-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Για πόλη όμως είναι καλύτερα να υπάρχει δύναμη στα χαμηλά. Για τις δικές μου ανάγκες αυτό είναι προσόν, για άλλους όχι. Πάντως το σπορ προφίλ που λανσάρει εδώ και μερικά χρόνια η Seat δεν πατάει τόσο καλά τελευταία.Για όλα φταίει αυτό...
-
Ο χρήστης technik έγραψε:
Για πόλη όμως είναι καλύτερα να υπάρχει δύναμη στα χαμηλά. Για τις δικές μου ανάγκες αυτό είναι προσόν, για άλλους όχι. Πάντως το σπορ προφίλ που λανσάρει εδώ και μερικά χρόνια η Seat δεν πατάει τόσο καλά τελευταία.
Για όλα φταίει αυτό...
To Τοledo?
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Για πόλη όμως είναι καλύτερα να υπάρχει δύναμη στα χαμηλά. Για τις δικές μου ανάγκες αυτό είναι προσόν, για άλλους όχι. Πάντως το σπορ προφίλ που λανσάρει εδώ και μερικά χρόνια η Seat δεν πατάει τόσο καλά τελευταία.
Για όλα φταίει αυτό...
To Τοledo?
Ναι.
Με 59.600 κατοίκους, το καλύτερο που έχει να κάνει η Seat
για να πουλήσει,
είναι να δωρίσει ένα σπορ Τολέδο για κάθε σπορ κάτοικο του Τολέδο. -
Τα 120 το Τoledo με πόσες στροφές τα έχει; 9.000, για να λειτουργεί και το VTEC;
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Τα 120 το Τoledo με πόσες στροφές τα έχει; 9.000, για να λειτουργεί και το VTEC;Με 3η ούτε αν λεγόταν Madrid δεν τα πιάνει
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Leon FR
Mε πόσα όμως άλογα ;;;Το Cupra θα είναι περισσότερα και μάλλον θα είναι το πρώτο μικρομεσαίο που θα αμφισβητήσει την πρωτία του GTi με αξιώσεις.
Πιανού την πρωτιά?!!!
meco εάν το ξέχασες υπάρχουν τα πολύ καλά Megane RS και Astra OPC.
-
Ο χρήστης lkar έγραψε:
Τα 120 το Τoledo με πόσες στροφές τα έχει; 9.000, για να λειτουργεί και το VTEC;
Με 3η ούτε αν λεγόταν Madrid δεν τα πιάνει
Με 5η εννοώ, για να ξέρω αν μπορούν να με γράψουν τα όργανα της Τάξης!
Γιατί, καλές οι τρελορεπρίζ, αλλά εγώ Αθήνα-Θεσσαλονίκη με στροφές τουρμπίνας ΔΕΝ κάνω...
Θέλω diesel!!!
-
για τι μοντέλα συζηταμε εδω? Για το ΝΕΟ λεον?
Δηλαδη για το leafting που θα ερθει? ή για αυτό που είναι στις εκθέσεις?(Το έπιασε κάποιος το υπονοούμενο?)
-
αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει;
-
Κύριοι, μπορείτε να στέλνετε ένα πμ σε κάποιον moderator. Ευχαριστώ.
Βουρ κι αυτο στους κατασκευαστές... -
Ποιο OPC?
-
αρατηρω στις τελευταιες σελιδες μια συμπλεγματικη εμμονη με την εμφανιση του νεου Leon, η οποια εμφανιζεται μαζικα και με τη λογικη του οχλου σε μια προσπαθεια να εκμηδενιστει καθε αξια που μπορει να φερει η εμφανιση του Leon,και οχι φυσικα να εκφραστει μια υποκειμενικη αρνητικη γνωμη.Και σαν μοναδα αναρωτιεμαι:(υποκειμενικα δλδ)
-Μηπως και οταν κυκλοφορησε το νεο Megane δεν υπηρξαν αποδοκιμασιες για το πισω μερος?Η μηπως η γαλλικη σχεδιαστικη σπουδη βρηκε αμεση ανταποκριση σπο την 'εκπαιδευμενη' αισθητικη του Νεοελληνα?Αλλα και πρακτικα να το δει κανεις,υπηρχε περιπτωση να ενθουσιασει το 'εξωγηινο' design(οπως χαρακτηρηστηκε απο καμπανια της Renault) που ολοι ονομασαν 'ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ' για λογους ευφημισμου προφανως?Αραγε ειναι σωστη εμπορικα επιλογη της Renault να διαθεσει ενα αυτοκινητο με εμφανιση 'hate it or love it'?
