-
''Μερικοί ονειρεύονται την αιωνιότητα και δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη ζωή τους ένα βροχερό Κυριακάτικο απόγευμα'' είχε πει κάποιος πολύ σοφός. Και είχε μεγάλο δίκιο. Κάθε βροχερή Κυριακή μπορεί ο καθένας να το διαπιστώσει. ''Μας τα χάλασε ο καιρός'' λέμε, σχεδόν άδεια τα μαγαζιά και τα πάρκα. Ευκαιρία να κάτσουμε σπίτι.
Ακόμη και εγώ δε θα προτιμήσω να πάω κάπου που βρέχει αλλά περισσότερο για πρακτικούς λόγους ή για λόγους ασφαλείας. Το αν θα βρέχει σε όλη τη διαδρομή-όπως και έγινε, δε με προβληματίζει καθόλου, ειδικά τώρα που κινούμαι με 4 τροχούς.
Η Λακωνία και συγκεκριμένα το πόδι της Νεάπολης έδειχνε καθαρό μέχρι και ελάχιστες ώρες πριν. Όμως το 2024 με τόσα τεχνικά μέσα αδυνατούμε ακόμα να προβλέψουμε τον καιρό με ακρίβεια. Αυτή η ασάφεια δίνει τροφή και στα μεγάλα μέσα να κινδυνολογούν για να βγάζουν χρήματα με κάθε τρόπο.
Στην Τρίπολη ήταν αναμενόμενη η βροχή όπως και οι συνηθισμένες μαγικές εικόνες!
Λίγο πριν τη Σπάρτη υπήρχε αστάθεια παντού. Ο Ταύγετος ήταν γεμάτος σύννεφα και μόνο ένα σημείο νότια έδειχνε καθαρό.
Ένα σημείο που ήθελα αρκετά χρόνια να φτάσω ήταν εκεί που εκβάλλει ο ποταμός Ευρώτας μετά από 82 χιλιόμετρα. Ένας παράλληλος χωματόδρομος στο ποτάμι από τη Σκάλα Λακωνίας με οδήγησε εκεί.
Εκεί το σημείο είχε καθαρίσει λίγο. Βόρεια όμως ο καιρός είχε κλείσει για τα καλά.
Εδώ για κάποιο λόγο έχει δημιουργηθεί ένα μικρό φράγμα με αποτέλεσμα το ποτάμι να μην εκβάλλει όπως τα υπόλοιπα που συναντάμε συνήθως. Οκ σίγουρα υπόγεια θα υπάρχει σύνδεση αλλά δεν πολυκατάλαβα το λόγο. Αν γνωρίζει κανείς ας πει.
Τρελαίνομαι για αντανακλάσεις!
Είπαμε η αστάθεια πάντα χαρίζει εικόνες!
Προχώρησα λίγα μέτρα μέχρι το τέρμα του δρόμου.
Είχε αρκετό υλικό για φωτογραφίες εκείνη η μέρα!
Στο βάθος το όρος Γαϊδουροβούνι.
Το σημείο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς υγροβιότοπους της Πελοποννήσου και υπάγεται στο δίκτυο περιοχών Natura 2000.
Πάντως και πιο νότια τα πράγματα δεν έδειχναν καλύτερα. Τα δελτία καιρού είχαν ήδη αποτύχει πανηγυρικά. Σαφέστατα θα συνέχιζα την εξόρμηση όμως με μερικές τροποιήσεις.
Στη Νεάπολη τα πράγματα δεν άλλαξαν. Μερικοί κεραυνοί στο σημείο που αρχικά ήθελα να φτάσω με τα πόδια με απέτρεψαν για οτιδήποτε περαιτέρω.
Αλλαγή πλάνου και πορεία προς την Καστανιά. Εκεί συνάντησα έναν κάθετο χωματόδρομο ο οποίος με οδήγησε στο εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης. Η διαδρομή είναι πολύ ωραία μέσα σε ένα άγριο τοπίο γεμάτο αιχμηρά βράχια.
