-
Ο χρήστης nickpaip έγραψε:
...
Και για να μην το πολυκουράζουμε το θέμα με τα όρια, κάνω copy paste από το 4Τ Απριλίου το εξής σοφό που έγραψε ο Τεμπερίδης:
'...είτε τα όρια είναι ηλίθια είτε εμείς ΟΛΟΙ (μα όλοι!) είμαστε πολύ πολύ ηλίθιοι!'
Τί απ'τα δύο να συμβαίνει άραγε;Αν και δεν μου αρεσει να βγαινω εκτος θεματος, θα κανω μια εξαιρεση εδω. Δεν με πειραζει αν ο Τεμπεριδης θεωρει ηλιθια τα ορια αλλα οταν αναφερεται για ολους (μα ολους) τους ανθρωπους καλυτερα να περιοριζεται στην δικη του νοημοσυνη ή ηλιθιοτητα...
Εσύ τώρα δηλαδή γιατί προσβλήθηκες;
Δεν προσβληθηκα, απλως θετω καποιους περιορισμους στην προταση του Τεμπεριδη. Το κανω αυτο επειδη δεν μου αρεσουν τετοιου ειδους προτασεις που αναλωνονται σε εκδηλους λαικισμους και δεν προσθετουν τιποτα. Εξισου βεβαια δεν μου αρεσει καποιος που υπερηφανευται οτι ειχε μεση ταχυτητα 228χαω και μεγιστη 299χαω σε δημοσιο δρομο στις 1.30 το βραδυ να μιλαει για ορια ταχυτητας.
-
Ας αναρωτηθεί ο Τεμπερίδης γιατί τα ίδια όρια ισχύουν με μικρές αποκλίσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ας αναρωτηθεί ο Τεμπερίδης γιατί τα ίδια όρια ισχύουν με μικρές αποκλίσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.Ααχχχχχ, αυτο ειναι το θεμα, δεν ειναι το νουμερο που κανει την διαφορα, αλλα το ΠΟΥ και ΠΩΣ τηρουνται (απο τους οδηγους) και επιτηρουνται (απο τις αρχες) αυτα στις σοβαρες χωρες.
Η χειροτερα, το θεμα μας ειναι που ΔΕΝ εφαρμοζονται και ποιες αλλες παραβασεις ΔΕΝ κυνηγανε στην Ελλαδα ΑΚΡΙΒΩΣ γιατι αναλωνονται στο να ελεγχουν την 'υπερβολικη' ταχυτητα σε ακρως επικερδη αλλα ουδολως επικινδυνα σημεια...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ας αναρωτηθεί ο Τεμπερίδης γιατί τα ίδια όρια ισχύουν με μικρές αποκλίσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.δοκίμασε ΠΡΩΤΑ να κυκλοφορήσεις με αυτοκίνητο που δεν έχει περάσει τεχνικό έλεγχο, δεν έχει καταλύτη, δεν έχει λάστιχα (και πολλά άλλα) στην Ευρώπη και μετά ΑΦΟΥ κυκλοφορήσει να το σταματήσουν. Δοκίμασε επίσης να πληρώσεις και να πάρεις δίπλωμα σε χώρα της Ευρώπης
Μην συγκρίνουμε τα ασύγκριτα
-
Tα όρια ταχύτητας είναι εξ ορισμού προκρούστειο και καταχρηστικό μέτρο. Δεν μπορεί να υπάρχει μία μέγιστη ασφαλής ταχύτητα για έναν άπειρο σχεδόν συνδυασμό οδηγών, οχημάτων, καιρικών και κυκλοφοριακών συνθηκών.
Η ταχύτητα είναι ένας μόνον παράγοντας κινδύνου, από πλευράς ενεργητικής ασφάλειας. Περιορίζοντας δραστικά τους άλλους παράγοντες, μπορεί κανείς να αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα χωρίς να επιδεινώσει την ασφάλεια. Βέβαια αυτό, κάποιος (η Πολιτεία), θα έπρεπε να το κρίνει αντικειμενικά. Επειδή όμως δεν μπορεί, προτιμά να εισπράττει παράδες από δικαίους και αδίκους. Εννοείται ότι η οδική ασφάλεια ουδόλως προάγεται έτσι.
