-
Ακολουθώντας τη συμβουλή του nass, μεταφέρω και εδώ μια απορία, ψάχνοντας για απαντήσεις:
Εδώ και κάτι τέρμινα, αντιμετωπίζω πρόβλημα με τους μοτοσικλετιστές κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα. Έχω την συνήθεια να κινούμαι στην κεντροδεξιά πλευρά της λωρίδας κυκλοφορίας στην οποία βρίσκομαι. Με τη συμπεριφορά μου αυτή φαίνεται να διαφωνούν ριζικά οι δικυκλιστές, αφού με τη σειρά τους προσπαθούν να περάσουν από τη δεξιά πλευρά της λωρίδας που βρίσκονται. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, πρόσεξα ότι και οι περισσότεροι οδηγοί των αυτοκινήτων κινούνται τέρμα αριστερά στη λωρίδα τους, πατώντας μάλιστα ενίοτε και την διαχωριστική γραμμή. Όποτε ρωτάω οδηγό μοτοσικλέτας γιατί δεν με προσπερνάει από αριστερά, όπου του έχω αφήσει άφθονο χώρο, με κοιτάζει για λίγο εμβρόντητος και φεύγει χωρίς να απαντήσει. Επειδή εάν κάνω λάθος το κάνω στο τετράγωνο, αφού οδηγώ και δίκυκλο και προσπαθώ να προσπερνώ από αριστερά, παρακαλώ για την βοήθειά σας ώστε να κατανοήσω το πρόβλημα και, εάν καταστεί δυνατόν, να βρω και λύση.
-
Ο χρήστης jm000 έγραψε:
Παιδία!!!!!!!Και θα σας αναφερω το εξης παραδιγμα-περιστατικο:
ηταν ενα νεαρό αγορι, και λεω 'ηταν' γιατι τωρα δυστιχως δεν ειναι, ηλικιας 16 ετων, και ειχε ενα παπακι 'πειραγμενο' κανοντας ολες αυτες τις μ@λ@κιες που κανουν οι νεαροι.
Επιδη οι γονεις του εκριναν οτι ο ¨κανακαρης¨ τους θα κυνδινευε απο το παπι του αποφασισαν να του αγορασουν ενα πεζό 106 ραλύ!!!! με αποτελεσμα αυτος και η 15χρονη κοπελα του, να βρουν φρικτό θανατο πανω σε εναν στηλο της ΔΕΗ.
Λυπηρή ιστορία,
γιατι εγινε αυτο; γιατι το παιδακι ΑΓΝΩΟΥΣΕ βασικους κανονες ασφαλείας και οδικης συμπεριφορας.
Φταινε οι γωνεις του γιατι ΑΓΝΩΟΥΣΑΝ οτι εκαναν την υπερτατη μαλακια να παρουν στο 16ΧΡΟΝΟ αγορι ενα οχημα που στα αδέξεια- απειρα χερια του ηταν μια φονικη μηχανη!
φυσικα μερικες φορες καθομαι και θυμαμαι τι εκανα οταν ημουν μικρος σε σχεση με την οδικη εκπαιδευση μου, αφου το σχολειο μου, εβγαλε την υποχρεωση που ειχε απεναντι μου να με κανει σωστο χρηστη του δρομου και σωστο οδηγο, με μια εκδρομη στην πιστα του αγιου κοσμα, οπου σε μια ειδικα διαμορφωμενη πιστα με φαναρια και σηματα, εμεις τρυγιρνουσαμε με ποδηλατα, δυστιχως αυτο το μαθημα εγινε μια φορα στην εσω-σχολικη μου ζωη, γιατι στην εξω-σχολικη μου ζωη, απο την πρωτη μερα που ανοιξε η πιστα καρτ στον ασποπυργο, 9 ετων ημουν τοτε, εγινα ο καλυτερος και πιο ενθουσιοδης οδηγος που μπορουσα να γινω, και εκει εμαθα να εχω αισθηση και ευθυνη για το οχημα που χειριζομουν. στα 13 εβγαζα το αχτι μου, με ενα simca 1300 του 1973, στους αγρους γυρω απο την πιστα, οπου δεν υπηρχε ψυχη!!! και οχι στους δρομους με κινηση και κυνδινους.
Η εμπλοκη μου με την οδηγιση απο μικρη ηλικια ουτε 'χερά' με κατεστησε ουτε 'μαγκα' 'ραλιστα' ή οτι αλλο φανταζεστε, απλά -πιστευω- με εκανε υπευθυνο οδηγο και πανω απ'ολα υπευθυνο ΑΤΟΜΟ που σεβεται τις ζωες των αλλων.
Οσοι οδηγουν παπακια, και ειδικα οι πιτσιρικάδες, θεωρουν οτι οδηγουν ποδηλατο, γιατι εξ'άλλου η μεταβαση ειναι ποδηλατο-μηχανακι, γιαυτο τους βλεπεις να καβαλανε πεζοδρόμεια, να πηγαινουν αντιθετα και αλλα τρελλα που εχουμε δει ολοι λιγο πολυ.
ολα αυτα ειναι απορροια της χιλιοειπομενης και ταλαιπορης ΠΑΙΔΙΑΣ!!!!! αν ολοι αυτοι οι ανθρωποι ειχαν μια σωστη βασικη εκπαιδευση, οχι για τεχνικους ορους ή θεματα χειρισμου, αλλα τουλαχιστον να καταλαβουνε τι ευθυνη φερουν οταν βγαινουν στον δρομο, δεν θα ειχαμε αυτο το κακό. Δεν φταινε τα μηχανακια, ειτε ειναι γρηγορα και καινουργια, ειτε ειναι αργα και 'χρεπια' ουτε τα αυτοκηνητα, ουτε τα φορτηγα, φταινε αποκλειστηκα και μονο ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΣ!!!
Καλά, μα πήραν σε παιδάκι 16 χρονών αυτοκίνητο; Ε, τί άλλο να πεις πιά....
