-
Κατά καιρούς έχουμε δει όλοι όσοι σπουδάζουμε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ αγγελίες γραφείων που αναλαμβάνουν να γράψουν για μας τις εργασίες μας για το εξάμηνο, το τρίμηνο, τις διπλωματικές μας, τις μεταπτυχιακές ή διδακτορικές μας διατριβές κλπ.
Έλα όμως που δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο!
Ψάχνοντας σήμερα στο http://www.multiagent.com μπας και βρω κάτι νεώτερο σε αρθρογραφία για το διδακτορικό μου (πρέπει να παρακολουθούμε και τις εξελίξεις, μη μας προλάβει κανένας άλλος), είδα ότι έχει ορισμένες διαφημίσεις στο πλάι (παρεχόμενες από το Google) για άλλες ιστοσελίδες. Μια εξ αυτών αφορούσε την εξής ιστοσελίδα:
Μ'αρέσει που διαφημίζουν και εκπόνηση ερευνητικών διατριβών επί πληρωμή για λογαριασμό του ενδιαφερομένου. Επ'αυτού όμως είναι που πραγματικά απορώ και αγανακτώ. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια κατάφωρη απάτη και να ισχυριζόμαστε ότι η διατριβή αυτή είναι έγκυρη και σωστή;
Και, επιπλέον, πώς είναι δυνατόν η MultiAgent.com, μια σοβαρή εταιρεία, να δέχεται στην ιστοσελίδα της να φιλοξενούνται τέτοιες διαφημίσεις και ΚΑΝΕΙΣ από τους έγκριτους συναδέλφους μου (ή μέλλοντες συναδέλφους μου) να μη λέει το παραμικρό;
ΟΚ ρε παιδιά, ξέρω τα 'εγκόλπια' των Στοχαστικών Διαδικασιών, του CAM κλπ που κυκλοφορούν σε διάφορα φωτοτυπεία και αποτελούν συλλογές σημειώσεων, μαθηματικών τύπων και λυμένων ασκήσεων (οι μισές είναι λυμένες λάθος, για την ιστορία). Αλλά αυτά τα πακέτα σημειώσεων σε αναγκάζουν να στρωθείς να διαβάσεις και δεν σου υπόσχονται ότι θα εξασφαλίσεις το μέλλον σου.
Και, μια και έθιξα το επαγγελματικό μέλλον, θέλω να ρωτήσω: με αγορασμένη διατριβή, πού πας ρε καραμήτρο; Δεν θα έρθει η στιγμή, και μάλιστα σύντομα, που θα σε πάρουν είδηση ότι οι γνώσεις και οι ικανότητές σου δεν ανταποκρίνονται στους τίτλους σπουδών σου και ότι κάτι δεν πάει καλά;
Τέλος πάντων, διαφθορά στην ανώτατη παιδειά, όπως βλέπετε, υπάρχει και αλλού. Οι 'ghost writers' διατριβών (άνθρωποι που πληρώνονται για να γράψουν διατριβές στις οποίες θα μπει το όνομα κάποιου άλλου - αντίστοιχη πρακτική υπάρχει και στη λογοτεχνία: ο H.P. Lovecraft έβγαζε τα προς το ζην ασκώντας αυτήν τη δουλειά) είναι αρκετοί εκεί έξω, πιθανώς από ανάγκη. Όμως και πάλι είναι απάτη, να παίρνει τη δόξα και τα λεφτά και τις καλές δουλειές κάποιος που ΔΕΝ δούλεψε πραγματικά, αλλά αντίθετα ανέθεσε τη δουλειά σε κάποιον άλλον, ο οποίος μπορεί να είναι απείρως ικανότερός του και μένει στην αφάνεια.
-
Κατά καιρούς έχουμε δει όλοι όσοι σπουδάζουμε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ αγγελίες γραφείων που αναλαμβάνουν να γράψουν για μας τις εργασίες μας για το εξάμηνο, το τρίμηνο, τις διπλωματικές μας, τις μεταπτυχιακές ή διδακτορικές μας διατριβές κλπ.