-Αραγε οταν κυκλοφορησε το νεο Golf δεν σταθηκαν ολοι στο συντηρητικο σχεδιαστικο στυλ του?Δεν ειπανε πολλοι οτι ναι μεν εχει συγχρονες αναφορες αλλα η VW εχασε την ευκαρια να εξελιξει παραπανω την εμφανιση του Golf IV και να παρουσιασει κατι πραγματικο μοντερνο?Αυτα διαβαζα και εδω μεσα και στον τυπο γενικοτερα
-Οταν πρωτοκυκλοφορησαν τα spy shots του Focus II δεν πεσαν ολοι πανω του να το φανε?ΠΑρωχημενο design,'τετραγωνη' αισθητικη,ειναι πιο πισω σε σχεση με τον προκατοχο και τετοια
-Ακομα και για την σειρα 1 το πιο νεο premium μοντελο,δεν κραξαν ολοι τον Bangle οτι εφτιαξε ενα κακασχημο γλυπτο?
Θα μπορουσα να συνεχισω κι αλλο αλλα φοβαμαι οτι θα καταληγαμε στο οτι ο μονος πραγματικα ομορφος αντιπροσωπος του segment ειναι η 147 των 6-7 χρονων ζωης.(υποκειμενικα).Αυτο που θελω να πω ειναι οτι υπαρχουν μοντελα που ασχετα απο τα πρωτα σχολια προχωρησαν και σε περιπτωσεις πουλησαν και πουλαν καλα για την κατηγορια του το καθενα.Συνεπως γνωμες του στυλ 'Ειναι ασχημο'/'Ειναι ομορφο' δεν εχουν σχεση με τον τελικο αγοραστη εκτιμητη εφοσον ειναι υποκειμενικες.Και για να αντιστρεψω το ερωτημα αραγε ολοι αυτοι που χαρακτηριζουν το Leon η το οποιο αυτοκινητο ως ασχημο,τι αναφορες εχουν στη ζωη τους?Περιστοιχιζονται απο εργα τεχνης αναγνωρισμενης αξιας?Απο αντικειμενα κορυφαιου design?Σε τελικη αναλυση πιστευω πως δε θα πρεπε να κρινουμε με τη λογικη του οχλου καποιο αυτοκινητο ως ομορφο η ασχημο λαθως υπεισερχονται υποκειμενικα κριτηρια.Αντιθετως ας εξεταζουμε κατα ποσο εξελιχθηκε σχεδιαστικα σε σχεση με το προηγουμενο μοντελο η πως ενσωματωνεται στα πλαισια του συγχρονου design αυτοκινητων
*Παρελειψα ισως και να αδικησα το πολυ καλο αισθητικα Opel Astra,που αποδεικνυει το πως ενα αυτοκινητο μπορει να ειναι μοντερνο χωρις να καταφευγει σε ακροτητες.Απλα πλεον απανταται σε πολυ μεγαλους αριθμους και ισχυει το 'familiarity breeds indiference'(εχει γινει σουπα δλδ),οποτε καπου χανει σε εκτιμηση
-
Πολύ καλογραμμένη παρατήρηση με 2 όμως ενστάσεις από μέρους μου...
Η περίπτωση να μην αρέσει το Λεόν στον κάθε χρήστη μεμονωμένα δεν υφίσταται?
Γιατί πρέπει να αποτελεί προιόν οχλικής συμπεριφοράς?Δεύτερον,στις περιπτώσεις προιόντων απευθυνόμενων σε πλατιές μάζες,γιατί θα πρέπει ο έχων άποψη περί της αισθητικής να έχει εκπαιδευτεί σε έργα εγνωσμένης καλλιτεχνικής αξίας?
Θέλω να πω ότι η εταιρεία μαζικής παραγωγής βγάζει ένα προιόν που αυτόματα θα τεθεί σε κρίση από τον υποψήφιο αγοραστή,και φυσικά δεν προυποθέτει πιστοποιητικό καλού γούστου από τον έχοντα την διάθεση να αγοράσει το προιόν.
