-
Ο χρήστης ckosm έγραψε:
Πρέπει να κάνεις λάθος στα χιλιόμετρα φίλε ckosm γιατί αν έκανες καθημερινά 50-70 χιλιάδες χλμ. στην Αθήνα, μάλλον θα έχανες τα λογικά σου από ότι θα συναντούσες μπροστά σου. Αντίθετα εγώ που δεν κυκλοφορώ τόσο πολύ έχω δει αρκετά Type-R. Υπολογίζω ότι έχω πετύχει καμιά δεκαριά τουλάχιστον. Μόνο 2 έχω δει χρώματος μαύρου. Νομίζω ότι το Focus ST και το MG ZR160 είναι κάπως φθηνότερα (ειδικά το MG) από το Hondaki.
Kατ' αρχήν ψυχραιμία...!!! Το πήγαινε-έλα στη δουλειά μου και μόνο είναι 40Km την ημέρα. Και μη μου πείς ότι είναι λίγοι αυτοί που κάνουν τόσα και πολύ περισσότερα καθημερινά. Τώρα αν σε αυτά προσθέσεις και τις βόλτες και εκδρομές Σ-Κ, αυτά που έγραψα σαν μέσο όρο την ημέρα μάλλον είναι λίγα. Ειλικρινά πες μου τι προσπαθείς να μου αποδείξεις? Θέλεις να σου πώ και ότι δεν βλέπω ή να με κάνεις να βλέπω ντε και καλά Type-R γιά να σε ευχαριστήσω?
Αφού έχεις δει καμμιά δεκαριά Type-R, εκ των οποίων τα 2 μαύρα μπράβο σου και φαντάζομαι να σε ευγνωμωνούν κάποιοι εδώ απ' το thread γιά τη μαρτυρία σου
Κοίτα, δεν προσπαθώ να σου αποδείξω τίποτα, ούτε κάνω καμιά διαμαρτυρία... Απλά έτυχε να δω τόσα, και σου λέω ότι ούτε και εγώ πίστευα ότι θα κυκλοφορήσουν πολλά, γιατί δεν είναι και ένα πολύ φθηνό μοντέλο για τους περισσότερους. Πριν από κανένα χρόνο και κάτι που κυκλοφόρησε δεν πίστευα ότι θα δω κανένα σύντομα στους δρόμους. Όμως συνάντησα αρκετά...
-
Ο χρήστης TheoRallye έγραψε:
ckosm, μερικές φορές καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς
Εσύ δηλαδή όταν μιλάς δεν μασάς...!!! Γιά συμμαζέψου σε παρακαλώ γιατί είναι εύκολο να σου μιλήσω στην ίδια γλώσσα...
Είναι σαν να μου λες ότι κάποιος που σπρώχνει ένα κιβώτιο με μάζα 10Kg με δύναμη 1000 Newton και κάποιος ο οποίος σπρώχνει ένα κιβώτιο με μάζα 100 Kg με δύναμη πάλι 1000 Newton δε χρησιμοποιούν την ίδια δύναμη διότι τα δύο κιβώτια έχουν διαφορετική μάζα. Αυτό είναι προφανώς άτοπο, αφού είπαμε από την αρχή ότι και οι 2 σπρώχνουν το κιβώτιο με την ίδια δύναμη.
Το ζητούμενο είναι, αν σπρώχνουν όπως λες και στις 2 περιπτώσεις με την ίδια δύναμη, αν θα μετατωπίσουν το Α σώμα (με έστω 10Kg) και το Β σώμα
(με 100Kg) το ίδιο? Η απάντηση είναι όχι. Και αν αυτό το παράδειγμα που έφερες αφορά τη ροπή είναι επιεικώς βλακώδες!!!
Δεν θα επεκταθώ γιατί η συζήτηση ξεφεύγει, απλά θα σου θυμίσω ότι μιλάμε γιά στερεά σώματα άρα και ροπή στρέψεως, η οποία σαφώς εξαρτάται από τις περιστρεφόμενες μάζες αναμφισβήτητα...Νομίζω καλύτερα να ξαναδιαβάσεις αυτό που έγραψες εσύ ο ίδιος:
Μήπως πρέπει να το κάνεις εσύ τώρα?
