-
«Ωχ, τώρα με την εγχείρηση, πρέπει να κοιτάξω τι θα κάνω με το φακελάκι του γιατρού». Δεν ήταν απλώς ανήσυχος ο φίλος σήμερα, αλλά και πολύ αγχωμένος.
Θα έπρεπε να ήταν όμως; Δεν εννοείται ότι εφόσον είναι δημόσιος υπάλληλος και έχει ασφάλιση δεν πρέπει να πληρώνει για μια επέμβαση ρουτίνας;
Τι να σχολιάσει κανείς για το συγκεκριμένο θέμα; Νομίζω από όλα τα στραβά στην Ελλάδα, αυτό είναι «στραβότερο» στραβό από τα υπόλοιπα.
Ευθύνονται οι γιατροί, οι ασθενείς και οι συγγενείς τους, το κράτος, ποιός;
Έχετε πληρώσει φακελάκι και πως αισθανθήκατε; Μπορούμε να ξεπεράσουμε τέτοιες πρακτικές;
Για να αποδώσω τα πράγματα σωστά και να μην αδικήσω το γιατρό, στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φίλος είπε ότι ο γιατρός δε ζήτησε άμεσα φακελάκι (με έμμεσο τρόπο ζήτησε όμως), αλλά ο φίλος θα το έδινε έτσι κι αλλιώς.
Jacob
-
«Ωχ, τώρα με την εγχείρηση, πρέπει να κοιτάξω τι θα κάνω με το φακελάκι του γιατρού». Δεν ήταν απλώς ανήσυχος ο φίλος σήμερα, αλλά και πολύ αγχωμένος.
Θα έπρεπε να ήταν όμως; Δεν εννοείται ότι εφόσον είναι δημόσιος υπάλληλος και έχει ασφάλιση δεν πρέπει να πληρώνει για μια επέμβαση ρουτίνας;
Τι να σχολιάσει κανείς για το συγκεκριμένο θέμα; Νομίζω από όλα τα στραβά στην Ελλάδα, αυτό είναι «στραβότερο» στραβό από τα υπόλοιπα.
Έχετε πληρώσει φακελάκι και πως αισθανθήκατε; Μπορούμε να ξεπεράσουμε τέτοιες πρακτικές;
Για να αποδώσω τα πράγματα σωστά και να μην αδικήσω το γιατρό, στο συγκεκριμένο παράδειγμα ο φίλος είπε ότι ο γιατρός δε ζήτησε άμεσα φακελάκι (με έμμεσο τρόπο ζήτησε όμως), αλλά ο φίλος θα το έδινε έτσι κι αλλιώς.
Jacob
-
Jacob
-
ααα, θα σε μαλώσω...
θίγεις ευαίσθητα θέματα τώρα, και πιο συγκεκριμένα τα καθιερωμένα bonus των λατρεμένων μας γιατρών του δημοσίου...
ακούς εκεί το bonus που δίνεις λόγο της μεγάλης σου χαράς να το ονομάζεις φακελλάκι, ταπεινό σκουλήκι που θα τολμήσεις να πεις εσύ τι θα πάρει και πόσα θα πάρει ο γιατρός...(νομίζω ότι εξέφρασα την άποψή μου για τα bonus των καλών μας φίλων των γιατρών)...
-
[list:2zqiokbm]Aφου ο φιλος μας θα το εδινε ετσι κι αλλιως, τοτε προς τι ο προβληματισμος για τον τροπο καταπολεμησης του φαινομενου?Η μηπως η ενεργεια του φιλου μας δεν αντιπροσωπευει το μεγαλυτερο ποσοστο του ελληνικου λαου?Ενος λαου που καταντησε αβουλο ον σε ολες τις εξελιξεις και περιμενει το θαυμα.....απο ποιον ντε?[/list:u:2zqiokbm]
-
Για μια απλη επεμβαση ρουτινας, όπου ο ασθενης δεν εχει ζητησει συγκεκριμένο ιατρό ή αναισθησιολόγο, νομιζω οτι και οι ίδιοι οι γιατροι αποφεύγουν να ζητάνε φακελάκι.Τωρα βεβαια οι συγγενεις και ο ασθενης αισθανονται πιο σιγουροι δινοντας κατι.
Προσωπικα σε μια περιπτωση σαν αυτη που περιγραφω ανωθεν δεν θεωρώ σωστο να δώσω κατι,εκτος ισως απο ενα δώρο.
