-
Όταν κάποιοι άνθρωποι στερούνται πλήρως ιστορικής συνείδησης και πολιτιστικού αισθητηρίου, έιναι λογικό να προβαίνουν σε τέτοιες 'καταγγελίες'... Ενδεχομένως να βλέπουν τα πράγματα από ένα εντελώς ορθολογικό πρίσμα, απόρροια των παραπάνω κενών.
Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα η ανάλυση της συμπεριφοράς τέτοιων ανθρώπων (η πλειοψηφία των οποίων κατοικοεδρεύει στην Αμερική αλλά και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες )...
Από την Κυριακάτική (σημερινή) Καθημερινή
*Eπιβολή μεταλλαγμένων σπόρων
Xάνουν την κυριαρχία πάνω στους σπόρους τους οι Iρακινοί αγρότες, που αντιμετωπίζουν και εισβολή μεταλλαγμένων. Mία από τις βασικές διατάξεις που υπαγόρευσε η αμερικανική διοίκηση του Iράκ είναι η απαγόρευση φύλαξης σπόρων από τους αγρότες και η υποχρέωσή τους να χρησιμοποιούν αποκλειστικά πατενταρισμένους σπόρους, εμπορίας μεγάλων πολυεθνικών! Tο 2002, το 97% των ιρακινών αγροτών χρησιμοποίησαν σπόρο από τα αποθέματά τους, από τη συγκομιδή του περασμένου χρόνου ή από την τοπική αγορά. Oλα αυτά πλέον θα είναι παράνομα. Nόμιμα θα κυκλοφορούν μόνο οι πατενταρισμένοι σπόροι, κι ας είναι και μεταλλαγμένοι.*
Τελικά τα πετρέλαια δεν ήταν ο μόνος λόγος για την εισβολή...
Μιλάμε για ολοκληρωτική εισβολή. -
Όταν κάποιοι άνθρωποι στερούνται πλήρως ιστορικής συνείδησης και πολιτιστικού αισθητηρίου, έιναι λογικό να προβαίνουν σε τέτοιες 'καταγγελίες'... Ενδεχομένως να βλέπουν τα πράγματα από ένα εντελώς ορθολογικό πρίσμα, απόρροια των παραπάνω κενών.
Είναι πράγματι ενδιαφέρουσα η ανάλυση της συμπεριφοράς τέτοιων ανθρώπων (η πλειοψηφία των οποίων κατοικοεδρεύει στην Αμερική αλλά και σε άλλες ανεπτυγμένες δυτικές χώρες )...
Xάνουν την κυριαρχία πάνω στους σπόρους τους οι Iρακινοί αγρότες, που αντιμετωπίζουν και εισβολή μεταλλαγμένων. Mία από τις βασικές διατάξεις που υπαγόρευσε η αμερικανική διοίκηση του Iράκ είναι η απαγόρευση φύλαξης σπόρων από τους αγρότες και η υποχρέωσή τους να χρησιμοποιούν αποκλειστικά πατενταρισμένους σπόρους, εμπορίας μεγάλων πολυεθνικών! Tο 2002, το 97% των ιρακινών αγροτών χρησιμοποίησαν σπόρο από τα αποθέματά τους, από τη συγκομιδή του περασμένου χρόνου ή από την τοπική αγορά. Oλα αυτά πλέον θα είναι παράνομα. Nόμιμα θα κυκλοφορούν μόνο οι πατενταρισμένοι σπόροι, κι ας είναι και μεταλλαγμένοι.*
Φίλε Δημήτριε, έχεις καθόλου υπ' όψιν σου τι σπόροι κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά;
-
Μισό λεπτό, στην Ε.Ε. τα μεταλλαγμένα έχουν απαγορευτεί. Μπορεί να έχουν παράτυπα και παράνομα να έχουν διοχετευθεί προϊόντα από μεταλλαγμένες ύλες, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται σταθερή χρήση μεταλλαγμένων σπόρων από τους Ευρωπαίους αγρότες.
