Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (*)
    1. Home
    2. Περί αυτοκίνησης
    3. ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ, ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΜΕ ΣΥΜΒΑΤΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ (*)
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 7
    • 8
    • 5 / 8
    Περί αυτοκίνησης
    42
    150
    68
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • M
      michelle last edited by

Ο χρήστης alexastrag έγραψε:

παντως εγω προσωπικα θα χαιρομουν παρα πολυ εαν υπηρχε ενας τροπος να σταματησει αυτο το χαος που επικρατει στους δρομους μας οπου ο καθενας κανει οτι θελει και οταν τον σταματησουν για να τον γραψουν αρχιζει το ''κλαμα'' και την διαμαρτυρια.
      η μονη μου ενσταση ειναι για τα γελοια ορια ταχυτητας στους αυτοκινητοδρομους .......κατα τα αλλα πιστευω οτι η νοοτροπια μας επιβαλει την ακομα πιο αυστηρη εφαρμογη των διαταξεων του ΚΟΚ και ειδικα εκεινων που αφορουν την ασφαλεια ολων μας οπως κρανη-ζωνες -παραβιαση σηματοδοτη-παιδικα καθισματα-χρηση φωτων και φλας- αυστηροτατος ελεγχος καταλληλοτητας οχηματων κλπ.................

Συμφωνώ απόλυτα. Το μόνο που δε μου κάθεται καλά (θα το πω, κι ας τα ακούσω απ' όποιον διαφωνεί!) είναι το να υπάρχουν πρόστιμα για ζώνες και κράνη: Κατά τη γνώμη μου, αυτά ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά, αλλά θα έπρεπε η χρησιμότητά τους να διδάσκεται σε όλους [αλήθεια, πόσες σχολές οδηγών το κάνουν;;;] και από κει και πέρα να είναι στο χέρι το καθενός να τα χρησιμοποιήσει, όπως στο χέρι του είναι το να οδηγεί αυτοκίνητο με ABS, αερόσακους και μπάρες προστασίας, απλό, ή... θωρακισμένο!

Θες να αυξήσεις τις πιθανότητες να τη βγάλεις καθαρή σε περίπτωση ατυχήματος; Φοράς ζώνη (ή κράνος). Δε θες; Δικό σου πρόβλημα. Αρκεί να σέβεσαι τη ζωή των άλλων, που δε σου φταίνε σε τίποτα, και να οδηγείς σωστά. Το να σε υποχρεώνουν όμως, σαν να είσαι μικρό παιδί, δια νόμου και μετά να σου παίρνουν χρήματα επειδή δεν υπάκουσες (συχνά από απλό εγωισμό και από αντίδραση, εδώ στην Ελλάδα!) δε... λέει. Είναι σαν να σε υποχρεώνουν να φοράς παλτό όταν κυκλοφορείς έξω το χειμώνα για να μην αρρωστήσεις, και εάν δεν το κάνεις να σου βάζουν πρόστιμο επειδή βάζεις σε κίνδυνο τον ...εαυτό σου (!) αντί να σε μάθουν ότι αν δεν το κάνεις, ΕΣΥ θα την πάθεις!... Θα μου πείτε, 'κι αν εσύ είσαι χαζός και δεν καταλαβαίνεις το όφελος της ζώνης ή του κράνους;'... Αν είσαι τόσο χαζός, κακώς οδηγείς! Αν έβγαζαν (βγάζαμε) νόμους 'για την προστασία μας από τον εαυτό μας' παίρνοντας ως δεδομένο ότι είμαστε χαζοί, νομίζω ότι θα πήγαινε πολύ μακριά η 'βαλίτσα' και θα απαγορευόντουσαν πάρα πολλές 'κακές συνήθειες' (εδώ απλώς θέλει φαντασία!)...

Ίσως να ακούγονται όλα αυτά εκτός πραγματικότητας αλλά διευκρινίζω ότι η αναφορά είναι κυρίως φιλοσοφική (δεν περιμένω ν' αλλάξει κάτι σε διατάξεις περί ζώνης και κράνους, αλλά το γεγονός είναι ότι και οι ίδιοι οι 'αρμόδιοι' τις γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους), και προέρχεται από την απορία μου σχετικά με το σε τι θα εστιάζουν οι 'αόρατοι αστυνομικοί' την προσπάθειά τους: Μακάρι να την εστιάσουν εκεί που πρέπει και να κάνουν τη ζωή μας στους δρόμους καλύτερη και όχι σε εισπρακτικά μέτρα που να ξεκινούν από το αν αποτελούμε κίνδυνο για τον εαυτό μας......

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • K
        kacey last edited by

Για αυτο το θεμα υπαρχουν ΠΑΡΑ πολλοι παραμετροι που επηρεαζονται. Πχ, ποσα παραπανω λεφτα καλειται να πληρωσει μια ασφαλιστικη σε εναν τραυματια που φιοραγε ζωνη και σε εναν που δεν φοραγε ζωνη? Γιατι να πεις εσυ στην ασφαλιστικη οτι ξαφνικα θα πρεπει να πληρωνει πολλα περισσοτερα (αφου οι τραυματισμοι θα ειναι αρκετα σοβαροτεροι) επειδη αποφασισες να αφησεις την χρηση η μη της ζωνης/κρανους στην κριση του οδηγου, θεωρωνταςοτι ειναι δικαιωμα του να μην την φοραει.

ΥΓ αυτο ειναι ενα τυχαιο παραδειγμα που μου ηρθε πρωτο στο μυαλο.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
        • M
          markvag last edited by

Ο χρήστης Michelle έγραψε:

Συμφωνώ απόλυτα. Το μόνο που δε μου κάθεται καλά (θα το πω, κι ας τα ακούσω απ' όποιον διαφωνεί!) είναι το να υπάρχουν πρόστιμα για ζώνες και κράνη: Κατά τη γνώμη μου, αυτά ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά, αλλά θα έπρεπε η χρησιμότητά τους να διδάσκεται σε όλους ......

Ναι, αλλά αν μετά κανείς που 'συνειδητά' δεν φορούσε ζώνη τραυματιστεί σε ατύχημα, τότε όχι μόνο να πληρώσει ο ίδιος τα σπασμένα (και όχι η ασφαλιστική, που θα ζημιωθεί για την βλακεία αυτού του τύπου), αλλά και να μην ζητάει νοσηλεία δωρεάν. Γιατί πήγαινε γυρεύοντας να τραυματιστεί. Αφού κάποιος 'συνειδητά' κάνει κάτι τέτοιο, γιατί μετά να ζητάει νοσηλεία;;; Αν τη θέλει τόσο πολύ, ας την πληρώσει... Και πολύ καλά θα κάνουν οι ασφαλιστικές να μην αποζημιώνουν σωματικές βλάβες σε όσους δεν φορούν ζώνες ή κράνη.

Συγνώμη που θα το πω, αλλά αυτό το επιχείρημα δεν είναι σοβαρό. Το λες κι εσύ άλλωστε, αν και με άλλα λόγια. Έχω ακούσει παρόμοιο επιχείρημα και για τα ναρκωτικά και μου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο από τα νεύρα, αν και εκεί ξεφεύγει πολύ η υπόθεση...

1 Reply Last reply Reply Quote 1
          • T
            techadmin admin last edited by

Ο χρήστης markvag έγραψε:

Συμφωνώ απόλυτα. Το μόνο που δε μου κάθεται καλά (θα το πω, κι ας τα ακούσω απ' όποιον διαφωνεί!) είναι το να υπάρχουν πρόστιμα για ζώνες και κράνη: Κατά τη γνώμη μου, αυτά ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικά, αλλά θα έπρεπε η χρησιμότητά τους να διδάσκεται σε όλους ......