Θα μπορούσαν τα 'όρια' να είναι απλώς συνιστώμενες ταχύτητες και η υπέρβασή τους να είναι απλά ένδειξη για περαιτέρω έλεγχο (για να δούμε τα λάστιχά σου, για φύσα εδώ κλπ). Θα μπορούσε επίσης η υπέρβασή τους να αποτελεί τεκμήριο υπαιτιότητας σε δυστύχημα. Αλλά ποιος σκατόβλαχος πολιτικάντης ή μπάτσος ενδιαφέρεται για οδική ασφάλεια;
Ως προς την παθητική ασφάλεια τώρα, ναι, η ταχύτητα είναι πρόβλημα. Αλλά αν το πάρουμε τοις μετρητοίς, θα έπρεπε να απαγορευθούν οι πολιτικές πτήσεις (με 850-950 πάνε όλοι αυτοί οι αλήτες...)
ΥΓ: Φίλους και γνωστούς μπάτσους, έχω. Ουδείς μπάτσος κυκλοφορεί με πίσω πινακίδα στο πολιτικό του αυτοκίνητο. Ουδείς μπάτσος τοποθετεί laser jammer / radar detector στο πολιτικό του αυτοκίνητο. Γιατί άραγε;
Καθείς λοιπόν και τα όπλα του, Χρήστο-λάππα καπιτάνιε... -
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
...Καθείς λοιπόν και τα όπλα του, Χρήστο-λάππα καπιτάνιε...
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
-
Οτι καθενας (απο εμας και εκεινους) προστατευεται οπως μπορει/νομιζει εφικτο. Εσυ πας και τα πληρωνεις με την λογικη 'παρανομησα αρα πληρωνω χωρις να μιλαω', εμεις πεταμε την πινακιδα στο πορτμπαγκαζ και στο φωτορανταρ αρνουμαστε να πουμε ποιος οδηγουσε απαιτωντας η φωτοκληση να παει στα σκουπιδια επειδη δεν μπορουν να ξερουν ποιος οδηγουσε (αν τελικα ειναι ετσι).
-
Ο χρήστης Coyot έγραψε:
...Καθείς λοιπόν και τα όπλα του, Χρήστο-λάππα καπιτάνιε...Τι θέλει να πει ο ποιητής;
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
...Καθείς λοιπόν και τα όπλα του, Χρήστο-λάππα καπιτάνιε...
Τι θέλει να πει ο ποιητής;
Tίποτα, φιλικό πείραγμα, διότι όπως σου έχω ξαναγράψει και παληότερα, το όνομά σου μου κάνει για κλέφτικο!
-
-
Ο κύριος Σταθάκης είναι ο Μεσσίας της αυτοκίνησης σύμφωνα με το κατά Kacey ευαγγέλιο; Όταν λέει αυτός κάτι το δεχόμαστε ως λόγο Κυρίου;
Αλήθεια, τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τα άλλα πράγματα δεν βγάζουν χρήμα; Δεν θα ήταν πιο εύκολο να βάλεις 2 αστυνομικούς να πηγαινοέρχονται σε μια βασική οδική αρτηρία και να κόβουν κλήσεις στα παράνομα παρκαρισμένα; Δεν θα ήταν πιο εύκολο να βάλεις έναν αστυνομικό να κόβει κλήσεις στα εξυπνοπούλια που μπαίνουν από το πλάι για να είναι πρώτοι στο φανάρι; Δεν θα ήταν πιο εύκολο να βάλεις έναν αστυνομικό σε διαφορετικό σημείο του ποταμιού κάθε φορά και να γράφει όλους όσους κινούνται στην ΛΕΑ; Δεν θα ήταν πιο εύκολο να βάλεις ένα μπλόκο που να γράφει όλους όσους κινούνται το βράδυ στην πόλη με τα φώτα ομίχλης; Τρόποι να γεμίσουν τα ταμεία υπάρχουν πολλοί, μην έχεις την παραμικρή αμφιβολία για αυτό. Το θέμα είναι ότι κάποιες παραβάσεις θεωρούνται ιδιαιτέρως επικίνδυνες, και κάποιες όχι. Και είτε μας αρέσει, είτε όχι, σε όλες τις χώρες του κόσμου η υπερβολική ταχύτητα θεωρείται σημαντικός παράγων πρόκλησης τροχαίων.