Ελπίζω μετά απ' όσα έκαναν σε Ιράκ και Γιουγκοσλαβία οι Αμερικάνοι με το ουράνιο που έσπειραν με βόμβες (καρκίνους, τερατογενέσεις κλπ), να πληρωθούν με το ίδιο νόμισμα με τα μεταλλαγμένα τους, που επιμένουν μάλιστα να τα αγοράζει όλος ο κόσμος. -
Τα καρπούζια που παράγουμε, δεν είναι καρπούζια. Σπόρος για το παλιό, γνωστό καρπούζι δεν υπάρχει πλέον και δεν μιλάω για τον τυπάκο στο βουνό, που ακόμα κρατάει σπόρο από τη μια χρονιά για την άλλη γιατί έτσι ξέρει, αλλά για τον επαγγελματία που δεν μπορεί πια να βγάλει καρπούζι παρά μόνο από κολοκυθόσπορο γιατί 'το άλλο δε γίνεται'. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε έναν 'παλιό', αν θυμάται καρπούζια μικρά (5-6 κιλά) κατακόκκινα μέσα, με πολλά κατάμαυρα σπόρια. Αν θυμάται και τη γεύση τους, ακόμα καλύτερα.
Για να μην πάμε μακριά, δεν μπορεί να μην έχετε δει στην τηλεόραση διαφήμιση για σπόρους πατάτας, σιταριού, καλαμποκιού και πάει λέγοντας. Δεν τα λένε 'μεταλλαγμένα', τα λένε 'υβρίδια'...
Τομάτα; Πολλά παιδιά που γνωρίζω δεν έχουν φάει αληθινή τομάτα ποτέ... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τα καρπούζια που παράγουμε, δεν είναι καρπούζια. Σπόρος για το παλιό, γνωστό καρπούζι δεν υπάρχει πλέον και δεν μιλάω για τον τυπάκο στο βουνό, που ακόμα κρατάει σπόρο από τη μια χρονιά για την άλλη γιατί έτσι ξέρει, αλλά για τον επαγγελματία που δεν μπορεί πια να βγάλει καρπούζι παρά μόνο από κολοκυθόσπορο γιατί 'το άλλο δε γίνεται'. Αν δεν με πιστεύετε, ρωτήστε έναν 'παλιό', αν θυμάται καρπούζια μικρά (5-6 κιλά) κατακόκκινα μέσα, με πολλά κατάμαυρα σπόρια. Αν θυμάται και τη γεύση τους, ακόμα καλύτερα.
Για να μην πάμε μακριά, δεν μπορεί να μην έχετε δει στην τηλεόραση διαφήμιση για σπόρους πατάτας, σιταριού, καλαμποκιού και πάει λέγοντας. Δεν τα λένε 'μεταλλαγμένα', τα λένε 'υβρίδια'...
Τομάτα; Πολλά παιδιά που γνωρίζω δεν έχουν φάει αληθινή τομάτα ποτέ...αυτά διαβάζω και λέω να πάρω τα βουνά...
Σπύρος
-
Μισό λεπτό και πάλι. Δεν αντιλέγω για τις περίεργες διασταυρώσεις (κολοκύθια με καρπούζια) και μάλιστα σε εργαστηριακές συνθήκες, όμως υπάρχει ένα σοβαρότατο όριο το οποίο πρέπει να διαβεί κάποιος για να μιλάμε για μετάλλαξη. Το όριο αυτό το θέτει η ίδια η φύση, η οποία μπορεί να δεχθεί τη διασταύρωση κάποιων οργανισμών μεταξύ τους (τα μουλάρια τι είναι; ) αλλά αν 'κρίνει' ότι κάποιες διασταυρώσεις είναι επιβλαβείς τις σταματά. Εκεί επεμβαίνει η βιομηχανία μεταλλαγμένων, ακυρώνοντας τις δικλείδες ασφαλείας της φύσης και φτιάχνοντας τέρατα τα οποία αντέχουν περισσότερο σε ορισμένα ζιζάνια, σκοτώνουν ή απομακρύνουν τα βλαπτικά για τη σοδειά έντομα κλπ. Οι παρενέργειες βέβαια μπορεί να είναι τρομακτικές, όμως εφόσον δεν αποδεικνύονται ή δεν έχουν επέλθει ακόμα, οι Αμερικάνοι επιμένουν ότι όλα είναι εντάξει.
