-
Η συζήτηση εξελίσσεται σε θρίλερ για όποιον βιγκαν την παρακολουθεί τρώγοντας ποπ κορν με βιγκαν βούτυρο.
-
Αμφιβολιες....Να βαλω γαλακτωμα ή οχι ?Βρισκομαι σε διλλημα δεν ξερω τι να κανω.
-
Αν θες βάλε βρε Άλεξ δε θα πάθεις τίποτα ..
Υπάρχουν χαμηλής αξίας και υψηλής απόδοσης "εργασίες" που μπορείς να κάνεις όπως είναι το κέρωμα στο αμάξωμα και άλλες πιο εξειδικευμένες που δεν έχουν τον ανάλογο λογο κόστους/αξίας. Αυτό ο καθένας το αντιλαμβάνεται διαφορετικά.
Όπως το κόστος μιας κεραμικής επιστρωσης σε ενα ακριβό αμαξι από ενα γνωστό μαγαζί για ενα γιατρό που βγάζει ενα κατοστάρικο όσο εμείς γράφουμε ενα post κατεβατό στο forum, είναι κάτι βατό, για άλλους είναι δυσθεώρητο οικονομικά. Και οι δύο δίκιο έχουν..
-
@mastoras78 said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Δεν υπάρχει απόλυτη και αντικειμενική αλήθεια και όποιος επικαλείται ότι την κατέχει καλύτερα να αναθεωρήσει. Έκατσα και είδα το βίντεο και δίνει σωστές συμβουλές γενικά. Εξηγεί τι είναι "δέρμα" (το οποίο έχει ένα σωρό ποιότητες btw άρα και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική ) και ότι στην ουσία επεμβαίνουμε στην συνθετική επίστρωση που διαθέτει για να μη φθείρεται.
Καθαρισμός ήπια με apc και από εκεί και πέρα μπορείς να επιλέξεις να το προστατέψεις είτε με ενα γαλάκτωμα μικρής διάρκειας σα το perl, είτε με εξειδικευμένο προϊόν για αυτή τη δουλειά, είτε με κάποιο κεραμικό προϊόν μακράς διάρκειας. Στις εναλλακτικές που δινει τονίζει ότι μιλάει για συνθετικό κερί και όχι με βάση την καρναουμπα.
Από προσωπική εμπειρία και μετά τη γλίστρα που έζησα στο πίσω κάθισμα αυτοκινήτου με προστασία στα δέρματα κατέληξα ότι θα μπορούσα να ζήσω και χωρίς αυτή με τα δικά μου δεδομένα. (συχνή ενασχόληση με το όχημα και προσοχή, άσε που δεν έχω δέρματα)
Πολύ μεγαλύτερη αξία για εμένα η κατανόηση του τι κάνουμε, οι λόγοι που το πράττουμε και η τεχνική.
Δηλαδη θεωρεις σωστη συμβουλη να λεει καποιος να περασεις το δερμα με συνθετικο κερι?
Ειλικρινα μεγαλυτερη μπαρουφα δεν εχω ξανακουσει οσο καιρο ασχολουμαι ερασιτεχνικα με το detailing.Τελος παντων δεν εχω να σχολιασω κατι αλλο επι του θεματος, τα ανελυσα ολα στο προηγουμενο ποστ μου. Οποιος θελει να διατηρει το εσωτερικο του σε καλη κατασταση βαζει ενα σοβαρο γαλακτωμα χωρις σιλικονες κι ετσι το συντηρει, το ενυδατωνει και αποφευγει "ρυτιδες" κι αποχρωματισμους. Μονο καλο του κανει ετσι και κανενα κακο, οποτε μπορουν να χρησιμοποιηθουν αφοβα κι εχουν οντως αποτελεσμα. Ουτε τιποτα "σφραγιστικα νανοτεχνολογιας" χρειαζονται ουτε σιλικονουχα σπρευ που ξεραινουν τα πλαστικα κι εχουν αντιθετα αποτελεσματα και προφανως ουτε κερια τα οποια ειναι για να προστατευουν το βερνικι του αμαξωματος κι εντελως ακαταλληλα για πλαστικα και δερματα στο εσωτερικο. Αυτα ειναι τα 2 cents μου επι του θεματος και κλεινω εδω.
-
@driver-m said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Δηλαδη θεωρεις σωστη συμβουλη να λεει καποιος να περασεις το δερμα με συνθετικο κερι?
Ειλικρινα μεγαλυτερη μπαρουφα δεν εχω ξανακουσει οσο καιρο ασχολουμαι ερασιτεχνικα με το detailing.Τελος παντων δεν εχω να σχολιασω κατι αλλο επι του θεματος, τα ανελυσα ολα στο προηγουμενο ποστ μου. Οποιος θελει να διατηρει το εσωτερικο του σε καλη κατασταση βαζει ενα σοβαρο γαλακτωμα χωρις σιλικονες κι ετσι το συντηρει, το ενυδατωνει και αποφευγει "ρυτιδες" κι αποχρωματισμους. Μονο καλο του κανει ετσι και κανενα κακο, οποτε μπορουν να χρησιμοποιηθουν αφοβα κι εχουν οντως αποτελεσμα. Ουτε τιποτα "σφραγιστικα νανοτεχνολογιας" χρειαζονται ουτε σιλικονουχα σπρευ που ξεραινουν τα πλαστικα κι εχουν αντιθετα αποτελεσματα και προφανως ουτε κερια τα οποια ειναι για να προστατευουν το βερνικι του αμαξωματος κι εντελως ακαταλληλα για πλαστικα και δερματα στο εσωτερικο. Αυτα ειναι τα 2 cents μου επι του θεματος και κλεινω εδω.
Η διαφορά είναι ότι από ένα ολόκληρο video που δίνει καλές πληροφορίες στο σύνολο απομονώνεις με υπερπροσπάθεια την μια που είναι αμφιλεγόμενη για να το ακυρώσεις όλο και να επιβάλλεις την δική σου άποψη ως θεόσφατη. Γενικά το κάνεις αυτό, να το προσέξεις.
