Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    Πίνδος- Συρράκο- Καλαρρύτες 4-5-2025
    1. Home
    2. Εκτός Δρόμου
    3. Πίνδος- Συρράκο- Καλαρρύτες 4-5-2025
    • 1 / 1
    Εκτός Δρόμου
    7
    15
    616
    Loading More Posts
    • Oldest to Newest
    • Newest to Oldest
    • Most Votes
    Reply
    • Reply as topic
    Log in to reply
    This topic has been deleted. Only users with topic management privileges can see it.
    • billy84
      billy84 last edited by

Εδώ και αρκετά χρόνια, με το που μπει ο Μάιος πάντα προσπαθώ να πραγματοποιήσω μια μονοήμερη εξόρμηση στην Πίνδο. Πάντα έχω διάφορους ανοιχτούς λογαριασμούς. Κάποιο μονοπάτι, κάποια κορυφή, κάποιες χωμάτινες διαδρομές.

Το μονοπάτι που συνδέει το Συρράκο με τους Καλαρρύτες ήταν πάντα μέσα στο bucket list μου και είχε έρθει η ώρα να το περπατήσω.

Η διαδρομή γνωστή, Αθήνα- Μουζάκι- Πύλη- Ελάτη- Μπάρος- Καλαρρύτες.

Λίγο μετά την Πύρρα.

1.JPG

Το όρος Αυγό Τρικάλων απέναντι.

2.JPG

Κλασσικό σημείο της διαδρομής, ο ναός του Αγίου Νικολάου μέσα στο βράχο.

3.JPG

Ανάβαση προς το πέρασμα του Μπάρου.

4.JPG

Να σημειωθεί πως ο Μπάρος είναι ουσιαστικά κάποιος από τους ορεινούς όγκους της προηγούμενης φωτογραφίας. Έτσι πήρε και το όνομά της ολόκληρη η ορεινή διαδρομή. Είναι ο υψηλότερος ασφαλτοστρωμένος δρόμος της Ελλάδας και διασχίζει το όρος Κακαρδίτσα και προς το τέλος πιάνει και λίγο Λάκμο.

Youtube Video

Άφιξη στους Καλαρρύτες σε υψόμετρο 1.150m.

5.JPG

Απέναντι τα Τζουμέρκα. Πολλές φορές εντελώς λανθασμένα συγχέονται με την Κακαρδίτσα. Δηλαδή όλος αυτός ο ορεινός όγκος από πολλούς θεωρείται Τζουμέρκα και είναι λάθος. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές οροσειρές μάλιστα.

6.JPG

Από την πίσω πλευρά διακρίνεται η συνέχεια της Κακαρδίτσας με νότια κατεύθυνση. Ακόμα θυμάμαι την εκπληκτική διάσχιση που πραγματοποίησα πέρισυ μέχρι το χωριό Νεράιδα. Σίγουρα τέτοια εποχή δε βγαίνει καθώς στα σκιερά είναι εμφανές μέχρι και από εδώ ότι θα υπάρχουν μεγάλες χιονούρες.

7.JPG

Στην είσοδο του χωριού ακολούθησα τον περιφερειακό δρόμο ο οποίος κινείται κυκλικά και πάει από την πίσω πλευρά όπου βρίσκεται και το ξακουστό μονοπάτι που καταλήγει στους Καλαρρύτες. Να σημειωθεί πως μέχρι τους Καλαρρύτες χρειάστηκα λίγο κάτω από 5 ώρες οδήγησης.

Youtube Video

Απέναντι το Συρράκο στις νότιες παρυφές του Λάκμου.

8.JPG

Στο τέλος του δρόμου από όπου ξεκινά το μονοπάτι.

9.JPG

Εντάξει σίγουρα γίνεται και σε λιγότερο χρόνο. Θα το δούμε στο τέλος.

10.JPG

Το μονοπάτι είναι καλοφτιαγμένο, θα έλεγα σε ευρωπαϊκά πρότυπα.

11.JPG

Βέβαια αυτές οι σιδεριές θα μπορούσαν να λείπουν. Δεν ταιριάζουν στο χώρο και εκτείνονται σε βάθος 1,5 χιλιομέτρου. Πολύ σίδερο, ακριβό κιόλας σε τόσο μεγάλο μέγεθος, χωρίς να προσφέρει επί της ουσίας τίποτα.

12.JPG

Το Συρράκο σε 1ο πλάνο.

13.JPG

Πολύ ωραίο πέρασμα.

14.JPG

15.JPG

Το μονοπάτι ξεκινά να κατεβαίνει.

16.JPG

Περνά από δάσος

17.JPG

18.JPG

19.JPG

Καταπληκτική θέα στο φαράγγι.