Ναι, αλλά αν μετά κανείς που 'συνειδητά' δεν φορούσε ζώνη τραυματιστεί σε ατύχημα, τότε όχι μόνο να πληρώσει ο ίδιος τα σπασμένα (και όχι η ασφαλιστική, που θα ζημιωθεί για την βλακεία αυτού του τύπου), αλλά και να μην ζητάει νοσηλεία δωρεάν. Γιατί πήγαινε γυρεύοντας να τραυματιστεί. Αφού κάποιος 'συνειδητά' κάνει κάτι τέτοιο, γιατί μετά να ζητάει νοσηλεία;;; Αν τη θέλει τόσο πολύ, ας την πληρώσει... Και πολύ καλά θα κάνουν οι ασφαλιστικές να μην αποζημιώνουν σωματικές βλάβες σε όσους δεν φορούν ζώνες ή κράνη.

Πέρα από την νομική/οικονομική πλευρά υπάρχει και μια άλλη παράμετρος που δεν έχεις σκεφτεί Μισέλ. Αν σε ένα ατύχημα σκοτωθεί/σακατευτεί οδηγός ή επιβάτης ενός οχήματος τότε ο οδηγός του άλλου οχήματος μπορεί να αντιμετωπίσει μετά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ακόμα κι αν δεν ευθύνεται στο παραμικρό για το ατύχημα. Αλλά ακόμα κι αν ευθύνεται, γιατί θα πρέπει μετά να υποστεί αυτός τις συνέπειες της απερισκεψίας του άλλου; Πώς δηλαδή θα πάει μετά στο δικαστήριο και θα ισχυριστεί ότι 'αν φόραγε κράνος δεν θα σκοτωνόταν, άρα δε φταίω εγώ για το θάνατό του', θα τον φάνε ζωντανό! Και άντε μετά να το αποδείξει κιόλας!

Άρα η χρήση ζώνης/κράνους δεν είναι μόνο για τη δική μας προστασία αλλά προστατεύει τους άλλους χρήστες του δρόμου από άσχημες περιπέτειες, οπότε πρέπει να είναι υποχρεωτική. Και η αμέλεια σε αυτό το θέμα εκτός από αδιαφορία για την δική μας σωματική ακεραιότητα συνιστά και αδιαφορία για τους άλλους. Μου θυμίζει τους παπάκηδες που κάνουν χίλιες-δυό βλακώδεις ταρζανιές στο δρόμο και μετά έχουν το θράσος και ωρύονται ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων 'δεν τους προσέχουν'!

• M
              michelle last edited by

Ο χρήστης markvag έγραψε:

Δε διαφωνώ με το σκεπτικό. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι ασφαλιστικές: Το τι αποζημίωση θα χρειαστεί να καταβάλουν σε περίπτωση ατυχήματος δεν εξαρτάται ούτε στο ελάχιστο από το εάν θεωρητικά (βάση νόμου) η ζώνη (ή το κράνος) είναι υποχρεωτική ή όχι. Εξαρτάται από το ΑΝ ΕΣΥ ΦΟΡΑΓΕΣ ή την (το) είχες για διακόσμηση!

Αλλά και που είναι υποχρεωτικές, πόσοι φοράνε? Έχετε καθίσει να μετρήσετε ποτέ? Στη σχολή οδηγών μου, ούτε ο δάσκαλος ούτε οι εξεταστές φορούσαν!!! Και αν δεν ήταν υποχρεωτικό να δένεσαι μέσα στο αυτοκίνητό σου αλλά στο δίδασκαν όταν μάθαινες να οδηγείς, μαζί με το τι συνέπειες θα είχε το να τρακάρεις (ή να σε τρακάρουν) χωρίς να φοράς ζώνη, πόσοι θα συνέχιζαν να σκέφτονται 'αυτά δε συμβαίνουν σ' εμένα'? και θα έκαναν την κίνηση κάθε φορά που θα έμπαιναν στο τουτού τους? Περισσότεροι ή λιγότεροι?...

Συγνώμη που θα το πω, αλλά αυτό το επιχείρημα δεν είναι σοβαρό. Το λες κι εσύ άλλωστε, αν και με άλλα λόγια. Έχω ακούσει παρόμοιο επιχείρημα και για τα ναρκωτικά και μου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο από τα νεύρα, αν και εκεί ξεφεύγει πολύ η υπόθεση...

Φυσικά και είναι σοβαρό το επιχείρημα, Μάρκο!!! Είναι δικαίωμά σου να ρισκάρεις τη ζωή ΣΟΥ μη φορώντας ζώνη ή κράνος, κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο που έχεις δικαίωμα να τη ρισκάρεις όταν οδηγείς Yugo χωρίς ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, χωρίς ABS, χωρίς φρένα Porsche, αερόσακους κλπ, ή όταν καπνίζεις και εισπνέεις μέχρι τις πατούσες σου, ή όταν πίνεις μέχρι τελικής πτώσεως (στο MIT University πεθαίνουν φοιτητές κάθε τόσο από ποτό, χωρίς στούκα!), ή όταν δε φροντίζεις τον εαυτό σου όπως πρέπει κλπ. Αρκεί με τις επιλογές σου να μη ρισκάρεις και των άλλων τη ζωή. Τι, είναι τόσο πρωτοποριακή αυτή η άποψη?!!! Το που αρχίζει και που τελειώνει η ελευθερία του καθενός?...

Το παράδειγμα με τα ναρκωτικά πιστεύω ότι δεν κολλάει ούτε κατά διάνοια, διότι παίρνοντας ναρκωτικά θέτεις σε κίνδυνο ΚΑΙ τη ζωή των γύρω σου, εκτός από τη δική σου. Άσε που και με το τσιγάρο γίνεται αυτό (στη χειρότερη, ρυπαίνεις το περιβάλλον οπότε τους επηρεάζεις όλους)...

Αλλά αφού το θέτετε έτσι, να το δικό μου ερώτημα: Η ζώνη και το κράνος είναι υποχρεωτικά 'για το καλό μας' (και αν δεν το ξέρουμε, ας πληρώνουμε χρήματα μέχρι να το 'μάθουμε'!). ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΟΥ 'ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ' ΠΙΣΤΕΥΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ???...

Συνεχίζω να ελπίζω ότι η αποστολή της Ομάδας Α θα είναι ενάντια σε αυτούς που με την οδήγησή τους εμποδίζουν ή θέτουν ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ σε κίνδυνο.