Ψάχνοντας σήμερα στο http://www.multiagent.com μπας και βρω κάτι νεώτερο σε αρθρογραφία για το διδακτορικό μου (πρέπει να παρακολουθούμε και τις εξελίξεις, μη μας προλάβει κανένας άλλος), είδα ότι έχει ορισμένες διαφημίσεις στο πλάι (παρεχόμενες από το Google) για άλλες ιστοσελίδες. Μια εξ αυτών αφορούσε την εξής ιστοσελίδα:
Μ'αρέσει που διαφημίζουν και εκπόνηση ερευνητικών διατριβών επί πληρωμή για λογαριασμό του ενδιαφερομένου. Επ'αυτού όμως είναι που πραγματικά απορώ και αγανακτώ. Πώς είναι δυνατόν να έχουμε τέτοια κατάφωρη απάτη και να ισχυριζόμαστε ότι η διατριβή αυτή είναι έγκυρη και σωστή;
Και, επιπλέον, πώς είναι δυνατόν η MultiAgent.com, μια σοβαρή εταιρεία, να δέχεται στην ιστοσελίδα της να φιλοξενούνται τέτοιες διαφημίσεις και ΚΑΝΕΙΣ από τους έγκριτους συναδέλφους μου (ή μέλλοντες συναδέλφους μου) να μη λέει το παραμικρό;
ΟΚ ρε παιδιά, ξέρω τα 'εγκόλπια' των Στοχαστικών Διαδικασιών, του CAM κλπ που κυκλοφορούν σε διάφορα φωτοτυπεία και αποτελούν συλλογές σημειώσεων, μαθηματικών τύπων και λυμένων ασκήσεων (οι μισές είναι λυμένες λάθος, για την ιστορία). Αλλά αυτά τα πακέτα σημειώσεων σε αναγκάζουν να στρωθείς να διαβάσεις και δεν σου υπόσχονται ότι θα εξασφαλίσεις το μέλλον σου.
Και, μια και έθιξα το επαγγελματικό μέλλον, θέλω να ρωτήσω: με αγορασμένη διατριβή, πού πας ρε καραμήτρο; Δεν θα έρθει η στιγμή, και μάλιστα σύντομα, που θα σε πάρουν είδηση ότι οι γνώσεις και οι ικανότητές σου δεν ανταποκρίνονται στους τίτλους σπουδών σου και ότι κάτι δεν πάει καλά;
Τέλος πάντων, διαφθορά στην ανώτατη παιδειά, όπως βλέπετε, υπάρχει και αλλού. Οι 'ghost writers' διατριβών (άνθρωποι που πληρώνονται για να γράψουν διατριβές στις οποίες θα μπει το όνομα κάποιου άλλου - αντίστοιχη πρακτική υπάρχει και στη λογοτεχνία: ο H.P. Lovecraft έβγαζε τα προς το ζην ασκώντας αυτήν τη δουλειά) είναι αρκετοί εκεί έξω, πιθανώς από ανάγκη. Όμως και πάλι είναι απάτη, να παίρνει τη δόξα και τα λεφτά και τις καλές δουλειές κάποιος που ΔΕΝ δούλεψε πραγματικά, αλλά αντίθετα ανέθεσε τη δουλειά σε κάποιον άλλον, ο οποίος μπορεί να είναι απείρως ικανότερός του και μένει στην αφάνεια.
-
-
Eπειδη αυτο τον καιρο γραφω κι εγω την πτυχιακη μου, μου εστειλε ο πατερας μου 2 e-mails απο αρ8ρα κ sites που αφορουσαν αυτο το 8εμα. Επειδη δεν με αφορουσε, δυστυχως τα εσβησα. Ειχε αρκετα ενδιαφεροντα σημεια που 8α ηταν καλο να τα εβλεπαν οσοι γραφουν ή 8α γραψουν καποια επισημη εργασια/διατριβη. 8α του ζητησω να μου τα 3αναστειλει αν δεν τα χει σβησει κ 8α τα ποσταρω.
