-
Αυτό που λες σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Καλύτερα να λέμε ότι μια καλή εφαρμογή διάταξης πολλαπλών συνδέσμων είναι καλύτερη από μια εξίσου καλή διάταξη ημιάκαμπτου άξονα. Πολύ απλά μια εντελώς ανεξάρτητη διάταξη για κάθε τροχό όπως αυτή των πολλαπλών συνδέσμων δίνει μεγάλη ευχέρεια στους κατασκευαστές να δώσουν τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά που επιθυμούν ανάλογα πάντα με το κοινό στο οποίο απευθύνονται. Αντίθετα ο ημιάκαμπτος μπορεί να δίνει μια σχετική ελευθερία αλλά εξακολουθούν οι δυο τροχοί να συνδέονται με ότι παραχωρήσεις και αλληλεπιδράσεις σημαίνει αυτό. Πολύ χονδρικά τα είπα αλλά ελπίζω να έπιασες την βασική τους διαφορά. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πιθανό να βρεις διάταξη ημιάκαμπτου να αποδίδει καλύτερα από μια διάταξη πολλαπλών μια και δεν είναι όλες οι προσπάθειες των κατασκευαστών οι καλύτερες δυνατές, ιδίως όταν απουσιάζουν οι ηλεκτρονικοί φύλακες άγγελοι των αποτυχιών σχεδίασης και υλοποίησης.
-
Όπως είπε και ο ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, άνοιξες μεγάλη κουβέντα.
Χοντρικά λοιπόν, οι τροχοί πρέπει να είναι κάθετοι ως προς το οδόστρωμα συνεχώς, όμως αυτό δεν συμβαίνει πάντα καθώς οι διάφορες ανωμαλίες του δρόμου, και το γύρσιμο της καρότσας στις στροφές αλλοιώνουν την θέση του τροχού από την κάθετο.Το καλύτερο αποτέλεσμα το πετυχαίνουν οι κατασκευαστές συνδέοντας τον τροχό μέ το σασσί μέσω πολλαπλών συνδέσμων. Η σύνδεση αυτή, κινηματικά, πετυχαίνει να διατηρεί τον τροχό κάθετο προς τον δρόμο χωρίς να αλλοιώνεται η θέση του αυτή από τις ανωμαλίες και από το γύρσιμο της καρότσας.
Εξ ίσου σημαντικό είναι και η αλλαγή του μετατρόχιου κατά την κίνηση πάνω - κάτω του τροχού, που επίσης δεν πρέπει να αλλοιώνεται όταν ο τροχός κινείται, η κινηματική των πολλαπλών συνδέσμων διατηρεί αμετάβλητο και το μετατρόχιο, εκτός από την διατήρηση του τροχού σε κάθετη θέση.
-
Eυχαριστω για τις απαντησεις.Απλα θα ηθελα να κανω αλλη μια ερωτηση.Τι ειναι το Coilover?Και γιατι στα Supercars βλεπουμε παντα διαταξεις με διπλα ψαλιδια μπρος πισω και οχι πχ πολλαπλους συνδεσμους και γονατα?(μηπως για να ειναι οσο πιο καθετοι οι τροχοι στο δρομο?)
-
Τα Coilover αποτελούν μέρος της ανάρτησης, αλλά δεν επηρεάζουν την σχεδίαση τους ή την κινηματική της, η οποία προέρχεται από την σχεδίαση της.
Δεν έχει σημασία αν η ανάρτηση είναι πολλαπλών συνδέσμων, με διπλά ψαλίδια, MacPherson, η άλλου τύπου, και συνήθως, μιλάμε για εμπρόσθιες αναρτήσεις, αλλά και πίσω σε πολλά αυτοκίνητα μπαίνουν Coiover ανεξάρτητα από τον τύπο της πίσω ανάρτησης, άκαμπτος, ημιάκαμπτος, υστερούντες βραχίονες, διπλά ψαλίδια τύπου Α, κλπ.
Η κινήσεις της ανάρτησεις είναι προδιαγεγραμένες από τον φάκελο λειτουργίας της, από τον κατασκευαστή.
