-
Καλησπέρα σε όλους,
ήθελα να ρωτήσω όσους ξέρουν το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, γιατί έχω λίγους μήνες που το πήρα.
Μηχανή: 1.6l, z16xep, 77kw
Παρατηρώ θερμοκρασίες του coolant/παραφλου εν κινήση, με μέσο όρο τους 87 βαθμούς. Αυτό νορμάλ οκ.
Μαρσάροντας εν στάση δηλαδή 2-3 λεπτά 3.500 στροφές περίπου, το βλέπω να πηγαίνει 113 βαθμούς. Στους 113 παίρνει μπρος και το βεντιλατερ και μέσα σε ένα λεπτό πέφτει η θερμοκρασία στους 80.
Οπότε η ερώτηση είναι:
1 - είναι νορμάλ να παίρνει το βεντιλατέρ στους 113?
(είδα και σε ξένο φόρουμ και σε άλλο κάτοχο να ανάβει ακριβώς στους ίδιους βαθμούς)
2 - είναι οκ να βλέπω το 113 έστω και για ένα λεπτό στο coolant ή θα πάρω τη μηχανή στο χέρι;Έχω διαβάσει διάφορα ποστ και σε ξένα φορουμ με ανάμεικτες απαντήσεις και άκρη δεν έβγαλα.
Ευχαριστώ!
-
Οι καινούριοι κινητηρες εχουν κυκλώματα υψηλής πίεσης και ετσι δουλευουν, σε θερμοκρασιες ανω των 100.
Fiesta mk7 το βεντιλατερ επαιρνε στους 104.
Τωρα το 113 μου φαίνεται λίγο υψηλο αλλα αν το έχεις δει και αλλού μπορεί έτσι να είναι. -
Υπάρχουν χαμηλότεροι θερμοστάτες σε περίπτωση που θες να μην φτάνει τόσο ψηλά.
Όταν το νερό είναι σε πίεση αυξάνεται το σημείο βρασμού.
Ποσο αυξάνεται? Ανάλογα την πίεση.
Θα ρώταγα ένα εξουσιοδοτημένο στην θέση σου. -
Είχα το ίδιο αυτοκίνητο με τον ίδιο κινητήρα το 2005 όταν πρωτοεμφανίστηκε...
Θυμάμαι ότι το βεντιλατερ άνοιγε ψηλά 107-109 κάπου εκεί δούλευε και ήταν το φυσιολογικό τού. Το 113 δεν μου λέει κάτι...δεν είμαι όμως και 100% σίγουροςΤη θερμοκρασία την έβλεπα από το κρυφό μενού της οθόνης κλιματισμού ραδιόφωνου.
-
Ο θερμοστάτης σου ανοίγει στους 105 . Το βεντιλατερ σου φαίνεται να ανοίγει στους 113 όπως λες. Κάποιοι στο ίντερνετ λένε πως αυτό ισχύει μόνο σε ανοιχτό δρόμο με μικρό φορτίο ενώ με υψηλό αυτή η θερμοκρασία πέφτει. Αν κρίνω από το ρελέ σου και τους αισθητήρες το βεντιλατερ παίρνει εντολή από τον εγκέφαλο του αυτοκινήτου οπότε πιθανόν να στέκει. Το 113 είναι μια μεγάλη θερμοκρασία γιατί σίγουρα θα υπάρχουν κάποια σημεία με κακή ροή. Ο θερμοστάτης σου φαίνεται ίδιος με τους παλιούς της μερκ με έναν αισθητήρα πάνω.
Το 113 είναι λιγότερο τραγικό αν ο αισθητήρας είναι στην έξοδο των νερών του κινητήρα ή στο εσωτερικό κύκλωμα επανακυκλοφορίας του.
Εξαρτάται κάθε αισθητήρας που μετράει. Υπάρχουν βεντιλατερ που αγνοουν τη θερμοκρασία του κινητήρα και λειτουργούν σύμφωνα με τη θερμοκρασία του ψυγείου νερού.
Σε παρόμοια περίπτωση με τη δική σου με χαμηλότερες μεν θερμοκρασίες με απασχολούσαν δύο θέματα 1) Αν αστοχήσει για οποιοδήποτε λόγο το κύκλωμα του βεντιλατερ είναι ζήτημα λίγων λεπτών η φλάντζα.
