-
Σαββατιάτικη οικογενειακή εξόρμηση στο πανέμορφο χιονισμένο ορεινό σύμπλεγμα του Ελικώνα. Ήταν μια βόλτα που είχα υποσχεθεί στα κορίτσια μου κανά μήνα νωρίτερα αλλά δεν τα είχα καταφέρει λόγω ασθένειας.
Αυτήν την εικόνα που είχα δει στα τέλη του Δεκέμβρη, ήθελα απαραίτητα να τη δουν.
Έτσι λοιπόν ξεκινήσαμε για το χωριό του Ελικώνα αλλά ήθελα να βγούμε από τη χωμάτινη διαδρομή, από την πλευρά της Αγίας Τριάδας. Δεν ήξερα φυσικά πόσο χιόνι θα είχε οπότε θα πηγαίναμε βλέποντας και κάνοντας.
Ανεβαίνοντας από τον κεντρικό δρόμο Θήβας-Λιβαδειάς προς Αγία Τριάδα. Χιονάκι είχε όχι όμως πάρα πολύ. Ίσα για να ομορφύνει τόσο όσο το τοπίο χωρίς να δημιουργεί όμως και προβλήματα στην κυκλοφορία.
Λίγο μετά την Αγία Τριάδα προς Αγία Άννα, στα δεξιά ξεκινά ένας βατός χωματόδρομος ο οποίος καταλήγει στο πολύ γραφικό χωριό του Ελικώνα, όπου βρισκόταν και η λίμνη που είδατε στην 1η φωτογραφία. Το βουνό ονομάζεται Μεγάλη Λούτσα ή Βουνό Μεγάλης Λούτσας, έχει υψόμετρο 1.553μ και ανήκει στα 200 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας. Η ψηλότερη κορυφή του ονομάζεται Καψάλα.
Από την αρχή είχε χιόνι, όχι όμως κάτι που θα μας προβλημάτιζε και υπήρχαν και ροδιές, κάτι που σημαίνει πως είχαν περάσει κάποια οχήματα.
Η διαδρομή ήταν πραγματικά απολαστική αν και δεν την ολοκληρώσαμε καθώς απο κάποιο σημείο είχε πέσει περισσότερο φρέσκο χιόνι και φυσικα δε θα ρίσκαρα ούτε στο ελάχιστο να προχωρήσω. η πρόσφυσή μου πάντως καθόλη τη διάρκεια ήταν υποδειγματική μπορώ να πω.
Αυτό ήταν το σημείο που αποφάσισα ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε. Ο δρόμος συνεχίζει ευθεία αλλά είχαμε ακόμα τουλάχιστον 6-7km για να φτάσουμε στο χωριό και είχα αμφιβολίες.
Έτσι γυρίσαμε λίγο πίσω και στη διασταύρωση ανεβήκαμε λίγο τον πατημένο δρόμο που πάει σε ανεμογεννήτριες. Εκεί σταματήσαμε λίγο να παίξουμε στο χιόνι.
Επειδή είχε έρθει η ώρα του φαγητού κατεβήκαμε ξανά στο δρόμο για Αγία Άννα και κατευθυνθήκαμε προς τα εκεί. Υπάρχουν αρκετές και καλές επιλογές για φαγητό.
Και το τοπίο έξω ήταν ιδανικό!
Για να φτάσουμε στη λίμνη του Ελικώνα έπρεπε να συνεχίσουμε προς Αρβανίτσα-Κυριάκι και από εκεί προς Λιβαδειά. Η απόσταση ήταν κανά μισάωρο και ανησυχούσα μην κοιμηθεί η μικρή και δεν προλάβει να δει τη λίμνη. Ευτυχώς είχε αρκετή ενέργεια και δεν την πήρε ο ύπνος. Η διαδρομή προς Κυριάκι με αυτές τις συνθήκες είναι καταπληκτική.
