-
Για αλλού ξεκίνησα και αλλού κατέληξα την Κυριακή που μας πέρασε. Είχα δει ότι στη λίμνη Υλίκη θα επικρατούσε νηνεμία και είχα τρομακτική όρεξη για αντανακλάσεις. Βέβαια οι βροχές των προηγούμενων ημερών δε μου έδιναν αρκετές ελπίδες να προσεγγίσω τη λίμνη καθώς το τερέν τριγύρω λασπώνει πολύ. Είπα όμως να δοκιμάσω την τύχη μου.
Αρχικά δοκίμασα να προσεγγίσω από το Κλεφτοβούνι που βλέπετε στα αριστερά.

Οι χωματόδρομοι όμως ήταν γεμάτοι επικίνδυνες λάσπες και γύρισα πίσω για να δοκιμάσω μια άλλη διαδρομή κοντά στο ύψωμα Στρούλογγος ή Σερλογγος. Μέσα σε λίγα μέτρα ένιωσα το αυτοκίνητο να πατάει ανεξέλεγκτα καθώς το στρώμα λάσπης παραήταν βαθύ και επέστρεψα ξανά στην άσφαλτο για να δοκιμάσω μια 3η προσέγγιση.

Η οποία 3η προσέγγιση ήταν μεν καλύτερη αλλά ήταν για χρόνια αχρησιμοποίητη.

Ένα παρακλάδι της 3ης διαδρομής ήταν λασπώδες αλλά όχι σε τραγική κατάσταση και το ακολούθησα μπας και.

Έφτασα σε ένα μαντρί και από εκεί και κάτω οπτικά είδα ότι το λασπωμένο τερέν ήταν αρκετά βαθύ και ποιός ξέρει τι θα γινόταν ακόμα πιο κάτω κοντά στη λίμνη.

Επιπλέον, ακόμη και αν κατάφερνα να φτάσω στις όχθες, θα είχε τόση λάσπη που το καγιάκ θα γινόταν χάλια και με τη σειρά του το αυτοκίνητο. Οπότε αποφάσισα να το λήξω και να επιστρέψω κάποια στιγμή με πιο ξηρές συνθήκες.
Μερικές προσπάθειες προσέγγισης σε αυτό το βίντεο. Που είναι τα Μαλατέστα όταν τα χρειάζεσαι ρε Γάτε? Είπαμε χωρίς σοβαρό λάστιχο την τρίζουμε την όπισθεν στις λασπουριές!

Από εκεί προχώρησα στο 2ο πλάνο το οποίο ήταν να κατέβω στη Δροσιά Χαλκίδας και να πεταχτώ απέναντι στο Εγγλεζονήσι. Ο καιρός έδειχνε ιδανικός και αμέσως μου τράβηξε την προσοχή το Καντήλι απέναντι Θυμήθηκα την φανταστική περιπέτεια που έζησα πριν λίγες βδομάδες εκεί.

Όρος Μεσσάπιον ή Χτυπάς. Κατάφυτο βουνό. Είχα την τύχη να θαυμάσω τη θέα από εκεί ψηλά ως χειριστής ραντάρ πριν από 18 χρόνια.

Με πλήρη άπνοια προωθήθηκα ταχύτατα προς το νησάκι.

Κατευθύνθηκα προς μια προβλήτα που έχει δημιουργηθεί.

Από αυτό το σημείο ξεκίνησε ένα μικρό ταξίδι στα λίγα αξιοθέατα και στην ιστορία του νησιού.

Ένα βατό μονοπάτι με ανέβασε ψηλότερα. Εντυπωσιάστηκα με το πόσο προσεγμένο είναι το νησί. Πινακίδες, σκαλοπάτια, μονοπάτια.

Σύντομα έφτασα στο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Πολύ περιποιημένο.

Από την πίσω πλευρά ξεκινά ένα σύντομο μονοπάτι για την παλιά βίλα του αρχαιολόγου Τέρβιλ Πετρ στον οποίο είχε ενοικιαστεί το νησί το 1930! Ο Πετρ ήταν τότε διάσημος για την ανακάλυψή ενός κρανίου από Νεάτερνταλ στην Αφρική, ηλικίας 300.000 ετών.

Για αυτό λοιπόν το συγκεκριμένο νησάκι ονομάστηκε Εγγλεζονήσι. Είναι γνωστό και ως Χτυπονήσι από το όρος Χτυπάς ή και Γάϊδαρος. Η βίλα του Πετρ βομβαρδίστηκε κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Μάλιστα υπάρχουν αναφορές πως κάηκε ολόκληρο το νησί από τις φωτιές. Σήμερα βλέποντας την πυκνή βλάστηση, μοιάζει σαν μην έγινε τίποτα ποτέ. Τα απομεινάρια δείχνουν βέβαια ότι κάποτε συνέβη κάτι άσχημο.

Η δυτική πλευρά του νησιού.

