-
Είδα αγγελία TOYOTA μονό διαφορικό του 99 12500 ευρώ...
-
Όταν η αγορά λειτουργεί, ισχύει ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης.
Αν λάβεις υπόψιν οτι:
- Δε νομίζω να υπάρχει καινούργιο αγροτικό κάτω των 35 χιλιάδων (με ΦΠΑ - για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος που δεν απαλλάσσονται) αυτή τη στιγμή
και - Οτι πολύς κόσμος, ειδικά ερασιτέχνες, λόγω της αύξησης τιμής στα αγροτικά (ελιές κυρίως), αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα χωράφια που είχαν παρατημένα ή τα έδιναν σε άλλους - άρα ψάχνουν για φτηνά μετχ αγροτικά τώρα
Καταλαβαίνεις οτι είναι λογικό να έχουμε τις τιμές των μτχ αγροτικών ψηλά.
Σκέψου, οτι το 2016, πήρα μτχ L200, 4x4 του 1992, με 280.000 χλμ με 2.500 ευρώ και το πούλησα το 2023, με 330.000 χλμ στα 5.500 ευρώ.
Και το έδωσα πανεύκολα (Κρήτη) σε γνωστό που αποφάσισε να ασχοληθεί με ελιές πρώτη φορά.Αν θες γνώμη:
Η αγορά των αγροτικών είναι φούσκα αυτή τη στιγμή.
Σκέψου τις ανάγκες σου σε φόρτωμα. Χρειάζεσαι οπωσδίποτε την καρότρσα; Σου κάνει κάποιο τρέιλερ;
Προσωπικά πήγα από το L200 σε Jimny και δεν ένιωσα να μου λείπει η καρότσα. Έβγαλα μια full season σε ελιές ήδη, άνετα και χωρίς τρέιλερ (με το ελαιοτριβείο όμως στα 5 χλμ απ τα χωράφια - οπότε τις μετέφερα σχεδόν καθημερινά - και τα χωράφια μου αν και όλα σε χωματόδρομους, κοντά το ένα με το άλλο - οπότε εύκολη μεταφορά διχτυών με 2-3 βόλτες).Μπορώ να σου πω οτι το Jimny, σε πολλές περιπτώσεις ήταν πιο βολικό και μπαίνει πιο εύκολα μέσα στο χωράφι (και πιο καλό στο χώμα).
Στο λέω γιατί, ίσως, στα χρήματα ενός αγροτικού να μπορείς να βρεις ένα Jimny (ή Vitara, ή άλλο σοβαρό off roader) σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Και αν θες, βάζεις κι ένα τρέιλερ. - Δε νομίζω να υπάρχει καινούργιο αγροτικό κάτω των 35 χιλιάδων (με ΦΠΑ - για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος που δεν απαλλάσσονται) αυτή τη στιγμή
-
Την έκανα πρόσφατα (σχετικά - ρώτα για τυχών αλλαγές σήμερα) τη διαδικασία.
Είναι απλή. Ρώτα σε ένα γραφείο γεωπόνων που κάνουν αντίστοιχα δηλώσεις.Επιγραμματικά:
- Δηλώνεις χωράφια στο Ε9 (taxisnet)
- Κάνεις δήλωση ΟΣΔΕ/ΕΛΓΟ στο γεωπόνο
- Με αυτά τα δύο, κάνεις δήλωση να γίνεις αγρότης ειδικού καθεστώτος (στο taxisnet - επισυνάπτοντας τα 2 παραπάνω).
Με αυτά, και χωρίς κάποιο εισόδημα από αγροτικά (την πρώτη χρονιά που γίνεσαι αγρότης ειδικού καθεστώτος) μπορείς να ταξινομήσεις αγροτικό.
Εμένα μου πήρε 2 εβδομάδες από το βήμα 1 έως να εγκριθεί το 3 (ΔΟΥ Ηρακλείου Κρήτης) όπου τα 1 και 3 τα έκανα μόνος.