Βρήκα με ένα πρόχειρο search κάποιες επιπλέον πληροφορίες (απάντηση #3) από εκπρόσωπο της Meguairs για όποιον θέλει να εντρυφήσει περισσότερο https://meguiarsonline.com/forum/general-auto-detailing-discussion/interior-care/64640-so-what-s-the-best-way-to-care-for-leather-seats-really
Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν συχνά ανορθόδοξες μεθόδους και προιόντα που μας ξενίζουν γιατί απλά έχουν την εμπειρία του τι όντως λειτουργεί και τι όχι.
Παραδείγματα :
Κερί στα τζάμια.. ηλεκτρικά κατσαβίδια με attachments κτλ...
-
Εγώ έχω να πω πως όλα τα καθαριστικά γυαλιού είναι άχρηστα όταν καθαρίζω τα τζάμια του αυτοκινήτου.
Δεν μπορώ ποτέ να τα κάνω να είναι διαφανα, πάντοτε έχουν υπολείμματα τα οποία φαίνονται το βράδυ με τα φώτα της πόλης
-
@lap said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Εγώ έχω να πω πως όλα τα καθαριστικά γυαλιού είναι άχρηστα όταν καθαρίζω τα τζάμια του αυτοκινήτου.
Δεν μπορώ ποτέ να τα κάνω να είναι διαφανα, πάντοτε έχουν υπολείμματα τα οποία φαίνονται το βράδυ με τα φώτα της πόλης
Εγω lap χρησιμοποιω της meguiars καλο εινσι πολυ καλο αλλα να πω την αληθεια γιαυτο που προσφερει πανακριβο.
-
Εφημερίδα έβαλες?
Επίσης μεγάλο ρόλο παίζει η εσωτερική υγρασία... πολλές φορές βλέπεις θολούρες στα τζάμια του αυτοκινήτου, και με το που θα βάλεις το κομπρεσορ του κλιμά σε λειτουργία εξαφανίζονται.Λέω να δοκιμάσω αυτή τη λύση στο επόμενο πλύσιμο...
-
Το βίντεο δεν το έχω δεί καν ή αν το έχω δεί θα είναι πρίν κάμποσο καιρό. Γενικά τον προτείνω γιατί τον έχω παρακολουθήσει και τον θεωρώ αξιόπιστο ακόμα κι αν σε κάποια(λίγα) από αυτά που λέει κατα καιρούς έχω τους προβληματισμούς μου. Το έβαλα για όποιον ενδιαφέρεται να μάθει περισσότερα. Θα το δώ αργότερα αν βρώ χρόνο και όρεξη..
Η δικιά μου αίσθηση είναι ότι προιόν σφραγιστικό που θα το κάνει το δέρμα πιο "γλιστερό" και λείο, από την πρόσφατη εμπειρία που είχα δεν είναι για τα γούστα μου.
Τα προιόντα ενυδάτωσης είναι άλλο πράγμα και δεν έχω πρόβλημα με αυτά όμως προσωπικά επειδή έχω δεί πολλά και διάφορα ότι θεωρώ περιττό το αποφεύγω. Πολλά προιόντα που υπόσχονται προστασία ή βελτίωση στην εμφάνιση επιταχύνουν το φαινόμενο της γήρανσης.. Ακόμα και η ίδια η διαδικασία καλωπισμού με βούρτσες, πανιά και έναν μαντράχαλο να μπαινοβγαίνει στο αμάξι χωρίς ιδιαίτερο λόγο μπορεί να φέρει μεγαλύτερη φθορά από όφελος. Έτσι και με τα ρούχα μας όταν τα πλένουμε με τον καιρό τα βλέπουμε να ξεβάφουν και να φθείρονται από την όλη διαδικασία. Φυσικά ο καθένας κάνει ότι θέλει και έχει τη δικιά του προσέγγιση..
Σφραγιστικό και χρήση σε δέρμα μου κάνουν σαν δυο αντίθετες λέξεις. Το δέρμα είναι πορώδες υλικό άρα αναπνέει, αν το σφραγίσεις φαντάζομαι θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η χρήση του γαλακτωματος μαλακώνει το δέρμα και όντως γίνεται μιας και το είχα δοκιμάσει στα δικά μου. Αυτή νομίζω είναι η ουσία, να διατηρείται το δέρμα μαλακό γιατί αν σκληρύνει θα αρχίσει να σπάει. Το ότι θα πρέπει να γλιστράει για να μειωθεί η φθορά δε μου κάθεται καλά. Άντε και γλιστράς με το βάρος όμως του αλλάζεις τη μορφή εκεί είναι που έρχεται η φθορά, όχι με την τριβή.Πορώδες υλικό είναι επίσης και το βινύλιο. Και εκεί επίσης με γαλάκτωμα είδα τρελή διάφορα, το λες ότι ήταν και άλλη κουκούλα τόσο στο οπτικό κόμματι όσο και και την απτή αίσθηση καθώς μαλάκωσε αρκετά.
Το αυτό και στο κόμματι των πλαστικών της καμπίνας, ένα γαλάκτωμα τα αναζωογονεί. Ακόμα και στο εξωτερικό πλαστικό κάτω από το παρμπρίζ έβαλα και το ανέστησε. Παρ όλα αυτά νόμιζω ότι θα πρέπει να γίνονται με μέτρο, το να λούζεις τα πλαστικά η να ρίχνεις γαλάκτωμα συχνά μπορεί να μην είναι απαραίτητα καλό. Κάπου είχα διαβάσει ότι γαλάκτωμα βάζεις ανά 3-4 μήνες ειδάλλως το πνιγείς και δεν αναπνέει με αποτέλεσμα να έχεις πιθανότητα να σκάσει. Επίσης δεν μπαίνει ποτέ γαλάκτωμα σε ζεστή επιφάνεια.
-
@panos2171 σφραγιστικό εννοώ την προστασία που θα βάλει κάποιος σαν τελευταίο βήμα. Δεν ήταν κυριολεκτικό και έχεις δίκιο στο ότι εφόσον μιλάμε για πορώδες υλικό δεν το σφραγίζουμε ακριβώς, κακή επιλογή λέξεων αλλά προσπαθώ να επιμείνω ελληνικά όσο γίνεται.
Δες και την προσέγγιση του ανθρώπου της Meguiar's, την βρήκα αρκετά ενδιαφέρουσα.
Για εμένα παίζει μεγάλο ρόλο η ηλικία του οχήματος και ο τύπος των υλικών.