Coilover είναι το αμορτισέρ / γόνατο, τύπου macPherson και εξωτερικά περιλαμβάνει και το ελατήριο
( όπως το συμβατικό γόνατο ) με την διαφορά ότι το ελατήριο πατάει σε πιατέλα που είναι ρυθμιζόμενα σε ύψος ( υπάρχει σπείρωμα σε όλο το μήκος του γόνατου ) που επιτρέπει την ρύθμιση του ύψους του αυτοκινήτου κατά μερικά εκατοστά, τα ελατήρια είναι συνήθως μικρότερης διαμέτρου από τα μαμά ελετήρια, και υπάρχουν σε διαφορετικές σκληρότητες, όπως και ένα μικρότερο τμήμα τους ( ξεχωριστό κομμάτι ) είναι μαλακότερο από το κυρίως ελατήριο για την απορρόφηση των μικροανωμαλιών, και για να μην είναι κουραστικό το αυτοκίνητο και για να ταλαιπωρείται λιγότερο η καρότσα ( κυρίως οι θόλοι ).Το αμορτισέρ τώρα είναι και αυτό συνήθως ρυθμιζόμενο, στις ακριβότερες coilover ρυθμίζεται σε πολλές θέσεις η συμπίεση και η αποσυμπίεση του αμορτισέρ, επιτρέποντας στον κάτοχο του αυτοκινήτου να ρυθμίσει την σκληρότητα της ανάρτησης σύμφωνα με τα προσωπικά του γούστα.
Να πω εδώ ότι κάθε φορά που αλλάζουμε το ύψος του αυτοκινήτου από τα ελατήρια, χρειάζεται ευθυγράμμιση σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή γιατί αλλιώνονται οι γωνίες κάμπερ των εμπρόσθιων τροχών, και σε συνάρτηση με την κινηματική της ανάρτησης, αλλοιώνεται και η σύγκλιση / απόκλιση των τροχών ανάλογα με την συμπίεση / αποσυμπίεση των τροχών.
-
Δηλαδη αν καταλαβαινω καλα(επειδη ειμαι και ασχετος με αναρτησεις) το να βαλεις Coilover ειναι καλυτερο απο το να βαλεις ελατηρια και αμορτισερ απο διαφορετικες μαρκες?Σου προσφερει μεγαλυτερο ευρος ρυθμισεων.
-
Ο χρήστης Evgenios έγραψε:
Δηλαδη αν καταλαβαινω καλα(επειδη ειμαι και ασχετος με αναρτησεις) το να βαλεις Coilover ειναι καλυτερο απο το να βαλεις ελατηρια και αμορτισερ απο διαφορετικες μαρκες?Σου προσφερει μεγαλυτερο ευρος ρυθμισεων.Γενικά ναι.Εξαρτάται βέβαια και τι απαιτήσεις έχεις,αφενός και αφετέρου από το αν θα βρεις κάποιον μάστορα που να ξέρει να τις ρυθμίζει σωστά και να κάνει και καλή ευθυγράμμιση μετά
Επίσης παίζει ρόλο και το πόσο καταλαβαίνεις εσύ ο ίδιος τις διαφορές στο στήσιμο και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου μετά από κάθε αλλαγή στη ρύθμιση της ανάρτησης ώστε να μπορέσεις να 'μεταδόσεις' και στον μάστορα που τη ρυθμίζει τις σωστές πληροφορίες,για να κάνει και τις αντίστοιχες αλλαγές/μικρορυθμίσεις
-
Παιδια μπορειτε να μου θυμισετε στην αποκλιση ή στην συγκλιση εχουμε την αισθηση ποιο ελαφριου τιμονιου;
-
Στην σύγκλιση.
-
Υπαρχει καποιο site που να σου εξηγει τι ειναι η αποκλιση , η συγκλιση , τα camper , τα caster και ολα αυτα?
-
http://en.wikipedia.org/wiki/Toe_(automotive)
Ευγένιε αν σε βοηθάνε τα Αγγλικά σου, εδώ θα βρείς εξηγήσεις για όλες τις γωνίες της ανάρτησης.
-
http://el.wikipedia.org/wiki/Α�% ... E%BF%CF%85' target='_blank
http://library.techlink.gr/4t/article-m ... ticle=9619' target='_blankΚαλό διάβασμα!!!