20.JPG

Εδώ είναι ένα απότομο σημείο και μόνο εδώ έχουν νόημα τα κάγκελα για τους αρχάριους κλπ.

21.JPG

Σούπερ πέρασμα!

22.JPG

Το εντυπωσιακότερο από όλα είναι ότι συνήθως τα φαράγγια σε τέτοια σημεία είναι απροσπέλαστα. Απορώ πως κατάφεραν οι πρώτοι να βρουν τα σωστά περάσματα και να δημιουργήσουν το μονοπάτι. Μεγάλοι μάγκες.

23.JPG

Κατεβαίνοντας προς την κοίτη του Καλαρρυτικού ποταμού.

25.JPG

Κοιτώντας ψηλά τα περάσματα δείχνουν ακόμα πιο εντυπωσιακά.

26.JPG

Άφιξη στο ποτάμι. Παραδεισένιο μέρος!

27.JPG

Αυτό το γεφυράκι θα με περάσει απέναντι από όπου θα συνεχίσω για Συρράκο.

28.JPG

Η ανάβαση για Συρράκο είναι πολύ απότομη και γενικά νιώθω κούραση. Δεν κοιμήθηκα και καλά το προηγούμενο βράδυ και ξύπνησα και στις 5 για να ξεκινήσω νωρίς. Όλα παίζουν το ρόλο τους.

29.JPG

Από αυτήν την πλευρά παρατηρώ πως το μονοπάτι έχει διατηρηθεί ατόφιο, όπως ήταν δηλαδή πριν 30-40 χρόνια. Χωρίς σιδεριές, χωρίς πρόσφατες πλάκες στο έδαφος.

30.JPG

31.JPG

Είναι ένα κλασσικό καλντερίμι.

32.JPG

Έφτασα αρκετά κουρασμένος. Δεν κράτησα πόση ώρα έκανα αλλά μόλις είδα τις ώρες των φωτογραφιών αναχώρησης και άφιξης κατάλαβα ότι απλώς λόγω της καλής βατότητας του μονοπατιού παραπήγα γρήγορα, πολύ ταχύτερα από έναν απλώς σβέλτο ρυθμό. 11.09 ξεκίνησα και 12.19 έφτασα στο τέλος του μονοπατιού με στάσεις για φωτογραφίες. Δηλαδή χονδρικά έκανα 1 ώρα από τη 1,5 που αναφέρει η πινακίδα. Για αυτό ένιωθα κουρασμένος και λαχάνιασα πέραν του αναμενομένου σε ορισμένα σημεία.

33.JPG

Το πολύ γραφικό Συρράκο. Έχω έρθει κάμποσες φορές τόσο εδώ όσο και στους Καλαρρύτες. Πάντα οδικώς. Πρώτη φορά περπάτησα το μονοπάτι και άξιζε 100% τον κόπο.

34.JPG

Κακαρδίτσα στο βάθος

35.JPG

Επιστροφή ξανά από το ίδιο μονοπάτι.

36.JPG

Ο μεγάλος Αντρέι Ταρκόφσκι θα ήταν περήφανος για αυτή τη φωτογραφία, είμαι βέβαιος. Και εγώ προς τιμήν του την τράβηξα, αυτός μου ήρθε στο μυαλό.

37.JPG

Από τον περιφερειακό των Καλαρρυτών ξεκινά ένας χωματόδρομος που κινείται βόρεια, περνά από κάποιες στάνες και συναντά τον κεντρικό χωματόδρομο που ξεκινά από το πέρασμα του Μπάρου και κινείται βόρεια προς τις ψηλότερες κορυφές του Λάκμου και προς τα χωριά από τη βόρεια πλευρά. Την έκανα πέρισυ αυτή τη διάσχιση του βουνού. Ήθελα να δοκιμάσω και αυτήν και να ολοκληρώσω μια κυκλική διαδρομή μέχρι τον Μπάρο.

Youtube Video

Η διαδρομή από νωρίς μου φάνηκε παρατημένη για χρόνια και δεν έδινα πολλές πιθανότητες να βγει στον κεντρικό χωματόδρομο.

39.JPG

Ήταν όμως φανταστική και άξιζε να προσπαθήσω να πάω μέχρι όσο πάει.

38.JPG

Τελικά έφτασα σε μια μεγάλη κατολίσθηση που ήθελε αρκετή ώρα δουλειάς για να περάσω.

40.JPG

Το γεγονός όμως ότι ήμουν ήδη πολύ μακριά και το ότι σχεδόν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις ο δρόμος θα είναι ακόμα χειρότερος μετά, με απέτρεψε από το να προσπαθήσω να ανοίξω πέρασμα. Βρισκόμουν και σχεδόν 6 ώρες από την Αθήνα μη ξεχνάμε.