-
Το θέμα με τον εσωτερικό καθαρισμό είναι μέχρι ενός σημείου αντικειμενικό, κι από εκεί και πέρα είναι υποκειμενικό.
Το αντικειμενικό μέρος:
Κατ' αρχάς το εσωτερικό πρέπει κάποιος να το καθαρίζει. Πρέπει να βάλει σκούπα, να μαζεύει την σκόνη, να καθαρίζει τα καθίσματα, ειδικά αν έχει ποτίσει κάτι. Αν το αφήσεις να ζέχνει, τότε αργά ή γρήγορα θα το πληρώσεις. Νομίζω όμως ότι κανένας από εμάς εδώ πέρα δεν ανήκει σε αυτήν την κατηγορία.
Όσον αφορά το δέρμα, νομίζω (δεν ξέρω) ότι μακροπρόθεσμα δεν σώζεται με τις ερασιτεχνικές μας ενυδατώσεις. Ίσως να έχουν ένα μικρό αποτέλεσμα, αλλά κρατώ μικρό καλάθι. Θα ήθελα πολύ να είχα κάποιες γνώσεις βυρσοδεψίας, αλλά δεν έχω.
Αν όμως μιλάμε για δερματίνη, είμαι σχεδόν σίγουρος ότι η περιποίησή της είναι ματαιοπονία. Η δερματίνη είναι φτηνιάρικο υλικό. Είναι απλά μαλακό πλαστικό πάνω σε ύφασμα, το οποίο έχει σχέδια δέρματος. Αλλά τα σχέδια δεν το κάνουν δέρμα. Σύντομα θα εμφανίσει σπασίματα και οποιοδήποτε γαλάκτωμα κι αν βάλεις δε θα έχει κανένα αντίκτυπο στην σύστασή της, αφού είναι απλά πλαστικό. Άντε το πολύ κάτι που προστατεύει από τις ακτίνες, να παρατείνει την σύντομη ζωή της. Μέχρι εκεί.Το υποκειμενικό μέρος:
Πολλοί θεωρούν ότι τα γαλακτώματα εσωτερικού βοηθούν μακροπρόθεσμα. Άλλοι διαφωνούν. Εγώ δεν ξέρω. Αυτό όμως που έχω δει είναι ότι ο πατέρας ενός φίλου μου έχει c5 πρώτης γενιάς, το έπλενε πάντοτε με νεράκι κι ένα πανί στο εσωτερικό και το ταμπλώ και όλα τα πλαστικά είναι σαν καινούρια. Ούτε σκασίματα, ούτε γρατζουνιές. Αν χρησιμοποιούσε το τάδε ή το δείνα προϊόν, όλοι θα έλεγαν πόσο καλό προϊόν είναι αυτό και πόσο αποτελεσματικό, αλλά τελικά είναι απλό νερό. Τι έσωσε το πλαστικό; Ότι το παρκάρει στην σκιά.
Εμένα μου αρέσει να βάζω γαλακτώματα κλπ. Μου αρέσει το άρωμά τους, μου αρέσει η αίσθησή τους. Μου αρέσει να περιποιούμαι με πινελάκια και άλλα τέτοια πράγματα. Μπορεί όλα αυτά να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα, αλλά μου αρέσει η φάση. Αλλά δεν τα θεωρώ και απαραίτητα.Όσον αφορά τα τζάμια, χρησιμοποιοώ πλέον το φθηνό του lidl που δεν έχει και αμμωνία.
-
-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Όσον αφορά τα τζάμια, χρησιμοποιοώ πλέον το φθηνό του lidl που δεν έχει και αμμωνία.
Ποιο;
Δηλαδή με χλεπα δεν κάνει;
-
Η διαφορά είναι ότι από ένα ολόκληρο video που δίνει καλές πληροφορίες στο σύνολο απομονώνεις με υπερπροσπάθεια την μια που είναι αμφιλεγόμενη για να το ακυρώσεις όλο και να επιβάλλεις την δική σου άποψη ως θεόσφατη. Γενικά το κάνεις αυτό, να το προσέξεις.
Βρήκα με ένα πρόχειρο search κάποιες επιπλέον πληροφορίες (απάντηση #3) από εκπρόσωπο της Meguairs για όποιον θέλει να εντρυφήσει περισσότερο https://meguiarsonline.com/forum/general-auto-detailing-discussion/interior-care/64640-so-what-s-the-best-way-to-care-for-leather-seats-really
Αυτό που δεν γνωρίζει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν συχνά ανορθόδοξες μεθόδους και προιόντα που μας ξενίζουν γιατί απλά έχουν την εμπειρία του τι όντως λειτουργεί και τι όχι.
Παραδείγματα :
Κερί στα τζάμια.. ηλεκτρικά κατσαβίδια με attachments κτλ...
To κερι στα τζαμια ειναι γνωστο κολπο γιατι προσφερει υδροφοβικοτητα. Απ'την αλλη κανει περιεργες διαθλασεις συχνα οποτε πολλοι δεν το προτιμουν.
Ακομα, δεν απομονωνω τιποτα. Ουτε ειδα τιποτα το ιδιαιτερο στο βιντεο, ως προς τα πολλα σωστα που γραφεις οτι αναφερει. Απ'τη μια λεει μη χρησιμοποιειτε conditioner στα δερματα γιατι δε χρειαζεται (πρωτη παπατζα), δευτερον λεει τα δερματα χρειαζονται κυριως λιπανση για να μην φθειρονται απ'την τριβη (εν μερει σωστο αρκει να επιτυγχανεται μονο μεσω σωστης ενυδατωσης οπου τα δερματα οντως εχουν λιγοτερη τριβη αφου μαλακωνουν αν κι εσυ εγραψες οτι ειναι μεγαλη παπατζα γιατι μια φορα που ειχες κατσει σε πισω καθισματα γλιστρουσες, αρα ο ιδιος αμφιβαλλεις για τη χρησιμοτητα της συμβουλης αυτης) και τριτον εγραψε την ανυπερβλητη παπατζα του να χρησιμοποιειται συνθετικο κερι στα δερματα!