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Ακολουθώντας τη συμβουλή του nass, μεταφέρω και εδώ μια απορία, ψάχνοντας για απαντήσεις:Το θέμα δεν είναι τόσο άσχετο διότι οι περισσότερες δημοσιεύσεις του έχουν να κάνουν με την οδηγική συμπεριφορά 2Τ και 4Τ. Ο τίτλος βέβαια ίσως να είναι κάπως άσχετος πλέον
Εδώ και κάτι τέρμινα, αντιμετωπίζω πρόβλημα με τους μοτοσικλετιστές κάθε φορά που βρίσκομαι στην Αθήνα. Έχω την συνήθεια να κινούμαι στην κεντροδεξιά πλευρά της λωρίδας κυκλοφορίας στην οποία βρίσκομαι. Με τη συμπεριφορά μου αυτή φαίνεται να διαφωνούν ριζικά οι δικυκλιστές, αφού με τη σειρά τους προσπαθούν να περάσουν από τη δεξιά πλευρά της λωρίδας που βρίσκονται. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα, πρόσεξα ότι και οι περισσότεροι οδηγοί των αυτοκινήτων κινούνται τέρμα αριστερά στη λωρίδα τους, πατώντας μάλιστα ενίοτε και την διαχωριστική γραμμή. Όποτε ρωτάω οδηγό μοτοσικλέτας γιατί δεν με προσπερνάει από αριστερά, όπου του έχω αφήσει άφθονο χώρο, με κοιτάζει για λίγο εμβρόντητος και φεύγει χωρίς να απαντήσει. Επειδή εάν κάνω λάθος το κάνω στο τετράγωνο, αφού οδηγώ και δίκυκλο και προσπαθώ να προσπερνώ από αριστερά, παρακαλώ για την βοήθειά σας ώστε να κατανοήσω το πρόβλημα και, εάν καταστεί δυνατόν, να βρω και λύση.
Θα σου εξηγήσω τι συμβαίνει από την πλευρά του οδηγού μηχανής.
Οταν τα δίκυκλα ελίσσονται ανάμεσα σε μποτιλιαρισμένα ή αργά κινούμενα αυτοκίνητα, ΔΕΝ κινούνται στις λωρίδες, στο αριστερό ή δεξί τους μέρος (όπως νομίζεις), αλλά κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες, με μια πορεία κάπως 'οφιοειδή' αλλά κατά μέσο όρο ΠΑΝΩ στη (διακεκομμένη) διαχωριστική γραμμή. Με τον τρόπο αυτό μεγιστοποιούν αριστερά και δεξιά την απόσταση από τα αυτοκίνητα, ώστε να περνάνε χωρίς να ενοχλούν και να ενοχλούνται (πχ. από τους καθρέπτες των αυτοκινήτων).
Αυτά όμως όταν τα αυτοκίνητα είναι, όπως και πρέπει, στη ΜΕΣΗ της λωρίδας τους, δηλ. αφήνοντας ίδια περίπου απόσταση από την αριστερά και τη δεξιά διακεκομμένη γραμή. Οπότε όλοι εξυπηρετούνται: και οι οδηγοί των δικύκλων, διότι βλέπουν μπροστά τους ένα φαρδύ και ίδιου λίγο-πολύ πλάτους διάδρομο, μέσα στο οποίο αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο ένα βασικό πλεονέκτημα του οχήματός τους, δηλ. το μικρό πλάτος. Αλλά και οι οδηγοί των αυτοκινήτων, για τους οποίους δεν έχει διαφορά αν θα βρίσκονται στο αριστερό ή το δεξί μέρος της λωρίδας τους, καθώς έτσι και αλλιώς θα κινούνται με την ίδια ταχύτητα με το μπροστινό τους (ΟΚ, δέχομαι πως στο αριστερό μέρος έχει λίγο καλύτερη ορατότητα από το πλάι και προς τα εμπρός των μπροστινών αυτοκινήτων, αλλά αμφιβάλλω αν αυτό απασχολεί πολλούς οδηγούς αυτοκινήτων, ιδίως σε μποτιλιάρισμα).
Υπάρχουν περιπτώσεις όμως, που κάποιο αυτοκίνητο μετακινείται στο αριστερό ή το δεξί μέρος της λωρίδας του, στενεύοντας το διάδρομο και άρα αναγκαστικά επιβραδύνοντας το δίκυκλο που τον χρησιμοποιεί. Και αν τύχει το αυτοκίνητο της αριστερής λωρίδας να κινηθεί λίγο δεξιά, και αυτό της δεξιάς λωρίδας λίγο αριστερά, τότε ο διάδρομος φράζει και το δίκυκλο ακινητοποιείται και πρέπει να αναζητήσει διέξοδο κάθετα στη λωρίδα, προς διαδρόμους άλλων λωρίδων. Το οποίο, αν γίνεται (διότι αν δεν γίνεται το δίκυκλο μένει ακινητοποιημένο μεταξύ των δύο αυτοκινήτων ) είναι, όπως είναι φυσικό, χρονοβόρο και ενδεχομένως και επικίνδυνο (περνάς ανάμεσα από αυτοκίνητα που μπορεί να ξεκινήσουν ή να τσουλήσουν πίσω (σε ανηφόρα) και διακόπτεις ενδεχόμενη ροή άλλων δικύκλων).
