-
Ενάμισης χρόνος πέρασε από την τελευταία φορά που κατέβηκα στη Μάνη. Για σχεδόν 15 χρόνια, οι επισκέψεις μου στη χερσόνησο είναι πολύ συχνές, σίγουρα 2-3 το κάθε έτος. Πάντα προσπαθούσα τουλάχιστον μια φορά το χρόνο να κατεβαίνω αλλά αυτή τη φορά καθυστέρησα κάποιους μήνες.
Η Μάνη κάτι μου είχε δημιουργήσει μέσα μου από την 1η φορά που βρέθηκα εκεί. Δε μπόρεσα ποτέ να προσδιορίσω τι ακριβώς είναι αυτό. Κάποιοι μιλούν για έναν τόπο ''ενέργειας'', αλλά δεν πιστεύω σε αυτά. Ίσως με τράβηξαν τα άγονα τοπία και το άγριο ανάγλυφο σε συνδυασμό με τους αμέτρητους πύργους της. Ποιός ξέρει, ίσως αν τελικά μπορούσα να προσδιορίσω τι με τράβηξε σε αυτήν, στο τέλος να μη με τράβαγε.
Ο καιρός ήταν γενικά άστατος παντού την Κυριακή και τα περισσότερα χιλιόμετρα έγιναν σε βρεγμένο τερέν. Στη Μάνη ευτυχώς τα πάντα ήταν διαφορετικά.
Από την Αρεόπολη τράβηξα νότια τον κεντρικό δρόμο μέχρι τον οικισμό της Καφιόνας.
Από εκεί κατέβηκα στον όρμο Κακούρι γιατί δεν είχε τύχει να πάω ποτέ τόσα χρόνια.
Ενώ θα περίμενε κανείς κατεβαίνοντας να δει κάποιου τύπου παραλία, τελικά εξεπλάγην με την αγριάδα του όρμου. Παντού κοφτερά βράχια και κανένα ίχνος έστω και μιας μικρής παραλίας μερικών μέτρων. Δε θυμάμαι πότε το είδα αυτό τελευταία φορά.
Επόμενος προορισμός η παραλία Κάτω Μέζαπος.
Κλασσικά στην περιοχή κυριαρχεί το βότσαλο αλλά και τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά.
Επόμενος προορισμός το Κάστρο Τηγάνι το οποίο βρίσκεται στο άκρο της ομώνυμης χερσονήσου. Ένας σύντομος χωματόδρομος από το χωριό Αγία Κυριακή με οδήγησε σε ένα υποτυπώδες μικρό πάρκινγκ
Στο βάθος το Τηγάνι. Πολλά χρόνια ήθελα να βρω χρόνο και να έρθω να το περπατήσω. Τα ευρήματα από κοντά με εξέπληξαν ακόμα περισσότερο.
Διακρίνεται το Κάβο Γκρόσσο στο βάθος.
Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο. Από αυτήν την οπτική γωνία δε φαίνεται καλά το γιατί ονομάστηκε τηγάνι η χερσόνησος.
Βάσει των χρωμάτων που είδα, νομίζω ότι ήταν η καταλληλότερη εποχή για επίσκεψη στην τοποθεσία.
έχοντας μπει στη χερσόνησο πια.
Ένα από τα διάφορα μιτάτα που βρήκα στο δρόμο μου.
Το κάστρο φωνάζει από μακριά ότι πρόκειται για Βυζαντινό. Μάλιστα οι Οθωμανοί αργότερα πολλές φορές αντέγραψαν τους Βυζαντινούς για αυτό και μερικά κάστρα τους μοιάζουν αρκετά.
Πικραλίδα ή Ταράξακος. Θυμάμαι σαν παιδί τα άνθη του που πέταγαν στις γειτονιές της Αθήνας και τα ονομάζαμε Κλέφτες. Πράγματι έχει επικρατήσει και αυτή η ονομασία για το ίδιο το φυτό. Δεν περίμενα να το δω εδώ.
Η πρόσβαση στο κάστρο δεν είναι ιδιαίτερα απλή. Δηλαδή θεωρώ πως καλό θα ήταν να γίνεται με ορειβατικά παπούτσια. Βέβαια στο κάστρο έρχονται και αρκετοί καλοκαιρινοί τουρίστες και οι τραυματισμοί θα είναι μάλλον συχνό φαινόμενο. Εκείνη τη μέρα είδα με τα μάτια μου έναν που τσακίστηκε παρόλο που είχε και μπατόν μαζί του και φορούσε και ορειβατικά. Ήταν βέβαια και κάποιας ηλικίας αλλά το κακό δεν αργεί να γίνει.