Η εταιρεία παίρνει το ρίσκο της και αυτόματα θέτει εαυτόν στην κρίση αυτού από τον οποίον ζητά να εκταμιεύσει χρήματα για το προιόν της.Σου σημειώνω,για να μην παρεξηγούμαι,ότι μου αρέσει το Λεόν πολύ,και εάν είχα τα χρήματα θα αγόραζα άνετα τη δυνατή του έκδοση...
-
Omikrone3
Σωστά τα λες, σωστές και οι παρατηρήσεις του tsili. Προσωπικά, το Leon δεν μου λέει και πολλά πράγματα (έχω τον προκάτοχο σε σπορ έκδοση, και νομίζω ότι έχασε την αγριάδα και τον -όποιο- χαρακτήρα είχε το δικό μου.
Φαινόμενα όχλου, δεν ξέρω αν παρατηρούνται, αλλά σίγουρα σε πολλούς την έχει βιδώσει η τριπλέτα σχεδιασμού Altea - Toledo - Leon τα οποία και μοιάζουνε αρκετά...
Περί σχεδιασμού και υποκειμενικότητας, έχω να πω το εξής: Αν η 147 φορούσε άλλα σηματάκια εμπρός και πίσω, θα ήταν χάλια ο σχεδιασμός της, κορεάτικος και όλα τα σχετικά. Και αν το GTC είχε σήματα Alfa θα ήταν απαύγασμα σχεδιαστικής τελειότητας και ιταλικής φινέτσας. Παρασυρόμεθα από τα διάφορα στερεότυπα που έχουμε σχηματίσει για τα διάφορα μοντέλα.
-
Ο χρήστης funkyreverend έγραψε:
Omikrone3Αν η 147 φορούσε άλλα σηματάκια εμπρός και πίσω, θα ήταν χάλια ο σχεδιασμός της, κορεάτικος και όλα τα σχετικά.
Όχι ρε παιδιά. Πιστεύω οτι η 147 είναι ένα αντικειμενικά όμορφο αυτοκίνητο, και όταν λέω αντικειμενικά εννοώ ότι η πλειονότητα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το βρίσκει όμορφο. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν τους αρέσει αλλά είναι λίγοι, και σίγουρα υπάρχουν σημεία πάνω στο αυτοκίνητο δεν αρέσουν ακόμα και σε αυτούς που συνολικά την βρίσκουν όμορφη.Νομίζω ότι ήταν ατυχές το παράδειγμα.
Επίσης εμένα μου άρεσε το Megane since day one!
Αντίθετα το Leon είναι
1.Άσχημο (υποκειμενικό)
2.Δεν υπηρετεί σχεδιαστικά αυτό το οποίο διαφημίζει (auto emotion και σπορ συμπεριφορά)
3.Μοιάζει αντιγραφή (του καλού για αυτό που θέλει να είναι Altea και του πολύ κακού Toledo)
4.Ούτε το εσωτερικό του δεν μπορεί να σε βάλει στο δίλημμα να το πάρω ή όχι.
Κοινώς ότι μπορούν να σώσουν απο πωλήσεις θα το κάνουν με τιμές και προσφορές και ας φέρουν το επόμενο όσο πιο νωρίς γίνεταιΝα μια περίπτωση όπου οι μηχανικοί και οι σχεδιαστές αποτυγχάνουν και το μάρκετινγκ καλείται να σώσει την παρτίδα
-
Παιδια σεβαστες οι προτασεις κι εμενα με ξενισε στην αρχη αλκα πο κοντα ειναι απνω απο το μεσο ορο.Κατ'αρχας beauty is in the eye of the beholder η τα σχετικα με την κολοκυθοπιτα ελληνιστι.Απο κει και περα εγω οπως ειπα μενω στην εξελιξη του αυτοκινητου που ειναι πιο μπροστα απο το προηγουμενο σχεδιαστικα(ισως λιγοτερο 'αγριο' funkyreverend?)
Μεγαλο λαθος της εταιρειας να ξεκινησει την προωθηση του νεου προφιλ με τα Altea και Toledo -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
Omikrone3
Αν η 147 φορούσε άλλα σηματάκια εμπρός και πίσω, θα ήταν χάλια ο σχεδιασμός της, κορεάτικος και όλα τα σχετικά.