Οι γιατροί μας σκατοπληρώνονται ειναι η αληθεια,πλην ομως μερικοι που μας αντιμετωπίζουν σαν πορτοφόλια και κλεινουν σπιτια για ενα σκωληκοειδίτη,θελουν τον Μάκη να τους κανει καλά. -
Ο χρήστης Jacob έγραψε:
αλλά ο φίλος θα το έδινε έτσι κι αλλιώς.Aυτός είναι ο πυρήνας του προβλήματος...
Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και να πάψουν οι μισθοί στην Ελλάδα να είναι το 1/5 των μέσων αποδοχών ενός γιατρού στην Γερμανία. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
...να πάψουν οι μισθοί στην Ελλάδα να είναι το 1/5 των μέσων αποδοχών ενός γιατρού στην Γερμανία.Κάτσε, ρε συ nickolas, πόσα παίρνουν, δλδ, οι γιατροί στη Γερμανία;
Και είναι λογικό να παίρνουν 1000 - 1500€ 'δωράκι' ανά επέμβαση, γιατροί που κάνουν τουλάχιστον 5 επεμβάσεις την εβδομάδα;edit: Έχουν οι γιατροί στη Γερμανία τις βίλες και τα κότερα των 'δικών μας';
-
Jacob ειλικρινά με πρόλαβες..Είχα σκοπό να ανοίξω τέτοιο θέμα εντός των ημερών.
Λοιπόν,την προηγούμενη εβδομάδα η μητέρα μου πήρε εξιτήριο απο το νοσκομείο Αγ.Βαρβάρα (Λοιμοδών) οπου έκανε εγχείρηση λαπαροσκόπηκή χολή.6 ημέρες έμεινε μέσα 3 ημέρες πριν και 3 ημέρες μετά την εγχείρηση.Δε δώσαμε ούτε 1 λεπτό του ευρώ και δεν έπαθε τίποτα η μητέρα μου.Αναρώνει με απόλυτη επιτυχία.Δε μάς ζήτησαν και δε δώσαμε.Ούτε στον τραυματιοφορέα που τη μετέφερε απο και πρός το χειρουργείο.Γιατί να δώσουμε;Σε δημόσιο νοσοκομείο είχε πάει,και οι γιατροί και το υπόλοιπον προσωπικό πληρώνεται απο τον ασφαλιστικό φορέα του ασθενούς και το Ελληνικό δημόσιο.Βέβαια είμουν αποφασισμένος να πάω στη γενική ασφάλεια αν μάς ζητούσαν λεφτά.Αλλά δε χρειάστηκαι...Η άποψη μου είναι ότι αν ο κόσμος πάψει να σκέφτεται ότι το χρήμα τα αγοράζει όλα τότε θα σταματήσει και το φαινόμενο.Αν δε δώσει κάποιος και αν μερικοί γιατροί χάσουν τη δουλειά τους θα το σκέφτονται να ζητούν λεφτά.Προσωπικά εμείς δεν έχουμε δώσει ποτέ φακελάκι και όποτε χρειαστήκαμε περίθαλψη την είχαμε υπο άριστες συνθήκες σε δημόσια νοσοκομεία. -
Φίλε μου, αν στην θέση του 'Αγ.Βαρβάρα (Λοιμοδών)' βάλεις 'Νοσοκομείο Αιγίου' και αλλάξεις κάποιες ελάχιστες λεπτομέρειες, το δικό σου post θα μπορούσα να το είχα γράψει εγώ.
Jacob
-
θα ειμαι σκληρος! Στα @ρχιδι@ μου εαν πληρωνονται καλα οι γιατροι. Εμενα με ρωτησε κανενας εαν πληρωνομαι καλα ή μου εδωσε κανενας φακελακι εαν κανω αυτο που πρεπει να κανω (δηλαδη τη δουλεια μου)????
αν δε τους αρεσει ή αν δεν πληρωνονται καλα, να αλλαξουν επαγγελμα.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
...να πάψουν οι μισθοί στην Ελλάδα να είναι το 1/5 των μέσων αποδοχών ενός γιατρού στην Γερμανία.
Κάτσε, ρε συ nickolas, πόσα παίρνουν, δλδ, οι γιατροί στη Γερμανία;
Και είναι λογικό να παίρνουν 1000 - 1500€ 'δωράκι' ανά επέμβαση, γιατροί που κάνουν τουλάχιστον 5 επεμβάσεις την εβδομάδα;edit: Έχουν οι γιατροί στη Γερμανία τις βίλες και τα κότερα των 'δικών μας';
Οι μισθοί στην Γερμανία είναι κάπου στα 100-120 χιλιάδες ευρώ μέσες ετήσιες αποδοχές. Στις ΗΠΑ οι περισσότερες ειδικότητες έχουν μέσες αποδοχές πάνω από τις 200.000 δολλάρια ετησίως και φτάνουν ακόμα και τις 500.000 σε περίπτωση πχ. πλήρους απασχόλησης καρδιοχειρουργών.