-
Μάλλον, φίλε ckosm, τώρα που το σκέφτομαι έχεις δίκαιο. Επίσης, σύμφωνα με τον τρόπο σκέψης σου (με τον οποίο συμφωνεί και ο G60POWER ), όσο πιο βαρύ είναι ένα αυτοκίνητο τόσο μεγαλύτερη ισχύ θα έχει, αφού ισχύς= δύναμη(F) Χ ταχύτητα και F=m.γ (m=μάζα ).
Άρα από αύριο θα φορτώνω το αυτοκίνητό μου με μπάζα για να κερδίζω σε ιπποδύναμη .Φόρτωσε με μπάζα καλύτερα το μυαλουδάκι σου, που είναι γιά τα μπάζα, κακόμοιρο στραβάδι
-
Ο χρήστης Mark έγραψε:
Κοίτα, δεν προσπαθώ να σου αποδείξω τίποτα, ούτε κάνω καμιά διαμαρτυρία... Απλά έτυχε να δω τόσα, και σου λέω ότι ούτε και εγώ πίστευα ότι θα κυκλοφορήσουν πολλά, γιατί δεν είναι και ένα πολύ φθηνό μοντέλο για τους περισσότερους. Πριν από κανένα χρόνο και κάτι που κυκλοφόρησε δεν πίστευα ότι θα δω κανένα σύντομα στους δρόμους. Όμως συνάντησα αρκετά...Μπράβο!!!
-
Ο χρήστης ckosm έγραψε:
Κοίτα, δεν προσπαθώ να σου αποδείξω τίποτα, ούτε κάνω καμιά διαμαρτυρία... Απλά έτυχε να δω τόσα, και σου λέω ότι ούτε και εγώ πίστευα ότι θα κυκλοφορήσουν πολλά, γιατί δεν είναι και ένα πολύ φθηνό μοντέλο για τους περισσότερους. Πριν από κανένα χρόνο και κάτι που κυκλοφόρησε δεν πίστευα ότι θα δω κανένα σύντομα στους δρόμους. Όμως συνάντησα αρκετά...
Μπράβο!!!
Ευχαριστώ!!!
-
ckosm, σκέψου το λίγο και θα καταλάβεις. Το παράδειγμα που έφερα με τα κιβώτια καιτη δύναμη είναι το ανάλογο της ροπής για γραμμική κίνηση (η ροπή είναι για περιστροφική κίνηση ). Ήλπιζα ότι, αφού προφανώς είναι πολύ περίπλοκη η περιστροφική κίνηση για να την καταλάβεις, θα καταλάβαινες την αναλογία αυτού που σου έγραψα για τη γραμμική κίνηση. Είναι το ανάλογο αυτού που έγραψες εσύ για τη ροπή, αλλά σε αυτή την περίπτωση για τη δύναμη.
Τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα, προφανώς είσαι πολύ κουρασμένος από τις 50-70 χιλιάδες χιλιόμετρα που διένυσες σήμερα (σαφώς με υπερηχητικές ταχύτητες προφανώς ) για να μπορέσεις να σκεφτείς.
