Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Μπαρες θολων
    1. Home
    2. Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    3. Μπαρες θολων
    • 1
    • 2
    • 3
    • 4
    • 5
    • 6
    • 1 / 6
    Τεχνικά Θέματα - Βελτιώσεις
    28
    101
    498
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • A
      atmosfairikos last edited by

Γεια σας παιδια

Εχω μια ερωτηση σχετικα με μπαρες που τοποθετουνται στους θολους και ειναι η εξης:

Αξιζει να τις βαλει κανεις σε ενα σχετικα μαμισιο αυτοκινητο?Για παραδειγμα εγω ενδιαφερομαι για το Λαντσια μου που θεωρητικα ειναι γυρω στα 120 αλογατα.Ξερω οτι το σασι αντεχει πολλα παραπανω αλογα και δεν υπαρχει προβλημα ακαμψιας με τοση δυναμη αλλα αν τις βαλω θα δω διαφορα στο δρομο?Στη ποιοτητα κυλισης?Σε extreme καταστασεις πχ οπου σχεδον τερματιζουν τα αμορτισερ στις στροφες(καποιες φορες εχω ακουσει εναν ηχο σαν να τεντωνει το μεταλλο κοντα στα μαρσπιε )
      ?
      Ο,τι αλλο γνωριζετε περι του θεματος μη διστασετε να το πειτε

Φχαριστω

[Aτμοσφαιρικος...και ας εκανα το Lancia Turbato ]

1 Reply Last reply Reply Quote 0
      • A

Γεια σας παιδια

Εχω μια ερωτηση σχετικα με μπαρες που τοποθετουνται στους θολους και ειναι η εξης:

Αξιζει να τις βαλει κανεις σε ενα σχετικα μαμισιο αυτοκινητο?Για παραδειγμα εγω ενδιαφερομαι για το Λαντσια μου που θεωρητικα ειναι γυρω στα 120 αλογατα.Ξερω οτι το σασι αντεχει πολλα παραπανω αλογα και δεν υπαρχει προβλημα ακαμψιας με τοση δυναμη αλλα αν τις βαλω θα δω διαφορα στο δρομο?Στη ποιοτητα κυλισης?Σε extreme καταστασεις πχ οπου σχεδον τερματιζουν τα αμορτισερ στις στροφες(καποιες φορες εχω ακουσει εναν ηχο σαν να τεντωνει το μεταλλο κοντα στα μαρσπιε )
        ?

Φχαριστω

• A

Γεια σας παιδια

?

Φχαριστω

• T
            techadmin admin last edited by

...σου απάντησα αγαπητέ ατμοσφαιρικέ σε άλλο σάιτ. Μακάρι αυτοί που σε παρέπεμψαν εδώ και που τόσο καιρό...μάλλον τους ενοχλούσε το ότι βρισκόταν το θέμα σου σε άλλο μέρος(????????!!!!!!!!) και...γι'αυτό δεν απαντούσαν , να το κάνουν!
            Καλές βόλτες με την όμορφη Λάντσιά σου.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
            • S
              skullone last edited by

1. Πες μας ποιο μοντέλο είναι.
              2. Μη δίνεις σημασία στο Χρονομέτρη, είναι ο παλιάτσος του φόρουμ.
              3. Ώρα για σοβαρές απαντήσεις.

Λοιπόν, οι μπάρες θόλων βελτιώνουν όντως τη στρεπτική ακαμψία και την αίσθηση/απόκριση του τιμονιού. Προσοχή όμως! Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες είναι απολύτως περιττές, π.χ. όταν οι θόλοι των αμορτισέρ είναι πάρα πολύ κοντά στο διαχωριστικό τοίχωμα μεταξύ χώρου επιβατών και χώρου κινητήρα ή όταν το πλαίσιο είναι ήδη αρκετά άκαμπτο (π.χ. Peugeot 307, FIAT Stilo, Ford Focus, Renault Clio & Megane, Audi A3).

