-
Διάβασα ένα παλιό post που κλειδώθηκε,για το βομβαρδισμό του Ιράκ.
Το τι έχει γραφτεί μέσα,άλλοτε εξοργίζει και άλλοτε προκαλεί το γέλωτα.
Ρωτάω,λοιπόν,ποια είναι τα όρια της έκφρασης μέσα σε αυτό το forum;
Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει;
Να εξηγήσετε παρακαλώ το πού σταματάει το όριο της ευπρεπούς έκφρασης και πού αρχίζει η ύβρη.
Για να μην επαναληφθούν τέτοια αίσχη! -
Να εξηγήσετε παρακαλώ το πού σταματάει το όριο της ευπρεπούς έκφρασης και πού αρχίζει η ύβρη.
Ο χρήστης eizo έγραψε:
Το τι έχει γραφτεί μέσα,άλλοτε εξοργίζει και άλλοτε προκαλέι το γέλωτα.
Ρωτάω,λοιπόν,ποια τα όρια της έκφρασης μέσα σε αυτό το forum;
Να εξηγήσετε παρακαλώ που σταματάει το όριο της ευπρεπούς έκφρασης και αρχίζει η ύβρη.
Για να μην επαναληφθούν τέτοια αίσχη!Φαντάζομαι ότι εννοείς το 'Γενικώς'.
Τα όρια της έκφρασης σ'αυτό το φόρουμ (θέλω να πιστεύω ότι) ορίζονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Στο θέμα που αναφέρεις φαντάζομαι ότι σε 'ενόχλησε' το ιδεολογικό περιεχόμενο ή ο τρόπος έκφρασης ενός συγκεκριμένου μέλους, το οποίο έχει πλέον αποχωρήσει.
Το ότι ο 'καθένας γράφει ό,τι θέλει' το θεωρώ δεδομένο, μιας και μιλάμε για **forum **δηλαδή **Βήμα **(πρβ και το 'τις βούλεται αγορεύειν'). Ο καθένας κρίνεται από όλους τους υπόλοιπους τόσο για το 'ήθος' του (ό,τι και να σημαίνει αυτό), όσο και για την συνολική προσφορά του. Θα ανησυχούσα πολύ αν άρχιζαν να μπαίνουν 'κανόνες συμπεριφοράς', πέραν βέβαια των λίγο-πολύ αυτονόητων που αναγράφονται στον Κανονισμό Χρήσης.
Να είσαι λοιπόν σίγουρος ότι 'αίσχη' θα επαναληφθούν, υπάρχουν και κάποιοι κακόβουλοι χρήστες, που ευτυχώς γίνονται αντιληπτοί γρήγορα και επιλαμβάνονται οι Διαχειριστές.
Αν τώρα εννοείς ότι κάτι είναι 'αίσχος' γιατί διαφωνεί με τη δική σου (ή του 99.99% του πληθυσμού) βιοθεωρία, τότε λυπάμαι... that's life
-
Ακριβώς
Νομίζω είναι θέμα ένστικτου να καταλάβεις τι μπορείς να πεις σε μια παρέα και τι όχι.
Κάπου βλέπεις το κλίμα που επικρατεί
Γιαυτό και στην ζωή εκτός internet η συμπεριφορά μας δεν είναι η ίδια με όλες τις παρέες.
Άλλο αστείο θα πεις σε μια παρέα με 16χρονα για παράδειγμα και άλλο με 50χρονους...Έτσι και εδώ...δεν υπάρχουν κανόνες σαφείς...
Υπάρχει ένα κλίμα που σαφώς και ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά
Το θέμα είναι αν κάποιος ταιριάζει με το κλίμα που έχει δει ότι επικρατεί...
Προσωπικά νιώθω ότι ταιριάζω...Δεν έχω νιώσει ποτέ ότι βρίσκομαι σε λάθος χώρο
Δεν θυμάμαι πολλές περιπτώσεις που ένιωσα ότι δεν με καταλαβαίνουν...εκτός από εξαιρέσεις των εξαιρέσεωνΠάντως αν δεν μου πήγαινε το κλίμα απλά θα έφευγα...χωρίς να επιμένω να αλλάξω καταστάσεις ας πούμε...