Παρεμπιπτόντως, αν καταφέρεις να μου φέρεις παραδείγματα αρκετών ευρωπαϊκών χωρών όπου η ταχύτητα δεν θεωρείται ότι ευθύνεται για τα ατυχήματα και στις οποίες δεν υπάρχουν όρια και όσα υπάρχουν δεν εφαρμόζονται από τις αρχές με αστυνομικούς και κάμερες, τότε θα παραδεχτώ ότι έχεις δίκιο.
Για την ώρα, θα μου επιτρέψεις να παρατηρήσω ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χώρα με τους λιγότερους θανάτους για κάθε εκατομμύριο ανθρώπους στην Ευρώπη είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μια χώρα που σαφέστατα δεν έχει τους καλύτερους δρόμους σε σχέση με άλλους εταίρους της, αλλά έχει την μεγαλύτερη αναλογία φωτογραφικών ραντάρ ανά χιλιόμετρο δρόμων. Αντίθετα, στην Γερμανία, μια χώρα με πολύ καλύτερους δρόμους από την Βρετανία, αλλά με χαλαρότερη αστυνόμευση των ορίων, όπου υπάρχουν (σε σχέση πάντα με το Ηνωμένο Βασίλειο), τα ποσοστά οδικών ατυχημάτων είναι δύο φορές μεγαλύτερα.
α) Ο κ. Σταθακης ειναι ο μοναδικος μεσα στην βουλη που α) ξερει τι λεει οσον αφορα την αυτοκινησηΑ, και β) σε αυτο το θεμα δεν εχει προβλημα να τα πει ετσι οπως ειναι, ακομα και στο ιδιο του το κομμα. Για αυτο οταν μου λες για το πως κρινουν την οδικη ασφαλεια αυτοι που κυβερνανε και το τι πρεπει να γινει για αυτην, πρωτο αυτον να βαζεις.
β) Συμφωνοι, πολλες αλλες παραβασεις βγαζουν χρημα. Εγω σου μιλαω για ταχυτητα στην ΕΟ. Το θεμα ειναι οτι ολες αυτες οι παραβασεις που περιγραφεις συμβαινουν εντος πολεως, και δεν συμφερει τον καθε τοπικο αρχοντοπαραγοντα να ξεσκισει στα προστιμα τους δημοτες του, αλλα τους περαστικους στην ΕΟ. Για αυτο κανεις δεν ελεγχει πχ το κοκκινο φαναρι στο κεντρο του Ξυλοκαστρου αλλα νυχθημερον ελεγζουν το αν περασε καποιος με 100 την ευθεια εξω απο αυτο. Καλυτερα να γραψουμε 50 περαστικους για ταχυτητα (ας μην ξεχναμε οτι οι ντοπιοι ξερουν που ειναι τα ρανταρ και δεν την πατανε ποτε, αλλα πριν και μετα απο αυτα πανε σαν χαροι), παρα να γραψουμε 5 ντοπιους για αλκοτεστ, γιατι οι 3 μπορει να ειναι φιλοι του δημαρχου, οι αλλοι 2 φιλοι του αρχιμπατσου και τελος μπορει να χαλαμε και το μαγαζι του κολλητου που παμε και γραφουμε κοντα σε αυτο...
