-
Να σου πω και κάτι ακόμα. Πλέον τα παιδιά της κρίσης δηλαδή αυτοί που έγιναν φοιτητές μετά το 2010 έχουν φτάσει τα 31 και έχω δείγμα σημαντικό για σύγκριση σε σχέση με αυτούς της αμέσως προηγούμενης δεκαετίας, οι της κρίσης λοιπόν δεν μεμψιμοιρουν για την κακούργα κενωνια αλλά ψάχνονται αλλάζουν δουλειές δεν τους πειράζει να ξεκινήσουν από χαμηλά και προχωράνε καλά.
Βέβαια δεν έχουν ακόμη το άγχος της οικογένειας, ούτε υποχρεώσεις, όπως οι προηγούμενοι αλλά όπως και να το κάνουμε το να κατηγορούν μόνο την κατάσταση δεν τους κάνει καλό.
Πάντα αναφέρομαι σε περιπτώσεις του ευρύτερου κοινωνικού περίγυρου που όμως είναι πάνω από 100 άτομα.
Το ενδιαφέρον είναι που ακόμα και αδέλφια που ανήκουν στις δύο περιπτώσεις έχουν αντίστοιχες συμπεριφορές ενώ είχαν τις ίδιες παροχές από τους γονείς τους
-
Πάντως αν όλοι αυτοί που ασχολούνται τόσο πολύ, άπειρες (εργατο)ώρες με τον πλούτο τού άλλου τις αφιέρωναν για την δικιά τους τσέπη, θα ταν τώρα ζάμπλουτοι !
-
@lap said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Καλά κάνεις και του δίνεις ότι του δίνεις.
Εγώ σχολιάζω την ευκολία που κρίνεις τους άλλους που δεν έχουν αυτές τις ευκολίες και αναφέρουν πως δεν αντέχουν λόγω ακρίβειας, ανεργίας, κακών συνθηκών εργασίας και μισθών
Εσύ τι φαντάζεσαι; Ότι γκρινιάζουν οι νέοι ενώ έχουν δωρεάν σπίτια και αυτοκίνητα;
Το πιθανότερο είναι να μην έχουν. Και εσύ και άλλοι σαν εσένα τους χλευάζουν ως τεμπέληδες, ενώ στα δικά τους παιδιά σε παρόμοιες ηλικίες τους τα προσφέρουν.
Ξαναλέω το θέμα δεν είναι το παιδί. Είναι το "ναι μεν αλλά" στις συζητήσεις μας σε αυτό το νήμα.
Δεν νομίζω ότι η παροχή μιας κατοικίας, ιδιόκτητη η ενοικιαζόμενη, είναι δύσκολο για το 70 % των Ελλήνων γονέων . Και ίσως λέω και λίγους.
-
Αυτοί που λες νομίζω πως πάντα υπήρχαν. Πάντα υπήρχαν οι φοιτητές που διασκέδαζαν και αυτοί που δούλευαν για να ζήσουν.
Και στην γενιά του γιου σου και πιο πριν αυτοί που διασκέδαζαν όπως λες όλη μέρα σε μπουζούκια ήταν οι οργανωμένοι σε φοιτητικές παρατάξεις. Αυτοί που περνουσαν έτσι τα μαθήματα, χωρίς να πατάνε ποτέ.
Αν έχεις παρέες κάποια παιδιά σε αυτή την κατηγορία θα νομίζεις πως έτσι είναι όλοι οι φοιτητές. Δεν είναι έτσι όμως. Άσε που σε κάθε σχολή περνούν παιδιά από επαρχία που τα βγάζουν δύσκολα και είναι το 3-5ο παιδί μιας οικογένειας.
Οπότε ακόμα και αν συμφωνήσουμε πως πριν το 2011 σε ηλικία 18-24 ετών κάποιοι διασκέδαζαν περισσότερες φορές την εβδομάδα, από το 2011 και μετά τα βγάζουν πέρα πιο δύσκολα. Σήμερα έχουμε 2023
-
Μόνο που αυτοί που διασκέδασαν τότε νομίζουν ότι η κοινωνία τους χρωστάει κάτι.