Θα πρότεινα να σβήσεις αυτά που έγραψες διότι έγινες ρεζίλι (για οποιονδήποτε καταλαβαίνει έστω και τα βασικά βέβαια).Υ.Γ. Ξέρει κανένας πόσο πάει το κιλό το σίδερο;
-
Λοιπόν αγαπητοί φίλοι και συμφορουμίτες, σας γράφω αυτό το Post για να δώσω ένα τέλος σε αυτήν την άδικη διαμάχη που έχει ξεσπάσει εδώ μέσα, καθώς και μια απάντηση στο δίλημμα περί ποιανού μοντέλου να τεθείτε υπέρ. Επειδή αυτό το θέμα με βασανίζει αδιάκοπα από τη στιγμή που διάβασα τα πρώτα post σας, σκέφθηκα πως είναι χρέος μου να 'οργώσω' την απέραντη βιβλιοθήκη που λέγεται Internet προκειμένου να βρω την πολυπόθητη απάντηση. Δυστυχώς έφαγα πολλές ώρες κοιτώντας στα παγκόσμια sites αυτοκινήτου για να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι για να κάνω τη δουλειά μου δε χρειαζόταν να πάω μακριά. Αρκούσαν μερικά κλικ για να μπω σε ένα ελληνικό site! Και ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά το όπως πάντα αξιόπιστο site του όπως πάντα αξιόπιστου περιοδικού AutoΤρίτη(Αλήθεια, γιατί Τρίτη και όχι Δευτέρα ή κάποια άλλη μέρα, μπορεί να μου λύσει κάποιος την απορία;) που ποτέ δεν μεροληπτεί υπέρ αυτοκινητοβιομηχανιών συγκεκριμένης προελεύσεως. Και όπως έψαχνα στις σελίδες του έβαλα μάρκα Honda, και μοντέλο Civic 2.0 Type-R. Μου έβγαλε τα χαρακτηριστικά του, και ορισμένα links, ένα από τα οποία έλεγε 'Βαθμολογία AutoTρίτη'. Το έκανα κλικ γεμάτος αγωνία για το τι θα έλεγαν οι έμπειροι άνθρωποι του περιοδικού για το (όπως πίστευα μέχρι τότε) κορυφαίο δημιούργημα της Ιαπωνικής εταιρίας, και εκεί ήταν που έπαθα το μεγάλο σοκ : Τελική Βαθμολογία AutoTρίτη = 0. Καλά διαβάζετε, ΜΗΔΕΝ! Οπώτε λύθηκε η απορία μου/σας πιστεύω, και το Civicaki δεν έχει κάν δικαίωμα να αναφέρεται το όνομα του δίπλα στο Focus. Παρακαλώ πολύ η κόντρα να σταματήσει εδώ και το topic να διαγραφεί.
-
Εμ, τι να σου κάνει με τόσο ελαφρά πιστόνια και μπιέλες...
-
ckosm, σκέψου το λίγο και θα καταλάβεις. Το παράδειγμα που έφερα με τα κιβώτια καιτη δύναμη είναι το ανάλογο της ροπής για γραμμική κίνηση
Aρα και τελείως άτοπο γιά τη συζήτησή μας. Σκέψου τι είπες!
(η ροπή είναι για περιστροφική κίνηση ). Ήλπιζα ότι, αφού προφανώς είναι πολύ περίπλοκη η περιστροφική κίνηση για να την καταλάβεις, θα καταλάβαινες την αναλογία αυτού που σου έγραψα για τη γραμμική κίνηση. Είναι το ανάλογο αυτού που έγραψες εσύ για τη ροπή, αλλά σε αυτή την περίπτωση για τη δύναμη.
Δηλαδή επιμένεις ότι η ροπή στρέψεως ενός στερεού σώματος είναι ανεξάρτητη από την μάζα του και την κατανομή της φυσικά...!!!
Τώρα, όσον αφορά τα υπόλοιπα, προφανώς είσαι πολύ κουρασμένος από τις 50-70 χιλιάδες χιλιόμετρα που διένυσες σήμερα (σαφώς με υπερηχητικές ταχύτητες προφανώς ) για να μπορέσεις να σκεφτείς.
Ενώ εσύ με τα μπάζα που θα φόρτωσες το αυτοκίνητό σου μπορεί να πήρες σβάρνα μερικές κολώνες και να κουνήθηκε το μυαλουδάκι σου!
Θα πρότεινα να σβήσεις αυτά που έγραψες διότι έγινες ρεζίλι (για οποιονδήποτε καταλαβαίνει έστω και τα βασικά βέβαια).
Αχ αυτά τα μπάζα...!!! Τι σου έκαναν τα μπάζα??? Βρες καμμιά χωματερή να τα ξεφορτώσεις μήπως και συνέλθεις και το ξανασυζητάμε
-
Φίλε ckosm, έκανα λάθος που άνοιξα μαζί σου αυτή τη συζήτηση διότι βασικά το ήξερα από την αρχή ότι θα γίνεις ρεζίλι. Θα τη σταματήσω εδώ διότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε αφού προφανώς δεν έχουμε τις ίδιες βάσεις στη Φυσική και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Είναι σαν να λέει ο ένας 'τραπέζι' και ο άλλος να καταλαβαίνει 'έξυπνος'. Αν επιμένεις όμως να συνεχιστεί η κουβέντα, άνοιξε καινούργιο θέμα στα τεχνικά και θα διαφωτιστείς.