Λιγο πολυ ολοκληρο το βιντεο, το οποιο παρεθεσες σαν καταλληλο για συμβουλες ως προς την περιποιηση του εσωτερικου ελεγε αρλουμπες. Οι καλες πληροφοριες και η υπερπροσπαθεια μου να το βγαλω λαθος που ηταν ακριβως? Βασικα πραγματα περι detailing να ξερει καποιος καταλαβαινει με τη μια ποσο ακυρα ειναι οσα λεει ο τυπος.Δεχομαι να μην ειχες δει το βιντεο πριν το παραθεσεις κι απλα να εμπιστευτηκες τον youtuber αυτον επειδη σε αλλα ζητηματα ισως εδινε σωστες συμβουλες.
Αλλα να μου λες εμενα οτι απομονωσα κατι κι ακυρωσα ενα κατα τ'αλλα σωστο βιντεο ενω το βιντεο αυτο ηταν κυριολεκτικα απ'τα πιο λανθασμενα που υπαρχει ως προς την περιποιηση των δερματων, ειναι τουλαχιστον ακυρο.
Καποιος λοιπον σαν τον youtuber αυτον που δινει σαν βασικη συμβουλη το να μη χρησιμοποιειται conditioner στα δερματα (που ειναι το μονο που πρεπει να χρησιμοποιειται εν τελει) γιατι ειναι αχρηστο αλλα να χρησιμοποιειται υγρο κερι, συγνωμη αλλα ειναι ασχετος.
Και ειμαι σιγουρος οτι το καταλαβαινεις κι εσυ γιατι ασχολεισαι καιρο με το ερασιτεχνικο detailing.
Αν το βιντεο αυτο ανεβαινε στο cardetailing forum ειμαι βεβαιος οτι θα ελιωναν στα γελια. -
To κερι στα τζαμια ειναι γνωστο κολπο γιατι προσφερει υδροφοβικοτητα. Απ'την αλλη κανει περιεργες διαθλασεις συχνα οποτε πολλοι δεν το προτιμουν.
Ακομα, δεν απομονωνω τιποτα. Ουτε ειδα τιποτα το ιδιαιτερο στο βιντεο, ως προς τα πολλα σωστα που γραφεις οτι αναφερει. Απ'τη μια λεει μη χρησιμοποιειτε conditioner στα δερματα γιατι δε χρειαζεται (πρωτη παπατζα), δευτερον λεει τα δερματα χρειαζονται κυριως λιπανση για να μην φθειρονται απ'την τριβη (εν μερει σωστο αρκει να επιτυγχανεται μονο μεσω σωστης ενυδατωσης οπου τα δερματα οντως εχουν λιγοτερη τριβη αφου μαλακωνουν αν κι εσυ εγραψες οτι ειναι μεγαλη παπατζα γιατι μια φορα που ειχες κατσει σε πισω καθισματα γλιστρουσες, αρα ο ιδιος αμφιβαλλεις για τη χρησιμοτητα της συμβουλης αυτης) και τριτον εγραψε την ανυπερβλητη παπατζα του να χρησιμοποιειται συνθετικο κερι στα δερματα!
Λιγο πολυ ολοκληρο το βιντεο, το οποιο παρεθεσες σαν καταλληλο για συμβουλες ως προς την περιποιηση του εσωτερικου ελεγε αρλουμπες. Οι καλες πληροφοριες και η υπερπροσπαθεια μου να το βγαλω λαθος που ηταν ακριβως? Βασικα πραγματα περι detailing να ξερει καποιος καταλαβαινει με τη μια ποσο ακυρα ειναι οσα λεει ο τυπος.Δεχομαι να μην ειχες δει το βιντεο πριν το παραθεσεις κι απλα να εμπιστευτηκες τον youtuber αυτον επειδη σε αλλα ζητηματα ισως εδινε σωστες συμβουλες.
Αλλα να μου λες εμενα οτι απομονωσα κατι κι ακυρωσα ενα κατα τ'αλλα σωστο βιντεο ενω το βιντεο αυτο ηταν κυριολεκτικα απ'τα πιο λανθασμενα που υπαρχει ως προς την περιποιηση των δερματων, ειναι τουλαχιστον ακυρο.
Καποιος λοιπον σαν τον youtuber αυτον που δινει σαν βασικη συμβουλη το να μη χρησιμοποιειται conditioner στα δερματα (που ειναι το μονο που πρεπει να χρησιμοποιειται εν τελει) γιατι ειναι αχρηστο αλλα να χρησιμοποιειται υγρο κερι, συγνωμη αλλα ειναι ασχετος.
Και ειμαι σιγουρος οτι το καταλαβαινεις κι εσυ γιατι ασχολεισαι καιρο με το ερασιτεχνικο detailing.
Αν το βιντεο αυτο ανεβαινε στο cardetailing forum ειμαι βεβαιος οτι θα ελιωναν στα γελια.Η διαφορά του youtuber σε σχέση με εσένα ή και με εμένα είναι ότι αυτό που επικαλείται το τεκμηριώνει, έχει κάνει έρευνα και σίγουρα περισσότερη πρακτική. Κάτι άλλο που διαπιστώνω είναι ότι ενώ βλέπουμε το ίδιο πράγμα άλλα καταλαβαίνουμε ο καθένας μας ξεχωριστά. Αυτό που ανεφέρεις ως "βασικές γνώσεις περί detailing που όλοι ασπάζονται" βρίσκεται μοναχά στο μυαλό σου. Κατά βάση υπάρχουν προσωπικές προτιμήσεις και προσεγγίσεις και πολλοί παράμετροι όπως ο τύπος του "δέρματος" (ή οποιασδήποτε επιφάνειας) και η ηλικία του.
Ναι, ένα όχημα 15αρο/20ετίας που στα ντουζένια του είχε πέραση, είναι σαν ληγμένη 55άρα πρώην καλοστεκούμενη αρνούμενη την φυσική εξέλιξη, που πλακώνεται στα λίφτινγκ για να αντιμετωπίσει τις ραγάδες και το πέρασμα του χρόνου. Έτσι και τα ταλαιπωρημένα "δέρματα" του σέκοντ χάντ πρώην πρίμιο θα ωφεληθούν από ένα προιόν, αλλά δε θα έκανα ντέ και καλά το ίδιο σε ένα νέο όχημα, όπως και δε θα κάνει ένα 20χρονο πιπινάκι λίφτινγκ γιατί δε του χρειάζεται. Οκ υπάρχουν και περιπτώσεις νεανίδων που κάνουν όλο το πακέτο με υαλουρονικά, πλαστικές κτλ και γίνονται και χειρότερες από πρίν αλλά αυτές είναι εξαιρέσεις. Εμένα η προσέγγιση μου είναι προστασία χωρίς εκπτώσεις στην πρακτικότητα και επέμβαση εφόσον υπάρχει λόγος.