-
Ευχαριστω παιδια ,ελπιδω να διαφωτιστω
-
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Στην σύγκλιση.Thanks
-
Ο χρήστης aserf έγραψε:
Τι να πω, στην Corolla πάντως το αμάξι έχασε πολύ λίγη άνεση σε σχέση με την εργοστασιακή ανάρτηση. Σε έντονες αναπηδήσεις του δρόμου μάλιστα θα έλεγα ότι ακριβώς επειδή απορροφάει άμεσα την ανωμαλία χωρίς όμως να κοπανάει το ευχαριστιέσαι περισσότερο. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα...Καλημέρα σε όλους τους φίλους. Ζητάω συγγνώμη από τα μέλη για τη μακροσκελή μου δημοσίευση. Είμαι κάτοχος ενός 5θυρου Corolla 1.600 cc, αγορασθέντος τον Μάρτιο του 2003. Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους είχα μια έξοδο από το δρόμο, στην στροφή της υπόγειας διάβασης που συνδέει την Κων/πόλεως με την Χαμοστέρνας. Κόστος ζημιάς 5.500 ευρώ. Χρόνος αποκατάστασης ζημιάς 38 ημέρες (8 Δεκέμβρη – 15 Γενάρη). Το εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Toyota, όπου πήγα το αυτοκίνητό μου για επισκευή δεν μπόρεσε να μου βρει την αιτία της εξόδου μου από τον δρόμο, παρά έκανε την υπόθεση ότι είναι πιθανόν να πάτησα λάδια ή πετρέλαιο, ή κάτι τέλος πάντων που συνετέλεσε στην απώλεια της πρόσφυσης των τροχών. Έκτοτε, έχω μια μικρή φοβία στις στροφές και έχω οδηγηθεί στη λύση να αλλάξω αμορτισέρ και για λόγους ασφαλείας αλλά και για ψυχολογικούς λόγους.
Από έρευνα που έκανα ο ίδιος, κατέληξα στα Bilstein sport (κίτρινα, μη χαμηλώματος), τα οποία είχα δοκιμάσει και στο προηγούμενό μου αυτοκίνητο. Για την ακρίβεια σ’ εκείνο (Peugeot 205 junior) είχα τοποθετήσει τα Bilstein sprint με ελατήρια χαμηλώματος της Eibach. Το Πεζάκι πήγαινε πολύ καλά, το χαιρόμουν στις στροφές, αλλά είναι αλήθεια ότι κοπανούσε σε όλες τις ανωμαλίες.
Τον Σεπτέμβρη του 2004 έστειλα ηλεκτρονικό μήνυμα στην αντιπροσωπεία της Toyota, αλλά και τον εξουσιοδοτημένο dealer από τον οποίο αγόρασα την Corrola, στους οποίους γνωστοποιούσα την πρόθεσή μου να βάλω τα Bilstein sport. Η αντπροσωπεία μου απάντησε – ηλεκτρονικά :
«θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι τα αμορτισέρ που θα μπορούσατε να τοποθετήσετε σαν δεύτερη επιλογή για μεγαλύτερη σταθερότητα στο δρόμο, είναι τα Kayaba, τα οποία θα πρέπει να αγοραστούν και να τοποθετηθούν από Εξουσιοδοτημένο Επισκευαστή ΤΟΥΟΤΑ για να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα στην εγγύηση του αυτοκινήτου σας».
Ο authorized dealer μου απάντησε :
«Τα αμορτισερ της KAYΑBA κατόπιν ελέγχου που έγινε στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΤΟΥΟΤΑ δείχνει πως δυστυχώς δεν ταιριαζουν στο μοντέλο που έχετε. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε αμορτισέρ της ΤΟΥΟΤΑ» (!!!)
Απευθύνθηκα στην ΕΛΤΡΕΚΚΑ που εμπορεύεται τα Kayaba και ο product manager κ. Γκόλιας, μου γνωστοποίησε πως τα καλά αμορτισέρ της KYB, τα AGX, ταιριάζουν μόνο για Corrola προς του 9/2001 και ότι θα έπρεπε να περιμένω να έρθει το νέο μοντέλο που ταιριάζει στη δική μου Corrola. Αυτό ίσχυσε μέχρι το Γενάρη του 2007, οπότε, μετά από νέα έρευνα αγοράς αποφάσισα να βάλω τα κίτρινα Koni, όπερ και έγινε. Έκτοτε μου έφυγε το άγχος ότι μπορεί η στροφή να μη με «βγάλει» και μάλιστα χωρίς το αυτοκίνητο να χάσει σε άνεση. Θα ήθελα να βάλω και καινούρια ελατήρια, ώστε να μην γέρνει στις στροφές (όπου έχω το ελάττωμα να μην κόβω), αλλά για την ώρα αρκούμαι στην καλή λύση μόνο των συγκεκριμένων αμορτισέρ, την οποία συνιστώ ανεπιφύλακτα σε όλους τους κατέχοντες Toyota. Τα Bilstein δεν τα προτίμησα τελικά γιατί, άτομα που εμπιστεύομαι, είπαν ότι είναι ιδιαίτερα σκληρά για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου.
