-
Το ξέρω ότι τα θέμα των σκουπιδιών που πετάμε στους δρόμους το έχουμε συζητήσει ξανά αλλά αυτό που είδα σήμερα μου έκανε εντύπωση. Κινούμενος στην παραλιακή έχω μπροστά μου ένα Peugeot 607 του οποίου ο οδηγός ανοίγει το παράθυρο και πετάει έξω ένα άδειο πακέτο τσιγάρα. Δεν ξέρω αν είμαι ρατσιστής και αν θα αντιδρούσα το ίδιο αν ήταν Lada ειλικρινά. Περιμένεις όμως τουλάχιστον από ανθρώπου που έχουν μια όποια οικονομική επιφάνεια να μην έχουν τόσο κακές συνήθειες.
Η αλήθεια είναι ότι από όποιον κι αν γίνεται κάτι τέτοιο σε εξοργίζει αφάνταστα. Ο Δήμαρχος μας έχει ξεκινήσει υποτίθεται εκστρατεία για την εξάλειψη του φαινομένου απόρριψης σκουπιδιών στους δρόμους με επιβολή ακόμα και προστίμων ώστε να καθαρίσει η πόλη ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι αγώνες. Τι μπορεί να καταφέρει ειλικρινά δεν ξέρω όταν βλέπω ότι κάφροι υπάρχουν σε κάθε βαθμίδα (οικονομική και κοινωνική) του τόπου μας. -
Το ξέρω ότι τα θέμα των σκουπιδιών που πετάμε στους δρόμους το έχουμε συζητήσει ξανά αλλά αυτό που είδα σήμερα μου έκανε εντύπωση. Κινούμενος στην παραλιακή έχω μπροστά μου ένα Peugeot 607 του οποίου ο οδηγός ανοίγει το παράθυρο και πετάει έξω ένα άδειο πακέτο τσιγάρα. Δεν ξέρω αν είμαι ρατσιστής και αν θα αντιδρούσα το ίδιο αν ήταν Lada ειλικρινά. Περιμένεις όμως τουλάχιστον από ανθρώπου που έχουν μια όποια οικονομική επιφάνεια να μην έχουν τόσο κακές συνήθειες.
Η αλήθεια είναι ότι από όποιον κι αν γίνεται κάτι τέτοιο σε εξοργίζει αφάνταστα. Ο Δήμαρχος μας έχει ξεκινήσει υποτίθεται εκστρατεία για την εξάλειψη του φαινομένου απόρριψης σκουπιδιών στους δρόμους με επιβολή ακόμα και προστίμων ώστε να καθαρίσει η πόλη ιδίως τώρα που πλησιάζουν οι αγώνες. Τι μπορεί να καταφέρει ειλικρινά δεν ξέρω όταν βλέπω ότι κάφροι υπάρχουν σε κάθε βαθμίδα (οικονομική και κοινωνική) του τόπου μας. -
Eγω θα πω αυτο πιστευω και οποιος θελει ας με κραξει.
ΔΕΝ μου βγαζεται απο το μυαλο την εντυπωση που μου εχει δημιουργηθει (μετα απο 4 χρονια διαρκους οδηγησης μεσα στην πολη, με πολλα διανυθεντα χλμ), οτι οσοι εχουν μια ανωτερη-ανωτατη οικονομικη επιφανεια (οπως αυτη φαινεται απο το τι οδηγανε) ειναι οι μεγαλυτεροι γυφτοι που εχω δει ποτε μου στο δρομο, και ως προς τα σκουπιδια που πετανε στον δρομο, και ως προς το πως κινουνται στον δρομο, και ειδικοτερα ως προς το πως συμπεριφερονται στους υπολοιπους....(φυσικα παντα υπαχουν και οι εξαιρεσεις, αλλα εγω πιστευω ακραδαντα οτι οι 'πλουσιοι' ειναι καραγκιοζακια κατα κανονα...) -
Ενισχυοντας αλλα και παραλληλα διορθωνοντας τον Keycey να πω οτι οι χειροτεροι ειναι οντως αυτοι που λεει αλλα οχι ολοι... οι διαφορα ειναι συνηθως στους ΝΕΟΠΛΟΥΤΟΥΣ οι οποιοι βρεθηκαν με φραγκα στα χερια, σε καλη θεση, και πιασανε τον παπα απταρχιδια! αυτοι ειναι που φαιροντε στα βλαχοι, και δεν ξεχνανε με τιποτα τις αηδιαστικες συνηθειες τους...