Εγώ ανέφερα ότι δε μου αρέσουν τα προιόντα που προσφέρουν προστασία μέσω της λίανσης γιατι ενώ κάνουν αυτό που υπόσχονται, από την άλλη δε μου άρεσε η αίσθηση και ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα που ανέφερα προέκυψαν και πρακτικά προβλήματα(γλιστράγαμε).
Θυμάμαι επίσης ότι στο mx5 mk2 που είχα κάααποτε και δεν πολυασχολούμουν κιόλας με "detailing" αλλά κυρίως με παντιλίκια, είχε μαύρη κουκούλα βινυλίου. Παρότι ήταν 5ετίας με την έκθεση στον ήλιο η κουκούλα "άσπριζε". Όποτε το θυμόμουνα το πλάκωνα με ένα ενυδατικό προιόν της porzelack και γινόταν σαν "καινούργια". Φυσικά καραγλίτσωνε και δεν κρατούσε και πολύ αλλά αυτό που μέτραγε είναι ότι φαινόταν μακράν καλύτερο από πρίν, άρα μου έκανε.
Ο συγκεκριμένος youtuber επειδή επιμένεις να αμφισβητείς την αξιοπιστία του, λίγες μέρες πρίν έκανε live συνέντευξη στο κανάλι του με τρείς από τους παλιότερους και πιο γνωστούς detailers στον Ελλαδικό χώρο. Αν αυτοί τον αποδέχονται εγώ είμαι οκ. Επίσης το cardetailing.gr τα τελευταία χρόνια είναι ψόφιο, αυτοί όμως που γράφανε παλιότερα είναι όλοι οι παραπάνω που σου είπα όπως επίσης και ο youtuber, άρα οφείλω να σε ενημερώσω ότι και εκεί η φήμη του είναι μια χαρά και μάλιστα έχει βοηθήσει. Το video που απαξιώνεις αν ανέβαινε εκεί, μια χαρά θα κουβεντιαζότανε στο πλαίσιο του τεχνικού και εποικοδομητικού διαλόγου. Αν κάποιος λοιπόν εκτίθεται, είσαι μόνο εσύ. Τέλος ο συγκεκριμένος δεν μου είναι ο πιο "αγαπημένος" αλλά μου κάνει και είναι και Ελληνόφωνος, κάτι που προτιμάνε πολλά παιδία από εδώ μέσα και για αυτό τον παραθέτω συχνά.
Στην τελική είτε βάλει κάποιος conditioner είτε σκέτο σαμπουάν δε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αυτάαα
-
Αν το βιντεο αυτο ανεβαινε στο cardetailing forum ειμαι βεβαιος οτι θα ελιωναν στα γελια.Η διαφορά του youtuber σε σχέση με εσένα ή και με εμένα είναι ότι αυτό που επικαλείται το τεκμηριώνει, έχει κάνει έρευνα και σίγουρα περισσότερη πρακτική. Κάτι άλλο που διαπιστώνω είναι ότι ενώ βλέπουμε το ίδιο πράγμα άλλα καταλαβαίνουμε ο καθένας μας ξεχωριστά. Αυτό που ανεφέρεις ως "βασικές γνώσεις περί detailing που όλοι ασπάζονται" βρίσκεται μοναχά στο μυαλό σου. Κατά βάση υπάρχουν προσωπικές προτιμήσεις και προσεγγίσεις και πολλοί παράμετροι όπως ο τύπος του "δέρματος" (ή οποιασδήποτε επιφάνειας) και η ηλικία του.
Ναι, ένα όχημα 15αρο/20ετίας που στα ντουζένια του είχε πέραση, είναι σαν ληγμένη 55άρα πρώην καλοστεκούμενη αρνούμενη την φυσική εξέλιξη, που πλακώνεται στα λίφτινγκ για να αντιμετωπίσει τις ραγάδες και το πέρασμα του χρόνου. Έτσι και τα ταλαιπωρημένα "δέρματα" του σέκοντ χάντ πρώην πρίμιο θα ωφεληθούν από ένα προιόν, αλλά δε θα έκανα ντέ και καλά το ίδιο σε ένα νέο όχημα, όπως και δε θα κάνει ένα 20χρονο πιπινάκι λίφτινγκ γιατί δε του χρειάζεται. Οκ υπάρχουν και περιπτώσεις νεανίδων που κάνουν όλο το πακέτο με υαλουρονικά, πλαστικές κτλ και γίνονται και χειρότερες από πρίν αλλά αυτές είναι εξαιρέσεις. Εμένα η προσέγγιση μου είναι προστασία χωρίς εκπτώσεις στην πρακτικότητα και επέμβαση εφόσον υπάρχει λόγος.
Εγώ ανέφερα ότι δε μου αρέσουν τα προιόντα που προσφέρουν προστασία μέσω της λίανσης γιατι ενώ κάνουν αυτό που υπόσχονται, από την άλλη δε μου άρεσε η αίσθηση και ότι στο συγκεκριμένο παράδειγμα που ανέφερα προέκυψαν και πρακτικά προβλήματα(γλιστράγαμε).
Θυμάμαι επίσης ότι στο mx5 mk2 που είχα κάααποτε και δεν πολυασχολούμουν κιόλας με "detailing" αλλά κυρίως με παντιλίκια, είχε μαύρη κουκούλα βινυλίου. Παρότι ήταν 5ετίας με την έκθεση στον ήλιο η κουκούλα "άσπριζε". Όποτε το θυμόμουνα το πλάκωνα με ένα ενυδατικό προιόν της porzelack και γινόταν σαν "καινούργια". Φυσικά καραγλίτσωνε και δεν κρατούσε και πολύ αλλά αυτό που μέτραγε είναι ότι φαινόταν μακράν καλύτερο από πρίν, άρα μου έκανε.
