-
Κατ΄ αρχή, μερικές πληροφορίες για τα cookies, εδώ.
Φίλε TRAVELLER, τι σε κάνει να πιστεύεις πως τα cookies στον υπολογιστή σου (α) προέρχονται από το 4Τ-Forum (πολλά sites βάζουν cookies) (β) είναι 'κακοπροαίρετα' (δηλ. έχουν λογική 'spyware') και δεν έχουν απλώς πληροφορίες για το session του χρήστη, δηλ. username/password, ποιά θέματα έχει διαβάσει κτλ. κτλ. ?
Μια επιλογή είναι να πούμε στον browser να μας ρωτάει πριν εγκαταστήσει στον υπολογιστή μας ένα cookie. Οπότε θα δούμε από που μας έρχονται (σκοπεύω να το κάνω για το 4T-Forum για δοκιμή).
Πάντως το Ad-Aware συστήνεται ένθερμα!
-
Λοιπόν, μόλις έκανα το παραπάνω (στον Internet Explorer γίνεται από τα Internet Options --> Privacy --> Advanced) και διαπίστωσα πως το 4T-Forum βάζει 2 cookies από την phpBB (το υποκείμενο σύστημα λογισμικού), τα οποία μου φαίνονται άκακα, και ένα από τον adserver.4troxoi.gr που είναι προφανώς ένας server για τις διαφημίσεις που 'παίζουν' (το cookie ήρθε μόλις πήγε να εμφανιστεί η διαφήμιση στην κορυφή της σελίδας). Ισως το τελευταίο cookie να είναι η αιτία της ανησυχίας του φίλου TRAVELLER, αλλά θα ήθελα καλύτερη τεκμηρίωση.
Αν δείτε πάντως τι βάζει ένα δημοφιλές site όπως το http://www.flash.gr (cookies του SiteServer, WebTrends (αυτό είναι σίγουρα 'data miner'), Adman (σαν το adserver παραπάνω), κάτι cookies από την HellasNet, κάτι 'test cookies' (χμμ... ) και γενικά ων ουκ έστι αριθμός ), θα καταλάβετε πως αν θέλει να κρατήσει κανείς 'παρθένο' τον υπολογιστή του, μάλλον δεν θα πρέπει να βλέπει τα μισά sites του Internet Κακά τα ψέμματα, η διαφήμιση έχει κάνει αισθητή την παρουσία της πια (α, τι ωραίες εποχές επί Mosaic παλιά ) και το 'privacy' έχει γίνει λίγο ρομαντική - Δονκιχωτική (κομπλέ με τους ανεμόμυλους ) επιδίωξη
Διευκρινίζω πως έκανα μια απλή έρευνα από περιέργεια αλλά οι αρμόδιοι να δώσουν τις όποιες διευκρινήσεις δεν είναι οι επόπτες (moderators) που λέει το θέμα, αλλά οι διαχειριστές (administrators) του 4T-Forum.
-
admin???
akouei?????
uparxei kaneis edw?????
tok-tok
-
Φίλε TRAVELLER
Στα έγραψα απλοικά νομίζοντας ότι ρωτούσες να μάθεις αλλά εφόσον αποδείχτηκε ότι είσαι γνώστης του θέματος κάνεις και τις επιλογές σου όπως σωστά έγραψες.
Δέν προσπαθούν όλοι να σε κοροιδέψουν και να σε κατασκοπεύσουν , πρέπει λοιπόν να προσέχεις λίγο τον τόνο που γράφεις , εκτός αν έχεις στοιχεία για κάτι. -
Μια που μιλάμε για τα cookies και τα data miners: υπάρχει ένας χρήστης του 4Τ-Forum που έχει στην υπογραφή του το ακόλουθο:
Ε, όποιος βλέπει σελίδα που περιλαμβάνει το παραπάνω (και όλοι εσείς που διαβάσατε το παρόν μήνυμα), του έρχεται από το server http://www.bmw.com ένα cookie της NetIQ WebTrends (http://www.netiq.com/webtrends/default.asp) που είναι κλασσική περίπτωση αυτού που αναφέρει ο TRAVELLER (καταγραφή συνηθειών του χρήστη). Αυτό όμως δε σημαίνει πως φταίει το 4T-Forum αλλά το Web site της BMW. Δυστυχώς το Web είναι γεμάτο από αυτά.