• T

Λίγο στα γρήγορα να σας πω τη γνώμη μου για τη ζώνη και το κράνος...
                Πιστεύω ότι ΔΕΝ διδάσκεται και ΔΕΝ επιβάλεται από κανένα νόμο. Πριν από 5 χρόνια περίπου είχα ένα ατύχημα και σώθηκα σχεδόν από θαύμα (να σημειώσω ότι 'τεχνικά' δεν έφταιγα, αλλά έτρεχα). Φυσικά και ΔΕΝ φορούσα ζώνη (ήμουν 'μάγκας' τότε). Επίσης, μέχρι τότε δεν φόραγα ούτε κράνος με το μηχανάκι. Είχα σαν επιχείρημα ότι 'φοράω ζώνη εκτός πόλης, όπου οι ταχύτητες είναι υψηλές'. Εγώ τράκαρα σε επαρχιακό, μέσα στο Π.Σ. Ηρακλείου, οπότε θεωρητικά, σύμφωνα με την 'ιδέα' μου ήμουν μέσα στην πόλη. Εν πάση περιπτώσει, όταν ήμουν στο συνεργείο που έφτιαχνα το αμάξι, με ρώτησε ο μάστορας αν φορούσα ζώνη και του είπα όχι, για τον παραπάνω λόγο. Με παίρνει λοιπόν και μου δείχνει ένα πράσινο 4.14 Rover, το οποίο είχε γίνει ΕΝΤΕΛΩΣ λιώμα, ο μπροστινός προφυλακτήρας ήταν στο πίσω κάθισμα (που λέει ο λόγος). Και μου λέει πολύ απλά: Αυτό εδώ που βλέπεις, έγινε μέσα στο λιμάνι. Ο οδηγός φορούσε ζώνη και σώθηκε! Από τότε παιδιά, όποτε τύχει να μπω σε ταξί που επειδή δεν θέλω να προκαλέσω σχόλια από τους οδηγούς δεν φοράω ζώνη, νοιώθω σαν να λείπει κάτι από πάνω μου. Φυσικά, όταν μπαίνω στο αμάξι, σχεδόν πριν βάλω μπροστά φοράω τη ζώνη. Φοράω κράνος full face, ακόμα και το καλοκαίρι, ακόμα και με το Lead 125 (και ας φαίνομαι αστείος) και ΕΠΙΒΑΛΩ σε όποιον είναι συνοδηγός μου να φοράει επίσης ζώνη, διαφορετικά ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ!!!

Αυτά είχα να σας πω, καλές και ασφαλείς διαδρομές σε όλους!

• M
                  michelle last edited by

Ο χρήστης kyan έγραψε:
                  Αν σε ένα ατύχημα σκοτωθεί/σακατευτεί οδηγός ή επιβάτης ενός οχήματος τότε ο οδηγός του άλλου οχήματος μπορεί να αντιμετωπίσει μετά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ακόμα κι αν δεν ευθύνεται στο παραμικρό για το ατύχημα.
                  Αλλά ακόμα κι αν ευθύνεται, γιατί θα πρέπει μετά να υποστεί αυτός τις συνέπειες της απερισκεψίας του άλλου; Πώς δηλαδή θα πάει μετά στο δικαστήριο και θα ισχυριστεί ότι 'αν φόραγε κράνος δεν θα σκοτωνόταν, άρα δε φταίω εγώ για το θάνατό του', θα τον φάνε ζωντανό! Και άντε μετά να το αποδείξει κιόλας!

Το θέτεις σε λίγο πιό σοβαρή βάση από τους άλλους, Κωνσταντίνε και μπράβο για το σκεπτικό σου. Η απάντηση είναι: Mε τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι 'αν είχε ABS θα προλάβαινε να φρενάρει, αν είχε Mercedes αντί Zastava θα είχε απορροφήσει τη σύγκρουση χωρίς να τσαλακωθεί τόσο, αν είχε αερόσακο δεν θα είχε σπάσει το κεφάλι του στο παρμπρίζ, κλπ'... ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να το κάνει όμως! Φυσικό είναι αν δε φοράει κράνος ο άλλος να σκοτωθεί!...

Πάντως κατά προέκταση της λογικής αυτής θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό δια νόμου να οδηγούμε όλοι ΤΑΝΚ, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο ο άλλος που τρακάραμε η μας τράκαρε να 'τρέχει' ή να αντιμετωπίσει 'ψυχολογικά προβλήματα' επειδή κάτι πάθαμε. Και τα μηχανάκια, ως πιό ευάλωτα, θα έπρεπε να απαγορευτούν ΕΝΤΕΛΩΣ. Με τη δική σου λογική, Κωνσταντίνε, όχι με τη δική μου...

Άρα η χρήση ζώνης/κράνους δεν είναι μόνο για τη δική μας προστασία αλλά προστατεύει τους άλλους χρήστες του δρόμου από άσχημες περιπέτειες, οπότε πρέπει να είναι υποχρεωτική.

Στο πρώτο, θεωρητικά, δεν έχεις καθόλου άδικο... Δε συμφωνώ όμως με το σκεπτικό που λέει 'ότι προστατεύει τους άλλους από ΑΣΧΗΜΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για εμάς'. Μπορώ να σου φέρω πολλά παραδείγματα στα οποία αν δεν κάνουμε κάτι που είναι για τη δική μας προστασία επηρεάζουμε αρνητικά τους άλλους, για τα οποία δεν υπάρχει (και δεν είναι λογικό να υπάρχει...) νόμος!

• Το να καπνίζουμε, εκτός από τη δική μας υγεία επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά μας και τους γύρω μας (ψυχολογικά, όχι μόνο άμεσα), που μπορεί να αποφασίσουν να μας μιμηθούν. Τι λες, να απαγορευτεί παντού το κάπνισμα δια νόμου και να κλείσουν οι Καπνοβιομηχανίες?...
                  • Το να περπατάμε στο δρόμο με απλό t-shirt το χειμώνα θα βάλει σε τρεχάματα τους δικούς μας αν κρυώσουμε για να μας περιποιηθούν(ακραίο, αλλά ίδια περίπτωση είναι). Εάν, δε, πεθάνουμε από πνευμονία, μπορεί ν' αφήσουμε τα παιδιά μας στο έλεος του Θεού! Μήπως θα έπρεπε το μπουφάν να είναι υποχρεωτικό δια νόμου?... Καλό θα έκανε στους άλλους!
                    Δε συνεχίζω, νομίζω ότι το σκεπτικό όσο ακραίο κι αν φαίνεται είναι ξεκάθαρο.

Και η αμέλεια σε αυτό το θέμα εκτός από αδιαφορία για την δική μας σωματική ακεραιότητα συνιστά και αδιαφορία για τους άλλους. Μου θυμίζει τους παπάκηδες που κάνουν χίλιες-δυό βλακώδεις ταρζανιές στο δρόμο και μετά έχουν το θράσος και ωρύονται ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων 'δεν τους προσέχουν'!

Σύμφωνοι για τους παπάκηδες. Αλλά πόσοι που δε φορούν κράνος επειδή π.χ. ζεσταίνονται το καλοκαίρι νομίζεις ότι σκέφτονται (και αδιαφορούν συνειδητά για) τους άλλους?... Και που υπάρχει νόμος, δεν τον γελοιοποιεί και τον καταργεί πρακτικά το ίδιο το κράτος (εκτός του όταν βγαίνει να μαζέψει χαρτζιλίκι) όταν και αρκετοί υπουργοί, και στελέχη της αστυνομίας, της τροχαίας κλπ τον αγνοούν?...

Υ.Γ. Πολύ καλό το παράδειγμα του nasos79. Τα λέει όλα.

• M
                    markvag last edited by

Κοίτα, Michelle, δεν θα διαφωνίσω με το σκεπτικό σου. Διαφωνώ στο συμπέρασμα.
                    Κι εγώ φοράω ζώνη πριν βάλω καν μπρος, όχι επειδή είναι υποχρεωτικό δια νόμου, αλλά επειδή είναι ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράγμα που μπορεί να με γλιτώσει σε περίπτωση ατυχήματος, όπως άλλωστε είμαι σίγουρος ότι κάνεις κι εσύ. Όλα τα άλλα είναι συμπληρωματικά της ζώνης. Το σπίτι των γονιών μου είναι ακριβώς δίπλα από την ΕΛΠΑ. Και κάθε φορά που πάω βλέπω παραμορφωμένα αυτοκίνητα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές, ενώ η καμπίνα δεν έχει παρά ελάχιστη παραμόρφωση, οι αερόσακοι κανονικά 'σκάσανε', όπως και οι προεντατήρες, αλλά υπάρχουν τα κλασσικά χτυπήματα στο πάνω μέρος του παρ μπριζ, από κεφάλια...άδεια μάλλον...