Αυτή η μετακίνηση των αυτοκινήτων κάποιες φορές είναι αδύνατο να αποφευχθεί (κάποιο αυτοκίνητο προσπαθεί να αλλάξει λωρίδα ή να στρίψει και κινείται προς την άλλη λωρίδα), ΟΚ, αλλά πολλές φορές, και εκεί είναι το εκνευριστικό, γίνεται είτε χωρίς ο οδηγός να καταλαβαίνει τι κάνει (κοιμούνται...), είτε επειδή ο οδηγός του αυτοκινήτου νομίζει πως ΑΥΤΗ είναι η σωστή θέση στη λωρίδα, δηλ. όχι στη μέση αλλά αριστερά ή δεξιά. Ακόμα και από καλή πρόθεση, να αφήσει δηλ. χώρο στα αριστερά για προσπέραση (όπως φαντάζομαι εσύ φίλε ililias) είτε ενδεχομένως και επίτηδες, για να ΜΗΝ τον προσπεράσουν (αβυσσος η ψυχή του ανθρώπου ). Ομως, αυτό που πρέπει να καταλάβουν οι οδηγοί αυτοί, είναι πως δεν είναι μόνοι τους στο δρόμο αλλά κινούνται μαζί με άλλους, και όταν τα άλλα αυτοκίνητα είναι στη μέση της λωρίδας τους, διευκολύνοντας έτσι τα δίκυκλα, το να εμφανιστεί ξαφνικά 'τσουπ' χωρίς λόγο ένα αυτοκίνητο στη μέση του διαδρόμου είναι πρόβλημα. Εξ΄ ου και τα παράξενα βλέμματα (που σημαίνουν 'τώρα τι τον έπιασε αυτόν και μένει μες-στη-μέση' ? Διότι από την πλευρά των δικύκλων ΕΙΝΑΙ 'μες-στη-μέση' του δικού τους διαδρόμου)
Α, και κάτι άλλο: μπορεί εσύ φίλε ililias να μετακινείσαι δεξιά για να σε περάσουν από αριστερά, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο αν είσαι στη δεξιά λωρίδα. Αν είσαι στη μεσαία ή την αριστερή, τότε το δίκυκλο που σε περνάει από δεξιά περνάει ταυτόχρονα κάποιον άλλον από αριστερά. Οπότε αν συνέβαινε πάντα όπως το θέλεις, θα έπρεπε όλα τα δίκυκλα να περνάνε τέρμα αριστερά και μόνο
Μακάρι να μην είχαμε τόση κίνηση στους δρόμους ώστε να μην αναγκάζονταν τα δίκυκλα να περνάνε μεταξύ 2 λωρίδων. Εκτός του ό,τι είναι τυπικά παράνομο, είναι και, κακά τα ψέμματα, επικίνδυνο (προσωπικά δεν περνάω ποτέ μεταξύ κινούμενων αυτοκινήτων, το θεωρώ υπερβολικά επικίνδυνο, αλλά κινούμαι στη λωρίδα μου και προσπερνάω κανονικά από αριστερά (εκμεταλλευόμενος την επιτάχυνση της μηχανής) όταν έχει κενό μεταξύ αυτοκινήτων. Αλλά περνάω κανονικά μεταξύ σταματημένων αυτοκινήτων, δεν γίνεται διαφορετικά). Ομως συμβαίνει, και καλό είναι, όπως σε όλη την κυκλοφοριακή μας συμπεριφορά, να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε τους άλλους.
Και ναι, φίλε kyan, όποτε κάνεις δεξιά ή αριστερά για να με διευκολύνεις να περάσω, στο ανταποδίδω με ένα κορναρισματάκι ή ένα κούνημα του χεριού (του αριστερού, διότι στο δεξί είναι το γκάζι και το φρένο και είναι δύσκολο ).
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Και ναι, φίλε kyan, όποτε κάνεις δεξιά ή αριστερά για να με διευκολύνεις να περάσω, στο ανταποδίδω με ένα κορναρισματάκι ή ένα κούνημα του χεριού (του αριστερού, διότι στο δεξί είναι το γκάζι και το φρένο και είναι δύσκολο ).Και ένα κούνημα του κεφαλιού θα έφτανε. Πάντως δεν πρέπει να σε έχω πετύχει στο δρόμο γιατί έχω κανα χρόνο να δω τέτοια χειρονομία από δικυκλιστή και 'βοηθώ' κατ'αυτό τον τρόπο τουλάχιστον έναν τη μέρα, ακόμα και εν κινήσει.
ΥΓ: Νπμίζω πως το θέμα πρέπει να αποκτήσει έναν πιο γενικό τίτλο (πχ. '4 και 2 τροχοί'). Ρένα; Συντονιστές;
-
Λυπάμαι πολύ που θα στεναχωρήσω κάποιους φίλους δικυκλιστές, αλλά η δική μου άποψη είναι η εξής:
Το ποσοστό των 'καλών' δικυκλιστών είναι ανάλογο με αυτό των 'καλών' αυτοκινητιστών, δηλαδή το πολύ 5%
Είναι θέμα παιδείας. Και, συγνώμη που είμαι απόλυτος, αλλά όποιος δεν το αναγνωρίζει πλανάται πλάνη οικτρά.
-
Ο χρήστης Vasilios έγραψε:
Λυπάμαι πολύ που θα στεναχωρήσω κάποιους φίλους δικυκλιστές, αλλά η δική μου άποψη είναι η εξής:Το ποσοστό των 'καλών' δικυκλιστών είναι ανάλογο με αυτό των 'καλών' αυτοκινητιστών, δηλαδή το πολύ 5%
Είναι θέμα παιδείας. Και, συγνώμη που είμαι απόλυτος, αλλά όποιος δεν το αναγνωρίζει πλανάται πλάνη οικτρά.
Χμμ, νομίζω δεν έχεις δίκιο, ιδίως στη σύνδεση που κάνεις του ενός ποσοστού με το άλλο. Διότι το μέσο κοινό που χρησιμοποιεί δίκυκλο είναι διαφορετικό και αν θέλεις 'καλύτερο' από το μέσο κοινό που χρησιμοποιεί αυτοκίνητο. Στο δίκυκλο σίγουρα υπάρχουν λιγότεροι αδιάφοροι και βαριεστημένοι (σιγά μην οδηγήσουν δίκυκλο αυτοί), περισσότεροι προσεκτικοί (αν θέλουν να ζήσουν...), περισσότεροι που καταλαβαίνουν 'πως λειτουργεί' (φυσικό λόγω της κοντινότερης σχέσης με τα μηχανικά μέρη), λιγότεροι που θέλουν να κάνουν επίδειξη (με τι ? σε ποιούς ?), περισσότεροι νέοι (λογικό) και εν γένει περισσότεροι συνειδητοποιημένοι χρήστες του δρόμου.