Η πρότασή μου: μπορείτε να δέχεστε τα 'First party cookies' (δηλ. αυτά που προέρχονται άμεσα από το site που επισκέπτεστε) και να απορρίπτετε ('block') ή να ζητάτε να δείτε ('prompt') (αν καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται) τα 'Third party cookies' (δηλ. αυτά που προέρχονται από sites εκτός αυτού που επισκέπτεστε).
Οσο για το 4T-Forum, η μόνη διευκρίνηση που χρειάζεται είναι τι κάνει το 'AdServer' cookie που μπαίνει μαζί με τις διαφημίσεις. Αν και πιθανότατα μετράει απλά πόσοι έκαναν κλικ σε κάθε διαφήμιση (μέτρηση αποδοτικότητας διαφημίσεων, για να καταλαβαίνουν οι διαφημιστές πότε κάποιος επισκέπτεται ένα site απ΄ ευθείας και πότε μέσω κλικ σε κάποιο διαφημιστικό banner)
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Μια που μιλάμε για τα cookies και τα data miners: υπάρχει ένας χρήστης του 4Τ-Forum που έχει στην υπογραφή του το ακόλουθο:Ε, όποιος βλέπει σελίδα που περιλαμβάνει το παραπάνω (και όλοι εσείς που διαβάσατε το παρόν μήνυμα), του έρχεται από το server http://www.bmw.com ένα cookie της NetIQ WebTrends (http://www.netiq.com/webtrends/default.asp) που είναι κλασσική περίπτωση αυτού που αναφέρει ο TRAVELLER (καταγραφή συνηθειών του χρήστη). Αυτό όμως δε σημαίνει πως φταίει το 4T-Forum αλλά το Web site της BMW. Δυστυχώς το Web είναι γεμάτο από αυτά.
Η πρότασή μου: μπορείτε να δέχεστε τα 'First party cookies' (δηλ. αυτά που προέρχονται άμεσα από το site που επισκέπτεστε) και να απορρίπτετε ('block') ή να ζητάτε να δείτε ('prompt') (αν καταλαβαίνετε περί τίνος πρόκειται) τα 'Third party cookies' (δηλ. αυτά που προέρχονται από sites εκτός αυτού που επισκέπτεστε).
Οσο για το 4T-Forum, η μόνη διευκρίνηση που χρειάζεται είναι τι κάνει το 'AdServer' cookie που μπαίνει μαζί με τις διαφημίσεις. Αν και πιθανότατα μετράει απλά πόσοι έκαναν κλικ σε κάθε διαφήμιση (μέτρηση αποδοτικότητας διαφημίσεων, για να καταλαβαίνουν οι διαφημιστές πότε κάποιος επισκέπτεται ένα site απ΄ ευθείας και πότε μέσω κλικ σε κάποιο διαφημιστικό banner)
Νασο αν βαλει κανεις το security στο IExplorer στο μεσαιο η στο υψηλο. (medium or high) τοτε τα third party cookies αποριπτονται αμεσως. Στο δεξι κατω μερος βλεπει ενα κοκκινο σημα και αν το κανει click τοτε βλεπει αμεσως το ΒΜW cookie που αποριφθηκε. Απο κει και περα αν εχει γινει μονομανια ποιος βλεπει ποιον και ποιος κανει καταγραφη στοιχειων τοτε βαλτε το στο high ουτως ωστε να μην αποδεχεται κανενα cookie.
Νικος
-
Εντάξει, μην τρελλαίνεστε με τα cookies...
1 cookie του server που κρατάει τα στατιστικά επισκεψιμότητας του site.
1 cookie που κρατάει το username/password για να μην κάνετε κάθε φορά login.
1 cookie για τις διαφημήσεις που βεβαιώνεται ότι θα βλέπετε διαφορετική κάθε φορά.Αυτά είναι όλα.
Όσο για το...