-
@criuser said in ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2:
Καλά κάνεις και του δίνεις ότι του δίνεις.
Εγώ σχολιάζω την ευκολία που κρίνεις τους άλλους που δεν έχουν αυτές τις ευκολίες και αναφέρουν πως δεν αντέχουν λόγω ακρίβειας, ανεργίας, κακών συνθηκών εργασίας και μισθών
Εσύ τι φαντάζεσαι; Ότι γκρινιάζουν οι νέοι ενώ έχουν δωρεάν σπίτια και αυτοκίνητα;
Το πιθανότερο είναι να μην έχουν. Και εσύ και άλλοι σαν εσένα τους χλευάζουν ως τεμπέληδες, ενώ στα δικά τους παιδιά σε παρόμοιες ηλικίες τους τα προσφέρουν.
Ξαναλέω το θέμα δεν είναι το παιδί. Είναι το "ναι μεν αλλά" στις συζητήσεις μας σε αυτό το νήμα.
Δεν νομίζω ότι η παροχή μιας κατοικίας, ιδιόκτητη η ενοικιαζόμενη, είναι δύσκολο για το 70 % των Ελλήνων γονέων . Και ίσως λέω και λίγους.
Την δική τους βρε συ!!! Όχι κάποια άλλη. Την δίνουν ως κληρονομιά. Αφού 30 έτη πληρώνουν δάνεια για ένα σπίτι και τα μισά είναι κόκκινα. Δεν αγοράζουν δύο και τρία διαμερίσματα οι Έλληνες.
-
Χαλαρά έχουν αγοράσει 2-3 διαμερίσματα στο παρελθόν πριν την κρίση πάρα πολλοί η έχουν χτίσει. Δεν είμαστε πάντα σε κρίση τα τελευταία 70 χρόνια μετά το 1950
-
Για να αγοράσεις 2-3 διαμερίσματα και να τα κατέχεις σημαίνει πως έχεις εισοδήματα πάνω από τα 2000 ευρώ/μήνα από τα 20 έτη σου ώστε στα 50-60 να δώσεις στο 30 χρόνο παιδί ένα από αυτά.
Δεν συνέβη αυτό στην Ελλάδα. Ειπαμε ανέβηκε το επίπεδο, αλλά όχι και τόσο πολύ
-
Το ποσοστό αυτών που κατάφεραν να αγοράσουν 2, 3 ή και 1 σπίτι είναι συντριπτικά μεγαλύτερο από αυτών που θα καταφέρουν να αγοράσουν στο μέλλον.
Εκεί φαίνεται η διαφορά των γενεών στους μισθούς.
-
Όπου αν περάσεις ένα όριο δεν σου δίνουν και δάνειο. Αυτό είναι το πραγματικό άγχος. Ότι μετά από μια 5 ετια για τους 40-42 ρηδες και μια 15 ετια για τους 30 ρηδες δεν θα μπορούν να πάρουν δάνειο για σπίτι, ή μάλλον δεν θα μπορούν να πάρουν τόσο μεγάλο δάνειο που απαιτεί η σημερινή αγορά.
Δηλαδή θα υπάρξει μια ολοκληρη γενιά που το όνειρο της δικής του στέγης δεν θα το επιτύχει πριν τη συνταξιοδότηση και πολλοί ποτέ.
Αυτό είναι το δράμα πολλών νέων που ειτε δεν μπορούν να το αντιληφθούν είτε δεν το σκέφτηκαν ακόμα....
Ααα και Καλη Χρόνια!
-
Για να αγοράσεις 2-3 διαμερίσματα και να τα κατέχεις σημαίνει πως έχεις εισοδήματα πάνω από τα 2000 ευρώ/μήνα από τα 20 έτη σου ώστε στα 50-60 να δώσεις στο 30 χρόνο παιδί ένα από αυτά.