Να διακρίνουμε λοιπόν στην επέμβαση με φυσικό τρόπο (εξάλλου σχεδόν όλα τα ζαρζαβατικά και τα ζώα που καταναλώνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα φυσικών ή τεχνητών διασταυρώσεων) και σ'αυτή που γίνεται με επέμβαση στο DNA. -
Δεν τα λένε 'μεταλλαγμένα', τα λένε 'υβρίδια'...Αν δεν κάνω λάθως, 'υβρίδιο' είναι ένας σπόρος που προέρχεται από διασταύρωση με σκοπό την 'επιλογή' συγκεκριμένων χαρακτηριστικών. Στην περίπτωση των 'μεταλλαγμένων' η 'επιλογή' αυτή γίνεται στο εργαστήριο με απ' ευθείας τροποποίηση τιου γενετικού υλικού.
Εγώ νομίζω ότι το πρόβλημα είναι απλό να λυθεί. Αν κάποια ποικιλία ντομάτας έχει κάποιο γονίδιο για να γίνονται πιο κόκκινες οι ντομάτες, τότε να επιτρεπεται να φτιαχτεί 'μεταλλαγμένη' ντομάτα που να χρησιμοποιεί αυτό το γονίδιο. Αν είναι όμως να χρησιμοποιήσουμε το 'κοκκινο γονίδιο' από πατζάρια, από καρότα ή από σολωμό να απαγορεύεται. -
Παιδιά, η τομάτα που καλλιεργείται πχ για βιομηχανική χρήση ψεκάζεται απ' ευθείας με ζιζανιοκτόνα (πχ γραμοξόν) και δεν ξεραίνεται! Λες και δεν είναι φυτό! Άσε που πέφτει από τα τρακτέρ στο δρόμο και δεν σπάει, αλλά αναπηδάει λες και είναι τόπι.
Προσπάθησα, επειδή μου αρέσουν τα καυτερά, να φυτέψω σπόρο από πιπεριά καυτερή που αγόρασα από μια υπερ αγορά. Φύτρωσε αντί για πιπεριά ένα έρπον χορτάρι που δεν χαλάει με τίποτα: Ξεριζώνω το ένα, άλλο φυτρώνει δίπλα.
ΑΝ βρείς σπόρο για στάρι παλιό (από τους γέρους στα βουνά που λέγαμε πιο πάνω) η παραγωγή είναι άντε το πολύ 300 κιλά το στρέμμα. Αλλά είναι τυχαίο που το ψωμί έχει άλλη γεύση;
Ξέφυγα από το θέμα, μου φαίνεται. Πρώτη φορά μου ξανασυμβαίνει σήμερα. -
Παιδιά, η τομάτα που καλλιεργείται πχ για βιομηχανική χρήση ψεκάζεται απ' ευθείας με ζιζανιοκτόνα (πχ γραμοξόν) και δεν ξεραίνεται! Λες και δεν είναι φυτό! Άσε που πέφτει από τα τρακτέρ στο δρόμο και δεν σπάει, αλλά αναπηδάει λες και είναι τόπι.
Προσπάθησα, επειδή μου αρέσουν τα καυτερά, να φυτέψω σπόρο από πιπεριά καυτερή που αγόρασα από μια υπερ αγορά. Φύτρωσε αντί για πιπεριά ένα έρπον χορτάρι που δεν χαλάει με τίποτα: Ξεριζώνω το ένα, άλλο φυτρώνει δίπλα.
ΑΝ βρείς σπόρο για στάρι παλιό (από τους γέρους στα βουνά που λέγαμε πιο πάνω) η παραγωγή είναι άντε το πολύ 300 κιλά το στρέμμα. Αλλά είναι τυχαίο που το ψωμί έχει άλλη γεύση;
Ξέφυγα από το θέμα, μου φαίνεται. Πρώτη φορά μου ξανασυμβαίνει σήμερα.Παιδιά έχετε δίκιο σε αυτά που λέτε.