Αλλά θα διαφωνίσω με άλλα που λες, πχ το να κυκλοφορείς με κοντομάνικο το χειμώνα... Είναι λίγο τραβηγμένο. Όχι ότι κάποια που είπα κι εγώ δεν ήταν τραβηγμένα, αλλά θεωρώ ότι η διάταξη περί υποχρεωτικής χρήσης της ζώνης είναι από τις πιο σωστές.

Και αν κάποιοι δεν εφαρμόζουν τους νόμους, δεν είναι αυτό λόγος να μην τον εφαρμόζουν κι άλλοι, ακόμα κι αν αυτοί οι κάποιοι είναι οι ίδιοι που τον ψήφισαν. Με αυτήν την λογική, αν κάποιος βουλευτής σκοτώσει, θα πρέπει να πάρουμε μια γκουμούτσα (ωραία λέξη, ε;;; ) και να αρχίσουμε και κανείς να μην μας κάνει τίποτα...

• N
                      nass last edited by

Φυσικά και φοράω πάντοτε full-face κράνος (μου έχει σώσει και τη ζωή σε ατύχημα πριν πολλά χρόνια) και ζώνη στο αυτοκίνητο (δεν μου έχει χρειαστεί ποτε, καθώς δεν έχω τρακάρει ποτέ) και αισθάνοναι 'γυμνός' τις ελάχιστες φορές που τυχαίνει να μην τα χρησιμοποιώ.

Φυσικά και αυτός που δεν φοράει κράνος/ζώνη πριν απ΄ όλα βλάπτει τον εαυτό του. Αλλά όχι μόνο αυτόν: βλάπτει την οικογένειά του (και καλά να σκοτωθεί. Αλλά αν μείνει ανάπηρος ? ), το δημόσιο (που επένδυσε πάνω σε μορφή εκπαίδευσης επί τουλάχιστον 9 χρόνια και θα μπορούσε να επενδύσει πάνω του στο μέλλον ως ενεργού οικονομικά πολίτη), το (δημόσιο) ασφαλιστικό ταμείο ή/και την (ιδιωτική) ασφαλιστική εταιρεία, το σύστημα υγείας (η περίθαλψη τραυματιών από τροχαία είναι από τις πλέον ακριβές δραστηριότητες υγείας) κοκ.

Είναι λοιπόν κατά κύριο λόγο αλλά όχι αποκλειστικά προσωπικό θέμα το να φοράς ή να μη φοράς κράνος/ζώνη, όπως και το να μη χρησιμοποιείς ή να χρησιμοποιείς ναρκωτικά.

• N
                        nidosan last edited by

Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
                        να σας πω τη γνώμη μου για τη ζώνη και το κράνος...
                        Πιστεύω ότι ΔΕΝ διδάσκεται και ΔΕΝ επιβάλεται από κανένα νόμο.
                        ..........................................................
                        μου δείχνει ένα πράσινο 4.14 Rover, το οποίο είχε γίνει ΕΝΤΕΛΩΣ λιώμα, ο μπροστινός προφυλακτήρας ήταν στο πίσω κάθισμα (που λέει ο λόγος). Και μου λέει πολύ απλά: Αυτό εδώ που βλέπεις, έγινε μέσα στο λιμάνι. Ο οδηγός φορούσε ζώνη και σώθηκε! Από τότε παιδιά, όποτε τύχει να μπω σε ταξί που επειδή δεν θέλω να προκαλέσω σχόλια από τους οδηγούς δεν φοράω ζώνη, νοιώθω σαν να λείπει κάτι από πάνω μου. Φυσικά, όταν μπαίνω στο αμάξι, σχεδόν πριν βάλω μπροστά φοράω τη ζώνη. Φοράω κράνος full face, ακόμα και το καλοκαίρι, ακόμα και με το Lead 125 (και ας φαίνομαι αστείος) και ΕΠΙΒΑΛΩ σε όποιον είναι συνοδηγός μου να φοράει επίσης ζώνη, διαφορετικά ΑΡΝΟΥΜΑΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ!!!

Ωραίο παράδειγμα, Νάσο. Εννοείς προφανώς ότι δεν διδάσκεται με 'παραδοσιακούς' τρόπους, εφόσον συνεχίζεις με το πως μαθαίνει κανείς πρακτικά τη χρησιμότητα της ζώνης (και, κατά προέκταση, του κράνους). Εντάξει, ξεφύγαμε λίγο από το αρχικό θέμα, αλλά νομίζω πως αξίζει να συζητάμε κάτι τέτοια.

• T

Αν σε ένα ατύχημα σκοτωθεί/σακατευτεί οδηγός ή επιβάτης ενός οχήματος τότε ο οδηγός του άλλου οχήματος μπορεί να αντιμετωπίσει μετά σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ακόμα κι αν δεν ευθύνεται στο παραμικρό για το ατύχημα.
                          Αλλά ακόμα κι αν ευθύνεται, γιατί θα πρέπει μετά να υποστεί αυτός τις συνέπειες της απερισκεψίας του άλλου; Πώς δηλαδή θα πάει μετά στο δικαστήριο και θα ισχυριστεί ότι 'αν φόραγε κράνος δεν θα σκοτωνόταν, άρα δε φταίω εγώ για το θάνατό του', θα τον φάνε ζωντανό! Και άντε μετά να το αποδείξει κιόλας!

Το θέτεις σε λίγο πιό σοβαρή βάση από τους άλλους, Κωνσταντίνε και μπράβο για το σκεπτικό σου. Η απάντηση είναι: Mε τον ίδιο τρόπο που θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι 'αν είχε ABS θα προλάβαινε να φρενάρει, αν είχε Mercedes αντί Zastava θα είχε απορροφήσει τη σύγκρουση χωρίς να τσαλακωθεί τόσο, αν είχε αερόσακο δεν θα είχε σπάσει το κεφάλι του στο παρμπρίζ, κλπ'... ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ να το κάνει όμως! Φυσικό είναι αν δε φοράει κράνος ο άλλος να σκοτωθεί!...

Πάντως κατά προέκταση της λογικής αυτής θα έπρεπε να είναι υποχρεωτικό δια νόμου να οδηγούμε όλοι ΤΑΝΚ, ώστε να μην υπάρχει το ενδεχόμενο ο άλλος που τρακάραμε η μας τράκαρε να 'τρέχει' ή να αντιμετωπίσει 'ψυχολογικά προβλήματα' επειδή κάτι πάθαμε. Και τα μηχανάκια, ως πιό ευάλωτα, θα έπρεπε να απαγορευτούν ΕΝΤΕΛΩΣ. Με τη δική σου λογική, Κωνσταντίνε, όχι με τη δική μου...

Μισέλ, σ'ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια αλλά εδώ σου καταλογίζω ένα φάουλ: χρησιμοποίησες το τέχνασμα της υπερβολής για να 'ακυρώσεις' τη λογική μου. Δεν είναι έτσι όμως τα πράγματα και το ξέρεις. Ζητώ (ΟΚ, απαιτώ) υπευθυνότητα αλλά μέσα σε λογικά πλαίσια πάντα. Το να φορέσει ένας οδηγός τη ζώνη του δεν κοστίζει τίποτα ενώ το κράνος είναι ένα one-off έξοδο (αν και απαράδεκτα μεγάλο στην Ελλάδα λόγω φορολογίας), το οποίο μπορείς να το ενσωματώσεις στο κόστος της μοτοσικλέτας ως 'στοιχείο εξοπλισμού ασφαλείας', όπως π.χ. ένας οδηγός αυτοκινήτου πληρώνει θέλοντας και μη τις ζώνες ή τον αερόσακο οδηγού. Προφανώς δεν απαίτησα να πάρουμε όλοι Μ113 (ερπυστριοφόρο όχημα μεταφοράς προσωπικού) για να μην κινδυνεύσει κάποιος να υποστεί 'ψυχολογικά προβλήματα' από τραυματισμό μας σε περίπτωση σύγκρουσης.