Ζαλιστήκατε? Αυτά όμως είναι τα χρήματα που πέρνουν οι γιατροί έξω...
Το 'φακελάκι' είναι το ισχυρότερο ίσως κατάλοιπο συμπεριφοράς που κρατάμε από την Τουρκοκρατία. Αν εξαιρέσεις ορισμένα κατακάθια παλαιάς κοπής συνήθως, λίγοι είναι οι γιατροί που εκβιάζουν φακελάκι πιστεύω. Το θέμα είναι πως είναι στο χέρι του ασθενούς να επιλέξει γιατρό που δεν πέρνει φακελάκι. Μόνο που θεωρείται κάτι το φυσιολογικό και πιθανώς σε σοβαρές επεμβάσεις σχεδόν...αυτονόητο από τους ίδιους τους ασθενείς!!!
Η λύση λοιπόν είναι η αλλαγή συμπεριφοράς των ασθενών που θα περιθωριποιήσει με τη σειρά της όσους γιατρούς ζητούν φακελάκια.Το άλλο πρόβλημα είναι η υποαπασχόληση, ή με άλλα λόγια η ανεργία μόνο που εκεί η ζημιά έχει ήδη γίνει. Όπως και σε όλα τα επαγγέλματα υποαπασχολούμενος γιατρός είναι ακριβός γιατρός.
Είναι πολύ λίγοι οι χειρουργοί που περνούν πάνω από 15 ώρες την εβδομάδα στο χειρουργείο απλά επειδή υπάρχουν πολλοί χειρουργοί...
Το μόνο που άκουσα είναι ότι σχεδιάζεται (δεν ξέρω αν έγινε) η μείωση των εισακτέων στις σχολές. -
Θεωρειται τυχαι οτι τα φακελλακια ζουν και βασιλευουν και μεγαλωνουν στα νοσοκομεια της Αθηνας & Θεσσαλονικης και οχι στην επαρχια????
Γιατι αραγε????
Πολυ απλα στην ανοργανοσια και στο χαος που επικρατει οργανωτικα στα κεντρικα νοσοκομεια, τα λαμογια -γιατροι βρισκουν προσφορα εδαφος να κανουν τις αρπαχτες.
Αν τα νοσοκομια οργανωθουν και διαχειριστουν καλυτερα και πιο ξεκαθαρα το αντικειμενο τους , πιστευω οτι τι φαινομενο θα περιοριστει αισθητα.
Γαι να εξαλειφθεί πρεπει και εμεις να απαιτησουμε αυτο που δικαιουμαστε ,δλδ δωρεαν περιθαλψη, και οχι απο πριν να εχουμε ετοιμο το φακελακι.
Γιατι νομιζεται οτι οι μεγαλογιατροι αντεδρασαν στην αλλαγη εφαρμογης των εφημεριων, διοτι ετσι γινεται μια καλυτερη διαχειρηση και μειωνεται το χαος που ευννοει τις δικες τους τσεπες.
-
...να πάψουν οι μισθοί στην Ελλάδα να είναι το 1/5 των μέσων αποδοχών ενός γιατρού στην Γερμανία.
Κάτσε, ρε συ nickolas, πόσα παίρνουν, δλδ, οι γιατροί στη Γερμανία;
Και είναι λογικό να παίρνουν 1000 - 1500 -
Ο χρήστης spiros έγραψε:
εδω βεβαια υπαρχουν γιατροι που βγαζουν αυτα τα λεφτα σε 3-4 μηνες (!!!) και μαλιστα 'καταμαυρα'.Αυτοί είναι λίγες εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα (σε σύνολο 40.000 περίπου) Είναι πολύ άδικο να γενικεύεις με βάση τους λίγους μεγαλογιατρούς και όπως είπαμε η λύση είναι οι ίδιοι οι ασθενείς με την συμπεριφορά τους να πάψουν να καλλιεργούν τέτοια φαινόμενα.
Αν τα υπολογήσουμε με βάση τα παραδείγματα που ανέφερα, και λάβουμε υπόψιν και την διαφορά κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ (που δεν έχουν άλλο έσοδο) είναι πολυυύ χαμηλοί. Θα έπρεπε να τριπλασιαστούν για να αποκατασταθεί η 'ανισορροπία'.
-
εδω βεβαια υπαρχουν γιατροι που βγαζουν αυτα τα λεφτα σε 3-4 μηνες (!!!) και μαλιστα 'καταμαυρα'.