-
@danis said in ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ:
Είναι απλή. Ρώτα σε ένα γραφείο γεωπόνων που κάνουν αντίστοιχα δηλώσεις.Επιγραμματικά:
- Με αυτά τα δύο, κάνεις δήλωση να γίνεις αγρότης ειδικού καθεστώτος (στο taxisnet - επισυνάπτοντας τα 2 παραπάνω).
Με αυτά, και χωρίς κάποιο εισόδημα από αγροτικά (την πρώτη χρονιά που γίνεσαι αγρότης ειδικού καθεστώτος) μπορείς να ταξινομήσεις αγροτικό.
Εμένα μου πήρε 2 εβδομάδες από το βήμα 1 έως να εγκριθεί το 3 (ΔΟΥ Ηρακλείου Κρήτης) όπου τα 1 και 3 τα έκανα μόνος.
Ευχαριστώ ,να ρωτήσω αν τα χωράφια που έχω στην κατοχή μου είναι νοικιασμένα σε κάποιον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το επηρεάζει η πρέπει να είναι ξενικιαστα μήπως γνωρίζεις?
-
@giorgos_kpk said in ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ:
Ευχαριστώ ,να ρωτήσω αν τα χωράφια που έχω στην κατοχή μου είναι νοικιασμένα σε κάποιον μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου το επηρεάζει η πρέπει να είναι ξενικιαστα μήπως γνωρίζεις?
Χμ...
Δεν έχω ιδέα καθότι δεν είμαι γεωπόνος ή λογιστής.
Πάντως, αν μπορείς να κάνεις δήλωση στον ΟΣΔΕ και ασφάλιση παραγωγής, τότε δεν βλέπω κάπου πρόβλημα.Αλλά ρώτα, για να είσαι ασφαλής. Κάπου τώρα γίνονται οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ.
-
Χμ...
Δεν έχω ιδέα καθότι δεν είμαι γεωπόνος ή λογιστής.
Πάντως, αν μπορείς να κάνεις δήλωση στον ΟΣΔΕ και ασφάλιση παραγωγής, τότε δεν βλέπω κάπου πρόβλημα.Αλλά ρώτα, για να είσαι ασφαλής. Κάπου τώρα γίνονται οι δηλώσεις του ΟΣΔΕ.
Ευχαριστώ να βολεύει τωρα πολυ, και δηλωσεις στην εφορια αυτην την περιοδο κανεις
-
@danis said in ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΙΜΕΣ:
Όταν η αγορά λειτουργεί, ισχύει ο νόμος της προσφοράς και ζήτησης.
Αν λάβεις υπόψιν οτι:
- Δε νομίζω να υπάρχει καινούργιο αγροτικό κάτω των 35 χιλιάδων (με ΦΠΑ - για τους αγρότες ειδικού καθεστώτος που δεν απαλλάσσονται) αυτή τη στιγμή
και - Οτι πολύς κόσμος, ειδικά ερασιτέχνες, λόγω της αύξησης τιμής στα αγροτικά (ελιές κυρίως), αποφάσισαν να ασχοληθούν με τα χωράφια που είχαν παρατημένα ή τα έδιναν σε άλλους - άρα ψάχνουν για φτηνά μετχ αγροτικά τώρα
Καταλαβαίνεις οτι είναι λογικό να έχουμε τις τιμές των μτχ αγροτικών ψηλά.
Σκέψου, οτι το 2016, πήρα μτχ L200, 4x4 του 1992, με 280.000 χλμ με 2.500 ευρώ και το πούλησα το 2023, με 330.000 χλμ στα 5.500 ευρώ.
Και το έδωσα πανεύκολα (Κρήτη) σε γνωστό που αποφάσισε να ασχοληθεί με ελιές πρώτη φορά.Αν θες γνώμη:
Η αγορά των αγροτικών είναι φούσκα αυτή τη στιγμή.