That’s life όπως αναφέρθηκε...
Δύσκολο και άδικο να μην μπορούμε να αλλάζουμε τους άλλους...
Αλλά κουραστικό να μας αλλάζουν...
Σωστά? -
Και οι δύο που προηγήθηκαν κάλυψαν το θέμα 100% (που έλεγε και μια ψυχή!! )
Το 4ΤΦόρουμ δημιουργήθηκε απο τις ΤΕ,για να δώσει βήμα λόγου σε όλους όσους ασχολούνται με τα του αυτοκινήτου γενικότερα!
Λειτούργησε και λειτουργεί,με βάση τον αυτοέλεγχο των μελών του!
Προβληματα μπορούν να δημιουργηθούν περιστασιασκά είτε απο μέλη που δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργει είτε απο μέλη κακόβουλα!!
Προσωπικά,αφήνω τις συζητήσεις να τραβάνε...αρκει να μην μπαίνουμε σε προσωπικούς χαρακτηρισμούς!!
Κάτι που με ενόχλησε π.χ. είναι η προσωπική επίθεση προς τον ΣΧ στους Ελληνικούς Αγώνες!!
Οχι μόνο γιατι προσωπικά ο ΣΧ είναι αυτός που δημιούργησε,στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει (παρά τις γκρίνιες απο πολλούς!!) αυτο εδω το Φόρουμ,αλλά και γιατι δεν είναι νομίζω σωστό να βγαίνει κάποιος και να βρίζει ή να καταηγορεί κάποιον άλλο με εικασίες και προσωπικές προσβολές!!
Το έχω ξαναπεί,το 4TF λειτουργεί με ένα τρόπο που δεν έχω βρει σε κανένα άλλο Φόρουμ!!
-
Φυσικά αυτό που με ενόχλησε δεν ήταν η έκφραση απόψεων,αλλά τα σχόλια τύπου 'τι ασχολιόμαστε με τον υπάνθρωπο..ανόητο' κλπ.
Διαφωνώ κάθετα με την άποψη του Gavriil περί 'δίκαιης επίθεσης στο Ιράκ',αλλά δε γίνομαι υπάνθρωπος με το να διεκδικώ δικαίωμα έκφρασης και γι'αυτόν.
Αν εννοείτε ότι αποχώρησε ο Gavriil,τότε θα το δικαιολογήσω,αφού αναρωτήθηκε πολλάκις για τη στήριξη που θεώρησε πως έπρεπε να έχει,όταν δέχτηκε υβριστική επίθεση.
Αν εγώ,για παράδειγμα,πω οποιονδήποτε μέσα στο φόρουμ 'καραγκιόζη',θεωρώ πως πρέπει να μου απαγορευτεί η είσοδος εδώ.Αλλά επειδή στο χώρο συζήτησης συναντιώνται διάφοροι χαρακτήρες με άλλη νοοτροπία,ίσως η ενδεδειγμένη λύση να είναι η προειδοποίηση προς το χρήστη και η πρόσκληση για επανόρθωση.Άλλο ελευθερία έκφρασης και άλλο ασυδοσία.
Και κάτι άλλο..το να γράφω μ@λ@κας ή λαλάκας ,αντί για τη γνωστή βρισιά,δε σημαίνει πως σέβομαι το φόρουμ.Είναι υποκριτική στάση,αφού και η καμουφλαρισμένη λέξη παραπέμπει στη βρισιά.