-
Φίλε ckosm, έκανα λάθος που άνοιξα μαζί σου αυτή τη συζήτηση διότι βασικά το ήξερα από την αρχή ότι θα γίνεις ρεζίλι. Θα τη σταματήσω εδώ διότι δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε αφού προφανώς δεν έχουμε τις ίδιες βάσεις στη Φυσική και δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Είναι σαν να λέει ο ένας 'τραπέζι' και ο άλλος να καταλαβαίνει 'έξυπνος'. Αν επιμένεις όμως να συνεχιστεί η κουβέντα, άνοιξε καινούργιο θέμα στα τεχνικά και θα διαφωτιστείς.Ρεζίλι γίνεται όποιος εκφράζεται και αντιδρά με τον τρόπο που αντέδρασες εσύ και παίρνει αποσπάσματα από αυτά που λέει ο άλλος γιά να αποδείξει ότι κάνει λάθος και να ειρωνευθεί!!! Οπως είμαι σίγουρος ότι κατάλαβες, όταν προσπάθησα με απλό τρόπο γιατί ο VTEC βγάζει χαμηλή ροπή δεν το έκανα φυσικά γιά να μοιώσω την κατασκευή, όπως εσύ και μερικοί άλλοι το εξέλαβαν.
Αλλά μην το ψάχνεις περισσότερο δεν νομίζω ότι εδώ μέσα μπορούμε να συνενοηθούμε και να μιλήσουμε πολιτισμένα. Εγώ πρότεινα στους ενδιαφερόμενους και σε αυτούς που αισθάνθηκαν ότι το Type-R 'χάνει' από το Focus RS και τους ενόχλησε να ανοίξουν ένα θέμα με τίτλο: 'Yμνος στο Civic Type-R' και είμαι σίγουρος ότι θα κολακευθούν και θα πάρουν τη ρεβάνς .
Αλλωστε από τον τρόπο που υπογράφεις το μόνο που δείχνεις είναι εμπάθεια, και ότι εδώ μέσα βρίσκεσαι γιά να αποδείξεις ότι εσύ είσαι ξύπνιος και κάποιοι άλλοι λιγότερο. Ειλικρινά πες μας το είχες τόσο πολύ ανάγκη να γράφεις στην υπογραφή σου όλη αυτή την αστειότητα που έγραφες? Βλέπω βέβαια ότι την τελευταία στιγμή το άλλαξες!
-
Φιλαράκο, τι να πω, πραγματικά είσαι 'αλλού'. Σε ειρωνεύτηκα μετά που είχες ειρωνευτεί τον predator, ο οποίος μάλιστα σχολίασε πολύ ήπια την πατάτα που έγραψες. Άμα δεν έχεις καν βασικές γνώσεις φυσικής, μην εκφράζεσαι έτσι, δε σε παίρνει αφού ο άλλος θα απαντήσει και θα δείξει ότι αυτά που λες είναι επιεικώς κοτσάνες (πολύ επιεικώς ). Με είδες καθόλου να σχολιάζω αν το Civic είναι καλύτερο ή το RS; Όχι, άρα γιατί θεωρείς δεδομένο ότι προτιμώ το Civic; Αυτό που είπα εγώ ήταν ότι προσπάθησες να εξηγήσεις κάτι τεχνικά (κακώς, αφού δε σε παίρνει ) και η εξήγηση που έδωσες ήταν γελοία.
Όσον αφορά την υπογραφή μου, τι να σου πω; Γιατί επέλεξες να τη σχολιάσεις μετά που την είχα αλλάξει; Τι νόημα έχει; Αν τη σχολίαζες και την άλλαζα εκ των υστέρων να πω ότι έχεις δίκαιο, αλλά τώρα πού κολλά αυτό το 'την άλλαξες την τελευταία στιγμή'; Δεν πάμε καλά μου φαίνεται...Υ.Γ. Να σου δώσω και ένα hint μήπως δουλέψει και λίγο αυτό που βρίσκεται στην κρανιακή σου κοιλότητα. Η ροπή στρέψης δεν είναι μια σταθερά που έχει κάποιο σώμα και εξαρτάται από κατανομή μαζών και τα λοιπά που αναφέρεις, την μπερδεύεις με κάτι άλλο. Όχι ότι περιμένω και πολλά βέβαια, αλλά η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία...