Εκτος απο αυτο, ποσοι περνανε με κοκκινο και ποσοι με 100 την ευθεια εκει (τα περισσοτερα εσοδα που λεγαμε...)? Καλυτερα 50 33αρια ευρω για 100 σε οριο 80, παρα 3 150αρια για αλκοτεστ...
Και τελος, οταν σε αυτες τις μικρες πολεις/χωρια αρχισεις να γραφεις για κοκκινο πχ, μεσα σε 2 μερες θα εχει μαθευτει που γραφεις και που οχι. Στην ΕΟ εχεις στατιστικα περισσοτερες πιθανοτητες για εσοδα.
Και αμα σου φαινονται περιεργα ολα αυτα, ασε με να ξερω κατι παραπανω για το πως λειτουργει το στρουμφοχωριο μακρυα απο την Αθηνα. Πραγματικος διαλογος μεταξυ τοπικου αρχοντα και αρχιμπατσου:
Αρχοντας: Κυρ ταδε, που εχει μπλοκο?
Αρχιμπατσος: Στην παραλιακη για αλκοτεστ.
Αρχοντας: Παρε τα οργανα και στειλ'τους στην εθνικη (1 καθημερινης...) να γραψουν για ταχυτητα.
Αρχιμπατσος:Μα εδω οι μισοι ειναι λιωμα.
Αρχοντας:Τελειωνε και μου εκαναν παραπονα οτι χαλας την πιατσα, αντε να γραψεις κανα κοροιδο στην εθνικη
Αρχιμπατσος: Εφυγα αμεσωςΤο υφος δικο μου, το νοημα ακρως αληθινο...
γ) ποιος σου ειπε οτι θεωρω οτι η ταχυτητα δεν ειναι σημαντικος παραγοντας στα ατυχηματα? Κανεις ομως δεν σκοτωθηκε απο ταχυτητα στην ευθεια των Μεγαρων ή του Σειριου...
δ) Αμα νομιζεις οτι οι καμερες στην αγγλια μειωνουν τα ατυχηματα, τα στατιστικα σε βγαζουν ψευτη. 5 χρονια εμενα στην αγγλια, ασε με να ξερω τι λεω. Υπηρχαν περιοχες που τα ατυχηματα ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ακριβως επειδη επαναπαυθηκαν στις καμερες και μειωθηκαν τα live περιπολικα που ελεγχουν τις σοβαρες παραβασεις.
Θελω να πιστευω οτι εχω να κανω με νοημον ανθρωπο. Αν ΔΕΝ γνωριζεις οτι ρανταρ εχει ΠΑΝΤΑ στα σημεια που ΔΕΝ ειναι επικινδυνο να τρεχεις (= περισσοτεροι θα τρεξουν = περισσοτερα εσοδα), τοτε βγες μια βολτα στην ΕΟ να το δεις. Αμα το γνωριζεις αλλα πιστευεις οτι ειναι λογικο να εχει ρανταρ στην ευθεια του Ξυλοκαστρου (για να μην πω παλι για Σειριο και Μεγαρα...) αλλα ΠΟΤΕ να μην ελεγχουν κανεναν για οτιδηποτε (ταχυτητα, προσπερασμα, αποστασεις, τα παντα) πριν και μετα απο αυτη την ευθεια (τυφλο στροφιλικι χωρις μπαριερα σε αντιθεση με την ευθεια με μπαριερα), τοτε τι αλλο να σου πω...
-
Όσον αφορά το πέταλο τώρα, για φρεσκάρισε λίγο την μνήμη μου. Ποιά είναι τα γελοία όρια; Να αρχίσω να γράφω πόσες ζωές έχουν χαθεί στο κομμάτι εκείνο;Δε νομίζω ότι τα ατυχήματα στο Μαλιακό έχουν να κάνουν τόσο πολύ με την υπερ-βολική ταχύτητα... Πιο πολύ με κάφρικες προσπεράσεις έχουν να κάνουν, με κακοσυντηρημένα (και κακοφορτωμένα) φορτηγά και λεωφορεία και με την έλλειψη παιδείας των Ελλήνων...