Οχι πως δεν υπάρχει ένα σοβαρό ποσοστό κακών οδηγών δικύκλων αλλά αν το ποσοστό των καλών οδηγών αυτοκινήτου είναι 5% (νομίζω πως είναι περισσότεροι), το ποσοστό των καλών οδηγών δικύκλου είναι πολύ περισσότερο, ας πούμε κοντά στο 30%.
-
Αυτό το θέμα δε θα τελειώσει ποτέ, όπως και πολλά άλλα.....να και το δικό μου λιθαράκι....
Για όσους οδηγούμε 4τροχο (το να έχεις οδηγήσει και 2τροχο σου δίνει όντως μια έξτρα οπτική γωνία) είναι αρκετά εφικτό να προβλέψεις το τι θα κάνει το 2τροχο που έχεις μπροστά/πίσω σου. Επειδή 4τροχο και 2τροχο έχουν μια 'περίεργη' ελκτική' τάση είναι εύκολο να καταλάβει κανείς τι θα συμβεί σε περίπτωση σύγκρουσης (Φυσική Α' Λυκείου).
Χωρίς να παρεξηγηθώ και έχοντας ως προϋπόθεση το οι μεν οδηγοί προσέχουν τους 'εκτεθημένους' οδηγούς 2τρόχων, και ότι οι δε οδηγοί δεν 'χώνονται' και σέβονται τον εαυτό τους και το πόσο εύκολα μπορούν να τραυματιστούν, αναρωτιέμαι τι λείπει; Μυαλό; Οδηγική πείρα; Σύνεση; Υπομονή; Όλα αυτά μαζί..........;
Και ένα ευχαριστώ στον κύριο με το παπάκι του, που από θαύμα ΔΕΝ αναπαύτηκε στο καπώ του αυτοκινήτου μου περιμένοντας το ασθενοφόρο για το κεφάλι του που ήθελε σπάσιμο, αλλά ευτυχώς (για ποιον;) δεν το έσπασε.....
για τους γνωρίζοντες τη Πάτρα, χτες το βράδυ επί της Σωτηριάδου φτάνω στη Γερμανού και περιμένω να μου παραχωρήσει προτεραιότητα ο πρώτος ευγενικός οδηγός. Κενό, κόβω τη μία λωρίδα κίνησης και κοιτάω δεξιά πριν διασχίσω τη Γερμανού....1, 2, 3 αυτοκίνητα περνούν, κενό και ξεκινώ γρήγορα (δεν ήθελα να φάω και καμιά κόρνα....) ΚΑΙ ΚΑΡΦΩΝΩ ΤΟ ΦΡΕΝΟ γιατί ο εν λόγω κύριος πιο πάνω έκρινε σωστό να πέράσει από μπροστά μου εκείνη ακριβώς τη στιγμή.
Δέχομαι ότι δεν κοίταξα αριστερά πριν περάσω τελείως, και ότι σε περίπτωση ατυχήματος μάλλον εγώ θα έφταιγα (διορθώστε με, ήμουν σταματημένος στη μέση δρόμου 2πλης κυκλοφορίας θέλοντας να περάσω απέναντι, το παπάκι ήρθε από αριστερά και έστριψε αριστερά - εκεί που θα πήγαινα εγώ ευθεία - ποιος θα έφταιγε αν γινόταν η στραβή;).......αλλά με πνίγουν τα νεύρα μου!.......
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
...
Α, και κάτι άλλο: μπορεί εσύ φίλε ililias να μετακινείσαι δεξιά για να σε περάσουν από αριστερά, αλλά αυτό έχει νόημα μόνο αν είσαι στη δεξιά λωρίδα. Αν είσαι στη μεσαία ή την αριστερή, τότε το δίκυκλο που σε περνάει από δεξιά περνάει ταυτόχρονα κάποιον άλλον από αριστερά. Οπότε αν συνέβαινε πάντα όπως το θέλεις, θα έπρεπε όλα τα δίκυκλα να περνάνε τέρμα αριστερά και μόνο
...Φίλε nass,
Πρώτα απ' όλα, σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ίσως επειδή οδηγώ και μηχανή, το ένα μου μάτι είναι στον καθρέπτη. Πάντα φεύγω από το διάδρομο των δίκυκλων, εκτός φυσικά και ταυτόχρονα με προσπερνούν από τις δύο πλευρές. Στην Αθήνα, ακόμα, δεν έχω ακούσει ευχαριστώ, αλλά αυτό είναι λίγο αναμενόμενο αφού οι δίκυκλοι θα έπρεπε να είναι με το ένα χέρι στον αέρα, ευχαριστώντας, μόνιμα.
Ας βάλω τώρα το ερώτημά μου σε πιό απλή βάση: Ξεχνάμε τις άλλες λωρίδες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην αριστερή, δρόμου με πολλές λωρίδες και μακριά από διασταύρωση: Τα αυτοκίνητα είναι τέρμα αριστερά, οι μηχανές προσπερνούν από δεξιά. **Αυτό **δεν καταλαβαίνω. -
Ο χρήστης tifosaros έγραψε:
Παιδία!!!!!!!
Και θα σας αναφερω το εξης παραδιγμα-περιστατικο:
ηταν ενα νεαρό αγορι, και λεω 'ηταν' γιατι τωρα δυστιχως δεν ειναι, ηλικιας 16 ετων, και ειχε ενα παπακι 'πειραγμενο' κανοντας ολες αυτες τις μ@λ@κιες που κανουν οι νεαροι.
Επιδη οι γονεις του εκριναν οτι ο ¨κανακαρης¨ τους θα κυνδινευε απο το παπι του αποφασισαν να του αγορασουν ενα πεζό 106 ραλύ!!!! με αποτελεσμα αυτος και η 15χρονη κοπελα του, να βρουν φρικτό θανατο πανω σε εναν στηλο της ΔΕΗ.