Φτάσαμε στη λίμνη του Ελικώνα και αυτή τη φορά το τοπίο ήταν ακόμα πιο μαγικό καθώς ήταν παγωμένη σε πολλά σημεία.
Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν αυτό το απίστευτο θέαμα. Να σημειώσουμε πως η λίμνη είναι εποχική. Το καλοκαίρι είναι μια στεγνή λάκκα και μάλιστα υπάρχει μικρός δρόμος που τη διασχίζει. Στο βάθος διακρίνεται το χωριό του Ελικώνα και η Μεγάλη Λούτσα. Ο χωματόδρομος θα μας έβγαζε στην αριστερή πλευρά του χωριού όπως το κοιτάμε.
Να τονίσω εδώ ότι ο περισσότερος κόσμος, πιθανότατα μέχρι και οι ντόπιοι, θα θεωρούν ότι το βουνό ονομάζεται Ελικώνας ο οποίος όμως βρίσκεται πίσω από από αυτό το βουνό, για αυτό ίσως και το ίδιο το χωριό ονομάστηκε έτσι. Εγώ επειδή έχω ασχοληθεί εκτενώς με το ορεινό ανάγλυφο και με την λίστα βουνών της ομοσπονδίας ορειβασίας και αναρρίχησης, οφείλω να λέω την πραγματική ονομασία του βουνού. Άλλωστε εδώ αφιέρωσα αρκετές ώρες μελέτης και ανάβασης για την κορυφή. Έκανα έναν κόπο δηλαδή που δε θα είχα κάνει αν δεν συμπεριλαμβανόταν στα 200 ψηλότερα βουνά της Ελλάδας (και ήταν απλά ένας ορεινός όγκος του Ελικώνα).
Εν τέλει καταφέραμε και είδαμε όλοι μαζί αυτή τη μαγική λίμνη. Η μικρή τελικά κοιμήθηκε σε ολόκληρη την επιστροφή μέχρι την Αθήνα. Οριακά δηλαδή προλάβαμε! Είπαμε είναι οι κλασσικοί περιορισμοί που έχει κανείς με παιδιά από 5 χρονών και κάτω (από 5 και πάνω δε γνωρίζω ακόμα και μάλλον δε θέλω να μάθω από τώρα
)
Να είστε όλοι καλά και τα λέμε σύντομα με την επεισοδιακή εξόρμηση της επόμενης μέρας!
-
Ρε συ κάτσε και ένα Σάββατο στο σπίτι! Τι είναι αυτό το πράγμα;;
-
@lap said in Αγία Άννα- Βουνό Μεγάλης Λούτσας 22-2-2025:
Για λίγες ώρες φεύγουμε και μόνο τον χειμώνα, μη φανταστείς! Υπάρχουν υποχρεώσεις πίσω!
-
Άσε ρε, αφού δεν μπορούμε να φύγουμε εμείς, ας διαβάσουμε τουλάχιστον για όσους φεύγουν.
Να μας ταξιδέψουν με τις περιγραφές και τις φωτογραφίες τους!!!Keep going!
-
@billy84 said in Αγία Άννα- Βουνό Μεγάλης Λούτσας 22-2-2025:
το χωριό του Ελικώνα
Λεγεται Ζερικι η Ζιρικι ηταν η παραγιαγια μου απο κει . Στις αλλες παραλιες που πηγες απ την Δεσφινα εμεις πηγαιναμε με βαρκα και αραζαμε μεχρι να βραδιασει να βγουμε ανοιχτα για καλαμαροχταποδα .