Δεν συνέβη αυτό στην Ελλάδα. Ειπαμε ανέβηκε το επίπεδο, αλλά όχι και τόσο πολύ
Λογικό να τα έχεις αυτά τα λεφτά στα 20 παλιά γιατί δούλευες από τα 10 και είχες μάθει να κάνεις το σκατό σου παξιμάδι και όχι να παίρνεις διακοποδανειο για ψώνια στο Χαροντς.
Αφήστε τα περί μισθών. Όντως σε σχέση με πριν 20 χρόνια είναι χαμηλά αλλά πριν 50 χρόνια οι μισθοί δεν ήταν ψηλά τα έξοδα ήταν μαζεμένα.
Θυμάμαι πατέρα φίλου μου που είχε μαγαζί και το έκλεισε πρώτη φορά για να πάει διακοπές στα 62 του ενώ δούλευε μπακαλόγατος από τα 12 που τελείωσε το δημοτικό.
Ε αυτοί οι άνθρωποι μπόρεσαν να δώσουν 2 και 3 σπίτια στα παιδιά τους και ήταν δεκάδες χιλιάδες
-
Και αυτό ειναι το λάθος στην οικονομία μας. Δεν γίνεται ένας μπακαλόγατος το 1950-1960 να μπορεί να βγάλει σπίτια με πολλή εργασία από την παιδική του ηλικία και να μην μπορεί να βγάλει ένα αυτοκίνητο ένας νέος επαγγελματίας που τελειώνει χρήσιμες επιστήμες και η εργασία του παράγει πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία και πλούτο από ότι ο μπακαλόγατος για την οικονομια της χωρας.
Ένα παιδί που σπούδασε και συμβάλει με τον κόπο του (και πριν τις σπουδές του για να αποκτήσει αυτές τις γνώσεις και έπειτα των σπουδών αυτών) στην εργασία του είναι σε δυσμενεστερη θέση από έναν αγράμματο μπακαλόγατο του 1950-1960. Και όχι σπίτι ( δεν συζητάμε καν για 2-3 σπίτια) αλλά ούτε ένα αυτοκίνητο δεν μπορεί να αγοράσει χωρίς σημαντική υλική και όχι μόνο βοήθεια.
Αυτό είναι που δεν μπορείς να καταλάβεις.
-
Ψηφίζω μπακαλόgato δουλευταρά all day both hands..
-
Τον επικαρπωτη της εργατικής υπεραξίας των υπαλλήλων του; Αυτόν;
Αυτός παράγει πλούτο και προστιθέμενη αξία.
-
Ότσι, αυτόν που λες εσύ
-
Εγω θα πω 2 με 3 πραγματα.
Φιλε (και το εννοω)Lap ,ο cruiser ισως να εννοουσε οπως και εγω μαζι τους νεους τους καλομαθημενους,τι εννοω αυτοι οι οποιοι εχουν φτασει μια ηλικια και το μονο που ξερουν ειναι να εχουν βγαλει το λυκειο αντε να ειναι αιωνιοι φοιτητες και το μονο που κανουν ειναι να πινουν καφεδες και ποτακια, να μην εχουν ιδρωσει -αγχωθει ποτε στη ζωη τους για λεφτα αλλα οταν καθονται στο τραπεζι στο καφε να αφηνουν αναποδα το κινητο με το μηλο το φαγωμενο,αλλα για να σε παρουν τηλ μονο αναπαντητη,φαγητο να ξερουν μονο την σαλατα του σεφ κσι την σιζαρ ,αλλα στο σπιτι να τους ξινιζει η φακη ή η φασολαδα.
Ο crui καλα κανει και βοηθαει το γιο του τοσα και αλλα τοσα αν μπορει γιατι το παλλικαρι δουλευει,αν δεν δουλευε θα συμφωνουσα μαζι σου.
Οσο για τα 2 με 3 σπιτια .Την εποχη του 75 που εφτιαξε ο πατερας μου το δικο του το εφτιαξε με 70χιλ δρχ και ο μισθος τοτε ηταν καπου στα 5 (διορθωστε με αν κανω λαθος) δηλαδη 15 φορες ο μισθος.Τωρα αν παιρνεις 800ευρω και το σπιτι κανει 200χιλ ευρω,οποτε ηταν ευκολο εκεινη την εποχη να κανεις περιουσια αν δουλευες συν δεν υπηρχαν τοσα θελω και εξοδα.