Τέλος,όταν κάποιος ξεπεράσει τα όρια και αναγκάζει τους operators να του απαγορεύσουν την είσοδο στο φόρουμ,καλό είναι να γίνει αυτό σταδιακά,ώστε να πληροφορηθεί ο ίδιος ΤΙ ακριβώς έφταιξε και για να μάθουν και οι υπόλοιποι τι συνέβη,για να γνωρίζουν πως διεγράφη ο συγκεκριμένος χρήστης και το λόγο που οδήγησε εκεί,αλλά και προς αποφυγή μιμήσεων. -
Ο χρήστης eizo έγραψε:
Τέλος,όταν κάποιος ξεπεράσει τα όρια και αναγκάζει τους operators να του απαγορεύσουν την είσοδο στο φόρουμ,καλό είναι να γίνει αυτό σταδιακά,ώστε να πληροφορηθεί ο ίδιος ΤΙ ακριβώς έφταιξε και για να μάθουν και οι υπόλοιποι τι συνέβη,για να γνωρίζουν πως διεγράφη ο συγκεκριμένος χρήστης και το λόγο που οδήγησε εκεί,αλλά και προς αποφυγή μιμήσεων.Στη μόνη περίπτωση που ξέρω να έχει γίνει διαγραφή μέλους (Χρονομέτρης/Zeitmesser/Rehnfahrer/Αθάνατος/Φοίνικας είναι μερικά από τα ID που χρησιμοποίησε) ο χρήστης με αυτή τη σειρά προειδοποιήθηκε από τους moderators πάρα πολλές φορές, σβήστηκαν δημοσιεύσεις του, του αφαιρέθηκε η δυνατότητα αποστολής pm (γιατί προκαλούσε άλλα μέλη του φόρουμ με απειλητικά pm) και μετά διαγράφηκε από το φόρουμ. Ο Γαβριήλ δεν διαγράφηκε αλλά αποχώρησε μόνος του.
-
Αυτό που πέρα από όλα τα άλλα εμένα προσωπικά με έκανε από την πρώτη μέρα που μπήκα στο Forum μας να νιώσω σαν στο σπίτι μου ήταν το παρεϊστικο και ζεστό κλήμα που επικρατεί. Πάντα θα υπάρχουν οι διαφορετικές απόψεις και οι διαφορετικές συμπεριφορές. Δεν είναι δυνατόν να γίνουμε όλοι ίδιοι και δεν είναι το ζητούμενο. Η ευπρέπεια είναι μεγάλο προσόν που θα πρέπει να το κουβαλάμε παντού και όχι μόνο εδώ. Αν δεν το έχεις δεν μπορεί κανίς διαχειριστής να στο μπολιάσει. Το καλό είναι ότι το Forum έχει μια μοναδική δυνατότητα αυτοκάθαρσης που πηγάζει από τη συμπεριφορά όλων μας. Πολλοί ήρθαν άλλοι έμειναν και άλλοι όχι. Το καλό είναι ότι τελικά επέλεξαν να μείνουν αποδέχονται τους άγραφους νόμους και εναρμονίζονται με το γενικό κλήμα.
Είμαστε καλά πάμε μπροστά και μακάρι να μπορέσουμε σε κάποια εκδήλωση να βρεθούμε όσο γίνεται περισσότεροι μαζί. -
Συμφωνω και εχω δηλωσει αρκετες φορες οτι υπαρχει εδω μεσα η ωριμοτητα να απομακρυνθουν καποιοι κακοι και αστοχοι με το επιπεδο συνομιλητες.
Η ενσταση μου εχει να κανει με την υπερμετρη επεμβαση των moderators.Διαφωνω καθετα.Το ειχα ξαναπει και ελαβα την απαντηση 'δεν επεμβαινουμε στην συζητηση,ας παει οπου θελει,αρκει να μην παει εκει'!.Αν ειναι δυνατον...