Ο συγκεκριμένος youtuber επειδή επιμένεις να αμφισβητείς την αξιοπιστία του, λίγες μέρες πρίν έκανε live συνέντευξη στο κανάλι του με τρείς από τους παλιότερους και πιο γνωστούς detailers στον Ελλαδικό χώρο. Αν αυτοί τον αποδέχονται εγώ είμαι οκ. Επίσης το cardetailing.gr τα τελευταία χρόνια είναι ψόφιο, αυτοί όμως που γράφανε παλιότερα είναι όλοι οι παραπάνω που σου είπα όπως επίσης και ο youtuber, άρα οφείλω να σε ενημερώσω ότι και εκεί η φήμη του είναι μια χαρά και μάλιστα έχει βοηθήσει. Το video που απαξιώνεις αν ανέβαινε εκεί, μια χαρά θα κουβεντιαζότανε στο πλαίσιο του τεχνικού και εποικοδομητικού διαλόγου. Αν κάποιος λοιπόν εκτίθεται, είσαι μόνο εσύ. Τέλος ο συγκεκριμένος δεν μου είναι ο πιο "αγαπημένος" αλλά μου κάνει και είναι και Ελληνόφωνος, κάτι που προτιμάνε πολλά παιδία από εδώ μέσα και για αυτό τον παραθέτω συχνά.
Στην τελική είτε βάλει κάποιος conditioner είτε σκέτο σαμπουάν δε θα έρθει το τέλος του κόσμου. Αυτάαα
Eγω δεν τον ηξερα καν τον συγκεκριμενο ουτε πλεον βλεπω βιντεο απο detailers αλλα απο καποια συγκεκριμενα προιοντα που ισως μ'ενδιαφερουν, για να δω καποιες εμπειριες χρησης. Δεν ειναι καμια επιστημη το detailing για να βλεπουμε τις θεωριες του καθε "επιστημονα" detailer, σωστα προιοντα χρειαζονται καταλληλα για τον σκοπο που τα θελουμε, καποιες σωστες διαδικασιες (πχ να ξεκιναμε το πλυσιμο απ'τα ψηλα μερη του αυτοκινητου και μετα να κατεβαινουμε προς τα κατω που ειναι πιο βρωμικο) και το αποτελεσμα θα ειναι αξιοπρεπες.
Aπο εκει και περα, ναι υπαρχουν προσεγγισεις διαφορετικες μεχρι ενος σημειου αλλα υπαρχουν και πραγματα που απτονται στη σφαιρα του παραλογου. Το να περνας συνθετικο κερι τα δερματα ειναι οσο παραλογο θα ηταν να περνας με γαλακτωμα δερματων το βερνικι. Δε χωρα συζητηση περι προσεγγισεων εκει.
Επισης, το να λες οτι το δερμα δε χρειαζεραι γαλακτωματα ενυδατωσης ειναι σαν να λες οτι το βερνικι δε χρειαζεται κερωμα. Κατι που προφανως δε στεκει. Δε λεμε οτι θα ερθει η καταστροφη αν δεν το κανει καποιος αλλα οταν μιλαμε για detailing, ε το κερωμα εξωτερικα και η ενυδατωση στα εσωτερικα πλαστικα και δερματα ειναι απ'τα πλεον βασικα.
Εγω λοιπον σιγουρα δεν "εκτιθεμαι" γιατι δεν λεω τιποτα παραλογο σε αντιθεση με τον youtuber που στο συγκεκριμενο βιντεο σχεδον οσα ανεφερε (να μη μπαινει conditioner στα δερματα αλλα μπορει να μπει συνθετικο κερι για να "γλιστρανε"!) ηταν εντελως ακυρα, αντιθετα τα οσα εγραψα ειναι αντικειμενικα και βασικα για καθε detailer. Αν τωρα φτασουμε να θεωρουμε οτι το κερωμα και η ενυδατωση του εσωτερικου δεν ειναι αυτονοητα και αντικειμενικα ορθα για την προστασια του αμαξιου μας, ε οκ τοτε να διερωτηθουμε και για το αν η γη γυριζει.
Νομιζω οτι οι τριτοι που διαβαζουν καταλαβαινουν πολυ καλα λοιπον το τι θελω να πω.Και σιγουρα το τελος του κοσμου δεν ερχεται απ'τα ζητηματα αυτα, υπαρχουν πολυ σημαντικοτερα. Αλλα το να καταστρεψεις το δερματινο σαλονι σου ακολουθωντας τις "συμβουλες" του youtuber αυτου ειναι πολυ πιο πιθανο απ'το να το προστατεψεις, οπως υποτιθεται οτι ειναι ο σκοπος του βιντεο του.
-
Θα μπορούσα να σου απαντήσω, λίγο πολύ τα ίδια, αλλά και πάλι δε θα έβγαινε άκρη. Μιχάης Στούπης της Meaggouris γιατί εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
Του βγάζω το καπέλο για την ειλικρίνια και για την ανάλυση.. καλή ανάγνωση
So what's the best way to care for leather seats really?
Most modern automotive leather, with a few exceptions on some very high end cars and one particular pick up truck (Ford F150 King Ranch Edition) have coated leather. In fact, most leather seats aren't even fully leather - on many it's the seating surface that's leather while the bolsters are vinyl of some sort. The coating used on most modern leather is a highly engineered coating that is designed to mimic leather in the way it feels, moves, stretches, etc. It is a semi permeable membrane designed to protect the dyed leather beneath it. It is prone to the same attacks from dirt, UV, abrasion, staining and everything else that uncoated leather would be prone to, and it should be treated and protected accordingly.
Cleaning is paramount as very fine dirt particulate can and will get into the pores of the coating and act as an abrasive every time you enter and exit the vehicle. Of course, if you have a vehicle with very pronounced side bolsters you may struggle to enter and exit without brushing firmly up against them, and we've all seen cars with side bolsters that have been worn down to the base substrate, whether vinyl or leather. The only way to really avoid that happening is to use more care entering and exiting the vehicle. But for the rest of it, routine light cleaning to remove that fine dirt before it accumulates is paramount. Can that be achieved with just plain warm water and a towel? Well, to some degree, yes. Especially if you're using a microfiber towel because microfiber is just so darn good at reaching down and grabbing dirt, then hanging on to it. That works great for light soiling but falls short on older, neglected or just really dirty surfaces. A dedicated cleaner that actually breaks down the dirt and emulsifies it will do a far superior job of cleaning. Even then, use of a quality horse hair or boar's hair brush will do wonders for helping that process along. Steam is great too, if you've got a good steamer. Obviously the dirtier the surface the more aggressive your cleaning measures need to be, but you must always be cautious about being overly aggressive. Never scrub vigorously in a small area because you will rub right through that coating - it's that thin. Plain water and a microfiber towel will be powerful enough to remove the coating if you scrub enthusiastically in a small area - we've seen people do this far too many times.