-
...Παντως για να σοβαρευτουμε λιγο,απλα δοκιμαστε οσοι ειστε υπερ των οριων να πατε με αυτα...Σημερα θα ξεκινησεις απο Αθηνα κ αυριο θα εισαι Θεσσαλονικη..Ακομα ακομα και στο πεταλο του Μαλιακου(το δολοφονικο κατα τα αλλα) τα ορια ειναι σε παρα πολλα σημεια γελοια.
Ισχυρίστηκα ποτέ ότι τηρώ τα όρια και δεν το κατάλαβα; Δεν λέω ότι τα όρια είναι πάντα σωστά. Δεν λέω ότι η κάμερα που μπήκε στον Σείριο καλώς έκανε και τοποθετήθηκε εκεί. Η κουβέντα μας ξεκίνησε για το αν είναι σωστό να πει κανείς ψέματα για να αποφύγει το πρόστιμο για παράβαση που γνωρίζει ότι έκανε, σε σημείο που το όριο δεν ήταν καθόλου παράλογο.
Όσον αφορά το πέταλο τώρα, για φρεσκάρισε λίγο την μνήμη μου. Ποιά είναι τα γελοία όρια; Να αρχίσω να γράφω πόσες ζωές έχουν χαθεί στο κομμάτι εκείνο;
Ισχυριστηκα εγω οτι εσυ ισχυριστηκες οτι παντα τηρεις τα ορια ? Γιατι σωνει και καλα πρεπει να απευθυνομαι σε εσενα ?Θα εβαζα το ονομα σου ετσι αν απευθυνομουν σε εσενα φιλε Χρήστος Λάππας
Kατα τα αλλα αν θελεις την προσωπικη μου γνωμη εγω δεν θα το εκανα κ θα αποδεχομουν την παραβαση(αυτο αλλωστε εκανα οταν περασα απο το δικαστηριο για το αστρονομικο 127χλμ/ωρα που με επιασαν στον κομβο της Στερνας-σημειωνω οτι σε εκεινο το σημειο με την τεραστια ευθεια ειχε οριο 50 ) αλλα σεβομαι απολυτα αυτους που θα προσπαθησουν να το γλυτωσουν-ποσο μαλλον οταν ο νομος τους παρεχει αυτο το δικαιωμα,γιατι ξερω οτι η τροχαια δεν εχει αποτρεπτικο/προληπτικο ρολο αλλα εισπρακτικο...
Παμε στο 2ο σκελος τωρα της ερωτησης σου....
Στο τουρινγκ με το φορουμ στα Χανια,περασαμε ολοι κομβοϊ απο το Μαλιακο.Πηγαιναμε με οσο λεει το οριο σε καθε σημειο.Ουτε λιγοτερο,ουτε περισσοτερο.Ε μολις κατεβηκαμε στη Λαμια για ανεφοδιασμο,ειμασταν ολοι σαν ζομπυ και αναρωτηθηκαμε γιατι τοσο χαμηλα ορια..Το τι χασμουρητο επεσε δε(τουλαχιστον απο εμενα) κατα την μεταβαση απο το «πεταλο» στη Λαμια δεν λεγεται..
Εν κατακλειδι,δεν επιδιωκω να τρεχω με «οσα» σε ολους τους δρομους,ουτε κ θεωρω οτι ΟΛΑ τα ορια ειναι παραλογα....Αλλα οπως κ να το κανουμε ΙΜΟ ενα μεγαλο ποσοστο απο αυτα ειναι για γελια κ θελουν επειγοντως αναθεωρηση...
