-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
μεγειέςπόσο ποπόφαρδο είναι αυτό το παιδί τελοσπάντων
καλορίζικη, η πρώτη με το λουλούδι είναι αλλού!New fields για τον σταύρο
Ευχαριστώ σας
Είχα πει πριν καιρό ότι όταν θα άλλαζα την 350, θα την έστελνα για κάτι τέτοιο, αλλά μια το ένα μια το άλλο, ξεχάστηκε μέχρι πρόσφατα.. Έπεσα πάνω σε κάτι ενδιαφέρουσες IR και αποφάσισα ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου...Ωραίες οι IR, αξίζει να πειραματιστείς περισσότερο! Τα περισσότερα 'χρώματα' φαντάζομαι θα τα βρεις εκεί που με το μάτι δεν φαίνεται τίποτα - κάπου είχα διαβάσει ότι τα άσπρα λουλούδια έχουν στην πραγματικότητα πολλά χρώματα, απλά εμείς δεν μπορούμε να τα δούμε, δεν θυμάμαι όμως αν βρίσκονται στο υπέρυθρο ή στο υπεριώδες.
Στο υπεριώδες είναι, αλλά δεν ξέρω αν με ένα απλό φίλτρο μπορείς να κανεις κάτι.
Υπάρχει η δυνατότητα να μπεί 'καθαρό' φίλτρο στο σένσορα και να έχεις την πλήρη ευαισθησία του διαθέσιμη (από UV μέχρι IR), αλλά κάτι τέτοιο χρησιμοποιείται κυρίως στην αστροφωτογραφία. Not my cup of tea -
Μεγειες Σταύρο!
Μου έβαλες ιδέα τώρα με το τελευταίο...
Χμ... Οταν πάρω την 1Dx να βάλω το ¨καθαρο¨ φιλτρο στην 1Ds.
Χμ... -
ωχωχωχ, θα μπλέξουμε
BTW, για 'καθαρότερη' σύγκριση, IR (350D) vs Visible (5D2)
-
Πολύ καλές οι IR, αλλά να ρωτήσω κάτι ο άσχετος......;
Θέλει επεξεργασία μετά ή έτσι βγαίνει (το αποτέλεσμα) με το κλικ; -
Ο χρήστης GIOSOU έγραψε:
Πολύ καλές οι IR, αλλά να ρωτήσω κάτι ο άσχετος......;
Θέλει επεξεργασία μετά ή έτσι βγαίνει (το αποτέλεσμα) με το κλικ;Όχι, οι παραπάνω είναι προϊόντα επεξεργασίας - είναι 'αλλού' τα χρώματα μόλις βγει.
Το πιο εύκολο σε αυτή τη φάση είναι να τραβήξεις ένα desaturate και να φτιάξεις τα levels, το ψευδοχρώμα θέλει πιο πολύ ασχολία. (αλλά μ'αρέσει ) -
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.
Κάμερα κράνους έχω ήδη και παραδόξως επέζησε της βουτιάς (κυρίως γιατί το κεφάλι μου έμεινε for the most part έξω από το νερό). Εξυπακούεται όμως ότι η φωτογραφική μηχανή που θα πάρω θα πρέπει να τραβάει και Hi-Def video.
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
[Context: IR Conversion]Ναι, μιλάμε πάντα για φίλτρο μπροστά στον αισθητήρα ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποιο φακό θες, σε φυσιολογικές ταχύτητες κλείστρου.
Η εναλλακτική είναι να πάρεις IR φίλτρα για τους φακούς σου, με σημαντικό κόστος (π.χ. 77mm - αν ήταν να έπαιρνα φίλτρα για όλους τους φακούς θα ξεπεράσει το κόστος της μετατροπής) και με 2 πολύ σημαντικά μειονεκτήματα:
α. επειδή ο σένσορας έχει φίλτρο που κόβει το μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος IR για να μην 'χαλάνε' οι κανονικές φωτό, η έκθεση σε μη μετασκευασμένο αισθητήρα είναι της τάξης των πολλών δεπτερολέπτων, ως και λεπτών.
