-
http://www.p1-performance.com/products/ ... _xmax_5w30
Εδώ μερικές πληροφορίες, μάλλον θα είναι το επομενο μου λιπαντικό...
-
.
-
Ούτε κόφτες θέλει, ούτε σκίσιμο - θέλει όμως να πατάς το γκάζι πολύ.
Αν κατεβαίνεις κατηφόρες και φρενάρεις με ταχύτητα, μετά η εξάτμιση καπνίζει; (για λίγο) Όταν το βάζεις μπρος (μετά από ώρα σβηστό) μήπως βγάζει ένα σύννεφο καπνού η εξάτμιση;
-
Ο χρήστης pappaki έγραψε:
http://www.p1-performance.com/products/motul/engine_oils/8100_xmax_5w30Εδώ μερικές πληροφορίες, μάλλον θα είναι το επομενο μου λιπαντικό...
Βλέπω έβγαλε και η motul 20άρι και αναφέρει και την subaru.
http://www.p1-performance.com/products/ ... _lite_0w20Έρχονται λοιπόν όλοι σιγά σιγά να καλύψουν και αυτό το κομμάτι της πίτας, κάποια στιγμη λογικά θα το κάνει και η elf καθώς και η valvoline (αν δεν το έχουν ήδη κάνει)
-
.
-
Ο χρήστης pappaki έγραψε:
http://www.p1-performance.com/products/motul/engine_oils/8100_xmax_5w30Εδώ μερικές πληροφορίες, μάλλον θα είναι το επομενο μου λιπαντικό...
Από τα τεχνικά του βλέπω ότι:
- Είναι Group IV/V (καθότι ester based και 30ρι με ACEA A3 και VW502.00 από MOTUL με τίτλο 8100 μόνο PAO+ESTERS μπορεί να είναι)
- Είναι παχύ 30ρι (12cSt 100C)
- ΗΤΗS >3.5 (ΑCEA Α3)
Άρα πρόκειται για ένα ακόμη κορυφαίο 30ρι και φυσικά θα μπει άμεσα στην προσωπική μου λίστα, με την βοήθεια της οποίας βλέπω ότι άνετα και λογικά προορίζεται ως αντικαταστάτης του 8100 E-tech 0W40.
-
Μίλτο αναμεσα στο 8100 x-max 5w30 και στο M1 ESP FORMULA 5W-30 ποιο υπερτερει εστω και με διαφορα στηθους?
Το M1 εχει και αυτο PAO και εστερες?
-
Καλησπέρα!
Έχει να προτείνει κανείς λαδάκι για το corolla μου; 1.4 vvti με 120.000Km
5-40 συνθετικό μου βάζουν στην αντιπροσωπία. Τα αλλάζω κάθε 7.500km και το αυτοκίνητο το ζορίζω αρκετά συχνά σε υψηλές στροφές και παρατεταμένο σκίσιμο (τελικές, στροφιλίκια). Το λάδι αυτό θα αλλαχτεί σίγουρα πριν το χειμώνα. -
Ο χρήστης bad boy έγραψε:
Μίλτο αναμεσα στο 8100 x-max 5w30 και στο M1 ESP FORMULA 5W-30 ποιο υπερτερει εστω και με διαφορα στηθους?Το M1 εχει και αυτο PAO και εστερες?
Πιστεύω ότι καί τα δύο είναι πολύ δυνατά καθότι ACEA A3 και Group IV/V. Σαν ιξώδη είναι σχεδόν ίδια οπότε λογικά όπου ταιριάξει το ένα θα ταιριάξει και το άλλο. Στα τεχνικά χαρακτηριστικά υπερέχει ελαφρώς το M1 (και με διαφορά το M1 υπερέχει στο Flash Point αν και του X-max είναι στην ουσία εξαιρετικό), αλλά μπορεί το X-max να έχει τέτοια σύνθεση που να κερδίζει σε σημεία που δεν τονίζονται από τα τεχνικά του.
Πιστεύω ότι με αυτά τα 5W30 καί οι δύο εταιρίες βγάζουν εκτός ενδιαφέροντος τα ομόσταυλα 0W40 τους για πολλούς σύγχρονους κινητήρες. -
Ο χρήστης billlllll έγραψε:
Καλησπέρα!
5-40 συνθετικό μου βάζουν στην αντιπροσωπία. Τα αλλάζω κάθε 7.500km και το αυτοκίνητο το ζορίζω αρκετά συχνά σε υψηλές στροφές και παρατεταμένο σκίσιμο (τελικές, στροφιλίκια). Το λάδι αυτό θα αλλαχτεί σίγουρα πριν το χειμώνα.Καλό το λάδι και σωστά το αλλάζεις ανά 7500χλμ. Αν δεν υπερβαίνεις το 6μηνο (ανεξαρτήτως χιλιομέτρων) είναι εξίσου καλό. Επειδή το σκίζεις όπως λες θα σου έλεγα να το αλλάζεις όπως το άλλαζα κι εγώ ανά 4 μήνες περίπου (για το καλοκαίρι άλλαζέ το τέλη Μαΐου και ξανά αρχές Σεπτεμρβίου).
