-
Χρειάζεσαι ολόκληρη την πλεξούδα, όλους τους αισθητήρες που έχει ο καταλυτικός κινητήρας ( αν μπαίνουν βέβαια στο δικό σου κινητήρα ) την ECU ( τον εγκέφαλο που λέμε ) και τον καταλύτη μαζί με τον αισθητήρα λάμδα, πιο φτηνά θα σου έρθει να βρείς ένα καταλυτικό τροπέτο από το ίδο μοντέλο να πάρεις όλα τα απαραίτητα, παρά να κάνεις retrofit στο δικό σου.
-
Να ακούς τον 21quadra που ξέρει πολύ καλύτερα!
Αισθητήρα λ δεν είχαν και τα μη καταλυτικά για να ρυθμίζουν πιο σωστά το μίγμα τους;; Είχα γενικά την εντύπωση ότι τα παλιά καταλυτικά δεν είχαν άλλες διαφορές πέραν του καταλύτη.... -
Η σούπερ με μόλυβδο έχει καταργηθεί στην ευρωπαική ένωση απο το 2000-2001 αν θυμάμαι καλά. Σούπερ με μόλυβδο ακόμα παράγεται στα ελληνικά διυλυστήρια αλλά διατείθεται σε άλλες αγορές που ακόμα επιτρέπεται η χρήση της, πχ. Τουρκία.
Η LRP (Lead Replacement Petrol) που έχουν τα πρατήρια απο τότε που καταργήθηκε η σούπερ είναι κανονική αμόλυβδη με πρόσθετο. Αυτά τα πρόσθετα υπάρχουν στο εμπόριο οπότε όποιος έχει παλιό αυτοκίνητο μπορεί να κάνει μόνος του την ανάμειξη απευθείας στο ρεζερβουάρ. Μάλιστα έτσι βγαίνει και λίγο πιό φτηνα απο την LRP των πρατηρίων.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επίπτωση στον άνθρωπο και μάλιστα είναι τόσο αποδεδειγμένο το γεγονός και συγκεκριμένη η επίπτωση που τις ουσίες αυτές τις χαρακτηρίζουμε ΚΑΡΚΙΝΟγόνες.....Όσο καρκινογόνες και αν είναι οι ουσίες που έχει η αμόλυβδη (που είναι) δεν παύουν να είναι πολύ πιο ακίνδυνες συγκριτικά με τις ζημιές που προκαλούσε ο μόλυβδος.
Σε μη καταλυτικό αυτοκίνητο είναι πολύ δύσκολο και δαπανηρό να μπει καταλύτης και να δουλέψει σωστά. Αν κάποιος έχει τόσο μεράκι να μειώσει τους ρύπους του ας το αποτολμήσει αλλά δεν είναι απλό. Πάντως το μη-καταλυτικό αυτοκίνητο που καίει αμόλυβδη βγάζει πολύ (τάξης μεγέθους) πιο ακίνδυνα καυσαέρια σε σχέση με το αν έκαιγε την παλιά σούπερ με μόλυβδο.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Να ακούς τον 21quadra που ξέρει πολύ καλύτερα!
Αισθητήρα λ δεν είχαν και τα μη καταλυτικά για να ρυθμίζουν πιο σωστά το μίγμα τους;; Είχα γενικά την εντύπωση ότι τα παλιά καταλυτικά δεν είχαν άλλες διαφορές πέραν του καταλύτη....Στην αρχή και πριν παρουσιαστούν οι τριοδικοί καταλυτικοί μετατροπείς που έχουμε σήμερα, παρουσιάστικαν οι οξειδωτικοί καταλυτικοί μετατροπείς που λειτουργούσαν με συστήματα ψεκασμού Monopoint, προφανούς σε αυτούς αναφέρεσαι.
Υπήρξαν και ορισμένα συστήματα με εξελιγμένα καρμπυρατέρ χωρίς όμως να αποτελέσουν σοβαρή, βιώσιμη και οικονομική λύση.