Όχι ρε παιδιά. Πιστεύω οτι η 147 είναι ένα αντικειμενικά όμορφο αυτοκίνητο, και όταν λέω αντικειμενικά εννοώ ότι η πλειονότητα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό το βρίσκει όμορφο. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που δεν τους αρέσει αλλά είναι λίγοι, και σίγουρα υπάρχουν σημεία πάνω στο αυτοκίνητο δεν αρέσουν ακόμα και σε αυτούς που συνολικά την βρίσκουν όμορφη.Νομίζω ότι ήταν ατυχές το παράδειγμα.
Δεν μπορούσα να βρω κάποιο ποιο πετυχημένο παράδειγμα...ακριβώς γιατί το σηματάκι παίζει ρόλο στο πώς κρίνουμε την -υποκειμενική πάντα, eye of the beholder, κολοκυθόπιτα κλπ.- ομορφιά. Η πλειονότητα ξέρει τι πράγματα πρέπει να νιώσει ότι κοιτάξει μια Alfa Romeo. Αν το Megane II ήταν έργο DaSilva όσο δούλευε στην μιλανέζικη φίρμα, δεν ξέρεις πόσοι εδώ μέσα θα το είχαν avatar. Το Huyndai Coupe που κυκλοφορεί, επίσης αν είχε σήμα με σταυρό και φίδια θα θεωρούνταν 'η λιτή και απέριττη φιγούρα, που αντιστέκεται με παρρησία στις επιταγές του σύγχρονου marketing, και σχεδιαστικά δείχνει το δρόμο στα coupe, κρατώντας και την παράδοση της Alfa Romeo...'
Και τούμπαλιν, αν η 147 ήταν (ακόμα και έργο Giugiaro ή Βertone) Daewoo ή Hyundai, ούτε ένας από εμάς δεν θα το θεωρούσε όμορφο, κανένα περιοδικό δεν θα έβαζε στα πλεονεκτήματά του τον σχεδιασμό, αντίθετα θα στεκόμασταν ότι κλέβει χώρους, η μάσκα του ή τα φανάρια είναι κιτς και όλα τα σχετικά.
Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν κάποια αντικειμενικά στεγανά στην αξιολόγηση της ομορφιάς, αλλά αυτά περιορίζονται, σε αντίθεση με το πώς νιώθουμε για το κάθε μοντέλο, την εταιρεία του ή/και τις 'δυνατότητές' του...
-
μεσα σε 2-3 παραγραφους συμπυκνωσες την ουσια περι σχετικοτητας της αντιληψης του ωραιου
-
Σε ευχαριστώ φίλε μου...
Και για να απαντήσω στο ερώτημά σου, συμφωνώ και εγώ με τον wannabe που λέει ότι το νέο Leon παρά την ομορφιά του (ας πιάσουμε μόνο τη μάσκα και την πίσω όψη καθαρά), δεν μου διεγείρει κανένα auto emocion. Θέλω να πω, είναι μεν φουτουριστικό και ταυτόχρονα αρμονικό, δεν είναι σε καμιά περίπτωση κιτς ή κάτι τέτοιο...αλλά εγώ δεν ερεθίζομαι!Ίσως φταίει και η πρότερη παρουσίαση των Altea και Toledo που δεν έχουν τις πιο σπορ βλέψεις, και να με έχει επηρεάσει...
Πάντως, αν κάτι με χαλάει και μπορώ να το εντοπίσω, είναι τα πολλαπλά πλαϊνά παράθυρα...Συνεχίζει στα μάτια μου να μοιάζει με ένα πολυμορφικό λίγο χαμηλωμένο για 'ανήσυχους' οικογενειάρχες...
Kαι νομίζω ότι αυτό είναι σαφώς πιο σπορ...πιο auto emocion ίσως όχι, αλλά πιο σπορ σίγουρα...και ας είναι οι 1,4αρες και 1,6αρες εκδόσεις με τους απλούς προφυλακτήρες σχεδιαστικά αδιάφορες...