Όπως είπα στην αρχή, δε γνωρίζουμε το μοντέλο που έχεις. Αν είναι καμιά παλιά Delta ή Dedra, πιθανόν να χρειάζεται, αλλά αυτό εξαρτάται κι από το πόσο σκληρά την οδηγείς.

Επίσης, η ποιότητα κύλισης εξαρτάται και από την ακαμψία του αυτοκινήτου. Όσο πιο άκαμπτο είναι, τόσο πιο λίγο θα τρίζει και τόσο πιο λίγους θορύβους (γενικά μιλώντας) θα κάνει. Με αυτό υπόψιν, η απόλυτη λύση θα είναι ένα καλό ράψιμο (σε αγωνιστικό φαναρτζίδικο) και ένα roll cage, σε συνδυασμό με τις μπάρες θόλων. Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να ξέρεις ότι θα σου προσθέσει αρκετό βάρος, άρα τότε θα πρέπει ή να γδύσεις το όχημα (για να ισοφαρίσεις το επιπλέον βάρος) ή να πειράξεις το μοτέρ και τις αναρτήσεις.

Οι μπάρες θόλων μπορούν να σε βοηθήσουν πάντως. Να έχεις όμως υπόψη σου ότι σε περίπτωση σύγκρουσης θα στραβώσουν ΚΑΙ οι δύο πλευρές του οχήματος, οπότε πας κατευθείαν για καλίμπρα.

Και, βέβαια, για μικρότερο βάρος της προσθήκης, προτείνω μπάρες και roll cage από αλουμίνιο (που δε σκουριάζει κιόλας) αντί για ατσάλι ή σίδερο και, κατά προτίμηση, κολλημένα τα εξαρτήματα στο πλαίσιο, για σημαντικά μεγαλύτερη ακαμψία (οι ηλώσεις - βίδες, πριτσίνια δεν είναι τόσο καλός τρόπος στερέωσης όσο η κόλληση) .

1 Reply Last reply Reply Quote 1
              • T

...ότι για να αναφερθείς στο θέμα της καλύτερης απόκρισης του τιμονιού με την μπάρα ('όντως η μπάρα...βελτιώνει ...') , έλαβες υπόψη σου τα λεγόμενα και τις πληροφορίες μου!Άρα βασιζόμενος στα λεγόμενα ενός παλιάτσου γίνεσαι κι εσύ το ίδιο!Μήπως να δουλεύαμε παρέα σε κανένα τσίρκο?Έχω πρόταση για εσένα!

• S
                  skullone last edited by

Σε ποιο site του έδωσες απάντηση και λες ότι βασίστηκα στις απαντήσεις σου; Για σταμάτα να λες μπαρούφες για όλον τον κόσμο, (F)LAMER.

• P
                    predator last edited by

λοιπον
                    εγω θα αναφερω ενα αρνητικο
                    στα γονατα μακφερσον ενα σοβαρο μειονεκτημα ειναι οτι δεν υπαρχει active camber
                    δηλαδη οταν το αυτοκινητο γερνει στη στροφη η γεωμετρια της αναρτησης δεν εξισσοροπει αυτη την κλιση ωστε να παταει σωστα το ελαστικο και τελικα παταει 'μονο' στο εξωτερικο του
                    αυτο εν μερει αντισταθμιζεται απο την υπολογισμενη απο τους σχεδιαστες ενδοτικοτητα του θολου προς τα μεσα και το camber ειναι τελικα λιγοτερο λαθος
                    αν εσυ βαλεις μπαρα χανεις αυτη την ενδοτικοτητα και εισπρατεις ολο το μειονεκτημα του μακφερσον
                    => μειωμενη προσφυση και γρηγοροτερη φθορα ελαστικου (αν τα χωνεις)

αντε και ενα θετικο
                    οταν περνας απο ανωμαλιες οι χαμηλοσυχνες ταλαντωσεις (παραμορφωσης του θολου) που δημιουργουνται και παραμενουν για καποια δεκατα σου δημιουργουν ανασφαλεια μαλλον αδικαιολογητη
                    αυτες λοιπον οι ταλαντωσεις εκμηνενιζονται αφου οριοθετουμε την παραμορφωση και εχεις καλυτερη αισθηση η οποια παρολο που ειναι ανευ αντικρισματος βοηθα την ψυχολογια

