-
@izz said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
@super-t said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
...
Αυτή είναι η αρχική διαδικασία διύλισης μετά τα προϊόντα χαμηλής αξίας πηγαίνουν σε άλλες μονάδες όπου μετατρέπονται σε προσοδοφόρα προϊόντα.
Προφανώς, αλλά δεν νομίζω να έχει νόημα πάει η συζήτηση και σε complexity index όταν δεν τα βρίσκουμε στα βασικά.
Με τη αλκόολη στην βενζίνη με το IMO εννοείς το maritime organization; -
Εγώ βλέπω ότι την μεγαλύτερη επεξεργασία την χρειάζεται η άσφαλτος, δεν μας βλέπω να έχουμε δρόμους σε 5 χρόνια Ελλάδα..!!
-
Παλαιότερα υπολογίσαμε στις μελέτες την αξία της ασφάλτου βάση των εβδομαδιαίων τιμών του υπουργείου. Υπήρχε σελίδα που μας ενημέρωνε, κάτι υπολογισμοί ακόμα, οπότε έβγαινε η αξία.
Αυτό βέβαια είχε ένα μειονέκτημα μεγάλο, πολλές φορές οι μελέτες αργούν πάρα πολύ να δημοπρατηθούν με αποτέλεσμα μεγάλες διαφοροποιήσεις στις τιμές π.χ.
Άλλαξε λοιπόν και επί χρόνια την τιμή τη λαμβάνουμε σταθερή επί τετραγωνικό μέτρο. Είχε μεταξύ μας αρκετό αέρα για να δοθούν και εκπτώσεις.
Τώρα στα πολύ δύσκολα ακούγεται ότι θα αλλάξει πάλι ο τρόπος υπολογισμού της ασφάλτου, καλό κακό αυτό δε ξέρω.....
-
Τόσα χρόνια πως εβγαινε 0,30€ φθήνοτερα το πετρέλαιο..? Τι αλλαξε τωρα..?
-
Άλλο το κόστος παραγωγής, άλλο η τιμή λιανικής. Διότι φόροι...
Παλιά δημοσιευόταν καθημερινώς το κόστος διυλιστηρίου και για τα ελπέ και για μότορ όιλ, το οποίο συμπεριελάμβανε το κόστος της πρώτης ύλης και της διύλισης. Η διαφορά των δύο καυσίμων ήταν αστεία. Και τώρα δημοσιεύεται, αλλά τώρα δίνεται η τιμή συμπεριλαμβανομένων των φόρων, χωρίς ΦΠΑ. Όχι σκέτο το κόστος, δεν ξέρω αν το δείχνουν αλλού πλέον.
Γκουγκλάρετε : τιμές διυλιστηρίου. -
@manast said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Πάντως για κόστος παραγωγής, φαίνεται το ντήζελ να έχει μεγαλύτερο αφού παράγεται ακολούθως της βενζίνης. Δεν γνωρίζουμε βέβαια τι κόστος ακολουθεί μέχρι το τελικό ραφιναρισμένο προιόν.
https://m.helpe.gr//
εδώ μπορείς να δεις τις τελικές τιμές πώλησης από το διυλιστήριο 5 βασικών προϊόντων..
(1/10/22)
Πχ. Η τιμή βενζίνης 95 bio νότου είναι 0,79271€ και του ντίζελ κίνησης bio 10 είναι 1,01833€ μετά βάλε κέρδος μεσάζοντα, κέρδος πρατηρίου ειδικό φόρο κατανάλωσης και ΦΠΑ και έχεις την τελική τιμή που βλέπεις στο πρατήριο. -
...
Αυτή είναι η αρχική διαδικασία διύλισης μετά τα προϊόντα χαμηλής αξίας πηγαίνουν σε άλλες μονάδες όπου μετατρέπονται σε προσοδοφόρα προϊόντα.
Προφανώς, αλλά δεν νομίζω να έχει νόημα πάει η συζήτηση και σε complexity index όταν δεν τα βρίσκουμε στα βασικά.
Με τη αλκόολη στην βενζίνη με το IMO εννοείς το maritime organization;Ουπς λάθος μου έχεις δίκιο αυτοί είναι οι κανονισμοί για το ναυτιλιακό ντίζελ (imo)
Από το 2020 και μετά μας υποχρεώνει η ΕΕ να προσθέτουμε αιθανόλη στην βενζίνη 95 & 100 σε αναλογία 95-5 που από το 2022 έγινε 85-15 -
@izz said in [Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs
Από το 2020 και μετά μας υποχρεώνει η ΕΕ να προσθέτουμε αιθανόλη στην βενζίνη 95 & 100 σε αναλογία 95-5 που από το 2022 έγινε 85-15
Δηλαδη τωρα εχουμε 15% αλκοολη στην βενζινη ? Θα αλλαξει ξανα η αναλογια ?
-
@dstou said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Άλλο το κόστος παραγωγής, άλλο η τιμή λιανικής. Διότι φόροι...
Παλιά δημοσιευόταν καθημερινώς το κόστος διυλιστηρίου και για τα ελπέ και για μότορ όιλ, το οποίο συμπεριελάμβανε το κόστος της πρώτης ύλης και της διύλισης. Η διαφορά των δύο καυσίμων ήταν αστεία. Και τώρα δημοσιεύεται, αλλά τώρα δίνεται η τιμή συμπεριλαμβανομένων των φόρων, χωρίς ΦΠΑ. Όχι σκέτο το κόστος, δεν ξέρω αν το δείχνουν αλλού πλέον.