41.JPG

Η όρεξη είχε ανοίξει και ήταν ένα καλό σημείο να αράξω.

42.JPG

Επιστρέφοντας βρήκα την ευκαιρία να αποτυπώσω τις πηγές του Καλαρρυτικού ποταμού οι οποίες βρίσκονται πάνω στο δρόμο και βγαίνουν μέσα από μια σπηλιά!

43.JPG

Εντελώς τυχαία παρατήρησα και το φεγγάρι ακριβώς από πάνω από μια κορυφή. Ούτε παραγγελιά να έκανα την εικόνα!

44.JPG

Από τον Μπάρο επέστρεψα ξανά προς τα πίσω με σκοπό να κάνω ακόμα μερικές χωμάτινες διαδρομές.

45.JPG

Κάτω από τη διασταύρωση για Γαρδίκι βρίσκεται η Γέφυρα Αλεξίου και ένας χωματόδρομος που καταλήγει μετά από αρκετά χιλιόμετρα στο Αρματολικό. Είναι ένας δρόμος που έχω κάνει αρκετές φορές στο παρελθόν.

46.JPG

Ποτέ όμως δεν είχα πάει από την πάνω πλευρά που υπάρχει ένας παράλληλος χωματόδρομος ο οποίος καταλήγει επίσης στο Αρματολικό. Τώρα ήταν η ευκαιρία μου. Από τη Γέφυρα Αλεξίου συνέχισα για λίγο τον κεντρικό δρόμο και μπήκα δεξιά σε άλλο χωματόδρομο που με ανέβασε ψηλά στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας.

Youtube Video

Ξωκλήσι Αγίας Μαρίνας. Βρίσκομαι σε ένα βουνό που κάποτε παραλίγο να με κρατήσει για πάντα κοντά του. Ονομάζεται Δοκίμι Παχτουρίου, αν πληκτρολογήσετε στο google αυτό το όνομα θα σας εμφανίσει και την μεγάλη περιπέτεια που πέρασα εκεί.

47.JPG

Απέναντι βρίσκεται κάποιος ορεινός όγκος του Αυγού αλλά δε μπορώ να καταλάβω ποιος ακριβώς είναι. Πιθανολογώ ότι είναι η Τσούκα με υψόμετρο 1727m.

48.JPG

Από την Αγία Μαρίνα συνέχισα τη χωμάτινη διαδρομή που κινείται παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο. Σύντομα κατάλαβα πως είναι εντελώς παρατημένος ο δρόμος και δείχνει να μη χρησιμοποιείται καθόλου. Πέρασα μερικά δύσκολα σημεία αλλά η ώρα ήταν περασμένη και δε σήκωνε το παραμικρό ρίσκο. Επέστρεψα προς την Αγία Μαρίνα και τον οικισμό Παλαιοχώρι και κατέβηκα προς τον κεντρικό δρόμο.

49.JPG

Γνήσια εικόνα κεντρικής Πίνδου!

50.JPG

Άφιξη στο Αρματολικό

51.JPG

Επιστροφή αυτή τη φορά από Μεσοχώρα και Στουρναραίικα, για να αλλάξω και λίγο παραστάσεις!

52.JPG

Τα τοπία δεν επιδέχονται κριτικής φυσικά, ούτε και οι εμπειρίες που αποκτά κανείς στην Πίνδο. Ένας σημαντικός παράγοντας όμως είναι και το πήγαινε-έλα. Εκεί χρειάζεσαι ένα όχημα το οποίο να ευχαριστιέσαι οδηγικά. Γιατί αν βαριέσαι στη διαδρομή, δε θα μπορέσει ποτέ να σε κρατήσει ακόμη και το τοπίο της Πίνδου. Θα πας μια φορά, θα απηυδήσεις και δε θα ξαναπάς ποτέ. Με το Qashqai θα μπορούσα να πηγαίνω κάθε Κυριακή χωρίς να κουράζομαι είτε σωματικά είτε ψυχολογικά!

Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!

C K 2 Replies Last reply Reply Quote 16
      • piliourits
        piliourits last edited by piliourits

Πολύ ωραία εκδρομή, και μέρη που αξίζουν για τις καλοκαιρινές διακοπές των υπολοίπων, έστω μέσω ασφάλτου.
        Αν θα μπορούσα να έχω μια μόνιμη επαγγελματική δραστηριότητα κάπου σ αυτά τα μέρη, θα το σκεφτόμουν για μόνιμη εγκατάσταση, παρά τον βαρύ χειμώνα.

Mountains all around me, reaching out to heaven...

