-
Ο χρήστης leonp έγραψε:
και εγω αυτο σκεφτομαι...να κανω υπομονη γιατι μεσα σε 3000 χλμ...εχω αλλαξει 3 διαφορετικα ιξωδες και μαρκες...
Πετάς λεφτά στα σκουπίδια με τόσες αλλαγές.
Αν δε χτυπάει όταν ζεσταθεί μη δίνεις πολύ σημασία.
Πραγματιστής όπως πάντα …
Μάλλον χρειαζόμαστε περισσότερους τέτοιους σε αυτό το thread -
Ο χρήστης leonp έγραψε:
και εγω αυτο σκεφτομαι...να κανω υπομονη γιατι μεσα σε 3000 χλμ...εχω αλλαξει 3 διαφορετικα ιξωδες και μαρκες...
Πετάς λεφτά στα σκουπίδια με τόσες αλλαγές.
Αν δε χτυπάει όταν ζεσταθεί μη δίνεις πολύ σημασία.
Σωστός ο παίκτης !
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Συγκεντρωτικά οι ερωτήσεις μου:- Ποια λάδι να βάλω
a. Οι νεότερες προδιαγραφές του κατασκευαστή καλύπτουν τις παλιότερες? Είναι προτιμητέες οι νεότερες ή όχι απαραίτητα (ανάλογα με χρήση κλπ)
b. Ποια λάδια είναι Group IV/V και κάνουν για BMW
c. Τι ιξώδες να έχουν τα λάδια που μου προτείνετε (και γιατί)
d. Γιατί να μην βάλω 5-40, 5-50, 10-60, 15-50 κλπ
e. Πόσο συχνά να αλλάζω τα λάδια
Οι BMW εκείνης της εποχής αγαπούν thick oils. Οπότε πάμε από 5W40 και επάνω. Το μόνο σίγουρα Group IV/V που μου έρχεται στο μυαλό αυτή τη στιγμή είναι το amsoil.
Με ένα LL-98 ή 01 είσαι πιστεύω καλυμμένος.
Τα 6.5 lit έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης χωρητικότητας , αυτό σημαίνει οτι το λάδι δεν πιέζεται και μπορεί άνετα να βγάλει 10.000 χλμ . - Ποια λάδι να βάλω
-
Μάγκες τα 0W-40 της Elf που τα βρίσκουμε εκτός αντιπροσωπείας Ρενώ?
-
Δες σε καταστήματα που πουλάνε ανταλλακτικά γαλλικών αυτοκινήτων. Σχεδόν πάντα πουλάνε και ELF ή TOTAL. Και σε TOTAL να βρεις είναι σχεδόν ίδιο (έχουν ακριβώς ίδια Σημεία Ανάφλεξης και Ροής, σχεδόν ίδιο Δείκτη Ιξώδους και λίγο διαφορετικά κινηματικά ιξώδη).
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
...Οι BMW εκείνης της εποχής αγαπούν thick oils. Οπότε πάμε από 5W40 και επάνω.
Τα 6.5 lit έχουν το πλεονέκτημα της μεγάλης χωρητικότητας , αυτό σημαίνει οτι το λάδι δεν πιέζεται και μπορεί άνετα να βγάλει 10.000 χλμ .Το ήξερα ότι που θα πάει δεν μπορεί να συμφωνήσουν όλοι!
Έτσι ο miltellas είναι υπέρ του σχετικά λεπτού γιατί στο VANOS αρέσει το λεπτό λάδι κι εσύ είσαι υπέρ του παχιού γιατί οι BMW εκείνης της εποχής αγαπούν τα thick oils. Μπορείτε σας παρακαλώ να τα βρείτε μεταξύ σας, να αποφασίσετε για τις συναισθηματικές επιλογές του αυτοκινήτου μου όσον αφορά στις σχέσεις του με λάδια και να μου πείτε?
Επισήμως μάλλον καλύπτομαι με 0-5W-30-40 με Α3. Εγώ μάλλον για 0-5W-40 βλέπω να βάζω (Mobil 1 0-40, Motul 8100 κάτι σε 40 και BMW , Amsoil AFL 5W-40 (που λόγω και της τιμής του γίνεται όλο και πιο ελκυστικό) και νομίζω δεν αφήνω κανέναν από τους δυο σας παραπονεμένο αλλά έτσι για τη συζήτηση.