2) ο κινητήρας είχε μπλοκ χυτοσίδηρο που αποθηκεύει τεράστια θερμότητα και την οποία ελευθέρωνε σταδιακά αλλά για αρκετή ώρα στις περιπτώσεις Εθνική -πολη - σβήσιμο.Σβηστο το αμάξι ανέβαζε κι άλλο θερμοκρασία την ήδη υψηλή.
Για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο μιας και το οδηγάει η αδερφή μου πήρα δύο διπλά βεντιλατερ που μπαίνουν μπροστά από το ψυγείο οεμ της μερκ,ένα ρελέ και ένα εγκεφαλακι με ένδειξη θερμοκρασίας live και επιλογή να σεταρεις τη θερμοκρασία που θέλεις.Εκει κάνεις ακριβώς ότι θέλεις με τη θερμοκρασία. Τα δε βεντιλατερ δουλεύουν κάθε φορά για 15-30 δεύτερα όχι παραπάνω. Μόνο αρνητικό τα έβαλα χωρίς αντίσταση και οι περαστικοί νομίζουν ότι θα τους ρουφήξει η γρίλια.
Υ.γ. μην λειτουργήσεις ποτέ το αυτοκίνητο σου χωρίς παραφλου που βράζει σε υψηλότερη θερμοκρασία στη θερμοκρασία που δουλεύει το νερό θα βράσει 100%. -
Μαρσάροντας εν στάση δηλαδή 2-3 λεπτά 3.500 στροφές περίπου,...
Λογικός τρόπος χρήσης.
-
Το έχουμε και εμείς στην οικογένια με τον Z16XER (αν δεν κάνω λάθος έτσι λέγεται) με τα 115 άλογα.
Δεν έχει ένδειξη θερμοκρασίας στο καντράν αλλά με κάποιο κόλπο στην κεντρική οθόνη το παρακολουθούσα ή μεσω torque.
Όντως θυμάμαι σε κίνηση ανέβαζε εύκολα τέτοιες θερμοκρασίες αλλά μόλις άνοιγε λίγο ο δρόμος έπεφτε εύκολα , το βεντιλατέρ που το άκουγα μόνο όταν το πάρκαρα θυμάμαι να μπαίνει στους 107-108 βαθμους και το έριχνε όμως κανα 2-3 βαθμούς αμέσως , χρειαζόταν λίγη ώρα να πέσει κάτω απο τους 100.
Αυτό πάντως που μου είχε κάνει εντύπωση ήταν - ίσως να το κάνουν όλα αλλά επειδή αυτό δεν είχε όργανο θερμοκρασίας και το έβλεπα απο το torque μόνο που διαβάζει όλες τις αυξομειώσεις - πως με ανοιχτό τoν κλιματισμό ακόμη και με 40 βαθμούς εξωτερική θερμοκρασία , πηγμένος σε κίνηση δεν ανέβαινε με τίποτα πάνω απο τους 90 βαθμούς!
Ενώ χειμώνα με κίνηση ή σε στενά έπαιζε σε θερμοκρασίες 100-105 βαθμούς σταθερά.Τελευταία πάντως αυτό που έχει προκύψει είναι πως σύμφωνα με τα λεγόμενα της μάνας μου και της αδερφής μου τους εμφανίζει μήνυμα στην κεντρική οθόνη ορισμένες φορές - 2 στις 10 και χωρις κάποιο συγκεκριμένο τρόπο οδήγησης- "coolant level low" αλλά η στάθμη του ψυκτικού είναι πάντα στο max.
-
Έχω το ίδιο και ισχύει ότι το βεντιλατέρ παίρνει μπρος στους 113 μέχρι να την ρίξει έχω δει και 115 βαθμούς και μετά πέφτει άμεσα.
Τσέκαρε αν όταν είσαι σε ανοιχτό δρόμο η θερμοκρασία πέφτει από 98 ας πούμε στους 80 υπάρχει το ενδεχόμενο να έχει κολλήσει ανοιχτός ο θερμοστάτης (αργεί να ζεσταθεί και σε ανοιχτό δρόμο ακόμα και εντός πόλης δεν παραμένει σταθερή πάνω από 88-90 αλλά πέφτει). Μου έχει συμβεί.