1 Reply Last reply Reply Quote 1
        • L
          lap last edited by lap

Γενικά η ήπειρος και η Πινδος είναι σαν μια άλλη χώρα. Δεν ξέρω έχει και άλλη πανίδα πανω στα βουνά. Όλα διαφορετικά είναι από την υπόλοιπη Ελλάδα.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

• C
            civil357 @billy84 last edited by civil357

@billy84 said in Πίνδος- Συρράκο- Καλαρρύτες 4-5-2025:

Πολλές φορές εντελώς λανθασμένα συγχέονται με την Κακαρδίτσα. Δηλαδή όλος αυτός ο ορεινός όγκος από πολλούς θεωρείται Τζουμέρκα και είναι λάθος. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές οροσειρές μάλιστα.

Εδώ έχουμε μία μικρή ( πλήρως ανούσια βέβαια στην πράξη ) , διαφωνία.

Ναι χαρτογραφικά , μοιάζουν δύο ξεχωριστές οροσειρές. Αλλά , τα τοπωνύμια, δε δίνονται κατά ανάγκη από τη μορφολογία μίας περιοχής αλλά διαχρονικά από τους ντόπιους. Κοινώς , από ποιοι χωριανοί , βόσκουν τα ζωντανά τους στο συγκεκριμένο βουνό. Από τη μεριά του Αράχθου , το βουνό το "εκμεταλλεύονταν" , κυρίως οι Μελλισουργοί και το Ματσούκι και από τον Αχελώο , η Νεράιδα και τα διπλανά χωριά. Όλοι αυτοί , τον ευρύτερο "τόπο" τον αποκαλούν Τζουμέρκο. Κάπως έτσι όταν και ορίστηκαν τα όρια των κοινοτήτων (προπολεμικά) , τα όρη ονομάστηκαν γενικά Αθαμανικά Όρη. Παρόμοια το Κάμενικ στο Γράμμο και πολλές άλλες κορυφές της Πίνδου. Το διαβάζω κατά καιρούς σε εξορμήσεις ορειβατών τον διαχωρισμό, ίσως έχουν δίκιο και ίσως περάσει με τον καιρό και στις νέες γενιές των "ντόπιων" η αλλαγή, αλλά δεν υπάρχει και κανένας μόνιμος βέβαια σχεδόν πια.

Και μία "εξυπναδίστικη" πληροφορία, το Ματσούκι , είναι το νοτιότερο χωριό σε όλα τα Βαλκάνια της εξάπλωσης των βλαχοφώνων. Για κάποιο άγνωστο λόγο , δεν πέρασε η εξάπλωσή τους ποτέ τον Καλαρρύτικο ποταμό! Αναφέρονται και μετακινούμενοι βλάχοι σε βουνά της Στερεάς , αλλά εγώ μιλάω για μόνιμο οικισμό με αμιγώς βλαχόφωνο πληθυσμό.

@piliourits said in Πίνδος- Συρράκο- Καλαρρύτες 4-5-2025:

Αν θα μπορούσα να έχω μια μόνιμη επαγγελματική δραστηριότητα κάπου σ αυτά τα μέρη, θα το σκεφτόμουν για μόνιμη εγκατάσταση,

Ο ξενώνας στο Συρράκο είναι κοινοτικός , κατά καιρούς βγαίνει σε δημοπρασία, ήταν για καιρό κλειστός , άνοιξε σχετικά πρόσφατα πάλι. Έχε το νού σου! Το καλό είναι ότι πλέον ο Δήμος Β.Τζουμέρκων είναι πολύ δραστήριος στο θέμα τουρισμού και κρατάει το δρόμο όσο μπορεί ανοικτό το χειμώνα. Αλλά δε σώζεσαι μόνο με τον τουρισμό, τα χωριά θα εξακολουθήσουν να είναι προορισμοί (κυριώς ντόπιων) για λίγες μέρες ησυχίας (λογικό κιόλας).

Μέχρι το 94 ( αν δεν απατώμαι) , τα δύο χωριά ήταν σχεδόν φαντάσματα. Αργοσβήνανε , ο δρόμος ήταν μαρτύριο , σπαστήρι κανονικό, ήθελες ώρες να προσεγγίσεις από την Πράμαντα. Ο Μπάρος ήταν στα όρια της βλαχόστρατας. Τότε (επιμένω αν θυμάμαι καλά), στα Ιωάννινα έγινε σύνοδος της Ε.Ε. και ο μύθος λέει ότι επίσημοι επισκέφθηκαν την περιοχή με ελικόπτερο , προκειμένου να αναδειχθούν οι ανισότητες της Ένωσης. Σε λίγο καιρό ο δρόμος φτιάχθηκε (εδώ είναι αλήθεια) και σιγά σιγά η περιοχή έγινε γνωστή. Μύθος (μάλλον) με κάποιες αλήθειες , θα ρωτήσω για περισσότερες αλήθειες.

billy84 1 Reply Last reply Reply Quote 6
            • L
              lap last edited by lap

Επισήμως η ήπειρος επι πολλά χρόνια ήταν η φτωχότερη περιφέρεια της Ευρώπης. Αυτό όντως ήταν γραμμένο στις ευρωπαϊκές αναφορές. Τώρα το τι έγινε και τι είδαν ...δεν έχω ιδέα.