Σίγουρα θα υπάρχουν και καλύτερα Group III από της Toyota αλλά αν δεν έχουμε τα τεχνικά στοιχεία του λιπαντικού της θα μιλάμε στο περίπου. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Καλησπέρα!
5-40 συνθετικό μου βάζουν στην αντιπροσωπία. Τα αλλάζω κάθε 7.500km και το αυτοκίνητο το ζορίζω αρκετά συχνά σε υψηλές στροφές και παρατεταμένο σκίσιμο (τελικές, στροφιλίκια). Το λάδι αυτό θα αλλαχτεί σίγουρα πριν το χειμώνα.Καλό το λάδι και σωστά το αλλάζεις ανά 7500χλμ. Αν δεν υπερβαίνεις το 6μηνο (ανεξαρτήτως χιλιομέτρων) είναι εξίσου καλό. Επειδή το σκίζεις όπως λες θα σου έλεγα να το αλλάζεις όπως το άλλαζα κι εγώ ανά 4 μήνες περίπου (για το καλοκαίρι άλλαζέ το τέλη Μαΐου και ξανά αρχές Σεπτεμρβίου).
Σίγουρα θα υπάρχουν και καλύτερα Group III από της Toyota αλλά αν δεν έχουμε τα τεχνικά στοιχεία του λιπαντικού της θα μιλάμε στο περίπου.thank you για την απάντηση.
Μιας και από λάδια δεν το κατέχω και ιδιαίτερα το άθλημα, δεν υπάρχουν κάποια που να θεωρούνται κορυφαία στο 5-40 πχ; Θα κοιτάξω μήπως βρω παραπάνω λεπτομέριες για τα λάδια της toyota... -
Από τα τεχνικά του βλέπω ότι:
- Είναι Group IV/V (καθότι ester based και 30ρι με ACEA A3 και VW502.00 από MOTUL με τίτλο 8100 μόνο PAO+ESTERS μπορεί να είναι)
- Είναι παχύ 30ρι (12cSt 100C)
- ΗΤΗS >3.5 (ΑCEA Α3)
Άρα πρόκειται για ένα ακόμη κορυφαίο 30ρι και φυσικά θα μπει άμεσα στην προσωπική μου λίστα, με την βοήθεια της οποίας βλέπω ότι άνετα και λογικά προορίζεται ως αντικαταστάτης του 8100 E-tech 0W40.
Tα παρέλαβα, τώρα μένει να τα δοκιμάσω...
-
Ζητώ προκαταβολικά συγνώμη για το μέγεθος της δημοσίευσης.... όποιος αντέξει!
Αναζητώντας το κατάλληλο ιξώδες στην καλύτερη δυνατή ποιότητα...
Όπως σας έταξα σας έχω ερωτήσεις.... Μελέτησα ολόκληρο το θέμα, διάβασα και τις 194 σελίδες! Ήξερα λίγα κι έμαθα πολλά για λάδια, προδιαγραφές, αναλύσεις λαδιών, τεχνικά χαρακτηριστικά λαδιών κλπ. Ήρθε λοιπόν η ώρα να θέσω εκτεταμένα απορίες και ερωτήσεις εφ’όλης της ύλης! Κατάλαβα ότι κάθε κινητήρας έχει τις ιδιαιτερότητές του και τις ανάγκες του αλλά δεν ξέρω τι θέλει ο δικός μου.
Κατόπιν τούτου ζητάω τη βοήθειά σας για την επίλυση της βασικής μου απορίας που είναι τι λάδι να βάλω στο δικό μου αυτοκίνητό. Υποθέτω ότι μετά από τα στοιχεία που θα σας δώσω και τις υποερωτήσεις-επεξηγήσεις που θα ζητάω, μια πλήρης και δικαιολογημένη απάντηση θα αποτελεί μια μικρή περίληψη όλου του θέματος αλλά μακάρι να γίνει κάτι τέτοιο, νομίζω ότι θα χρησιμεύσει όχι μόνο σε μένα αλλά σε πολλούς άλλους αλλά και σαν ένα συγκεντρωτικό όπου κάποιος μπορεί να ανατρέξει.... (αλλά και να με διορθώσει αν έχω παρανοήσει)
Διαθέτω εδώ και λίγο καιρό μια BMW E39 520i, 2000 κυβικών με 6 κυλίνδρους σε σειρά και μονό Vanos, αυτόματη 5ταχυτη με steptronic του 1997 με -
Άλλαζε αντιπηκτικό και υγρά φρένων (DOT 4) κάθε 2 χρόνια. Τα υγρά φρένων καλό θα ήταν να τα αλλάζουν με κιτ που τα ρουφάει γιατί αν τα αλλάζεις πατώντας το πεντάλ μέχρι το πάτωμα μπορεί να χαλάσουν τα λαστιχάκια της αντλίας (εγώ έτσι το κάνω αλλά τα δικά μου δεν χάλασαν και τώρα ξέρω ότι δεν θα χαλάσουν ποτέ - αν χαλάσει θέλεις επισκευή/καινούρια αντλία φρένων).