Γκουγκλάρετε : τιμές διυλιστηρίου.Οι τιμές είναι χωρίς φόρους και ΦΠΑ. Στις τιμές συμπεριλαμβάνεται το κόστος πρώτης ύλης και παραγωγής τα φορτωτικά και το ΦΠΑ των φορτωτικών.
-
@georgekn said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Μην ξεχνάμε ότι το diesel κίνησης έχει και 7% biodiesel μέσα το οποίο έχει ανέβει και σε αυτό το κόστος παραγωγής... ηλιοτρόπια κλπ.
Το βιοκαύσιμο που προστίθεται και στην βενζίνη και στο πετρέλαιο είναι πανάκριβο
-
Πιθανόν έτσι να εξηγείται η διαφορά. Έχουν περάσει χρόνια, αλλά νομίζω ήταν περί τα 5 λεπτά η διαφορά κόστους πετρελαίου βενζίνης, προ φόρων. Δεν θυμάμαι ακριβές νούμερο, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν κάτι το ευτελές. Τώρα βλρπω έχει εξακοντιστεί στα 23 λεπτά το λίτρο προ φόρων, το οποίο είναι πολύ σοβαρό.
-
@alexandros-k said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Από το 2020 και μετά μας υποχρεώνει η ΕΕ να προσθέτουμε αιθανόλη στην βενζίνη 95 & 100 σε αναλογία 95-5 που από το 2022 έγινε 85-15
Μέχρι 10 % οινόπνευμα λένε οι προδιαγραφές. Τώρα πόσο βάζει κάθε εταιρία εξαρτάται.
-
@alexandros-k said in Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά:
Μέχρι 10 % οινόπνευμα λένε οι προδιαγραφές. Τώρα πόσο βάζει κάθε εταιρία εξαρτάται.
Έως 15% είναι πλέον..
https://www.e-nomothesia.gr/kat-aytokinita/prateria-ugron-kausimon-kausima/koine-upourgike-apophase-90-2020.html
Ξεκίνησε από 1,5% και ανεβαίνει κάθε χρόνο πλέον στην Ελλάδα είναι 7,5% -
Έως 15% είναι πλέον..
https://www.e-nomothesia.gr/kat-aytokinita/prateria-ugron-kausimon-kausima/koine-upourgike-apophase-90-2020.html
Ξεκίνησε από 1,5% και ανεβαίνει κάθε χρόνο πλέον στην Ελλάδα είναι 7,5%
Η μίξη γίνεται αποκλειστικά στο διυλιστήριο και είναι κοινό το ποσοστό και για τα 2 (ΕΛΠΕ - Motor oil) -
Το E85 είναι 85 % οινόπνευμα και 15 % βενζίνη. (Και απορώ γιατί ασχολιόμαστε γιατί έχει αποτύχει σαν καύσιμο). Χρειάζεται τροποποιημένους κινητήρες για να δουλέψει.
-
Το E85 είναι 85 % οινόπνευμα και 15 % βενζίνη. (Και απορώ γιατί ασχολιόμαστε γιατί έχει αποτύχει σαν καύσιμο). Χρειάζεται τροποποιημένους κινητήρες για να δουλέψει.
https://club.autodoc.gr/magazin/benzinh-e10-epiptwseis-synepeies-kindynoi
Το αρχικό ήταν ε10 τώρα είναι ε15 προς στιγμήν αναφέρετε ως αμόλυβδη bio. -
Τι να σου πω, το standard EN 228:2012+A1:2017 που έχω μπροστά μου δεν λέει κάτι για E15. Λέει πάντως για μέχρι E10. Ούτε στο λινκ λέει για E15. Ίσως έχετε εσωτερική πληροφόρηση από τη ΕΕ.
-
Τι να σου πω, το standard EN 228:2012+A1:2017 που έχω μπροστά μου δεν λέει κάτι για E15. Λέει πάντως για μέχρι E10. Ούτε στο λινκ λέει για E15. Ίσως έχετε εσωτερική πληροφόρηση από τη ΕΕ.
Ότι μου είπαν από το χημείο του διυλιστηρίου που εργάζομαι
-
Βλέπουμε πλέον και στο πετρέλαιο (μαζί με τα αυτοκίνητα και τα περισσότερα αλλά αγαθά) ότι η τιμολόγηση γίνεται όχι βάσει κόστους ή εσωτερικής αξίας αλλά, όπως και σε αλλά αγαθά, βάσει αυτών που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν οι καταναλωτές. Καις 10% λιγότερο με το αμαξι diesel από ότι με το βενζίνης; Πλήρωσε μου το καύσιμο 8% παραπάνω από τη βενζίνη και είμαστε εντάξει. Γιατί; Γιατί μπορούν.
-
Ρε παιδιά.... που ζείτε;
Είπαμε το diesel υποκαθιστά το Φα. Όποτε μεγάλη ζήτηση, σταθερή προσφορά=ανεβάζει τις τιμες.Μη κλαίτε εδώ και 20 έτη πληρώνετε λιγότερο φόρο ....γιατί έτσι.
Βενζίνη vs Diesel vs Υγραέριο vs ΦΑ vs Υβρίδια vs Ηλεκτρικά