-
Το ταξίδι με αυτοκίνητο εδώ και σχεδόν ένα χρόνο μου άνοιξε την όρεξη για να δοκιμάσω και κάτι διαφορετικό. Κάτι που είχα στο μυαλό μου αλλά με μοτοσυκλέτα που συνήθως ταξίδευα, θεωρούσα αδύνατο να υλοποιηθεί. Ο άπλετος χώρος που έχουν οι 4 τροχοί άνοιξε νέους ορίζοντες πάνω στις ήδη ''γεμάτες'' εξορμήσεις μου.
Αυτή τη φορά κινήθηκα στον νομό Αρκαδίας. Μέσω παλιάς εθνικής οδού έφτασα στο λεγόμενο πάσο της Κανδήλας. Σε 1ο πλάνο ο Σκίαθις.
Μόλις πέρασα την Κανδήλα μπήκα σε χωμάτινη διαδρομή που κινείται παράλληλα με το Λυκόρεμα, ένα ρέμα που διασχίζει ολόκληρο το οροπέδιο της Κανδήλας.
Αργότερα έφτασα στην Πηγή Σίντζι, έναν μικρό υδροβιότοπο απαραίτητο για το εύφορο έδαφος του οροπεδίου.
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τον υδροβιότοπο.
Από εκεί συνέχισα προς το Διακόπι και μπήκα σε χωμάτινη διαδρομή που ανεβαίνει ψηλά στον ερειπωμένο οικισμό Πανάγαλι.
Μερικά σπίτια είναι χτισμένα μεταγενέστερα αλλά υπάρχουν πάρα πολλά ερείπια στην περιοχή.
Στο Πανάγαλι κάθε χρόνο ανήμερα της γιορτής του Αγίου Γεωργίου, τηρείται το έθιμο της ''Κουλούρας''. Γίνεται ένας αγώνας δρόμου με μικρούς και μεγάλους που ξεκινά από το ξωκλήσι και τερματίζει ψηλά στο βουνό. Ο νικητής κερδίζει μια ''κουλούρα'', κάτι σαν χειροποίητο γλυκό.
Μερικά ερείπια ακόμα.
Στο βάθος το όρος Σαϊτάς το οποίο κατά την αρχαιότητα ονομαζόταν Όρυξις. Ο Παυσανίας το ανέφερε έτσι κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία.
Από το Πανάγαλι συνέχισα τη χωμάτινη διαδρομή μέχρι που βγήκα στο χωριό Λίμνη, ολοκληρώνοντας έτσι ένα ωραίο χωμάτινο πάσο.
Από τη Λίμνη βγήκα ασφάλτινα στη Χωτούσσα και από εκεί μέσω χωμάτινης διαδρομής στην Κώμη.
Από την Κώμη συνέχισα προς Καλύβια Καρνέση και από εκεί μια πολύ ωραία ανηφορική χωμάτινη διαδρομή με προώθησε στο χωριό Πράσινο.
Η ώρα ήταν ήδη περασμένη και έπρεπε να φτάσω στη λίμνη του Λάδωνα το συντομότερο δυνατόν. Περίπου μετά από 50 λεπτά έφτασα ασφάλτινα από την πάνω πλευρά της λίμνης κοντά στο φράγμα.
Τι ήθελα να κάνω στη λίμνη λοιπόν που θα ήταν τόσο διαφορετικό από ότι κάνω τα τελευταία 15 χρόνια? Μα να τη γυρίσω με καγιάκ φυσικά!!!
Όλα αυτά τα χρόνια, βλέπω τις λίμνες από όλες τις οπτικές γωνίες, είτε οδηγώντας, είτε περπατώντας. Ήρθε η ώρα να ζήσω κάτι διαφορετικό λοιπόν!
Πολύ σύντομα βρισκόμουν στο νερό και η εμπειρία ήταν πράγματι μοναδική.
Η λίμνη σε ένα σημείο κοντά στη Μουριά έχει και ένα νησάκι. Δώστε βάση στη στάθμη του νερού.
Και τώρα δείτε το νησί από τη δορυφορική εικόνα. Προφανώς η φωτογραφία είναι καλοκαιρινή και η στάθμη είναι πάντα χαμηλότερα.
Όμως οι απατεώνες που κυβερνούν έχουν ήδη ξεκινήσει εκστρατεία παραπληροφόρησης περί λειψυνδρίας κλπ. Προσπαθούν να δώσουν σε εργολάβους μεγάλα έργα για να ενωθεί ο Εύηνος με τον Μόρνο. Φαντάζομαι και άλλα έργα. Επίσης ετοιμάζονται για αυξήσεις στους λογαριασμούς του νερού. Φέτος λοιπόν έχει ρίξει φουλ χιόνια στα βουνά και αρκετό νερό. Δεν υπάρχει κανένα θέμα λειψυνδρίας. Μην πιστεύετε οτιδήποτε ακούτε από συστημικά μέσα ενημέρωσης.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους. Παρατηρείστε το παλιό τείχος που υπήρχε πριν τη λίμνη.