Μεγάλη χωρητικότητα λαδιού μεν αλλά και 6 κύλινδροι και αντίστοιχα περισσότερες επιφάνειες για λίπανση δε! Συνεχίζει να ισχύει το πλεονέκτημα? -
Μα δεν είναι ζήτημα μεταξύ μας διαφωνίας. Είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε η BMW καθορίζει το ιξώδες του λιπαντικού και το ελάχιστο των προδιαγραφών. Αν εγώ λέω ότι το μοτέρ σου θέλει 30ρι λόγω VANOS, ο Γιάννης λέει 50ρι λόγω γενικότερων ανοχών και η BMW πει 10W60 τότε θέλει 10W60. Τα νούμερα είναι παράδειγμα, εσύ κράτα ότι η πρόταση του κατασκευαστή υπερισχύει όλων. Αυτά που σου πρότεινα ήταν βάση BMW και όχι βάση της άποψής μου.
Όταν αναφερόμαστε σε εργοστασιακά μοτέρ το μόνο που μας μένει είναι να επιλέξουμε το καλύτερο δυνατό λιπαντικό σύμφωνο με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή. Δεν είναι και δύσκολο αν ξέρεις 2-3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις. -
Ο χρήστης Miltellas έγραψε:
Μα δεν είναι ζήτημα μεταξύ μας διαφωνίας. Είτε διαφωνούμε είτε συμφωνούμε η BMW καθορίζει το ιξώδες του λιπαντικού και το ελάχιστο των προδιαγραφών. Αν εγώ λέω ότι το μοτέρ σου θέλει 30ρι λόγω VANOS, ο Γιάννης λέει 50ρι λόγω γενικότερων ανοχών και η BMW πει 10W60 τότε θέλει 10W60. Τα νούμερα είναι παράδειγμα, εσύ κράτα ότι η πρόταση του κατασκευαστή υπερισχύει όλων. Αυτά που σου πρότεινα ήταν βάση BMW και όχι βάση της άποψής μου.
Όταν αναφερόμαστε σε εργοστασιακά μοτέρ το μόνο που μας μένει είναι να επιλέξουμε το καλύτερο δυνατό λιπαντικό σύμφωνο με τις απαιτήσεις του κατασκευαστή. Δεν είναι και δύσκολο αν ξέρεις 2-3 πράγματα που πρέπει να προσέξεις.Συμφωνώ, παίρνεις υπόψη σου τις οδηγίες του κατασκευαστή αλλά τις προσαρμόζεις στις δικές σου συνθήκες. Για παράδειγμα η honda συνιστά για τη μικρή εξωλέμβια μου, ΜΟΝΟ 10W30 και δείχνει σε ένα διάγραμμα ότι καλύπτει θερμοκρασίες από -20C έως +30C. Δεν αναφέρει άλλο ιξώδες. Εγώ δουλεύω σε θερμοκρασίες από +20C έως +40C και χρησιμοποιώ 15W40. Είμαι εκτός προδιαγραφών; το λάδι μου (λόγω θερμοκρασιών) είναι πιο λεπτό στο κρύο ξεκίνημα αλλά και στη θερμοκρασία λειτουργίας από κάποιον που χρησιμοποιεί 10W30 αλλά ψαρεύει το χειμώνα.
-
Τελικά δεν μπόρεσα να ξεφύγω από τα MOTUL, στη θέση των 8100 E-TECH 0W40 έβαλα τα 8100 X-LITE 0W30. Αυτό που παρατήρησα & μου έκανε εντύπωση γιατί είναι σε αντίθεση με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζω είναι ότι ο θόρυβος του κινητήρα αντί να αυξηθεί λόγω του ότι το λάδι είναι θεωρητικά πιο “λεπτό”, έγινε πιο ήσυχος & μαλακός, για να φαντασθείτε την τάξη μεγέθους το πρόσεξε μέχρι & το έτερο ήμισυ. Αυτό μου φάνηκε πολύ περίεργο & θα ήθελα την γνώμη σας.