Πολυ γυροφερνεις στα μερη μου και δεν μας αρεσουν οι ξενοι , επρεπε να ειναι οπως αμερικη που στα χωρια σε ακολουθαει ο τοπικος σεριφης και ζηταει να μαθει γιατι εισαι εκει και συνεχιζει θριλερ. -
@otso said in Αγία Άννα- Βουνό Μεγάλης Λούτσας 22-2-2025:
το χωριό του Ελικώνα
Λεγεται Ζερικι η Ζιρικι ηταν η παραγιαγια μου απο κει . Στις αλλες παραλιες που πηγες απ την Δεσφινα εμεις πηγαιναμε με βαρκα και αραζαμε μεχρι να βραδιασει να βγουμε ανοιχτα για καλαμαροχταποδα .
Πολυ γυροφερνεις στα μερη μου και δεν μας αρεσουν οι ξενοι , επρεπε να ειναι οπως αμερικη που στα χωρια σε ακολουθαει ο τοπικος σεριφης και ζηταει να μαθει γιατι εισαι εκει και συνεχιζει θριλερ.Στην Αμερική δεν πήγε και πολύ καλά πάντως τα παλιά καλά χρόνια!
-
Συγχαρητήρια.Είναι πολύ ωραία η περιοχή.Το χωριο πάντως το λέμε Ζερικι...
Μπραβο σου. -
Με καταγωγή και μεγαλωμένος στο Κυριάκι, έχω κάνει άπειρες φορές το Κυριάκι Λιβαδειά.
Αυτή τη θέα δεν τη ξεπέρασα ποτέ.
Όλες τις εποχές του χρόνου!!
@billy84 έχω χρόνια που έχω ανέβει Μεγάλη Λούτσα από Κυριάκι (πεζοπορία) αλλά είναι ωραία διαδρομή με μικρό βαθμό δυσκολίας.
Σίγουρα με μεγαλύτερα παιδιά.
-
Δεν είχα ιδέα που βρίσκονται και τα έψαξα στο earth. Το Κυριάκι λίγο ψυχοπλακωτικό με τα δύο υψώματα δεξιά και αριστερά. Αλλά θα πρέπει να είχε ωραίο ηλιοβασίλεμα και ωραία θέα προς τα δυτικά.
Από την άλλη θα προστατεύεται από ακραία φαινόμενα με τα υψώματα γύρω του.
Έβαλα αυτο με τις φωτογραφίες να δω έναν δρόμο, χωματόδρομο προς την θάλασσα και με έβγαλε σε μια απίστευτη θεα στην θάλασσα. Χολιγουντιανού επιπέδου. Από Παναγία Καλαμιώτισσα
Ανοίγουν εκεί νέο δρομο ή απλά τον καθαρίζουν από κατολισθήσεις
-
Δεν είχα ιδέα που βρίσκονται και τα έψαξα στο earth. Το Κυριάκι λίγο ψυχοπλακωτικό με τα δύο υψώματα δεξιά και αριστερά. Αλλά θα πρέπει να είχε ωραίο ηλιοβασίλεμα και ωραία θέα προς τα δυτικά.
Έβαλα αυτο με τις φωτογραφίες να δω έναν δρόμο, χωματόδρομο προς την θάλασσα και με έβγαλε σε μια απίστευτη θεα στην θάλασσα. Χολιγουντιανού επιπέδου. Από Παναγία Καλαμιώτισσα
@lap πρέπει να έρθεις για να δεις
Κανόνισε εκδρομή Αρβανίτσα και πέρνα και από Κυριάκι.Και ναι, η δύση είναι πολύ όμορφη!
Παναγία η Καλαμιώτισσα, κοινώς Καραχάλιος για τους ντόπιους, ο μεγαλύτερο από τους παραλιακούς οικισμούς του Κυριακίου.
Με αρκετές παραλίες και επίσης αρκετά εξοχικά και μόνιμες κατοικίες (για συνταξιούχους κυρίως που τους πέφτει βαρύς ο χειμώνας στο χωριό).
Πλέον άσφαλτος (έχουν απομείνει ελάχιστα χλμ για να ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση).
-
Αυτή η χώρα είναι πανέμορφη. Λίγα χρήματα να έχεις και πραγματικά βρίσκεις τέτοια μέρη και απολαμβάνεις ότι οι άλλοι βλέπουν σε ταινίες.