Άλλαζε τακτικά το λάδι στο σαζμάν, δεν αλλάζει όλο (ό μετατροπέας σε μερικά αμάξια έχει βίδα και αδειάζει σε άλλα όχι). Εγώ βάζω ένα φτηνό μη συνθετικό και το αλλάζω συχνά - κάθε 2 χρόνια τουλάχιστον. Το λάδι στο αυτόματο είναι πολύ σημαντικό, πρέπει να είναι πεντακάθαρο (μη σκουπίζεις το δείκτη με στουπί αλλά με δέρμα). Επίσης δεν πρέπει να υπερθερμαίνεται - επειδή ζεσταίνεται πολύ (σκίσιμο στο βουνό) το αλλάζεις τακτικά. Αν καεί το λάδι (μυρίζει χαρακτηριστικά) 2 αλλαγές οπωσδήποτε.
Κάθε 5 χρόνια καλό είναι να αλλάζεις το λάδι στο τιμόνι και στο διαφορικό (ή πιο συχνά αν το απαιτεί ο κατασκευαστής). Επειδή παίρνει λίγο λάδι βάζω συνθετικό (ακριβό). Αδειάζω το ρεζερβουάρ (για το τιμόνι) και το γεμίζω με καινούριο, έτσι δεν θέλει εξαέρωση και δεν υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει.
Μη βάζεις πρόσθετα και μη πλένεις το κινητήρα (εσωτερικά) με διάφορα προϊόντα. Να αλλάζεις μόνο τα λάδια στο σαζμάν και στο τιμόνι, μη το συνδέεις σε μηχανές που το ξεπλένουν. Με τακτική συντήρηση η BMW σου θα κρατήσει για πάντα.
-
Σχολιάζω τα λίγα που μπορώ.
1c. Το ζεσταίνεις πολύ ώρα, περίπου όση ώρα κάνεις και να … φτάσεις. Νομίζω ένα λεπτό αρκεί φτάνει να ξεκινήσεις ήρεμα. Για την χρήση που λες μάλλον ταιριάζει 30άρι (λειτουργεί καλύτερα κρύο) αλλά μας τα χαλάς εκεί που γράφεις για πίστα. Όσο μικρότερο το εύρος του λαδιού τόσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει (όχι τόσο στα full GroupIV/V).
6. Εγώ προτιμώ να το αγοράζω αδιάλυτο (π.χ. BP από Practiker) , αγοράζω και νερό (για το σίδερο) και το κάνω μόνος μου 40-50%.Κατά τα άλλα περιμένω να δω τις απαντήσεις…
Καλές διαδρομές -
..
-
..
-
sorry
-
Φίλε Onyx!
Η LL-98 είναι παλιά προδιαγραφή -κατάλληλη για τον κινητήρα σου- και υπερκαλύπτεται σε όλους τους τομείς απόδοσης από την LL-01 και LL-04. Όσον αφορά την απόδοση η LL-01 είναι αντίστοιχη με την LL-04, απλά η LL-04 καλύπτει κάποιες παραπάνω νόρμες περί ρύπων αλλά κυρίως όσον αφορά του κινητήρες diesel. Οπότε είτε επιλέξεις 01 είτε 04 προστατεύεσαι το ίδιο. Αυτές οι προδιαγραφές αφορούν τα ιξώδη 0W30, 5W30, 0W40 και 5W40.
Το σύστημα VANOS απαιτεί λεπτόρευστο λιπαντικό, το ίδιο και η συνολική σχεδίαση των περισσότερων κινητήρων της BMW, άρα δεν είναι τυχαίο που η BMW δεν προτείνει 50ρι ή 60ρι.