Λυπηρή ιστορία,
γιατι εγινε αυτο; γιατι το παιδακι ΑΓΝΩΟΥΣΕ βασικους κανονες ασφαλείας και οδικης συμπεριφορας.
Φταινε οι γωνεις του γιατι ΑΓΝΩΟΥΣΑΝ οτι εκαναν την υπερτατη μαλακια να παρουν στο 16ΧΡΟΝΟ αγορι ενα οχημα που στα αδέξεια- απειρα χερια του ηταν μια φονικη μηχανη!
φυσικα μερικες φορες καθομαι και θυμαμαι τι εκανα οταν ημουν μικρος σε σχεση με την οδικη εκπαιδευση μου, αφου το σχολειο μου, εβγαλε την υποχρεωση που ειχε απεναντι μου να με κανει σωστο χρηστη του δρομου και σωστο οδηγο, με μια εκδρομη στην πιστα του αγιου κοσμα, οπου σε μια ειδικα διαμορφωμενη πιστα με φαναρια και σηματα, εμεις τρυγιρνουσαμε με ποδηλατα, δυστιχως αυτο το μαθημα εγινε μια φορα στην εσω-σχολικη μου ζωη, γιατι στην εξω-σχολικη μου ζωη, απο την πρωτη μερα που ανοιξε η πιστα καρτ στον ασποπυργο, 9 ετων ημουν τοτε, εγινα ο καλυτερος και πιο ενθουσιοδης οδηγος που μπορουσα να γινω, και εκει εμαθα να εχω αισθηση και ευθυνη για το οχημα που χειριζομουν. στα 13 εβγαζα το αχτι μου, με ενα simca 1300 του 1973, στους αγρους γυρω απο την πιστα, οπου δεν υπηρχε ψυχη!!! και οχι στους δρομους με κινηση και κυνδινους.
Η εμπλοκη μου με την οδηγιση απο μικρη ηλικια ουτε 'χερά' με κατεστησε ουτε 'μαγκα' 'ραλιστα' ή οτι αλλο φανταζεστε, απλά -πιστευω- με εκανε υπευθυνο οδηγο και πανω απ'ολα υπευθυνο ΑΤΟΜΟ που σεβεται τις ζωες των αλλων.
Οσοι οδηγουν παπακια, και ειδικα οι πιτσιρικάδες, θεωρουν οτι οδηγουν ποδηλατο, γιατι εξ'άλλου η μεταβαση ειναι ποδηλατο-μηχανακι, γιαυτο τους βλεπεις να καβαλανε πεζοδρόμεια, να πηγαινουν αντιθετα και αλλα τρελλα που εχουμε δει ολοι λιγο πολυ.
ολα αυτα ειναι απορροια της χιλιοειπομενης και ταλαιπορης ΠΑΙΔΙΑΣ!!!!! αν ολοι αυτοι οι ανθρωποι ειχαν μια σωστη βασικη εκπαιδευση, οχι για τεχνικους ορους ή θεματα χειρισμου, αλλα τουλαχιστον να καταλαβουνε τι ευθυνη φερουν οταν βγαινουν στον δρομο, δεν θα ειχαμε αυτο το κακό. Δεν φταινε τα μηχανακια, ειτε ειναι γρηγορα και καινουργια, ειτε ειναι αργα και 'χρεπια' ουτε τα αυτοκηνητα, ουτε τα φορτηγα, φταινε αποκλειστηκα και μονο ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥΣ!!!
Καλά, μα πήραν σε παιδάκι 16 χρονών αυτοκίνητο; Ε, τί άλλο να πεις πιά....
Nομιζα οτι διπλωμα δεν παιρνει κανεις πριν τα 18;
Οποτε τυπικα το οδηγουσε χωρις διπλωμα;
Δεν μπορω παρα να θεωρω αυτους τους γονεις συνυπευθυνους για το θανατο των δυο παιδιων. Παιρνοντας ενα υλικο αγαθο δεν σημαινει οτι αυτοματως καποιος αποκτα την ωριμοτητα και σεβασμο να το απολαμβανει (σε αυτη την περιπτωση το αυτοκινητο).Νικος
-
Φίλε nass,
Πρώτα απ' όλα, σε ευχαριστώ για την απάντηση. Ίσως επειδή οδηγώ και μηχανή, το ένα μου μάτι είναι στον καθρέπτη. Πάντα φεύγω από το διάδρομο των δίκυκλων, εκτός φυσικά και ταυτόχρονα με προσπερνούν από τις δύο πλευρές. Στην Αθήνα, ακόμα, δεν έχω ακούσει ευχαριστώ, αλλά αυτό είναι λίγο αναμενόμενο αφού οι δίκυκλοι θα έπρεπε να είναι με το ένα χέρι στον αέρα, ευχαριστώντας, μόνιμα.
Ας βάλω τώρα το ερώτημά μου σε πιό απλή βάση: Ξεχνάμε τις άλλες λωρίδες και επικεντρώνουμε την προσοχή μας στην αριστερή, δρόμου με πολλές λωρίδες και μακριά από διασταύρωση: Τα αυτοκίνητα είναι τέρμα αριστερά, οι μηχανές προσπερνούν από δεξιά. **Αυτό **δεν καταλαβαίνω.Α, δεν έλεγες πως οδηγείς δίκυκλο ? Και καθόμουν και έγραφα ένα σωρό προφανή πράγματα
Για το ερώτημά σου έχω τις εξής απαντήσεις: αριστερά από τα αυτοκίνητα έχει είτε άλλα αυτοκίνητα αντιθέτως ερχόμενα (αν δεν υπάρχει νησίδα αλλά διπλή γραμμή), που σίγουρα κανείς δεν τα προτιμάει ως παρέα είτε νησίδα, η οποία από ψυχολογική άποψη μάλλον τρομάζει περισσότερο (ιδιαίτερα αν είναι μπαριέρα ή New Jersey).
