-
Pos 8a vriskate thn idea na gini stin ellada ena rally sta xionia i toulaxiston ena sprind se pagomenes diadromes!
Tosa xionia loipon exoume tetoies periodous sthn ellada skefteitai oti to rally tourkias opos paei fetos konteuei na ginei souidias.
Pantos pisteuv oti 8a itan oti kalitero gia tous neous odigous giati 8a apoktoun pira se pantos tipou edafi omoia me autou tou pagosmiou prota8limatos. Fantastite ti exei na ginei tis plagiolis8isis to kagelo me tin omada E proti kai kaliteri. 8a i8ela tin gnomi sas. -
Pos 8a vriskate thn idea na gini stin ellada ena rally sta xionia i toulaxiston ena sprind se pagomenes diadromes!
Tosa xionia loipon exoume tetoies periodous sthn ellada skefteitai oti to rally tourkias opos paei fetos konteuei na ginei souidias.
Pantos pisteuv oti 8a itan oti kalitero gia tous neous odigous giati 8a apoktoun pira se pantos tipou edafi omoia me autou tou pagosmiou prota8limatos. Fantastite ti exei na ginei tis plagiolis8isis to kagelo me tin omada E proti kai kaliteri. 8a i8ela tin gnomi sas. -
Ωραίο ακούγεται και φυσικά θα μας άρεσε. Θα υπάρχουν όμως πολλά προβλήματα. Γενικά αναφέρω ότι χιόνι ίσως να μην έχουμε κάθε χρόνο στην ίδια περιοχή και μάλιστα τόσο πυκνό (εδώ και η Σουηδία είχε προβλήματα πολλές φορές). Επίσης θα υπήρχε πρόβλημα ελαστικών με καρφιά (ποιοι θα τα φέρουν στην Ελλάδα και ποιοι θα τα συντηρούν), όπως και το κόστος τους. Ακόμη δεν ξέρω αν το στυλ οδήγησης και η έλλειψη εμπειρίας των Ελλήνων οδηγών ταιριάζει για χιόνι...να μου πεις βέβαια ότι όλα μαθαίνονται...αλλά μέχρι τότε πιστεύω ότι θα βλέπαμε αρκετά ευτράπελα. Αυτά προς το παρόν. Σαν ιδέα βέβαια ψηφίζω ΝΑΙ.
-
Η ιδέα μου αρέσει πολύ (ως θεατής πάντα η γνώμη μου). Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως και η γνώμη των αγωνιζομένων, για το αν τους ενδιαφέρει και για τις δυσκολίες (τεχνικές, οικονομικές κλπ) που θα αντιμετωπίσουν σε τέτοιου είδους αγώνες. Πιστεύω πάντως πως θα είναι μια διαφορετική εμπειρία, που θα τους βοηθήσει να αποκτήσουν περισσότερες ικανότητες.
-
Πιστεύω ό,τι θα ήταν πολύ ωραίο να γινόταν ένα χιονισμένος αγώνας στην Ελλάδα.Θα ήταν και πρωτόγνωρο για την χώρα μας και πολύ καλό για τους οδηγούς οι οποίοι θα αποκόμιζαν πολλές εμπειρίες.Όμως η διαμόρφωση της χώρας, καθώς και οι υποδομές της κάνει την διενέργεια ενός τέτοιου rally μάλλον απαγορευτική.Το μέγιστο που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν ένα rally-sprint που θα μπορούσαμε όλοι να πάρουμε όλοι μια γεύση και οι οδηγοί και οι θεατές.
Από φωτογραφίες από παλιούς αγώνες που έχω δει, θυμάμαι κάποιες φάσεις χιονισμένων περασματων, από ασφάλτινα μάλιστα rally.Θυμάμαι τώρα μια φωτογραφία με τον Ιαβέρη και την Alfa-Romeo, γνωστότερη και ως Doly να πλαγιολισθαίνει πάνω σε χιονισμένο οδόστρωμα στον Άγιο Μερκούριο.Πριν από λιγα χρόνια θυμάμαι ενα rally-Λαμίας που είχε αναβληθεί λόγω του πολλού χιονιού και που όταν τελικά έγινε στις 24 Μαρτίου είχε κάποια κομμάτια κοντά στην Παύλιανη και την Καλοσκοπή που θύμιζαν Col de Turini και Sisteron από τον Monte Carlo. -
Μιας και μπορεί στις 2/3 στο Αττικό να έχει χιόνια, ψηφίζω όχι μπας και καταφέρω και το κάνω... (πάντα το συμφέρον του συνόλου!! )
Αν όμως γίνει ένας τέτοιος αγώνας, υπάρχουν πολλές παράμετροι, η εξής μία: Τα λάστιχα. Αν είσαι ο μόνος που φέρεις λάστιχα χιονιού θα κερδίσεις την γενική κατάταξη με Ν1 και βΓάλε.