60ρι απαιτείται μόνο από πολύ συγκεκριμένα μοτέρ της BMW και ένα από αυτά είναι η M3 με τον κωδικό κινητήρα S54 (έτη 2000-2004) ή η Μ5 των ετών 1998-2000, και ελάχιστα μοτέρ ακόμη. Ειναι προφανές ότι κάποια σχεδιαστική αδυναμία των κινητήρων αυτών που δε ξεπεράστηκε εγκαίρως πριν την ευρεία παραγωγή του μοντέλου οδήγησε την BMW στην διατήρηση ανοιχτών ανοχών (όπως τα κλασσικά καθαρόαιμα αγωνιστικά μοτέρ της περασμένης γενιάς) υποχρεωτική και αυστηρά αποκλειστική χρήση 10W60. Από ό,τι έχω βρει τα μοτέρ που απαιτούν αυστηρά 60ρι είναι οι κωδικοί M43, S54, S64, S85, S62, E39 (ελπίζω να μην μπέρδεψα κάποιον κωδικό). Όπως και να έχει στο manual του καθε μοντέλου αναγράφεται με σαφήνεια η απαίτηση για επιλογή συγκεκριμένου ή ευρύτερου ιξώδους.Αφού επιθυμείς το καλύτερο δυνατό σου προτείνω να επιλέξεις αυστηρά Group IV/V και ειδικά εφόσον κινηθεις σε 30ρι. Αν όπως λες θέλεις να παραμείνεις σε 40ρι και σκέφτεσαι και το κόστος τότε και ένα 'ημίαιμο' όπως το 8100 5W40 θα σου κάνει άριστα την δουλειά (κοντινό του θεωρώ τα Excellium XLL 5W40), αν και επειδή αναφέρεις και επιθυμία για μακρύτερη αλλαγή το AFL 5W40 είναι καλύτερη επιλογή (δεδομενου και του χαμηλότατου κόστους κτήσης για 100% GrIV/V). Το Mobil 1 0W40 εννοείται ότι είναι πάντα μία κορυφαία επιλογή για BMW (και όχι μόνο φυσικά).
Είμαι της άποψης ότι είναι καλύτερα να αλλάζεις το φίλτρο λαδιού στο 6μηνο εφόσον επιθυμείς η ολική αντικατάσταση του λιπαντικού να γίνεται στον 1 χρόνο. Βελτιωμένα φίλτρα λαδιού δεν πολυκυκλοφορούν στην ελληνική αγορά (βγάζει η K&N οπότε κάνε μία ερώτηση αν βρεις αντιπρόσωπο ή μεταπωλητή).
Πάντως, πριν καταλήξεις σου λέω ότι τα κορυφαία 30ρια πλέον είναι state of the art καθότι όλοι οι παρασκευαστές έχουν πέσει με τα μούτρα στην παρασκευή δυνατών 30ριων κατάλληλων για χρήση από πολικό ψύχος έως καύσωνα. Η τεχνολογία της σύγχρονης Χημείας το επιτρέπει.Το AFL που έχω στην λίστα μου είναι το τροποποιημένο AFL που προκειμένου να καλύπτει την API SM αφαιρέθηκε σεβαστή ποσότητα 'σκληρών' αλλά ρυπογόνων προσθέτων (και προστέθηκαν κάποια άλλα εξίσου χρήσιμα) κι έτσι ο HTHS έπεσε αισθητά. Δεδομένου ότι η API SM απευθύνεται στους τελείως σύγχρονους κινητήρες που απαιτούν λεπτόρευστα λιπαντικά το ότι ο δείκτης HTHS έπεσε είναι πλεονέκτημα και όχι μειονέκτημα. Στην ουσία το νεότερο AFL είναι εξίσου καλό λιπαντικό με το παλιότερο.
Για τα υπόλοιπα που ρωτάς θα σε βοηθήσουν σύντομα.
-
.... Αν όπως λες θέλεις να παραμείνεις σε 40ρι ....
Πάντως, πριν καταλήξεις σου λέω ότι τα κορυφαία 30ρια πλέον είναι state of the art ...Σε ευχαριστώ πολύ. Δεν έχω όμως ξεκαθαρίσει ακόμα αν έχω κάποιο λόγο να προτιμήσω 30άρι αντί για 40άρι. Το 40άρι δεν πλεονεκτεί σε δύναμη φιλμ τουλάχιστον μέχρι και μετά τις μεσαίες στροφές? Γιατί 30άρι, είναι πιο ανθεκτικά στο χρόνο, βοηθάνε καλύτερα στην ευστροφία και την οικονομία ή κάτι? Η απλά μεταξύ 0-5W-30-40 να διαλέξω όχι με το ιξώδες αλλά με άλλα κριτήρια?
Σχετικά με το φίλτρο μάλλον ανά εξάμηνο το βλέπω, έτσι το σκεφτόμουνα μάλιστα, ευτυχώς έχει εξαιρετικά εύκολη πρόσβαση οπότε θα το αλλάζω μόνος μου (φάτσα κάρτα μόλις ανοίξεις το καπώ).
Περι λιπαντικών γενικώς