Προσωπικα,προτιμω ως σταση την αδιαφορια,οταν πλεον ειναι φανερο οτι δεν μπορεις να συζητησεις,παρα την προσπαθεια να φιμωσουμε τον αλλον... -
Στάσου βρέ Τσούκα λίγο!Πού έχεις δεί υπέρμετρη επέμβαση από τούς μοντερέτορς;Στό ότι δέν θέρουν νά γίνει πολιτική συζήτηση στό φόρουμ;
Ξανασκέψου τό λίγο.Εχουν πέσει 'μπινελίκια' γιά ασήμαντες αφορμές μέσα στό φόρουμ,φαντάσου τί πανικός θά επικρατήσει άν επεκταθούν οι συζητήσεις στά 'πολιτικά'!!!Είναι γνωστό τό 'ταμπεραμέντο'τών Ελλήνων σέ τέτοιου είδους συζητήσεις.Εδώ τσακωνόμαστε γιά τό άν η φολκσβάκεν είναι καλύτερη τής αλφα ρομέο!!! -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Στάσου βρέ Τσούκα λίγο!Πού έχεις δεί υπέρμετρη επέμβαση από τούς μοντερέτορς;Στό ότι δέν θέρουν νά γίνει πολιτική συζήτηση στό φόρουμ;
Ξανασκέψου τό λίγο.Εχουν πέσει 'μπινελίκια' γιά ασήμαντες αφορμές μέσα στό φόρουμ,φαντάσου τί πανικός θά επικρατήσει άν επεκταθούν οι συζητήσεις στά 'πολιτικά'!!!Είναι γνωστό τό 'ταμπεραμέντο'τών Ελλήνων σέ τέτοιου είδους συζητήσεις.Εδώ τσακωνόμαστε γιά τό άν η φολκσβάκεν είναι καλύτερη τής αλφα ρομέο!!!Δεν μιλω μονο για πολιτικα θεματα.Μιλω για θεματα αυτοκινησης,οπου εχουν κλειδωθει καποια απο αυτα,για να μην καταληξει η συζητηση εκει που δεν θελει ο moderator.
Επαναλαμβανω οτι υπαρχει η ωριμοτητα.Δεν εχει αναγκη το forum κανενος ειδους επεμβαση... -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Ξανασκέψου τό λίγο.Εχουν πέσει 'μπινελίκια' γιά ασήμαντες αφορμές μέσα στό φόρουμ,φαντάσου τί πανικός θά επικρατήσει άν επεκταθούν οι συζητήσεις στά 'πολιτικά'!!!Είναι γνωστό τό 'ταμπεραμέντο'τών Ελλήνων σέ τέτοιου είδους συζητήσεις.Εδώ τσακωνόμαστε γιά τό άν η φολκσβάκεν είναι καλύτερη τής αλφα ρομέο!!!Να προσθέσω ότι και η εποχή δεν είναι κατάλληλη για τέτοια. Μπορεί κάποια άλλη στιγμή να υπήρχε περισσότερη ανεκτικότητα, αν το θέμα είχε βέβαια και κάποια συσχέτιση με τα αυτοκινητιστικά (με την ευρεία έννοια, έχουν υπάρξει πολλά τέτοια θέματα και με γενικότερες πολιτικές τοποθετήσεις).
-
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Δεν μιλω μονο για πολιτικα θεματα.Μιλω για θεματα αυτοκινησης,οπου εχουν κλειδωθει καποια απο αυτα,για να μην καταληξει η συζητηση εκει που δεν θελει ο moderator.
Επαναλαμβανω οτι υπαρχει η ωριμοτητα.Δεν εχει αναγκη το forum κανενος ειδους επεμβαση...Κακα τα ψεματα.. Καθε forum , και ιδιαιτερα οταν επεκτείνεται πολυ (όπως το συγκεκριμένο) δημιουργει την αναγκη ύπαρξης ων moderators.
Μπορει φιλε tsoukas77 εσυ και αρκετοι ακομα να εχουν(με) καταλαβει ποια ειναι τα ορια μας, μπορει να ειμαστε ετοιμοι ειτε λογω χαρακτηρα, ειτε λογω εμπειριας, για συζητησεις μεσω του forum, αλλα υπαρχουν και άλλοι που δεν εχουν μπει στο πραγματικο κλιμα.