Άρα η χρήση ζώνης/κράνους δεν είναι μόνο για τη δική μας προστασία αλλά προστατεύει τους άλλους χρήστες του δρόμου από άσχημες περιπέτειες, οπότε πρέπει να είναι υποχρεωτική.

Στο πρώτο, θεωρητικά, δεν έχεις καθόλου άδικο... Δε συμφωνώ όμως με το σκεπτικό που λέει 'ότι προστατεύει τους άλλους από ΑΣΧΗΜΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ θα πρέπει να είναι υποχρεωτικό για εμάς'. Μπορώ να σου φέρω πολλά παραδείγματα στα οποία αν δεν κάνουμε κάτι που είναι για τη δική μας προστασία επηρεάζουμε αρνητικά τους άλλους, για τα οποία δεν υπάρχει (και δεν είναι λογικό να υπάρχει...) νόμος!

• Το να καπνίζουμε, εκτός από τη δική μας υγεία επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά μας και τους γύρω μας (ψυχολογικά, όχι μόνο άμεσα), που μπορεί να αποφασίσουν να μας μιμηθούν. Τι λες, να απαγορευτεί παντού το κάπνισμα δια νόμου και να κλείσουν οι Καπνοβιομηχανίες?...
                          • Το να περπατάμε στο δρόμο με απλό t-shirt το χειμώνα θα βάλει σε τρεχάματα τους δικούς μας αν κρυώσουμε για να μας περιποιηθούν(ακραίο, αλλά ίδια περίπτωση είναι). Εάν, δε, πεθάνουμε από πνευμονία, μπορεί ν' αφήσουμε τα παιδιά μας στο έλεος του Θεού! Μήπως θα έπρεπε το μπουφάν να είναι υποχρεωτικό δια νόμου?... Καλό θα έκανε στους άλλους!
                            Δε συνεχίζω, νομίζω ότι το σκεπτικό όσο ακραίο κι αν φαίνεται είναι ξεκάθαρο.

Χμμμ.. νομίζω το παράκανες με την υπερβολή εδώ.

Και η αμέλεια σε αυτό το θέμα εκτός από αδιαφορία για την δική μας σωματική ακεραιότητα συνιστά και αδιαφορία για τους άλλους. Μου θυμίζει τους παπάκηδες που κάνουν χίλιες-δυό βλακώδεις ταρζανιές στο δρόμο και μετά έχουν το θράσος και ωρύονται ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων 'δεν τους προσέχουν'!

Σύμφωνοι για τους παπάκηδες. Αλλά πόσοι που δε φορούν κράνος επειδή π.χ. ζεσταίνονται το καλοκαίρι νομίζεις ότι σκέφτονται (και αδιαφορούν συνειδητά για) τους άλλους?...

Όχι αλλά θα έπρεπε να το σκεφτούν και έτσι, δε νομίζεις; Να σου φέρω κι εγώ ένα άλλο παράδειγμα: Χτύπησα με το αυτοκίνητό μου στις 10 το βράδυ σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας (από τον οποίο περνούν και βαριά οχήματα) ένα 11χρονο κορίτσι με ποδήλατο που πετάχτηκε από στοπ. Αφού ήρθε το ανακριτικό της τροχαίας (το οποίο κάλεσα εγώ) διαπιστώθηκε ότι το κορίτσι ήταν τυφλό από το αριστερό μάτι. Δεν τραυματίστηκε σοβαρά αλλά οι γονείς της 'την έψαχναν' ρωτώντας τους αστυνομικούς λεπτομέρειες για το ατύχημα και αν από τα σημάδια του φρεναρίσματος φαίνοταν ότι έτρεχα για να με σύρουν στα δικαστήρια. Είμαι τυχερός που οι αστυνομικοί όχι μόνο τους απάντησαν αρνητικά αλλά τους αποπήραν κιόλας υψώνοντας και τη φωνή τους για να ακουστεί η στιχομυθία. Αν λοιπόν το κοριτσάκι σκοτωνόταν, ποιος θα έφταιγε; Εγώ που πήγαινα σπίτι μου εντελώς νόμιμα ή οι γονείς του κοριτσιού που επέτρεψαν στη μισότυφλη κόρη τους να κυκλοφορεί με ποδήλατο σε κεντρικούς δρόμους στις 10 το βράδυ; Φαντάζεσαι τι θα γινόταν αν με πήγαιναν δικαστικά; Πιστεύεις ότι θα έβρισκα ποτέ το δίκιο μου; Και αν ήσουν στη θέση μου πόσος χρόνος θα σου χρειαζόταν μετά για να ξαναπιάσεις τιμόνι στα χέρια σου;

Και που υπάρχει νόμος, δεν τον γελοιοποιεί και τον καταργεί πρακτικά το ίδιο το κράτος (εκτός του όταν βγαίνει να μαζέψει χαρτζιλίκι) όταν και αρκετοί υπουργοί, και στελέχη της αστυνομίας, της τροχαίας κλπ τον αγνοούν?...

Αυτό όμως δε μειώνει την ορθότητα του νόμου, ούτε τη σοβαρότητα των επιπτώσεων που προσπαθεί να αποτρέψει. Ειδικά στην Ελλάδα υπάρχουν άπειρα παραδείγματα νόμων που τους 'ακυρώνει' πρώτο το κράτος αλλά αν όλοι σκεφτόμασταν έτσι η Ελλάδα θα ήταν εμπόλεμη ζώνη, θα ήθελες κάτι τέτοιο;

Εδώ χρησιμοποίησα λίγο το δικό σου τέχνασμα

• K
                            kouk last edited by

Ο μόνος νόμος που χρειάζεται η Ελλάδα μας είναι ενας που θα κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή των υφιστάμενων!!

Σαφώς και είναι θέμα προστασίας η χρήση ζώνης και κρανους!
                            Οχι τόσο για τους άλλους όσο για τον ευατό μας!

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά...όπως και ακραίες περιπτώσεις!!

Πριν 15 χρόνια,γνωστός γύριζε απο Βόλο μετά απο μια δύσκολη μέρα δουλειάς.Στο Σχηματάρι χτύπησε γάιδαρο,ο οποίος όμως είχε τόσο ύψος, που πέρασε μέσα απο την καμπίνα και τον έκοψε -κυριολεκτικά- στα δύο! Τι θα έκανε η οικογένεια?Θα μύνηε τον ιδιοκτήτη που άφησε το ζώο ελεύθερο?Το Κράτος γιατι δεν είχε πλέγματα στα πλάγια της Εθνικής που να εμποδίζουν τα ζώα να μπάινουν στο δρόμο?

Ας φροντίζουμε ο καθένας να προστατεύει τον ευατό του με ενεργητική οδήγηση!Φροντίζουμε να 'διαβάζουμε' τον δρόμο και τις καταστάσεις!!