-
Παλιότερα, όταν ήμουν προπτυχιακός και μόλις άρχιζα τη διπλωματική μου, είχα κάποια αγωνία για τις εξετάσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Το ανέφερα αυτό στον καθηγητή μου και μου είπε 'απ'όσο ξέρω, κανένας απ'όσους πήγαν έχοντας γράψει οι ίδιοι την εργασία τους δεν κόπηκε'. Είχε απόλυτο δίκιο. Κάποιος που πάει να παρουσιάσει μια εργασία 200-300 σελίδων, μπορεί και παραπάνω, η οποία ΔΕΝ του ανήκει, πώς θα σταθεί μπροστά στην επιτροπή που θα τον εξετάσει; Εδώ μια απλή μεταπτυχιακή διατριβή παρουσιάζεις και σε ξετινάζουν. Στα δε διδακτορικά, σε ψιλοκοσκινίζουν κανονικότατα.
-
Στο εξωτερικό Αγγλία/Γερμανία/Αμερική δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις διδακτορικό και να το δώσεις να στο κάνει άλλος.
Αυτό γιατί σε παρακολουθεί καθηγητής επί εβδομαδιαία βάση και σου δίνει οδηγίες κτλ.
Από εκεί και πέρα υπάρχει ένα site,στο οποίο μπορείς να πληρώσεις και να σου γράψουν ένα essay.Aυτοί συμβουλεύουν ότι δεν πρέπει να κάνεις το essay submit σαν δική σου εργασία.
Στην Ελλάδα έχω ακούσει περιπτώσεις όπου αναλαμβάνουν τα σχέδια/εργασίες επί πληρωμή διπλωματούχοι Μηχανικοί.
Στην Αγγλία ένας γνωστός γνωστού ,έκανε πτυχιακή και του την έκανε κάποιος από την Ελλάδα και δεν πήρε πτυχίο.
Πάντως phd στην Αγγλία αποκλείεται να πάρεις και να στο έχει κάνει άλλος. -
Όταν εγώ έδινα στο ΤΕΕ για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ο μοναδικός που κόπηκε απεδείχθη πως δεν είχε κάνει ο ίδιος την εργασία του...
-
στο ΤΕΕ τι σε ρωτάνε?Για Μηχανολόγους Μηχανικούς εννοώ.
-
Διαλέγεις ένα από τα δυο: Ή εξετάζεσαι με βάση τη διπλωματική σου (σε ρωτάνε τότε τι προσπάθησες να κάνεις, για ποιο λόγο, τι μεθοδολογία ακολούθησες και σου κάνουν και μερικές ακόμη ερωτήσεις για να διαπιστώσουν αν πραγματικά το ξέρεις το άθλημα) ή πάνω σε μαθήματα της σχολής.
Η εξέταση είναι προφορική και συνήθως διαρκεί κάπου δέκα λεπτά.
-
Εγώ να σου πώ για την Ιατρική που γνωρίζω . Αρκετές διατριβές , για την Ελλάδα μιλάω , είναι 'πλαστές' . Δηλαδή ο 'διδάκτορας ' δεν έχει ιδέα για το θέμα του , ούτε για το αντικείμενο που μιλάει . Βέβαια από την επιτροπή περνάει γιατί αυτή (η επιτροπή ) είναι 'μιλημένη'οπότε δεν χρειάζεται να αποδείξει τις γνώσεις του.(Ξανατονίζω ότι δεν μιλάω για όλους αλλά για ένα σημαντικό ποσοστό που ίσως φτάνει η και ξεπερνάει το 30% )
Τώρα για το άν χρειάζονται οι γνώσεις , πάλι για τον δικό μου τομέα μιλάω προς αποφυγή παρεξηγήσεως , θα σου πω πως εγώ είμαι χειρουργός και η διατριβή μου είναι πάνω στη Μοριακή Βιολογία(πάντα σε τομέα της ειδικότητας μου) και δεν μου χρειάζεται τουλάχιστον τώρα και ίσως και στα επόμενα 10 χρόνια για να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχει επιστημονική αξιά.Για να πάρω όμως μια θέση σε νοσοκομείο μετράει πολύ στο βιογραφικό. -
Για τη συζυγο του πρωθυπουργου μιλας;
-
Γιατί, η μοναδική περίπτωση είναι; Σου έχω εδώ δυο συγκεκριμένους καθηγητές στο Πολυτεχνείο Κρήτης (στο τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης), που ειδικεύονται σ'αυτά τα πραγματάκια κι όλοι οι συνάδελφοί τους το'χουν βούκινο κι αυτοί κρυφό καμάρι. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν όμως για να ξεμπερδεύουμε μαζί τους, πάντα βρίσκονταν παραθυράκια (και υπουργοί και βουλευτές - ΚΑΙ των δυο μεγάλων κομμάτων) που τους προστάτευαν...