Και το πραγματικο κλιμα, ο πραγματικος λογος υπαρξης ενος forum ειναι να γινονται ΕΠΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ συζητησεις, μεσα απο τις οποιες ολοι μας θα συλλεγουμε τις πληροφοριες μας. ΑΥΤΟ ειναι η ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ για την οποια κανεις λογο, κατα τη γνωμη μου. Μακαρι να ειμασταν ολοι μας αρκετα ωριμοι, και ο καθενας μας να λειτουργουσε σαν ενας μικρος moderator για τον εαυτο του, αλλα και για το συνολο!Και για να συνεχισω λιγο παραπερα αν μου επιτρεπετε.. Ειδικά το forum των 4Τ ειναι αρκετα δυσκολο.. Μιλαμε για ενα χωρο στον οποιο εκφραζουν τις αποψεις τους άνθρωποι πολλων τυπων, πολλων διαφορετικων ηλικιων, πολλων διαφορετικων ιδεολογιων και νοοτροπιων.
Κι αυτο, επειδη ειναι το forum ενος περιοδικου με μεγαλο αναγνωστικο κοινο, που δεν μπορει να ενταχθει (-χαρακτηρισθει) σε (-από) ενα group ανθρωπων. -
Αυτά που γράφονται σε αυτό το post είναι και ο λόγος που οι moderators του 4TF δεν χρειάζεται να επεμβαίνουν και τόσο συχνά!! Κι ας είναι όντως δύσκολο Φόρουμ,όπως λέει και ο Νίκος Bugs!!
Mια παρατήρηση μόνο για τα γραφόμενα απο τον φίλο tsoukas77.
Νομίζω ότι μάλλον έχεις παρεξηγήσει κάποια έκφραση.
Το '...μόνο να μην πάει εκει',αναφέρεται σε όσα απαγορεύονται απο τον κανονισμό του Φόρουμ αλλά και απο την προσωπική αξιοπρέπεια του καθενός μας,Οχι προσωπικοί χαρακτηρισμοί...όχι βρισιές!!
Γιατι φαντάζομαι θα συμφωνείς ότι και όλοι οι moderators μαζί είναι αδύνατον να 'πανε' την κουβέντα όπου εκείνοι θέλουν!! -
Φιλε Kouk,αναφερομαι συγκεκριμενα σε μια ιταλογερμανικη αντιπαραθεση,η οποια ειχε καλο επιπεδο.Κλειδωθηκε το θεμα και οταν εθεσα το ερωτημα,πηρα την απαντηση 'κλειδωνουμε το θεμα για να μην καταληξει σε αλλη μια γνωστη αντιπαραθεση'.
Αυτο για εμενα δεν χωρα πολλες ερμηνειες και με προσβαλει ως μελος του forum.
Οταν εισαι σε μια παρεα,δεχεσαι καποιον να σου σταματησει μια συζητηση,εστω και χαμηλου επιπεδου ή προτιμας με τον τροπο σου να προσπαθησεις να κρατησεις ψηλα το επιπεδο της συζητησης;Απλα,απομονωνεις τους κακους συνομιλητες και συνεχιζεις.Ακομη καλυτερα αν μπορεσεις να τους ανεβασεις το επιπεδο.Παντως,με το να κοψεις την συζητηση,δεν κερδιζεις τιποτα.Καπου παρακατω θα ανοιξει μια αλλη... -
Το έχω καταλαβει ότι εκει αναφέρεσαι!!
Αλλά θα θυμάσαι ότι ενω πραγματικά είχε ξεκινήσει με πολύ καλές αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων...κατέληξε σε μια στείρα καζούρα!!Μάλιστα πολλοί....μεταξύ αυτών κι εγω...είχαν δηλώσει εντυπωσιασμένοι απο την κουβέντα στην αρχή της!!
Εν πάσει περιπτώσει...δεν δικαιολογούμαι..ούτε δικαιολογώ!!
Λέω απλά ότι οι moderators προσπαθούμε να αφήνουμε μια συζήτηση να εξελίσσεται...μέχρι το σημείο εκείνο που ξεφεύγει πλέον απο τα καλώς εννοούμενα όρια της ευπρέπειας!! -
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Φιλε Kouk,αναφερομαι συγκεκριμενα σε μια ιταλογερμανικη αντιπαραθεση,η οποια ειχε καλο επιπεδο.Κλειδωθηκε το θεμα και οταν εθεσα το ερωτημα,πηρα την απαντηση 'κλειδωνουμε το θεμα για να μην καταληξει σε αλλη μια γνωστη αντιπαραθεση'.