ΔΕΝ ΕΧΩ ΟΞΥΓΟΝΟ

1 Reply Last reply Reply Quote 0
              • billy84
                billy84 @civil357 last edited by

@civil357 said in Πίνδος- Συρράκο- Καλαρρύτες 4-5-2025:

Πολλές φορές εντελώς λανθασμένα συγχέονται με την Κακαρδίτσα. Δηλαδή όλος αυτός ο ορεινός όγκος από πολλούς θεωρείται Τζουμέρκα και είναι λάθος. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές οροσειρές μάλιστα.

Εδώ έχουμε μία μικρή ( πλήρως ανούσια βέβαια στην πράξη ) , διαφωνία.

Ναι χαρτογραφικά , μοιάζουν δύο ξεχωριστές οροσειρές. Αλλά , τα τοπωνύμια, δε δίνονται κατά ανάγκη από τη μορφολογία μίας περιοχής αλλά διαχρονικά από τους ντόπιους. Κοινώς , από ποιοι χωριανοί , βόσκουν τα ζωντανά τους στο συγκεκριμένο βουνό. Από τη μεριά του Αράχθου , το βουνό το "εκμεταλλεύονταν" , κυρίως οι Μελλισουργοί και το Ματσούκι και από τον Αχελώο , η Νεράιδα και τα διπλανά χωριά. Όλοι αυτοί , τον ευρύτερο "τόπο" τον αποκαλούν Τζουμέρκο. Κάπως έτσι όταν και ορίστηκαν τα όρια των κοινοτήτων (προπολεμικά) , τα όρη ονομάστηκαν γενικά Αθαμανικά Όρη. Παρόμοια το Κάμενικ στο Γράμμο και πολλές άλλες κορυφές της Πίνδου. Το διαβάζω κατά καιρούς σε εξορμήσεις ορειβατών τον διαχωρισμό, ίσως έχουν δίκιο και ίσως περάσει με τον καιρό και στις νέες γενιές των "ντόπιων" η αλλαγή, αλλά δεν υπάρχει και κανένας μόνιμος βέβαια σχεδόν πια.

Και μία "εξυπναδίστικη" πληροφορία, το Ματσούκι , είναι το νοτιότερο χωριό σε όλα τα Βαλκάνια της εξάπλωσης των βλαχοφώνων. Για κάποιο άγνωστο λόγο , δεν πέρασε η εξάπλωσή τους ποτέ τον Καλαρρύτικο ποταμό! Αναφέρονται και μετακινούμενοι βλάχοι σε βουνά της Στερεάς , αλλά εγώ μιλάω για μόνιμο οικισμό με αμιγώς βλαχόφωνο πληθυσμό.

@piliourits said in Πίνδος- Συρράκο- Καλαρρύτες 4-5-2025:

Αν θα μπορούσα να έχω μια μόνιμη επαγγελματική δραστηριότητα κάπου σ αυτά τα μέρη, θα το σκεφτόμουν για μόνιμη εγκατάσταση,

Ο ξενώνας στο Συρράκο είναι κοινοτικός , κατά καιρούς βγαίνει σε δημοπρασία, ήταν για καιρό κλειστός , άνοιξε σχετικά πρόσφατα πάλι. Έχε το νού σου! Το καλό είναι ότι πλέον ο Δήμος Β.Τζουμέρκων είναι πολύ δραστήριος στο θέμα τουρισμού και κρατάει το δρόμο όσο μπορεί ανοικτό το χειμώνα. Αλλά δε σώζεσαι μόνο με τον τουρισμό, τα χωριά θα εξακολουθήσουν να είναι προορισμοί (κυριώς ντόπιων) για λίγες μέρες ησυχίας (λογικό κιόλας).

Μέχρι το 94 ( αν δεν απατώμαι) , τα δύο χωριά ήταν σχεδόν φαντάσματα. Αργοσβήνανε , ο δρόμος ήταν μαρτύριο , σπαστήρι κανονικό, ήθελες ώρες να προσεγγίσεις από την Πράμαντα. Ο Μπάρος ήταν στα όρια της βλαχόστρατας. Τότε (επιμένω αν θυμάμαι καλά), στα Ιωάννινα έγινε σύνοδος της Ε.Ε. και ο μύθος λέει ότι επίσημοι επισκέφθηκαν την περιοχή με ελικόπτερο , προκειμένου να αναδειχθούν οι ανισότητες της Ένωσης. Σε λίγο καιρό ο δρόμος φτιάχθηκε (εδώ είναι αλήθεια) και σιγά σιγά η περιοχή έγινε γνωστή. Μύθος (μάλλον) με κάποιες αλήθειες , θα ρωτήσω για περισσότερες αλήθειες.