Αυτοί είναι λίγες εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα (σε σύνολο 40.000 περίπου) Είναι πολύ άδικο να γενικεύεις με βάση τους λίγους μεγαλογιατρούς και όπως είπαμε η λύση είναι οι ίδιοι οι ασθενείς με την συμπεριφορά τους να πάψουν να καλλιεργούν τέτοια φαινόμενα.
Αν τα υπολογήσουμε με βάση τα παραδείγματα που ανέφερα, και λάβουμε υπόψιν και την διαφορά κατά κεφαλήν ΑΕΠ, οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ (που δεν έχουν άλλο έσοδο) είναι πολυυύ χαμηλοί. Θα έπρεπε να τριπλασιαστούν για να αποκατασταθεί η 'ανισορροπία'.
ειναι σαφες οτι δεν θελω να γενικευω! Προφανως υπαρχουν γιατροι οι οποιοι ειναι εξαιρετικοι σαν επιστημονες και σαν ανθρωποι. Το προβλημα ομως δεν ειναι αυτοι!
ναι επισης αρκετοι γιατροι εχουν πολυ χαμηλους μισθους.
Ξερεις ποσοι αλλοι Ελληνες εχουν χαμηλους μισθους? Εεεεε περιπου 5000000. Ειδες κανεναν απο αυτους να ζηταει φακελακι εκμεταλευομενος την ανθρωπινη αναγκη για καλη υγεια?και στο κατω κατω το ειπα, σε οσους δεν αρεσει ή νομιζουν οτι δεν αμοιβονται αρκετα, μπορουν να αλλαξουν επαγγελμα.
ναι λοιπον, ας 3πλασιασθουν οι δικοι μας μισθοι και στη συνεχεια και αυτοι των γιατρων, αλλωστε εγω προσωπικα, δεν ξερω κανεναν που να πειναει.
-
Έχω γνωρίσει γιατρό, σε αναμονή για την ειδικότητά του, να δουλεύει ως οδηγός ταξί. Γενικά για τους νέους γιατρούς η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.
Αυτό που 'πρότεινα' είναι ότι αν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το 65% του αντίστοιχου της Γερμανίας (υπόθεση) είναι άδικο οι απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ να είναι στο 20% των συναδέλφων τους στη Γερμανία.
-
Οι μισθοί στην Γερμανία είναι κάπου στα 100-120 χιλιάδες ευρώ μέσες ετήσιες αποδοχές...Αυτοί είναι λίγες εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα (σε σύνολο 40.000 περίπου)...
α. 40.000 γιατροί Χ 110.000 € = 4.400.000.000€ για μισθούς γιατρών το χρόνο;;;!!!
β. Πόσα παίρνει ένας χειρούργος στην Ελλάδα κι ο αντίστοιχος στη Γερμανία; -
Έχω γνωρίσει γιατρό, σε αναμονή για την ειδικότητά του, να δουλεύει ως οδηγός ταξί. Γενικά για τους νέους γιατρούς η κατάσταση είναι δύσκολη αλλά αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο θέμα.Αυτό που 'πρότεινα' είναι ότι αν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην Ελλάδα είναι το 65% του αντίστοιχου της Γερμανίας (υπόθεση) είναι άδικο οι απολαβές των γιατρών του ΕΣΥ να είναι στο 20% των συναδέλφων τους στη Γερμανία.
δε νομιζω οτι οι απολαβες ειναι στο 20%, οταν ξερω γιατρο του ΕΣΥ που προσληφθηκε με 2000
-
Μαζί με εφημερίες πρέπει να φτάνεις αυτά τα χρήματα που λες. Δεν γνωρίζω ακριβώς τους μισθούς του ΕΣΥ, μισθοί όμως της τάξης των 6-8 χιλιάδων ευρώ πιστεύω πως είναι κοινός τόπος στη Γερμανία. Το σίγουρο είναι ότι οι γιατροί του δημοσίου στην Ελλάδα, αναλογικά πληρώνονται λίγο.
Όσο για το φακελάκι, μην το συγχέεις, τα έχω διαχωρήσει εξαρχής, και πιστεύω πως είναι κυρίως θέμα συμπεριφοράς και όχι ανάγκης.
@ilia: Ποτέ δεν είπα να πάρουμε τέτοιους μισθούς. Και πάλι όμως αν σκεφτείς ότι στην 'υγεία' πρέπει να ξοδεύουμε πάνω από 20δισ. ευρώ ετησίως, το κονδύλι που έβγαλες για τους γιατρούς φαντάζει σχεδόν εφικτό!
Όσο για τους χειρουργούς, εφόσον μιλάμε για ΕΣΥ πέρνει τον ίδιο μισθό με τον παθολόγο.
Φακελάκια για γιατρούς