οι μεσαια-χαμηλη ταξη συνηθως ειναι καλλιτερη απο αυτους! -
Διαφωνω για τη συσχετιση της οικονομικης επιφανειας- συμπεριφορας. Σπουδαζω περιβαλλοντολογος και εχω δει παρομοιο περιστατικο απο καθηγητη μου!! ναι καλα διαβαζουν τα ματια σας!
Επίσης ειμαι 4ο ετος και πολλοι συμφοιτητες μου το κανουν, παρολου που καποιος θα σκεφτοταν, οτι αυτοι (οι φοιτητες) εχουν αναπτυξει περιβαλλοντικη ευαισθησια και θα πρεπει να αποτελουν παραδειγμα για τους υπολοιπους..
Δυστυχως, το μεγαλο τασακι, θα εξακολουθει να γεμιζει...
-
Το κάνουν πολλοί αυτό είναι αλήθεια, νομίζω όμως ότι για αυτό δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Αυτό που μπορούμε όμως να κάνουμε στα σίγουρα είναι το να φερόμαστε εμείς σωστά. Να είμαστε εμείς εντάξει. Τωρά το να θάβουμε τους άλλους είναι το μόνο εύκολο...
-
το να λεμε οτι οι νεοπλουτοι ειναι αυτοι που παροτι βγαλαν καποια λευτα δεν εχουν αποβαλοι τις κακες συνηθιες ειναι ευκολο οπως και το να καταμεριζουμε ευθηνες ειναι ευκολο
αλλα εγω κανοντας ισως και λιγο τον συνηγορο του διαβολου θελω να ρωτησω δεν υπαρχει κανεις μεσα στο φορουμ που να εχει αδιασει το τσιγαρο κατο απο το αυτοκινητο που να μην εχει πεταξη απ εξω ουτε πακετο με τσιγαρα ουτε κουτι απο πορτοκαλαδα ουτε ναυλον και χαρτακι απο καινουργιο πακετο τσιγαρα ουτε καν γοπα η κατι αλλο εστο και αν το εχει μετανιωσει που το εκανε δεν λεω να το κανει τωρα γιατι εγω πακετο αδειο εχω πεταξει αλλα μετα το θεωρησα μαλακια ωσον αφορα γοπα και σταχτι απο τσιγαρα το εχω κανει δεν ξερω και εγω ποσες φορες απλα συνηθως δεν το σκευτομαι οταν το κανωΜην μου πειτε οτι οτι ολοι εδω μεσα ειναι τοσο τελειοι που δεν εχουν πεταξι ποτε και τιποτα απ το παραθυρο εστω και αν μετα το ξανασκευτηκαν δε λεω
Αλλα σκευτομαι αφου το εχω κανει και εγω (και καμια φορα το κανω ακομα) ποιος μου δινει το δικαιωμα να κατακρινω ολους τους υπολοιπους που το κανουν. οπο την στιγμη που και εγω δεν ειμαι σωστος. -
Το χειρότερο δεν είναι το να πετάξεις μια γόπα από τσιγάρο μέσα στην πόλη. Άλλωστε κ πεζός να ήσουν πάλι κάτω θα το πετούσες. Υποδομή δεν ύπαρχει, αυτό είναι γνωστό. Τί γίνεται όμως όταν το πετάξεις σε μία επαρχιακή διαδρομή, όταν τριγύρω υπάρχουν ξεραμένα φύτα; Αυτό είναι που με εκνευρίζει περισσότερο απο κάθε άλλο! Εκτός από ένδειξη ανυπαρξίας παιδίας είναι κ επικίνδυνο! Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε το τασάκι. Άλλωστε κ αυτό έχει ένα λόγο ύπαρξης.... Έτσι δεν είναι;
-
Ο χρήστης Dimitris_UK έγραψε:
Το χειρότερο δεν είναι το να πετάξεις μια γόπα από τσιγάρο μέσα στην πόλη. Άλλωστε κ πεζός να ήσουν πάλι κάτω θα το πετούσες. Υποδομή δεν ύπαρχει, αυτό είναι γνωστό. Τί γίνεται όμως όταν το πετάξεις σε μία επαρχιακή διαδρομή, όταν τριγύρω υπάρχουν ξεραμένα φύτα; Αυτό είναι που με εκνευρίζει περισσότερο απο κάθε άλλο! Εκτός από ένδειξη ανυπαρξίας παιδίας είναι κ επικίνδυνο! Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να αξιοποιήσουμε το τασάκι. Άλλωστε κ αυτό έχει ένα λόγο ύπαρξης.... Έτσι δεν είναι;Ωραιο ποστ Δημητρη! Ως καπνιστης, καλως η κακως, αλλα κ ως σκεπτομενος αν8ρωπος, με εκφραζει κ με καλυπτει απολυτα η απαντηση σου.