Κ ξαναρωταω...Εστω οτι ξεκιναει καποιος απο Αθηνα με προορισμο την Σαλονικα.Ποση ωρα θα κανει αν κ μονο αν τηρει τα ορια ???Παλαιοτερα οι 4Τ το ειχαν μετρησει 11 ωρες αν δεν κανω λαθος...Να πουμε οτι θα το μετραγαν σημερα 9h?8h? Ε σας φαινεται λογικο ?
-
Υπάρχει κάποιος δεσμός που να αναφέρει αυτήν την έρευνα και από ποιούς διεξήχθη;Νομίζω πως την είχε αναφέρει η πρώην του. Η μήπως δεν μετράει για δεσμός και πρέπει το πει και η νυν;
-
-
Δεν αμφισβητώ, αλλά ούτε και δέχομαι κάτι που δεν έχω υπόψη μου. Προτιμώ να το διαβάσω πρώτα και μετά να εκφέρω άποψη. Υπάρχει κάποιος δεσμός που να αναφέρει αυτήν την έρευνα και από ποιούς διεξήχθη;
http://www.tanea.gr/docs/tee.pdf την είχα παραθέσει και μερικές σελίδες νωρίτερα. Από το ΤΕΕ είναι, αν δεν σε ικανοποιεί δεν μπορώ να κάνω τίποτα
Για να σκεφτούμε λίγο γιατί συμβαίνει αυτό... ...Yep, you guessed it! Υπερβολική ταχύτητα από τους οδηγούς που είδαν τους δρόμους άδειους και ξεθάρρεψαν.
Ξέρεις ποιο είναι το πιο αστείο; Ότι κατά πάσα πιθανότητα οδηγούμε με παρόμοιο τρόπο και παρόμοιες ταχύτητες, αλλά διαφωνούμε σε θέματα ηθικής αρχής.
ναι, από υπερβολική ταχύτητα έπεσε ο ΜΕΘΥΣΜΕΝΟΣ σε σταματημένο στην παραλιακή κι από υπερβολική ταχύτητα ΠΑΡΑΒΙΑΖΟΥΝ ΚΟΚΚΙΝΑ επειδή δεν θα περάσει κανείς.
Είναι γνωστό ότι είμαι ανήθικο -κι εγκάθετο- στοιχείο. Για μένα είναι επίσης ανήθικο να τη στήνουν στις ευθείες για τα 120 και να περνάνε οι ντόπιοι με τα χρέπια αγροτικά και να μην τους λένε τίποτα -γιατί θα χάσουν ψήφους. Αν πήγαιναν αλλού τα λεφτά από τις κλήσεις να το συζητήσω, αλλά πηγαίνουν εκεί που πάνε και για το παράνομο παρκάρισμα, στους δήμους. Από που κι ως που;
-
Ikar, είσαι σίγουρος ότι διάβασες ολόκληρη την έρευνα πριν δημοσιεύσεις το link;
Παρόλη την νύστα, μπήκα στον κόπο να αντιγράψω (γιατί το copy από το PDF έβγαζε Κινέζικα ) ένα ζουμερό σημείο που έχει άμεση σχέση με το θέμα μας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίνακες που δείχνουν τις μειώσεις στα τροχαία στην Ολλανδία καθώς και την επίδραση της αστυνόμευσης στις παραβάσεις ταχύτητας, αλλά δεν ξέρω πως να τους αντιγράψω για να τους παραθέσω στο νήμα μας.
Από την έρευνα που παρέθεσες λοιπόν, σελίδες 14-15. Enjoy:
...Υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θεωρούνται «πρότυπα» στα θέματα της οδικής ασφάλειας. Αυτές είναι η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία...