1 Reply Last reply Reply Quote 5
                    • P
                      predator last edited by

Ο χρήστης Χρονομέτρης έγραψε:
                      ...ότι για να αναφερθείς στο θέμα της καλύτερης απόκρισης του τιμονιού με την μπάρα ('όντως η μπάρα...βελτιώνει ...') , έλαβες υπόψη σου τα λεγόμενα και τις πληροφορίες μου!Άρα βασιζόμενος στα λεγόμενα ενός παλιάτσου γίνεσαι κι εσύ το ίδιο!Μήπως να δουλεύαμε παρέα σε κανένα τσίρκο?Έχω πρόταση για εσένα!

τωρα που δηλωνεις οτι σοβαρευτικες, αντι να βριζεσαι με τα αλλα παιδια, γιατι δεν γραφεις κατι τεκμηριωμενο στο θεμα περι πιεσεων?

• N
                        nass last edited by

Ο χρήστης skullone έγραψε:
                        Οι μπάρες θόλων μπορούν να σε βοηθήσουν πάντως. Να έχεις όμως υπόψη σου ότι σε περίπτωση σύγκρουσης θα στραβώσουν ΚΑΙ οι δύο πλευρές του οχήματος, οπότε πας κατευθείαν για καλίμπρα.

Αυτός είναι ο λόγος ύπαρξης των ακριβότερων μπαρών (sic ) θόλων από αλουμίνιο και μάλιστα όχι εντελώς ευθύγραμμων ή/και διαιρούμενων, να 'τσακίζουν' σε τέτοιες περιπτώσεις (δεν το πετυχαίνουν βέβαια πάντοτε, οπότε ...καλίμπρα).

Και, βέβαια, για μικρότερο βάρος της προσθήκης, προτείνω μπάρες και roll cage από αλουμίνιο (που δε σκουριάζει κιόλας) αντί για ατσάλι ή σίδερο και, κατά προτίμηση, κολλημένα τα εξαρτήματα στο πλαίσιο, για σημαντικά μεγαλύτερη ακαμψία (οι ηλώσεις - βίδες, πριτσίνια δεν είναι τόσο καλός τρόπος στερέωσης όσο η κόλληση) .

Φοβάμαι πως η FIA διαφωνεί μαζί σου τόσο στο θέμα των αλουμινένιων roll cage (απαγορεύονται) όσο και στο θέμα της στήριξής τους με κόλληση (επιτρέπεται μόνο συμπληρωματικά των βιδών).

Οπως και να έχει, νομίζω πως ένα roll cage είναι ακραία μετατροπή για αυτοκίνητο δρόμου.

Η μπάρα θόλων στο δικό μου Punto GT παλιά (πριν μου το απαλλοτριώσουν ) βοήθησε σαφώς στη μείωση του torque steering και στη γενικότερα σαφέστερη αίσθηση του μπροστινού. Οντως όμως σε άλλα αυτοκίνητα είναι άχρηστη, όπως ανέφερες.

• S
                          skullone last edited by

Γνωρίζω ότι η FIA είναι κατά των αλουμινένιων προσθηκών, αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στο ότι δεν είναι ασφαλή (αν ίσχυε αυτό, τότε οχήματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο - Audi A2 & A8, Bristol Blenheim δε θα παρείχαν καθόλου παθητική ασφάλεια), αλλά γιατί θέλει να εμποδίσει κάποιους αγωνιζομένους να έχουν μεγάλο πλεονέκτημα βάρους έναντι των άλλων. Το Punto GT είχε όντως έντονο πρόβλημα torque steering, καθώς και υποστροφής. Εκεί έχουμε μια περίπτωση που η μπάρα έκανε πολύ καλή δουλειά.