Απαιτείται και ένα στοιχειώδες σκαρφάλωμα για να βρεθεί κανείς εντός.
Μόλις ανέβηκα διέκρινα ένα τριγωνομετρικό κολωνάκι. Η βλάστηση έχει πυκνώσει τόσο πολύ που μερικά κτίρια δεν προσεγγίζονται καν.
Το κάστρο χτίστηκε επί Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα. Έχει επικρατήσει να λέγεται και κάστρο Μαΐνης επειδή από πολλούς ταυτίζεται με το ιστορικό φράγκικο κάστρο της Μεγάλης Μαΐνης ή Grande Magne. Η Μεγάλη Μαΐνη κτίστηκε το 1248 από τον Γουλιέλμο Βιλεαρδουίνο.
Η ονομασία Μαΐνη είναι που έδωσε το όνομα «Μάνη» σε ολόκληρη την περιοχή.
Κάποια στιγμή σταμάτησα να δω το ύψος του γκρεμού και σε εκείνο το σημείο κολυμπούσε αμέριμνη μια μεγάλη χελώνα! Δεν ήξερα ότι υπάρχουν τόσο μεγάλες χελώνες τόσο νότια. Είχα υπόψιν ότι βρίσκονται περισσότερο στη δυτική πλευρά της χώρας. Δεν έχει και αμμώδεις παραλίες η Μάνη πλην του Μαρμαρίου αρκετά πιο νότια που θα μπορούσαν να γεννήσουν. Η περιοχή είναι γεμάτη βράχια και πέτρες. Περίεργο...
Πάρα πολλά χτίσματα σε όλη την έκταση του τηγανιού.
Το κυριότερο κτίσμα όμως είναι αυτό. Αρχαίος ναός, νεκροταφείο. Πολλοί κίονες και σκαλιστές πέτρες. Απολαύστε εικόνες Βυζαντινής εποχής!
Κομμάτι από το τείχος που διασώζεται σε σχετικά καλή κατάσταση. 1500 ετών και δίπλα στη θάλασσα μη ξεχνάμε...
Επέστρεψα στο αυτοκίνητο και συνέχισα για τη Μονή Αγήτριας που είχα βρεθεί 11 χρόνια νωρίτερα, περίπου ίδια εποχή.
Το μονοπάτι προς το μοναστήρι είναι εξαιρετικό.
Μονή Αγήτριας ή Οδηγήτριας απηχώντας τη Μονή Οδηγών της Κωνσταντινούπολης. Βυζαντινή εκκλησία χτισμένη τον 7ο αιώνα.
Δίπλα στο εκκλησάκι υπάρχουν εντυπωσιακές σπηλιές και κατακόρυφοι βράχοι.
Εντός της εκκλησίας σώζονται σε μέτρια εώς κακή κατάσταση Βυζαντινές αγιογραφίες.
Εντυπωσιακά τα σκαλιστά στις κολώνες.
Πολύ εντυπωσιακό και το γεγονός του πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία μέσα σε 10 χρόνια όμως. Μόλις είδα τις παλιές φωτό που είχα τραβήξει με μια Sony Cybershot πραγματικά έπαθα ένα μικρό σοκ.
2014 ψηφιακή μηχανή. Το μοναδικό θετικό είναι ότι πλέον δείχνει Vintage
. Σαν να πήγα πριν 35 χρόνια.
2025 κινητό
Από την Αγία Κυριακή συνέχισα χωμάτινα μέχρι το χωριό του Αγίου Αθανασίου.
Από εκεί βγήκα στην Κηπούλα και συνέχισα χωμάτινα μέχρι το Δρυ.
Συνεχίζοντας προς Γερολιμένα.
Νωρίτερα είχα κατέβει στην παραλία του Κάτω Μέζαπου. Είχε έρθει η ώρα να πάω και στην παραλία Κουρκού. Ένας εντυπωσιακός κυκλικός γκρεμός με μια μικρή παραλία πλάτους το πολύ 2 μέτρων η οποία βέβαια προσεγγίζεται κολυμπώντας ή με βάρκα. Η προβλήτα που σταμάτησα προσεγγίζεται κανονικά από οχήματα. Ήταν ένα ιδανικό σημείο για να αράξω και να τσιμπήσω κάτι πρόχειρο.
Στην αρχή νόμιζα πως είναι κάποια σπίτια του χωριού λίγο παραπέρα, τελικά είναι πολυτελείς βίλες για διακοπές.