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Για τη συζυγο του πρωθυπουργου μιλας;Μη μου πεις ότι δεν έκανε μόνη της τη διατριβή της (με πολύ δύσκολο θέμα λένε αυτοί που ξέρουν) γιατί θα πέσω απ' τα σύννεφα....
Μπουμ! (έπεσα)
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Για τη συζυγο του πρωθυπουργου μιλας;Μη μου πεις ότι δεν έκανε μόνη της τη διατριβή της (με πολύ δύσκολο θέμα λένε αυτοί που ξέρουν) γιατί θα πέσω απ' τα σύννεφα....
Μπουμ! (έπεσα)Μην βιάζεσαι να πέσεις .... έχω ακούσει από συναδέλφους της/σου/μου που την έβλεπαν κάθε μέρα στην ειδικότητα ότι είναι ιδιαίτερα εργατική και ότι έχει βάλει τα γυαλιά σε πολλούς που την αντιμετωπίζουν με τέτοιο τρόπο και προδιάθεση...
Τώρα ειδικά για το διδακτορικό της δεν ξέρω.... ίσως να μπορείς και να πέσεις, πρόσεχε μην χτυπήσεις! Πάντως όπως και να έχει το πράμα σίγουρα η φθονερή και κακή φύση του Έλληνα θα την κατηγορεί, δεν βγαίνει συμπέρασμα και προσωπικά δε θα σχηματίσω γνώμη για την επιστημονική ικανότητα και πληρότητα τέτοιων ανθρώπων από ενδιάμεσους και φήμες.
Στους γιατρούς πάντως σπάνια χρησιμεύει το διδακτορικό πέραν από τη χρήση του ως προσόν για βελτίωση του βιογραφικού και σπάνια (ειδικά για κλινικούς γιατρούς) αποτελεί την αρχή μιας συνεχιζόμενης έρευνας από το ίδιο άτομο στο ίδιο πεδίο.
Έχω ακούσει και για αγορασμένα διδακτορικά από εξειδικευμένους συγγραφείς. Συνηθίζεται περισσότερο σε θεωρητικές επιστήμες όπως νομική. Στην Ιταλία όμως διατίθενται και για την ιατρική. Στην Αγγλία όπως και σε άλλες πολιτισμένες χώρες όπου η διαδικασία της διατριβής είναι πλήρης απασχόληση με αποζημίωση με σκοπό την προώθηση της έρευνας, αναγκαστικά το κάνεις ο ίδιος και ξέρεις και πολύ καλά τι έκανες. Εφόσον υποστείς μια αντικειμενική διαδικασία υποστήριξης πολύ δύσκολα μπορείς να ανταπεξέλθεις αν δεν την έχεις κάνει εσύ. Αλλά υπάρχουν και λιγότερο αντικειμενικές διαδικασίες....
Επίσης έχω ακούσει για αρκετά άλλα διδακτορικά που είναι επιεικώς απαράδεκτα χωρίς καμία επιστημονική αξία ή πρωτοτυπία, όπως έχω ακουστά και για μέλη ΔΕΠ που κάπως προσλήφθηκαν σε πανεπιστήμια χωρίς να διαθέτουν διδακτορικό.....
Βέβαια σε άλλα μέρη (πχ Αλβανία) μπορείς να αγοράσεις πτυχίο ιατρικής με το οποίο μπορείς να ασκήσεις ιατρική..... στο διδακτορικό κολλάμε.... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Τώρα ειδικά για το διδακτορικό της δεν ξέρω.... ίσως να μπορείς και να πέσεις, πρόσεχε μην χτυπήσεις! Πάντως όπως και να έχει το πράμα σίγουρα η φθονερή και κακή φύση του Έλληνα θα την κατηγορεί, δεν βγαίνει συμπέρασμα και προσωπικά δε θα σχηματίσω γνώμη για την επιστημονική ικανότητα και πληρότητα τέτοιων ανθρώπων από ενδιάμεσους και φήμες.
