-
Με αφορμή μία κλήση που δέχτηκα απο φορητό ραντάρ,εκφράζω την απορία,παρακαλώ απαντήστε μου όσοι γνωρίζετε σχετικά:
Πρεπει να υπαρχει πινακίδα που να προειδοποιεί για ελεγχο ταχύτητας για να ειναι νόμιμη η κλήση ή δεν υπαρχει τέτοια υποχρέωση;
(Στο σημείο που την εφαγα εχει κοντα πινακίδα που κανει λογο για 'διαχείριση κυκλοφορίας με ηλεκτρονικα μέσα'.) -
Με αφορμή μία κλήση που δέχτηκα απο φορητό ραντάρ,εκφράζω την απορία,παρακαλώ απαντήστε μου όσοι γνωρίζετε σχετικά:
Πρεπει να υπαρχει πινακίδα που να προειδοποιεί για ελεγχο ταχύτητας για να ειναι νόμιμη η κλήση ή δεν υπαρχει τέτοια υποχρέωση;
(Στο σημείο που την εφαγα εχει κοντα πινακίδα που κανει λογο για 'διαχείριση κυκλοφορίας με ηλεκτρονικα μέσα'.) -
Μεχρι πριν λιγο καιρο υπηρχε σιγουρα αρθρο του ΚΟΚ που ελεγε οτι η προειδοποιητικη πινακιδα ειναι απαραιτητη. Μαλιστα το ειχε κανει θεμα και ο συνηγορος του πολιτη καθως εστηναν φορητα ρανταρ σε σημεια χωρις πινακιδες και μετα κλαιγονταν (οι μπατσοι) οτι δεν ειναι δυνατον σε καθε σημειο με φορητο ρανταρ να υπαρχει και πινακιδα, αλλα τους εκοψε την φορα ο συνηγορος οταν ειπε οτι 'φορητο ή σταθερο, ο νομος ειναι σαφης'
Τωρα που καθομαι και διαβαζω τον ΚΟΚ, αυτο το αρθρο εχει εξαφανιστει...
-
*'Άρθρο 104' παρ.1
...Τα τεχνικά μέσα, με τα οποία διενεργείται η διαπίστωση παραβάσεων του κώδικα στους χώρους όπου διεξάγεται η δημόσια κυκλοφορία, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον εφόσον υπάρχει προειδοποίηση προς το κοινό με μόνιμες πινακίδες για την ύπαρξη και τη λειτουργία τους... (Έκδοση 1999 Παναγιώτας Β. Βαφειάδου*[/i][/i])[/i]
Μια λεπτομέρεια: Μεταξύ ραντάρ και προειδοποιητικής πινακίδας δεν πρέπει, να υπάρχει δρόμος από τον οποίο μπορεί να εισέλθει όχημα, διότι ο οδηγός μπορεί να ισχυριστεί πως δεν είδε την πινακίδα εισερχόμενος στην πορεία του ραντάρ από τον ενδιάμεσο δρόμο.
-
Ο χρήστης luck έγραψε:
*'Άρθρο 104' παρ.1...Τα τεχνικά μέσα, με τα οποία διενεργείται η διαπίστωση παραβάσεων του κώδικα στους χώρους όπου διεξάγεται η δημόσια κυκλοφορία, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνον εφόσον υπάρχει προειδοποίηση προς το κοινό με μόνιμες πινακίδες για την ύπαρξη και τη λειτουργία τους... (Έκδοση 1999 Παναγιώτας Β. Βαφειάδου*[/i][/i])[/i]
με αυτή τη λογική και για το αλκοοτεστ που διεξάγεται με τεχνικά μέσα πρέπει να υπάρχει μόνιμη πινακίδα προειδοποίησης
-
Παιδια στα φορητα ρανταρ υπαρχει θεμα. Και που ξερεις οτι συμαδευαν εσενα? Φιλος που το τραβηξε οσο επαιρνε με ευγενικό τσαμπουκα τελικα εφυγε χωρις κληση, αφου βεβαια ζητησε απο τον αστυνομικό να του αποδειξει οτι οντως συμαδευε το δικο του αυτοκινητο και οτι η ενδειξη δεν επειρεαζοταν απο τα αλλα αυτοκινητα διπλα του....... Αυτο βεβαια ΔΕΝ υσχυει για τα ρανταρ που βγαζουν και φωτο αν και εκει υπαρχει το θεμα του ποιος οδηγει...... το θεμα συκώνει πολυ κουβεντα....