Την ένδειξη "coolant low" την βγάζει μόνο εφόσον έχει αισθητήρα στο παγούρι του νερού (δεν είχαν όλα). Επίσης και να αγόραζες/τοποθετούσες τον αισθητήρα έπρεπε να τον ενεργοποιήσεις για να τον διαβάζει με το διαγνωστικό.
Πολλές φορές το φλοτέρ που υπάρχει στο δοχείο του νερού είναι κολλημένο κάτω και εξαιτίας αυτού δίνει μήνυμα "coolant level low".
Επειδή έχει ένα βεντιλατέρ και λειτουργεί συνέχεια όταν λειτουργεί ο κλιματισμός, τότε μόνο έχει θερμοκρασία κολλημένη 88-90 βαθμούς ασχέτως εξωτερικής θερμοκρασίας.
Γενικά στο αυτοκίνητο να γνωρίζεις ότι όταν ακούσεις ήχο σαν καλοριφέρ που θέλει εξαέρωση / σαν να ακούς το νερό να κυκλοφορεί υπάρχει κάποια διαρροή στο κύκλωμα ψύξης και έχει πέσει η στάθμη στο παγούρι. -
Ευχαριστώ πολύ παιδιά για όλες τις απαντήσεις, από ότι καταλαβαίνω όλα καλά!
Πήγα και σε ένα μηχανικό που ήταν σε αντιπροσωπία Opel παλιότερα και μου επιβεβαίωσε ότι αυτοί οι κινητήρες παίζουν σε ψηλές θερμοκρασίες και για αυτό το λόγο η Opel δε δείχνει και το δείκτη θερμοκρασίας στο καντράν (για να μη φρικάρει ο κόσμος). Γενικά σε αυτά τα μοντέλα μου λέει αν δε δεις ένδειξη υπερθέρμανσης, μη τρελαίνεσαι.
Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιώ παραφλού που πάει μέχει 145 βαθμούς για να είμαι καλυμμένος και από αυτή τη μεριά. Γενικά από ότι είδα, δεν αρκεί απλά G12,G12+,G12++. Σε αυτά τα μοντέλα που ανεβαίνει τόσο ψηλά η θερμοκρασία θες παραφλού υψηλών θερμοκρασιών.
Για αυτούς που έχουν θέμα με το "check coolant level", επειδή μου το έβγαζε και εμένα, είναι 2 τα τινά: Ή ο σένσορας στάθμης στο παγούρι έχει λίγο τζόγο από κάτω και δε δίνει σωστά σήμα ή (στη δική μου περίπτωση) είχε πάρει μια μικρή κλήση προς τα μπροστά το παγούρι και η στάθμη φαινόταν πιο πάνω από ότι πραγματικά ήταν, συμπλήρωσα ~300ml ψυκτικό και όλα καλά έκτοτε.
-
Αυτό το οτι δεν έχει δείκτη θερμοκρασίας δε μου φαίνεται και τόσο να στέκει. Λες και όσα έχουν, γνωρίζουμε ότι στη μέση είναι 80-90-110 βαθμοί ξέρω γω.
Το θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει αυτό το όργανο σε ένα αυτοκίνητο. -
@panos2171 said in Astra H GTC 1.6 "BOΗΘΕΙΑ" Νορμάλ θερμοκρασίες coolant/παραφλού?:
Αυτό το οτι δεν έχει δείκτη θερμοκρασίας δε μου φαίνεται και τόσο να στέκει. Λες και όσα έχουν, γνωρίζουμε ότι στη μέση είναι 80-90-110 βαθμοί ξέρω γω.
Το θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει αυτό το όργανο σε ένα αυτοκίνητο.Όντως δεν έχουν τα άστρα αυτής της περιόδου κανονικό δείκτη, αλλά μονο λαμπάκι @panos2171!
Είμαι σίγουρος για αυτό! Προφανώς απαράδεκτο!!!
Τα υπόλοιπα περί τεχνικών λεπτομερειών των μοτέρ εκείνης της γενιάς δεν τα ξέρω για να τα επιβεβαιώσω. -
@panos2171 said in Astra H GTC 1.6 "BOΗΘΕΙΑ" Νορμάλ θερμοκρασίες coolant/παραφλού?:
Αυτό το οτι δεν έχει δείκτη θερμοκρασίας δε μου φαίνεται και τόσο να στέκει. Λες και όσα έχουν, γνωρίζουμε ότι στη μέση είναι 80-90-110 βαθμοί ξέρω γω.