Ο γονεας καλα κανει και βοηθα το παιδι αρκει να εχει καταφερει να απογαλακτισει το παιδι απ αυτον. -
Φαντάζεσαι μια χώρα γεμάτη εργατικούς κυρ Παντελήδες και Ζηκους;
Και πες Ζηκους θέλουμε..... Αλλά και κυρ Παντελήδες που όντως πληρώνουν και αυτόν τον ΙΚΑ; -
Μα δεν θίγω την αγάπη του γονιού για το τέκνο του. Καλά κάνουν όλοι οι γονείς που κάνουν τα πάντα για το παιδί τους.
Εγώ θίγω το δάχτυλο που σηκώνουν και κουνάνε στα ξένα παιδιά όταν αυτα λένε ότι δεν τα βγάζουν πέρα μόνοι τους όντας ανεξάρτητοι πολίτες, ενώ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι βλέπουν ότι αυτό είναι αληθές.
Δεν ξέρω αν τα εισοδήματα και τα έξοδα του σπιτιού που λες είναι τα σωστά. Μάλλον δεν είναι.... Αλλά αν είναι τότε σήμερα η αναλογία είναι 250 και όχι 15. Καταλαβαίνεις πως είναι αδύνατον.
Αλλά και πάλι δεν νομίζω πως τα νούμερα είναι τα σωστά. Αν μπορεί ρώτησε τον να κάνουμε μια σύγκριση
-
Μα δεν θίγω την αγάπη του γονιού για το τέκνο του. Καλά κάνουν όλοι οι γονείς που κάνουν τα πάντα για το παιδί τους.
Εγώ θίγω το δάχτυλο που σηκώνουν και κουνάνε στα ξένα παιδιά όταν αυτα λένε ότι δεν τα βγάζουν πέρα μόνοι τους όντας ανεξάρτητοι πολίτες, ενώ μέσα στο ίδιο τους το σπίτι βλέπουν ότι αυτό είναι αληθές.
Δεν ξέρω αν τα εισοδήματα και τα έξοδα του σπιτιού που λες είναι τα σωστά. Μάλλον δεν είναι.... Αλλά αν είναι τότε σήμερα η αναλογία είναι 250 και όχι 15. Καταλαβαίνεις πως είναι αδύνατον.
Αλλά και πάλι δεν νομίζω πως τα νούμερα είναι τα σωστά. Αν μπορεί ρώτησε τον να κάνουμε μια σύγκριση
Κοιτα για το σπιτι ξερω εκανε 70χιλ δρχ 80τμ για τον μισθο δεν μπορω να πω σιγουρα γιατι ο πατερας μου τοτε ηταν Γερμανια επιστατης σε χυτηριο της mercedes και επαιρνε κοντα στα 3500μαρκα
-
Αν τα έχω υπολογίσει σωστά, σε σημερινή ισοτιμία τα 3500 μάρκα το 1970 είναι σημερινά 14.300 ευρω
Το δε σπίτι των 80 τμ του 1975 σε ευρώ σήμερα θα κόστιζε 11.630 ευρώ !!!!
Και ο μέσος μισθός των 11.000 δρχ όπως ήταν τότε σύμφωνα με αυτό https://www.google.com/amp/s/www.mixanitouxronou.gr/to-terastio-misthologiko-chasma-andron-kai-gynaikon-to-1975-oi-andres-epairnan-ta-diplasia-chrimata-gia-tis-idies-doyleies/%3Famp=1, σήμερα ειναι 1850 ευρώ.
Δηλαδή αν ζούσαν το 1975 οι σημερινοί νέοι απόφοιτοι γυμνασίου θα έβγαζαν μισθό με σημερινή αγοραστική αξία περί τα 1850 ευρώ.
Κανείς κάτι λάθος στην αξία του σπιτιού ή εγώ τα μπερδεψα με τους υπολογισμούς μου.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΕΚΛΟΓΕΣ #2