλά θα κάνω μια αρχή προσπάθειας
-
Προφανώς για τα 1000 ευρώ ενοίκιο γελάνε όσοι από εδώ μέσα νοικιάζουν θαυμάσια σπίτια με τα μισά ή με τα 2/3.
-
Πόσοι έχουν 100.000 προκαταβολή ; Και σε τι ηλικία τα αποκτούν όσοι τα αποκτούν ;
-
Τι ποιότητα ζωής έχει ο 1 και τι ο άλλος ; Ο 1 ελεύθερος κι ωραίος χωρίς υποχρέωσεις προσαρμόζεται όπου γουστάρει και ζει πιο άνετα ο άλλος σέρνει ένα αγγούρι στον κώλο για 25 χρόνια χωρίς να μπορεί να το αλλάξει (τουλάχιστον όχι με την ίδια ευελιξία)...Πως είναι η καθημερινότητα τους ενός και πως του άλλου ;
-Μπορεί να πεθάνεις ανά πάσα στιγμή μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 25 ετών και τότε αυτό που θα σου μείνει είναι το φερετράκι σου ( αν νομίζετε ότι η πιθανότητα να πεθάνετε ή να χρειαστείτε επειγόντως τα 100 χιλιάρικα της προκαταβολής μέσα σε 25 χρόνια είναι μικρή κακώς, είναι σημαντική)...Νικητής αυτός που πέρασε καλύτερα. Σκοπό της ζωής μου θα κάνω να φτιάξω ένα σπιτάκι και θα περνάω χειρότερα επί 25 χρόνια γι αυτό ;
- 100.000 ευρώ ετήσια απόδοση 2% σε 25 χρόνια ; Εξαιρετικά απαισιόδοξο σενάριο κυρίως αν θεωρήσουμε ότι σκοπεύεις να τα δεσμεύσεις απόλυτα σε κάποια πολύ μακροχρόνια επένδυση.
Επίσης μπορεί να αποτελεί κεφάλαιο κίνησης για επιχείρηση μπλα μπλα με πολύ μεγαλύτερη απόδοση.
Επίσης μπορεί πολύ απλά να φαγώνεται σιγά σιγά και να δίνει στον τύπο που έχει επιλέξει το ενοίκιο ακόμα υψηλότερη καθημερινή ποιότητα ζωής σε σχέση με το άλλο που έχει 'πετάξει' 100 k στο πηγάδι και ζορίζεται 25 χρόνια με τα σκ@τα μέχρι το λαιμό για να αποκτήσει τι ; 1 παλιό κωλόσπιτο αφού τον πήγε αιματάκι 25 χρόνια...
Άμα ήταν οι αποφάσεις στη ζωή να λαμβάνονται για όλους με μπούσουλα την παραγραφούλα του cruiser από πάνω σωθήκαμε...
Αστεία πράγματα, υπάρχουν 100 παράμετροι διαφορετικές για τον καθένα. -
-
Καλές οι αναλύσεις με τους αριθμούς, αλλά κάθε ένας μας έχει διαφορετική ηλικία, οικογενειακή κατάσταση, γούστα, τρόπο ζωής, προοπτικές εισοδήματος, όνειρα, ακόμα και ιδεολογία (που σε μερικά από τα παραπάνω post κάνει μπαμ!!!).
Ότι και να λένε οι αριθμοί, και επειδή η ζωή μας είναι γεμάτη από αποφάσεις που έχουν να κάνουν με συναισθήματα και όχι με ευρώ, υπάρχουν (ευτυχώς) δύο επιλογές και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο ο ένας να πείσει τον άλλον για το τι είναι 'λογικό'. -
Γιά το ενοίκιο , είπα ΜΕΣΟ ενοίκιο , γιατί εδώ στο Χαλάνδρι κοντά στο μετρό που είμαι εγώ τα σπίτια αυτά νοικίαζονται σε ωρες με μέρες 1200 + € το μήνα . Πιθανόν να υπάρχουν και με 800 € , αλλά καινούριο σπίτι 100 - 120 τμ και αξίας 350000 € ΔΕΝ νοικίαζεται τόσο λίγο και τα 1000 € τα θεωρώ ρεαλιστικά , μιά και τόσο νοικιάστηκαν καινούρια σπίτια 102 τμ στο κέντρο του Χαλανδρίου μέσα στην αγορά . Σε λίγο φτηνότερες περιοχές τα τμ ανεβαίνουν και στις φτηνές περιοχές ο υπολογισμός ισχύει αυτούσιος διά 2 .
Την ασφάλιση του δανείου , αν είναι ζωής στο τέλος την κερδίζεις εσύ και αν είναι πυρός -σεισμού την οφελείται η ιδιοκτησία σου .Επίσης οι δόσεις είναι στο μέγιστο δυνατό και στο ενοίκιο με τις σημερινές ευμενείς συνθήκες ενοικίασης , γιατί αν θυμηθώ το 1985 που ένα τριάρι νοικιαζότανε 2500 € σημερινά λεφτά , αναλογικά με την τότε αξία του τμ του διαμερισματος , τότε 'αστα να πάνε .
Αν χρησιμοποιήσω ιστορικά δεδομένα του 1985 -2010 και σαν περιοχή την Ανω Νέα Σμύρνη η παρόμοιες αστικές περιοχές , που ΔΕΝ επηρεάστηκαν από το μετρό η την Αττική οδό , το τμ το 1985 ήταν 35000 - 40000 δρχ δηλαδή 100 με 120 € . Σήμερα είναι 3000 με 3200 € το τμ . Δηλαδή ένας αγοραστής των 100 τμ , αγόραζε τότε ένα σπίτι με 12000 € , ενώ ένας άλλος το νοίκιαζε 100 € το μήνα τότε και σήμερα το καινούργιο σπίτι κάνει 300000 € και το μεταχειρισμένο 25 ετίας όχι λιγότερα από 180000 € , ενώ το ενοίκιο του κυμαίνεται στα 800 με 1000 € του καινούργιου και στα 600 με 800 € του 25ετίας .Κάντε μόνοι σας τις συγκρίσεις , βάλτε ότι το 1985 είχαμε 25 % πληθωρισμό και το 1995 15 % και από το 2000 και μετά κάτω από 5 % και βγάλτε συμπέρασμα .
Και τα ξαναλέμε . Με επιχειρήματα όμως και αριθμούς και όχι με κουβεντούλες .
-
Δεν υπάρχουν επιχειρήματα και αριθμοί για τη ζωή μου και για την καθημερινότητα μου - ή για να είμαι πιο ακριβής αποτελούν μικρό μέρος αυτής - αν δεν το καταλάβεις αυτό θα είσαι (όποιος σκέφτεται μόνο έτσι) δυστυχής μια ζωή και θα πεθάνεις με το τεφτεράκι ανά χείρας, αφού σου βγάλουν το μολυβάκι των υπολογισμών από τα μισοπαγωμένα χεράκια σου.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