Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Καντήλι- Λιχαδονήσια 18-5-2025
    1. Home
    2. Εκτός Δρόμου
    3. Καντήλι- Λιχαδονήσια 18-5-2025
    • 1 / 1
    Εκτός Δρόμου
    5
    6
    1076
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • billy84
      billy84 last edited by

Ακόμα μια φανταστική εξόρμηση η οποία σχεδιάστηκε εντελώς διαφορετικά, αλλά τελικά οι συνθήκες τα έφεραν έτσι που κατέληξα να υλοποιώ το 2o πλάνο που είχα στο μυαλό μου.

Το αρχικό μου πλάνο ήταν να βρεθώ πολύ νωρίς στη Δάφνη Ευβοίας ώστε να προλάβω τον συνήθως ήρεμο καιρό που συνήθως έχει εκείνες τις ώρες. Τα δελτία καιρού και κυρίως οι χάρτες ανέμων επιβεβαίωναν αυτό που συνήθως συναντάω και εγώ νωρίς το πρωϊ.

Ο λόγος που ήθελα αυτήν την ηρεμία ήταν για να ρίξω το καγιάκ και να ανέβω βόρεια παράλληλα με το αιχμηρό όρος Καντήλι μέχρι τη Μονή Γαλατάκη. Ως γνωστόν δεν υπάρχει παραλιακός δρόμος για να βρεθεί κανείς εκεί. Μόνο δύσκολοι χωματόδρομοι μέσα από το βουνό ή αλλιώς ο κλασσικός ασφάλτινος δρόμος που φτάνει στη Λίμνη Ευβοίας. Τα έχω κάνει και τα δύο.

χαρτης.JPG

Κατεβαίνοντας για παραλία Δάφνης!

1.JPG

Youtube Video

Δυστυχώς το πλάνο μου κατέρρευσε σύντομα μόλις αντίκρισα τη θάλασσα.

2.JPG

Είχε αρκετό κύμα και σίγουρα μέσα θα είχε ακόμα περισσότερο. Γενικά δεν είχε αέρα και μου έκανε εντύπωση πως είχε τόσο κύμα. Πάντως και οι χάρτες κυματισμού έδειχναν ήρεμη την περιοχή εκείνες τις ώρες που σκόπευα να είμαι μέσα. Τελικά δεν είχαν δίκιο. Εντάξει θάλασσα είναι αυτή, δε μπορείς να προβλέψεις με τέτοια ακρίβεια. Είχα οραματιστεί μια ωραία λαδιά που θα μου έδινε μια ευχάριστη εμπειρία με σχετικά καλή ταχύτητα πλεύσης.

Είπα να παίξω το 2ο μου χαρτί και να κατευθυνθώ βόρεια προς τη Λιχάδα καθώς και εκεί έδειχνε να είναι ήρεμος ο καιρός σύμφωνα με τα δελτία. Εντάξει, στη χειρότερη δε θα έριχνα το καγιάκ και θα ευχαριστιόμουν τη βόλτα και τις διαδρομές που είχα στο μυαλό μου.

Η συνέχεια ήταν ακριβώς δίπλα μου, στο όρος Καντήλι φυσικά. Επέλεξα για πρώτη φορά να διεισδύσω από το χωριό Νεροτριβιά που βρίσκεται δίπλα στη Δάφνη. Έβαλα σαν checkpoint το εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου. Αρχικά η διαδρομή ήταν βατή και με υπέροχη θέα στον Ευβοϊκό κόλπο.

3.JPG

Σύντομα έφτασα και σε πιο δύσκολα σημεία που το χειμώνα σίγουρα θα προβληματίσουν χωρίς MUD ελαστικό. Το Καντήλι γενικά δεν είναι για να παίζεις και το γνωρίζω καλά πολλά χρόνια.

4.JPG

Κάποια στιγμή έφτασα σε κάτι που δεν περίμενα να δω και κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ πρόσφατο. Βατός δρόμος όμοιος με εκείνους που ανοίγονται για ανεμογεννήτριες! Και εδώ ρε ξεφτίλες? Τι ετοιμάζετε πάλι?

