-
Δηλαδή μας λες, πως ακόμα και ΄μεις που είμαστε χωρίς ΧΑΠ, αλλά είχαμε πρόβλημα το '11, όταν βγαίναμε έξω από το σπίτι το βράδυ, δεν έπρεπε να μας ανησυχεί, απλά δεν ήταν του γούστου μας το.. deodorant?
-
Ελλάδα 2.0
-
Αν δεν είχες ΧΑΠ μάλλον δεν κάπνιζες, όποτε ήσουν οκ.
Για τα υπολοιπα για να είμαστε ακόμα εδώ και να μην έχεις κάποιο πρόβλημα ή να μας λες ότι έχεις κάποιο πρόβλημα, μάλλον για το deodorant θα πιστέψω.
Και πες μου σε παρακαλω έχει σχέση με τους 100.000 θανάτους από το τζάκι όπως λέει το άρθρο της καθημερινής? -
Δεν διάβασα τι λέει η Καθημερινή, ξέρω όμως τι αντιμετώπιζα (και όχι μόνο εγώ, φυσικά) το βράδυ που δουλεύανε οι νεοέλληνες τα τζάκια.
Το πρωί ή το μεσημέρι, δεν μυρίζαμε ξύλο. -
Και πέρυσι είχε δισέλιδο αφιέρωμα στο Κυριακάτικο Βήμα για το θέμα, αλλά προφανώς κανενός δεν ίδρωσε το αυτί. Ούτε καν για ένα μέτρο του στυλ "απαγορεύεται στις οικοδομικές άδειες από 1/1/2024 να υπάρχουν τζάκια σε οικοδομές εντός οικισμών άνω των 5000 κατοίκων". Και δεν είμαι σίγουρος τι ελέγχους κάνει το δασαρχείο για τόσα ξύλα που πωλούνται (αυτό περιλαμβάνει και το δασαρχείο της Βουλγαρίας απ' ότι ακούω).
-
Ετσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια, οι μηχανολόγοι λένε να μην φτιάχνουμε τζάκια στα σπίτια, γιατί οι καμινάδες δημιουργούν θερμογέφυρες και δυσκολεύουν την επίτευξη της υποχρεωτικής Α κατηγορίας και των ανώτερων από αυτή που δίνουν και μπόνους δόμησης.
-
@criuser said in ΑΘΗΝΑ - ΜΟΛΥΝΣΗ:
Ετσι και αλλιώς τα τελευταία χρόνια, οι μηχανολόγοι λένε να μην φτιάχνουμε τζάκια στα σπίτια, γιατί οι καμινάδες δημιουργούν θερμογέφυρες και δυσκολεύουν την επίτευξη της υποχρεωτικής Α κατηγορίας και των ανώτερων από αυτή που δίνουν και μπόνους δόμησης.
Δηλαδή, τα σπίτια/διαμερίσματα (απ ότι έχω καταλάβει, καλές κατασκευές σε καλές περιοχές) που χτίζεις/πουλάς τώρα, δεν έχουν τζάκι;
Χωρίς μομφή προς εσένα ή τον κάθε κατασκευαστή, ο οποίος πουλάει αυτό που ζητάει ο πελάτης...
Αν δεν υπάρχει νομοθετικος περιορισμός, όποιος μπορεί θέλει να έχει ένα τζάκι μπροστά στην κλειστή πισίνα, στο τεσσάρι δεύτερου ορόφου.
Κι όλα τα άλλα λύνονται... -
Αυτά που βγάζουμε τώρα άδειες δεν έχουν τζάκι.
Αν θέλουν μπορούν να βάλουν οινοπνεύματος που δεν έχουν καμινάδες.
Τα κτίρια πρέπει να βγουν Α+ ενεργειακή κατηγορία, ίσως και ελάχιστης ενεργειακής κατανάλωσης κάποια και αυτό σημαίνει ότι πρέπει οι θερμογέφυρες να περιοριστούν στις ελάχιστες.Τώρα κάποιος που θέλει ιδιαιτερότητες ναι μπορεί να βάλει τζάκι με καμινάδα μπροστά στην κλειστή πισίνα, αλλά δεν θα είναι τεσσάρι του δευτέρου ορόφου. Θα είναι μονοκατοικία, μεζονέτα, ή διαμέρισμα πάνω στην θάλασσα 150+ τμ που η τιμή πώλησης θα καλύψει το επιπλέον κόστος πώλησης.
Αρα μιλάμε για κάτι πολύ ιδιαίτερο και όχι σύνηθες.
-
Μακάρι να είναι έτσι, γιατί στη Θεσσαλία δεν έχω μπει σε οικοδομή μετά το 2000 που να μην έχει τζάκι κάθε τριαρι διαμέρισμα.
-
Δεν είναι μόνο οι θερμογέφυρες , είναι και τό ότι το σύστημα που λύνει τη μελέτη το διαβάζει ως "τρύπα" ( την καμινάδα) . Κοινώς η συνεισφορά του στους υπολογισμούς θερμικών απωλειών , είναι μεγαλύτερη ακόμα και αν το βάλεις ότι δουλεύει για να ζεστάνει το χώρο. Τα ενεργειακά είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα ,για τους υπολογισμούς, αλλά και πάλι αν δεν τα προσέξεις πρόβλημα σου κάνουν.