• M
                              michelle last edited by

Ο χρήστης nass έγραψε:
                              Φυσικά και αυτός που δεν φοράει κράνος/ζώνη πριν απ΄ όλα βλάπτει τον εαυτό του. Αλλά όχι μόνο αυτόν: βλάπτει την οικογένειά του (και καλά να σκοτωθεί. Αλλά αν μείνει ανάπηρος ? ), το δημόσιο (που επένδυσε πάνω σε μορφή εκπαίδευσης επί τουλάχιστον 9 χρόνια και θα μπορούσε να επενδύσει πάνω του στο μέλλον ως ενεργού οικονομικά πολίτη), το (δημόσιο) ασφαλιστικό ταμείο ή/και την (ιδιωτική) ασφαλιστική εταιρεία, το σύστημα υγείας (η περίθαλψη τραυματιών από τροχαία είναι από τις πλέον ακριβές δραστηριότητες υγείας) κοκ.

Είναι λοιπόν κατά κύριο λόγο αλλά όχι αποκλειστικά προσωπικό θέμα το να φοράς ή να μη φοράς κράνος/ζώνη, όπως και το να μη χρησιμοποιείς ή να χρησιμοποιείς ναρκωτικά.

...ή το να καπνίζεις, να πίνεις οινοπνευματώδη, να τρως λιπαρά φαγητά, να κολυμπάς στα βαθιά, να κάνεις extreme sports, κλπ.

Michelle, δεν θα διαφωνίσω με το σκεπτικό σου. Διαφωνώ στο συμπέρασμα. Κι εγώ φοράω ζώνη πριν βάλω καν μπρος, όχι επειδή είναι υποχρεωτικό δια νόμου, αλλά επειδή είναι ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράγμα που μπορεί να με γλιτώσει σε περίπτωση ατυχήματος

Να ξεκαθαρίσω πως το σκεπτικό μου ξεκίνησε από το ερώτημα εάν (και γιατί) η μη χρήση ζώνης (& κράνους) θα έπρεπε να διώκεται από το νόμο και το εάν αυτό θα είναι ένα από τα καθήκοντα των 'αόρατων αστυνομικών'. Σίγουρα, Μάρκο, η ζώνη ΔΕΝ είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σε γλιτώσει. Εν όψη ατυχήματος προηγείται η ενεργητική ασφάλεια που σου προσφέρει ένα αυτοκίνητο σωστά στημένο, με καλά λάστιχα, αμορτισέρ, φρένα, ABS, ESP κλπ... Αυτά, αν και αναμφισβήτητα προσφέρουν πολλά (η BOSCH ισχυρίζεται ότι περισσότεροι τη γλιτώνουν λόγω ABS παρά λόγω αερόσακου και ζώνης!) ΔΕΝ είναι - τουλάχιστον όχι ακόμα - υποχρεωτικά δια νόμου στα αυτοκίνητά μας. Η παθητική ασφάλεια έρχεται στη συνέχεια, με ζώνες ελεγχόμενης παραμόρφωσης, κλωβούς ασφαλείας και σωληνωτά πλαίσια (από εταιρείες όπως η Βρετανική TVR), αερόσακους, ζώνες, πυροτεχνικούς προεντατήρες, κλπ. Ούτε ΟΛΑ αυτά είναι υποχρεωτικά, όμως, όπως δεν είναι και το να οδηγούμε όλοι αυτοκίνητο με ασφάλεια '5 αστέρων'.

Για να ανακεφαλαιώσω, αυτό που προσπαθώ να πω (με παραδείγματα extreme ή όχι!) δεν είναι τίποτε άλλο από το ότι το σωστό είναι να μαθαίνεις να φοράς κράνος και ζώνη επειδή κατανοείς τις συνέπειες που μπορεί να έχει το να μην το κάνεις (και δεν εννοώ τις χρηματικές!!!) και να σου δίνεται το σωστό πραάδειγμα, παρά το να στο επιβάλλουν 'δια νόμου για την προστασία σου' χωρίς να εστιάζουν στο γιατί, και να σε πιάνουν αδιάβαστο για καταπάτηση του νόμου. Διαφορετικά, τουλάχιστον οι ζώνες ας γίνουν αυτόματες, όπως στα made in USA αυτοκίνητα ώστε να μην έχουμε επιλογή... Για το καλό μας!

• M
                                markvag last edited by

Michelle, δεν θα διαφωνίσω με το σκεπτικό σου. Διαφωνώ στο συμπέρασμα. Κι εγώ φοράω ζώνη πριν βάλω καν μπρος, όχι επειδή είναι υποχρεωτικό δια νόμου, αλλά επειδή είναι ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ πράγμα που μπορεί να με γλιτώσει σε περίπτωση ατυχήματος

Σίγουρα, Μάρκο, η ζώνη ΔΕΝ είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να σε γλιτώσει. Εν όψη ατυχήματος προηγείται η ενεργητική ασφάλεια που σου προσφέρει ένα αυτοκίνητο σωστά στημένο, με καλά λάστιχα, αμορτισέρ, φρένα, ABS, ESP κλπ... Αυτά, αν και αναμφισβήτητα προσφέρουν πολλά (η BOSCH ισχυρίζεται ότι περισσότεροι τη γλιτώνουν λόγω ABS παρά λόγω αερόσακου και ζώνης!)

Μάλλον δεν το έθεσα καλά αυτό που είπα. Μιλάω για την περίπτωση που γίνει το ατύχημα και όχι το τι σε βοηθάει να το αποφύγεις. Κι εγώ συμφωνώ ότι τα ABS, καλά φρένα, καλές αναρτήσεις, κτλ, είναι απείρως σημαντικότερα από τον οποιονδήποτε αερόσακο, ή ακόμα και τη ζώνη, μιας και σε βοηθάνε να αποφύγεις το ατύχημα...

Για το καλό μας!

Ώσπου δεν θα αντέψει άλλο το μυαλό μας... και θα βρεθούμε στον θάλαμο 7... για να παραφράσω κι ένα πολύ καλό τραγούδι. Έχεις δίκιο ότι αυτή η ιστορία με το πριν από 'σας για 'σας έχει παραγίνει, αλλά άποψή μου είναι ότι η υποχρεωτική χρήση ζώνης δεν είναι υπερβολή... Εν πάση περιπτώση, το σημαντικό είναι ότι και οι δύο φοράμε ζώνη και φροντίζουμε να πείσουμε και άλλους ότι είναι απολύτως απαραίτητη στο αυτοκίνητο...

να τρως λιπαρά φαγητά

Συγνώμη, τώρα εξανίσταμαι!!!! Τι το κακό έχει αυτό;;; Ξέρεις εσύ κάτι πιο υγιεινό;;;; Ρε παιδιά, αυτή σε λίγο θα μας πει ότι τα κοψίδια ανεβάζουν τη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια...

• T

Για να ανακεφαλαιώσω, αυτό που προσπαθώ να πω (με παραδείγματα extreme ή όχι!) δεν είναι τίποτε άλλο από το ότι το σωστό είναι να μαθαίνεις να φοράς κράνος και ζώνη επειδή κατανοείς τις συνέπειες που μπορεί να έχει το να μην το κάνεις (και δεν εννοώ τις χρηματικές!!!) και να σου δίνεται το σωστό πραάδειγμα, παρά το να στο επιβάλλουν 'δια νόμου για την προστασία σου' χωρίς να εστιάζουν στο γιατί, και να σε πιάνουν αδιάβαστο για καταπάτηση του νόμου. Διαφορετικά, τουλάχιστον οι ζώνες ας γίνουν αυτόματες, όπως στα made in USA αυτοκίνητα ώστε να μην έχουμε επιλογή... Για το καλό μας!