6.JPG

Θαυμάστε θέα

5.JPG

Αυτό το κάδρο άξιζε δική του ξεχωριστή φωτογραφία πιστεύω.

7.JPG

Άφιξη στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου! Εξαιρετική τοποθεσία και για διανυκτέρευση.

8.JPG

Ολόκληρη η διαδρομή από τη Νεροτριβιά μέχρι το ξωκλήσι

Youtube Video

Από το ξωκλήσι συνέχισα ευθεία με στόχο να βγω στο άλλο ξωκλήσι της Παναγιάς. Ο δρόμος όμως από πολύ νωρίς είχε δυσκολίες και τελικά σε ένα σημείο είχε κρατήσει πολύ νερό και βαθειά λάσπη, σε φάση που μέχρι και με τη μηχανή να ήμουν και τακουνάτο ελαστικό, να μη το ρίσκαρα.

9.JPG

Ολόκληρη η διαδρομή εδώ μέχρι το σημείο που σταμάτησα κάτω από τη Γερακοφωλιά.

Youtube Video

Φυσικά επέστρεψα στο εκκλησάκι του Αγίου Αθανασίου και δοκίμασα έναν άλλο δρόμο που κινείται ψηλότερα στο βουνό και περνά από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος. Μετά από λίγα λεπτά συνάντησα κάτι που δεν πιστεύω ότι θα περίμενε κανείς να δει στο Καντήλι!😂

Που πας με Τέσλα στο Καντήλι..JPG

Εντάξει μέχρι εκεί ο δρόμος είναι οκ σε γενικές γραμμές, αλλά σίγουρα όχι για Tesla. Δηλαδή απόρησα. Λίγα μέτρα παραπέρα είχε σοβαρή ανηφοριά με βαθύ νεροφάγωμα και σταμάτησα και εγώ χωρίς να δοκιμάσω ανάβαση. Είπαμε με το Καντήλι δεν παίζουμε. Εν τω μεταξύ ίσως αργότερα να είναι πιο κομπλέ ο δρόμος, δε γνωρίζω γιατί δεν έχει τύχει να κάνω τη συγκεκριμένη διαδρομή. Δεν έδινα σοβαρές πιθανότητες.

Youtube Video

Επιστροφή στον Άγιο Αθανάσιο και συνέχεια της χωμάτινης διαδρομής μέχρι που έφτασα στον Άγιο, στο κλασσικό διάσελο με τις ταβέρνες. Στη μικρογραφία του βίντεο μπορείτε να διακρίνετε ένα γουρούνι από τα κάμποσα που πέτυχα στο βουνό.

Youtube Video

Από τον Άγιο συνέχισα τη διαδρομή μέχρι το Προκόπι. Συνάντησα τους κλασσικούς προσκυνητές που χαροπαλεύουν περπατώντας στην άκρη του δρόμου!

10.JPG

Από το Προκόπι έφτασα στη Λίμνη και ξεκίνησα να ανεβαίνω τον κεντρικό παραλιακό δρόμο για Λουτρά Αιδηψού όπου συνάντησα τοίχο!

11.JPG

Μέχρι αυτό το σημείο δεν υπάρχει καμία ενημερωτική ταμπέλα. Όπως δεν υπήρχε και πριν 8 μήνες που ήρθα. Θεωρούσα όμως πως τόσο καιρό αργότερα θα έχει φτιαχτεί ο δρόμος γιατί μιλάμε για τον ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΡΟΜΟ ΛΙΜΝΗΣ-ΑΙΔΗΨΟΥ!!!! Ας αφήσουμε στην άκρη το γεγονός ότι οκ υπάρχουν καθυστερήσεις για τον χ-ψ λόγο (που δεν τους δέχομαι για μια κεντρική αρτηρία των πιο κοσμοπολίτικων χωριών της δυτικής Εύβοιας), πόσο κοστίζει μια ταμπέλα ρε απατεώνες να ενημερώνει τον κόσμο που ανεβαίνει από τον Άγιο να μη φτάσει στη Λίμνη και ανέβει τζάμπα στον κλειστό δρόμο αλλά να συνεχίσει ευθεία πάνω για Ιστιαία?