Τώρα όσο αναφορά άλλες παρατηρήσεις που έκανα σε σχέση με το προηγούμενο η ευστροφία παρέμεινε ως έχει, η θερμοκρασία λειτουργίας ανεβαίνει ακόμα πιο γρήγορα & επίσης πέφτει εξίσου γρήγορα με το που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το fan του ψυγείου ή βρω ανοιχτό δρόμο & αναπτύξω ταχύτητα. Ειδικά με το fan δεν προλαβαίνει να ξεκινήσει να λειτουργεί & σε 2-3 λεπτά η θερμοκρασία έχει πέσει και πάλι. Περισσότερα σχόλια θα έχω μόλις τα δουλέψω περισσότερο, έχω περιέργεια να δω και την κατανάλωση. -
Ο χρήστης Nick_St έγραψε:
Τελικά δεν μπόρεσα να ξεφύγω από τα MOTUL, στη θέση των 8100 E-TECH 0W40 έβαλα τα 8100 X-LITE 0W30. Αυτό που παρατήρησα & μου έκανε εντύπωση γιατί είναι σε αντίθεση με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζω είναι ότι ο θόρυβος του κινητήρα αντί να αυξηθεί λόγω του ότι το λάδι είναι θεωρητικά πιο “λεπτό”, έγινε πιο ήσυχος & μαλακός, για να φαντασθείτε την τάξη μεγέθους το πρόσεξε μέχρι & το έτερο ήμισυ. Αυτό μου φάνηκε πολύ περίεργο & θα ήθελα την γνώμη σας.Είσαι σίγουρος ότι δεν μπερδεύεσαι και συγκρίνεις με το 0W40 πριν το αλλάξεις με το 0W30 φρέσκο; Πέρα από αυτό το σημείο που μόνο εσύ μπορείς να το κρίνεις, είναι λογικό σε κρύα κατάσταση το 30ρι να ακούγεται λιγότερο αλλά σε πολύ θερμή κατάσταση εξίσου λογικά θα ακούγεται περισσότερο. Φυσικά έχει άμεση σχέση με τις ανοχές του κινητήρα. Αν πχ ο κινητήρας σου είναι για 30-40ρι και του βάλεις 50ρι είναι πολύ πιθανό να αυξηθεί ο θόρυβος επειδή ζορίζεται περισσότερο. Είναι και θέμα σωστής σχεδιάσης του κινητήρα όπου αλλού το λεπτόρευστο ωφελεί λιγότερο κι αλλού περισσότερο.
Το 8100 E-tech 0W40 είναι λεπτό 40ρι (13.3cSt/100C και 73.2cSt/40C) και το 8100 X-lite 0W30 είναι παχύ 30ρι (11.9cSt/100C και 66.5cSt/40C). Τα κινηματικά τους ιξώδη έχουν μικρή απόσταση, όση πχ έχει και με το Mobil 1 0W40 (σαν 40ρι είναι στην μέση του SAE 40 - 14.3cSt/100C και 80.0cSt/40C)!
Oπότε η απόσταση ιξώδους των 8100 0W30 και 0W40 είναι αρκετά μικρή κι έτσι εύκολα μετά από κάποια χρήση το 0W40 φθείρεται και πέφτει στα επίπεδα του 0W30 και εννοείται ότι πριν το αλλάξεις θα έχει πέσει πάρα πολύ ώστε όταν στην αλλαγή βάλεις το 0W30 να το βρεις πολύ πιο αθόρυβο. -
Σαφώς η σύγκριση που έκανα έγινε με το 0W40 6 μηνών παλιό & 5.000km στην πλάτη του με το 0W30 φρέσκο, δεν μπορώ να θυμηθώ ακριβώς πως ήταν το 0W40 καινούργιο αλλά έχω την εντύπωση πως ήταν πιο θορυβώδες – χωρίς να παίρνω & όρκο -, όταν κάνω την επόμενη αλλαγή θα δω αν θα έχω τόσο μεγάλη διαφορά από το παλιό στο καινούργιο.
-
Dr.Aehaas strikes again:
Τελευταία νέα :
Effect of Lubricant Properties and Lubricant Degradation on Piston Ring and Cylinder Bore Wear in a Spark-Ignition Engine, Schneider et al:
Every person interested in motor oil should go to SAE.org and purchase this article.
Fully formulated Synthetic SJ 0W-30, 5W-30 and SL 0W-30 oils were compared to SJ and SL 5W-30 mineral based oils for wear. There were no differences. (This is worth repeating - there were no differences in wear rates between mineral and synthetic based oils.)
Next are the effects of viscosity and oil temperature. **Only ring wear was tested as they state it was most sensitive. **They compared basic SJ GF-3 mineral oils. The additive packages were the same. The only difference was the viscosity of the base oils. The following grades resulted: 0W-10, 5W-20, 5W-30, 10W-40. The HTHS for these oils were 2.17, 2.83, 3.09 and 3.76.
There was no difference in wear rates. The oils were tested at all RPMs and Loads, no difference between oil grades were noted. All the oils had increasing wear rates as the load increased but all increased at the same rate across the board.
Wear at room temperature oil was 20 times higher than wear at normal operating temperatures. This finding is what closed the article. They stated that this will be the next focus of their upcoming research.