Θεωρώ απίθανο να υπάρξει άνθρωπος στο φόρουμ που να μη συμφωνήσει 100% με αυτό. Αλλά επειδή υπάρχουν και οι 'άλλοι' υπάρχουν σαν αναγκαίο κακό οι νόμοι που τους επιβάλλουν αυτά που είναι αυτονόητα για μας. Μακάρι αντ'αυτού να γενικευόταν το σύστημα που αναφέρεις που σε δένει αυτόματα μόλις κλείσεις την πόρτα, οπότε ο νόμος θα ήταν περιττός. Δυστυχώς μάλλον δεν μπορεί να υπάρξει ανάλογο σύστημα που να σου ...φορά το κράνος μόλις ανέβεις στη μοτοσικλέτα.

• P
                                    predator last edited by

Michelle τελικα δηλαδη εσυ λες οτι μπορουμε να κυκλοφορουμε με t-shirt το χειμωνα χωρις να μας ενδιαφερει ??

οπως οι γονεις μας οταν ειμαστε μικροι και το μυαλο ακομα μπαζει μας υποχρεωνουν να φορεσουμε πουλοβερ το χειμωνα, να πιουμε ολο το γαλα μας, να πληνουμε τα δοντια μας, και να παμε για υπνο απο νωρις για να μην θελουμε αντιβιωσεις , ψηλα τακουνια, σφραγισματα, και χαπια για τον υπνο λιγο αργοτερα, ετσι και το κρατος σε υποχρεωνει να φορας ζωνη και κρανος διοτι καθε ατυχημα αναλογα με τις υλικες και ανθρωπινες απωλειες στοιχιζει στο κρατος, δηλαδη στους πολιτες τρελα λεφτα...
                                    ασε που χανεται ένας ανθρωπος (μια επενδυση) ή μειωνονται κατακορυφα οι δυνατοτητες του χωρις να εχει λειτουργησει αποσβεστικα

αυτο που πραγματικα τιθεται ως ζητημα ειναι οτι αμα ακομα και οι γονεις μας δεν ενεργουν παντα τοσο σωστα προς οφελος μας πως ελπιζουμε να το κανει το κρατος ? το οποιο μαλιστα εχει ISO ανικανοτητας
                                    εδω ακριβως μπαινουν τα προσωπικα μας κριτηρια για να δουμε ποτε ενα μετρο ειναι σωστο και ποτε εχει πλαγιες προοπτικες
                                    αλλα ειδικα για το συγκεκριμενο δεν νομιζω οτι υπαρχει οποιοσδηποτε που συμφωνει οτι ειναι ασκοπο

και φυσικα ειναι λαθος να καπνιζεις, να κολυμπας στα βαθια με μπρατσακια, να παιρνεις ναρκωτικα και δεν ξερω και εγω τι αλλο μολις καταφερεις να αποδεσμευτεις απο την γονεικη επιτηρηση επειδη 'μεγαλος ειμαι οτι θελω κανω'
                                    και να εισαι σιγουρη οτι αν πισω απο τα τσιγαρα , τα ναρκωτικα και τα μπρατσακια δεν κρυβωνταν οικονομικα συμφεροντα, δηληδη το κρατος λειτουργουσε σωστα, θα ηταν παρανομα ειδη...

τετοιου ειδους νομοι υπαρχουν για να

1. μας προστατευουν
                                    2. για να μας κανουν να νομιζουμε οτι υπαρχει ενδιαφερον για την προστασια μας
                                    3. για να μας περνουν τα λεφτα

οπιοσδηποτε νομος τα χαλαει στο τριτο (π.χ. αντικαπνισμα) απλα δεν υφισταται
                                    οσοι ομως δεν ενοχλουν το 3 και πετυχαινουν το 2 ειναι τελειοι

αυτα και φορα τη ζωνη σου ακομα και στο σαλονι του σπιτιου σου διοτι αρκετους φορους πληρωνουμε...

• M
                                      michelle last edited by

Ο χρήστης kouk έγραψε:
                                      Ο μόνος νόμος που χρειάζεται η Ελλάδα μας είναι ενας που θα κάνει υποχρεωτική την εφαρμογή των υφιστάμενων!! Σαφώς και είναι θέμα προστασίας η χρήση ζώνης και κρανους! Οχι τόσο για τους άλλους όσο για τον ευατό μας!

Παραδείγματα υπάρχουν πολλά...όπως και ακραίες περιπτώσεις!!

Πριν 15 χρόνια,γνωστός γύριζε απο Βόλο μετά απο μια δύσκολη μέρα δουλειάς.Στο Σχηματάρι χτύπησε γάιδαρο,ο οποίος όμως είχε τόσο ύψος, που πέρασε μέσα απο την καμπίνα και τον έκοψε -κυριολεκτικά- στα δύο! Τι θα έκανε η οικογένεια?Θα μύνηε τον ιδιοκτήτη που άφησε το ζώο ελεύθερο?Το Κράτος γιατι δεν είχε πλέγματα στα πλάγια της Εθνικής που να εμποδίζουν τα ζώα να μπάινουν στο δρόμο?

Ας φροντίζουμε ο καθένας να προστατεύει τον ευατό του με ενεργητική οδήγηση!Φροντίζουμε να 'διαβάζουμε' τον δρόμο και τις καταστάσεις!!

Συμφωνώ 100% Νίκο, ειδικά με το τελευταίο. Το συμβάν με το γάιδαρο το είχα ακούσει κι εγώ (αν και δε θυμόμουν λεπτομέρειες) και μου είχε μείνει.
                                      Νομίζω το είχε πει κάποτε κι ο Σταθάκης στο 'Από τη θέση του Οδηγού'...

Michelle τελικα δηλαδη εσυ λες οτι μπορουμε να κυκλοφορουμε με t-shirt το χειμωνα χωρις να μας ενδιαφερει ??

Έφερα ένα πολύ απλό παράδειγμα για να δείξω ότι το πόσο σε ενδιαφέρει η υγεία ΣΟΥ, από τη στιγμή που δεν βλάπτεις άμεσα την υγεία των άλλων, είναι θέμα δικό ΣΟΥ, είτε χαζός είσαι είτε ξύπνιος.

οπως οι γονεις μας οταν ειμαστε μικροι και το μυαλο ακομα μπαζει μας υποχρεωνουν να φορεσουμε πουλοβερ το χειμωνα, να πιουμε ολο το γαλα μας, να πληνουμε τα δοντια μας, και να παμε για υπνο απο νωρις για να μην θελουμε αντιβιωσεις , ψηλα τακουνια, σφραγισματα, και χαπια για τον υπνο λιγο αργοτερα,

Εγώ δεν υποχρέωσα ΠΟΤΕ την κόρη μου να κάνει το παραμικρό! Της το εξήγησα όσο καλύτερα μπορούσα, και σύντομα κατάλαβε ότι αν ΔΕΝ το κάνει, η ΙΔΙΑ θα έχει πρόβλημα, είτε τώρα είτε αργότερα! Όταν ο μπαμπάς της την τιμωρεί επειδή έκανε κάτι που δεν έπρεπε, αυτή το επαναλαμβάνει μέχρι να καταλάβει ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ... Και είναι απολύτως λογικό!!!

ετσι και το κρατος σε υποχρεωνει να φορας ζωνη και κρανος διοτι καθε ατυχημα αναλογα με τις υλικες και ανθρωπινες απωλειες στοιχιζει στο κρατος, δηλαδη στους πολιτες τρελα λεφτα...
                                      ασε που χανεται ένας ανθρωπος (μια επενδυση) ή μειωνονται κατακορυφα οι δυνατοτητες του χωρις να εχει λειτουργησει αποσβεστικα

Και αυτό, παρόλο που είναι καλό, είναι αξιόποινο?! Δηλαδή, predator, εσύ μέχρι ποιο σημείο πιστεύεις ότι η ζωή ΜΟΥ, η υγεία ΜΟΥ κλπ είναι στα χέρια ΜΟΥ????? Με αυτό που γράφεις είναι σαν να μιλάς για τους πολίτες του κόσμου του 'MATRIX' που προορίζονταν για ...μπαταρίες!!!