Το θεωρώ απαράδεκτο να μην υπάρχει αυτό το όργανο σε ένα αυτοκίνητο.Δεν έχει στο καντράν, αλλιώς έχει το κρυφό μενού στην κεντρική κονσόλα που σου βγάζει πάρα πολύ Live πληροφορία.
-
Είμαι κάτοχος ενός Opel Astra H GTC 1.8 (Z18XE κινητήρας) από τον Αύγουστο του 2005.
Το δικό μου μοτέρ δεν λειτουργεί τόσο ψηλά όσο τα 1600άρια. Γνωρίζω από άλλους κατόχους Opel Astra ότι όντως τουλάχιστον τα μοτέρ 1.6 και το 1.8 που βγήκε το 2006 με τα 140 άλογα (Ζ18ΧΕR) λειτουργούν σε αυξημένες θερμοκρασίες και όντως σε αυτά το βεντιλατέρ ξεκινά να παίρνει κάπου στους 110 βαθμούς ή και παραπάνω.
Μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά γνωστός μου που το 2010 αγόρασε το Zafira B 1.8 με τα 140 άλογα (μοτέρ Ζ18XER) ενώ πριν είχε τo Zafira A 1.6, όταν άρχισε να μπαίνει κι εκείνος στο κρυφό μενού (που επίσης είχε το Zafira B, όχι όμως και το προηγούμενο Α που είχε) πανικοβλήθηκε αρχικά όταν διαπίστωσε ότι σε ταξίδια Αθήνα - Πάτρα που έκανε συχνά, ο κινητήρας δούλευε κάπου στους 110 βαθμούς αν θυμάμαι (ή και λίγο ψηλότερα). Ρώτησε σε συνεργεία Opel, έψαξε στο διαδίκτυο σε φόρα και τελικά έμαθε κι εκείνος ότι για το μοτέρ του ήταν φυσιολογική μια τέτοια θερμοκρασία.
Γιατί κάποια μοτέρ της Opel δουλεύουν τόσο ψηλά; Από όσο έχω καταλάβει ο βασικός λόγος που γίνεται αυτό είναι προκειμένου να πετύχουν εκπομπές ρύπων που να εναρμονίζονται με τις αντίστοιχες απαιτήσεις των ισχυόντων κανονισμών.
Τα περισσότερα μοτέρ βενζίνης τουλάχιστον που εφοδίαζαν τα μικρομεσαία Opel ήταν παλιές σχετικά σχεδιάσεις, και φαντάζομαι ότι για να γλυτώσουν το κόστος σχεδίασης πραγματικά νέων κινητήρων οι άνθρωποι της Opel/GM (τουλάχιστον προ της εξαγοράς από την Peugeot κάπου το 2017-18), προσπαθούσαν με σχετικά απλές τροποποιήσεις των παραμέτρων λειτουργίας τους (ακόμα κι αν ίσως αποβαίνουν σε βάρος της αξιοπιστίας σε βάθος χρόνου θα προσέθετα) να τους κάνουν συμβατούς με τις μοντέρνες απαιτήσεις εκπομπών ρύπων (Euro 5 και μετά). Αυτό αντανακλά κυρίως σε κινητήρες που εφοδίαζαν οχήματα που παρήχθησαν από το 2006 και μετά.
Στο δικό μου κινητήρα το βεντιλατέρ ξεκινά γύρω στους 99-100, ενώ συνήθως ο κινητήρας δουλεύει στους 87-88 βαθμούς (σε ταξίδι κατακαλόκαιρο, με θερμοκρασίες περιβάλλοντος άνω των 33-34 βαθμών, βλέπω συνήθως μεταξύ 93-96).
Αυτές τις θερμοκρασίες τις βλέπω με ακρίβεια (όπως έχουν τη δυνατότητα όλοι οι κάτοχοι Astra H) μέσα από ένα κρυφό μενού, το οποίο ενεργοποιείται με παρατεταμένο πάτημα ενός πλήκτρου στο ταμπλό (Settings στο κεντρικό μενού).
