-
Ρε παιδιά, Τι εννοούμε όταν λέμε πως ένα (μηχανικό & χειροκίνητο) κιβώτιο πιάνει τζόγους; Σε τι οφείλεται, στα πόσα km περίπου παρατηρείται και, το κυριότερο, πώς το καταλαβαίνει ο οδηγός; Με ποιο τρόπο διορθώνεται; Μήπως η συχνή αλλαγή ταχυτήτων (π.χ. μέσα στην πόλη) επιδεινώνει το φαινόμενο;
Δεν έχω πρόβλημα με κανένα κιβώτιο, απλά ακούω να αναφέρεται το πρόβλημα αυτό για κιβώτια και είμαι περίεργος να μάθω τι είναι... (σόρυ αν ακούγεται βλακώδες)
ΥΓ: Επίσης, μήπως ξέρει κανείς πώς είναι ο συγκεκριμένος όρος στα αγγλικά;
-
Ρε παιδιά, Τι εννοούμε όταν λέμε πως ένα (μηχανικό & χειροκίνητο) κιβώτιο πιάνει τζόγους; Σε τι οφείλεται, στα πόσα km περίπου παρατηρείται και, το κυριότερο, πώς το καταλαβαίνει ο οδηγός; Με ποιο τρόπο διορθώνεται; Μήπως η συχνή αλλαγή ταχυτήτων (π.χ. μέσα στην πόλη) επιδεινώνει το φαινόμενο;
Δεν έχω πρόβλημα με κανένα κιβώτιο, απλά ακούω να αναφέρεται το πρόβλημα αυτό για κιβώτια και είμαι περίεργος να μάθω τι είναι... (σόρυ αν ακούγεται βλακώδες)
-
-
Ο χρήστης Jimkk έγραψε:
Δεν έχω πρόβλημα με κανένα κιβώτιο, απλά ακούω να αναφέρεται το πρόβλημα αυτό για κιβώτια και είμαι περίεργος να μάθω τι είναι... (σόρυ αν ακούγεται βλακώδες)ΥΓ: Επίσης, μήπως ξέρει κανείς πώς είναι ο συγκεκριμένος όρος στα αγγλικά;
Οι τζόγοι, απ' ό,τι φαντάζομαι, έχουν να κάνουν με το σύστημα επιλογής ταχυτήτων, δηλαδή με το σύστημα που μεσολαβεί μεταξύ λεβιέ και σαζμάν. Πιο συγκεκριμένα, με τους μοχλούς που χειρίζεσαι μέσω του λεβιέ, για να κινήσεις τις φουρκέτες του σαζμάν.
Οτιδήποτε άλλο, που έχει σχέση με τζόγους, εμφανιστεί και έχει αμεσότερη σχέση με το σαζμάν, συνοδεύεται και από κακή λειτουργία του τελευταίου (θόρυβος, αδυναμία συγχρονισμού, 'πέταγμα' των ταχυτήτων κ.τ.λ.). Φυσικά αυτό είναι πολύ πιο σοβαρό από το προηγούμενο.
Σε ό,τι αφορά τον αγγλικό όρο, έχω να σου πως το εξής : Στην γλώσσα των μηχανολόγων ο τζόγος αποκαλείται 'χάρη συναρμογής' ή σκέτο 'χάρη'. Ο όρος 'χάρη' λοιπόν αποδίδεται στην αγγλική ως 'Clearance'.
Περί "τζόγων"