β. το φίλτρο αυτό κόβει το ορατό φως. Οπότε δε βλέπεις για να καδράρεις και να εστιάσεις, και ούτε το AF δουλεύει, για τον ίδιο λόγο.
Οπότε, όπως το βλέπω εγώ, με ένα σώμα που έχει να χρησιμοποιηθεί μήνες, που ως μεταχειρισμένο θα πιάσει αστεία χρήματα (~+-100€) στην αγορά, τα 300-400€ που θα κοστίσει η μετατροπή για να κάνεις κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που μπορείς να κάνεις με τον εξοπλισμό που ήδη έχεις μπορούν να δικαιολογηθούν. Κι αν δω ότι δεν μου κάνει η IR photography, μπορώ να πουλήσω την μετασκευασμένη μηχανή τουλάχιστον στο κόστος της μετατροπής, ή κάτι παραπάνω.Παρέλαβα σήμερα την 350D από την Protech Repairs [protechrepairs.co.uk].
Φοβερή εξυπηρέτηση... όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα με την σκουριά, μου αντάλλαξαν το σώμα χωρίς επί πλέον χρέωση [ ] με άλλο και γενικά ο,τι ρώτησα απαντήθηκε άμεσα, και πριν καν στείλω τη μηχανή. Συνίσταται ανεπιφύλακτα.
Το φίλτρο θέλει λίγο χρόνο για να καταλάβω τις ιδιαιτερότητες του αλλά γενικά μ'αρέσει. Ανέβασα και 2 φωτός στο φλικρ [1, 2] (η 1η πολύ πιο χαρακτηριστική)..Περισσότερα, μετά το 5ήμερο που θα έχω χρόνο να ασχοληθώ παραπάνω
Το'κανες ρε θηρίο;;;
Μπορεις να μου πεις την ολη διαδικασια που ακολουθησες;Βασικα,πως την εστειλες,πως σου τη στειλανε,και πώς εγινε η πληρωμη -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Το'κανες ρε θηρίο;;;
Μπορεις να μου πεις την ολη διαδικασια που ακολουθησες;Βασικα,πως την εστειλες,πως σου τη στειλανε,και πώς εγινε η πληρωμηΑνταλλάξαμε μερικά e-mail μέχρι να καταλήξω στο φίλτρο που ήθελα να τοποθετηθεί, στο τελευταίο μου είπαν ότι παραλάμβαναν 720nm filters για canon την επόμενη εβδομάδα, οπότε πακετάρισα την μηχανή και την έστειλα με ΕΛΤΑ (~11€)
Εδώ, επειδή βαριόμουν να γράψω cover letter, απλά τύπωσα την μέχρι εκείνο το σημείο αλληλογραφία μας και την έβαλα μέσαΜερικές μέρες αργότερα με ενημέρωσαν ότι ήταν έτοιμη, πήρα τηλέφωνο και έδωσα τα στοιχεία της πιστωτικής κάρτας μου, έγινε η χρέωση (£265 / ~311€ με μεταφορικά με την ισοτιμία της μέρας που έγινε η χρέωση) και μου την έστειλαν πίσω με Royal Mail signed-for, οπότε και την παρέλαβα 3 εργάσιμες αργότερα.
Εδώ επειδή δεν απάντησα την ίδια μέρα στο e-mail, με πήραν τηλέφωνο για να επιβεβαιώσουν ότι ενημερώθηκα και τους είπα ότι θέλω η επιστροφή να γίνει με Royal Mail. Αν προτιμάς κάποια courier, φαντάζομαι αν το ζητήσεις θα στο στείλουν, απλά εδώ που είμαι είναι πιο εύκολο να παραλάβω με ελτα παρά courier, οπότε...
Στις πληρωμές δέχονται και Paypal, και φαντάζομαι και έμβασμα, αρκεί να συνεννοηθείς. -
Ωραιος!Αρα ειναι απλη η διαδικασια.Το μονο που ειναι ψιλοεπικινδυνο,ειναι οτι τα ΕΛΤΑ δεν φημιζονται για την προσοχη που δειχνουν στα δεματα.Μερικες φορες φαινονται λες και τα φερανε με τις κλωτσιες.