Διακρίνεται το χωριό Μουριά στο ύψωμα.
Μερικές τρομερές εικόνες που δε μπορείς να δεις από μακριά.
Και φυσικά τα καθιερωμένα βυθισμένα κτίσματα που υπάρχουν σε αρκετές λίμνες της Ελλάδας. Οι άνθρωποι που τα είχαν αποζημιώθηκαν και μεταφέρθηκαν κάπου κοντά.
Διακρίνεται η Πτεριά χαμηλά και ο Μπουλιάρης ψηλά.
Η χωμάτινη διαδρομή που συνδέει την Πτεριά με το Γεφύρι της Κυράς.
Έχοντας μπει στο στενό κομμάτι προς το γεφύρι της Κυράς.
Περνώντας από τρομερούς γεωλογικούς σχηματισμούς!
Σε αυτό το σημείο φτάνει και χωματόδρομος.
Μέχρι εδώ είχα φάει αρκετή ώρα και το κακό είναι ότι ο καιρός αγρίευε με αρκετό αέρα που θα είχα κόντρα στην επιστροφή. Οπότε αποφάσισα να επιστρέψω. Το γεφύρι της Κυράς είναι δίπλα από το κάτι σαν μικρό φράγμα εκεί στο βάθος.
Επιστροφή.
Σε ένα σημείο από τη δεξιά πλευρά υπήρχε μια σπηλιά με ίχνη υποτυπώδους οχύρωσης.
Μια ακόμα εντυπωσιακή εικόνα που μπορείς να απολαύσεις μόνο από τόσο κοντά.
Ο καιρός είχε αγριέψει και σε ορισμένα σημεία είχε πραγματικά δυνατό αέρα. Προχωρούσα μεν, πολύ αργά όμως. Τα πάντα θα ήταν διαφορετικά με άπνοια.
Αρκετές παλιές μάντρες στις όχθες της λίμνης. Η στάθμη πάντως ήταν πάνω από φουλ.
Υπήρχαν ελάχιστα λεπτά που ο αέρας έκοβε εντελώς. Εκεί κάλυπτα και μεγάλη απόσταση πολύ πιο εύκολα.
Να και μια εικόνα που θα δει κανείς πολύ σπάνια!
Επειδή είχα να κάνω κανό από μικρό παιδί, είπα να το πάω χαλαρά για 1η φορά. Τελικά κατέληξα να κάνω σχεδόν όλη τη λίμνη του Λάδωνα με κακό καιρό κιόλας.
Συνολικά κωπηλάτησα σχεδόν 5 ώρες με ελάχιστα διαλείμματα. Όταν έφτασα στο σημείο που ξεκίνησα ένιωθα πραγματικά κουρασμένος. Έφαγα όμως κάτι και ήπια χυμό και επανήλθα. Μυϊκά όμως ήμουν χάλια όπως είναι λογικό. Δηλαδή μόλις κρύωσα, με δυσκολία έβαζα ταχύτητες στην επιστροφή. Ο δεξιός ώμος δε σηκωνόταν εύκολα.
Μετά από καμιά ώρα βέβαια συνήθισα αλλά φοβόμουν πολύ το πως θα είμαι την επόμενη μέρα. Σε αντίστοιχες περιπτώσεις μέχρι και πυρετό έχω σηκώσει. Μόλις επέστρεψα πήρα Niflamol και την επόμενη μέρα σηκώθηκα πολύ καλύτερα από ότι περίμενα. Σίγουρα πονούσα παντού αλλά ήμουν οκ σε γενικές γραμμές. Πήρα και την επόμενη μέρα το βράδυ Niflamol και την επόμενη ήμουν σαν να μην είχα κάνει τίποτα την Κυριακή!! Έχω εφαρμόσει αυτή τη στρατηγική στο παρελθόν σε ένα διάστρεμμα που είχα πάθει και είχε δουλέψει και τότε (απλώς δεν πονούσα ιδιαίτερα την επόμενη μέρα, όχι ότι περνάει το διάστρεμμα αν δεν περάσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα).
Εντάξει στο τέλος το είδα σαν μια πολύ δυνατή προπόνηση. Ναι μεν δε σκόπευα να μαζοχιστώ τόσο, όμως όσο ήμουν μέσα με συνεπήραν οι εικόνες της λίμνης και ήθελα να συνεχίσω μέχρι την άλλη άκρη. Σαν εμπειρία ήταν φανταστική και μοναδική. Και πάνω από όλα, σε μια συνηθισμένη εξόρμηση το να μπορείς να βγάλεις ένα καγιάκ από το πορτ μπαγκάζ και μέσα σε 15-20 λεπτά να βρίσκεσαι μέσα στο νερό, είναι μεγάλο πράγμα.
Εύχομαι καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλους. Υγεία πάνω από όλα και προσοχή στους δρόμους τώρα που είναι γιορτές. Αργότερα να είμαστε καλά, έχουμε να δούμε όλοι μας και άλλες μοναδικές εικόνες!