Επίσης είναι και καθαρά χωροταξικό το θέμα. Αν το αυτοκίνητο στέκεται στη μέση της αριστερής λωρίδας, τότε δεξιά υπάρχει διπλάσιος χώρος απ΄ ό,τι αριστερά, διότι προστίθεται και ο αντίστοιχος χώρος των αυτοκινήτων της μεσαίας λωρίδας (ενώ αριστερά έχει τα εμπόδια που ανέφερα παραπάνω). Αν το αυτοκίνητο στέκεται δεξιά στην αριστερή λωρίδα (που αυτό κατάλαβα πως εννοείς), τότε ναι μεν το συνολικό πλάτος των 2 διαδρόμων είναι το ίδιο, αλλά μόνο με την προϋπόθεση πως όλοι οι οδηγοί αυτοκινήτου φέρονται με τον ίδιο τρόπο (δηλ. στέκονται δεξιά), διαφορετικά (που είναι και το σύνηθες) υπάρχει 'μισό' αυτοκίνητο στη μέση του διαδρόμου μεταξύ αριστερής-μεσαίας λωρίδας.
Δηλαδή ξαναγυρίζουμε σε αυτό που έλεγα πιο πάνω, πως δεν αρκεί να το κάνεις εσύ, πρέπει να το κάνουν όλοι για να έχει αξία, διαφορετικά δημιουργείς περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα λύνεις.
-
Το πρόβλημα είναι ότι ένα απαράδεκτα μεγάλο ποσοστό δικυκλιστών (και μιλάω κυρίως για σκούτερ και παπιά - οι αναβάτες εντούρο, ψευτοεντούρο, street κλπ μοτοσυκλετών είναι συνήθως εξαιρετικά προσεκτικοί) έχει τη νοοτροπία 'εγώ θα την κάνω τη μαλακία, κι ας προσέχει ο οδηγός του αυτοκινήτου, γιατί, αν συγκρουστεί μαζί μου, θα με σκοτώσει και θα τον τρέχουν στα δικαστήρια'. Μα επιτέλους, δεν καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να εξαρτούν τη ζωή τους από την υπομονή/προσοχή/επιδεξιότητα του άλλου οδηγού, αλλά πρέπει να δίνουν ΟΙ ΙΔΙΟΙ στον εαυτό τους ελπίδες επιβίωσης;
Α, σήμερα είδα μια τροφαντή κυρία σε σκούτερ, να φοράει μεν κράνος, αλλά το λουράκι ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΕΜΕΝΟ. Και να'τανε μόνο αυτή...
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Α, δεν έλεγες πως οδηγείς δίκυκλο ?
Το είπα!
Για το ερώτημά σου έχω τις εξής απαντήσεις: αριστερά από τα αυτοκίνητα έχει είτε άλλα αυτοκίνητα αντιθέτως ερχόμενα (αν δεν υπάρχει νησίδα αλλά διπλή γραμμή), που σίγουρα κανείς δεν τα προτιμάει ως παρέα είτε νησίδα, η οποία από ψυχολογική άποψη μάλλον τρομάζει περισσότερο (ιδιαίτερα αν είναι μπαριέρα ή New Jersey).
Επίσης είναι και καθαρά χωροταξικό το θέμα.....
Αφού οι λωρίδες έχουν το ίδιο πλάτος, είτε πάμε (όλοι οι 4τ) αριστερά είτε δεξιά, ο χώρος ανάμεσά μας θα είναι ο ίδιος. Ακόμα πιό συγκεκριμένα: Είσοδος από ΕΟ Κορίνθου - Αθηνών, από τα διόδια μέχρι την Ομόνοια (και όχι μόνον): Πολλές λωρίδες ανά κατεύθυνση, νησίδα με λελουδικά στη μέση: Τα 4τ τέρμα αριστερά να ξύνουν τη νησίδα, τα 2τ να προσπερνούν από δεξιά. Λοιπόν, ο γιαλός είναι στραβός, ή στραβά αρμενίζω; Και τι σόι συνεννόηση είναι αυτή που μας στέλνει όλους τέρμα αριστερά και όχι τέρμα δεξιά; Μήπως να ρωτούσα σε κανα φόρουμ ψυχολογίας;
Δηλαδή ξαναγυρίζουμε σε αυτό που έλεγα πιο πάνω, πως δεν αρκεί να το κάνεις εσύ, πρέπει να το κάνουν όλοι για να έχει αξία, διαφορετικά δημιουργείς περισσότερα προβλήματα απ΄ όσα λύνεις.
Δεν το συζητάμε, αριστερά όλοι - αριστερά κι εγώ. Αλλά . . . .
-
Το θέμα απτεται της αυτοκινητιστικης παιδειας που εχουμε στην Ελλαδα
ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ
Το εχω γράψει και σε άλλα post.
Οδηγησα παπακι απο το 1987 εως το 2002, 10 απο αυτά τα χρόνια στην Θεσσαλονίκη. Η ευκολία της καθημερινης χρήσης του και η οικονομία του χρόνου ειναι τα μεγαλα προσόντα της παπιας μεσα στην πόλη. Βεβαια όντας 17αρης ξεκινησα με διαφορετικούς λογους απο τους παραπάνω και φαντάζομαι οτι αν μπορουσα να δω την οδηγικη συμπεριφορα μου τοτε σιγουρα θα εβρισκα στραβα και λαθη.Αυτο όμως που ειχα συνειδητοποιήσει απο την αρχή (και μάλλον αυτο με έχει κρατησει ακεραιο μέχρι τωρα) ειναι αυτο που λέχθηκε απο πολλους. Ο μοτοσυκλετιστης σε μια συγκρουση διακινδυνεύει την ίδια του την ζωη και οχι ενα φτερο ή ενα καπω.