-
SEAT LEON TFSI
Σύμφωνα με τον νόμο της εξέλιξης, κάθε τι που εξελίσσεται πρέπει να γίνεται και καλύτερο , είτε αυτό είναι ένα όν είτε ένα υλικό αγαθό. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες με την σειρά τους θέτουν σαν στόχο, ανάλογα φυσικά με το πόσο δημοφιλής είναι η κατηγορία που ανήκει το κάθε μοντέλο, την αλλαγή / εξέλιξη του ανά 6 χρόνια πάνω κάτω με ένα ενδιάμεσο lifting γύρω στα 3 χρόνια…
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε όμως άλλοτε μικρές και άλλοτε μεγάλες αλλαγές ανάμεσα σε αυτά τα mk ή αλλιώς γενιές αυτοκινήτων… Έχουμε δει και περιπτώσεις όπου εκεί που τελικά μια αυτοκινητοβιομηχανία προσπάθησε να εξελίξει ένα μοντέλο της τελικά κατάφερε να 'χαλάσει' κάποια επιμέρους χαρακτηριστικά που αντικατόπτριζαν τον πρόγονό του…
Η SEAT είναι μια εταιρία που από την στιγμή που εντάχθηκε στον στόλο της μεγάλης VW έχει κάνει θαυμαστά βήματα εξέλιξης φυσικά προς το καλύτερο χωρίς να θυσιάσει τίποτε από τα μέχρι τώρα χαρακτηριστικά της (ασχέτως αν δεν είχε να επιδείξει και τίποτε). Το LEON ήταν το δεύτερο παιδί της συνεργασίας μεταξύ Ισπανίας και Γερμανίας μετά το IBIZA… Το αποτέλεσμα ήταν άκρως κολακευτικό και φαινόταν ότι το μέλλον θα ήταν πέρα για πέρα λαμπρό… Οι δηλώσεις του κυρίου Φερντινάρ Πιεχ έδειχναν τον δρόμο και την γραμμή που θα έπρεπε να ακολουθηθεί… : 'Στην SEAT θα δοθεί ο σπορτίφ προσανατολισμός του groupo…'.
Και τελικά όπερ και εγένετο… μετά από τα πολύ πετυχημένα LEON με τους κινητήρες που κάνανε θαύματα και το στήσιμο που προσπαθούσε να δώσει το κάτι παραπάνω στην οδηγική απόλαυση (άσχετα αν δεν το κατάφερνε στο μέγιστο βαθμό) ήρθε η δεύτερη γενιά όπου ΤΙΠΟΤΕ δεν θυμίζει την προηγούμενη πλην ίσως του σήματος στην μπροστινή μάσκα… το αμάξωμα μεγάλωσε , απέκτησε σχήμα μακρόστενης σταγόνας, το ρύγχος έγινε σφηνοειδές και πιο επιβλητικό… Στο εσωτερικό τώρα, ο διαθέσιμος χώρος μεγάλωσε , οι πίσω επιβάτες πλέον κάθονται με χαρακτηριστική άνεση, αν και οι βάσεις του καθίσματος είναι μικρές σε μήκος και πλέον κανένας δεν θα φωνάξει για το εσωτερικό ύψος… όσο αναφορά τώρα στα πλαστικά και στον διάκοσμο τα πράγματα περιπλέκονται , και αυτό γιατί?? Τα πλαστικά που βρίσκονται στις πόρτες και στην κονσόλα ανάμεσα στα καθίσματα είναι σκληρά με μέτρια αφή ενώ από την άλλη το πλαστικό που βρίσκεται στην κεντρική κονσόλα και στο ταμπλό είναι πιο μαλακό και πιο ευχάριστο στην αφή… πρέπει τέλος να τονιστεί ότι η συναρμογή είναι σε εξαιρετικά επίπεδα και φυσικά δεν ακούγεται ο παραμικρός τριγμός… να φωνάξουμε ίσως για λίγες περισσότερες θέσεις για μικροαντικείμενα και μια πιο βολική θέση για τον καφέ όπως και για τα αλάρμ…
Το μεγάλο ατού του εσωτερικού και γενικώς του αυτοκινήτου είναι η θέση οδήγησης του. Μόνο ένα μεγάλο μπράβο μπορείς να πεις στους μηχανικούς της SEAT… ρυθμίζεται ποικιλοτρόπως , κάθεσαι επιτέλους χαμηλά, το τιμόνι έρχεται εκεί που ακριβώς θέλεις και αφήνεις τα εξογκώματα (μπάκετ) να σε αγκαλιάζουν σφιχτά. Τα όργανα του ταμπλό είναι ευανάγνωστα και το κεντρικά τοποθετημένο στροφόμετρο δίνει τον τόνο της όλης κατασκευής του αυτοκινήτου. Στα επιμέρους, ο λεβιές είναι άψογος , γρήγορος , χωρίς σκαλώματα , σαφέστατος και