Για να καταλάβετε για τι τριμπούρδελο κράτος και περιφέρεια μιλάμε, υπάρχει μια παράκαμψη από την οποία με έστειλε το google maps η οποία ανεβαίνει από τις Ροβιές και συναντά πολύ μετά τον δρόμο για Ιστιαία. Ούτε εκεί υπήρχε ταμπέλα ότι μπορεί κανείς να πάει προς Ιστιαία-Αιδηψό. Δηλαδή ξεκινά η τουριστική σεζόν και ο κεντρικός δρόμος είναι κλειστός αλλά και ταμπέλες για το ότι είναι κλειστός δεν υπάρχουν!!! Καλά θα πάει αυτό το καλοκαίρι.

Τέλος πάντων με τα πολλά έφτασα στον Άγιο Γεώργιο και τον Κάβο. Τα χρώματα εκπληκτικά, ο καιρός υποδειγματικός!!!

12.JPG

Αυτό εδώ το σημείο πάντα με τραβούσε για κάποιο λόγο. Στα Λιχαδονήσια που βλέπετε απέναντι έχω βρεθεί και για ψάρεμα με σκάφος στο παρελθόν, αλλά και με το κλασσικό καραβάκι που μεταφέρει κόσμο στα μπιτσόμπαρα τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιστέψτε με, αυτό που θα δείτε δεν έχει καμία επαφή με τον χαμό του καλοκαιριού!

13.JPG

Για να έχετε μια πιο καλή εικόνα δείτε τα Λιχαδονήσια στον χάρτη. Στόχος μου ήταν να περιπλανηθώ σε κάποια σημεία ενδιαφέροντος με κατάληξη στη Στρογγυλή.

map.JPG

Έτοιμος για αναχώρηση!

14.JPG

Πλησιάζοντας το 1ο νησάκι που ονομάζεται Μονολιά και διακρίνεται και το κλασσικό μπιτσόμπαρο που λειτουργεί αργότερα.

15.JPG

Παρακάμπτοντας τη Μονολιά από αριστερά.

16.JPG

Από την πίσω πλευρά της Μονολιάς. Διακρίνεται ένα στενό πέρασμα. Από την αριστερή πλευρά ξεκινάνε τα Νησιά Λιχάδας όπως αναφέρονται στους χάρτες. Έχει επικρατήσει βέβαια όλα μαζί, συμπεριλαμβανομένης της Μονολιάς και της Στρογγυλής να ονομάζονται Λιχαδονήσια.

17.JPG

Από την πίσω πλευρά της Μονολιάς υπάρχουν κάποια παλιά κτίσματα, το ένα μάλιστα δίπατο!

18.JPG

Ακόμη ένα που δείχνει να χρησιμοποιείται το καλοκαίρι ίσως.

19.JPG

Παραδόξως τα καραβάκια φέρνουν κόσμο ακόμη και τον Μάιο. Δεν το γνώριζα! Λίγος κόσμος βέβαια.

20.JPG

Λέγονται και ως οι Σεϋχέλλες της Ελλάδας. Εντάξει αν εξαιρέσεις τους φοίνικες και τους αιχμηρούς βράχους που δεν υπάρχουν εδώ, παραμένουν ένα εξωτικό, για τα ελληνικά δεδομένα, τοπίο!

21.JPG

Συνέχεια από το στενό πέρασμα και κίνηση προς την κάτω πλευρά των νησιών.

23.JPG

24.JPG

Διακρίνεται η Στρογγυλή στο βάθος. Θα κάνω μια παράκαμψη όμως στα αριστερά για ακόμη μια εξωτική παραλία.