Βαλε αν μπορες κσνενα δειγμα 'πριν και μετα' την επεξεργασια,να δουμε και πώς ερχονται τα αρχεια απο την καμερα -
Με επαρκή προστασία στο πακετάρισμα δε νομίζω οτι διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο...
Προ- και μετά- λοιπόν:Λήψη σε RAW, μετατροπή σε TIFF από το Digital Photo Professional της Canon:
Custom White Balance, ειδικά για IR - μου το ρύθμισαν στην Protech - με Auto WB βγαίνει εντελώς κόκκινη
Στο DPP αν πας με το white chooser σε οποιαδήποτε πρασινάδα βγαίνει αυτό.
Unsharp mask+levels
Για το μπλε ουρανό, αντιστρέφουμε το κόκκινο με το μπλε κανάλι. Δηλαδή στο channel mixer,
βάζουμε στο RED: R 0% G 0% B 100% και στο BLUE: R 100% G 0% B 0%
Μετατροπή σε Α/Μ:
-
Εδώ περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι τεχνικές για το IR (έχει και σελίδα Basic Hints and Tips to Get You Started)
και λύνονται οι απορίες (οι δικές μου τουλάχιστον)http://www.infrared-photography.co.uk/
στο τέλος κάτι λέει και για HDR σε IR, ο Σταύρος σίγουρα θα το δοκιμάσει
-
Ο χρήστης ThanasisN έγραψε:
Εδώ περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι τεχνικές για το IR (έχει και σελίδα Basic Hints and Tips to Get You Started)
και λύνονται οι απορίες (οι δικές μου τουλάχιστον)http://www.infrared-photography.co.uk/
στο τέλος κάτι λέει και για HDR σε IR, ο Σταύρος σίγουρα θα το δοκιμάσει
...αχούμ...
...η πλάκα είναι ότι έτσι κι αλλιώς έβγαζα με AEB (-1,0,+1) γιατί είναι λιγο ιδιότροπη η έκθεση σε υπέρυθρο
-
Παρακολουθεί κανείς τον κύκλο ζωής των μηχανών της Sony? Έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά την αγορά της DSC RX100 (σε 22.000 δόσεις), αλλά βλέπω ότι το review του dpreview είναι από πέρσι τον Αύγουστο -κοντά χρόνο- και θα τσαντιστώ ιδιαίτερα αν αντικατασταθεί ένα μήνα αφότου την πάρω.
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Παρακολουθεί κανείς τον κύκλο ζωής των μηχανών της Sony? Έχω αρχίσει να σκέφτομαι σοβαρά την αγορά της DSC RX100 (σε 22.000 δόσεις), αλλά βλέπω ότι το review του dpreview είναι από πέρσι τον Αύγουστο -κοντά χρόνο- και θα τσαντιστώ ιδιαίτερα αν αντικατασταθεί ένα μήνα αφότου την πάρω.Πότε θα ανακοινωθεί νέο μοντέλο δεν το ξέρει κανείς, μαδώντας μαργαρίτες μπορώ να πω 50% πιθανότητα μέσα στο καλοκαίρι, 50% στο τέλος του χρόνου. Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι νέες μηχανές της sony συνήθως φτάνουν στην αγορά αρκετούς μήνες μετά την ανακοίνωση. Οπότε αν η μηχανή σου αρέσει δεν αξίζει να περιμένεις, δεν είναι και παλιά, μην περιμένεις και τεράστιες αλλαγές στην καινούρια (όποτε έρθει), το πολύ-πολύ να έχει λίγο μεγαλύτερο ζουμ.
-
Έχω μια πολύ μικρή ελπίδα και για ακόμα μεγαλύτερο αισθητήρα. Και ίσως να έχει διορθωθεί το clickless δαχτυλίδι στον φακό. Το θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή είμαι χωρίς μηχανή, αν εξαιρέσουμε την φιλμάτη Leica R6.2.