-
Κι έλεγα πότε θα περάσεις από την πατρίδα?
Λίμνη Λάδωνα καταπληκτική...
Θα μπορούσε να είναι η λίμνη Πλαστήρα της Πελοποννήσου...
-
μπραβο ρε μπιλι...
τελειωνω και εγω κατι βλακειες που με κρατησαν μεσα για μηνες και εφυγα για βουνα!!!
Καλη ανάσταση!!!ΑρΕς
ρε, ο ευηνος στελνει εδω και χρονια τα νερα του στον μορνο, το εργο ειναι η λιμνη-φραγμα του αγιου δημητριου κατω απο τη περδικοβρυση με τις πιτες της μαριας εκει...αν και εγω συνηθως παω στο χανι του λιολιου....
βασικα τωρα εχει πολυ νερο ο φιδαρης, δες στο καρελι οτι δεν υπαρχει περασμα, λενε οι ντοπιοι μετα τον ιουνιο θα εχει κατσει για να ειναι για μπανιο. αυτος που τον εχει πιει τελειως ειναι ο μορνος που ακομη και τωρα αφηνουν μονο πολυ λιγο νερο, πηγαινε στη γεφυρα κοντα στο χανι ρερεση και κατεβα, λιγες γουρνες μεινανε μονο. σκεψου στη περιθιωτισα περνας κανονικα μεσα απο το ποταμι οπως και στα μαλαματα ενω προπερσι που δοκιμασα με ενα άουλαντερ φεβ την περιθιωτισα που πηρε τη μουρη το ρευμα παρολο που ζυγιζε 2 τονους το αμαξι
πεφτει πολυ ψεμα για τα υδατινα αποθεματα και σιγουρα κακη διαχειριση -
Εγώ απορώ που οι 4 τροχοί έχουν τέτοιο ταξιδιώτη στα πόδια τους και δεν κάνουν ειδική στήλη με δύο τρεις σελίδες για εξορμήσεις με SUV
-
@antoniokon said in Πανάγαλι- Λίμνη Λάδωνα 13-4-2025.:
Κι έλεγα πότε θα περάσεις από την πατρίδα?
Λίμνη Λάδωνα καταπληκτική...
Θα μπορούσε να είναι η λίμνη Πλαστήρα της Πελοποννήσου...
Πράγματι πανέμορφη λίμνη και γενικά όλα τα μέρη τριγύρω της! Από που να ξεκινήσεις και που να τελειώσεις!
@gatoz said in Πανάγαλι- Λίμνη Λάδωνα 13-4-2025.:
μπραβο ρε μπιλι...
τελειωνω και εγω κατι βλακειες που με κρατησαν μεσα για μηνες και εφυγα για βουνα!!!
Καλη ανάσταση!!!ΑρΕς
ρε, ο ευηνος στελνει εδω και χρονια τα νερα του στον μορνο, το εργο ειναι η λιμνη-φραγμα του αγιου δημητριου κατω απο τη περδικοβρυση με τις πιτες της μαριας εκει...αν και εγω συνηθως παω στο χανι του λιολιου....
βασικα τωρα εχει πολυ νερο ο φιδαρης, δες στο καρελι οτι δεν υπαρχει περασμα, λενε οι ντοπιοι μετα τον ιουνιο θα εχει κατσει για να ειναι για μπανιο. αυτος που τον εχει πιει τελειως ειναι ο μορνος που ακομη και τωρα αφηνουν μονο πολυ λιγο νερο, πηγαινε στη γεφυρα κοντα στο χανι ρερεση και κατεβα, λιγες γουρνες μεινανε μονο. σκεψου στη περιθιωτισα περνας κανονικα μεσα απο το ποταμι οπως και στα μαλαματα ενω προπερσι που δοκιμασα με ενα άουλαντερ φεβ την περιθιωτισα που πηρε τη μουρη το ρευμα παρολο που ζυγιζε 2 τονους το αμαξι
πεφτει πολυ ψεμα για τα υδατινα αποθεματα και σιγουρα κακη διαχειρισηΆντε Γάτε ο καιρός ανοίγει και τα βουνά περιμένουν!
Κάτι άλλο καινούργιο είχαν πει ότι θα κάνουν. Μεγάλο έργο! σύνδεση απευθείας των 2 λιμνών ή κάτι τέτοιο. Αντιλαμβάνεσαι τι μασαμπούκα θα πέσει με ψέμματα!
@lap said in Πανάγαλι- Λίμνη Λάδωνα 13-4-2025.:
Εγώ απορώ που οι 4 τροχοί έχουν τέτοιο ταξιδιώτη στα πόδια τους και δεν κάνουν ειδική στήλη με δύο τρεις σελίδες για εξορμήσεις με SUV
Σε ευχαριστώ φίλε μου να είσαι καλά!
Πανάγαλι- Λίμνη Λάδωνα 13-4-2025.