Η αποψη ας προσεχει ο οδηγος του αυτοκινήτου εγω θα την κανω την μ@@@@ια ειναι τουλάχιστον ανώριμη. Δυστυχως μαλλον ισχύει εξαιτιας του νεαρου της ηλικιας των οδηγων και τονιζει το ελλειμα παιδειας που εχουν οι 18αρηδες που οδηγουν επικίνδυνα παπακια. Πως να εξηγήσεις τις θορυβώδεις εξατμισεις, την αφαιρεση των καθρεπτών (ποτε μου δεν καταλαβα γιατι τους βγάζουν ), το βαψιμο με σκούρες μπογιες του πισω φως πορείας(άλλη τεραστι βλακεια), τις απαραδεκτες αναστροφες,την αντιπαθεια στο κρανος, την αντιθετη κινηση σε μονόδρομο, τις αναρίθμητες βλακειες που θετουν σε κινδυνο την ζωη των ίδιων των μοτοσυκλετιστων
Ομως το ελλειμα παιδείας υπάρχει και στους οδηγούς αυτοκινητων που δεν προσέχουν το δικυκλο και ας έχει μικρό μεγεθος, και ας κανει σφήνες αναμεσα στα αυτοκινητα, που ανοιγουν την πόρτα χωρις να κοιταξουν, που κοβουν τελευταια στιγμη δεξια η αριστερα...
Η κατασταση μάλλον δεν διορθωνεται οπότε οταν οδηγω το αυτοκίνητο μου προσπαθω να προσέχω οσο δυνατον περισσότερο, να τους δίνω περισσότερο χωρο και να ευχομαι να είμαι τυχερός. Ελπίζω βέβαια οταν οδηγω την μοτοσυκλετα μου να κάνουν και οι άλλοι οδηγοι το ιδιο.
Ελπίζω να μην κουρασα. Και να μην ξεχνάμε οτι ειναι παιδιαΒαγγελης
PS. Η πιο απιθανη βλακεια που μου ετυχε με παπακι εγινε προχθες. Παω να βγω απο την πόρτα του φαρμακειου μου και πριν προλάβω να κανω ενα βήμα περναει πανω στο πεζοδρόμιο ενα παπακι ξυστα απο τον τοιχο για να κατεβει στον δρόμο. θα με χτυπουσε πάνω στο πεζοδρόμιο.
-
Γιατί, το άλλο που έγινε τις προάλλες στα Χανιά πού το βάζεις; ΆΔΕΙΟΣ δρόμος, και ο άλλος ο ηλίθιος πιτσιρικάς οδηγούσε το παπί του στο πεζοδρόμιο... Ανοίγει ένας άνθρωπος προς τα έξω (άνοιγε και προς τα μέσα και προς τα έξω) την πόρτα ενός καταστήματος απ'όπου έβγαινε, παρ'τον κάτω τον πιτσιρικά, κομμάτια και η πόρτα... Τι του λες τώρα;
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Γιατί, το άλλο που έγινε τις προάλλες στα Χανιά πού το βάζεις; ΆΔΕΙΟΣ δρόμος, και ο άλλος ο ηλίθιος πιτσιρικάς οδηγούσε το παπί του στο πεζοδρόμιο... Ανοίγει ένας άνθρωπος προς τα έξω (άνοιγε και προς τα μέσα και προς τα έξω) την πόρτα ενός καταστήματος απ'όπου έβγαινε, παρ'τον κάτω τον πιτσιρικά, κομμάτια και η πόρτα... Τι του λες τώρα;Αυτο ακριβως γλύτωσα την τελευταια στιγμη. Ευτυχώς που σταματησα το βήμα μου
-
Δεν έχω προλάβει να διαβάσω όλες τις προηγούμενες σελίδες και άρα δημοσιεύσεις, οπότε μπορεί να γράψω πράγματα που έχουν ξαναγραφεί. Έχω όμως να πω τα εξής:
α) Το δίκυκλο αντιμετωπίζεται πολύ μειονεκτικά στο δρόμο. Ακόμα και αν οδηγείς το R1, πάλι ο οδηγός του αυτοκινήτου θα σε αντιμετωπίσει σαν μικρότερο. Και αυτό φυσικά έχει και προεκτάσεις, δηλαδή ο οδηγός του Freelander ας πούμε, θα αντιμετωπίσει μειονεκτικά τον οδηγό του Golf. Μάλιστα, εντοπίζω ιδιαίτερη έλλειψη σεβασμού προς τα ποδήλατα ας πούμε. Ο ποδηλάτης, αναγκαστικά θα περάσει από δεξιά, γιατί η αριστερή λωρίδα είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τον ίδιο, εξ αιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορεί να αναπτύξει τέτοιες ταχύτητες ώστε να κινηθεί μαζί με τα αυτοκίνητα. Όσοι οδηγούν ποδήλατο θα το καταλάβουν. Παρόλα αυτά, οι οδηγοί αυτοκινήτων, δεν μπορούν να καταλάβουν αυτή τη διαφορά. Όπως επίσης δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν περνάς δίπλα από μοτοσυκλέτα, μηχανάκι, ποδήλατο σε βρεγμένο δρόμο με 50 χαω, γιατί απλά θα τον κάνεις λούτσα τον άνθρωπο! Και φυσικά αυτό γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα.
β) Το δίκυκλο δίνει αίσθηση ελευθερίας. Κακώς βέβαια, αλλά συμβαίνει, σου δίνει την αίσθηση ότι μπορείς να περάσεις από όπουδήποτε χωράς, έστω και αν δεν προβλέπεται από το νόμο.
γ) Κακώς επίσης, οι Έλληνες έχουν την τάση να προτιμούν την αριστερή μεριά του δρόμου, ακόμα και σε δρόμο μίας λωρίδας. Όταν λοιπόν όλη η ουρά είναι στα αριστερά, από που θα περάσεις, από δεξιά φυσικά! Λάθος, το ξέρω, αλλά τι να κάνεις; Θα σας πω συγκεκριμένο παράδειγμα. Στην 62 Μαρτύρων στο Ηράκλειο (όσοι ξέρουν, θα αναστενάξουν τώρα, είμαι σίγουρος), όλοι μα όλοι είναι αριστερά. Τόσο που άνετα περνάς όλο το δρόμο από δεξιά και με αμάξι μάλιστα. Λοιπόν, σε ορισμένα σημεία στενεύει ο δρόμος. Εκεί, αν σταματήσω δεξιά στην κίνηση, βλέπω ότι προκαλώ περισσότερο πρόβλημα στους οδηγούς δικύκλων, παρά τους βοηθώ, γιατί αναγκάζονται να κάνουν σλάλομ για να περάσουν. Καταλαβαίνετε πως είναι η υπόλοιπη ουρά... Βέβαια, συνεχίζω να σταματάω και να πηγαίνω δεξιά.