Προσωπικά με απωθεί η ιδέα XΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ κάποιος να ξέρει την I.P μου...το λειτουργικό μου...την ανάλυση της οθόνης μου....τι site επισκέπτομαι ...ποιο είναι το 'active url' μου αυτή τη στιγμή...πόση ώρα σερφάρω στο internet....εμένα με ενοχλεί αφάνταστα...και καλά κάνω και με ενοχλεί.
σας επισημαίνω ότι όλα μέχρι το active url είναι απαραίτητα στοιχεία για να δουλέψει το ίντερνετ σωστά. Όσο για το πόση ώρα είσαι στο ίντερνετ το ξέρει ο παροχέας και ο ΟΤΕ που σου χρεώνει το τηλέφωνο.
Μπλοκάροντας τα third party cookies τα περισσότερα 'κακά' cookies μπλοκάρονται. Αν και τα πραγματικά 'κακά' site χρησιμοποιούν κανονικά cookies και η ανταλλαγή των στοιχείων γίνεται στους servers.
Πρόταση για τους καχύποπτους:
Αφήστε τον IE μόνο για τα site που εμπιστεύεστε, και εγκαταστήστε έναν Mozilla με την ασφάλεια στο τέρμα (κομμένα cookies, javacript, κλπ) για να επισκέπτεστε στα υπόλοιπα. -
Ενδιαφέρον site για θέματα ασφάλειας υπολογιστών:
http://www.cam.net.uk/home/aaa315/pc-tips.htm -
σχετικο με τον τιτλο του τοπικ, ασχετο με το τοπικ(εχω κι εγω να κανω μια ερωτηση προς τους mods δηλαδη):
μπαινουν στο φορουμ δημοσιογραφοι των 4τροχων?
μαλλον ναι, αλλα 8υμαται κανεις ποιος ηταν αυτος που επιμελη8ηκε το 8εμα για ενα οδοιπορικο στα στροφιλικια της Φωκιδας με ενα Lancer Evo, ενα impreza wrx, ενα clio williams κι ενα 106 rallye αν 8υμαμαι καλα πριν μερικα χρονια(1999-2000 νομιζω).. -
Ο χρήστης xtkz έγραψε:
σχετικο με τον τιτλο του τοπικ, ασχετο με το τοπικ(εχω κι εγω να κανω μια ερωτηση προς τους mods δηλαδη):μπαινουν στο φορουμ δημοσιογραφοι των 4τροχων?
μαλλον ναι, αλλα 8υμαται κανεις ποιος ηταν αυτος που επιμελη8ηκε το 8εμα για ενα οδοιπορικο στα στροφιλικια της Φωκιδας με ενα Lancer Evo, ενα impreza wrx, ενα clio williams κι ενα 106 rallye αν 8υμαμαι καλα πριν μερικα χρονια(1999-2000 νομιζω)..Aν λες ΑΥΤΟ, είναι το EVO 6, clio sport, Impreza GT και 306 GTi.
Aν δεν είναι αυτό ψάξε στην library των 4Τ. -
ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ
ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!!! (εγω γιατι δεν το βρισκα?? )
ΧΙΤΖΑΖ
«Turbulence»
Aμάν Aουστράλια. H ελληνική μουσική παράδοση τραγουδισμένη από τα Eλληνόπουλα της ξενιτιάς, με τζουρά, μπουζούκι και ηλεκτρικές κιθάρες. Aπό το «Johnny your handkerchief» (ή... Γιάννη μου το μαντίλι σου) μέχρι τη «frangosiriani» σε ρυθμούς τζαζ-ροκ, το ιδανικό βουκολικό συμπλήρωμα για βόλτες σε οποιαδήποτε ορεινή διαδρομή.O γράφων θα αναφερόταν ευχαρίστως και σε κάτι πιο κλασικό (καθότι κατάλληλο συνοδευτικό για οδήγηση), το «Pέκβιεμ» κρίθηκε όμως μακάβριο, το «Pωμαίος και Iουλιέττα» παρεξηγήσιμο. Aλλωστε, είναι σίγουρος πως ο K. Λ. θα σας πείσει σε ό,τι έχει σχέση με τους κλασικούς συνθέτες..._ N. K
Να ρωτησω τωρα κ πως ανακαλυφ8ηκε αυτο το cd??????