Σκέψου τις ανάγκες σου σε φόρτωμα. Χρειάζεσαι οπωσδίποτε την καρότρσα; Σου κάνει κάποιο τρέιλερ;
Προσωπικά πήγα από το L200 σε Jimny και δεν ένιωσα να μου λείπει η καρότσα. Έβγαλα μια full season σε ελιές ήδη, άνετα και χωρίς τρέιλερ (με το ελαιοτριβείο όμως στα 5 χλμ απ τα χωράφια - οπότε τις μετέφερα σχεδόν καθημερινά - και τα χωράφια μου αν και όλα σε χωματόδρομους, κοντά το ένα με το άλλο - οπότε εύκολη μεταφορά διχτυών με 2-3 βόλτες).Μπορώ να σου πω οτι το Jimny, σε πολλές περιπτώσεις ήταν πιο βολικό και μπαίνει πιο εύκολα μέσα στο χωράφι (και πιο καλό στο χώμα).
Στο λέω γιατί, ίσως, στα χρήματα ενός αγροτικού να μπορείς να βρεις ένα Jimny (ή Vitara, ή άλλο σοβαρό off roader) σε πολύ καλύτερη κατάσταση.
Και αν θες, βάζεις κι ένα τρέιλερ.Ευχαριστώ,κατάλαβα δεν συμφέρει αυτην την περιοδο για αγροτικο και το χειροτερο,αυτο που σκεφτομαι, υπαρχει λεω μεγαλυτερη πιθανοτητα να πάρεις και κατι που να εχει ελλατωματα,χοντρα προβληματα επειδη οι πωλητες εχουν πιο ευκολη πώληση,και δεν θα το σκεφτονται να πλασαρουν κατι κακο πιο ευκολα αυτο φοβαμαι. Να σε ρωτήσω επειδη μου εχουν πει με σιγουρια οτι δεν υπαρχει κανενα προβλημα με τις ελιες οσο αναφορα την μεταφορα , δηλαδη παλια μπορουσαν πολυ ευκολα ουτε με επιβαρυνση ουτε τιποτα να τις παιρνει το ελαιοτριβιο με δικα του μεσα, αλλα εγω παντα κραταω μια πισινη δεν εχω ρωτησει στα ελαιοτριβια, και γω εχω παρα πολλα κοντα ετσι στις αποστασεις που λες και συ περιπου, δεν ειμαι κρητη, αλλα εχει κοντα πολλους ελαιωνες και ελαιοτριβια απο παλια μεχρι τωρα καινουρια ελαιοτριβια, θα ρωτησω ,μπορει να εχουν αλλαξει τα πραγματα γιατι πολλες φορες και πληροφοριες που δινουν εχουν διαψευτει σε πολλα πραγματα και σιγουροι να ηταν.Για καροτσα το σκεφτομουν αλλα σε συζητησεις που χα με μαγαζια με γεωργικα προιοντα και οτιδηποτε μαγαζια μου ελεγαν δεν αξιζει τρειλερ με τιποτα, ουτε καν , γιατι δεν θα σε βολευει στην οδηγηση του να κουβαλας οτιδηποτε. Καλα ναι το καταλαβαινω αυτα που μου λενε και ας μην ειχα ποτε τρειλερ, λογικο να ειναι αλλο πραγμα η καροτσα το αγροτικο. Και γω μπορει να κανω μια ενδιαμεση λυση με τρειλερ,γιατι εχω σκοπο να ασχοληθω τουλαχιστον καποια αρκετα χρονια με χωραφια και θελω κατι καλο σε αγροτικο γιατι και βυτιο για ποτισμα θα χρησιμοποιησω σιγουρα γιατι υπαρχει τρομερο προβλημα και με το νερο και ειναι σε σχεση με αλλα χωραφια και μερη σε αρκετα δυσβατες τοποθεσεις,(σκεφτομαι να το ακολουθησω καλα, να σου πω ενα παραδειγμα κατι εχω σωσει 2 τεραστια χωραφια εδω και 2-3 χρονια κουτσα κουτσα που πηγαν να τα παρουν επειδη ειχαν γινει δασος ειχα κοψει απο βατα ,δεντρα,χορτα, καμια 50αρια τεραστια πευκα και τα εχω βαλει κτηματολογια με χαρτες και ολα και εχω προετοιμασει αλλα χωραφια ,που ολα αυτα δεν τα επαιρναν νοικιαρικα κανεις ουτε τσαμπα χωρις να σου δινουν λαδι, δηλαδη και φαντασου χρονια ηθελα να τα φτιαξω τα χωραφια μου τα εσωσα στο τσακ με την κτηματογραφηση) και μετα θα χρειαζομαι διευκολυνσεις στην φορολογια που θα το γυρισω σε κυριο επαγγελμα αγροτη κανονικο καθεστως οποτε μπορει να ναι καλυτερα να παω σε ενα πιο ακριβο μεταχειρισμενο σε καλη κατασταση σε μια περιοδο που να πετυχω με πιο ευνοικους ορους για τους αγοραστες.Ετσι ενα τρειλερ δεν ειναι και κακη ιδεα καθολου. Ευχαριστω καλη ιδεα.