Νομίζω πως το σωστότερο ίσως θα ήταν να χωρίζονται σε Ανατολικά και Δυτικά Αθαμανικά Όρη. Η Κακαρδίτσα δε γνωρίζω πως προέκυψε σαν ονομασία.

Φυσικά δεν τίθεται κανένα θέμα διαφωνίας ή συμφωνίας. Όπως έχω αναφέρει ξανά, τοποθετούμαι βάσει της επίσημης λίστας του Νίκου Νέζη η οποία εκδόθηκε το 2010 από την Ε.Ο.Ο.Α. Φυσικά δεν είναι υποχρεωτικό για οποιονδήποτε να τη θεωρεί θέσφατο, υπό την έννοια ότι εκδόθηκε από την ομοσπονδία ορειβασίας και αναρρίχησης. Είναι ας το πούμε κάπως πιο εξειδικευμένη και μπορείς να πεις οτι απευθύνεται και σε συγκεκριμένο κοινό. Σωστά λες ότι αν πας σε έναν ντόπιο και του πεις ''κοίτα εδώ δεν είμαστε Τζουμέρκα είμαστε στην Κακαρδίτσα'' μπορεί και να σε κράξει ξέρω γω😂

Να τονίσω βέβαια πως τον κύριο αυτόν που εξέδωσε το τρίτομο βιβλίο του μέσω της ομοσπονδίας δεν τον γνωρίζω προσωπικά και ούτε έχω αγοράσει καν αυτό το βιβλίο. Δε χρειάστηκε καθώς όλα τα βουνά και οι συντεταγμένες τους υπάρχουν δωρεάν στο pezoporia.gr https://www.pezoporia.gr/pez/vouna.asp?toggle=1 και αυτές ήταν που ακολούθησα στη δική μου πορεία προς τα 200 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Μη νομίζει κανείς ότι κάνω διαφήμιση!😁

Όσον αφορά για τη μόνιμη κατοικία σε αυτά τα χωριά, θεωρώ πως δεν είναι κάτι απλό αλλά σίγουρα για κάποιον συνειδητοποιημένο που έχει ιδέα πως είναι η ζωή εκεί, θα είναι σούπερ επιλογή. Ξένους πάντως τουρίστες πέτυχα στο μονοπάτι. Επίσης πέτυχα και Έλληνες και ζευγάρια που έμεναν στο Συρράκο. Για αρχές Μαϊου είναι μια χαρά για τέτοια κίνηση εκεί. Στο χωριό δεν πας για να βγάλεις πολλά λεφτά ούτως ή άλλως, έχεις ξεπεράσει αυτό το στάδιο αν πεις ότι πας να μείνεις εκεί.

1 Reply Last reply Reply Quote 2
                • gatoz
                  gatoz last edited by

αχ ρε μπιλυ
                  κανεις οτι δεν προφταινω φετος που δεν εχω χρονο ουτε για κλασιμο....

μαγευτικο ταξιδι προς τα εκει, καλο βεβαια ειναι να εχεις και μια διαμονη σε σκηνουλα τετοια εποχη που ειναι και γαμω να ξυπνησεις στο βουνο.... πχ να ξεκινησεις απογευματακι σαββατο και να κοιμηθεις στο δρομο προς το ματσουκι μετα τον μπαρο, εκει που εχει την ευθεια και χωρο και να γουσταρεις φρεσκαδα πρωινη
                  τα σιδερα στο μονοπατι παντως με εχουν σωσει κανοντας αναποδα το συρρακο-καλαρρυτες γιατι στη πλατεια ειχε πριν λιγα χρονια τσιπουρομεζεδες και μου φαινοταν μπερδεμενο πολυ μετα....χαχαχα, θυμαμαι αχνα τη γατα να μου βαζει τα χερια στα καγκελα να μην σωριαστω....οκ, σωριαστηκα μετα.
                  η μερια που πηγες στο χωμα στο μπαρο βγαινει, αλλα πραγματι μονος σου ηταν 1-2 ωρες δουλεια το μαζεμα της σαρας
                  στην Αγια Μαρινα επισης ειναι γαματα για κατασκηνωση
                  αχχχχ
                  χρονο.... θελω χρονο....

#milf-a-man

• piliourits
                    piliourits last edited by

Κατασκηνώσεις κι άλλα τέτοια απομεινάρια της Σοβιετίας να τα ξεχάσετε!
                    Να αγοράσετε κάνα εκτάριο στη Πίνδο, να βάλετε τροχοβίλα. 😊

Mountains all around me, reaching out to heaven...

