-
Σύντομη οικογενειακή εξόρμηση στο όρος Πατέρας που δυστυχώς ούτε αυτό γλίτωσε από τις πρόσφατες φωτιές. Το χειρότερο είναι ότι είχε ξανακαεί ολοσχερώς τη δεκαετία του 80 και πριν τις φωτιές δυσκολευόσουν να καταλάβεις αν είχε πιάσει ποτέ φωτιά. Η φύση είχε καλύψει τα σημάδια της επιμελώς. Τώρα πια σε 40 χρόνια θα ξαναδούμε δέντρα σε αυτό το βουνό. Προς το παρόν τα χόρτα και τα πουρνάρια έχουν θεριέψει και έχει πρασινίσει ξανά το τοπίο. Έχουμε ακόμα δρόμο όμως για να πέσουν όλα τα καμένα δέντρα που στέκουν αγέρωχα παρά την καταστροφή.
Ακολούθησα τη διαδρομή από τον χωματόδρομο αριστερά προς Οινόη μετά την ταβέρνα Καραούλι. Σε κάποια σημεία χρειάστηκε να πριονίσω μερικά δέντρα και να μετακινήσω κάποια άλλα καθώς έκλειναν το δρόμο.
Αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση είναι το πόσο ελαφρύ έχει γίνει το νεκρό δέντρο. Αν δεν ήταν καμένο δε θα μπορούσα να το μετακινήσω με τίποτα. Τώρα το έκανα στην άκρη μόνος μου.
Κάποια δέντρα τη γλίτωσαν...
Όπως είπα και νωρίτερα, τα χόρτα και τα πουρνάρια έχουν αναλάβει τον χρωματισμό του βουνού πια. Σε ορισμένα σημεία είναι τόσο πυκνά δε μπορεί να περάσει άνθρωπος.
Από τον δρόμο αυτόν είχαν περάσει και άλλοι οι οποίοι είχαν ήδη κόψει αρκετά δέντρα που έκλειναν τον δρόμο. Λίγο ο ένας, λίγο ο άλλος, ο δρόμος είναι ανοιχτός σήμερα.
Η θέα πάντως που προσφέρει η διαδρομή είναι φανταστική καθώς κινείται σε ένα σχετικό υψόμετρο.
Ολόκληρη η διαδρομή εδώ
Άφιξη στο εκκλησάκι της Γέννησης της Θεοτόκου. Εκεί ανάψαμε ένα κεράκι.
Απέναντι ο Κιθαιρώνας ο οποίος είχε κρατήσει λίγο φρέσκο χιονάκι από τις μεσοβδόμαδες χιονοπτώσεις.
Από το εκκλησάκι συνεχίσαμε χωμάτινα μέχρι το Κρύο Πηγάδι.
Στο βάθος διακρίνεται το Πόρτο Γερμενό. Ευτυχώς η κοιλάδα στα δεξιά είναι ανέγγιχτη, όπως και από αυτό το σημείο μέχρι τη θάλασσα. Ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνουν έτσι...
Για φαγητό πήγαμε στις Πλαταιές. Αν και έχω περάσει εκατοντάδες φορές ποτέ δεν είχε τύχει να κάτσω. Προς έκπληξή μας οι τιμές έχουν παραμείνει στην προ Covid εποχή.
Κατά την εκστρατεία του Ξέρξη, μόνο οι Πλαταιές και οι Θεσπιές από όλες τις Βοιωτικές πόλεις δε δέχτηκαν να συνεργαστούν με τους Πέρσες. Έτσι ανακυρήχθηκαν ως ιερές μετά το τέλος της εισβολής. Στις Πλαταιές και ταυτόχρονα στη Μυκάλη της Μικράς Ασίας, ο Περσικός στρατός συνετρίβη και ουσιαστικά δόθηκε ένα οριστικό τέλος στους ελληνοπερσικούς πολέμους.
Fun Fact: Ένας Πλαταιός δολοφόνησε τον στρατηγό του Ξέρξη Μαρδόνιο και κάποιος από το στράτευμα πρότεινε στον στρατηγό Παυσανία να αποκεφαλίσει το πτώμα του όπως είχε κάνει ο Ξέρξης στον Λεωνίδα στη μάχη των Θερμοπυλών. Ο Παυσανίας του είπε ''αυτά τα κάνουν οι Βάρβαροι, όχι εμείς και να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό που δε θα σε τιμωρήσω''
Respect στον στρατηγό. Να σημειωθεί ότι δε σχετίζεται με τον περιηγητή Παυσανία που σας έχω αναφέρει αρκετές φορές.
Να είστε καλά και να λέμε σύντομα στη βόλτα της επόμενης μέρας!
-
μπιλι το βουνο που πηγες δεν ειναι το 'πατερας' αλλα το μακρον ορος
αυτος ο δρομος ηταν παντα τσιτ για να πας γρηγορα προς το πορτο γερμενο εχοντας δει και λιγο απο πρασινο και αναψει ενα κερακι...
κριμα και αδικο αυτο που εχει γινει, κριμα και αδικο...ετσι ηταν πριν τις φωτιες
-
@gatoz said in Πλαταιές- Όρος Πατέρας 22-3-2025:
μπιλι το βουνο που πηγες δεν ειναι το 'πατερας' αλλα το μακρον ορος
αυτος ο δρομος ηταν παντα τσιτ για να πας γρηγορα προς το πορτο γερμενο εχοντας δει και λιγο απο πρασινο και αναψει ενα κερακι...
κριμα και αδικο αυτο που εχει γινει, κριμα και αδικο...Γειά σου Γάτε! Σωστή η παρατήρησή σου, πράγματι ο ορεινός αυτός όγκος ονομάζεται Μακρόν Όρος με ψηλότερη κορυφή τα 849m. Εντάσσεται όμως στον Πατέρα, δεν υπάρχει βουνό με αυτό το όνομα και υψόμετρο στη λίστα του Νέζη. Μετά παρεμβάλλεται η κοιλάδα και ξεκινάει ο Κιθαιρώνας.
Θα έχεις προσέξει ότι αναφέρομαι πολλές φορές σε αυτόν τον τύπο καθώς η λίστα που δημιούργησε και εκδόθηκε από την ομοσπονδία ορειβασίας και αναρρίχησης είναι η μοναδική επίσημη λίστα βουνών, οπότε έχω αυτήν ως σημείο αναφοράς. Σίγουρα αν πας σε κάθε τόπο οι ντόπιοι μπορεί να τα έχουν διαφορετικά στο μυαλό τους. Πχ μου έχει τύχει να θεωρούν κορυφές του Παναιτωλικού όλα τα βουνά της περιοχής μέχρι σχεδόν την Καλιακούδα και τη λίμνη του Εύηνου.
Η καταστροφή που έχει γίνει είναι τρομερή πάντως και δεν ξέρω αν θα μείνει δέντρο στο τέλος έτσι όπως πάμε...
Πλαταιές- Όρος Πατέρας 22-3-2025