...Στην Ολλανδία, το 1992 άλλαξε η νομοθεσία. Έτσι έκτοτε, οι μικρότερες παραβάσεις διευθετούνται γραφειοκρατικά, έγινε μεγάλη εγκατάσταση και χρήση καμερών ταχύτητας/ασφαλείας και τα πρόστιμα καταχωρούνται στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Το 1999, υιοθετήθηκαν τα περιφερειακά προγράμματα τροχονομικής αστυνόμευσης. ‘Έτσι, προσελήφθησαν και επανδρώθηκαν τα τμήματα με επιπλέον προσωπικό, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα των προστίμων. Επίσης καθορίσθηκαν πέντε προτεραιότητες: υπερβολική ταχύτητα, αλκοόλ, ζώνες ασφαλείας, κράνη και παραβίαση κόκκινου σηματοδότη.
-
Ikar, είσαι σίγουρος ότι διάβασες ολόκληρη την έρευνα πριν δημοσιεύσεις το link;Παρόλη την νύστα, μπήκα στον κόπο να αντιγράψω (γιατί το copy από το PDF έβγαζε Κινέζικα ) ένα ζουμερό σημείο που έχει άμεση σχέση με το θέμα μας. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι πίνακες που δείχνουν τις μειώσεις στα τροχαία στην Ολλανδία καθώς και την επίδραση της αστυνόμευσης στις παραβάσεις ταχύτητας, αλλά δεν ξέρω πως να τους αντιγράψω για να τους παραθέσω στο νήμα μας.
για τη συνεχή αύξηση των τροχαίων στην Ελλάδα παρόλες τις κάμερες και τους 'ελέγχους' κάτι; Ή μόνο στην Ελλάδα αυξάνεται ο στόλος των αυτοκινήτων;
Τις ευρωπαϊκές χώρες μην τις αναφέρεις καλύτερα.
Ένα απλό παράδειγμα Ολλανδίας -Μάαστριχτ. Ξημερώματα, άδειοι δρόμοι, ταχύτητα γύρω στα 80 εντός πόλης μεν, σε λεωφόρο δε. Φτάνουμε σε διασταύρωση με το φανάρι κόκκινο. Φρένα στα 50 μερικά μέτρα πριν το φανάρι, ανάβει πράσινο περνάμε.
Τυχαίο λέω ο αφελής... Επόμενη διασταύρωση τα ίδια Προφανώς μόνο τυχαίο δεν ήταν, γιατί έχουν αισθητήρες στο οδόστρωμα και το πράσινο θα ανάψει μόνο εκεί που υπάρχει αυτοκίνητο και μόνο αν περάσει με 50χλμ
Φυσικά και τα 4 φανάρια των διασταυρώσεων ήταν κόκκινα και κανείς Ολλανδός/Βέλγος/Γερμανός -στο τριεθνές είναι το Μάαστριχτ- δεν διανοείται να περάσει με κόκκινο μρ 70-80.
Να μη ρωτήσω τι θα γινόταν εδώ ε;
-
θα σταματούσαν όλοι στο πράσινο απο το φόβο τους
Ποιος περνάει πράσινο τη νύχτα αβίαστα
-
Η έρευνα που εσύ παρέθεσες ( ) δεν αναφέρει πουθενά αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα. Το μόνο που αναφέρει είναι το ακόλουθο:
...Σύμφωνα με το Υπουργείο Δημοσίας Τάξης οι νεκροί από τροχαία ατυχήματα το 2005 ήταν 1,470. Οι νεκροί των τροχαίων ατυχημάτων έχουν μειωθεί κατά 26% (από το 1998 έως το 2005). Ωστόσο, έχουν αυξηθεί κατά 12% ) από το 1980 έως το 2005...