Όντως η Opel δεν εφοδίασε τον πίνακα οργάνων του Astra H με αναλογικό όργανο ένδειξης θερμοκρασίας ψυκτικού κυκλώματος. Δεν γνωρίζω το λόγο. Ίσως λόγω κόστους (χλωμό το κόβω), ίσως προκειμένου να μην πανικοβάλλονται οι οδηγοί των 1.6 μοτέρ (κι όχι μόνο) που αποτελούσαν και το βασικό όγκο πωλήσεων του μοντέλου.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι και τα αναλογικά όργανα θερμοκρασίας που διαθέτουν τα περισσότερα αυτοκίνητα δεν είναι και τόσο ακριβή (σκοπίμως ίσως) και απλά δίνουν μια ένδειξη της θερμοκρασίας λειτουργίας του ψυκτικού κυκλώματος (που βέβαια καλό είναι και ως τέτοια έστω να είναι εμφανής στο καντράν του οχήματος), ώστε αν ο κινητήρας έχει την τάση να μπει στην "κόκκινη" περιοχή θερμοκρασιών, ο οδηγός να έχει άμεσα μια εικόνα αυτής της κατάστασης ώστε να προλάβει τα χειρότερα.
Αντ' αυτών λοιπόν τα Astra H (αλλά και τα Corsa D εξ όσων γνωρίζω) έχουν απλά μια ενδεικτική λυχνία η οποία ανάβει όταν πλέον η θερμοκρασία έχει πιάσει "κόκκινα", το οποίο φυσικά ίσως και να είναι αργά για τη φλάντζα (κι όχι μόνο ίσως) του κινητήρα, όταν το αντιληφθεί ο μέσος οδηγός. Γνωρίζω τέτοια περίπτωση συζύγου συναδέλφου που την πάτησε σε Corsa D 1.4, όταν άναψε αυτή η λυχνία αλλά δυστυχώς είχε ήδη κάψει τη φλάντζα κυλινδροκεφαλής, λόγω θερμοστάτη που κόλλησε κλειστός).
Σε ότι αφορά την ένδειξη χαμηλής στάθμης ψυκτικού, και στο δικό μου Astra ξεκίνησε να εμφανίζεται περίπου στη δεκαετία. Αποδείχθηκε πλασματική στην περίπτωσή μου καθώς εμφανιζόταν πολύ συχνά από ένα σημείο και μετά και ουδέποτε είχε πέσει η στάθμη ψυκτικού στο δοχείο διαστολής. Από ότι έμαθα τότε, ήταν σύνηθες θέμα των Astra H και λυνόταν είτε με αντκατάσταση του αντίστοιχου αισθητήρα στάθμης που βρίσκεται στο δοχείο, είτε του ίδιου του δοχείου, είτε και των 2 (στην περίπτωσή μου το άφησα με το πρόβλημα περίπου 3 χρόνια και τελικά άλλαξα και δοχείο και αισθητήρα και 5 χρόνια τώρα δεν μου το έχει ξανακάνει, φυσικά τσεκάρω και ο ίδιος οπτικά τη στάθμη κατά καιρούς στο δοχείο διαστολής). -
χα χα , γιαυτό το astraκι μας τώρα με τα χοντρά κρύα παεί καλύτερα;
είναι λες και έχει πάρει 15 άλογα.Δεν προλαβαίνει να ανεβάσει θερμοκρασία στα 110 και ανασαίνει το καημένο καλύτερα.
-
@vagkirk said in Astra H GTC 1.6 "BOΗΘΕΙΑ" Νορμάλ θερμοκρασίες coolant/παραφλού?:
χα χα , γιαυτό το astraκι μας τώρα με τα χοντρά κρύα παεί καλύτερα;
είναι λες και έχει πάρει 15 άλογα.Δεν προλαβαίνει να ανεβάσει θερμοκρασία στα 110 και ανασαίνει το καημένο καλύτερα.
Μπορεί να κόβει αβάνς ανάλογα τη θερμοκρασία είναι λογικό άλλωστε.
-
Οι κινητήρες xe & xep δουλεύουν όντως σε υψηλές θερμοκρασίες .
Σe Corsa c z12xe η πρώτη σκάλα παρνει μπροστά στους 92 ( δείχνει το όργανο) ενώ σε obd διαγνωστικό αντίστοιχα έδειξε 97.
Προσωπικά του έβαλα καλής ποιότητας αντιψυκτικό Dexcool .
Astra H GTC 1.6 "BOΗΘΕΙΑ" Νορμάλ θερμοκρασίες coolant/παραφλού?