Ποιοι θα είναι αυτοί που θα φέρουν λάστιχα τέτοια; Η πλειοψηφία των αγωνιζομένων, δηλαδή τα μέχρι 1600; Ή κάποιοι ελάχιστοι; Ο ΟΠΟΙΟΣ Βωβός (δεν αναφέρομαι αποκλειστικά σε εκείνον) θα έχει, και λόγω οικονομικών, αλλά και λόγω σχέσεων με το εξωτερικό (στην Ελλάδα αμφιβάλλω αν υπάρχει έστω και μια ρεζέρβα...) και καλά θα κάνει.
Όμως οι υπόλοιποι;; Εδώ δεν παίρνουν ΒΡΟΧΙΝΑ, που πέρσι οι μισοί αγώνες είχαν βροχή, χιόνινα θα πάρουν, που λόγω ιδιαιτερότητας και πιο ακριβά και πιο δυσεύρετα και πιο 'άχρηστα' θα είναι;
ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΩ ΚΑΝ την περίπτωση να προσμετρά σε κάποιο 'καπ' όπου έχεις υποχρεωτικά κάποια λάστιχα να φορέσεις (τα οποία ούτε καν βρόχινα δεν είναι, σκέψου σε χιόνι τώρα!!)
Και καλά, άντε και θα γίνει ένας χιονισμένος. Θα ξαναγίνει του χρόνου ΜΠΑΣ και επενδύσει κάποιος, ή θα γίνει το κλασσικό ελληνικό που την επομένη όλα ξεχνιούνται;
Προσωπικά θα ήθελα να κάνω ένα χιονισμένο αγώνα (έστω και με στεγνά λάστιχα με 30 χαώ και να γελάνε όλοι). Αλλά είναι εφικτό με την παρούσα κατάσταση που οι αγώνες ακυρώνονται λόγω λάσπης; Και ποιοι θεατές θα πάνε; Εδώ ο καύσωνας τους πειράζει, σκέψου ο παγετός...
Σίγουρα πάντως αν κάποτε γίνει θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί μήνες πριν πως θα γίνει κάτι τέτοιο, για να προετοιμαστούν και όσοι αγωνιζόμενοι προβούν τελικά σε επένδυση...
-
Ταμπς,δε νομιζω το προβλημα να ειναι τα λαστιχα.Λιγο πολυ μια τετραδα ,εξαδα θα φτανει για ενα μινι ραλλυ.
Εγω πιστευω πως θα υπαρξουν οργανωτικα προβληματα και προβληματα προσβασης,απλες διαδρομες κλπ.
Η διαδρομη θα πρεπει να ειναι χωματινη,αρα δασικος δρομος,αρα αντε να πας εκει πανω με τετοια κακοκαιρια και 3 μετρα χιονι.
Και ο απλος θεατης θα αντιμετωπισει δυσκολες συνθηκες.Βεβαια ,στη Σουηδια δεν ξερω πως τα καταφερνουν!
Μπορει να ειναι ευκολο και εγω να ειμαι λαθος. -
Ο χρήστης S3 έγραψε:
Ταμπς,δε νομιζω το προβλημα να ειναι τα λαστιχα.Λιγο πολυ μια τετραδα ,εξαδα θα φτανει για ενα μινι ραλλυ.OK, θεωρούμε 20 συμμετοχές (ελάχιστες, καλά καλά δεν θα γίνει αγώνας...)
Ελάχιστα χιόνινα 5 λάστιχα (4+ρεζέρβα) ανά συμμετοχή, σύνολο 100. Άντε βρες τα στην Ελλάδα!!
Και καλά, πες πως το λύσαμε αυτό (που στην Ελλάδα δεν έβρισκα ούτε καν πυρίμαχες κάλτσες που είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ!!)
Επίσης βάλε πως τα βρόχινα Μισλέν ή Πιρέλλι κάνουν πάνω από 50 χιλιάδες το ένα (καινούρια), και ας θεωρήσουμε πως τα χιόνινα δεν θα είναι ακριβότερα (που λόγω ιδιαιτερότητας θα είναι...). Οπότε ξεκινώντας τον αγώνα θέλεις 250.000 δρχ (και βάλε) ΜΟΝΟ σε λάστιχα!! Θες όμως και ζάντες, αφού τα χιόνινα είναι στενά, αλλά έστω και χωρίς αυτές...