-
Για καροτσα το σκεφτομουν αλλα σε συζητησεις που χα με μαγαζια με γεωργικα προιοντα και οτιδηποτε μαγαζια μου ελεγαν δεν αξιζει τρειλερ με τιποτα, ουτε καν , γιατι δεν θα σε βολευει στην οδηγηση του να κουβαλας οτιδηποτε. Καλα ναι το καταλαβαινω αυτα που μου λενε και ας μην ειχα ποτε τρειλερ, λογικο να ειναι αλλο πραγμα η καροτσα το αγροτικο. Και γω μπορει να κανω μια ενδιαμεση λυση με τρειλερ,γιατι εχω σκοπο να ασχοληθω τουλαχιστον καποια αρκετα χρονια με χωραφια και θελω κατι καλο σε αγροτικο γιατι και βυτιο για ποτισμα θα χρησιμοποιησω σιγουρα γιατι υπαρχει τρομερο προβλημα και με το νερο και ειναι σε σχεση με αλλα χωραφια και μερη σε αρκετα δυσβατες τοποθεσεις
Υπόψιν, αν θες όντως τακτικά να μεταφέρεις βυτίο, πάρε κανονικό αγροτικό.
Το τρέιλερ όντως μπορεί να είναι φασαρία με ελιγμούς σε πολύ στενά σημεία (αν και συνιθίζεται, εδώ άλλοι κάνουν ελιγμούς με βάρκες) αλλά επίσης το βάρος του βυτίου, ίσως είναι θέμα.
Ότι αμάξι επιλέξεις: ΤΣΕΚΑΡΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΛΞΗΣ.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την ασφάλειά σου, ειδικά σε δύσβατα εδάφη.Δε θες ένα βαρυφορτωμένο τρέιλερ (πέραν των ορίων του κατασκευαστή) σε έδαφος με κλίση....
-
Για καροτσα το σκεφτομουν αλλα σε συζητησεις που χα με μαγαζια με γεωργικα προιοντα και οτιδηποτε μαγαζια μου ελεγαν δεν αξιζει τρειλερ με τιποτα, ουτε καν , γιατι δεν θα σε βολευει στην οδηγηση του να κουβαλας οτιδηποτε. Καλα ναι το καταλαβαινω αυτα που μου λενε και ας μην ειχα ποτε τρειλερ, λογικο να ειναι αλλο πραγμα η καροτσα το αγροτικο. Και γω μπορει να κανω μια ενδιαμεση λυση με τρειλερ,γιατι εχω σκοπο να ασχοληθω τουλαχιστον καποια αρκετα χρονια με χωραφια και θελω κατι καλο σε αγροτικο γιατι και βυτιο για ποτισμα θα χρησιμοποιησω σιγουρα γιατι υπαρχει τρομερο προβλημα και με το νερο και ειναι σε σχεση με αλλα χωραφια και μερη σε αρκετα δυσβατες τοποθεσεις
Υπόψιν, αν θες όντως τακτικά να μεταφέρεις βυτίο, πάρε κανονικό αγροτικό.
Το τρέιλερ όντως μπορεί να είναι φασαρία με ελιγμούς σε πολύ στενά σημεία (αν και συνιθίζεται, εδώ άλλοι κάνουν ελιγμούς με βάρκες) αλλά επίσης το βάρος του βυτίου, ίσως είναι θέμα.
Ότι αμάξι επιλέξεις: ΤΣΕΚΑΡΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΛΞΗΣ.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, για την ασφάλειά σου, ειδικά σε δύσβατα εδάφη.Δε θες ένα βαρυφορτωμένο τρέιλερ (πέραν των ορίων του κατασκευαστή) σε έδαφος με κλίση....
Ευχαριστώ κατάλαβα,ναι θα χρειαστω γι'αυτη την δουλεια το οχημα τακτικα, να σε ρωτήσω να τσεκάρω και μέγεθος καρότσας ή ειναι περιπου το ιδιο σε ολα? Γιατι νομιζω οτι σε μερικα πχ το fiat fiorino το fiat strada το vw caddy ειναι πιο μικρα απο του hilux του navara του L200. Εσυ να σε ρωτήσω ποιο αγροτικο προτεινεις σαν μοντελο και μαρκα, και παιζει ρολο να δωσω βασει αν θα ειναι του 88-92 ή της δεκατιας 2000 δηλαδη ας πουμε 99-2004, ή να δωσω περισσοτερο βάση σε άλλα στοιχεια που μου ειπες στην καροτσα και αλλα πραγματα που μου ειπες?
-
Μερικές παρατηρήσεις για τα "αγροτικά" fiat fiorino το fiat strada το vw caddy , είναι βασισμένα σε επιβατικό πλαίσιο , στη σκληρή δουλειά δεν έχουν επαφή με τα πραγματικά αγροτικά τόσο σε όγκο φόρτωσης όσο και σε απόβαρο , συμπεριφορά αντοχή και όλα τα απαραίτητα για τη δουλειά.
Διαστάσεις καρότσας σε μισή καμπίνα , γενιές εκεί πέριξ του 2005 - 2010 , πρώτο το navara μετά το L200 και τέλος hilux.
Στην πράξη μισή καμπίνα navara χωράει 11 σειρές τελάρα ελιές ( κλούβες κοινώς) επί 5 τεμάχια στο ύψος , σύνολο 55 * 24 κιλά = 1320 , με εύκολα κλειστή την πόρτα . Παίρνει και παραπάνω σειρές , αλλά είπαμε πόσο υπέρβαρο πια . Το hilux δε το βοηθά η πόρτα και κόβει σειρές...
Βυτία που αναφέρεις , ίσως το χειρότερο φορτίο σε αγροτικό , ιδιαίτερα σε "ανάποδα" χωράφια. Τα μεγάλα βυτία δεν έχουν διαχωριστικά ( όπως τα βυτιοφόρα) και το υγρό μετακινείται ( και το βάρος) καταπονώντας πάρα πολύ το αυτοκίνητο. Θέλει καλό όχημα.
Γενικά τα φορτία με τη χειρότερη συμπεριφορά - καταπόνηση είναι το βυτίο , τα ζώντα ζώα , τα τριφύλλια και μετά ελιές και λοιπά. Τα καλύτερα οι ζωοτροφές ( μικρός και σταθερός όγκος).Αποφάσισε πόσο επαγγελματική θα είναι η εργασία σου και τι ανάγκες έχεις. Αυτό είναι το πιο βασικό.
Τα καλύτερα στο ελληνικό έδαφος ( κλίσεις , λάσπες κ.λπ) είναι τα μονοκάμπινα ή μισή καμπίνα πετρέλαια τετρακίνητα. Εκείνα τα χρόνια κλείδωναν και πίσω διαφορικό ως στάνταρ, ασταμάτητα! . Τα king kab σαν αυτό που έβαλες ( δε το ξέρω) , είναι πολύ μα πολύ καλά π.χ για χωράφι. Για hiliux δε συζητάμε , σκύλος..
-
@civil357 said in ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ:
Μερικές παρατηρήσεις για τα "αγροτικά" fiat fiorino το fiat strada το vw caddy , είναι βασισμένα σε επιβατικό πλαίσιο , στη σκληρή δουλειά δεν έχουν επαφή με τα πραγματικά αγροτικά τόσο σε όγκο φόρτωσης όσο και σε απόβαρο , συμπεριφορά αντοχή και όλα τα απαραίτητα για τη δουλειά.
Διαστάσεις καρότσας σε μισή καμπίνα , γενιές εκεί πέριξ του 2005 - 2010 , πρώτο το navara μετά το L200 και τέλος hilux.