δες εδώ
http://books.google.gr/books?id=DwUMAai ... &q&f=false -
Το σύστημα ψεκασμού δεν είναι δεσμευτικό για το είδος του καταλύτη. Πιο παλιά είχαμε Honda Accord με τριοδικό καταλύτη, αισθητήρα λάμδα και ηλεκτρονικό καμπυρατέρ (ούτε καν ψεκασμό μονού σημείου δηλάδή). Οξειδωτικοί καταλύτες είχαν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα σε βενζινοκίνητα, το μόνο μοντέλο που θυμάμαι να είχε πωληθεί στην Ελλάδα ήταν τα πρώτα Sunny (B12?).
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Η σούπερ με μόλυβδο έχει καταργηθεί στην ευρωπαική ένωση απο το 2000-2001 αν θυμάμαι καλά. Σούπερ με μόλυβδο ακόμα παράγεται στα ελληνικά διυλυστήρια αλλά διατείθεται σε άλλες αγορές που ακόμα επιτρέπεται η χρήση της, πχ. Τουρκία.Η LRP (Lead Replacement Petrol) που έχουν τα πρατήρια απο τότε που καταργήθηκε η σούπερ είναι κανονική αμόλυβδη με πρόσθετο. Αυτά τα πρόσθετα υπάρχουν στο εμπόριο οπότε όποιος έχει παλιό αυτοκίνητο μπορεί να κάνει μόνος του την ανάμειξη απευθείας στο ρεζερβουάρ. Μάλιστα έτσι βγαίνει και λίγο πιό φτηνα απο την LRP των πρατηρίων.
Ξερουμε ποιο ειναι το προσθετο που βαζουν;Σωστα θυμαμαι για καλιο;
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Το σύστημα ψεκασμού δεν είναι δεσμευτικό για το είδος του καταλύτη. Πιο παλιά είχαμε Honda Accord με τριοδικό καταλύτη, αισθητήρα λάμδα και ηλεκτρονικό καμπυρατέρ (ούτε καν ψεκασμό μονού σημείου δηλάδή). Οξειδωτικοί καταλύτες είχαν χρησιμοποιηθεί ελάχιστα σε βενζινοκίνητα, το μόνο μοντέλο που θυμάμαι να είχε πωληθεί στην Ελλάδα ήταν τα πρώτα Sunny (B12?).- Mazda 323 (1989) με ηλεκτρονικό καρμπυρατέρ και οξειδωτικό καταλύτη.
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Ξερουμε ποιο ειναι το προσθετο που βαζουν;Σωστα θυμαμαι για καλιο;Νομίζω ναι, το θέμα είναι πως ελάχιστα αυτοκίνητα απαιτούν αυτό το πρόσθετο, τα περισσότερα μη-καταλυτικά δεν έχουν πρόβλημα με αμόλυβδη και οι χρήστες τους έβαζαν super/LRP (και) επειδή φοβόντουσαν μήπως κάνουν ζημιά με τα βλαβερά καυσαέρια.
-
Όσοι κινητήρες έχουν σκλυρημένες βαλβίδες από το εργοστάσιο καίνε άφοβα αμολυβδη. Το μόνο που ίσως χρειαστεί είναι μικρή αλλαγή στο αβάνς. Πχ η Αλφαρομέο για τος μποξερ κινητήρες η μόνη οδηγία που είχαν δώσει για αμόλυβδη ήταν +5 μοιρες αβάνς....
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Είναι ξεκάθαρο ότι έχουν επίπτωση στον άνθρωπο και μάλιστα είναι τόσο αποδεδειγμένο το γεγονός και συγκεκριμένη η επίπτωση που τις ουσίες αυτές τις χαρακτηρίζουμε ΚΑΡΚΙΝΟγόνες.....Όσο καρκινογόνες και αν είναι οι ουσίες που έχει η αμόλυβδη (που είναι) δεν παύουν να είναι πολύ πιο ακίνδυνες συγκριτικά με τις ζημιές που προκαλούσε ο μόλυβδος.