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Είναι αυτό ακριβώς που είπε ο Castor .
Kαλά...αλλά μην ορκίζεσαι κιόλας!!!
Δέν υπάρχει καμμία πρόθεση απο το 4ΤF , αλλά δεν γίνεται αλλιώς αν θέλεις να θυμάται τι έχεις διαβάσει ή αν θές να συνδέεσαι αυτόματα.
Tώρα δύο τινά συμβαίνουν....ή κάνεις πλάκα...ή δεν έχεις πολυασχοληθεί με το θέμα...(ή μάλλον, υπάρχει και ένα τρίτο...αλλά δεν το αναφέρω καν...δεν είναι σκοπός μου να 'πυροδοτήσω' το πράγμα...εγώ μια ερώτηση έκανα)
Οποιος δεν τα θέλει να μην επιλέγει την αυτόματη σύνδεση και να ρυθμίσει απο τον Ιnternet Εxplorer (tools - internet options - privacy - advanced -) block όλα τα cookies.
Οποιος θέλει να τα σβήσει όλα , ας κατεβάσει το (έτσι κι'αλλιώς χρήσιμο) ADAWARE της LAVASOFT και να καθαρίσει το pc του.Τα ξανάπαμε πιο πάνω
Φαντάζομαι πως ξέρεις πώς όλα αυτα τα ...'καλούδια'...(spyware=cookies, data miners...και δε συμμαζεύεται) είναι profile creators. Είναι συνήθως 'java scripts' (ή άλλης γλώσσας, δεν έχει σημασία....) που αντλούν στοιχεία από το χρήστη. Συνήθως τα στοιχεία αυτά αργότερα....μπλα μπλα μπλα....
Το θέμα είναι κυρίως ηθικό. Προσωπικά με απωθεί η ιδέα ** XΩΡΙΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ ** κάποιος να ξέρει την I.P μου...το λειτουργικό μου...την ανάλυση της οθόνης μου....τι site επισκέπτομαι ...ποιο είναι το 'active url' μου αυτή τη στιγμή...πόση ώρα σερφάρω στο internet....εμένα με ενοχλεί αφάνταστα...και καλά κάνω και με ενοχλεί.( κρατάω μια επιφύλαξη, γιατί βαριέμαι να διβάζω τους όρους που διέπουν τη λειτουργία του φορουμ...μπορεί κάπου να λέει..'θα σας παρακολοθούμε μέσω spyware' και εγώ να μην το έχω διαβάσει) Άλλους μπορεί να μην τους ενοχλεί και καλά κάνουν που δεν τους ενοχλεί! Εγώ καταθέτω ένα προβληματισμό αυτή τη στιγμή. Γιατί εδώ μέσα χρειάζονται αυτά??? τι σκοπό εξυπηρετούν??? για να δεις τι διαβάζεις?? σοβαροί να είμαστε ρε παιδιά!!! Προσωπικά λόγω φόρτου εργασίας είμαι μέλος σε ένα μόνο ακόμα forum. Εκεί δεν έχει τέτοια πράγματα...ποτέ δεν έχω βρει spyware!!!
Βέβαια υπάρχει και η άλλη λύση που είναι και η απλούστερη....'αφού δε γουστάρεις, τσακίσου φύγε και μη είσαι πια μέλος του φορουμ'
Αυτό έχω σκοπό να κάνω αφού πρώτα απαντήσω στο φίλο 'takinen', που θέλει να μάθει δυο πραγματάκια...
Ρε παιδιά μην τρελαίνεστε! Όλα αυτά είναι απλά cookies που σκοπό έχουν κυρίως να εντοπίζουν τις διδικτυακές σας συνήθειες,δηλαδή που συνήθως συχνάζετε! Δεν έχει απολύτως καμία σχέση με virus και είναι εντελώς ακίνδυνα σε ότι αφορά βλάβες και κολλήματα του pc! Με ένα απλό πρόγραμμα spybot και συγκεκριμένα το 'spybot-search&destroy' δεν μένει κανένα cookie!
ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΚΥΡΙΟΥΣ ΜODERATORS