Στην πράξη μισή καμπίνα navara χωράει 11 σειρές τελάρα ελιές ( κλούβες κοινώς) επί 5 τεμάχια στο ύψος , σύνολο 55 * 24 κιλά = 1320 , με εύκολα κλειστή την πόρτα . Παίρνει και παραπάνω σειρές , αλλά είπαμε πόσο υπέρβαρο πια . Το hilux δε το βοηθά η πόρτα και κόβει σειρές...
Βυτία που αναφέρεις , ίσως το χειρότερο φορτίο σε αγροτικό , ιδιαίτερα σε "ανάποδα" χωράφια. Τα μεγάλα βυτία δεν έχουν διαχωριστικά ( όπως τα βυτιοφόρα) και το υγρό μετακινείται ( και το βάρος) καταπονώντας πάρα πολύ το αυτοκίνητο. Θέλει καλό όχημα.
Γενικά τα φορτία με τη χειρότερη συμπεριφορά - καταπόνηση είναι το βυτίο , τα ζώντα ζώα , τα τριφύλλια και μετά ελιές και λοιπά. Τα καλύτερα οι ζωοτροφές ( μικρός και σταθερός όγκος).Αποφάσισε πόσο επαγγελματική θα είναι η εργασία σου και τι ανάγκες έχεις. Αυτό είναι το πιο βασικό.
Τα καλύτερα στο ελληνικό έδαφος ( κλίσεις , λάσπες κ.λπ) είναι τα μονοκάμπινα ή μισή καμπίνα πετρέλαια τετρακίνητα. Εκείνα τα χρόνια κλείδωναν και πίσω διαφορικό ως στάνταρ, ασταμάτητα! . Τα king kab σαν αυτό που έβαλες ( δε το ξέρω) , είναι πολύ μα πολύ καλά π.χ για χωράφι. Για hiliux δε συζητάμε , σκύλος..
Ευχαριστω, να σου πω, υπαρχει τρομερο θέμα με το νερό ,ουτε γεωτρήσεις υπάρχουν ,οποτε θα δω ισως αν πανε ολα καλα στο μελλον ομως ισως για ενα αγροτικο μονο για το βυτιο με το νερο, και το αλλο για εργαλεια, λιπασματα , βυτιακι για ψεκασμο. Θα δω τωρα πιο πολυ για πρωτο για hilux και navara ψιλοπαλια πιστευω να βρω κανενα το πολυ μεχρι 2000 πιο καινουριο δεν νομιζω να βρω ,εχουμε πολυ θεμα με το νερο ,ουτε καν στα χωρια στα καν δεν εχουν αρκετο , εχω και στα σκαρια και καποιες χτιστες δεξαμενες στα χωραφια για συλλογη βροχινου νερου, αλλα χρειαζομαι σιγουρα ενα βυτιο για να φερνω νερο σε πολλες περιστασεις και για αλλες καλιεργειες.Νταξει τα χωραφια ειναι σε κλιση αρκετα και 2 με αποτομες πλαγες ειναι με πεζουλες , μονο ενα ειναι επιπεδο.Ευχαριστω θα το δω το hilux το εχω ακουσει παρα πολυ πολλα χρονια οτι ειναι καλο γενικα. Κατι να σε ρωτησω η μιση καμπινα ειναι με τις 2 θεσεις? Τα μονοκαμπινα ειναι με τις 2 θεσεις οδηγος συνοδηγος? Ξερω τα μονοκαμπινα που ειναι οδηγος συνοδηγος, την μιαμιση καμπινα που ειναι οδηγος-συνοδηγος και απο πισω λιγος χωρος απο τις θεσεις, και τα διπλοκαμπινα που ειναι 4 θεσεις. Εγω μαλλον για οσο πιο μικρη καμπινα και μεγαλη καροτσα σκεφτομαι οτι μου ταιριαζει.Καταλαβα αυτο που λες με το ειδος του φορτιου και την καταπονηση στο οχημα, ευχαριστω για τις πληροφοριες, αναγκαστικα και ας θελει επισκευες , ειναι αναγκαιο κακο δυστηχως.
ΑΓΟΡΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