-
Μπορείς να κάνεις αναφορά στην τροχαία, προκειμένου να σου δώσουν τις προδιαγραφές του ραντάρ. Για να είναι σωστή η ένδειξη, πρέπει να γίνεται η λήψη κάτω από κάποιες προϋποθέσεις (γωνία λήψης, φωτισμός κ.τ.λ.)
Το έκανε φίλος μου, το αποτέλεσμα ο δ/της του τμήματος έσβησε την κλήση και τον παρακάλεσε να αποσύρει την αναφορά προς το τμήμα του. -
Να σημειώσω ότι υπάρχει το Προεδρικό Διάταγμα 287/2001(Ειδικές ηλεκτρονικές Τεχνικές Συσκευές για τη βεβαίωση παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας) το οποίο έχει εκδοθεί βάσει της παραγράφου 1 του άρθρου 104 του Νόμου 2696/1999 (Α' 57) 'Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας' :
'...Ο τρόπος της τοποθέτησής τους, οι τεχνικές προδιαγραφές αυτών των μέσων, η λειτουργία τους για τη διαπίστωση των παραβάσεων, τα σχετικά με την αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέγονται από αυτά και τη βεβαίωση των παραβάσεων, τα σχετικά με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στη χρήση τους για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων όσων υπόκεινται στη δράση τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Δημόσιας Τάξης και Μεταφορών και Επικοινωνιών'ΑΛΛΑ το ΠΔ σύμφωνα με το άρθρο 1 του αφορά συσκευές χωρίς παρουσία Αστυνομικού :
'Σκοπός του παρόντος διατάγματος είναι καθιέρωση συστημάτων καταγραφής και βεβαίωσης παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) με ειδικές ηλεκτρονικές τεχνικές συσκευές ή άλλα τεχνικά μέσα, όπως ραντάρ, φωτογραφικές ή κινηματογραφικές μηχανές που εγκαθίστανται και λειτουργούν, χωρίς την παρουσία Αστυνομικού ή άλλου εξουσιοδοτημένου Υπαλλήλου, σε προεπιλεγμένα σημεία σε οδούς και σε χώρους που χρησιμοποιούνται για τη δημόσια κυκλοφορία οχημάτων στο σύνολο του οδικού δικτύου της Χώρας'Όμως το άρθρο 104 του ΚΟΚ δεν κάνει αυτή τη διάκριση και δεν βλέπω το λόγο γιατί να μη μπορεί να γίνει επίκλησή του απ ευθείας, χωρίς την ύπαρξη ΠΔ, για να θεμελιωθεί παράβαση της διαδικασίας εκ μέρους του αστυνομικού αν έχει φορητό ραντάρ και δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ προειδοποιητική πινακίδα....Δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα αλλά νομίζω ότι το άρθρο 104 αφορά και τα φορητά ραντάρ των μπάτσων οπότε και χρειάζεται ΜΟΝΙΜΗ πινακίδα....
Ευχαριστώ για την επισήμανση, μπορεί να χρειαστεί... -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Με αφορμή μία κλήση που δέχτηκα απο φορητό ραντάρ,εκφράζω την απορία,παρακαλώ απαντήστε μου όσοι γνωρίζετε σχετικά:Πρεπει να υπαρχει πινακίδα που να προειδοποιεί για ελεγχο ταχύτητας για να ειναι νόμιμη η κλήση ή δεν υπαρχει τέτοια υποχρέωση;
(Στο σημείο που την εφαγα εχει κοντα πινακίδα που κανει λογο για 'διαχείριση κυκλοφορίας με ηλεκτρονικα μέσα'.)δεν μας ειπες σε ποιο δρομο εφαγες την κληση και τι οριο ειχε και με ποσα σε εγραψε?μετα απο ποσο καιρο σου ηρθε η κληση?
-
Ο χρήστης luck έγραψε:
Μπορείς να κάνεις αναφορά στην τροχαία, προκειμένου να σου δώσουν τις προδιαγραφές του ραντάρ. Για να είναι σωστή η ένδειξη, πρέπει να γίνεται η λήψη κάτω από κάποιες προϋποθέσεις (γωνία λήψης, φωτισμός κ.τ.λ.)