There was a lot of data but I conclude that the initial start-up time period (first 20 minutes) result is 100 nanometers of wear whereas the steady state wear rate was only 4 nanometers per hour thereafter.(100 νανόμετρα φθοράς τα πρώτα 20 λεπτά και μόνο 4 για κάθε επόμενη ώρα λειτουργίας!!) (Hence we should be concerned about start-up oil thickness more than running thickness. This justifies the statement that 95 percent of engine wear occurs just after start-up.)
http://theoildrop.server101.com/forums/ ... w=1#UNREAD
-
Μια ερωτηση προς αναζητηση βοηθειας. Εχω ενα Opel Astra F 1,4 8βαλβιδο με 100,000χλμ. Το πηρα απο καποιο συγγενη πριν ενα χρονο με 83,000χλμ. Αμεσως παρατηρησα πως ο κινητηρας καιει λαδια με ρυθμο περιπου 600-800ml στα 1000χλμ. Ο προηγουμενος ιδιοκτητης δεν το πιεσε ποτε το αυτοκινητο, ζητημα να ανεβηκε ελαχιστες φορες πανω απο τις 3000 σ/λεπτο και σχεδον ποτε πανω απο τα 80-90 χλμ/ωρα. Σταδιακα ανοιξε ο κινητηρας απο τοτε που αρχισα να το οδηγω και τα 17,000 χλμ στα χερια μου τα περασε με 3 αλλαγες λαδιων Motul 8100 5W-40. Δεν χανει απο πουθενα λαδια και σημερα που εβγαλα την πολλαπλη εξαγωγης, δεν παρατηρησα σημαδια λαδιου στους αυλους εξαγωγης, οπως ας πουμε ειχα δει σε ενα Fiesta '94 που ειχα και ηθελε τσιμουχακια βαλβιδων (ειχε εντονα σημαδια διαρροης λιπαντικου στους αυλους εξαγωγης). Δεν καπνιζει στην επιταχυνση, ουτε και στο ξεκινημα, ειτε κρυο ειτε ζεστο. Δεν φαινεται να εχει ελλειψη δυναμης, βγαζει ανετα 190χλμ/ωρα στην εθνικη. Σαν παρατηρηση μοναχα να σημειωσω πως εχω την εντυπωση οτι ζεστενεται λιγακι παραπανω. Δουλευει συνεχως μεταξυ 95-100 βαθμων, μολονοτι αλλαξα προσφατα και ψυγειο με αλλο σαφως πιο ενισχυμενο (1,5 φορα το παχος του αρχικου). Το βεντιλατερ μπαινει στους 97-98 βαθμους και ετσι δεν ειμαι σιγουρος αν ειναι προβλημα η θερμοκρασια ή οχι. Ετοιμαζομαι για την επομενη αλλαγη λαδιων. Εχετε κατι να προτεινεται?
-
Κρατώντας δύο στοιχεία που δίνεις, ότι καταναλώνει υπερβολική ποσότητα λιπαντικού και ότι παρατηρείς αυξημένες θερμοκρασίες νερού. Από κατανάλωση βενζίνης παρατήρησες κάτι; Αν ναι τότε συμπεραίνω ότι πρέπει να ξεκινήσεις ελέγχοντας το ενδεχόμενο να παράγεται για κάποιον λόγο πλούσιο μίγμα σε βενζίνη με αποτέλεσμα μόλυνση του λιπαντικού και αυξημένη θερμοκρασία στον χώρο καύσης
-
Ο χρήστης etsii έγραψε:
Το πηρα απο καποιο συγγενη πριν ενα χρονο με 83,000χλμ. Αμεσως παρατηρησα πως ο κινητηρας καιει λαδια με ρυθμο περιπου 600-800ml στα 1000χλμ. Ο προηγουμενος ιδιοκτητης δεν το πιεσε ποτε το αυτοκινητο, ζητημα να ανεβηκε ελαχιστες φορες πανω απο τις 3000 σ/λεπτο και σχεδον ποτε πανω απο τα 80-90 χλμ/ωρα.Κλασσική περίπτωση αυξημένης κατανάλωσης λαδιού. Έχουν μαζέψει κάπνα τα ελατήρια στα πιστόνια (μπορεί να έχουν γίνει και φθορές από αυτό).
Δυστυχώς ότι λάδι και να βάλεις δεν θα τα καθαρίσει γιατί η ροή του λαδιού εκεί είναι ελάχιστη. Περισσότερο καθαρίζουν με γρήγορα ταξίδια στην εθνική.