Μπορεί κανείς να με συμβουλεύσει για ελατήρια (αν πρέπει να πάω πάλι στα Eibach, ή αν υπάρχουν και άλλες πιο ενδεδειγμένες λύσεις); -
Τί μάρκα είναι αυτά τα αμορτισέρ 'TOYOTA'; Θυμάμαι ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε πάντα ΚΥΒ, τώρα παράγει δικά της; Κομματάκι απίθανο μου φαίνεται.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Τί μάρκα είναι αυτά τα αμορτισέρ 'TOYOTA'; Θυμάμαι ότι η εταιρεία χρησιμοποιούσε πάντα ΚΥΒ, τώρα παράγει δικά της; Κομματάκι απίθανο μου φαίνεται.Πιθανόν εννοεί αυτά που φοράει από τη μάνα του!
Πάντως οι απαντήσεις που έπαιρνα φανερώνουν όλη τη σύγχυση (;), την έλλειψη γνώσης και ίσως και τη επικινδυνότητα όλων όσων εμπλέκονται στον τομέα αυτοκίνητο :- Η επίσημη αντιπροσωπεία να μου λέει πως μόνο KYB μπορώ να βάλω, αν θέλω να με καλύπτει η εγγύηση!
- Ο εξουσιοδοτημένος dealer, απ' όπου αγόρασα το αυτοκίνητο, να ισχυρίζεται πως τα KYB δεν ταιριάζουν με τον τύπο του αυτοκινήτου μου!
- Ένας έμπορος Bilstein (στη Συγγρού) ισχυρίστηκε ότι επειδή τα αμορτισέρ είναι σκληρά, έχει εξελίξει δική του πατέντα, σύμφωνα με την οποία τα δύο πίσω αμορτισέρ έχουν μικρότερη σκληρότητα, ώστε να ταιριάζει καλύτερα στον τύπο του αυτοκινήτου μου!! Μάλιστα ισχυρίστηκε (ο απίθανος) ότι την πατέντα αυτή την εξέλιξε από κοινού με την Toyota!!
-
Το νο2 μου μοιάζει το ίδιο με αυτό που επιβεβαίωσες εσύ μετά (ότι για το δικό οσυ μοντέλο η ΚΥΒ δεν είχε ακόμα κάτι) οπότε δεν θα έπρεπε να το κατηγορείς... Απλά η ορολογία που χρησιμοποίησαν και σε μπέρδεψε είναι μάλλον αυτή που προκύπτει από τις ατυχείς μεταφράσεις στα ελληνικά των ηλεκτρονικών συστημάτων των αυτοκινητοεταιρειών....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Το νο2 μου μοιάζει το ίδιο με αυτό που επιβεβαίωσες εσύ μετά (ότι για το δικό οσυ μοντέλο η ΚΥΒ δεν είχε ακόμα κάτι) οπότε δεν θα έπρεπε να το κατηγορείς... Απλά η ορολογία που χρησιμοποίησαν και σε μπέρδεψε είναι μάλλον αυτή που προκύπτει από τις ατυχείς μεταφράσεις στα ελληνικά των ηλεκτρονικών συστημάτων των αυτοκινητοεταιρειών....Με συγχωρείς, εγώ δεν τα είπα σωστά!
Το μοντέλο της KYB που δεν είχε έρθει ακόμη στην Ελλάδα (για Corolla μετά τον 9/2001) ήταν το AGX, το καλό. Υπήρχαν άλλα μοντέλα (όπως το ExcelG) που ταιριάζουν, αλλά όπως μου είπε ο product manager της KYB, το κράτημά μου δεν θα βελτιωνόταν πάνω από 5-10%. -
Yπάρχει κάπου όνλαιν κατάλογος με κωδικούς της eibach για ευρωπαϊκά αμάξια;
Περί Αναρτήσεων