The second component to caring for leather (and it's coating) is conditioning. The word conditioning is almost a misnomer here as what's really happening is moisturizing the surface. While plain water can moisturize a surface, it's pretty highly volatile and usually evaporates before it has a chance to do much of anything. A quality leather conditioner contains material that is far better at staying put and moisturizing the material far more thoroughly than plain water. It will also provide a small degree of slip, even without presenting a greasy or overly gloss feel, that lessens the abrasive action of fine dirt and you sliding in and out of the seat.
And in our Leather Sealer Kit, the second step product both moisturizes the material and leaves a synthetic sealant on the surface (sort of like a synthetic wax on your paint) that becomes a sacrificial barrier( <---- Ο Ε ΟΟΟΟ ), taking the brunt of the abuse instead of letting the coating take the abuse.
Regular light duty cleaning and moisturizing will keep things looking and feeling great for a very long time. Once every 6 months is probably not frequent enough - monthly really makes a lot more sense. But you don't need a lot of product to do routine maintenance. In fact, too much product will only cause problems rather than solve them. Used properly, there should be no excess product to wipe off when using any of our leather conditioners, whether they include a cleaner or not. The only time you want to use a pretty generous amount of product would be when cleaning very dirty seats with a dedicated cleaner. In that case, our recommendation is to spray the product liberally onto the seat and agitate with an appropriate brush or even a microfiber wash mitt. Those microfiber mitts work beautifully for this process!
Lastly, there's the situation that occurs with very badly neglected leather when it has reached a point that it becomes very stiff and just feels dried out. That's because it is! In that case you need some pretty extreme moisturizing to bring back the suppleness. Unfortuntely, Meguiar's does not currently make such a product. But there is one on the market, albeit a fairly expensive one. At roughly $90 per bottle, Leatherique does an amazing job of restoring the suppleness to leather, whether coated or uncoated. The process is a bit messy as they recommend applying the product quite heavily, then closing the windows and parking the car in the sun so that heat will work to help the product soak into the surface and really permeate it as completely as possible. The process releases the majority of the embedded dirt and pulls it to the surface, and you then wipe up the somewhat oily mess that's left behind. But it does wonders for leather that most would think is beyond saving.
Michael Stoops
Senior Global Product & Training Specialist | Meguiar's Inc.Experience
Meguiar's, Inc.
14 years 11 monthsSenior Global Product & Training Specialist
Aug 2015 - Present7 years 7 monthsOrange County, California, United States
Oversee training programs for Meguiar's International Partners, work with trainers in other countries to develop training programs for their regions. Hands on training with direct, personalized experiences for the attendees is a critical part of fast learning for those involved.Technical Training Specialist
Apr 2008 - Aug 20157 years 5 monthsAdministrator of Meguiar's internet discussion forum, www.meguiarsonline.com, teach detailing classes on site and at conduct training seminars at various events nationwide. I have worked with and trained some of the finest and most respected automobile detailers in the USA and abroad.
PS Έβαλα και τα bold...
-
@alexandros-s said in Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ:
Όσον αφορά τα τζάμια, χρησιμοποιοώ πλέον το φθηνό του lidl που δεν έχει και αμμωνία.
Ποιο;
Δηλαδή με χλεπα δεν κάνει;
Θυμάσαι τότε που λέγαμε για την αμμωνία; Ε, τότε είπα να δοκιμάσω και αυτό του lidl που είναι και φθηνό. Το μύρισα και είδα ότι δεν έχει αμμωνία. Οπότε το έβαλα. Έκανε δουλειά.
Όλα αυτά έχουν την ονομασία W5 νομίζω
-
Θα μπορούσα να σου απαντήσω, λίγο πολύ τα ίδια, αλλά και πάλι δε θα έβγαινε άκρη. Μιχάης Στούπης της Meaggouris γιατί εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.
Του βγάζω το καπέλο για την ειλικρίνια και για την ανάλυση.. καλή ανάγνωση
So what's the best way to care for leather seats really?
Most modern automotive leather, with a few exceptions on some very high end cars and one particular pick up truck (Ford F150 King Ranch Edition) have coated leather. In fact, most leather seats aren't even fully leather - on many it's the seating surface that's leather while the bolsters are vinyl of some sort. The coating used on most modern leather is a highly engineered coating that is designed to mimic leather in the way it feels, moves, stretches, etc. It is a semi permeable membrane designed to protect the dyed leather beneath it. It is prone to the same attacks from dirt, UV, abrasion, staining and everything else that uncoated leather would be prone to, and it should be treated and protected accordingly.
Cleaning is paramount as very fine dirt particulate can and will get into the pores of the coating and act as an abrasive every time you enter and exit the vehicle. Of course, if you have a vehicle with very pronounced side bolsters you may struggle to enter and exit without brushing firmly up against them, and we've all seen cars with side bolsters that have been worn down to the base substrate, whether vinyl or leather. The only way to really avoid that happening is to use more care entering and exiting the vehicle. But for the rest of it, routine light cleaning to remove that fine dirt before it accumulates is paramount. Can that be achieved with just plain warm water and a towel? Well, to some degree, yes. Especially if you're using a microfiber towel because microfiber is just so darn good at reaching down and grabbing dirt, then hanging on to it. That works great for light soiling but falls short on older, neglected or just really dirty surfaces. A dedicated cleaner that actually breaks down the dirt and emulsifies it will do a far superior job of cleaning. Even then, use of a quality horse hair or boar's hair brush will do wonders for helping that process along. Steam is great too, if you've got a good steamer. Obviously the dirtier the surface the more aggressive your cleaning measures need to be, but you must always be cautious about being overly aggressive. Never scrub vigorously in a small area because you will rub right through that coating - it's that thin. Plain water and a microfiber towel will be powerful enough to remove the coating if you scrub enthusiastically in a small area - we've seen people do this far too many times.