-
πηγαινε ρωτα αν μπορεις να βαλεις θερμοστατη να ανοιγει το βεντιλατερ στους 92-95 βαθμους...προστατευεις καλυτερα ετσι το νερο του ψυγειου σου και το μοτερ απο υψηλες θερμοκρασιες.
νομιζω υπαρχει αλλη βαλβιδα..κατι παρομοιο εκαναν στα tigra. -
Miltellas, oσον αφορα την καταναλωση βενζινης δεν εχω παρατηρησει κατι το ιδιαιτερο.Απεναντιας, εντος Αθηνων εχω αρκετα καλη αυτονομια για ρεζερβουαρ των 50 λιτρων (βγαζει ανετα 400-450 χλμ) και στην εθνικη με ζορισμα αυξανεται η αυτονομια. Μιας και με εβαλες ομως σε τετοιες σκεψεις θα περασω απο την αντιπροσωπεια να το τσεκαρουν στο διαγνωστικο (ευτυχως εχει θυρα OBD). Υπαρχει δηλαδη περιπτωση να εχω αυξημενη καταναλωση λιπαντικου απο πλουσιο μειγμα? Να σημειωσω παντως πως το λαδι βρωμιζει, οπτικα παντα, πολυ γρηγορα, ηδη απο τα 500 πρωτα χιλιομετρα εχει σκουρινει αρκετα. Ακομα και με το βαθμο ανανεωσης που εχει λογω τακτικοτατης συμπληρωσης, μετα απο 6000χλμ που το αλλαζω βγαινει καταμαυρο! Δεν ξερω αν αυτο λεει κατι.
leonp με 17,000 χλμ σωστης οδηγησης λες να μην εχουν ξεκαπνιστει τα ελατηρια των πιστονιων?
ASTRAKITCAR, εχω ηδη αγορασει βαλβιδα βεντιλατερ για 95 βαθμους, αλλα δεν την τοποθετησα μιας και δεν ειμαι σιγουρος αν οντως χρειαζεται. Μηπως πρεπει να δουλευει σε αυτες τις θερμοκρασιες? Για πιο λογο αλλωστε η εργοστασιακη να ειναι τοσο ψηλα?
-
Ο χρήστης etsii έγραψε:
Για πιο λογο αλλωστε η εργοστασιακη να ειναι τοσο ψηλα?Κάπου πήρε το μάτι μου οτι βοηθά στην αποδοτικότερη καύση του καυσίμου.
-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Για πιο λογο αλλωστε η εργοστασιακη να ειναι τοσο ψηλα?
Κάπου πήρε το μάτι μου οτι βοηθά στην αποδοτικότερη καύση του καυσίμου.
καλύτερος συντελεστής αποδοσης του μοτέρ ... θερμοδυναμική !!
-
Ο χρήστης etsii έγραψε:
Να σημειωσω παντως πως το λαδι βρωμιζει, οπτικα παντα, πολυ γρηγορα, ηδη απο τα 500 πρωτα χιλιομετρα εχει σκουρινει αρκετα. Ακομα και με το βαθμο ανανεωσης που εχει λογω τακτικοτατης συμπληρωσης, μετα απο 6000χλμ που το αλλαζω βγαινει καταμαυρο! Δεν ξερω αν αυτο λεει κατι.Το να σκουραίνει είναι φυσιολογικό. Το λιπαντικό που τα πρόσθετα δουλεύουν σκουραίνει. Μαυρίζει πολύ γρηγορότερα σε ντιζελοκινητήρες, όπως και σε βενζινοκινητήρες αναλόγως της εσωτερικής τους κατάστασης που εξαρτάται πολύ από τις προηγούμενες έγκαιρες αλλαγές του λιπαντικού προτού εξαντλήσει κάθε φορά όλα τα καθαριστικά του πρόσθετα και αντί να καθαρίσει το μοτέρ στο τέλος να το κάνει χειρότερο από πριν, ή μαυρίζει πιο γρήγορα και αναλόγως με το πόσο πλούσιο σε βενζίνη είναι το μίγμα και έτσι περνάει περισσότερη βενζίνη (ποσοστό άκαυστης που δεν διαφεύγει από την εξαγωγή) στο κάρτερ και μολύνει το λιπαντικό που με την σειρά του σκουραίνει έως μαυρίζει έως ότου γίνει και λάσπη εάν παρατραβηχτεί το διάστημα αλλαγής.
Περι λιπαντικών γενικώς