-
Τελικά να μας προβληματίσει ίσως το ότι για να φαγωνόμαστε δε χρειάζονται 'εξωγενείς' παράγοντες και άτομα...Φαγωνόμαστε και μόνοι μας και μάλιστα υπερασπίζοντας μέχρι θανάτου 2 αυτοκίνητα λες και είναι δικά μας ή ακόμα χειρότερα λες και τα φτιάξαμε εμείς οι ίδιοι!Ήμαρτον!
-
Ρε παιδια ΗΜΑΡΤΟΝ
ενα απογευμα ελειψα και σε λιγο θα μπει και ο γαβρηιλ στη συζητησηλοιπον ckosm
ειναι αληθεια οτι δεν ξερω τι γραφει το βιβλιο σου της φυσικης πρωτης λυκειου διοτι πρωτον ποτε δεν το εχω δει μπροστα μου και δευτερον εχει και 10 χρονια απο τοτε που ημουν πρωτη λυκειου
ειναι ομως επισης αληθεια οτι η ροπη στρεξης ΔΕΝ εξαρταται απο την μαζα
η **γωνιακη επιταχυνση **που προκαλειτε απο τη **ροπη στρεψης **εξαρταται απο τη μαζα!! (αντιστροφως αναλογα)
κατι που μπορει να σε μπερδευει ειναι οτι η **ροπη αδρανειας **εξαρταται (με τροπο σκεψης λυκειου) απο τη μαζαδεν θα επεκταθω περισσοτερο εδω
αν θες ανοιξε ενα θεμα στα τεχνικα να τα πουμε αναλυτικα -
Φίλε ckosm, μιλώντας για Φυσική Α΄ Λυκείου, το λάθος που κάνεις είναι να συγκρίνεις και να πολλαπλασιάζεις σαν να ήταν μη διανυσματικά, δύο διανυσματικά μεγέθη, τη δύναμη (F διάνυσμα = m * γ διάνυσμα) και τη ροπή (T διάνυσμα = F διάνυσμα * L διάνυσμα). Κάτι τέτοιο δεν έχει νόημα. Πχ. αν όλα αναχθούν σε ένα άξονα, ώστε να μην έχει σημασία ο διανυσματικός χαρακτήρας, τότε η ροπή είναι 0 (σκέψου: έχεις ένα τροχό και τον τραβάς από την περιφέρεια προς τα έξω (δηλ. δύναμη και απόσταση παράλληλα διανύσματα). Θα περιστραφεί (ροπή) ? Οχι βέβαια).
Επί της μηχανολογικής ουσίας: αυτό που υποθέτεις είναι πως 'ροπάτος κινητήρας' = (α) βαριά έμβολα/μπιέλες και (β) μεγαλύτερη διαδρομή κυλίνδρου. Νομίζω κάτι τέτοιο είναι υπεραπλουστευτικό, υπάρχουν 1000 παράγοντες που επιδρούν στη ροπή που παράγει ένας κινητήρας.
Οπως σωστά λες για τους μοντέρνους κινητήρες Turbo, πως με διάφορα κόλπα (συμπίεση, ανθεκτικότερα έμβολα/μπιέλες, υβριδικές τουρμπίνες κτλ.) έχουν πια εξαλείψει το Turbo lag, νομίζω θα έπρεπε, για λόγους αμεροληψίας, να αναφέρεις ή τουλάχιστον να δεχτείς πως και ο iVTEC του Honda, παρότι με 'ελαφρά' έμβολα κτλ., σύμφωνα με τις μετρήσεις των 4Τ αλλά και τις αναφορές των τεστ όλων των περιοδικών, έχει ροπή από χαμηλά και δεν είναι 'ψόφιος' (ΟΚ, δεν βγάζει ροπή 'Turbo' αλλά και 18 kgm δεν μου φαίνονται καθόλου άσχημα). Η τουλάχιστον πες μας ποιά είναι η δική σου εντύπωση, αφού το έχεις οδηγήσει.