δ) Να ξεχωρίσουμε τη συμπεριφορά των αναβατών ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΩΝ και μηχανακίων. Δεν νομίζω ότι έχουν μεγάλη σχέση.Όπως βλέπετε λοιπόν, δεν είναι τόσο η κατανόηση όσο ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ που απαιτείται στο δρόμο, από όλους και προς όλους. Μας αρέσει δεν μας αρέσει, μοιραζόμαστε τους δρόμους με οδηγούν καλύτερους, χειρότερους, ίσους, άλλων οχημάτων και φυσικά πεζούς. Αλλά, για μια ακόμα φορά ο Έλληνας έχει διαφορετική άποψη... Όλος ο δρόμος του ανήκει!!!
-
Να επισημάνω και κάτι που είναι τουλάχιστον ενοχλητικό αν όχι επικίνδυνο για τους οδηγούς μοτοσικλετών, ποδηλάτων και εν μέρει και των αυτοκινήτων. Η έλλειψη λασπωτήρων στα περισσότερα αυτοκίνητα. Ιδίως τις βροχερές μέρες η κίνηση πίσω από όχημα που δεν διαθέτει λασπωτήρες είναι μαρτύριο. Συνεπικουρούν βέβαια και οι απαράδεκτοι δρόμοι μας που λιμνάζουν νερά και συχνά λασπόνερα. Έχει τύχη πολλές φορές να θέλω βιολογικό καθαρισμό μετά από μετακίνηση μου με μηχανή βροχερή μέρα και ιδιαίτερα όταν έχει σταματήσει η βροχή και μέχρι να στεγνώσει ο δρόμος. Βέβαια μην ξεχνά με και αυτούς που μπαίνουν στις λιμνούλες των δρόμων χωρίς να κόψουν καθόλου ταχύτητα και σε κάνουν από την κορφή ως τα νύχια καφέ από τη λάσπη.
-
Νάσο(79) σεβασμός προς τους 2τροχίτες όταν δεν σέβονται κι εκείνοι οι ίδιοι τους υπόλοιπους? γιατι όταν πράτουν έτσι δείχνουν οτι δεν σέβονται ούτε τον ίδιο τους τον εαυτό...είναι αμφίδρομη η σχέση αυτή πρέπει να το πάρουμε χαμπάρι...
ιλιία...απορίας άξιο: θα προτιμούσες όταν κινήσε στην ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας την αριστερή να σε προσπερνούσαν απο τ αριστερά τα μηχανάκια? και δή στις εθνικές οδούς? -
Δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα από τα ποστ που κάνατε,απλά θα μοιραστώ τον φόβο μου:
Για να γυρίσω σπίτι από το κέντρο της Θεσσαλονίκης,αναγκαστικά περνώ από την Γρ.Λαμπράκη,κεντρικός δρόμος με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση
από την οποία περνάνε δυο γραμμές λεωφορείου (μάλιστα,η μια είναι και με φυσούνα).Στο σημείο εκείνο υπάρχουν τρία γυράδικα και ένα κατάστημα γνωστής αλυσίδας φαστ-φουντ.Κυρίως τις μεσημεριανές και τις βραδινές ώρες,την ώρα του φαγητού δηλαδή,ο δρόμος κυριολεκτικά πήζει,αφού εκτός των φαναριών που είναι αρκετά,ο μέσος Έλληνας αφήνει διπλοσειρά (!) το αυτοκίνητό του κάνοντας τη διέλευση 100 μέτρων ΕΠΙΠΟΝΗ διαδικασία.Σαν να μη φτάνει αυτό,από τα εκάστοτε διπλοπαρκαρισμένα και τα λεωφορεία,πετάγονται τα παιδιά με τα πακετάδικα παπάκια τους,κάνουν αναστροφές,ενώ πολλές φορές δεν έχουν φώτα (που εντείνεται λόγω των σκιών και αντανακλάσεων από τα φώτα των γυράδικων).Περίπου τα ίδια,απλά με μεγαλύτερες ταχύτητες συμβαίνουν και όταν δεν είναι κόλαση ο δρόμος!Δεν είναι κρίμα,να γίνουν συγκρούσεις έστω και με 10 χιλιόμετρα και να σπάνε πόδια,χέρια και ίσως κεφάλια από τέτοιες χαζομάρες;Δεν είναι κρίμα να στείλω κάποιον πρώην συμμαθητή μου (δεν πάει πολύς καιρός που τέλειωσα το σχολείο) στο νοσοκομείο ή πουθενά αλλού;Ένα κράνος είναι,βάλτε τουλάχιστον αυτό...Δεν ζητάω αναβάθμιση της οδηγικής συμπεριφοράς:αλίμονο,ο παγκόσμιος αφοπλισμός πιο εύκολος είναι...Για δική σας ενημέρωση,φοράω ζώνη ακόμα και όταν γυαλίζω το ταμπλό,ζητάω από ΟΛΟΥΣ τους συνεπιβάτες να βάζουν ζώνη και δεν έχω παρκάρει ούτε 5 δευτερόλεπτα διπλοσειρά.Η παιδεία όμως περιορίζεται στο 'Τι;Να βάλω ζώνη μέσα στην πόλη;', 'Έλα,μωρέ,που να ψάχνω τώρα!Το αφήνω διπλοσειρά,5 λεπτάκια θα κάνω!' ... -
Α, δεν έλεγες πως οδηγείς δίκυκλο ?
Το είπα!
Οντως...
"ΠΑΠΑΚΙΑ" - Οι έλληνες καμικαζι...