Ποιος θα τα δώσει;
Και αν πάνε όλοι με βρόχινα (έστω), θα πάει ο θεατής να δει αγώνα με 20 αυτοκίνητα που πάνε 'σαν κότες';Πάντως επιμένω πως θα μου άρεσε, παρά τις εγγενείς δυσκολίες, και θα μείνω με το όνειρο. Μακάρι να φτιάξουμε το τοπίο και να βρούν τέτοιοι αγώνες τη θέση τους στην Ελλάδα.
Σκεφτείτε χιονισμένο Παραλληλοδρόμιο και 'Άνδρος Τρόφι'!!
-
..και πες οτι βρηκαν και αγορασαν ελαστικα οι αγωνιζομενοι.. Μετα τι? Που και ποτε θα τα ξαναχρησιμοποιησουν? Τον αλλο χρονο? Ποιος δινει τοσα λευτα για ενα χρονο, και με αμφιβολη χρησιμοτητα τον επομενο χρονο?
Και περα απο το οικονομικο... Τωρα πια, αν δεν κανω λαθος, ραλλυ στο χιονι με καθε ειδους αυτοκινητο (και μπροστοκινητα δηλαδη) γινεται μονο σε χωρες οπως η Σουηδια οπου οι οδηγοι εχουν μαθει να οδηγουν και οι ανθρωποι-θεατες-οργανωτες να ζουν υπο αυτες τις συνθηκες.
Δηλαδη, ως προς το αγωνιστικο μερος -αν πουμε οτι το οργανωτικο προβλημα ξεπεραστηκε- θα υπαρχουν προβληματα ακομα και με τα αυτοκινητα. Τα μπροστοκινητα ακομα και καρφια να βαλουν, κατα ποσο θα ειναι ικανα να οδηγηθουν? Ειδικα σε τετοιες περιπτωσεις που θα χρησιμοποιειται πολυ το χειροφρενο, τα καρφια θα εξαφανιζονται. (?)Με λιγα λογια, κατα την ταπεινη μου αποψη, ενας τετοιoς αγωνας θα ειχε ενδιαφερον και νοημα -ακομα και απο την αποψη της ασφαλειας- να γινει με τετρακινητα αυτοκινητα ολων των κατηγοριων. Με λιγα λογια, αν πουμε οτι μαζευονται ολα τα 4κινητα (Ν,Α,Ε) απο ολη την Ελλαδα, μπορει να εχoυμε και.... 25 (τι λες βρε παιδι μου!) συμμετοχες!
Και παλι, νομιζω οτι οι απωλειες θα ειναι πολλες, και αυτο ειναι κατι που θα σκεφτουν οι αγωνιζομενοι και οι υποστηρικτες τους, και θα διστασουν (και απολυτα λογικο ειναι)...
Ragnotti overtaking Bugalski -
KANETE (NOMIZO) ENA MEGALO LATHOS.....
STIN ELLADA DEN MPORUN NA XRISIMOPIITHUN LASTIXA ME KARFIA GIA TON APLOUSTATO LOGO OTI OI DROMI DEN INE PAGOMENI...MPORI NA EXUN XIONI ALLA I THERMOKRASIA PREPI NA INE TULAXISTO -10-20 GIA NA PAGOSI TO XOMA APO KATO....OPOTE???? KE STIS PERIOXES ME TETIES THERMOKRASIES DEN MPORI NA API OUTE GREINTER.
MIA LISI THA ITAN PAGOMENIOS ASFALTINOS AGONES...ALLA PIOS THA TERMATIZE?
-
απαντώ σαν θεατής:
ναι ναι ναι ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙ ΝΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ!!!!!!!!!!!!!!!
Αντε να μην τρέχουμε Σουηδία του χρόνου
Αλήθεια, εαν καποιος θέλει να παει Σουηδία οργανωμένα, που μπορεί να απευθυνθεί? (είπαμε τρελλοί τρελλοί αλλά μη μας φάει και καμια αρκούδα μέσα στα χιόνια)
-
Ο χρήστης salome έγραψε:
Αλήθεια, εαν καποιος θέλει να παει Σουηδία οργανωμένα, που μπορεί να απευθυνθεί? (είπαμε τρελλοί τρελλοί αλλά μη μας φάει και καμια αρκούδα μέσα στα χιόνια)Nordic Experts: Νίκης 16, Τηλ:2103255235 Κος Θανάσης Αθανασιάδης
e-mail:nordic.experts@mail.nu
web site:www.nordic-experts.nu -
Ο χρήστης kamil έγραψε:
e-mail:nordic.experts@mail.nu
web site:www.nordic-experts.nuΕυχαριστώ!!!!!!