με ωραία αφή… με άλλα λόγια, χαίρεσαι να αλλάζεις ταχύτητες. Η μόνη ουσιαστική παραφωνία έρχεται από το τιμόνι. Πρώτα από όλα είναι μικρό , πέφτει μέσα στα χέρια σου, η αφή του είναι εξαιρετική (δερμάτινη) και η στεφάνη του παχιά. Επίσης να μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τα κουμπιά για το κινητό (όσα διαθέτουν Bluetooth, ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ) και το χειρισμό του ηχοσυστήματος, τα οποία είναι χωμένα μέσα στο τιμόνι και δεν ενοχλούν σε καμία των περιπτώσεων τον χειρισμό του αυτοκινήτου… καλά όλα αυτά και όμορφα όταν απλώς κάθεσαι , το πρόβλημα έρχεται όταν βγαίνεις στο δρόμο… βασικά στις χαμηλές ταχύτητες παραείναι ελαφρύ αλλά και πάλι όταν ανεβαίνουν τα χιλιόμετρα ναι μεν μπορεί να βαραίνει αλλά και πάλι αυτό το βάρος το νιώθεις ότι είναι τεχνητό… επίσης οι πληροφορίες που έρχονται από τον δρόμο είναι μάλλον ελάχιστες και υπάρχει μια μικρή ασάφεια γύρω από την θέση της ευθείας η οποία μέσα στην στροφή μικραίνει αλλά και πάλι υπάρχει έστω και λίγο.
Όσο αναφορά τώρα τον δρόμο. Το αυτοκίνητο σε γενικές γραμμές μπορεί να χαρακτηριστεί ως ΩΡΑΙΟ αλλά με μια μικρή πικρία προς το τέλος της διαδρομής… Για να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, βασικά θέλει λίγη προσοχή / συνήθεια ο συμπλέκτης ο οποίος είναι μαλακός και με λογική διαδρομή αλλά συμπλέκει λίγο πιο απότομα(εντάξει δεν είναι και άλφα ρομέο 156) και επειδή το κιβώτιο είναι κοντό υπάρχουν αυτά τα λαγουδάκια της επιτάχυνσης ειδικά από 1η σε 2α . Από εκεί και μετά το πλαίσιο είναι εκεί και δίνει το δυναμικό παρόν κάτω από όλες τις συνθήκες. Είναι αυτό που αναλαμβάνει να απορροφήσει τις μικρό ανωμαλίες των δρόμων , να κρατήσει σταθερή την ανάρτηση και τέλος να καταφέρει να διατηρήσει ανέπαφο το αμάξωμα ανεξαρτήτως οδοστρώματος. Η ευθεία καταπίνεται με χαρακτηριστική ευκολία έχοντας και σαν σύμμαχο την ηρεμία που επικρατεί από τον κινητήρα και τους ελάχιστους αεροδυναμικούς θορύβους… βάζοντας την 6η και σε συνδυασμό με την ροπή του κινητήρα από χαμηλά κάνει ένα (αναλογικά για τον χαρακτήρα του αυτοκινήτου) άνετο cruising… Κάπου εδώ να αναφερθούμε και στον κινητήρα και στα φρένα πριν ξεκινήσουν οι στροφές.
Η VW από ότι φαίνεται για ακόμη μια φορά έκανε το θαύμα της και μετά από τον πολύ καλό 1800αρη, ο οποίος έκανε πολύ κόσμο ‘μάγκα’ και έπινε νερό στο όνομα του καθώς και από το απίστευτο κιβώτιο με τον διπλό συμπλέκτη , εν ονόματι DSG, κατασκεύασε έναν κινητήρα ο οποίος θέτει νέα στάνταρ στην σημερινή παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία… ή μάλλον με ακόμη πιο απλά λόγια είναι ένας κινητήρας που και αυτός θα αφήσει εποχή. Το τράβηγμα του δυνατό , μεστό και χωρίς κενά σχεδόν από το ρελαντί μέχρι και τον κόφτη… σε συνδυασμό με το κοντό σε κλιμάκωση κιβώτιο η κάθε προσπέραση γίνεται απόλαυση. Ο ήχος του είναι σε γενικές γραμμές καλός , όχι κάτι το extreme, και η κατανάλωση του σε λογικά πλαίσια αναλόγως φυσικά κατά πόσο πατάς το πεντάλ της βενζίνης. Τα φρένα με την σειρά τους ,όντας αναβαθμισμένα σε σχέση με του απλού 1,600αριου είναι δυνατά με σωστή αίσθηση και σωστή διαδρομή του πεντάλ… ένας σωστός σύμμαχος αντάξιος του κινητήρα.