Αυτο για εμενα δεν χωρα πολλες ερμηνειες και με προσβαλει ως μελος του forum.
Οταν εισαι σε μια παρεα,δεχεσαι καποιον να σου σταματησει μια συζητηση,εστω και χαμηλου επιπεδου ή προτιμας με τον τροπο σου να προσπαθησεις να κρατησεις ψηλα το επιπεδο της συζητησης;Απλα,απομονωνεις τους κακους συνομιλητες και συνεχιζεις.Ακομη καλυτερα αν μπορεσεις να τους ανεβασεις το επιπεδο.Παντως,με το να κοψεις την συζητηση,δεν κερδιζεις τιποτα.Καπου παρακατω θα ανοιξει μια αλλη...Σε ποιό θέμα καλού επιπέδου αναφέρεσαι το οποίο και κλειδώθηκε;
-
Πάντως υπάρχει ακόμα μικρή ασάφεια.
Εννοώ ότι όταν είχα ανοίξει πολύ παλιά θέμα για το ΤΙ ΟΜΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ, αν θυμάμαι πήγαινε καλά.
Δεν θυμάμαι αν το είχαμε κλειδώσει αλλά πάντως το είχαμε αφήσει αρκετό καιρό.Τώρα με το θέμα της πολιτικής και των εκλογών, αμέσως κόπηκε!
-
Ο χρήστης eizo έγραψε:
Φυσικά αυτό που με ενόχλησε δεν ήταν η έκφραση απόψεων,αλλά τα σχόλια τύπου 'τι ασχολιόμαστε με τον υπάνθρωπο..ανόητο' κλπ.
Διαφωνώ κάθετα με την άποψη του Gavriil περί 'δίκαιης επίθεσης στο Ιράκ',αλλά δε γίνομαι υπάνθρωπος με το να διεκδικώ δικαίωμα έκφρασης και γι'αυτόν.
Αν εννοείτε ότι αποχώρησε ο Gavriil,τότε θα το δικαιολογήσω,αφού αναρωτήθηκε πολλάκις για τη στήριξη που θεώρησε πως έπρεπε να έχει,όταν δέχτηκε υβριστική επίθεση.
Αν εγώ,για παράδειγμα,πω οποιονδήποτε μέσα στο φόρουμ 'καραγκιόζη',θεωρώ πως πρέπει να μου απαγορευτεί η είσοδος εδώ.Αλλά επειδή στο χώρο συζήτησης συναντιώνται διάφοροι χαρακτήρες με άλλη νοοτροπία,ίσως η ενδεδειγμένη λύση να είναι η προειδοποίηση προς το χρήστη και η πρόσκληση για επανόρθωση.Άλλο ελευθερία έκφρασης και άλλο ασυδοσία.
Και κάτι άλλο..το να γράφω μ@λ@κας ή λαλάκας ,αντί για τη γνωστή βρισιά,δε σημαίνει πως σέβομαι το φόρουμ.Είναι υποκριτική στάση,αφού και η καμουφλαρισμένη λέξη παραπέμπει στη βρισιά.
Τέλος,όταν κάποιος ξεπεράσει τα όρια και αναγκάζει τους operators να του απαγορεύσουν την είσοδο στο φόρουμ,καλό είναι να γίνει αυτό σταδιακά,ώστε να πληροφορηθεί ο ίδιος ΤΙ ακριβώς έφταιξε και για να μάθουν και οι υπόλοιποι τι συνέβη,για να γνωρίζουν πως διεγράφη ο συγκεκριμένος χρήστης και το λόγο που οδήγησε εκεί,αλλά και προς αποφυγή μιμήσεων.Και που να δεις τι εχει σβηστει. Το τι μπινελικι εχει πεσει και εχει φαει ο Γαβριηλ δε λεγεται. Εγω παντα επιανα κερκιδα μια και πολλα θεματα του παντα τελειωνανε με πολιτκη καταληξη.
Ποσο κακη ειναι η Αμερικη και ποσο καλοι οι υπολοιποιΝ.
Τα όρια της ύβρης