Αγία Αικατερίνη
Κάτι σαν παρεκκλήσι ακριβώς δίπλα
Επιστροφή στην άσφαλτο
Μετά την Καστανιά συνέχισα τέρμα τη διαδρομή μέχρι τον Άγιο Γεώργιο Καμήλας
Καμήλα ονομάζεται αυτός ο ημιορεινός όγκος πάνω από το εκκλησάκι.
Στο βάθος ο Καβομαλλιάς ή Ακρωτήριο Μαλέα.
Δεν έλειψαν και εδώ τα ουράνια τόξα!
Αυτή η εικόνα μοιάζει να βρίσκεται σε κάποιο ψηλό βουνό. Πίσω από αυτόν τον βράχο βρίσκεται η άκρη του ακρωτηρίου Καμήλι το οποίο πήρε το όνομά του προφανώς από τον ημιορεινό όγκο που είδατε πριν.
Ο καιρός άνοιξε και περπάτησα μέχρι το τέρμα. Κοιτώντας πίσω.
Η άγρια ακτογραμμή προς τα βόρεια.
Το τερέν ήταν πολύ διαβρωμένο με κοφτερά βράχια.
Ηφαιστειογενή πετρώματα
Ο αιχμηρός βράχος από την πίσω πλευρά.
Υπάρχει τριγωνομετρικό κολωνάκι στο άκρο του ακρωτηρίου
Το οποίο άκρο βρίσκεται καμιά 50αρια μέτρα ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Αριστερά ο Καβομαλλιάς και κάπου στη μέση διακρίνονται τα Βελανίδια Λακωνίας. Ένα πολύ γραφικό χωριό.
Βόρεια βρέχει ασταμάτητα!
Γενικότερα υπό αυτές τις συνθήκες οι χωμάτινες διαδρομές θέλουν μεγάλη προσοχή. Λασπότοποι πρέπει να αποφεύγονται. Έτσι επέλεξα να επιστρέψω ξανά στη Νεάπολη και να κάνω μια εξαιρετική διαδρομή που είχα κάνει παλιότερα. Ξεκινά από τη Μεγάλη Σπηλιά κοντά στα Βιγκλάφια και καταλήγει στον Πλατανιά.
Φυσικά το τερέν εκεί είναι πετρώδες και δε λασπώνει ποτέ όσο νερό και να ρίξει. Χαμηλά αριστερά διακρίνεται ο Κουλεντιανός πύργος.
Ο Πλατανιάς από ψηλά.
Ακόμα μερικές εντυπωσιακές εικόνες που μου χάρισε η αστάθεια του καιρού.
Αλλά και παιχνίδι μακράς έκθεσης με την αγριεμένη θάλασσα
Και κάπως έτσι μια φαινομενικά ''καμένη'' μέρα λόγω του καιρού αποδείχθηκε πολύ περιεκτική και η εξόρμηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Τολμώ δε να πω πως αν γινόταν με καλό καιρό η ίδια βόλτα θα ήταν πολλά επίπεδα κάτω σε εικόνες.
Να είστε καλά και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
Αν και είμαι από το άλλο πόδι της Λακωνίας,αυτό της Νέαπολης είναι εκπληκτικό και πολύ πιο ομορφο.
-
@antonmone said in Εκβολές Ευρώτα- Ακρωτήριο Καμήλι 1-12-2024:
Αν και είμαι από το άλλο πόδι της Λακωνίας,αυτό της Νέαπολης είναι εκπληκτικό και πολύ πιο ομορφο.
Ώπα ώπα! Μανιάτης είσαι? Και θεωρείς το πόδι της Νεάπολης πιο όμορφο? 1η φορά το ακούω!!!!
Ποιό είναι το χωριό σου?
-
@billy84 said in Εκβολές Ευρώτα- Ακρωτήριο Καμήλι 1-12-2024:
Ώπα ώπα! Μανιάτης είσαι? Και θεωρείς το πόδι της Νεάπολης πιο όμορφο? 1η φορά το ακούω!!!!
Ποιό είναι το χωριό σου?