25.JPG

Τα νερά είναι πράγματι φανταστικά. Μοναδικές εικόνες και φυσικά αυτήν την εποχή χωρίς κόσμο.

26.JPG

Πολλές μικρές Μέδουσες όμως.

27.JPG

Θαυμάστε εικόνες!

29.JPG

Συνέχεια της βόλτας προς τη Στρογγυλή.

30.JPG

Η περιοχή είναι γεμάτη γλάρους και πάντα με γοήτευε ο τρόπος που ατενίζουν τη θάλασσα αγέρωχοι πάνω στους βράχους.

31.JPG

Πολλές φορές τους ζήλεψα με την καλή έννοια, δεν το κρύβω...

32.JPG

Πλησιάζω το τελευταίο Λιχαδονήσι. Από εκεί και μετά θα βγω σε ένα πιο ανοιχτό κομμάτι. Ο καιρός έρχεται από αριστερά και μέχρι στιγμής προστατεύομαι από τα νησιά. Είμαι περίεργος για το πως θα συμπεριφερθεί το καγιάκ.

33.JPG

Έχοντας βγει σε πιο ανοιχτά νερά, κάτι που φαίνεται έντονα συγκριτικά με την προηγούμενη φωτογραφία. Πάω μια χαρά και αρκετά σβέλτα.

34.JPG

Λίγα μέτρα απομένουν από τη Στρογγυλή η οποία έχει και έναν φάρο στην κορυφή της. Δεν τον είχα προσέξει ποτέ ή δε θυμάμαι γιατί έχουν περάσει και σχεδόν 20 χρόνια από την τελευταία φορά που την πλησίασα.

35.JPG

Ένα εικονοστάσι πάνω στο νησάκι. Από εδώ φαίνεται αρκετή η απόσταση σε ευθεία γραμμή μέχρι τον Κάβο.

36.JPG

Ούτε δεσίματα ούτε τίποτα, απλά το παίρνεις στα χέρια και το βγάζεις.

37.JPG

Περιπλανήθηκα λίγο στο νησί και βρήκα ένα καλά κρυμμένο εκκλησάκι. Λόγω πυκνής βλάστησης δε φαίνεται καθόλου.

38.JPG

Προσπάθησα να φτάσω στον φάρο από εκεί που βρισκόμουν αλλά δεν ήταν εφικτό. Μονοπάτι δε βρήκα, η βλάστηση ήταν φουλ πυκνή και με μαγιώ και παντόφλες δεν έπαιζε να περάσω. Ίσως από την άλλη πλευρά να υπήρχε μονοπάτι αλλά βαρέθηκα να πάω. Συνάντησα πολλά τείχη με πολεμίστρες. Δε βρήκα πληροφορίες αλλά ίσως υπήρχε κάποιο καστρομονάστηρο πάνω στο νησί. Γιατί τα περισσότερα βρίσκονταν πέριξ της εκκλησίας.

39.JPG

Στην επιστροφή επέλεξα να πάω σε ευθεία γραμμή μέχρι τον Κάβο από τη δεξια πλευρά των νησιών έτσι όπως τα κοιτούσα. Προηγουμένως είχα έρθει από την αριστερή πλευρά και κινήθηκα σε ήρεμα νερά εκτός από το ανοιχτό κομμάτι μέχρι τη Στρογγυλή. Τώρα ήταν ευκαιρία να δοκιμάσω τη δύσκολη πλευρά που χτυπούσε ο καιρός από τα δεξιά και είχε σηκώσει λίγο κυματάκι.

40.JPG

Σε 40 λεπτά διένυσα ολόκληρη την απόσταση από τη Στρογγυλή μέχρι τον Κάβο και αρκετά απροβλημάτιστα θα έλεγα. Ήταν ένα καλό τεστ. Στη λίμνη του Λάδωνα είχα ζοριστεί σε κάποια σημεία γιατί είχε πολύ αέρα. Μου φαίνεται επίσης πως στο γλυκό νερό δεν τσουλάς τόσο εύκολα ενώ στη θάλασσα έχεις καλύτερη ταχύτητα σε παρόμοιες συνθήκες. Δεν ξέρω ακόμα αν ισχύει ή αν είναι ιδέα μου. Θα τσεκάρω με το GPS κάποια στιγμή.