Το έκανε φίλος μου, το αποτέλεσμα ο δ/της του τμήματος έσβησε την κλήση και τον παρακάλεσε να αποσύρει την αναφορά προς το τμήμα του.Ωραίος
Πού μπορούμε να βρούμε περισσότερες λεπτομέρειες; Σκέφτομαι ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα template για να το έχουμε εύκαιρο και να το στέλνουμε για κάθε τέτοια περίπτωση;
-
Ο χρήστης luck έγραψε:
Μπορείς να κάνεις αναφορά στην τροχαία, προκειμένου να σου δώσουν τις προδιαγραφές του ραντάρ. Για να είναι σωστή η ένδειξη, πρέπει να γίνεται η λήψη κάτω από κάποιες προϋποθέσεις (γωνία λήψης, φωτισμός κ.τ.λ.)...όπως και επίσης και πιστοποιητικό εκπαίδευσης του οργάνου που το χειρίζεται...
-
Γαυτο εχουμε πολλες πινακιδες τοπικα που εχουν την επιγραφη οτι η ταχυτητα ελεγχεται απο ρανταρ.
Συνηθως οταν πας στο δικαστηριο τοπικα πρεπει να αποδειξεις οτι το οργανο εκανε καποιο καθος η οτι δεν ακολουθησε τις οδηγιες. Αλλοιως θεωρεται ειδικος και εσυ το ατομο που πρεπει να αποδειξει αλλοιως. Στο κατω κατω αυτο το κανουν καθε μερα. Δεν ειναι δα και τοσο δυσκολο ουτε χρειαζεται να πας στο πανεπιστημιο.
Νικος
-
Ο χρήστης alfa 156 έγραψε:
δεν μας ειπες σε ποιο δρομο εφαγες την κληση και τι οριο ειχε και με ποσα σε εγραψε?μετα απο ποσο καιρο σου ηρθε η κληση?Την εφαγα με επιτόπιο νταραβέρι,ελαχιστα πριν την διχαλα του Λαιμού στην παραλιακή.
Οριο 50,εγω 89.Αυτο σημαίνει 33 ευρώ και 3 ποντάκια.Τσάμπα πράμα αν το συγκρίνεις με το παράνομο παρκάρισμα! -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
δεν μας ειπες σε ποιο δρομο εφαγες την κληση και τι οριο ειχε και με ποσα σε εγραψε?μετα απο ποσο καιρο σου ηρθε η κληση?
Την εφαγα με επιτόπιο νταραβέρι,ελαχιστα πριν την διχαλα του Λαιμού στην παραλιακή.
Οριο 50,εγω 89.Αυτο σημαίνει 33 ευρώ και 3 ποντάκια.Τσάμπα πράμα αν το συγκρίνεις με το παράνομο παρκάρισμα!Τυχερός είσαι, αν έτρεχες με 91 χ/ω ήταν πλημμέλημα, που σημαίνει δικαστήριο και τα ευρώ πολύ περισσότερα.
-
Α, ναι, εκείνο το σημείο που το ένα ρεύμα έχει 70 και το άλλο 50 και είναι σε κατοικημένη περιοχή χωρίς σπίτια!
Αλήθεια, στέκει στο δικαστήριο η αμφισβήτηση του 50 για τους παραπάνω λόγους; Ειδικά τώρα που το όριο στη Βουλιαγμένης και στην Παραλιακή έχει ανέβει; -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
δεν μας ειπες σε ποιο δρομο εφαγες την κληση και τι οριο ειχε και με ποσα σε εγραψε?μετα απο ποσο καιρο σου ηρθε η κληση?
Την εφαγα με επιτόπιο νταραβέρι,ελαχιστα πριν την διχαλα του Λαιμού στην παραλιακή.
Οριο 50,εγω 89.Αυτο σημαίνει 33 ευρώ και 3 ποντάκια.Τσάμπα πράμα αν το συγκρίνεις με το παράνομο παρκάρισμα!α καταλαβα που σε γραψανε,καθε μερα εχουν ρανταρ εκει,μενω βαρκιζα και τους βλεπω καθημερινα,εχουν σιγουρες παραβασεις γιατι ειναι κατηφορα....