Η εξόρμησή μου στη Μάνη είχε πρακτικά τελειώσει. Σκέφτηκα να ρίξω λίγο το καγιάκ και να πάω μέχρι τις σπηλιές αλλά είχε σηκώσει αέρα και ο καιρός έδειχνε γενικά να χαλάει. Το άφησα για κάποια επόμενη φορά, η περιοχή έχει τεράστιο ενδιαφέρον και δια της θαλάσσης.
Στην Τρίπολη έφαγα δυνατή μπόρα στην επιστροφή.
Από Κόρινθο και μετά ο καιρός ήταν σούπερ και είχα μια ωραία επιστροφή. Για τη Μάνη τι να λέμε, ούτε μια φορά δε με απογοήτευσε όλα αυτά τα χρόνια. Βέβαια δεν είμαι και αντικειμενικός ως προς αυτήν. Πάντα παίζει ρόλο όμως και τι ψάχνεις να κάνεις εκεί.
Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
@billy84 said in Μάνη- Κάστρο Τηγάνι- Μονή Αγήτριας 27-4-2025:
Μονή Αγήτριας
σου εχω πει οτι πας στα μερη μου? ε? διαρκως ομως?
αχαχαχαχα
περα απο το τηγανι που ειναι στα ορια του χωριου της μανας μου, εχεις βγαλει και φωτογραφια (!!!) το οικοπεδο στο δρυ που εχω γραψει στα παιδια μου.... αχαχαχαχα
ειναι αυτο το γωνιακο αριστερα με το χαμηλο τοιχακι, πισω απο τη κολωνα και μεχρι πανω...
α-π-ι-σ-τ-ε-υ-τ-ο
https://www.google.com/maps/@36.4886584,22.3716395,113m/data=!3m1!1e3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
(ειναι ακριβως στο κεντρο, στη γωνια... μαλιστα με εχει βοηθησει στο κτηματολογιο ο βρωμοστομος χαρης)
περι μονοπατιου για το τηγανι και για την Οδηγητρια, βασικα μπορεις να παρκαρεις και στο πλατωμα προς την Οδηγητρια αριστερα για να μην γρατζουνισεις αμαξι το καλοκαιρι που τα αγκαθια παιρνουν ολο το χωματοδρομο που παει μεχρι το πλατωμα που ξεκιναει το μονοπατι προς τηγανι, προσοχη μεγαλη στη διαδρομη προς τηγανι, παντα με κλειστα παπουτσια και μακρυ παντελονι, εχει πολλες οχιες.περι ονοματος
Η λ. Μάνη προέρχεται από το επίθετο μανός, άδεντρος τόπος. Το επίθετο μανή(γη), καθώς ουσιαστικοποιήθηκε με αναβιβασμό του τόνου, έδωσε τον τύπο Μάνη (δηλ. χώρα ξερή και άνυδρη). Ο βυζαντινός τύπος Μαΐνη προήλθε από την ανάπτυξη ενός ημίφωνου ι, δηλαδή Μάινη και ως λόγιος τύπος ,Μαΐνη. Οι τύποι αυτοί απαντούν στο Χρονικόν του Μορέως. Ο κάτοικος της Μάνης αρχικά λεγόταν Μαϊνώτης – Μανιάτης(Mainotti).
ΑρΕς
μην αρχισετε τα περι κληρονομιας, απο τη μάνα μου το βρηκα πραγματι, ειναι εντος σχεδιου και εντος παλαιου οικισμου (...απο το 1400μχ περιπου) 1500τμ μετρα περιπου και ο ενφια καθε χρονο ειναι 2.9 (ολογραφως δυο ευρω και ενενηντα λεπτα) που σημαινει υπαρχει για να θυμιζει την καταγωγη (50% της μανας μου καθοτι το αλλο 50% ηταν απο χανια ενω ο πατερας μου 100% απο ολυμπιες μανης), βασικα εχει μονο εξοδα και μηδεν εσοδα και φυσικα αξια... -
This post is deleted! -
@gatoz said in Μάνη- Κάστρο Τηγάνι- Μονή Αγήτριας 27-4-2025:
Μονή Αγήτριας
σου εχω πει οτι πας στα μερη μου? ε? διαρκως ομως?
αχαχαχαχα
περα απο το τηγανι που ειναι στα ορια του χωριου της μανας μου, εχεις βγαλει και φωτογραφια (!!!) το οικοπεδο στο δρυ που εχω γραψει στα παιδια μου.... αχαχαχαχα
ειναι αυτο το γωνιακο αριστερα με το χαμηλο τοιχακι, πισω απο τη κολωνα και μεχρι πανω...