Μία σημείωση: Δεν είναι .nu είναι .gr η διεύθυνση!
-
Ο χρήστης salome έγραψε:
Μία σημείωση: Δεν είναι .nu είναι .gr η διεύθυνση!
κάποιο λάκκο έχει η φάβα γιατι και στο site με κατάληξη .gr αναφέρει το site http://www.nordic-experts.nu, sorry έπρεπε να το δοκιμάσω οτι δουλεύει πριν το γράψω
anyway αφού το βρήκες... -
de ksero paidia simfona sxedon me tous perissoterous alla to vlepete poli apaisiodoksa katalavaino oti exei diskolies xionia do3a to 8eo tetoia epoxi exoume panta kai oso gia tin idiki ena sprint stin akropoliki pauliani 8a itan ola ta lefta apou i 8ermokrasies einai tetoies oste na pagonoun to xoma, oso afora ta lastixa enta3i opoios pragmatika 8elei na dokimasi sta xionia den xreiazetai na trexei stin souidia epomenos san eksoda poio ftina mono ta lastixa apo organosi pisteuo oti oloi edw oi foroumades imaste experts!!!!!! kai 8a ta fername is peran.
oso gia 8eates iparxoun arketoi tolmiroi na trexoun sta vouna gia ena tetoio 8eama ximoniatika
Patnos to 8ema einai apatilo alla gi' auto eimaste edo gia na leme kamia m.... na pernaei i ora. ego pantos 8a pigaina trexontas -
Ξέρει κανένας σας πως συντηρείται ο πάγος στα παγοδρόμια;
Πλάκα θα έχει.
Λάμπης Κουρτέσης -
Τελικα ειμαστε αρκετα ρομαντικοι μερικοι.
Δυστυχως ομως για τεχνικους λογους στην Ελλαδα κατι τετοιο μαλλον δεν γινεται. Εξαλλου καποιοι καπου καποτε το δοκιμασαν αλλα δεν 'δουλεψε'. -
Σύμφωνα με τα τελευταία τερτίπια του καιρού στον Ελλαδικό χώρο σε συνδυασμό με την εξυγχρονιστική τρέλλα του κ. D.Richards και των συνεργατών του, δεν θα μου φαινόταν και περίεργο να δώ κανένα Ακρόπολις Φεβρουάριο καιρό και τα WRC να ανεβαίνουν τον Βωξίτη με καρφιά(λέμε τώρα).
Το να διοργανωθεί πάντως αμιγώς αγώνας σε 'Σουηδικές' συνθήκες μου φαίνεται λίγο περίεργο...και όχι μόνο για τα λάστιχα:σίγουρα η μετάβαση στον εκάστοτε τόπο διεξαγωγής, οι δοκιμές και οι λοιπές βασικές διαδικασίες θα επέφεραν πανικό σε μία κατάσταση για την οποία η χώρα μας δεν είναι προετοιμασμένη και συνηθισμένη. Απο την άλλη όμως πολλοί ίσως το έβρισκαν ως μεγάλη πρόκληση(δικαώς κατα τη γνώμη μου) και θα το επιχειρούσαν, τουλάχιστον για μία φορά. Ε, πόσο δύσκολο θα είναι για κάθε πλήρωμα να εξασφαλιστούν 8-10 λάστιχα πια;
Το θέμα όμως είναι εάν θα το τολμήσει κανείς! -
Ο χρήστης Lambis έγραψε:
Ξέρει κανένας σας πως συντηρείται ο πάγος στα παγοδρόμια;
Πλάκα θα έχει.
Λάμπης ΚουρτέσηςΔεν ξέρω, φαντάζομαι με ψυγεία...
Πάντως στην Ελβετία έχω δει υπαίθρια παγοδρόμια, και τον διατηρούν τον πάγο μέχρι αρκετά κοντά στους καλοκαιρινούς μήνες (κάποιες φορές από ότι μου είπαν το κρατούν και με +20... )
Αλλά αυτό είναι σε πλούσια χώρα, όπου πολλοί το χρησιμοποιούν, και με μήκος 30-50 μέτρα...
Snow rally in Greece !!!!!!!!!!!