• P
                            predator last edited by

Γνωρίζω ότι η FIA είναι κατά των αλουμινένιων προσθηκών, αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στο ότι δεν είναι ασφαλή (αν ίσχυε αυτό, τότε οχήματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο - Audi A2 & A8, Bristol Blenheim δε θα παρείχαν καθόλου παθητική ασφάλεια), αλλά γιατί θέλει να εμποδίσει κάποιους αγωνιζομένους να έχουν μεγάλο πλεονέκτημα βάρους έναντι των άλλων. Το Punto GT είχε όντως έντονο πρόβλημα torque steering, καθώς και υποστροφής. Εκεί έχουμε μια περίπτωση που η μπάρα έκανε πολύ καλή δουλειά.

οπα, ηρεμα
                            ποτε δεν υπηρχε προβλημα να φτιαξει ενα αλουμινενιο σασι που να ΑΝΤΕΧΕΙ
                            υπηρχε προβλημα να ΦΤΙΑΞΕΙ ενα αλουμινενιο σασι που να αντεχει
                            με λιγα λογια στην παραγωγικη διαδικασια και οχι στον σχεδιασμο και κατασκευη ενος αυτοκινητου πιθανα φοβερου και τρομερου
                            για τους αγωνες ομως αυτο δεν ισχυει διοτι θες λιγα κομματια ετσι κιαλλιως
                            μαλλον ειναι θεμα περιορισμου του κοστους

1 Reply Last reply Reply Quote 4
                            • T

...αφού ανέκαθεν με διέκρινε η σοβαρότητα στα τεκμηριωμένα μου επιχειρήματα(και μόνο)! Από εκεί και πέρα predator εγώ αναφέρθηκα εκτενώς στο θέμα των πιέσεων και το θέμα τελειώνει εδώ ,όχι γιατί αισθάνομαι ότι έχω άδικο , ίσα-ίσα αισθάνομαι πολύ δικαιωμένος!Απλά γιατί δεν είναι δικό μου το σάιτ και με ενοχλεί που ενοχλώ τους όποιους σοβαρούς απέμειναν και επιθυμούν να πληροφορηθούν περί αυτοκίνησης και όχι να αντιδρούν σαν τα φίδια στο πάτημα και να διαβάζουν προσωπικές ανόητες διαφωνίες στις οποίες δυστυχώς συμμετέχω κι εγώ!
                              Φιλικά

• S
                                skullone last edited by

Ο χρήστης predator έγραψε:
                                μαλλον ειναι θεμα περιορισμου του κοστους

Σίγουρα, αλλά όχι μόνο του κόστους.

• S
                                  skullone last edited by

Τι έγινε Χρονομέτρη; Τώρα σε έπιασε η όρεξη για αυτοκριτική; Όσο για το πόσο 'τεκμηριωμένα' είναι αυτά που λες...

Άστο, μην το παιδεύεις.

Α, και κάτι άλλο:

http://catb.org/~esr/jargon/html/entry/troll.html

troll

1. v.,n. [From the Usenet group alt.folklore.urban] To utter a posting on Usenet designed to attract predictable responses or flames; or, the post itself. Derives from the phrase 'trolling for newbies' which in turn comes from mainstream 'trolling', a style of fishing in which one trails bait through a likely spot hoping for a bite. The well-constructed troll is a post that induces lots of newbies and flamers to make themselves look even more clueless than they already do, while subtly conveying to the more savvy and experienced that it is in fact a deliberate troll. If you don't fall for the joke, you get to be in on it. See also YHBT. 2. n. An individual who chronically trolls in sense 1; regularly posts specious arguments, flames or personal attacks to a newsgroup, discussion list, or in email for no other purpose than to annoy someone or disrupt a discussion. Trolls are recognizable by the fact that they have no real interest in learning about the topic at hand - they simply want to utter flame bait. Like the ugly creatures they are named after, they exhibit no redeeming characteristics, and as such, they are recognized as a lower form of life on the net, as in, 'Oh, ignore him, he's just a troll.' Compare kook. 3. n. [Berkeley] Computer lab monitor. A popular campus job for CS students. Duties include helping newbies and ensuring that lab policies are followed. Probably so-called because it involves lurking in dark cavelike corners.