α-π-ι-σ-τ-ε-υ-τ-ο
https://www.google.com/maps/@36.4886584,22.3716395,113m/data=!3m1!1e3?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDQyOC4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D
(ειναι ακριβως στο κεντρο, στη γωνια... μαλιστα με εχει βοηθησει στο κτηματολογιο ο βρωμοστομος χαρης)
περι μονοπατιου για το τηγανι και για την Οδηγητρια, βασικα μπορεις να παρκαρεις και στο πλατωμα προς την Οδηγητρια αριστερα για να μην γρατζουνισεις αμαξι το καλοκαιρι που τα αγκαθια παιρνουν ολο το χωματοδρομο που παει μεχρι το πλατωμα που ξεκιναει το μονοπατι προς τηγανι, προσοχη μεγαλη στη διαδρομη προς τηγανι, παντα με κλειστα παπουτσια και μακρυ παντελονι, εχει πολλες οχιες.περι ονοματος
Η λ. Μάνη προέρχεται από το επίθετο μανός, άδεντρος τόπος. Το επίθετο μανή(γη), καθώς ουσιαστικοποιήθηκε με αναβιβασμό του τόνου, έδωσε τον τύπο Μάνη (δηλ. χώρα ξερή και άνυδρη). Ο βυζαντινός τύπος Μαΐνη προήλθε από την ανάπτυξη ενός ημίφωνου ι, δηλαδή Μάινη και ως λόγιος τύπος ,Μαΐνη. Οι τύποι αυτοί απαντούν στο Χρονικόν του Μορέως. Ο κάτοικος της Μάνης αρχικά λεγόταν Μαϊνώτης – Μανιάτης(Mainotti).
ΑρΕς
μην αρχισετε τα περι κληρονομιας, απο τη μάνα μου το βρηκα πραγματι, ειναι εντος σχεδιου και εντος παλαιου οικισμου (...απο το 1400μχ περιπου) 1500τμ μετρα περιπου και ο ενφια καθε χρονο ειναι 2.9 (ολογραφως δυο ευρω και ενενηντα λεπτα) που σημαινει υπαρχει για να θυμιζει την καταγωγη (50% της μανας μου καθοτι το αλλο 50% ηταν απο χανια ενω ο πατερας μου 100% απο ολυμπιες μανης), βασικα εχει μονο εξοδα και μηδεν εσοδα και φυσικα αξια...Ρε φίλε μέχρι και από Μάνη κρατά η σκούφια σου?
Πραγματικά τελείως κουφό γιατί σκέψου τα χωριά αυτά δεν τα είχα προσέξει καν τόσα χρόνια!!! Τώρα έτυχε που κοιτούσα για χωμάτινες διαδρομές οι οποίες είναι ούτως ή άλλως λίγες εκεί κάτω.
Λοιπόν εκεί θέλει να φτιάξεις έναν πύργο για τα παιδιά να πηγαίνουν διακοπές! Ο Γερολιμένας είναι κυριολεκτικά 5 λεπτά! Πολύ καλό σημείο γιατί έχεις και ηρεμία ακόμα και το καλοκαίρι αλλά έχεις και ζωή πολύ κοντά. Γουστάρω Μάνη φουλ!
-
36.518629, 22.464061
χαχαχαχα
φοβερη θεα.... -
36.518629, 22.464061
χαχαχαχα
φοβερη θεα....Λέγε έχεις ήδη εκεί πάνω από την Κοκκάλα κανέναν πύργο?
-
36.518629, 22.464061
χαχαχαχα
φοβερη θεα....Λέγε έχεις ήδη εκεί πάνω από την Κοκκάλα κανέναν πύργο?
εμ?
-
Τι έγινε στεναχώρησα του Μανιάτες;;;; Χάθηκαν όλα τα ποστ μου. Τεσπά, την ιστορία δεν την αλλάζουν οι διαγραφές.
Πολύ ωραία η Μάνη.
-
@lap said in Μάνη- Κάστρο Τηγάνι- Μονή Αγήτριας 27-4-2025:
Τι έγινε στεναχώρησα του Μανιάτες;;;; Χάθηκαν όλα τα ποστ μου. Τεσπά, την ιστορία δεν την αλλάζουν οι διαγραφές.
Πολύ ωραία η Μάνη.
Bγαινει και ενα ωραιο φυτο το basilikus - basilikus που προσφατα καταταχτηκε στην συνομοταξια των decreculicus - decreculicus
πολυ δηλητητιωδες .
Εγω εχω αλλεργια και δεν παταω το ποδι μου εκει .
Μάνη- Κάστρο Τηγάνι- Μονή Αγήτριας 27-4-2025