Σε μη καταλυτικό αυτοκίνητο είναι πολύ δύσκολο και δαπανηρό να μπει καταλύτης και να δουλέψει σωστά. Αν κάποιος έχει τόσο μεράκι να μειώσει τους ρύπους του ας το αποτολμήσει αλλά δεν είναι απλό. Πάντως το μη-καταλυτικό αυτοκίνητο που καίει αμόλυβδη βγάζει πολύ (τάξης μεγέθους) πιο ακίνδυνα καυσαέρια σε σχέση με το αν έκαιγε την παλιά σούπερ με μόλυβδο.
Θυμάμαι ότι λεγόταν το αντίθετο, ότι καλύτερα με μόλυβδο παρά αμόλυβδη χωρίς καταλύτη.... δεν επιμένω όμως.
-
Καλά θυμάσαι, πολλοί 'δημοσιογράφοι' έτσι έλεγαν και φυσικά δεν έλεγαν μόνο αυτά αλλά και πολλές άλλες χοντράδες. Δεν ισχύει όμως, ο μόλυβδος είναι μακράν το πιο επικύνδυνο.
-
Ο χρήστης Greek έγραψε:
Όσοι κινητήρες έχουν σκλυρημένες βαλβίδες από το εργοστάσιο καίνε άφοβα αμολυβδη. Το μόνο που ίσως χρειαστεί είναι μικρή αλλαγή στο αβάνς. Πχ η Αλφαρομέο για τος μποξερ κινητήρες η μόνη οδηγία που είχαν δώσει για αμόλυβδη ήταν +5 μοιρες αβάνς....Εδρες βαλβιδων νομιζω.
Καλά θυμάσαι, πολλοί 'δημοσιογράφοι' έτσι έλεγαν και φυσικά δεν έλεγαν μόνο αυτά αλλά και πολλές άλλες χοντράδες. Δεν ισχύει όμως, ο μόλυβδος είναι μακράν το πιο επικύνδυνο.
Καποτε ειχα βρει ενα αρθρο που ελεγε οτι οταν εψαχναν τι να προσθεσουν για λιπανση βαλβιδων υποψηφιο ηταν και το οινοπνευμα,αλλα τα συμφεροντα κλπ επεβαλλαν τελικα τον μολυβδο.Δεν το ειχα ψαξει πιο πολυ για το αν ειναι αληθεια.
-
Σας ευχαριστω ολους για τις απαντησεις!!
Μηχανικα δεν εχουμε λοιπον προβλημα, αλλα δε μπορω να κυκλοφορω κ να ξερω οτι σκορπαω καρκινογονες ουσιες στον κοσμο και απ'οτι καταλαβαινω με την lrp υπηρχε μονο η ψευδαισθηση... Στα ιστορικα βεβαια δε μπορουμε να κανουμε κατι δυστυχως.
Οσο για το ευρος της μετατροπης ειτε μιση ωρα, ειτε μισο μηνα δουλεια θα ειναι οποτε θα ψαξω οσο γινεται για τις εργοστασιακες διαφορες των κινητηρων μηπως και δε χρειαζονται τοσο προχωρημενες επεμβασεις.
Κ παλι ευχαριστω!!
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Καποτε ειχα βρει ενα αρθρο που ελεγε οτι οταν εψαχναν τι να προσθεσουν για λιπανση βαλβιδων υποψηφιο ηταν και το οινοπνευμα,αλλα τα συμφεροντα κλπ επεβαλλαν τελικα τον μολυβδο.Δεν το ειχα ψαξει πιο πολυ για το αν ειναι αληθεια.Αν μιλάμε για το ίδιο άρθρο τότε είνια η εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει ο Jamie Kitman για τον μόλυβδο στα καύσιμα. Είχε δημοσιευθεί στο αγγλικό Car αλλά και σε άλλα έντυπα. Δεν ξέρω αν η λέξη 'συμφέροντα' είναι η κατάλληλη, εγώ θα έλεγα 'συγκιρίες'. Είχα γράψει πιο παλιά ένα σχετικό άρθρο στο site μου, μπορείτε να το δείτε εδώ, είχα χρησιμοποιήσει και το συγκεκριμένο άρθρο στην βιβλιογραφία του.