Κάπου στο κέντρο του νησιού υπάρχουν ίχνη κατοίκησης από τον 6ο αιώνα τα οποία δε μπόρεσα να δω, πιθανότατα γιατί έχουν κρυφτεί μέσα στη βλάστηση. Είδα όμως ένα παλιό πηγάδι πιθανότατα από εκείνη την εποχή το οποίο κάποιος είχε κλείσει με μια μεγάλη πέτρα για λόγους ασφαλείας. Στα αριστερά υπήρχε ένα μεταγενέστερο πηγάδι.

Ένα μονοπάτι έδειχνε να συνεχίζει προς τη βόρεια πλευρά του νησιού και το ακολούθησα από περιέργεια.

Σίγουρα όχι κάτι που θα περίμενα να δω σε ένα έρημο νησάκι.

Το μονοπάτι έγινε αρκετά ανηφορικό από ένα σημείο και μετά. Από τη δορυφορική εικόνα μπορούσα να διακρίνω κάτι σαν κτίσμα στο τέλος του. Αναρωτιόμουν τι θα μπορούσε να είναι.

Τελικά ήταν μια μεγάλη δεξαμενή της πυροσβεστικής.

Αυτό που με εντυπωσίασε ήταν το πυκνό πευκοδάσος που έκρυβε τον ορίζοντα σε ένα κατά τα άλλα μικρό νησί.

Ο Τέρβιλ αναμφίβολα είχε γούστο που επέλεξε αυτό το νησί. Πάντως αυτό το γεγονός είναι μια ένδειξη της τραγικής οικονομικής κατάστασης που βρισκόταν η χώρα μετά τη Μικρασιατική καταστροφή. Oh wait σήμερα δε νοικιάζουμε καν, τα ξεπουλάμε όλα!

Επιστρέφοντας στην προβλήτα. Εντυπωσιακό το ότι κάποιος έρχεται με μηχανή και κουρεύει το γκαζόν.

Συνέχεια του γύρου του νησιού. Σε αυτό το σημείο συνάντησα αυτό το κτίσμα. Παλιά εκκλησία ίσως? Οι μεγάλες πέτρες στα θεμέλια υποδηλώνουν πολύ παλιά κατασκευή η οποία προφανώς χτίστηκε και μεταγενέστερα.

Η ανατολική πλευρά και μόνο ήταν γεμάτη από μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca)

Συνεχίζοντας και θαυμάζοντας τα πράσινα νερά.

Έχει κάποιες παραλίες το νησί. Δυστυχώς από μακριά διέκρινα κάποια σκουπίδια που έχει ξεβράσει η θάλασσα. Και βέβαια το καλοκαιρινό μπάνιο αν έχει τόσες μέδουσες δεν είναι ιδιαίτερα ασφαλές.

Ένα μικρό και αιχμηρό ακρωτήρι.

Η βόρεια πλευρά του νησιού είχε αρκετά σχέδια στους βράχους που θαρρείς πως έγιναν από ανθρώπινο χέρι. Με προσεκτικότερη ματιά όμως, κανένα ανθρώπινο χέρι δε θα τα έφτιανε τόσο αρμονικά.

Πέτυχα τον ήλιο στο σωστό σημείο!

Έχοντας φτάσει πια στη δυτική πλευρά του νησιού.

Θαυμάζοντας το Μεσσάπιον όρος και τη θάλασσα- γιαούρτι! Ένιωθα ευλογημένος πραγματικά.

Συνεχίζοντας τη δυτική πλευρά με τη θάλασσα να μοιάζει περισσότερο με λίμνη. Εδώ ήταν και το αγαπημένο μου σημείο μιας και ψοφάω για αντανακλάσεις!

Τρέλα!!!

Προσεγγίζοντας τη νότια πλευρά του νησιού την οποία καταλαμβάνει μια παραλία.

Έκανα μια σύντομη στάση να απολαύσω τη γαλήνη του τοπίου.

Επέστρεψα στο σημείο που ξεκίνησα χορτασμένος. Είχα όμως ακόμα κάποιους ανοιχτούς λογαριασμούς με το Μεσσάπιον όρος. Ακολούθησα μια βατή χωμάτινη διαδρομή που το διασχίζει και βγαίνει μετά από πολλά χιλιόμετρα στο δρόμο μεταξύ των χωριών Πλατανάκια και Λουκίσια.

Το Εγγλεζονήσι από ψηλά!

Λίγο πριν τα Πλατανάκια μπήκα αριστερά σε μια ανηφορική χωμάτινη διαδρομή που με οδήγησε στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας. Μεσσάπιον Όρος και εκεί. Η διαδρομή αυτή ήταν σχετικά δύσκολη μετά τις παρατεταμένες βροχές και υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο δίπλα σε ένα μαντρί που χρειάζεται μια καλή απόσταση από το έδαφος. Δεν πάει κανονικό αυτοκίνητο ούτε το καλοκαίρι δηλαδή
Άφιξη στην Αγία Μαρίνα. Δείχνει ανακαινισμένη αλλά η κατασκευή της πρέπει να είναι αρκετά παλιά.