Το τασακι παντως τις περισσοτερες φορες παιζει ρολο απο8ηκευσης ψιλων..
-
Ο χρήστης citastak έγραψε:
Διαφωνω για τη συσχετιση της οικονομικης επιφανειας- συμπεριφορας. Σπουδαζω περιβαλλοντολογος και εχω δει παρομοιο περιστατικο απο καθηγητη μου!! ναι καλα διαβαζουν τα ματια σας!Δάσκαλε που δίδασκες...
αλλα εγω κανοντας ισως και λιγο τον συνηγορο του διαβολου θελω να ρωτησω δεν υπαρχει κανεις μεσα στο φορουμ που να εχει αδιασει το τσιγαρο κατο απο το αυτοκινητο που να μην εχει πεταξη απ εξω ουτε πακετο με τσιγαρα ουτε κουτι απο πορτοκαλαδα ουτε ναυλον και χαρτακι απο καινουργιο πακετο τσιγαρα ουτε καν γοπα η κατι αλλο εστο και αν το εχει μετανιωσει που το εκανε
Όχι τα τελευταία 12 χρόνια (είμαι 24)...
Το χειρότερο δεν είναι το να πετάξεις μια γόπα από τσιγάρο μέσα στην πόλη. Άλλωστε κ πεζός να ήσουν πάλι κάτω θα το πετούσες. Υποδομή δεν ύπαρχει, αυτό είναι γνωστό.
Δεν το καταλαβαίνω φίλε μου αυτό το επιχείρημα... Γιατί στην πόλη η μόλυνση δεν είναι τόσο 'κακή';;;
Και τι εννοείς ότι δεν υπάρχει υποδομή; Ναι, δεν υπάρχει κάδος κάθε 1 μέτρο, αλλά δεν πιστεύω να είναι τόσο δύσκολο να κάνουμε 2 βηματάκια και να πετάξουμε το σκουπιδάκι μας στον παραδίπλα κάδο. Τουλάχιστον στην Θεσσαλονίκη κάδοι υπάρχουν αρκετοί... Το ίδιο και στις περισσότερες Ελληνικές πόλεις (και χωριά!) που έχω δει... κοιτάξτε το και θα δείτε ότι έχουμε επάρκεια σε κάδους... Αλλού υστερούμε...
Στην Γερμανία, που ήμουν πρόσφατα (τέλη Μαρτίου), οι κάδοι ήταν πολύ λιγότεροι, αλλά δεν είδα κόσμο (ΚΑΝΕΝΑΣ!) να πετάει χαρτάκια, τσιγάρα κτλ κάτω...
Σημ.: Δεν θέλω να μαλώσω με κανέναν και συγνώμη εάν γίνομαι ώρες ώρες λίγο εριστικός!
-
Την πρώτη φορά που πέταξε η κόρη μου χαρτάκι από τσίχλα έξω από το αυτοκίνητο, φάγαμε 15 λεπτά για να το βρούμε. Όποτε κάποιο από τα παιδιά μου πετάει αφηρημένα κάτι κάτω, το στέλνω πίσω να το μαζέψει. Γυρίζοντας σπίτι από βόλτα, έχουμε και σακούλα με σκουπίδια μαζί.
Στο αυτοκίνητο έχουμε σχεδόν πάντα σκουπιδοσακούλα. Όταν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε το χώρο στα πόδια του συνοδηγού και κάνουμε στάση σε κάδο για άδειασμα.
Νομίζω ότι η επανάσταση αρχίζει από τον καθένα μας ξεχωριστά. Μου αρέσει ο τύπος που μαζεύει από κάτω το πακέτο του κάφρου και του το επιστρέφει λέγοντας 'Κύριε, σας έπεσε αυτό'. -
...αλλα δεν έχω πετάξει ποτέ κάτι κατω. Και ούτε προβληματίστηκα ποτέ ιδιαίτερα.
Δεν είμαι καπνιστής και χαίρομαι γι'αυτό. Οι φίλτατοι καπνιστές όμως που γεμίζουν το δρόμο, γλάστρες, πατώματα΄κτλ με γόπες το μόνο που καταφέρνουν είναι να γίνονται ακόμα πιο αντιπαθείς.
-
Όσον αφορά την συσχέτιση νεόπλουτου και ρίψης σκουπιδιών έχω να σας υπενθυμίσω την διαφήμιση του καφέ Λουμίδη με τις δυο γειτόνισσες, όπου η μία έριχνε τα φύλλα του πεζοδρομίου στο κομμάτι της διπλανής, και όταν εκείνη την κάλεσε για καφέ, φεύγοντας αυτή μεν τα είχε βάλει σε σακούλα, αλλά και πάλι την έβαλε στο τμήμα της διπλανής, καταλήγοντας να λέει πως:
'Εμείς καφέ φτιάχνουμε, όχι ανθρώπους!'
Έτσι και δω! Τα λεφτά δεν κάνουν τον άνθρωπο, πόσο δε μάλλον το αυτοκίνητό του...
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Στην Γερμανία, που ήμουν πρόσφατα (τέλη Μαρτίου), οι κάδοι ήταν πολύ λιγότεροι, αλλά δεν είδα κόσμο (ΚΑΝΕΝΑΣ!) να πετάει χαρτάκια, τσιγάρα κτλ κάτω...Ακριβώς έτσι είναι. Σε καμία πόλη / μέρος του κόσμου δεν έχουν βάλει κάδο κάτω από το χέρι των πολιτών, αλλά και πάλι δε βλέπεις σκουπίδια.
Εμείς γιατί πρέπει να έχουμε κάδο κάτω από το χέρι μας αλλιώς φταίει το κράτος;Θες να καπνίσεις; Ωραία (αν και το σιχαίνομαι). Πέτα όμως τη στάχτη και τη γόπα στο τασάκι!!
Αν γεμίζει εύκολα να το αδειάζεις συχνότερα. Αν Είναι αντιεργονομικό ας έπαιρνες άλλο αμάξι με μεγαλύτερο, ή ας μην κάπνιζες. Αν το θες για κερματοθήκη (που και εγώ για αυτό το σκοπό το έχω) βάλε τασάκι από ταβέρνα στο ταμπλώ, να το βρίσκεις και ευκολοτερα, να μη γεμίζει και να σου στηρίζει και το τσιγάρο.Μπορεί να μην καπνίζω, αλλά τρώω τσίχλες, και το τασάκι το θέλω για τα κέρματα. Βρίσκω λοιπόν μια παλιά απόδειξη διοδίων, τυλίγω την τσίχλα εκεί και την κρατάω ΜΕΣΑ στο αμάξι. Την πετάω μετά στα σκουπίδια.
Λύσεις υπάρχουν, το θέμα είναι να βάλουμε ο καθένας από ένα βοτσαλάκι, και θα χτιστεί παλάτι στον χώρο που κάποτε ήταν το σκουπιδαριό.
ΓΑΜΩΤΟ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ ΠΛΕΟΝ ΖΩ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΗ ΧΩΡΑ ΖΗΛΕΥΩ ΤΡΕΛΛΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΧΩΡΑ ΕΤΣΙ ΚΑΘΑΡΗ!!!
Υ.Γ. Μιλάω κυρίως για τους καπνιστές, γιατί έχω διαπιστώσει από τους γνωστούς μου πως αυτοί είναι κατά βάση που πετάνε τα σκουπίδια, ακόμα και τα μη σχετικά με το κάπνισμα...
-
Δεν ξερω αν εχει να κανει με νεοπλουτους η οχι. Ξερω ομως πως συχνα βλεπω γυρω μου ανθρωπους, που ξαφνικα βρισκονται με καποια χρηματα η εξουσια στα χερια τους (ειτε γιατι τα δουλεψαν, ειτε γιατι τα εκλεψαν -το πιο συνηθες, ειτε γιατι τα κληρονομησαν) αντι να κοιταξουν να κανουν την ζωη τους (και τον εαυτο τους) καλυτερη και πιο ποιοτικη με την οικονομικη ανεση που αποκτουν, να τ’ ακουμπανε κανονικα για την μερτσεντε, μπεμβε, αουντι που ειχαν παντα στο ματι (και στο ματι του... γειτονα)... Ομως τα ρασα δεν κανουν τον παπα κι η ελλειψη παιδειας και καλλιεργειας δεν υποκαθισταται απο ενα ματσο ακριβες λαμαρινες. Κι η συμπεριφορα τους ειναι ιδια με αυτη που ειχαν οταν οδηγουσαν το ταπεινο Fiat Uno (οπως αυτο που προχθες μου εκανε ενα γερο βαθουλωμα ξεπαρκαρωντας στο ολοκαινουριο Focus μου επειδη, λεει, δε με ειδε ). Δυστυχως, ποτε δε θα γινουμε ανθρωποι...