-
Ο χρήστης efthymis έγραψε:
Μηχανικα δεν εχουμε λοιπον προβλημα, αλλα δε μπορω να κυκλοφορω κ να ξερω οτι σκορπαω καρκινογονες ουσιες στον κοσμο και απ'οτι καταλαβαινω με την lrp υπηρχε μονο η ψευδαισθηση... Στα ιστορικα βεβαια δε μπορουμε να κανουμε κατι δυστυχως.Σκέψου πως όσο χρησιμοποιούσες μόλυβδο έκανες μεγαλύτερη ζημιά. Ακόμα και με ποδήλατο να κυκλοφορείς πάλι 'επιβαρύνεις' έτσι είναι η ζωή, δες το πιο αφαιρετικά το θέμα
-
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Καποτε ειχα βρει ενα αρθρο που ελεγε οτι οταν εψαχναν τι να προσθεσουν για λιπανση βαλβιδων υποψηφιο ηταν και το οινοπνευμα,αλλα τα συμφεροντα κλπ επεβαλλαν τελικα τον μολυβδο.Δεν το ειχα ψαξει πιο πολυ για το αν ειναι αληθεια.
Αν μιλάμε για το ίδιο άρθρο τότε είνια η εξαιρετική δουλειά που είχε κάνει ο Jamie Kitman για τον μόλυβδο στα καύσιμα. Είχε δημοσιευθεί στο αγγλικό Car αλλά και σε άλλα έντυπα. Δεν ξέρω αν η λέξη 'συμφέροντα' είναι η κατάλληλη, εγώ θα έλεγα 'συγκυρίες'. Είχα γράψει πιο παλιά ένα σχετικό άρθρο στο site μου, μπορείτε να το δείτε εδώ, είχα χρησιμοποιήσει και το συγκεκριμένο άρθρο στην βιβλιογραφία του.
Πιθανον να ειναι οπως το λες,δεν θυμαμαι ακριβως πως το ελεγε μετα απο τοσα χρονια.
(το δικο σου μπηκε στην σειρα για διαβασμα ) -
Ο χρήστης IKE έγραψε:
Σκέψου πως όσο χρησιμοποιούσες μόλυβδο έκανες μεγαλύτερη ζημιά. Ακόμα και με ποδήλατο να κυκλοφορείς πάλι 'επιβαρύνεις' έτσι είναι η ζωή, δες το πιο αφαιρετικά το θέμα
ευχαριστω για την εμψυχωση!! -
Έχω ασχοληθεί με το ζήτημα από τον καιρό της κατάργησης της Σούπερ.
Εκτός από τις μετρήσεις που έκανα μόνος μου για τους ρύπους ανάλογα τον τύπο βενζίνης, είχα ζητήσει από τη Shell να μου επιβεβαιώσει κάποια θέματα.Παραθέτω παλαιότερή μου δημοσίευση για το θέμα:
viewtopic.php?p=228579#p228579
-
Ο χρήστης Euripides έγραψε:
Έχω ασχοληθεί με το ζήτημα από τον καιρό της κατάργησης της Σούπερ.
Εκτός από τις μετρήσεις που έκανα μόνος μου για τους ρύπους ανάλογα τον τύπο βενζίνης, είχα ζητήσει από τη Shell να μου επιβεβαιώσει κάποια θέματα.Παραθέτω παλαιότερή μου δημοσίευση για το θέμα:
viewtopic.php?p=228579#p228579
Κατατοπιστικοτατος!!!
παλαιά αυτοκίνητα και αμόλυβδη