Some people claim that the troll (sense 1) is properly a narrower category than flame bait, that a troll is categorized by containing some assertion that is wrong but not overtly controversial. See also Troll-O-Meter.

The use of `troll' in either sense is a live metaphor that readily produces elaborations and combining forms. For example, one not infrequently sees the warning 'Do not feed the troll' as part of a followup to troll postings.

Άρα είχα δίκιο που σε θεώρησα troll από την πρώτη στιγμή.

1 Reply Last reply Reply Quote 3
                                  • P
                                    predator last edited by

Ο χρήστης Χρονομέτρης έγραψε:
                                    ...αφού ανέκαθεν με διέκρινε η σοβαρότητα στα τεκμηριωμένα μου επιχειρήματα(και μόνο)! Από εκεί και πέρα predator εγώ αναφέρθηκα εκτενώς στο θέμα των πιέσεων και το θέμα τελειώνει εδώ ,όχι γιατί αισθάνομαι ότι έχω άδικο , ίσα-ίσα αισθάνομαι πολύ δικαιωμένος!Απλά γιατί δεν είναι δικό μου το σάιτ και με ενοχλεί που ενοχλώ τους όποιους σοβαρούς απέμειναν και επιθυμούν να πληροφορηθούν περί αυτοκίνησης και όχι να αντιδρούν σαν τα φίδια στο πάτημα και να διαβάζουν προσωπικές ανόητες διαφωνίες στις οποίες δυστυχώς συμμετέχω κι εγώ!
                                    Φιλικά

καλα καταλαβα....

• T
                                      theorallye last edited by

Πράγματι, ο Χρονομέτρης απάντησε. Προφανώς δεν μπήκε στον κόπο να δει τι του απαντήθηκε σε αυτά πουέγραψε και ότι φάνηκε ότι ήταν λάθος. Γι'αυτό άλλωστε νιώθει και 'δικαιωμένος'(!!!).
                                      Ωραίο πράγμα να έχεις αντίληψη της πραγματικότητας.

• N
                                        nass last edited by

Γνωρίζω ότι η FIA είναι κατά των αλουμινένιων προσθηκών, αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στο ότι δεν είναι ασφαλή (αν ίσχυε αυτό, τότε οχήματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο - Audi A2 & A8, Bristol Blenheim δε θα παρείχαν καθόλου παθητική ασφάλεια), αλλά γιατί θέλει να εμποδίσει κάποιους αγωνιζομένους να έχουν μεγάλο πλεονέκτημα βάρους έναντι των άλλων.

Οταν απαγορεύτηκαν τα αλουμινένια roll cage (1989 νομίζω) ήμουν μικρός και δεν θυμάμαι ακριβώς τους λόγους, αλλά νομίζω δεν έχει να κάνει με το 'μεγάλο πλεονέκτημα βάρους'. Βλέπεις όλοι οι top αγωνιζόμενοι τότε είχαν έτσι και αλλιώς τέτοια roll cage και συνήθως η FIA δεν μας έχει δείξει να δίνει και μεγάλη σημασία σε τέτοια 'μικρά' ζητήματα.

Οι λόγοι νομίζω ήταν οι ακόλουθοι (ίσως ο SK20 θυμάται καλύτερα):
                                        ο Το αλουμίνιο έχει χειρότερη συμπεριφορά από το χάλυβα σε διατμητικές δυνάμεις, δηλ. 'τσακίζει' πιο εύκολα σε στιγμιαίο χτύπημα. Ο Bettega το 1985 σκοτώθηκε επειδή έπεσε με το πλάι σε ένα δένδρο και η ράβδος του roll cage στο πλάι του κεφαλιού του έσπασε και δεν τον προστάτευσε (ίσως βέβαια να μην σωνόταν έτσι και αλλιώς...)
                                        ο Το να βεβαιώσεις την ορθότητα και αντοχή μιας κόλλησης αλουμινίου είναι πολύ δυσκολότερο από μια αντίστοιχη χάλυβα, το οποίο ίσως δεν έχει σημασία για τα αναγνωρισμένα roll cages που φτιάχνουν μεγάλοι οίκοι (πχ. Sparco, Matter κτλ.) με τεχνογνωσία και εξοπλισμό, αλλά τι γίνεται με το 'μάστρο Μήτσο' ?