και φυσικα ειναι λαθος να καπνιζεις, να κολυμπας στα βαθια με μπρατσακια, να παιρνεις ναρκωτικα και δεν ξερω και εγω τι αλλο μολις καταφερεις να αποδεσμευτεις απο την γονεικη επιτηρηση επειδη 'μεγαλος ειμαι οτι θελω κανω' και να εισαι σιγουρη οτι αν πισω απο τα τσιγαρα , τα ναρκωτικα και τα μπρατσακια δεν κρυβωνταν οικονομικα συμφεροντα, δηληδη το κρατος λειτουργουσε σωστα, θα ηταν παρανομα ειδη...
                                      τετοιου ειδους νομοι υπαρχουν για να

1. μας προστατευουν
                                      2. για να μας κανουν να νομιζουμε οτι υπαρχει ενδιαφερον για την προστασια μας
                                      3. για να μας περνουν τα λεφτα

οπιοσδηποτε νομος τα χαλαει στο τριτο (π.χ. αντικαπνισμα) απλα δεν υφισταται οσοι ομως δεν ενοχλουν το 3 και πετυχαινουν το 2 ειναι τελειοι

Γενικά... ΟΚ. Με μια ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εξαίρεση στον '1ο νόμο' που έθεσες: Μας προστατεύουν ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ, δε μας στερούν την ατομική μας ελευθερία! Διότι πολλά είναι αυτά που μπορούν να μας απαγορέψουν 'για το καλό μας' (που λέει κι ο τραγουδιστής) και δεν εμπίπτουν στα πλαίσια του '3ου νόμου' σου, αλλά θα ήταν εντελώς παράλογο ν' απαγορευτούν... Σκέψου κυρίως τρόπους ψυχαγωγίας ή σπορ που αρκετοί θα μπορούσαν να χαρακτηρίσουν 'επικίνδυνα'. Απαγορεύονται 'για το καλό μας'???? Ή επειδή αν κάτι πάθουμε 'θα χάσει το κράτος'?!!!

Το θέμα της προσωπικής ελευθερίας έχει φάει μια γερή γροθιά στο στομάχι στις μέρες μας.... Αλλά όλα είναι 'για το καλό μας', οπότε ...ΠΑΣΟ!!! Ας μην τα συζητάμε καν...

• T

predator, νομίζω πως το παρατραβάς λιγάκι... Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Μισέλ περι 'Μεγάλου Αδερφού' και αρνούμαι να δω τον εαυτό μου ως 'επένδυση του κράτους', μπαταρία δηλαδή! Υπάρχει ένα όριο στο πότε η ελευθερία μου παραβιάζει την ελευθερία κάποιου άλλου αλλά δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα ότι αυτό το όριο βρίσκεται στο πότε κινδυνεύει το κράτος να χάσει λεφτά από εμένα και τις επιλογές μου στη ζωή! Στο θέμα ζώνες/κράνη η άποψή μου είναι αυτή γιατί από την αμέλειά μου μπορεί να καταστραφεί η ζωή ενός άλλου ανθρώπου και μάλιστα συγκεκριμένου και όχι ...virtual (βλέπε κράτος). ΕΚΕΙ πιστεύω ότι οριοθετείται η ελευθερία μου.

ΥΓ: Νομίζω πως με τις φιλοσοφικές μας ανησυχίες ξεφύγαμε από το θέμα.

• N
                                          nass last edited by

...ή το να καπνίζεις, να πίνεις οινοπνευματώδη, να τρως λιπαρά φαγητά, να κολυμπάς στα βαθιά, να κάνεις extreme sports, κλπ.

Εδώ κάνεις ένα λογικό λάθος: αναφέρεις αυτές τις δραστηριότητες, αλλά δεν είναι οι δραστηριότητες για τις οποίες ισχύει ο νόμος αλλά η τήρηση των κανόνων ασφαλείας σε αυτές. Δηλαδή δεν απαγορεύεται να κάνεις rafting ή να οδηγείς μοτοσυκλέτα, απαγορεύεται να κάνεις rafting χωρίς κράνος και σωσίβιο ή να οδηγείς μοτοσυκλέτα χωρίς να φοράς κράνος. Οπότε, όπου υπάρχουν κανόνες ασφαλείας, η τήρησή τους είναι υποχρεωτική.

Η μοναδική εξαίρεση για την οποία συμφωνώ μαζί σου είναι τα ναρκωτικά και το γιατί πχ. το τσιγάρο (ουσία που προκαλεί βλάβες στην υγεία και εθισμό) είναι νόμιμο ενώ πχ. το χασίς (ομοίως, ίσως μάλιστα και σε μικρότερο βαθμό από το τσιγάρο) δεν είναι. Αλλά δεν συμφωνώ με το να μπαίνουν όλα (ναρκωτικά και κράνος, για παράδειγμα) σε ένα τσουβάλι.

• N
                                            nass last edited by

Ο χρήστης kyan έγραψε:
                                            predator, νομίζω πως το παρατραβάς λιγάκι... Συμμερίζομαι τις ανησυχίες της Μισέλ περι 'Μεγάλου Αδερφού' και αρνούμαι να δω τον εαυτό μου ως 'επένδυση του κράτους', μπαταρία δηλαδή!

Μας αρέσει-δεν μας αρέσει, η διάσταση της κρατικής 'ζημιάς' από μια απώλεια συνανθρώπου που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, είναι υπαρκτή (και μάλιστα αν θυμάμαι καλά είχε κάποτε αποτιμηθεί αλλά δεν θυμάμαι το ποσό). Και είναι και πραγματική, δηλαδή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεν συμφέρει το κράτος να πάει ένας πολίτης στα θυμαράκια επειδή δεν φορούσε κράνος.

Το πρόβλημα στην όλη συζήτηση νομίζω είναι πως το (Ελληνικό τουλάχιστον) κράτος δεν μας έχει πείσει πως όντως ενδιαφέρεται για κάτι πέρα από την είσπραξη. Οπότε οι δεδομένες (λόγω των παραπάνω) καλές προθέσεις χάνονται μέσα στα 'bonus' και τα 'quotas' των τροχονόμων.

Υπάρχει ένα όριο στο πότε η ελευθερία μου παραβιάζει την ελευθερία κάποιου άλλου αλλά δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα ότι αυτό το όριο βρίσκεται στο πότε κινδυνεύει το κράτος να χάσει λεφτά από εμένα και τις επιλογές μου στη ζωή! Στο θέμα ζώνες/κράνη η άποψή μου είναι αυτή γιατί από την αμέλειά μου μπορεί να καταστραφεί η ζωή ενός άλλου ανθρώπου και μάλιστα συγκεκριμένου και όχι ...virtual (βλέπε κράτος). ΕΚΕΙ πιστεύω ότι οριοθετείται η ελευθερία μου.

Σκέψου μόνο πως η ζωή αυτού ο οποίος θα καταστραφεί πρώτα απ΄ όλα είναι της οικογένειάς σου, ιδίως αν δεν πεθάνεις αλλά πχ. μείνεις 'φυτό' (χτύπα ξύλο...)

• First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 4
                                            • 5
                                            • 6
                                            • 7
                                            • 8
                                            • 5 / 8