-
Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εταιρία που να βγάζει νέο μοντέλο στην ίδια κατηγορία κάθε χρόνο. Για ποιο λόγο να θέλει να απαξιώσει έτσι τα μοντέλα της; Αλλά ακόμη και αν το έκανε, πόσο σημαντικές αλλαγές να είχε το καινούργιο μοντέλο;
Η RX100, είναι στα 20Mpx, πόσα περισσότερα να έχει η καινούργια; Με 20Mpx μπορείς να πάρεις εκτύπωση 30χ45cm στα 300dpi. Προσωπικά αν μου έκανε το click η μηχανή θα την χτυπούσα χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι πρόσφατο μοντέλο, αλλά ταυτόχρονα έχει αρκετό διάστημα στην αγορά ώστε να έχουν εμφανιστεί οι πιθανές παιδικές ασθένειες ή προβλήματα που μπορεί να είχε.
Για παράδειγμα, όταν είχε κυκλοφορήσει η Pentax K5, τον πρώτο μισό χρόνο εμφανίζονταν κάποια σημάδια στον αισθητήρια της μηχανής, λόγω τεχνικού προβλήματος κατά την παραγωγή. Το πρόβλημα εντοπίστηκε και στις επόμενες σειρές είχε λυθεί.
ΥΓ. Να τονίσουμε πως και αυτή, όπως η IXUS, δεν είναι αδιάβροχη! Να υποθέσω πως για τα extreme θα καλύπτεσαι με την GoPro.
-
Δεν θέλω περισσότερα mp, μεγαλύτερο αισθητήρα θέλω! Και επειδή η τιμή της είναι επικίνδυνα κοντά στις πιο προσιτές NEX είμαι σε δίλημμα. Όπως είναι τώρα τα πράγματα, η ποιότητα εικόνας που δίνει είναι σαφώς ανώτερη από τις περισσότερες compact, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί με οποιασδήποτε DSLR, ή CSC. Από την άλλη, η RX100 είναι η μόνη που πραγματικά μπαίνει σε τσέπη μπουφάν άνετα και δείχνει να παρέχει τον έλεγχο που θέλω για τα πλάνα μου.
Η actioncam που έχω είναι η Contour HD, η οποία ως σκυλί του πολέμου επέζησε.
-
Έχεις δίκιο, δεν πρόσεξα που αναφέρθηκες σε μέγεθος αισθητήρα.
Λογική η απορία σου. Αν και δεν παρακολουθώ την Sony, προφανώς σκέφτεσαι μήπως βγει η RX10, με αισθητήρα APS-C, όπως η Ricoh GR για παράδειγμα. Λογικά κάτι θα βγει, μήπως όμως μετά ξεφεύγει αρκετά στην τιμή; Αν η RX100 είναι στα 600-700 €, πόσο να την δώσει την RX10; Θα εξακολουθεί (αν βγει και όταν έρθει...) να είναι στα πλαίσια του προϋπολογισμού σου;Αν και εσύ γνωρίζεις καλύτερα, νιώθω πως οι mirrorless ξεφεύγουν σε μεγεθος από αυτό που θες. Εκτός και αν την έχεις με σταθερό φακό ή κάποιους zoom πολύ μαζεμένους που έχουν βγει (έχει σίγουρα η Panasonic έναν).
-
Ακριβώς. Αν είχα ακόμα τρέλα με την φωτογραφία, θα πήγαινα κατευθείαν σε CSC. Πλέον όμως με ενδιαφέρει πρωτίστως να έχω μια μηχανή που να χωράει στην τσέπη μου, ώστε να την παίρνω παντού μαζί μου.
-
Έχω χάσει άπειρες φωτογραφίες είτε επειδή έπρεπε να αλλάξω φακό, είτε απλά επειδή η DSLR είναι πολύ μεγάλη και ογκώδης για να την έχεις πάντα μαζί σου.
Φωτογραφία. Ασχολείστε;