41.JPG

Μιας και είχε περισσέψει χρόνος συνέχισα χωμάτινα από τον Κάβο μέχρι τον Φάρο Βασιλίνας.

φαρος βασιλινας.JPG

Ιδού ο εντυπωσιακός φάρος.

43.JPG

Το τοπίο από την πλευρά του κατάφυτου όρους Ξεροσουβάλα και η συνέχεια της διαδρομής.

42.JPG

Από εκεί συνέχισα σε μια εκπληκτική διαδρομή που κινείται παράλληλα με τη θάλασσα σε κάποια σημεία

προς πορτο πευκο 1.JPG

προς πορτο πευκο 2.JPG

Μπαίνει στο πυκνό δάσος πεύκης της Ξεροσουβάλας

προς πορτο πευκο 3.JPG

Και καταλήγει στο Πόρτο Πεύκο παρακάμπτοντας τον Άγιο Γεώργιο, το Γρεγολίμανο και τα Γιάλτρα

προς πορτο πευκο 4.JPG

Από εκεί επέστρεψα πίσω γράφοντας συνολικά 550km τα οποία για εξόρμηση στην Εύβοια πιστέψτε με είναι πάρα πολλά λόγω του οδικού δικτύου της. Γύρισα πίσω γεμάτος από υπέροχες εικόνες και εμπειρίες οι οποίες είναι δύσκολο να αποτυπωθούν σε μερικές φωτογραφίες. Ακόμα και έτσι όμως πήρατε μια καλή γεύση από αυθεντικά Ευβοιώτικα τοπία!

Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!

1 Reply Last reply Reply Quote 12
      • C
        criuser last edited by

Η Εύβοια αν είχε ένα στοιχειώδη δρόμο, θα ήταν καλύτερη από την Χαλκιδική.

Αριστερά στην Ελλάδα 1917 - 2023
        πόσο κάνει βρε παιδιά ένας φορτιστής τελικά...

billy84 1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • L
          lap last edited by

Δεν ξέρω αυτό μου άρεσε περισσότερα από όλα! Ισως το υγρό στοιχείο αλλά ήταν το ωραιότερο οδοιπορικό

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

1 Reply Last reply Reply Quote 1
          • T
            tgd last edited by tgd

@billy84 said in Καντήλι- Λιχαδονήσια 18-5-2025:

μέχρι τη Μονή Γαλατάκη

Υπάρχει και στη Μονή Γαλατάκη τοιχογραφία με ζωδιακό! 🤠

Πάντως στον Αιδηψό-Λίμνη τον είχα περάσει 3 φορές σε 10 χρόνια. Από την εποχή που κατασκευάζονταν (είχε ακόμα σκαπτικά στην διαδρομή) μέχρι την τελευταία φορά (που ο δρόμος ήθελε πια συντήρηση) υπήρχαν προειδοποιητικές ταμπέλες "δρόμος υπό κατασκευή, διέρχεστε με δική σας ευθύνη".