Τα γούστα όπως είναι γνωστό έρχονται όταν βλέπει κανείς το σήμα της τροχαίας που προειδοποιεί στους οδηγούς ότι ξεκινάνε απανωτές στροφές. Εκεί που οι δήθεν μάγκες (της ευθείας) βάζουν μια ταχύτητα πάνω και περιμένουν πότε να τελειώσει το μαρτύριο… Το LEON είναι ένα Joy machine. Ένα αυτοκίνητο αρκετά ριθμήσιμο που αναζητά ικανά άτομα για να το πάνε (όπως λέγεται στην αυτοκινητιστική διάλεκτο) όπως του αρμόζει. Και εδώ παίζει το ρόλο του (πρωταρχικό) το πλαίσιο και η ανάρτηση του. Τα γόνατα μπροστά προσπαθούν να κατεβάσουν την δύναμη στο δρόμο και οι πολλαπλοί σύνδεσμοι στο πίσω μέρος να κρατάνε σταθερό τον κώλο και ενίοτε να τον αποσταθεροποιούν αναλόγως με τα κέφια του οδηγού. Η συμπεριφορά όπως ειπώθηκε είναι ριθμήσιμη αλλά κατά βάση υποστροφική. Η δύναμη/ροπή του κινητήρα είναι ικανή να σπάσει τα όρια της ανάρτησης και της πρόσφυσης και δώσει την τάση στο μπροστινό μέρος να ακολουθήσει μία πιο εφαπτόμενη πορεία. Κάπου εκεί όμως έρχεται ο από μηχανής θεός ή αλλιώς , antispin.Το σύστημα είναι τόσο εξελιγμένο από τους μηχανικούς της SEAT όπου τελικά σε βοηθάει να πας όλο και πιο γρήγορα μέσα στην στροφή. Εκεί που άλλα συστήματα με το που νοιώσουν ότι υπάρχει το παραμικρό σπινάρισμα του εσωτερικού τροχού κόβουν την παροχή δύναμης από τον κινητήρα προς τους κινητήριους τροχούς και τελικά νιώθεις ένα στραμπούληγμα (σαν να βήχει το αυτοκίνητο), αυτό μειώνει όσο χρειάζεται την δύναμη στον τροχό που έχει το πρόβλημα με αποτέλεσμα να καταφέρνεις να μείνεις στη γραμμή σου και να φύγεις ανεπηρέαστος για την επόμενη στροφή. Ακούγεται σαν μπλοκέ ε?
Το θέμα είναι αλλού όμως… αυτή η πικρία που λέγαμε στην αρχή… το σύνολο είναι έτοιμο, το πλαίσιο υπάρχει, το τιμόνι περιμένει (αν και θέλει βελτίωση, ειδικά ως προς το βάρος) , τα φρένα αναβαθμίστηκαν και πήραν τα χιλιοστά που τους έλειπαν, ο κινητήρας ζεσταίνεται, η θέση οδήγησης σε πολεμική στάση, η ανάρτηση όμως??? Δεν θα μπορούσε να δεχθεί και αυτή τις επεμβάσεις ανάλογες με την δύναμη του κινητήρα?? Γιατί θα πρέπει να νιώθεις ότι οδηγείς το 1,600αρι στην έκδοση σπορ??? Από την άλλη θα μου πείτε, κάτσε ρε φιλαράκι , έρχονται οι εκδόσεις FR και cupra … ΟΚ, δεν είπε κανείς το αντίθετο και ούτε λέω ότι το στήσιμο του είναι άσχημο… απλά αναζητούσες ίσως λίγο παραπάνω ψάξιμο στις ρυθμίσεις για να μπορεί κάποιος να απενεργοποιήσει αυτό το ρημάδι το αντισπιν. Είναι τελικά το μόνο που λείπει από το αυτοκίνητο για να κοιτάξει στα μάτια τον οδηγό που αναζητά το κάτι το παραπάνω.
Στα 26,300
Seat Leon 2005