Οι τάσεις για μείωση του κόστους (να μειώνονταν κιόλας, να πεις άντε πάει στο διάολο...) ώθησαν την κατάσταση στην υποβάθμιση της ποιότητας του παραγόμενου προϊόντος. Η κατάσταση είναι επικύνδινη.
Αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να το ξευτιλίσουμε τελείως και προωθήσουμε και τα μεταλλαγμένα στην αγορά. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση, χωρίς να τα βλέπουμε όλα υπο το πρίσμα του άσπρου - μαύρου.Στην οικογένειά μου χρησιμοποιούμε πολύ τα βιολογικά τρόφιμα. Γενικά είμαι πολύ ευαισθητοποιημένος με το θέμα της διατροφής και προσπαθώ πάντα για το καλύτερο. Αυτό δεν σημαίνει ότι το πετυχαίνω πάντα, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να τα ισοπεδώσω και όλα (είπαμε είναι λάθος η οπτική του άσπρου - μαύρου). Εξάλλου στο εξοχικό μας στην Χαλκιδική έχουμε και πολλά αράντιστα οπωροφόρα και μας δίνουν καλή παραγωγούλα κάθε χρόνο...
-
Αυτό που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να κάνουμε επί του θέματος, θα ήταν να βάλουμε μυαλό, ως καταναλωτές. Και να καταλάβουμε πχ ότι είναι μέγιστη ηλιθιότητα να πίνουμε πανάκριβο καφέ η ποτά στα απίστευτα ακριβά Αθηναϊκά (και όχι μόνο) μπαράκια και παράλληλα να φωνάζουμε ότι με 1€ το κιλό η πατάτα (η τομάτα, ο μαϊντανός) είναι ακριβή. Ποιά πατάτα; 1€ τα 100 γραμμάρια στα ταχυφαγεία! Και 13€ για δυό καφέδες στο Deals - η 26 κιλά σταφίδα! 13 κιλά σταφίδα ο καφές! Αμάν, πια. 'Ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στ' αλεύρια'.
Τα βιολογικά τρόφιμα δεν αρκούν για να θρέψουν όλο τον κόσμο και τα φρούτα των εξοχικών μας φθάνουν μόνο για εμάς - κι αν. -
Πόσο δίκιο έχεις βρε Ηλία!!! Τι κάνουμε όμως.? Αντε να τα σνομπάρουμε προσωπικά, τι άλλο. Μήπως να ανοίξουμε και θέμα ακρίβειας?
-
Επειδή έχω ένα μποστάνι στο χωριό και κάθε χρόνο βάζω ντομάτες, κολοκύθια,πιπεριές και μελιτζάνες (και γύρω γύρω καλαμπόκι για να κόβει τον αέρα)....έχω πάθει πολλά!!
Κατ' αρχήν η ντομάτα που παίρνεις από το φυτό (με μόνο γαλαζόπετρα για ζιζανιοκτόνο) δεν έχει καμμιά σχέση με αυτή που παίρνω από τον μανάβη!
Αλλη γεύση!Και είναι υβρίδιο!Φέτος βρήκα (υποτίθεται) σπόρο παλιό!!Και έβαλα 20 ρίζες!!
Οι μισές βγήκανε 'τερατα' που αντέχανε και μία μέρα χωρίς νερό και οι άλλες μικρούλες και πιο κοντές!Από γεύση οι μικρές ηταν μακράν καλύτερες!Αλλά αν ήμουν παραγωγός θα είχα χάσει τα λεφτά μου!!Οι πιπεριές και οι μελιτζάνες λειτουργούσαν σαν αποτρεπτικό για τα ζιζάνια!
Αφήστε τα!
Τουλάχιστον το καλοκαίρι ξέρω ότι αυτά που τρώω εγω και τα παιδιά μου είναι χωρίς επιπλέον φάρμακα!
Η λύση είναι απλή βέβαια!