Εν τέλει όντως φαίνεται σα να είναι μεταξύ Ευρώπης-Ιαπωνίας (που το βρίσκω γελοία 'κόντρα') ή, ενδεχομένως, μεταξύ Turbo-ατμόσφαιρας (που ίσως και να έχει κάποια βάση). Αλλά έχει δίκιο ο makinen: έχουμε δύο άριστα αυτοκίνητα, που, προσωπικά, όποιο και να είχα θα ήμουν ευχαριστημένος (ίσως λιγότερο στο TypeR αν βρίσκει το κεφάλι μου στην οροφή ). Είναι ανάγκη να βγάλουμε ένα από τα δύο 'σκάρτο' ? Μήπως απλά δείχνει μεροληψία κάτι τέτοιο ?
-
Φίλε Mark,το ότο Τρίτη ονομάζεται, Τρίτη γιατί..βγαίνει Τρίτη .
Επιπλέον, καταλαβαίνω πως δεν είσαι αναγνώστης του περιοδικού μας και χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω, νομιζω πως είναι άδικο να αναφέρεις πως το συγκεκριμένο περιοδικό είναι αμερόληπτο,αφού έτσι διακρίνουμε ένα είδος μομφής για για τους 4τροχούς! Το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τους 4τροχούς,είναι αυτό!!(αληθεια παντως,πιο περιοδικό στην Ελλάδα νομίζεις ότι μεροληπτεί σε..ηπειρωτικό επίπεδο ).Σοβαρά τώρα του βάλανε 0;(ολογράφως:μηδέν) Και γαμώ τα περιοδικά μάγκα μου...
Καλό θα ήταν να μην βρίζουμε ο ένας τον άλλον,και να μην ειρωνευόμαστε.Ας παραμείνουμε μια παρέα,που ευτυχώς,διαφωνούμε,αλλά ας μην αφήσουμε κανένα χόντα ή φόρντ να μπει ανάμεσα μας.Για φεράρι και πάνω,το συζητάμεΆκου μηδέν..
-
αιδώς αργείοι!!! ηρεμήστε ρε λίγο....μαζέψτε κανα φράγκο (και γω) να παρουμε κανα τέτοιο αυτοκίνητο και αφήστε τις αναλύσεις σε αυτό το θρεντ. οι μόνοι νόμοι που δεν ερμηνεύονται είναι οι νόμοι της φυσικής!
βρε αμα στροφάρει ο κινητήρας τρελά....
ευχαριστώ!!!! -
Focus RS vs Honda Civic Type-R?
Kάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό στο τεύχος Mαϊου των 4T, σωστά κ. Σ.X.?(Kαι όχι μόνο, παίζουν κι άλλες κόντρες, μεγαρικές, σερραϊκές και πάντα V-Boxikes!!)
-
Kάτι πρέπει να κάνουμε γι' αυτό στο τεύχος Mαϊου των 4T, σωστά κ. Σ.X.?(Kαι όχι μόνο, παίζουν κι άλλες κόντρες, μεγαρικές, σερραϊκές και πάντα V-Boxikes!!)
-
Ο χρήστης temper έγραψε:
Αμ μπράβο. Γεια στο στόμα σου (δάκτυλα, πληκτρολογιό, whatever...)
Όταν έθεσα αύτο το θέμα στο φόρουμ (Focus RS vs Honda Civic Type-R) πριν από κάποιο καιρό, ακριβώς αυτό είχα κατα νου. Μια σύκριση των δυο αυτών αυτοκινήτων, μέσα από τις σελίδες των 4Τ, σε μια πίστα με την πολύτιμη βοήθεια του V-Box.
Οι έχοντες τα μέσα, ηλεκτρονικά και έντυπα, εφόσον και αυτοί το ίδιο επιθυμούν, ας μεριμνήσουν καταλλήλως.
Φαντάζομαι πως μια τετοια αναμέτρηση θα έχει αρκετό ενδιαφέρον.
(Μόνο, αν το προγραμματίσετε φωνάξτε με και εμένα . Δεν θα ενοχλήσω καθόλου )
Ford Focus RS Vs Honda Civic Type-R (Ιδού η απορία)