-
Αυτή η χώρα είναι πανέμορφη. Λίγα χρήματα να έχεις και πραγματικά βρίσκεις τέτοια μέρη και απολαμβάνεις ότι οι άλλοι βλέπουν σε ταινίες.
και χρονο
-
@otso said in Αγία Άννα- Βουνό Μεγάλης Λούτσας 22-2-2025:
το χωριό του Ελικώνα
Πολυ γυροφερνεις στα μερη μου και δεν μας αρεσουν οι ξενοι , επρεπε να ειναι οπως αμερικη που στα χωρια σε ακολουθαει ο τοπικος σεριφης και ζηταει να μαθει γιατι εισαι εκει και συνεχιζει θριλερ.και δυστυχώς δεν είμαι κομάντο του Βιετνάμ να μπορώ να ανταπεξέλθω!!!
@caro-0 said in Αγία Άννα- Βουνό Μεγάλης Λούτσας 22-2-2025:
Με καταγωγή και μεγαλωμένος στο Κυριάκι, έχω κάνει άπειρες φορές το Κυριάκι Λιβαδειά.
Αυτή τη θέα δεν τη ξεπέρασα ποτέ.
Όλες τις εποχές του χρόνου!!
@billy84 έχω χρόνια που έχω ανέβει Μεγάλη Λούτσα από Κυριάκι (πεζοπορία) αλλά είναι ωραία διαδρομή με μικρό βαθμό δυσκολίας.
Σίγουρα με μεγαλύτερα παιδιά.
Ωραίος!!! Μεγάλη Λούτσα εγώ είχα ανέβει από τη δύσκολη διαδρομή, πάνω στο δρόμο Αρβανίτσας-Κυριακίου που έχει ένα μικρό εκκλησάκι. Είχε μεγάλη κλίση εκεί αλλά είχα ευχαριστηθεί την ανάβαση. Στον Ελικώνα είχα ανέβει με πολύ χιόνι από Αγία Αννα και είχα χρειαστεί 4,5 ώρες για κορυφή. Εκεί ήταν δύσκολο λόγω χιονιού.
Το Κυριάκι είναι σε σούπερ τοποθεσία, ειδικά όταν έχει τέτοια βουνά κυριολεκτικά δίπλα του. Ο χωματόδρομος που έχει φτιαχτεί σε μερικά σημεία προς Παναγία Καλαμιώτισσα αργότερα καταλήγει στη Ζάλτσα που είχα πάει για μπάνιο το καλοκαίρι οικογενειακώς. Αν δε θυμάσαι είναι αυτό https://forum.4troxoi.gr/topic/102882/παραλία-ζάλτσα-βοιωτίας-15-7-2024
Πάνω από την Παναγία Καλαμιώτισσα βρίσκεται το ασκηταριό του Οσίου Νικήτα. Πηγαίνω κάθε τόσο εδώ και πολλά χρόνια. Η θέα είναι ασύλληπτη. Αν δεις το βίντεο η τεράστια παραλία είναι η Ζάλτσα.
Μέρη στην Ελλάδα υπάρχουν αμέτρητα τα οποία στο εξωτερικό πληρώνεις για να δεις. Εδώ είναι παρθένα και δεν υπάρχει και καμία υποδομή. Αν θες τη γνώμη μου το προτιμώ έτσι. Όχι να πληρώνω είσοδο για να πάω να δω μια λίμνη επειδή έφτιαξαν ένα υποτυπώδες μονοπάτι.
Κύριοι σας ευχαριστώ όλους. Ήταν μια φανταστική βόλτα αν και απλή και κοντινή. Το τοπίο και οι συνθήκες μπορούν να απογειώσουν μια εξόρμηση.
Αγία Άννα- Βουνό Μεγάλης Λούτσας 22-2-2025