Δεν τρώμε ντομάτα το χειμώνα!!! -
Λοιπόν, μία και μόνον λύση υπάρχει: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.
Βρείτε κοννέ με φίλους και γνωστούς που έχουν από παράδοση μποστάνια και κρατάτε σπόρους και φυτεύετε τις ντόπιες ποικιλίες.
Και οι παπάρες με τα μεταλλαγμένα και τα 'υβρίδια' να τα βάλουν ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ.
Οι γονείς μου στο περιβόλι τους αυτό ακριβώς κάνουν και ξέρουμε τι τρώμε. Και στο γειτονικό μανάβικο παίρνω λαχανικά και φρούτα ΕΠΟΧΗΣ. Άντε, γιατί κάπου δεν ξέρουμε πια τι μας γίνεται.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Λοιπόν, μία και μόνον λύση υπάρχει: ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ.Βρείτε κοννέ με φίλους και γνωστούς που έχουν από παράδοση μποστάνια και κρατάτε σπόρους και φυτεύετε τις ντόπιες ποικιλίες.
άντε και το κάνω, το καλοκαίρι στο νησί μόνο δικά μας τρώμε. Το χειμώνα πώς τη βγάζεις όμως?
Σπύρος
[μήπως να γίνει split το τόπικ???]
Done[kouk]
-
Λαχανικά εποχής κι από προμηθευτή που να είναι γκαραντί.
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
άντε και το κάνω, το καλοκαίρι στο νησί μόνο δικά μας τρώμε. Το χειμώνα πώς τη βγάζεις όμως?
Σπύρος
Δεν είναι δυνατή η επέμβαση σε προσωπικό επίπεδο Σπύρο!
Σπόρος δεν υπάρχει πιά και ακόμα και αν κάποιος από εμάς έβρισκε μάλλον θα απογοητεύοταν από την ποιότητα!
Ο χρόνος μας κάνει και εξειδανικεύουμε!
Ποτέ δεν ξέραμε τι τρώμε!
Παλιά οι δηλητηριάσεις από γάλα και αυγά ήταν στην ημερήσια διάταξη!
Οχι πιά!Είχα πάθει δηλητηρίαση από μούσμουλο πιτσιρικάς και δεν θα ξεχάσω τους πόνους!!
Οπως είπα και πριν,αν μάθουμε να τρώμε ότι είναι στην εποχή του μικραίνουμε τον κίνδυνο!
-
Σωστά καί άγια αυτά πού λέτε,αλλά ξεχνάτε κάτι πολλύ βασικό.
Ο πλανήτης αυτή τη στιγμή,κατοικείται από εφτά περίπου δισεκατομμύρια ανθρώπους,οι οποίοι πρέπει νά τραφούν.
Αν γυρίσουμε πίσω,στήν εποχή τής 'ορίτζιναλ' ντομάτας (νά μήν πώ γιά καλαμπόκι-σιτάρι κ.λ.π.),τό μέλλον μας θά είναι....σύντομο καί πεινασμένο.
Τό ίδιο σενάριο καί στήν περίπτωση επιστροφής στά 'ορίτζιναλ' ζωϊκά προϊόντα.
Δίκοπο μαχαίρι. -
Αντρέα δεν είμαι 'οικολόγος' (τα εισαγωγικά μπήκαν επίτηδες), και προσπαθώ να μη γίνομαι γραφικός, αλλά πρέπει να παρατηρήσω ότι σήμερα τα σκουπίδια του 'πολιτισμένου' κόσμου (παραγωγή που αχρηστεύεται κλπ...) είναι αρκετά για να τραφεί ο υπόλοιπος κόσμος.
οπότε, από πλευράς διατροφικών αναγκών του πλανήτη, προς το παρόν είμαστε καλυμμένοι. Ή τουλάχιστον, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ να ήμαστε
δε λέω να γυρίσουμε πίσω στην εποχή της ορίτζιναλ ντομάτας όπως λες, αλλά ως εδώ και μη παρέκει
Σπύρος
Περί υβριδίων και μεταλλαγμένων