• B
                                          beachbum last edited by

Ο χρήστης nass έγραψε:

Γνωρίζω ότι η FIA είναι κατά των αλουμινένιων προσθηκών, αυτό όμως δεν οφείλεται τόσο στο ότι δεν είναι ασφαλή (αν ίσχυε αυτό, τότε οχήματα κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από αλουμίνιο - Audi A2 & A8, Bristol Blenheim δε θα παρείχαν καθόλου παθητική ασφάλεια), αλλά γιατί θέλει να εμποδίσει κάποιους αγωνιζομένους να έχουν μεγάλο πλεονέκτημα βάρους έναντι των άλλων.

Οταν απαγορεύτηκαν τα αλουμινένια roll cage (1989 νομίζω) ήμουν μικρός και δεν θυμάμαι ακριβώς τους λόγους, αλλά νομίζω δεν έχει να κάνει με το 'μεγάλο πλεονέκτημα βάρους'. Βλέπεις όλοι οι top αγωνιζόμενοι τότε είχαν έτσι και αλλιώς τέτοια roll cage και συνήθως η FIA δεν μας έχει δείξει να δίνει και μεγάλη σημασία σε τέτοια 'μικρά' ζητήματα.

Οι λόγοι νομίζω ήταν οι ακόλουθοι (ίσως ο SK20 θυμάται καλύτερα):
                                          ο Το αλουμίνιο έχει χειρότερη συμπεριφορά από το χάλυβα σε διατμητικές δυνάμεις, δηλ. 'τσακίζει' πιο εύκολα σε στιγμιαίο χτύπημα. Ο Bettega το 1985 σκοτώθηκε επειδή έπεσε με το πλάι σε ένα δένδρο και η ράβδος του roll cage στο πλάι του κεφαλιού του έσπασε και δεν τον προστάτευσε (ίσως βέβαια να μην σωνόταν έτσι και αλλιώς...)
                                          ο Το να βεβαιώσεις την ορθότητα και αντοχή μιας κόλλησης αλουμινίου είναι πολύ δυσκολότερο από μια αντίστοιχη χάλυβα, το οποίο ίσως δεν έχει σημασία για τα αναγνωρισμένα roll cages που φτιάχνουν μεγάλοι οίκοι (πχ. Sparco, Matter κτλ.) με τεχνογνωσία και εξοπλισμό, αλλά τι γίνεται με το 'μάστρο Μήτσο' ?

Άλλος ένα λόγος ίσως είναι το ότι, άν θυμάμαι καλά (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) , όταν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες (διαροή καυσίμου και φωτιά π.χ) το αλουμίνιο λυώνει.

• P
                                            predator last edited by

Ο χρήστης beachbum έγραψε:

Άλλος ένα λόγος ίσως είναι το ότι, άν θυμάμαι καλά (και διορθώστε με αν κάνω λάθος) , όταν αναπτύσσονται υψηλές θερμοκρασίες (διαροή καυσίμου και φωτιά π.χ) το αλουμίνιο λυώνει.

ηρεμα...

μπορει να εχει χαμηλο σχετικα σημειο τηξης αλλα δεν ειναι και βουτηρο
                                            αν ο οδηγος ειναι ακομα μεσα οταν γινει αυτο θα ειναι καβουρδισμενος και προφανως δεν τιθεται θεμα

1 Reply Last reply Reply Quote 4
                                            • First post
                                              Last post
                                            • 1
                                            • 2
                                            • 3
                                            • 4
                                            • 5
                                            • 6
                                            • 1 / 6
                                            • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                              • ΕΛΛΑΔΑ