-
Να ξέρετε πάντως ότι: 'τα βρώμικα αυτοκίνητα τα οδηγάνε καθαροί άνθρωποι'. Και εννοω βρώμικα εσωτερικά. Προσωπικά έχω πάντα μία σακούλα με σκουπίδια στο αυτοκίνητο που την πετάω (όχι στο δρόμο ) 1-2 φορές την εβδομάδα, μαζεύοντας όλα τα σκουπίδια μέσα.
-
Στη θέα ενός συνεπιβάτη να πετά σκουπίδια από το παράθυρο αρχίζω και εκνευρίζομαι, φουντώνω μια φορά
Πόσο μάλλον όταν κάποιος φίλος, συγγενής, γνωστός μου, τό κάνει μέσα από το δικό μου αυτοκίνητο, φουντώνω δυο φορές
Μου έχει τύχει, δυστυχώς. Αν μετά από υποδείξεις, παρατηρήσεις και αρκετές προσπάθειες εξηγήσεων του λάθους, δεν καταλαβαίνει και την επόμενη φορά συνεχίζει τα ίδια, τότε φουντώνω κι άλλη μια
Μετά, δε λέω τί γίνεται...
-
Κοινωνιολογικό-ανθρωπολογικό case study:
Γιατί ο ίδιος Έλληνας που πετάει από γόπα έως και σακούλα σκουπιδιών στο δρόμο, το πεζοδρόμιο, την αυλή του γείτονα κ.λπ. όταν βγει από τα σύνορα της χώρας του μετατρέπεται σε καθαρό, προσεκτικό και ευσυνείδητο πολίτη; Με ποιο τρόπο συμμεταβάλλονται οι παράγοντες 'βρώμικη πόλη', 'βρώμικοι άνθρωποι';;;
Σχετικό περιστατικό:
Προχθές ένα ανθρωπόμορφο ζώον, έκανε επικίνδυνο ελιγμό μέσα στην κίνηση φρενάροντας για να πλησιάσει ένα κάδο, να πετάξει με φόρα ένα κουτί από χυμό στα πλάγια του κάδου, το οποίο γκελάροντας κατέληξε στη μέση του δρόμου. Και ατύχημα κόντεψε να προκαλέσει και τελικά βρώμισε τον τόπο! Μήπως τελικά τα πάντα δεν είναι θέμα παιδείας και συμπεριφορών, αλλά απλής και αγνής... ΒΛΑΚΕΙΑΣ;;;
-
Η γενικότερη συμεριφορά και οι συνήθειες ενός ανθρώπου σε κάθε διαδικασία της ζωής εξαρτώνται από την εκπαίδευση και την γενική του παιδεία και δεν αλλάζουν με τα λεφτά που μπορεί να βγάλει ούτε με ημίμετρα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε υπάρχει και ο όρος νεόπλουτος (και οι αντίστοιχοι όροι new money στα αγγλικά και nouveau riche στα γαλλικά) για να ξεχωρίσει τα άτομα που έχουν χρήματα αλλά υστερούν σε θέματα συμπεριφοράς.
Για το λόγο αυτό θα έπρεπε να έχει και για μένα έχει σημασία όχι μόνο πόσα λεφτά βγάζεις αλλά και πώς τα βγάζεις. Νομίζω ότι με κοινό μέσο οικογενειακό κοινωνικό και οικονομικό background, η παιδεία και κατά συνέπεια γενικότερη συμπεριφορά του, ενός που έβγαλε τα λεφτά του σκληρά εργαζόμενος ή ενός που σπούδασε θα είναι καλύτερη από κάποιον που απλά τα κέρδισε στο λότο ή το χρηματιστήριο....κοκ (εννοείται ότι δεν είναι απόλυτο αυτό)
Το γεγονός ότι ίσως όλοι έχει τύχει να πετάξουμε σκουπίδι από το αυτοκίνητο κλπ δεν μας κατατάσσει αυτόματα στους βρώμικους, απαίδευτους κλπ. Για αυτό χρησιμοποιώ τη λέξη συνήθειες.
ΤΑ ΜΕΤΑΞΩΤΑ ΒΡΑΚΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΞΙΟΥΣ ΚΟ.......