αρα δεν σε εγταψε φωτορανταρ,σε εγραψε μπατσος με μπιστολι...κλασικη περιπτωση!!
αμα σου πω εμενα γιατι με γραψανε εχθες οι τροχαιοι γλυφαδας θα γελας μια βδομαδα....
ολοι γνωριζετε τουλαχιστον εσεις που κινηστε απο αυτα τα λιμερια στην κατηφορα μετα τις αλκυωνιδες στην βαρκιζα,για το ρανταρ που εχει τα βραδια...κλασικη κατηφορα και εκει....
εγω λοιπον δεν κατεβαινα προς βαρκιζα ανεβαινα προς λιμανακια,βλεπω ενα περιπολικο με 2 μαλακες μεσα να γελανα στο ιδιο σημειο που στηνουν το ρανταρ...αναβοσβηνω και εγω τα φωτα ωστε οι απεναντοι ν απροσεχουν απο τις ...ορεξεις των τσεων...ελα ντε ομως που το περιπολικο ηταν για ντεκορ εκει αφου το ειχαν βαλει επιτηδες για να γραφουν στην ανηφορα για παρανομη χρηση φωτων αφου ολοι στην θεα του περιπολικου αναβοσβηναν τα φωτα στους αντιθετος ερχομενους!!!!!αυτη ειναι η τροχαια μας φιλοι μου.... -
Ο χρήστης alfa 156 έγραψε:
αμα σου πω εμενα γιατι με γραψανε εχθες οι τροχαιοι γλυφαδας θα γελας μια βδομαδα....
ολοι γνωριζετε τουλαχιστον εσεις που κινηστε απο αυτα τα λιμερια στην κατηφορα μετα τις αλκυωνιδες στην βαρκιζα,για το ρανταρ που εχει τα βραδια...κλασικη κατηφορα και εκει....
εγω λοιπον δεν κατεβαινα προς βαρκιζα ανεβαινα προς λιμανακια,βλεπω ενα περιπολικο με 2 μαλακες μεσα να γελανα στο ιδιο σημειο που στηνουν το ρανταρ...αναβοσβηνω και εγω τα φωτα ωστε οι απεναντοι ν απροσεχουν απο τις ...ορεξεις των τσεων...ελα ντε ομως που το περιπολικο ηταν για ντεκορ εκει αφου το ειχαν βαλει επιτηδες για να γραφουν στην ανηφορα για παρανομη χρηση φωτων αφου ολοι στην θεα του περιπολικου αναβοσβηναν τα φωτα στους αντιθετος ερχομενους!!!!!αυτη ειναι η τροχαια μας φιλοι μου....Μπα; Πονήρεψαν βλέπω οι τροχονόμοι.
Δηλαδή, για να καταλάβω κάτι σ'αυτό το σημείο: γιατί θα πρέπει ν'ανεχτεί η τροχαία την προειδοποίηση των παρανομούντων με φώτα, χειρονομίες ή σήματα καπνού από την εξάτμιση; Κι αν κάποιος από δαύτους πηγαίνει μαλιοκούβαρα και, αποφεύγοντας το μπλόκο, παρακάτω σκοτώσει κανέναν άνθρωπο, θα είναι εντάξει με τη συνείδησή του ο 'καλός Σαμαρείτης'; Να προειδοποιήσουμε μήπως και κάποιο από τα ζώα που αναφέρονται εδώ; http://www.4troxoi.gr/4tforum/viewtopic.php?t=9010
-
Εγώ παντα θα προειδοποιώ όσο οι τροχαίοι εχουν την νοοτροπία του 'ελα να σου βρω κατι να σε γράψω',αλλωστε κακό δεν κανει αν μειώσει ο άλλος την ταχύτητα του με το σήμα σου..
-
Το σινιάλο μπορείς να το δικαιολογησεις εύκολα:
- έβγαινε παπάκι από το στενό
- το έκανα στον μπροστινό γιατί ήθελα να τον περάσω
- έχει χαλάσει το βαρελάκι και μαζί με το φλας αναβοσβύνουν τα φώτα
Kλήση,χρειαζεται προειδοποιητική πινακίδα ή οχι;