Σχετικά με τη φύση του Έλληνα που είναι δύσπιστος έχετε σκεφτεί το γιατί? Αφενός έχουν συμβεί πολλά (ειδικά με τη διαφθορά) αλλά και ξέρει και από τον εαυτό του.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Κατά καιρούς έχουμε δει όλοι όσοι σπουδάζουμε σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ αγγελίες γραφείων που αναλαμβάνουν να γράψουν για μας τις εργασίες μας για το εξάμηνο, το τρίμηνο, τις διπλωματικές μας, τις μεταπτυχιακές ή διδακτορικές μας διατριβές κλπ.Έλα όμως που δεν είναι μόνον ελληνικό φαινόμενο!
Και που να δεις τι γίνεται έξω στην αγορά εργασίας.
Λαμπροί μηχανικοί που δουλεύουν (δυστυχώς) με το βασικό σε γραφεία μελετών, εκπονώντας μελέτες πολλών δεκάδων χιλιάδων euro, με το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής να το καρπώνεται ο ιδιοκτήτης του γραφείου.
Δυστυχώς το 'ελεύθερο' επάγγελμα δεν είναι ακριβώς ελεύθερο γιατί οι πελατειακές σχέσεις, γενικά το κλειστό κύκλωμα οδηγεί το μεγαλύτερο όγκο των προς εκπόνηση μελετών σε συγκεκριμμένα γραφεία.Γιάννης
-
Ονυξ! ως εργαζομενος του ΑΠΘ και ως υποψηφιος διδακτορας ο ιδιος, μπορω να σου πω οτι: Το να γινει μια νηπιαγωγος διετους μεσα σε 3 χρονια: Διδακτορας σε αντικειμενο ερευνητικης ιατρικης, πτυχιουχος ιατρικης με φουλ κλινικες, συζυγος αρχηγου αξιωματικης αντιπολιτευσης με προεκλογικη εκστρατεια, εγκυος και εν συνεχεια μητερα διδυμων (πιθανοτατα με εξωσωματικη που ξερω τι μανικι ειναι), πολυ απλα ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΣ ΑΔΥΝΑΤΟΝ. Πως το λενε; Δε γινεται, που να ειχε η δικια της μερα 50 ωρες. Αν οντως τα καταφερε με την αξια της, μιλαμε για το μεγαλυτερο φαινομενο επιστημονα απο την εποχη του Αριστοτελη. Αν ομως ηταν τετοια διανοια, θα ειχε φροντισει να υιοθετησει ενα προσωπικο στυλ και οχι να μιμειται μια πεθαμενη πριγκηπισσα
Skullone απο παραδειγματα αλλο τιποτα.
-
Greo ως ειδικευμένος ιατρός και ως εργαζόμενος στο ΔΠΘ και ως κάτοχος διδακτορικού (και δις) (αν τελικά νομίζεις ότι αυτά έχουν και πολλή σημασία στην κάπως αστεία συζήτηση που κάνουμε εδώ πέρα) μπορώ να σου πω: Εντυπωσιακά τα όσα λες αλλά έχεις πολλά αδύνατα σημεία....
-δεν νομίζω ότι τελείωσε ιατρική (με εξαετή φοίτηση) σε 3 χρόνια.... και σίγουρα δεν της χάρισαν 3 χρόνια λόγω σχολής νηπιαγωγού (μπορεί 1 με πολύ ζόρι και τσατσιά) Αν τα έχεις μετρήσει και είναι όντως έτσι τότε υπάρχει πολύ μεγάλος λάκος στη φάβα!
-δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φοιτήτρια μητέρα με ή χωρίς εξωσωματική.... και είμαι σίγουρος ότι διαθέτει επαρκή υποστήριξη για τα παιδιά της
-άλλες φοιτήτριες βγαίνουν κάθε βράδυ, άλλες δουλεύουν κάθε μέρα σε 1 και 2 δουλειές για να επιβιώσουν, άλλες μεγαλώνουν τα παιδιά τους και παρόλα αυτά τελειώνουν τη σχολή..... αυτή γιατί να μην μπορεί να κάνει μερικές πολιτικές εμφανίσεις (όπως κάνουν κοινωνικές εμφανίσεις και πολλές άλλες παντρεμένες γυναίκες) εφόσον δεν πολεμάει για το ψωμί της και έχει τη δυνατότητα να της φροντίζουν τα παιδιά ή και να κάνει και φροντιστήριο αν θέλει (δεν ξέρω αν κάνει κάτι τέτοιο)....τόσο άχρηστη πρέπει να την βγάλουμε σώνει και καλά.... όταν όλα δείχνουν το αντίθετο...
-όπως είπαμε και πιο πριν υπάρχουν διδακτορικά και διδακτορικά και υποψήφιοι και υποψήφιοι και να διαβάσεις και το σχετικό ανέκδοτο που δημοσιεύω αμέσως μετά....
-δεν νομίζω ότι αποτελεί τρομερό και μοναδικό φαινόμενο αλλά αν αυτά που έχω ακούσει από αυτόπτες μάρτυρες είναι αλήθεια τότε είναι εργατική και άξια. Μέχρι εκεί όμως, συμπεράσματα για την ιατρική δεινότητά της και την επιστημονική της πληρότητα δεν θα κάνω ούτε θα υποθέσω (όπως δεν θα τολμούσα να κάνω και για κανέναν άλλο που δεν έχει δοκιμαστεί ή για τον οποίο δεν έχω προσωπική άποψη).
-τα περί προσωπικού στυλ που λες και η προσπάθεια συσχέτισης με νεκρές πριγκήπισες δεν έχουν καμιά σχέση με τη διάνοια (το αντίθετο μάλλον βλέπε πχ και τον Einstein) και είναι εντελώς άσχετα με το θέμα, μάλλον άσχετα με οποιοδήποτε θέμα... και μου μοιάζουν και άστοχα.... ενώ...
είναι πλέον σαφές ότι έχουμε βγει εκτός θέματος και ασχολούμαστε πιο πολύ από όσο χρειάζεται με ένα μόνο άτομο.... -
Ακολουθεί το ανέκδοτο στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως και το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι περιγράφει επακριβώς την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με πολλά διδακτορικά στην Ελλάδα.....
Ζούγκλα, ένας λαγός με το laptop του αραχτός κάτω από δένδρο πληκτρολογεί μετά μανίας. Ο σκίουρος εμφανίζεται και τον ερωτά:
-Γεια σου ρε λαγέ, ωραία μέρα αλλά εσύ τι κάνεις εκεί με το μηχάνημα?
-Κάνω διδακτορικό!
-Καλά και τι ξέρεις εσύ από διδακτορικά, καροτάκια έτρωγες εδώ πέρα παρά πέρα.....καλά και τι λέει αυτό το διδακτορικό?
-Λέει για το πώς η εξαφάνιση των αγρίων ζώων θα βοηθήσει την φύση!
-Μα καλά τρελλός είσαι τέτοιο θέμα μέσα στη ζούγκλα, θα σε φάνε όλοι, ωχ έρχεται η αλεπού σε αφήνω να τα βγάλεις πέρα μόνος σου... και ανεβαίνει στο δέντρο.
Η αλεπού έχει την ίδια συζήτηση με το λαγό αλλά όταν αυτή αγριεύει ο λαγός της προτείνει να πάνε στη σπηλιά να εξηγηθούν. Έτσι κι έγινε και μετά από λίγο ο λαγός βγαίνει νικητής σέρνοντας την δαρμένη αλεπού.... Έκπληκτος ο σκίουρος αλλά δεν μιλάει μια και βλέπει να έρχεται ο λύκος. Μια από τα ίδια και ο λαγός βγαίνει νικητής από τη σπηλιά. Ο σκίουρος δεν κρατιέται και ρωτάει μα καλά πώς, τί....? Και ο λαγός απαντά:
-Δεν έχει σημασία ποιος είναι ο υποψήφιος, ούτε το θέμα του διδακτορικού αλλά το ποιος είναι ο επιβλέπων καθηγητής.... καθώς από τη σπηλιά βγαίνει το λιοντάρι!
Απατεωνιές με διατριβές: δεν είναι ελληνικό προνόμιο!