Τώρα ,ας απαγορευτούν οι νέες κατασκευές με τζάκια, συμφωνώ , αλλά το πρόβλημα είναι ήδη εδώ.
Τι θα μπορούσαν να κάνουν; Υποθέτω να φορολογήσουν την πώληση καυσόξυλων. Κάπου, βέβαια από την άλλη, είχε πάρει το μάτι μου ότι Δήμος της Αττικής ( νομίζω ο 3Β, δεν είμαι σίγουρος) , καλούσε τους δημότες να παραλάβουν ξύλα από κοπές του δήμου για το τζάκι τους..... Αυτό μόνο σε ορεινούς δήμους το είχα δει , που μας μοιράζουν δικαιώματα από το δασικό συνεταιρισμό, για τζάμπα ξυλεία!
Πολύ δύσκολη απόφαση , καθώς πλέον , πραγματικά πολύς κόσμος πλέον καίει τζάκια και σόμπες , λόγω φτώχειας και ανάγκης. Εκεί τι κάνεις; Είναι αμαρτία να παγώνει ο άνθρωπος. Το απείρως χειρότερο είναι ότι καίνε ξυλεία κατεργασμένη ( μοριοσανίδες, παλέττες , έπιπλα) , άντε εκεί πες μου πως θα το σταματήσεις αυτό....
Τα δασαρχεία κάνουν ελέγχους, δεν είναι εύκολο να κόψεις σε μεγάλη κλίμακα , δασική ξυλεία. Χρειάζεται βελτίωση, βέβαια. Αυτό που παρατηρείται είναι η κοπή δένδρων παραγωγικών. Έχουν ακουστεί φαινόμενα που μπήκαν και έκοψαν χωράφια με αμυγδαλιές , ελιές, καρυδιές κ.λπ. , μέσα σε μία νύχτα. Εκεί ο έλεγχος δεν είναι εύκολος από το δασαρχείο , γιατί δεν ξέρω αν έχει και αρμοδιότητα να σε ελέγξει για "ήμερα" ξύλα. Ο μόνος τρόπος θα έπρεπε να ήταν να ελέγχονται και στα σημεία πώλησης τα καυσόξυλα. Κοινώς , κάθε κυβικό να έχει κάποια μορφή "πιστοποίησης" από που προήρθε. Άσε που όλοι πια τα βάζουμε σε περιφραγμένο χώρο ή σε αποθήκες με λουκέτα τα ήδη κομμένα ξύλα , για αποφυγή κλοπής.
-
Μάλλον το να παγώσουν οι φτωχότεροι δεν είναι η επιθυμητή λύση.
Η μόνη λύση είναι "σοσιαλιστική" και δύσκολο να εφαρμοστεί σε περιβάλλον ευρείας κερδοσκοπίας στην ενέργεια, δηλαδή να επιδοτηθουν μέσω φόρων ή/και απευθείας τα καθαροτερα καύσιμα, να εφαρμοστεί κάποιο είδος βάουτσερ (όχι στα "κουπόνια" που θυμίζουν Σοβιετία) για εγκατάσταση νέας τεχνολογίας καυστηρων/αντλιών θερμότητας και κάποιου είδους "κτεο" για τα υπάρχοντα, υιοθέτηση κάποιων νυχτερινών τιμολογίων ρεύματος για όλους τους μήνες θέρμανσης κλπ. -
@piliourits said in ΑΘΗΝΑ - ΜΟΛΥΝΣΗ:
Μάλλον το να παγώσουν οι φτωχότεροι δεν είναι η επιθυμητή λύση.
Λύσεις έχουν δοθεί σταδιακά, η επιδότηση θέρμανσης και η επιδότηση ενεργειακής αναβάθμισης δεν είναι άσχημες ως ιδέες. (ασχέτως που λόγω Ελληνικών συνθηκών δεν αποδίδουν σωστά).
Το κακό είναι ότι είχε για πολλά χρόνια δοθεί έμφαση στον αντισεισμικό κανονισμό (και πολύ σωστά), αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων. Τώρα μαζεύεται και αυτό με τους νέους κανονισμούς, αλλά οι υφιστάμενες κατασκευές θα αργήσουν να ανακαινιστούν.
Θεωρώ αστείο, ξύλινες κατασκευές σε βορειοευρωπαϊκές χώρες να απαιτούν λιγότερη ενέργεια για θέρμανση, από ότι κτίρια στην Ελλάδα.Και το πόσο απελπισμένοι μπορεί να είναι κάποιοι συνάνθρωποί μας στο θέμα της θέρμανσης, φαίνεται περιοδικά στις ειδήσες για δηλητηριάσεις από μαγγάλι εντός διαμερίσματος ή φωτιές από σόμπες και κακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.
ΑΘΗΝΑ - ΜΟΛΥΝΣΗ