Κλασσικά ωραία τοποθεσία στη μέση του πουθενά και σε 500m υψόμετρο.

Εντός της εκκλησίας.

Όπως το είχα υποψιαστεί, οι αγιογραφίες δείχνουν εκατοντάδων ετών και έχουν υποστεί σημαντικές φθορές.

Επιστροφή προς την άσφαλτο. Εντυπωσιακό το ρέμα του Παλαιόμυλου το οποίο είναι γεμάτο πλατάνια.

Ήταν ακόμη μια εξόρμηση για την οποία νιώθω ευγνώμων για τις εικόνες που μου χαρίστηκαν και για τη συνολική εμπειρία. Χάρηκα που ταξιδέψαμε παρέα και τα λέμε την επόμενη φορά!
-
Είπα να δω αν υπάρχουν πληροφορίες για τις τοιχογραφίες, αλλά έπεσα σε αυτό:
https://scholar.google.com/scholar?oi=gsb40&q=Αγία Μαρίνα Μεσάπιον όρος&lookup=0&hl=en
Οι πληροφορίες για τις διαδρομές στη Δίρφυ θα ενδιαφέρουν όσουν θέλουν να εξερευνήσουν την Εύβοια. -
Ωωωω τι μου θύμισες!! Πήγαινα παιδάκι (πριν 40 χρόνια) για μπάνιο στο Εγγλεζονήσι! Ακόμα όμορφα ειναι από όσο βλέπω.
-
@tgd said in Εγγλεζονήσι- Μεσσάπιον όρος 30-11-2025:
https://scholar.google.com/scholar?oi=gsb40&q=Αγία Μαρίνα Μεσάπιον όρος&lookup=0&hl=en
Οι πληροφορίες για τις διαδρομές στη Δίρφυ θα ενδιαφέρουν όσουν θέλουν να εξερευνήσουν την Εύβοια.Το έψαξα και εγώ αλλά δε βρήκα πουθενά πληροφορίες για αυτό το εκκλησάκι. Πολύ παράξενο. Ωραίο το αρχείο για Εύβοια. Θα το κοιτάξω πιο προσεκτικά όταν έχω χρόνο. Όλο και κάτι νέο θα ανακαλύψω!
@fanis75 said in Εγγλεζονήσι- Μεσσάπιον όρος 30-11-2025:
Ωωωω τι μου θύμισες!! Πήγαινα παιδάκι (πριν 40 χρόνια) για μπάνιο στο Εγγλεζονήσι! Ακόμα όμορφα ειναι από όσο βλέπω.
Τέλειες αναμνήσεις θα έχεις, είμαι βέβαιος! Ευτυχώς κάποιοι το προσέχουν και είναι σε άψογη κατάσταση.
-
Οι πληροφορίες για τις διαδρομές στη Δίρφυ θα ενδιαφέρουν όσουν θέλουν να εξερευνήσουν την Εύβοια.πολλα λαθη! και λειπουν πολλοι δρομοι ή περιγραφονται ως χωματοδρομοι ενω ειναι ασφαλτοστρωμενοι απο το 2010
-
@billy84 said in Εγγλεζονήσι- Μεσσάπιον όρος 30-11-2025:
Μεσσάπιον όρος
Εξαιρετική εκδρομή, θα την βάλω στα bookmarks μου για εκδρομή με την μηχανή. Πρέπει να βρω κι ένα φουσκωτό όμως.

-
@gatoz said in Εγγλεζονήσι- Μεσσάπιον όρος 30-11-2025:
Οι πληροφορίες για τις διαδρομές στη Δίρφυ θα ενδιαφέρουν όσουν θέλουν να εξερευνήσουν την Εύβοια.πολλα λαθη! και λειπουν πολλοι δρομοι ή περιγραφονται ως χωματοδρομοι ενω ειναι ασφαλτοστρωμενοι απο το 2010
Πρόχειρα που το κοίταξα είδα και εγώ αρκετά λαθάκια με κορυφαία το ύψος του Ξεροβουνίου στα 1353, 100 μέτρα χαμηλότερο από αυτό που πραγματικά είναι. Και 2ον έναν χάρτη που αναφέρει ΗΠΙΟΥΣ χειμώνες στην Εύβοια!
Που αν πιάσει χιόνι εύχεσαι να ήσουν στον Παρνασσό! Και μιλάμε για διπλωματική εργασία...@babisstinson said in Εγγλεζονήσι- Μεσσάπιον όρος 30-11-2025:
@billy84 said in Εγγλεζονήσι- Μεσσάπιον όρος 30-11-2025:
Μεσσάπιον όρος
Εξαιρετική εκδρομή, θα την βάλω στα bookmarks μου για εκδρομή με την μηχανή. Πρέπει να βρω κι ένα φουσκωτό όμως.

Αξίζει το Μεσσάπιον φίλε. Και δίπλα μας! Καγιάκ επίσης αξίζει, είναι να μη μπλέξεις!

-
Πολύ ωραία!
Μας ταξιδεύεις...
Εγγλεζονήσι- Μεσσάπιον όρος 30-11-2025