Ναι σκέψου ότι για χρόνια αντί να πάω στο χωριό διακοπές,πλήρωνα να μείνω σε ένα χωριουδάκι δίπλα στα Βιγκλαφια!Εχω πάει ακόμα και αυθημερόν μετά από ξενύχτι στη δουλειά για μπάνιο Ρισμαρι και Πουντα αρκετές φορές!Ειμαι από Προσηλιο Λακωνίας ένα χωριό έξω από το Γυθειο και από ότι φαίνεται είμαι αυτός που πήρε τον Τσουκαλά και ήταν Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο και Ολυμπιακός στο μπάσκετ,ανώμαλος!
Το ακρωτήριο που πηγές για να καταλάβουν τα παιδιά ,όντως μοιάζει με ξαπλωμένη καμήλα από μακριά! -
Ποιό είναι το χωριό σου?
Ναι σκέψου ότι για χρόνια αντί να πάω στο χωριό διακοπές,πλήρωνα να μείνω σε ένα χωριουδάκι δίπλα στα Βιγκλαφια!Εχω πάει ακόμα και αυθημερόν μετά από ξενύχτι στη δουλειά για μπάνιο Ρισμαρι και Πουντα αρκετές φορές!Ειμαι από Προσηλιο Λακωνίας ένα χωριό έξω από το Γυθειο και από ότι φαίνεται είμαι αυτός που πήρε τον Τσουκαλά και ήταν Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο και Ολυμπιακός στο μπάσκετ,ανώμαλος!
Το ακρωτήριο που πηγές για να καταλάβουν τα παιδιά ,όντως μοιάζει με ξαπλωμένη καμήλα από μακριά!Το θυμάμαι το Προσήλιο γιατί ένα από τα αγαπημένα μου ερειπωμένα χωριά είναι ο Πολυάραβος που βρίσκεται πολύ κοντά όπως και από εκεί κοντά στο χωριό σου ξεκινά η διαδρομή για την Παναγία τη Γιάτρισσα στον Ταύγετο. Κλασσική off road διαδρομή που μετά πάει για το δάσος της Βασιλικής και πέφτει στη Μεσσηνιακή Μάνη. Αγαπημένα μέρη όλα, για μένα βέβαια η Μέσα Μάνη είναι κορυφή από την 1η στιγμή που πήγα! Αλλά εντάξει είναι θέμα γούστου πάντα!
-
Ποιό είναι το χωριό σου?
Το ακρωτήριο που πηγές για να καταλάβουν τα παιδιά ,όντως μοιάζει με ξαπλωμένη καμήλα από μακριά!Το θυμάμαι το Προσήλιο γιατί ένα από τα αγαπημένα μου ερειπωμένα χωριά είναι ο Πολυάραβος που βρίσκεται πολύ κοντά όπως και από εκεί κοντά στο χωριό σου ξεκινά η διαδρομή για την Παναγία τη Γιάτρισσα στον Ταύγετο. Κλασσική off road διαδρομή που μετά πάει για το δάσος της Βασιλικής και πέφτει στη Μεσσηνιακή Μάνη. Αγαπημένα μέρη όλα, για μένα βέβαια η Μέσα Μάνη είναι κορυφή από την 1η στιγμή που πήγα! Αλλά εντάξει είναι θέμα γούστου πάντα!
Πολύ όμορφες διαδρομες,αυτή που λες την έχω κάνει με αμάξι,ποδήλατο και με τα πόδια μέσω Αρχοντικού!Να είσαι καλά να ανεβάζεις τέλειες περιγραφές εύχομαι!
-
Ποιό είναι το χωριό σου?
Πολύ όμορφες διαδρομες,αυτή που λες την έχω κάνει με αμάξι,ποδήλατο και με τα πόδια μέσω Αρχοντικού!Να είσαι καλά να ανεβάζεις τέλειες περιγραφές εύχομαι
Σε ευχαριστώ φίλε μου υγεία να υπάρχει και όλα τα άλλα γίνονται!
Εκβολές Ευρώτα- Ακρωτήριο Καμήλι 1-12-2024