The second component to caring for leather (and it's coating) is conditioning. The word conditioning is almost a misnomer here as what's really happening is moisturizing the surface. While plain water can moisturize a surface, it's pretty highly volatile and usually evaporates before it has a chance to do much of anything. A quality leather conditioner contains material that is far better at staying put and moisturizing the material far more thoroughly than plain water. It will also provide a small degree of slip, even without presenting a greasy or overly gloss feel, that lessens the abrasive action of fine dirt and you sliding in and out of the seat.
And in our Leather Sealer Kit, the second step product both moisturizes the material and leaves a synthetic sealant on the surface (sort of like a synthetic wax on your paint) that becomes a sacrificial barrier( <---- Ο Ε ΟΟΟΟ ), taking the brunt of the abuse instead of letting the coating take the abuse.
Regular light duty cleaning and moisturizing will keep things looking and feeling great for a very long time. Once every 6 months is probably not frequent enough - monthly really makes a lot more sense. But you don't need a lot of product to do routine maintenance. In fact, too much product will only cause problems rather than solve them. Used properly, there should be no excess product to wipe off when using any of our leather conditioners, whether they include a cleaner or not. The only time you want to use a pretty generous amount of product would be when cleaning very dirty seats with a dedicated cleaner. In that case, our recommendation is to spray the product liberally onto the seat and agitate with an appropriate brush or even a microfiber wash mitt. Those microfiber mitts work beautifully for this process!
Lastly, there's the situation that occurs with very badly neglected leather when it has reached a point that it becomes very stiff and just feels dried out. That's because it is! In that case you need some pretty extreme moisturizing to bring back the suppleness. Unfortuntely, Meguiar's does not currently make such a product. But there is one on the market, albeit a fairly expensive one. At roughly $90 per bottle, Leatherique does an amazing job of restoring the suppleness to leather, whether coated or uncoated. The process is a bit messy as they recommend applying the product quite heavily, then closing the windows and parking the car in the sun so that heat will work to help the product soak into the surface and really permeate it as completely as possible. The process releases the majority of the embedded dirt and pulls it to the surface, and you then wipe up the somewhat oily mess that's left behind. But it does wonders for leather that most would think is beyond saving.
Michael Stoops
Senior Global Product & Training Specialist | Meguiar's Inc.Experience
Meguiar's, Inc.
14 years 11 monthsSenior Global Product & Training Specialist
Aug 2015 - Present7 years 7 monthsOrange County, California, United States
Oversee training programs for Meguiar's International Partners, work with trainers in other countries to develop training programs for their regions. Hands on training with direct, personalized experiences for the attendees is a critical part of fast learning for those involved.Technical Training Specialist
Apr 2008 - Aug 20157 years 5 monthsAdministrator of Meguiar's internet discussion forum, www.meguiarsonline.com, teach detailing classes on site and at conduct training seminars at various events nationwide. I have worked with and trained some of the finest and most respected automobile detailers in the USA and abroad.
PS Έβαλα και τα bold...
To κειμενο αυτο ειναι σωστο και δεν εχει καμια σχεση με τα οσα ανεφερε ο αδαης youtuber του video που ειχες ανεβασει.
Μιλα ξεκαθαρα για ενυδατωση του δερματος και μετα γραφει "And in our Leather Sealer Kit, the second step product both moisturizes the material and leaves a synthetic sealant on the surface (sort of like a synthetic wax on your paint)", λεει δηλαδη οτι εχουν ενα προιον σαν sealant το οποιο κανει ο,τι ενα συνθετικο κερι στο αμαξωμα.
Δε λεει χρησιμοποιηστε συνθετικo κερι αμαξωματος στα δερματα!
Και το γαλακτωμα για τα πλαστικα τα ενυδατωνει οπως ενυδατωνει μια καταλληλη ενυδατικη κρεμα το δερμα του προσωπου. Αν καποιος πει βαλτε γαλακτωμα για πλαστικα στο προσωπο σας ομως θα τον παρουν με τις πετρες!
Δεν καταλαβαινω λοιπον γιατι μου παρεθεσες ολο αυτο το κατεβατο, το οποιο ερχεται σε πληρη αντιθεση με το βιντεο που ανεβασες τις προαλλες. Στον youtuber στειλ'το που λεει αλλ'αντ'αλλων. Το κειμενο δεν λεει κατι διαφορετικο με τα οσα γραφω στα τελευταια μου ποστς, αντιθετα τονιζει ποσο σημαντικη ειναι η ενυδατωση για τα δερματα, ο,τι δηλαδη γραφω απ'την αρχη. Μονο ο youtuber που παρεθεσες ελεγε οτι το conditioner ειναι περιττο.Τελος παντων το κουρασαμε. Για τελευταια φορα, τα πραγματα για την (ερασιτεχνικη) περιποιηση του εσωτερικου ειναι απλα. Ενα καλο γαλακτωμα χρειαζεται για τα πλαστικα, τα βινυλια και τα δερματα (υπαρχουν προιοντα καταλληλα και για τα 3 αυτα υλικα μαζι) χωρις σιλικονες, ξεσκονισμα ή ελαφρυ καθαρισμα των επιφανειων, περασμα του γαλακτωματος, ιδανικα με application pad, σκουπισμα μετα απο λιγο με πανακι μικροινων για σωστο φινιρισμα και ομοιομορφη εφαρμογη και τελος. Δεν ειναι καμια επιστημη το detailing ουτε χρειαζονται κατεβατα για τοσο απλες διαδικασιες οπως ειναι η βασικη περιποιηση του εσωτερικου ενος αυτοκινητου.
-
Κι όμως το video του YouTuber και το κείμενο που ανέβασα έχουν πολλά κοινά σημεία, άλλωστε για αυτό το έβαλα. Φυσικά η αδυναμία κατανόησης που επιδίδεσαι είναι περισσότερο απόρροια εγωισμού και λιγότερο ικανότητας.. Περαιτέρω ανάλυση με αυτά τα δεδομένα είναι φανερά άτοπη οπότε δεν υπάρχει λόγος να προσθέσω κάτι άλλο.
Πετάει ο γάιδαρος? Πετάααααει, κάνει και λούπες
Εσωτερικός/εξωτερικός καθαρισμός, γυάλισμα, πλυντήρια κλπ