Ελπίζω να έχεις συνειδητοποιήσει ότι από το 1980 μέχρι το 2005 έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των οχημάτων. Αν όχι, πραγματικά σε ζηλεύω! Τα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια είναι σε σωστή βάση και έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Απλώς, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της οδικής ασφάλειας συνολικότερα. Όπως έγραψα και προηγουμένως…
...Ο ρόλος για τον οποίο αυξάνονται τα τροχαία είναι ότι αυξάνονται τα αυτοκίνητα στους δρόμους. Είναι ακριβώς ο ίδιος λόγος που μας δίνει το απόλυτα προβλέψιμο αυξημένο ποσοστό θανατηφόρων τροχαίων στις μεγάλες εξόδους των αργιών. Για να καταφέρεις να έχεις μείωση των τροχαίων με παράλληλη αύξηση του αριθμού των οχημάτων που κυκλοφορούν θα πρέπει να κάνεις τεράστιες επενδύσεις στην βελτίωση των οδικών υποδομών, τιτάνια προσπάθεια για αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ και -ειδικά για την χώρα μας- να πατάξεις τα φαινόμενα διαφθοράς που έχουν ως αποτέλεσμα να οδηγούν άνθρωποι που πήραν το δίπλωμα στο σπίτι και να κυκλοφορούν με άδεια του ΚΤΕΟ οχήματα που έχουν παράνομες και επικίνδυνες μετατροπές.Η έρευνα επίσης γράφει αυτό:
...Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα υπάρχει τάση μείωσης των νεκρών από τροχαία ατυχήματα, το οποίο όμως όχι μόνο δεν είναι επαρκές, αλλά ούτε και απόλυτα ικανοποιητικό. Στα πλαίσια της εξέτασης των αιτιών των τροχαίων ατυχημάτων εξετάζονται διάφοροι παράμετροι, όπως χρόνια εμπειρίας στην οδήγηση, ταχύτητα οχήματος, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, κ.λ.π.
Η παρουσία οδηγών άνω του ορίου αλκοόλ σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα μειώθηκε από 30,3% το 1991 σε 22,7% το 2003.
Το ποσοστό θανάτων που οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα μειώθηκε σε 15% το 2003 από 23,5% το 1998.
Όμως, μια προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων της Ελλάδας, έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη του γεγονότος ότι από το 2002 έως σήμερα, ο απόλυτος αριθμός των νεκρών από τροχαία ατυχήματα παραμένει περίπου σταθερός. Οπότε αυτή η αντίσταση στην εμφανή περαιτέρω μείωση πιθανώς να προκαταλαμβάνει την ανάγκη για λήψη δραστικών και συστηματικών μέτρων, στο τομέα της οδικής ασφάλειας.Δράσεις οδικής ασφάλειας σε χώρες με λίγα (συγκριτικά) τροχαία ατυχήματα.
...Υπάρχουν χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες θεωρούνται «πρότυπα» στα θέματα της οδικής ασφάλειας. Αυτές είναι η Σουηδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Ολλανδία...
...Στην Ολλανδία, το 1992 άλλαξε η νομοθεσία. Έτσι έκτοτε, οι μικρότερες παραβάσεις διευθετούνται γραφειοκρατικά, έγινε μεγάλη εγκατάσταση και χρήση καμερών ταχύτητας/ασφαλείας και τα πρόστιμα καταχωρούνται στον ιδιοκτήτη του οχήματος. Το 1999, υιοθετήθηκαν τα περιφερειακά προγράμματα τροχονομικής αστυνόμευσης. ‘Έτσι, προσελήφθησαν και επανδρώθηκαν τα τμήματα με επιπλέον προσωπικό, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα των προστίμων. Επίσης καθορίσθηκαν πέντε προτεραιότητες: υπερβολική ταχύτητα, αλκοόλ, ζώνες ασφαλείας, κράνη και παραβίαση κόκκινου σηματοδότη.
Η έρευνα λοιπόν μας παρουσιάζει κάποια ξεκάθαρα συμπεράσματα. Να ελπίζω σε μια ξεκάθαρη απάντηση / σχολιασμό; Όσο για τα φανάρια στο Μάαστριχτ, συγνώμη, αλλά δεν νομίζω ότι έχουν την παραμικρή σχέση με το θέμα μας. Είναι απλώς ένας πολύ βολικός τρόπος για να αποφύγεις να απαντήσεις μια ερώτηση που προφανώς δεν σε βολεύει.
ΕΛΛΑΔΑ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