• C
                      civil357 last edited by

Οι ντόπιοι κακαρδίτσα λένε το βουνό (συμφωνούμε) , όπως λένε καταραχιά , κρυάκουρα , στρογγούλα, αυτί και λοιπά. Αν ρωτήσεις έναν από τους μελλισουργούς από που είσαι γενικά θα σου πεί , από το Τζουμέρκο , αν τον ρωτήσεις που έχεις στάνη; (2-3 έμειναν βέβαια μετακινούμενοι) , θα σου πεί κάτω από την Κακαρδίτα , στο τάδε μέρος, πχ.

Μεγαλύτερο "πρόβλημα" έχει το κακόμοιρο το Περιστέρι. Κανείς μα κανείς δεν έχω ακούσει να το λέει Περιστέρι. Όλοι λένε τα τοπωνύμια των κορυφών και των λιβαδικών εκτάσεων. Αυτοί από το Χαλίκι , λένε γενικά είμαι από τον Άσπρο και έχω στάνη στη Βερλίγκα (πχ) και οι του Ανηλίου λένε είμαι από τα χωριά του Μετσόβου . Ίσως τα δύο χωριά με το ίδιο όνομα (μικρό και μεγάλο περιστέρι) να το λένε έτσι , αλλά από εκεί δε ξέρω κόσμο.

Στα του "διαχωρισμού" τις επίσημες ονομασίες των τοπωνυμίων καθώς και τα όρια των τοπικών κοινοτήτων για το κράτος , μπορείς να τις δεις, γενικά, στους παρακάτω χάρτες
                      https://maps.gov.gr/gis/map/ ,εδώ ζουμάροντας γράφει τα χονδρικά τοπωνύμια και το όρος.
                      https://gis.ktimanet.gr/gis/forestsuspension , εδώ φαίνονται τα όρια των ιστορικών κοινοτήτων, όπως διαμορφώθηκαν με Φεκ. Το γέλιο στην υπόθεση είναι να βλέπεις σήμερα τοπικούς προέδρους να αντιδικούν στο κτηματολόγιο για τα όρια της κοινότητας , ενώ πλέον η ιδιοκτησία είναι ενός κοινού Δήμου.

Στο συρράκο πρόλαβα καλά (ήταν μέχρι κάπου τέλη του 90, νομίζω) , τον φύλακα ως μία "μυθολογική" μορφή στα μάτια ενός παιδιού, (ήταν από τα επαγγελματικά μου όνειρα ως παιδί...). Το χωριό ερήμωνε πλήρως από τα τέλη καλοκαιριού. Σταδιακά , δουλεύει πλέον, ως τουριστικό μέρος τα Σκ. Προσωπικά δεν έχω καμία αυταπάτη για περαιτέρω "ανάπτυξη". Τουλάχιστον να έχει όποιος αποφασίσει το δύσκολο αυτό βήμα τις όποιες αναγκαίες υποδομές μπορεί να του δώσει ένας τόπος.

• K
                        Kagkelarios @billy84 last edited by

Απέναντι βρίσκεται κάποιος ορεινός όγκος του Αυγού αλλά δε μπορώ να καταλάβω ποιος ακριβώς είναι. Πιθανολογώ ότι είναι η Τσούκα με υψόμετρο 1727m

Καλησπέρα και μπράβο για την ωραία εκδρομή.
                        PeakLens μια δωρεάν εφαρμογή η οποία εμφανίζει ονόματα κορυφών και υψόμετρο.

• K
                          kostis20 last edited by

Φοβερή εκδρομή όπως παντα...
                          Και η επιστροφη πρέπει να ειναι ωραία πάντως μεσα απο τα τουνελ.
                          Απο γεφυρα κοράκου εχει περασει κανείς?

gatoz 1 Reply Last reply Reply Quote 1
                          • gatoz
                            gatoz @kostis20 last edited by

@kostis20 said in Πίνδος- Συρράκο- Καλαρρύτες 4-5-2025:

Φοβερή εκδρομή όπως παντα...
                            Και η επιστροφη πρέπει να ειναι ωραία πάντως μεσα απο τα τουνελ.
                            Απο γεφυρα κοράκου εχει περασει κανείς?

τώρα πχια ειναι για λοατκι....
                            την πρωτη φορα που περασα πριν 25 χρονια, μολις ειχανε ανοιξει τα τουνελ και ηταν μονο χωμα. και δεξια απο τη γεφυρα προς καρδιτσα δεν υπηρχε δρομος, μονο αριστερα προς τα τουνελ. και ο δρομος και τα τουνελ χωμα. ειχα κατεβει απο αστροχωρι. 2η μερα των Χριστογεννων με βροχα απιστευτη, μονος με ενα αθλιο χάιουντάι μάτριξ. στην αρχη νομισα οτι ηταν ορυχεια αλλα ειδα μεσα κατι σκυλια που ειχαν μπει για τη βροχη, μπηκα και εγω. καποια στιγμη τα περασα τα τουνελ χεσμενος μην μου ερθει το βουνο στο κεφαλι και εφτασα στη ξυλινη τη κωλογεφυριτσα που την ειχε καβαλησει το ποταμι. ευτυχως οχι πολυ. περασα αφηνωντας 4 απο τις γατοζωες. μετα στον επομενο χειμαρο που ειχε περασμα 'γκελεσταθη*' ημουνα εξαντλημενος, χωθηκα με φορα, μου πηρε τη μουρη και ακομη 2 ζωες αλλα πατησε κατω καπου το χάιουντάι και σωθκα.... μετα ανεβηκα μεχρι τη κορφη με χιονι και επεσα καρδιτσα που με περιμενε πελατης(!!!) να ξεκινησουμε το εργαστηριο του. τον ειδα, με ειδε, του ειπα απο που περασα, με λυπηθηκε και πηγα στο ξενοδοχειο για υπνο...
                            πλεον περνας αερα, μια φορα μονο μου εχει τυχει να κατεβασει πολυ νερο και να γλυψει τη κορακου.

*γκελεσταθης = υπουργος απο τη φωκιδα που ειχε υποσχεθει να προσπαθησει γεφυρες αλλα οταν βγηκε αντι για γεφυρα εριχνε τσιμεντα στη κοιτη και περναγες απο μεσα καθως λεφτα δεν....

#milf-a-man

1 Reply Last reply Reply Quote 3
                            • K
                              kostis20 last edited by

Απο τη Δεσφίνα συγκεκριμένα....
                              Χαχα ήμουν σιγουρος οτι ειχες περάσει.
                              Το καλοκαιρι πάω Τροβάτο!

gatoz 1 Reply Last reply Reply Quote 2
                              • gatoz
                                gatoz @kostis20 last edited by

@kostis20 said in Πίνδος- Συρράκο- Καλαρρύτες 4-5-2025:

Απο τη Δεσφίνα συγκεκριμένα....
                                Χαχα ήμουν σιγουρος οτι ειχες περάσει.
                                Το καλοκαιρι πάω Τροβάτο!

αγαπημενο βιταρομερος, ειναι αποκειθε ο αδελφος εν βουνώ πολυζος δ. του σ. με το 3d gv

#milf-a-man

1 Reply Last reply Reply Quote 0
                                • billy84
                                  billy84 last edited by

Γάτε είσαι τυχερός που πρόλαβες ατόφιες αυτές τις διαδρομές με χώμα. Θα ήταν μια περιπέτεια η διάσχισή τους. Έτσι και εγώ που βλέπω τα Άγραφα πλέον με άσφαλτο στο μεγαλύτερο μέρος τους, θυμάμαι που τα πρόλαβα φουλ χώμα. Ακόμα περισσότερο χαίρομαι που τα έχω καταγράψει όπως και όλα τα υπόλοιπα. Φαντάσου σε 20 χρόνια πως θα φαίνονται τέτοια βίντεο όταν θα υπάρχει άσφαλτος σε ακόμα περισσότερα μέρη.

Γέφυρα Κοράκου all time classic και γενικότερα αυτή η διαδρομή από Αργιθέα κλπ. Χρειάστηκε να την κάνω αρκετές φορές, δεν την πρόλαβα χώμα όμως. Σίγουρα θα ήταν ακόμα πιο ενδιαφέρουσα και άγρια ειδικά για μερικούς ανώμαλους που γουστάρουν μαζοχισμό! Ονόματα δε λέμε υπολήψεις δε θίγομεν!😂

Ωραία θα ήταν όπως είπες να φεύγω από Σάββατο και να κοιμάμαι κάπου έξω, θα το έχω υπόψιν όταν γίνω δημόσιος υπάλληλος! 😂 😂 😂 😂

@Kagkelarios σε ευχαριστώ φίλε μου, και το OsmAnd που δουλεύω τις έχει όλες τις κορυφές. Απλώς δεν είναι πάντα εύκολο όταν έχεις να κάνεις με περίεργη οπτική γωνία. Κατά πάσα πιθανότητα πάντως η συγκεκριμένη κορυφή του Αυγού είναι αυτή που είπα.

• First post
                                    Last post
                                  • 1 / 1
                                  • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
                                    • ΕΛΛΑΔΑ
                                    • ΚΟΣΜΟΣ
                                    • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
                                    • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
                                    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
                                  • ΔΟΚΙΜΕΣ
                                    • TEST