1 Reply Last reply Reply Quote 1
            • gatoz
              gatoz last edited by gatoz

α ρε μπιλυ... μπραβο.
              αληθεια, ειχαν ξηλωσει το συρματοπλεγμα στον Αγιο Αθανασιο δεξια εκει που ειναι για τις ταρζανιες?
              το τεζλα ειναι ευκολο να φτασει εκειθε
              για ολους το λεω, αν πατε προκοπι, κανετε τον γυρο, τον κανονικο οχι το δικο μας, στην πλατεια και στη κατεβασια στο υψος του παρκιν εχει διξια ενα φαρδυ ασφαλτοστρωμενο. στριβετε εκει και θα γινει πολυ συντομα χωματινος αλλα παρα πολυ ευκολος, σαν προετοιμασμενος για ασφαλτος. ακολουθειτε τον βασικο αυτο χωματοδρομο που το ξαναλεω ειναι και γαμω, δεν ξεστρατιζετε σε δρομακια γιατι θα μπλεξετε, και θα φτασετε σε μια διασταυρωση με χειροποιητη ταμπελα για την 'Παναγια'
              αν εχετε βιταρα στριβετε προς τα εκει, αλλιως απλα αφηστε το αμαξι οπως το τεζλα. οταν γυρισετε, σε 1km ειναι η Μεταμορφωση Σωτηρος, επισης ωραιο για επισκεψη και @billy84 το καλυτερο μερος για υπνο εκει.
              με πολυ λιγο περπατημα μπορειτε να κατεβειτε το πανεμορφο πραγματικα ξωκλησσι της Παναγιας που βρισκετε σε τρομερη τοποθεσια μεσα στο πρασινο.
              οι βιταραιοι που εχετε στριψει προς τα εκει, εχει μια διασταυρωση προς τα δεξια, μην πατε, εχει φυτρωσει ο δρομος

προς ιλια ειναι ντροπη να ειναι κλειστος ο δρομςο τοσο καιρο και χωρις ταμπελες. τα λιχαδονησια και γενικα η ευβοια προς τα εκει, δεν με τρελαινει, αντε μεχρι τελεθριο ειναι στα λάικ μου, μετα οχι
              μπιλυ για ανεβασμα προς καντηλι απο τα πολιτικα, ο καλυτερος δρομος, που ομως δεν περνας με το κιου-κιου, ειναι απο το σχολειο των πολιτικων, συνεχιζοντας απο το ξεκινημα για το μονοπατι της Ηρους, να πας διπλα στο ρεμα των πολιτικων και να ανεβεις απο εκειθε στον Αγιο Γεωργιο. απο τη δαφνη ειναι ευκολοι οι δρομοι αλλα εχουν πολυ σκονη.
              η δρομαρα που συναντησες, ειναι μαλλον ο δρομος που παει στο ελικοδρομιο που για να γινει εκει υποψιαζομαι και εχω γαμωφτερωτες.
              τα δρομακια τα κοντινα, οχι απο κυκλο απο Μεταμόρφωση προς/απο την Παναγια εχουν κλεισει απο τη μια, δεν περνας ουτε με γκρειντερ, βασικα εχει φυτρωσει αν και ειχα κατεβασει και εγω καμποσους κορμους, βγηκαν και αλλοι. να δω τι θα κανουνε σε πριπτωση φωτιας ετσι παρατημενο που το εχουν και περιμενουν απο οποιον περναει να το καθαριζει.

#milf-a-man

1 Reply Last reply Reply Quote 2
              • billy84
                billy84 @criuser last edited by

@criuser said in Καντήλι- Λιχαδονήσια 18-5-2025:

Η Εύβοια αν είχε ένα στοιχειώδη δρόμο, θα ήταν καλύτερη από την Χαλκιδική.

Επειδή έχω χτενίσει και τα δύο μέρη, δεν υπάρχει καμία Χαλκιδική μπροστά στην Εύβοια ακόμη και χωρίς δρόμους. Μόνο η χερσόνησος του Άθωνα μπορεί να συγκριθεί. Φυσικά είναι και θέμα γούστου αλλά και ηλικίας, ο πιτσιρικάς τι να πάει να κάνει στην Εύβοια? Αν το δούμε φυσιολατρικά και ιστορικά πάντως δεν υπάρχει επαφή, η Εύβοια είναι TOP!

Κύριοι σας ευχαριστώ όλους!

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                • First post
                  Last post
                • 1 / 1
                • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                  • ΕΛΛΑΔΑ
                  • ΚΟΣΜΟΣ
                  • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                  • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                  • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
                • ΔΟΚΙΜΕΣ